|
Правила за Велигденски Пост |
Внеси реплика | страница <1 23456 14> |
Автор | |||
mudzahid
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 818 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
spored ova, dzabe pisuvas po forumov |
|||
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН. |
|||
DARKDOG
Сениор Регистриран: 25.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 218 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Postot ne e da ne jademe ili da ne pieme..moze da postime so teloto no sto e so duhot dali ako postime so nejadenje ili so jadenje treba da imame Bludni misli...da go klevetime blizniot svoj ili da go navreduvame prijatelot.....Ne se e toa pogresno svateno ako postime treba da postime so Duhot a jadenjeto e najmalce bitno dali ke mrsime ili postime da treba da se pridrzuvame kon jadenejeto no najbitno e da postime so Duhot...
|
|||
svemirski_duh
Сениор Регистриран: 29.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa toa e ona. Postot e vreden koga odi edno so drugo. Ako postis so teloto a dusata ti e pokvarena,dzaba gladuvas. Koga vo Mesecot Ramazan postime te. go kratime jadenjeto i pienjeto togas znaeme deka vo isto vreme treba da gi skrotime mislite,te. da postime i duhovno,,, ako mislime loso,ako pravime blud,ako imame losi nameri i losi misli,togas dzaba gladni sme ostanale. A gladta sigurno ti ja jaca i svesta. Koga postime,togas znaeme kako e kaj nekoj koj nema da jade voopsto i posle postot. Koga telesno postime,togas ja olesnuvame dusata. Allah vo Qur'anot rekol: "Propisan vi e post,kako sto mue propisan i na onie pred vas,da bidete SVESNI" Ne rekol da oslabite,ili da bidete gladni ili da patite... tuku DA BUDETE SVESNI. Eve eden moj prethoden post za mesecot Ramazan vo ovoj Forum: Vo mesecot ramazan,ima tolku blagodeti,sto za mnogu,ne samo sto Hristijanite ne znaat,tuku i nie samite Muslimani za nekoi raboti ne sme svesni kolkava e korista na toj mesec. Prvo. Eden golem del od lugeto mnogu pati se izlozeni na glad. Ramazanskiot post e izdrzlivos i sabur-strpenie vo sred gladot koj trae i do 15 sati. Ponataka,toj (ramazanot) e eden od lekovite za nesrekjata na covestvoto,koja nestrplivosta i neizdrzlivosta uste poveke ja zgolemuvaat. Druga rabota. Vo ramazanot,secie EGO,od naj Bogatite do naj Siromasite,SVAKJA DEKA NE E VLASNIK,TUKU ROB; svakja deka ne e sloboden,tuku potcinet. Da ne mu se zapoveda,naj prostata i naj lesnata rabota nemoze da ja napravi,ZATOA STO NI VODA NE SMEE DA SE NAPIE,negovoto zamisluvanje na vlast se LOMI,ja prifakja POKORNOSTA; biva blagodaren,sto mu e VISTINSKA DOLZNOST. Ponataka. Doagja ovoj mesec kako smirenie za dusata,radost za srceto,odmor za razumot,resenie za problemite i kako uteha za onoj koj se izvalkal so grevovi,zatoa sto ramazanot e patokaz za sekoj koj saka pokornost i zabrana za onoj koj saka zlo i nered. Ramazan e mesec na postot,koj vtiska vistinsko vnimanie koe pripadnik na Islamot ne go dava za Iljada meseci ! Vrednosta na toj post nemoze sekoj da ja oseti. Neupateni vernici go dozivuvaat kako teret koj nemozat da go izvrsat. Megjutoa,Vozviseniot Allah ne propisal nisto kako obaveza vo verata a da vo toa ne se krie dlaboka smisla,ubavina i vo ovoj i vo idniot svet ! Vozviseniot Allah mu poklonil na Ummetot na Muhammed salallahu alejhu we sellem blagodeti a eden vo nizata na tie blagodeti e i mesecot ramazan,mesec vo koj delata se dvostrucuvaat,mesec vo koj Allah gi brise grevovite na robovite svoi,i onoj koj vo toj mesec izvrsuva nafile-noken namaz,kako da izvrsil sedumdeset farzovi-obavezi (od Allah dadeni) vo drugite meseci. Toa e mesec na Sabur-Strpenie a za Sabur nagradata e Dzennet. Ramazanskata prva tretina e MILOST,drugata OPROST i tretata OSLOBODUVANJE OD DZEHENNEMSKIOT OGAN. So celiot post na Mesecot ramazan se steknuva edna ibadetska samokontrola i cuvstvo na blizina na Vozviseniot Allah dz.s i Negovoto konstantno pratenje sto go pravi covekot odgovoren da gi kontrolira svoite postapki i da bide korisen clen na zaednicata. So toa gi sovladuva svoite nagoni,zahtevi,porivi,postanuva ukrotitel na svoite srasti,ne dozvoluva so nego da vladaat emociite namesto razumot..... Neznam kolku bi mozel da ti pisuvam za mesecot ramazan,no ne gledam nikakov interes osven glupavi provokacii i navredi. |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Se znae deka postenjeto vo razlichni formi poteknuva ushe od paganski vreminja, iako negovata cel i korenite se gubat vo temninata na minatoto. Nie denes imame samo pretpostavki za niv.
Postenjeto e prisutno i kaj monoteistichkite religii i koga se zboruva za nego sekogash se spomnuva chetiriesetdnevnoto postenje na Mojsije i Isus (ne sum zapoznaen so Muhamedovi postenja). Prviot toa go storil pred da se vrati megju evreite so desette Bozhji zapovedi, a vtoriot po svoeto krshtevanje i pred pochnuvanjeto na svojata mislija. Mozhe li nekoj chlen od forumov da argumentira dali Mojsije i Isus napravile poveke od ednash vakov post ? |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
spored ova, dzabe pisuvas po forumov
тоа си е моја работа....а можеби и грешам ај кажи ми ти |
|||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|||
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
E marija,marija,Polna si so omraza,neznam od kaj,Sigurno deka ne te ucet Hristos da se ponasas na vakov nacin,No nejse..Jas samo logicki prasav,poso nemat komentar Biblijata,pa sakav nekoj da mi objasnese,no ovde ne vidov objasnuvanje,ovde vidov samo Navreda od Maria...No nejse,toa e rezultat na tvojata Vera Maria,daj kazimi eden moj post kade sum go navredil Hristijanstvoto???Ako ne Najdis,Konstatiram deka me Klevetis!! A za toa Licemeri, Bi sakal na Sudniot den koga ke izlezeme,da ti go vidam Liceto,I Insallah ke bide toa.. Sekoe dobro. Изменето од Halid ibn Velid - 06.Март.2008 во 16:14 |
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Halid - ubavo ti beshe objasneto deka se odnesuva na zborovite, a ne na bluenje... ama pusto, neli treba da se najde rchka nekakva... Mnogu interesno shto sekogash se fakjate za najmali sitnici i zborchinja, iako vi se jasni, a od druga strana, sekogash koga zboruvame za golemi raboti kaj vas, ili vednash izbuvnuvate i gi obvinuvate site kako se islamomrzci ili molchite...
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Бре ама сио наивен Халид...и уште јас сум била полна со омраза?
Па ти ги изврте зборовите на Исус и ги нарече блуење... |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Каква подла невиност и наивност пропагирате...ццц...лоша слика за некоја вера, многу лоша...Вреѓај-и прај се на Тошо.
Ако, еден ден сите ќе застанеме пред Лицето на Бог па ќе видиме кој лицемерел. |
|||
|
|||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Zidarski,koga mi bese objasneto i kako??? Neli e logicno so prasav??Dali se odnesuvat i na Bluenjeto,poso i toa Izleguvat od Usta,Marija ne mi objasni,pocna so navredi.Taa mozese ili nekoj drug da kaze na sto se odnesuvat,ke se zablagodarev i gotovo,nikakov problem. Od kaj jas da znam so e celta,koga ne sum cital komentar na Biblijata(ako vece imat)pa zatoa prasav nekoj da mi kazet...Inaku po moe,jas ke si komentiram kako sakam,Kako sto vie gi komentirate Ajetite po vase..Neli?? Pa koga prasuvate nie vi objasnuvame,koga sme vo moznost,Pa jas i toa go ocekuvav od vas,no..Edno Barav drugo najdov..Od sega nema vece da postavuvam prasanja |
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Halid - eve go tekstot kako beshe napishan. Dovolno jasno objasneto, neli? A za toa deka objasnuvate se... ne znam bash... samo koga vi odgovara... |
|||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Kaj gi narekov Bluenje-KLEVETNICKE..Prasav dali se odnesuvat i na Bluenje...Znaci razlika od Istok do Zapad..Ili imas problem so Makedonskiot?? |
|||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Вие сами се следите во своите навредливи примери поради немање добар модел, бидејќи се повикувач на твојот идол Омер, кој патем никаде не го навредив.
Еве ти го текстот за навредата A grev e i da se Povratet a ??Poso neli i toa od usta Izleguvat,Pu be,Ne znaev deka i toa e Grev da povratis,Poso od Usta izleguvat Neli??? како одговор на Исусовите зборови цитирани од блубел ne e grev toa sto vleguva vo usta,tuku toa sto izleguva od neaapce, si imala mnogu mudar dedo, se soglasuvam potpolno so nego! |
|||
|
|||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Prosti Zidarski no jas replicirav na ovoj tekst,Taka da toj tekst koj vie go posocivte sega,ne sum ni go videl..Veruvaj!! |
|||
Внеси реплика | страница <1 23456 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |