|
Библијата и Археологијата |
Внеси реплика | страница 123 5> |
Автор | |||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 09.Март.2008 во 03:58 |
||
Библијата и Археологијата
Библијата, меѓу другото, е вистинска ризница на географски, етнолошки и историски податоци. Еден од начините да се провери нејзината веродостојност е согласноста меѓу тие информации со фактите утврдени со научните истражувања во овие области. Делот од науката (или историјата) кој што се занимава ископувања и проучувања на разновидните материјали од човековата историја (градби, споменици, алати, монети и други предмети) се нарекува археологија. До не толку одамна, меѓу безбожниците се тврдеше дека тоа не е можно Мојсеј да бил писател на првите пет книги од Библијата. Имено, тие сметале дека Мојсеј живеел околу 1500 години пред Христа (п.н.е), а науката, според нив, не познавала писменост на луѓето порано од околу 1300 години пред Христа. По којзнае кој пат, Библијата беше нападната како ненаучна и неточна.
Според истиот натпис, овие глинени плочи потекнуваат од 23 век пред Христа. Какво е значењето на оваа библиотека од Ебла за веродостојноста на Библијата?
Овој пример се однесува на Новозаветниот дел од Библијата. Го спомнуваме него, меѓу мноштвото други археолошки откритија бидејќи и за овој настан беше информирана нашата јавност. Во серијата "Исчезнати градови и цивилизации", објавувана во весникот "Нова Македонија", во подготовка на Миодраг Б. Шајковиќ, објавен е и написот: "Резиденцијата на Понтие Пилат беше пронајдена во Цезарија". Пренесуваме дел од овој натпис: "Археолозите од јахтата "Си Дајвер", трагајќи по остатоците од древниот Тир, наидоа на уште еден антички град. Тоа беше Цезарија или Цезареа кој порано се викал Израел и бил престолнина на јудејското царство. Тоа веќе значи дека бибилиската легенда е заснована врз реален факт и имаше вистинска основа".
Во 1901 година, францускиот ориенталист Шил (Jean Vincent Sheil), во местото Суса ги открил денес познатиот Кодекс на Хамураби. Хамураби бил Вавилонски цар (1792-1750 пред Христа) и живеел пред Мојсеј. Неговиот Кодекс е, всушност, збирка од 282 закони кои го регулирале животот во речиси сите области. Големата строгост и правичност се одликите на овие закони. Ова откритие се чува денес во музејот во Лувр (Франција).
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Браво Евангелос.
Морам да кажам дека првата книга што почна да ме наведува да трагам по Бог, пред мноооогу години, беше токму “Археологијата потврдува-Библијата е во право“. Оттогаш кај мене се разгоре жарот за вистината....и потрагата започна....за да на крајот откријам дека всушност не јас, но Бог трагал по мене |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
anastasovi2004
Група Регистриран: 08.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 69 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
nAVISTINA OVA E DOBRO! sAMO GLEDAM NEMA MNOGU KOMENTARI! vEROJATNO LUGETO SE ZBUNETI I NE ZNAAT STO DA KAZAT, ZASTO SETO OVA E VSITINA, PA SE OBIDUVAAT DA SE IZVLECAT SO NE KOMENTIRANJE, KAKO DA NE JA PROCITALE! UZIVAJKI DA ZIVEAT VO NEVISTINA!ZA ZALENJE SME NIE LUGETO, KOLKU SME SEBICNI I SAKAAME DA SI ZIVEEME VO LAGI...
|
|||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
*** Во октомври 2002 година, на интернет се појави сензационален извештај за новото археолошко откритие- камен ковчег во кој се чувале коските на починатите, со врежан текст: "Јаков, син на Јосиф, брат на Исус".
Староста му е преценета на 2000 години, што значи дека се совпаѓа со времето во кое живееле Исус и Неговото семејство, вклучувајќи го и неговиот брат Јаков, за кој знаеме од Библијата (види Ев. Марко 6:3). Всушност, веќе претходно беше пронајден и ковчегот за коските на Кајафа, првосвештеникот за време на судењето на Исус - добро познато име и лик од Библијата. Повеќе за овие откритија може да се прочита на интернет, или во списанието Creation, Vol. 25 No. 2 (2003). од ЕвАнгелос Е ова е веќе нешто.Браво ЕвАнгелос,со ова се докажува дека ВАШИОТ ГОСПОД имал брат. Сега ме интересира како ќе реагираат православните верници кои велат дека Марија немала деца по Исуса/ |
|||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Што мислите вие Анастасови 2004,за погорниов податок,со кој се докажува дека Исус имал брат?
П.С. Сами рековте дека никој не се јавува да прокоментира,па јас си зедов за право и се јавив,и сега нестрпливо го чекам вашиот одговор. Поздрав. Изменето од efendija - 09.Март.2008 во 14:10 |
|||
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
*** Од времето на царот Соломон, кој завзема видно место во Библиските написи, пронајдени се неговите штали за коњи, изградени во мошне современ стил, со резервоари за напојување од преку 10 000 литри вода! Пронајдени се и многу функционални печки за топење на метали. од ЕвАнгелос
Дали со сигурност се знае дека печките за топење на метали се од времето на Соломон,или пак има можност да се тврди дека тие се од времето на Давид. |
|||
|
|||
anastasovi2004
Група Регистриран: 08.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 69 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Spored Biblijata Isus imal brat... toag e potvrdeno na mnogu mesta... i ne znaci deka pravoslavnata crkva e nepogresliva... nepogresiv e Bog i Biblijata cij avtor e sam bog!
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ok.Toa e vo red,iako sum offtopic no zarem nuzno posle ova ne se nametnuva prasanjeto:Zarem tolku voocliva traga vo Biblijata(mislam pasusite koi govorat za toa deka Marija imala deca i po Isusa),pravoslavnite svestenici(naucnici) ne gi zabelezale,tuku onaka od rakav dale poinakvo tolkuvanje na problemot.Ili ima uste nesto? |
|||
|
|||
tofu
Сениор Регистриран: 01.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 328 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па нормално дека археологијата ја потврдува веродостојноста на Библијата. И Шлиман ја прочита Илијадата од Хомер и тргна да ја бара Троја, и знаете што, ЈА НАЈДЕ! Во Турција! Одете посетете ја! Па јас Библијата ја сметам за нешто слично на Илијадата. Библијата е збирка легенди за Евреите, за луѓето што живееле во Јудеја, во Израел, во Палестина. Затоа и археологијата може да ја потврди нејзината веродостојност, се разбира, со тоа се потврудува дека она што го пишува во Библијата нема Божја природа. Ете и потопот го докажаа како природен феномен, и чудата на Мојсеј, кога го раздвои морето, се докажани како нешто нормално, ништо свето нема таму, ништо надприродно.
|
|||
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Што мислиш кој е правилниот редослед...
а) Да се критикува нешто пред да се прочита.
или
б) Да се прочита нешто па да се критикува.
Велиш "се разбира"... ај помогни ми на мене да "разберам" како тоа археологијата, која ја потврдува веродостојноста на Библијата, ја негира нејзината Божја природа?
Па дури ни во Библијата не пишува дека се појавила некоја видлива "Божја рака" која го раздвоила Црвеното Море, туку јасно си пишува таму дека задувал силен источен ветар кој го раздвоил морето за да поминат евреите.
Но, светото нешто тука е во моментот кога задувал тој вертар и во моментот кога престанал. Тој задувал во моментот кога Мојсеј го кренал стапот и ја испружил раката над морето, а престанал кога евреите преминале на другата страна од морето, а фараоновата војска била сред морето.
Оди ти и раздели го Црвеното море со едно обично кревање на рацете, па ќе се сложам со тебе дека нема ништо свето во тој настан.
Тоа што ние ќе "откриеме" како Бог ги прави некои работи, тоа во никој случај не го негира Неговото постоење. Тоа што јас го открив рецептот на мајка ми за мојата омилена торта, тоа воопшто не го негираше постоењето на мајка ми. Се надевам дека сме на иста фрекфенција. Изменето од EvAngelos - 10.Март.2008 во 23:23 |
|||
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ме интересираат ЕвАнгелос две прашања во врска со Мојсеј и Фараонот.
1. Според Библијата(или археолошките податоци,можеби во Библијата воопшто не се спомнува името на Фараонот,но како и да е:) дали Фараонот бил Рамзес или неговиот син Мернемптах, и: 2. Според Библијата дали и Фараонот се удавил како и неговата војска,или тој останал жив. |
|||
|
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Imam intersni soznanija deka bratot Jakov, vsusnos mu e polubrat na Isus, ne se od ista majka..... |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
1. Во Библијата не е наведено името на фараонот, а не ми е познато дали има некаков историски или археолошки податок за тоа кое било името на фараонот кога евреите го напуштиле Египет. Можеби постои таква информација, ама јас не сум се заинтересирал за неа.
2. Според Библијата, фараонот се удавил заедно со неговата војска.
|
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Баш би сакал да ги дознаам тие сознанија, поточно изворите на тие сознанија.
|
|||
|
|||
Внеси реплика | страница 123 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |