IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библија, Куран, Тора???
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библија, Куран, Тора???

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 27>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 13:45
Originally posted by ZlatniLiljan ZlatniLiljan напиша:

DVA MORA I NEVIDLJIVA PREGRADA

"Pustio je dva mora da se dodiruju, izmedu njih je pregrada i oni se ne mijesaju."«
(Prijevod znacenja sure Er-Rahman, 19-20)

Poznati istrazivac mora
Jacque Cousteau (Zak Kusto) je jedne prilike otkrio ,,nevjerovatan"
fenomen. Naime, on je svojom ladjom dosao do Crvenog mora, kako bi ga ispitao. Dokazao je njegove specificnosti u pogledu slanoce,
gustoce, kao i posebnosti njegove faune, morskog rifa i sastava njegove
vode. Nakon toga je izasao na Arapsko more koje se nalazi u njegovom
susjedstvu. Dosavsi do tog mora, nailazi na more sa posebnim
karakteristikama. Otkrio je pregradu izmedu dva mora koja ih razdvaja.
Nakon takvog otkrica, poceo je slati poruke na sve strane svijeta, kako
bi obavjestio covjecanstvo o svom otkricu.

Tokom tog zbivanja, Cousteau je prisao jedan musliman, cestitao mu i
zamolio ga da procita gore navedeni ajet. Cousteau nije mogao vjerovati
ono sto cita. Njegovo otkrice je bilo jos prije 1400 godina poznato.
Saznavsi da su rijeci iz k*r'ana, objavljene od Gospodara svih
svjetova, Stvoritelja svih bica, prihvatio je islam. Do kraja svog
zivota zivio je kao musliman i suradjivao s islamskim naucnicima.
Preselio je kao musliman.

NE E TOCNO I NIKOGAS NEMA DA BIDE TOCNO

se raboti za fenomen koj e poznat kako piknoklina

A pycnocline is a rapid change in water density with depth. In freshwater environments such as lakes this density change is primarily caused by water temperature, while in seawater environments such as oceans the density change may be caused by changes in water temperature and/or salinity.

tends to dissapear at around 50 or 60 degrees North or South Latitude. This is due to lowered salinity and temperature change near the poles.

i e otkrien mnogu vreme pred k*ranot od strana Plinije Postariot eve ti pa citaj:

With that in mind, we would note that Gaius Plinius Secundus (1st century CE, usually called Pliny the Elder) wrote about observations of the pycnocline centuries before the Qur'an was written. Pliny, whose observation begins with wording that is mildly similar to that of Mr. Emam, wrote the following:
This is rendered more remarkable by springs of fresh water bubbling out as if from pipes on the sea shore. In fact the nature of water also is not deficient in marvels. Patches of fresh water float on the surface of the sea, being doubtless lighter. Consequently also sea-water being of a heavier nature gives more support to objects floating upon it. But some fresh waters too float on the surface of others; cases are the river carried on the surface of Lake Fucino, the Adde on the Lake of Como, the Ticino on Maggiore, the Mincio on Garda, the Ollio on Lago d'Iseo, the Rhone on the Lake of Geneva (the last north of the Alps, but all the rest in Italy), after a passing visit that covers many miles carrying out their own waters only and no larger quantity than they introduced. This has also been stated in the case of the river Orontes in Syria and many others.[3]
So we see that the pycnocline has been observed in many locations long before the Qur'an was written. To understand the phenomenon, one could perform an experiment that would create a very temporary pycnocline. Get a bowl of cold fresh water. Then get a cup of warm or hot water that has a large amount salt in it. Die the warm salt water with food coloring, and then pour it into the bowl of water from a single point (i.e. pour all the water in the same spot rather than just dumping it in a big splash). You'll see the salt water move some distance through the fesh water without mixing (of course they eventually will start to mix, due to entropy). This same phenomenon happens (to a much greater degree) when two bodies of water, of differing temperatures or salinities, meet. The most commonly cited example by proponents of this polemic is the Gibralter sill, where the Atlantic Ocean meets the Mediterranean Sea

A ZA ZAK KUSTO EVE STO TOJ VELI ZA RELIGIJATA:

Iv-Zak Kusto bio je medijska zvezda, mnogo pre nego sto je ova sintagma usla u modu; bio je ekolog pre nego sto je iko ekologiju shvatao ozbiljno, uz to jedan je od najpoznatijih Francuza na planeti. Odrastao je u tipicnoj katolickoj porodici, odgojen u religioznom duhu, ali je vec u sesnaestoj godini usao u period sumnje, koji je, kako sam kaze, trajao punih trideset godina. "Danas sam sve vise ubedjen da postoji Nesto, ali sta? - to je ono sto me muci", rekao je Kusto u vreme kad je primljen u Francusku Akademiju (1989), u jednoj od retkih prilika kad je pristao da govori o svojim licnim stvarima. A religija je veoma licna stvar, smatra Kusto.

I VELIS UMREL KAKO MUSLIMAN TOGAS OBJASNI MI GO OVAA:

The French nation today took leave of legendary underwater photography pioneer Jacques Cousteau, with 1,000 people on hand for the funeral service in Notre Dame cathedral in Paris. A Naval guard of honour carried Cousteau's coffin, draped with the French flag, into the church.

Roman Catholic Archbishop Jean-Marie Lustiger praised Cousteau as the poet of an unattainable reality. Funeral guests included President Jacques Chirac, Cabinet ministers, fellow members of the Academie Francaise and co-workers of his expeditions. Cousteau's wife Francine followed the service with daughter Diane and son Pierre-Yves. Also present was Cousteau's son from his first marriage, Jean-Michel. Cousteau will be buried on Thursday in his home town.

NE NAVEDUVAJ INFORMACII KOI VRSKA NEMAAT SO VISTINATA
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 16:13
My name is Ahmad Mustafa Abaza, the son of the famous business man Mustafa Abaza from the Abaza family, the most famous family in Egypt that play an important role in the economy and politics in Egypt and in the Middle Eastern Arabic countries. I have found the light of God finally and became one of Jesus Christ's witnesses on his miracles in my life and many others.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 16:30
Templarus,prijatele.
Zosto neznam koga gubite sila sekogas od temite begate ?

"Pustio je dva mora da se dodiruju, izmedu njih
je pregrada i oni se ne mijesaju."

(Ar-Rahman, 19-20)

Цитирај
Ova, k*r'anom saopcena, karakteristika mora - da se medjusobno dodiruju, a da se njihove vode apsolutno ne mijesaju - u nedavnoj proslosti otkrivena je od strane okeanografa. Ustanovljeno je da se, zbog prisutnosti jedne fizicke snage, nazvane "povrsinski napon", vode susjednih mora ne mijesaju. Povrsinski napon, koji proizlazi iz razlicite gustine mora, gotovo poput zida sprecava medjusobno mijesanje voda.
Svakako je zanimljiv momenat da se ova cinjenica nalazi u k*r'anu, sto je, opet, jos jedan veoma efektan odgovor onima koji tvrde da je k*r'an napisan od strane covjeka, Muhammeda, a.s. k*r'an se pojavio u periodu kada covjek nije imao pojma niti o fizici, ni o povrsinskom naponu, a niti o okeanografiji.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 16:36

Svemirski, prijatele, ajde zastani so "nauchni" dokazhuvanja na k*ranskite ajeti. Site raboti sto gi pishuvash si gi nauchil samo od chtanje islamska literatura, a tie ne se napishani za nishto drugo osven za propaganda vrz muslimanite. Lugjeto sto odat na uchilishte znaat deka rabotite ne se taka kako sto gi chitash vo broshurkite. Toa ne e tochno i se dodeka tie se pishuvaat, prepishuvaat i povtoruvaat nasekade, islamot ke gubi se poveke od svoeto znachenje. Vchera ti napishav eden tekst okolu toa i razberi me najprijatelski, drzhi se za verata i religijata, tamu kade sto si dobar i ostavi ja naukata. Si pravish mechkina usluga.

Изменето од Messenger - 05.Март.2008 во 16:37
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 16:42
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Svemirski, prijatele, ajde zastani so "nauchni" dokazhuvanja na k*ranskite ajeti. Site raboti sto gi pishuvash si gi nauchil samo od chtanje islamska literatura, a tie ne se napishani za nishto drugo osven za propaganda vrz muslimanite. Lugjeto sto odat na uchilishte znaat deka rabotite ne se taka kako sto gi chitash vo broshurkite. Toa ne e tochno i se dodeka tie se pishuvaat, prepishuvaat i povtoruvaat nasekade, islamot ke gubi se poveke od svoeto znachenje. Vchera ti napishav eden tekst okolu toa i razberi me najprijatelski, drzhi se za verata i religijata, tamu kade sto si dobar i ostavi ja naukata. Si pravish mechkina usluga.

Islamot nitu izgubil,nitu ce izgubi od svoeto znacenje.Toa samo taka tebe ti se vrti vo glavata(iako i ti vo dusata cuvstvuvas poinaku-no,nema sto da pravis)Ovie raboti koi Soul of space gi postira se CISTA VISTINA ,no vam toa ne vi se dopadja.Za zalenje ste!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 16:57
OK Omer, gledam deka si dobar poznavach na naukata... ajde kazhi mi koi nauchni raboti se napishani vo k*ranot koi ne bile poznati do togash i toa mnogu poprecizno i vo mnogu pogolemi detali ?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 17:03
I da si se popravam sam sebe - Gaius Plinius Secundus e od 1 vek od nashava era, ne od pred novata era.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 17:10

Messenger,prijatele,lugeto sto odat na uciliste do vcera (nekade i uste) veruvaat (nekoj) deka covekot nastanal od majmun.
Ovie NAUCNI FAKTI ne se otkrile od Muslimanite,,, ova go imaat dokazano naucnici.
Imav nekolku video materijali od ex hristijanski naucnici,ima dosta nivni web sajtovi,,,,
Mene kako Musliman,ne me ubeduva voopsto nekoj vaka naucen fakt. Samiot izvor na zborovi e Mudziza.
Mene ne mi trebaat ovie naucni fakti za da poveruvam.
Samiot kreator veli deka so tie fakti ke se soocat samite naucnici... i toa taka tece.
Ona sto me pravi vernik,toa jas nemozam da mu go opisam na nikoj tuka.
Silata koja me tera da zaplacam dodeka Qur'an slusam ili citam.
Silata koja mi dava slast i mi ja hrani dusava koga obavuvam namaz.
Silata koja mi ja polni dusava,radost mi dava i mi ja jaca svesta dodeka postam.
Silata koja me pravi beskrajno zadovolen koga na nekoj ke mu pomognam.
Silata koja mi go pokaza vistinskiot nacin na harmonicen zivot....
Ovie naucni FAKTI kolku god da se trudite da gi poreknete tolku dzaba trud.

Prethodno,neznam dali go procita postot,objasniv na kakov nacin se naogja naukata vo Qur'anot.

Mozebi i Platon pred Muhammed a.s tvrdel deka Zemjata e Topcesta,no pred platon isto taka imalo drugi Bozji pratenici koi toa go tvrdele.

Nekoj prasa sto vredi ako Biblijata ili Qur'anot potvrduvaat eden naucen fakt.
Pa zarem da veruvame seuste deka covekot od majmun nastanal ? Ili deka covekot e kreacija na vonzemjani ??
Vredi i toa kako.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 17:24
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Silata koja mi ja polni dusava,radost mi dava i mi ja jaca svesta dodeka postam.

Pa za toa zboruvame celo vreme be svemirski... tokmu ova se rabotite koi treba da se crpat od svetite knigi, a ne da zboruvame za nauchni postignuvanja i konvertirani lugje... ova e sushtinata na verata, ova e vrskata so Boga. Vo sekoja edna vera.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 18:55
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Messenger,prijatele,lugeto sto odat na uciliste do vcera (nekade i uste) veruvaat (nekoj) deka covekot nastanal od majmun.
Ovie NAUCNI FAKTI ne se otkrile od Muslimanite,,, ova go imaat dokazano naucnici.
Imav nekolku video materijali od ex hristijanski naucnici,ima dosta nivni web sajtovi,,,,
Mene kako Musliman,ne me ubeduva voopsto nekoj vaka naucen fakt. Samiot izvor na zborovi e Mudziza.
Mene ne mi trebaat ovie naucni fakti za da poveruvam.
Samiot kreator veli deka so tie fakti ke se soocat samite naucnici... i toa taka tece.
Ovie naucni FAKTI kolku god da se trudite da gi poreknete tolku dzaba trud.

Prethodno,neznam dali go procita postot,objasniv na kakov nacin se naogja naukata vo Qur'anot.

Mozebi i Platon pred Muhammed a.s tvrdel deka Zemjata e Topcesta,no pred platon isto taka imalo drugi Bozji pratenici koi toa go tvrdele.

Nekoj prasa sto vredi ako Biblijata ili Qur'anot potvrduvaat eden naucen fakt.
Pa zarem da veruvame seuste deka covekot od majmun nastanal ? Ili deka covekot e kreacija na vonzemjani ??
Vredi i toa kako.

Svemirski, deka chovekot stanal od majmun ne e tochno i naukata toa ne go tvrdi. Prvo, ne veli deka chovekot nastanal od majmun (taka se ismevaat kriticharite na ovaa ideja), a kako vtoro toa e edna teorija i nema nepobiten fakt za neprekinata evolucija onaka kako sto toa go predviduva teorijata. Naukata za sega se drzhi na ovaa pretpostavka, no toa ne znachi deka utre nema da go smeni svojot stav dokolku najde nekoi drugi fakti vo vrska so toa.

Kako sto znaeme, naukata se menuva spored soznanijata, a religijata sekogash si zhivee nepromeneta so svoite dogmi.

Inaku, povtorno bi ti posovetuval da ne meshash nauka i religija. Prvo veleshe deka k*ranot za prv pat gi otkril tajnite na svetot, pa koga ti dokazhav deka ne e taka, sega velish deka toa mozhebi i ne e taka, ama sekako deka bile otkrieni porano preku bozhjite pratenici. Ostavi gi profetite i site drugi religijski pratenici na mira. Onie koi ti gi navedov prethodno se pagani, veruvale vo sekakvi bogovi i mozhno e nekoj od niv da bile i ateisti i sledbenici na gjavolot. Denes samo mozheme da treseme prazna slama okolu nivnite veruvanja i da si gi interpretirtame kako sto sakame, no nikogash nema da ja znaeme vistinata.

So ostatokot se slozhuvam isto kako i zidarski, govori za duhovnosta na Islamot, zboruvaj onaka kako sto ti ja chuvstvuvash tvojata relacija so Alah. Toa e verata i religijata, za toa e ovoj nash podforum.

Изменето од Messenger - 05.Март.2008 во 18:57
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 18:58
Цитирај Pa za toa zboruvame celo vreme be svemirski... tokmu ova se rabotite koi treba da se crpat od svetite knigi, a ne da zboruvame za nauchni postignuvanja i konvertirani lugje... ova e sushtinata na verata, ova e vrskata so Boga. Vo sekoja edna vera.

Zidarski,odma kazav jas deka mene ne mi se potrebni poveke naucni dokazi za da veruvam,jas ne samo sto veruvam,jas UBEDEN SUM.

Messenger,nekolku pati kazav deka naucnite dokazi vo Qur'anot se naogjaat razgovorno. Ne rekol Allah striktno i precizno deka zemjata bila edna celina,primer,no razgovorno go dobivame i toa.

Primer bese eden so pajakot i pajazinata,eve uste eden primer:
Sirenjeto na kosmosot.

"Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi smo, uistinu, oni koji ga šire." (Az-Zariyat, 47)

So sakam da ti kazam. Allah ne go opisal stepenot ili dal formula nekoja,tuku od samiot citat doznavame deka Qur'anot e BEZGRESEN so samoto toa sto go zapazil i toa deka kosmosot se siri.

Uste eden primer;
Efektot na Visinata:

“Pa onome koga Allah želi da uputi, raširi grudi njegove Islamu. A onom koga želi da zavede, učini grudi njegove tijesnim, uskim, kao da se penje u nebo. Tako postavlja Allah prljavštinu na one koji ne vjeruju.”
(k*r’an, 6:125)

Ova ne e nekoj naucen dokaz,no posto e zapazen,ni stava do znaenje deka NEMA GRESKA.
Pa Allah sam gi predizvikuva onie koi greska baraat.Dojdete pa najdete greska. Ama greska a ne kako sto bea citatite od nekoi tuka,ocigledni izmeni i dodavanja i odzemanja i svoi bezvrska komentari kolku da go ogrdi citatot.
Allah ne kazal kolkavav e stepenot na efektot na visinata ili dal formula,ni preracunal ili neznam sto... Toa mu go ostavil na Ajnstajn i takvi "nevernici" da preracunaat da iskusat pa da vidat deka toa e vistina taka. Samiot Allah veli:

"Mi cemo im pruziti dokaze nase u prostranstvima svemira a i u njima samim,dok im ne bude sasvim jasno da je Qur'an istina"

Znaci ke mu gi otvori ocite na nekoj da dojde do toa,pa da vidi kolku mu treba snaga i tehnologija za da dojde do takvo otkritie,koe Allah bez napomena,onaka,ladno i razgovorno go spomnuva.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 19:04
Messenger,,, ne zboruva Qur'anot za naukata koja e menliva,mada i za toa sme opomenati i vo Hadisite,za sive ovie iskusenija.
Ona sto za nauka go smetam/e e ona sto ne e promenlivo.
Planinite nema nikogas da ja menat funkcijata nitu oblacite,nitu zvezdite,nitu sonceto nitu bilo sto od prirodata.
Toa e naukata ne zboruvame za tehnologijata denes Phanasonic utre Philips...
No planinata e sozdal Bog kako klinje i zastita na zemjata od poremetuvanje pri zemjotresi (primer) i taa funkcija ke ostane ista za sekogas.
Toa e naukata.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 19:13
Pa zoshto togash celo vreme se dichite tuka so nauchnite otkritija na k*ranot?!?!?!
Ova sega shto go velish, nikoj ne go poreknuva, ama prochitaj malku nanazad vo ovaa, i vo nekoi drugi temi, samiot ti "ova otkrieno, ona otkrieno"...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2008 во 19:26
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Pa zoshto togash celo vreme se dichite tuka so nauchnite otkritija na k*ranot?!?!?!
Ova sega shto go velish, nikoj ne go poreknuva, ama prochitaj malku nanazad vo ovaa, i vo nekoi drugi temi, samiot ti "ova otkrieno, ona otkrieno"...

More zidarski,Zid da bese ke razberese.
Nema smisla poveke od objasnuvanja mislam.
Vredno e prijatele da se znae. Denes naucnici ni nudat "dokazi" deka covekot e kreacija na "vonzemjani" Koja e vistinata i koj ja nudi ? Se razbira,Onoj koj SE' sozdal.
Naukata ni nudi deka covekot e sozdaden od majmun ! Koja e vistinata i koj bi trebalo da ja znae ? ONOJ KOJ SE' SOZDAL !
Naukata DENES covekot go vodi vo PROPAST ! Kade e pravata nauka. KAJ ONOJ KOJ SE' SOZDAL !

Razberi deka naucnite dostignuvanja vo Qur'anot se dadeni kako dokaz i opisani vo krajnata nivna smisla i kako dokaz deka Qur'anot e bezgresen. Nema formuli da najdes tamu.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.