|
Духот на Вистината |
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Автор | |
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da ne zboruvame vo negovo otsustvo, utre mu zavrshuva zabranata na Efendija, se nadevam deka kje se vrati nazad.
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ајде и јас да пишам нешто на оваа темичка. Просто не верував дека темава ќе отиде до 3 страни, бидејќи темата воопшто не е контраверзна, ниту пак двосмислена за да создаде спротиставени мислења и повод за дебата.
Духот на Вистината Кој Христос го спомнува во Јован 14 не е Мухамед, туку Светиот Дух.
Ќе наведам неколку аргументи кои ќе ја подржат горната моја изјава.
1. Исус јасно нагласил дека тоа ќе биде Светиот Дух.
"а Утешителот, Светиот Дух, Кого Татко Ми ќе Го испрати во Мое име, ќе ве научи сè и ќе ве потсети на сè што ви реков. "
(Јован 14:26)
2. Исус кажал дека Утешителот ќе остане со нас довека, а Мухамед умрел во 632 година.
"И Јас ќе Го молам Мојот Татко, и Тој ќе ви даде друг Утешител, за да биде со вас довека"
(Јован 14:16)
3. Исус им кажал на учениците да не се оддалечуваат од Ерусалим и да го чекаат Светиот Дух кој ќе дојде не по многу денови.
"И додека беше заедно со нив, им заповеда да не се оддалечуваат од Ерусалим, туку да го чекаат ветувањето на Таткото, „што го чувте од Мене”: Јован крштаваше во вода, а вие ќе бидете крстени во Светиот Дух, не по многу денови!” "
(Дела 1:4-5)
Што е поверојатно да заклучиме од овој стих:
- Дека учениците чекале 50 дена во Ерусалим и дошол Светиот Дух?
или
- Дека учениците чекале до 570 година (197100 денови !!!) во Ерусалим и го дочекале Мухамед?
И можеби најважниот аргумент...
4. Исус кажал дека Божјите Пророци завршуваат со Јован Крстителот
"Законот и Пророците беа до Јована. Оттогаш се проповеда Евангелието за Божјото Царство"
(Лука 16:16)
Значи според Христос, Божјиот ланец на пророци завршува со Јован Крстител и после него нема Божји Пророци. Изменето од EvAngelos - 04.Март.2008 во 01:57 |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Trebashe da dojdesh EvAngelos porano, a ne vamu da treseme prazna slama...
Kako na primer ova: Muhamed - "muha u med", "muva vo med". Znachi na site ni pagja sekirata vo med, ama nekomu mu padnala muvata vo med. Zatoa mozhebi ima tolku pouchni prikazni so muvi. Mojsie - "moj si e". Znachi moj si e toj chovek, to e moj lichen prorok. Buda - "budan", "buden". Onoj sto e buden, sto ne spie kako site drugi. Hm... ova vsushnost i ima logika. Buda znachi tokmu toa - razbudeniot. Vaka mozheme da si napravime nashi interpretacii, pa ke izlezat site raboti deka vsushnost bile makedonski. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
PredAndromed
Група Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 41 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Of Lele Znacit toj Sho go pishuval noviot zaved Bil popameten od Vasite Svetci i Vasiot Bog Bidejki tie go pishuvale prviot zaved :) nel e taka ?. Изменето од PredAndromed - 04.Март.2008 во 01:51 |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne e taka, ama me mrzi da objasnuvam po iljada pati.
Vo sekoj sluchaj, ako EvAngelos ushte nema zaspano ke ti sostavi neshto kuso i jasno. Go biva nego za vakvi odgovori. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Имам проблем во разбирањето на граматиката која ја користи PredAndromed. Но, иако не го разбирам неговото прашање, сепак гледам дека тоа нема врска со темава - Духот на Вистината. Ако нешто не му е јасно, нека праша на соодветна тема и ако заклучам искреност во мотивите на прашањето, ќе се потрудам да му одговорам.
|
|
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A sto ce bide ako duhot na vistinata e vo sekoj od nas nebitno dali e musliman ili hristijanin, sto ako gospod sakal na toj nacin da ne blagoslovi site i vo nas so nasiot razvitok kako sustestva sto znaat da razmisluvaat go ima vdahnoveno duhot na vistinata?????
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
mudzahid
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 818 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mnogu si smesen so ova, zarem tolku ne mozes da razlikuvas, sto e prevod a sto e tresenje slama. |
|
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН. |
|
mudzahid
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 818 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН. |
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
The Holy Spirit has the attributes of God, is equated with God and does work that only God does. Like God, the Spirit is holy—so holy that insulting the Spirit is just as sinful as trampling the Son of God under foot (Hebrews 10:29). Blasphemy against the Holy Spirit is an unforgivable sin (Matthew 12:32). This indicates that the Spirit is holy by nature rather than having an assigned holiness such as the temple had.
Like God, the Holy Spirit is eternal (Hebrews 9:14). Like God, the Holy Spirit is everywhere present (Psalm 139:7-9). Like God, the Holy Spirit knows everything (1 Corinthians 2:10-11; John 14:26). The Holy Spirit creates (Job 33:4; Psalm 104:30) and empowers miracles (Matthew 12:28; Romans 15:18-19), doing the work or ministry of God. |
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
ShumadinChe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Локација: Slovenia Статус: Офлајн Поени: 365 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne razbiram togash koj e "Svetiot Duh" Znachi Ristos Lazel ? |
|
Nothing Remains !!
|
|
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Isto kako i Stariot zavet kaj vas,Toa sto Vi odgovara ee Tocno i si go zemate(za vas)a toa sto ne,vikate Isus dojde3 so mec da go razdelet stariot od noviot..Taka da ovie Pasusi,koi gi navaede bvratot Bukhari,daaa,go nagovestuva doaganjeto na Muhammed.a.s. |
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Светиот Дух си е Светиот Дух (Утешителот, Духот на Вистината).
Тој Ристос можеби лажел, но Христос не лажел.
|
|
|
|
ShumadinChe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Локација: Slovenia Статус: Офлајн Поени: 365 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne me razbirash samo prashaf koj bil "Svetiot Duh" ? toa. Ime Imat ?
Изменето од ShumadinChe - 05.Март.2008 во 10:37 |
|
Nothing Remains !!
|
|
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |