|
Hyperrealism |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | ||||
loser
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 07.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 150 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
denes internetot e preplaven so takvi fotki. Duri i nekoi so podobar kvalitet
|
||||
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
hehehe... ok...
na kraj zaklucivme deka slikanje bezdomnici ne e umetnost (kako sto kaza ti), a slikanje portreti na bela pozadina e... pozdrav... |
||||
loser
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Jas nisto ne zakljuciv ama ocigledno ova e tvojot zakljucok od diskusijava
|
||||
Sanja84
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 03.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Alal da mu e,sto mozam da mislam drugo. |
||||
|
||||
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
damn! nikogas ne sum znael da soberam 2 i 2... sram da mi e... |
||||
loser
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ama znaes da citas misli :) |
||||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Decki,
ako sporeduvame hiperrealizam vo slucajov, linkot sto go dade loser e "by far better". Ako sakate da zboruvate za umetnost, togas vkusovite ce igraat mnogu povece uloga i dzabe pravite muabet. Po prasanje na Ansel...Ansel e odamna nadminat i toa e fakt! (ova od nekoj sto ja obozava rabotata na Ansel). Za zal, likovnite tehniki davaat mnogu pogolema trajnost na genijalnosta na tvorecot od fotografskite, i toa e toa. Ona sto Ansel go ima dadeno na fotografijata ce si ostane zapameteno, a toa ne se samo negovite dela, tuku i nacinot na koj nastanale. |
||||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||||
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ansel e odamna nadminat? Tehnoloski, da. Estetski? Ne veruvam. I Beatles se odamna nadminati, ama kazete mi bend koj ima takvo vlijanie vrz nekolku generacii. Pionerite ne se nadminuvaat . Da se vratam na temata. Hiperrealizmot e najlosoto nesto vo likovnata umetnost. Se pravi so proektiranje na fotografija na platno i crtanje vrz nea. Nikakva umetnost, izraz.... Podobro fotografiraj. Kicheraj. Fotografiraj ako sakas takvo nesto . |
||||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Tegla, Gresis. Ne samo tehnoloski, tuku i estetski e nadminat. Goleminata na pionerite e vo toa sto im gi otvoraat ocite na drugite. Prirodno e ucitelite da bidat nadminati po site osnovi, osven po toa sto bile uciteli. Da ne e taka, ne bi bilo dobro. Za vlijanieto, kade ti go sporeduvas so Beatles, si sosema vo pravo! No, po toa prasanje nemame nikakvo raziduvanje vo mislenjata. Treba samo da se procita vnimatelno recenicata: "Ona sto Ansel go ima dadeno na fotografijata ce si ostane zapameteno, a toa ne se samo negovite dela, tuku i nacinot na koj nastanale." |
||||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||||
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
nikade ne kazav koe e poveke art. jas samo kazav deka premnogu lesno se dade kvalifikacija, i voopsto ne sporev dali tipot sto go postirase loser e podobar (iskreno kazano mozebi fotkite so bezdomnicite ne se high-art, ama istata analogija moze da se primeni i za vtoriot link) ... mi bese interesen nacinot na kreiranje na delo (otkoga tegla kaza kako toa se postignuva veke i ne mi e tolku interesno) i vo generalna smisla ne bev nesto poveke vooduseven od portretot na bela pozadina... tehnicki podobar, ama ne tolku podobar za da se kaze za prviot deka e totalen promasaj i deka "temata mu e slaba", a za drugiot deka e referentna vrednost i deka, analalogno na prvoto, "temata mu e jaka" ...(cisto subjektivno, neli...) mislam deka na kraj uspeav nekako da skrpam nesto sto sakav da go kazam i porano, ama mozebi ne uspeav... eden um e, toa e... a za ansel adams nema ni da komentiram... ne znam samo koj aspekt od negovata estetika e nadminat? vo globala ne gi pratam premnogu najnovite trendovi vo landscape fotografijata, ama znam samo deka edinstveni pejsazi sto mi se dopagjaat se na adams... cisto subjektivno, neli? Изменето од branko_k - 12.Март.2008 во 02:44 |
||||
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
A jas mislev deka ova e forum za fotografija...
Patem, sto e poentata od pravenje likovno delo sto ke bide isto kako fotografija ? Tehnikata na umetnikot ? Navistina, koga veke imame foto kameri, ne gledam zoshto nekoj bi pravel vakvi likovni dela koi bi imitirale fotografija ? Sto e poentata vo vakvata likovna umetnost, kolku poveke likovnoto delo ke lichi na fotografija ili neshto drugo? |
||||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Zoran, verojatno e povece prasanje na cel, otkolku na umetnost.
Ako nekomu celta mu e da postigne fotorealisticen prikaz bez upotreba na kamera, so be it. Ni mene ne me voodusevuva, osven kako sposobnost od tehnicki aspekt. |
||||
|
||||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Sorry, ocigledno ne procitav kako sto treba. Sto se odnesuva do tehnicki podobar...mislam deka e drasticno podobar tipot od vtoriot link.
Pa dobro, milo mi e sto seuste ti se dopadja ona sto Ansel go rabotel pred mnogu godini. Problemot e sto ne smetam deka imas dovolna baza za sporedba pomedju nekoi sovremeni pejsazisti i ona sto Ansel go rabotel. Ne e toa nisto loso, site si imame sferi na interes i normalno e da ne navleguvame podlaboko vo ona za sto imame samo povrsen interes. Zborot mi e, verojatno od Ansel gi imas pregledano negovite 10-15 najpoznati dela (kako jas na H. C. Bresson). Za pocetok, vo grupata f/64, civ clen bil Ansel, clenuval i eden Edward Weston, eden od najvlijatelnite Americki fotografi na 20ti vek (Ed Weston 1, Ed Weston 2). Have a touch of: Bruce Barnbaum Jenny Ellerbe Michael Johnson Dan Montgomery Veruvam deka nema potreba da gi spomnuvam Jeffrey Conely i Y.A. Bertrand. Branko, toa sto Ansel e sinonim za landscape fotografija, ne znaci deka za navek negovite dela ce ostanat najdobroto nesto sto e napraveno. Povtorno ce kazam, toa ne ja namaluva vrednosta na negovite dela, a uste pomalku negoviot pridones za landscape fotografijata. Samo zonskiot sistem da se zeme predvid bi bilo dovolno da si obezbedi trajno mesto vo istorijata. |
||||
|
||||
loser
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Branko navistina si tezok za debata. Tolku brgu gi menuvas stavovite da covek nemoze da te prati. Tvojot prv post
Vo vtoriot post velis deka tehnikata bara sovrsenstvo i deka ne treba da izbrzuvame so zaklucoci
Ponatamu velis deka za nekoj sto crta potesko e da nacrta street motiv otkolku portret na bela pozadina
Za na kraj da se resis deka i ne ti se dopagal tipot
Neznam dali posle ova treba da se objasnuvame sto e art !!!!!!! Изменето од loser - 12.Март.2008 во 10:00 |
||||
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |