IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библија, Куран, Тора???
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библија, Куран, Тора???

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 27>
Автор
Порака
MAKEDON-FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Декември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 731
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 03:32
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Svemirski i Pred Andromed - nikade vo Biblijata ne stoi deka zemjata bila plocha. Nikade! Toa e pogreshno veruvanje na odredena crkovna struktura i toa samo vo odreden period.

Тоа се обидувам да кажам ама некој многу филмови гледал.

Evidentirano vo Stariot Zavet e deka Joshua se moli na Bog za da go prodolzhi denot za da mozhe da gi pobedi svoite protivnici.

Кои му се противници?

Potoa, toj shto go pishuva predanieto prenesuva svoe lichno viduvanje - odnosno, lichen vpechatok.

Но фали вистински превод на тоа.

Biblijata, za razlika od k*ranot, ne pretendira da bide nauchna kniga i sekoj fenomen da bara nauchno objasnuvanje.

Ни таа на другата не се научни книги.

Pishuvana e od LUGJE so BOZHJE VDAHNOVENIE, no ne e pishuvana direktno so raka Bozhja, za toa sme zboruvale mnogu pati.

Каково е тоа божје вдаховение?

Ova ne znachi deka e pogreshna, ili deka ne e Sveta Kniga, ne ja vodete natamu diskusijata.

Но незначи ни дека не е погрешна , или дека е Света книга , Зашто да не дискутираме понатаму?.

Н
Кон врв
PredAndromed Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 41
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај PredAndromed Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 03:32
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

"ноќите нивни реши темни да бидат, а деновите пак светли да бидат, а Земјата потоа ја израмни."

(Кyран: Сура 79:29-30)

Originally posted by PredAndromed PredAndromed напиша:

me nanervira EvAngelos I Zato Zedof Abdes Da Mu Dokazam Deka Ne Pishuva Taka. Zosh Toj Vezden Najjmnogu Lazit Na Forumov.
Citatot Mi e ovde : Nokite nivni reshi temni da bidat a denovite pak svetli da bidat , i zemjata potoa ja izramni , i izvadi od nea voda i pasishta , i brda i zacvrsti , za da uzivate vie i dobitokot vas...

газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење

Abe ko Che Chitash Edna Rabota Chitaja Do Kraj I Kazija Celata Do Kraj A Ne Samo Edno Parche I Samo Toa Parche da Go Preraskazish :) Smotan Eden Ne Prajse Mnogu Mudar Veza Nemash od Ovie Raboti
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 03:33
Originally posted by PredAndromed PredAndromed напиша:

Originally posted by MAKEDON-FILIP MAKEDON-FILIP напиша:

Еми плочеста е де земјата у к*ранот сакаш да ти ја сликам страната и да ти ја пратам.

Abe Prochitaj Potoa Sho sleduvat ne samo ona od EvAngelos :Nokite nivni reshi temni da bidat a denovite pak svetli da bidat ,Drug Ajet--> i zemjata potoa ja izramni ,Drug Ajet--> i izvadi od nea voda i pasishta ,Drug Ajet--> i brda i zacvrsti ,Drug Ajet--> za da uzivate vie i dobitokot vas...

Порамни си е порамни и неможе сега да биде заобли.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 03:33
Ajde sega loshiot chichko policaec da dovede se vo red!
Pred Andromed i Filip - i dvajcata vednash da prestanete so megjusebni prefrlanja i lichni kvalifikacii, inaku kje ve baniram na nedela dena, da odmorite malku!
EvAngelos - kolku i da si vo pravo so postovite, te molam - vnimavaj na tonot malku, za da ne ja zhestime nepotrebno diskusijata!

Pred Andromed - ova poslednovo shto si go napishal nema nikakva vrska... shto toa sakash da kazhesh, nikakva smisla nema?!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 03:37
Aj malku da ja organizirame temava:

1. Svetiot Graal e legenda koja nastanuva mnogu podocna, nikade ne e spomnata vo Biblijata

2. Pred Andromed - nikade vo Biblijata nema nishto spomnato za ramna zemja, za plocha ili shto i da e drugo. A vo k*ranot, duri i da se chita celiot citat do kraj, pak ostanuva deka zemjata ja izramnil...

3. Filipe - Prochitaj go stariot zavet i formiranjeto na kralstvoto, vaka nema smisla da zboruvame za Joshua. Ako ti ne ja prifakjash Biblijata i ne veruvash vo Bozhje Vdahnovenie, toa si e tvoja rabota. Ne go napagjaj pravoto na drugite da go pravat toa!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 03:40

Ajde sega loshiot chichko policaec da dovede se vo red!
Pred Andromed i Filip - i dvajcata vednash da prestanete so megjusebni prefrlanja i lichni kvalifikacii, inaku kje ve baniram na nedela dena, da odmorite malku!
EvAngelos - kolku i da si vo pravo so postovite, te molam - vnimavaj na tonot malku, za da ne ja zhestime nepotrebno diskusijata!

Pred Andromed - ova poslednovo shto si go napishal nema nikakva vrska... shto toa sakash da kazhesh, nikakva smisla nema?!

Зидарски јас можда и не верувам во мојата религија ама ако некој од надвор ја нападне морам да ја бранам.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 03:44

Aj malku da ja organizirame temava:

1. Svetiot Graal e legenda koja nastanuva mnogu podocna, nikade ne e spomnata vo Biblijata

Спомнат е во Кралот Артур но некој го меша со Библијата.

2. Pred Andromed - nikade vo Biblijata nema nishto spomnato za ramna zemja, za plocha ili shto i da e drugo. A vo k*ranot, duri i da se chita celiot citat do kraj, pak ostanuva deka zemjata ja izramnil...

Се разбираме , но некој гледал филмови и што сега да правам.

3. Filipe - Prochitaj go stariot zavet i formiranjeto na kralstvoto, vaka nema smisla da zboruvame za Joshua. Ako ti ne ja prifakjash Biblijata i ne veruvash vo Bozhje Vdahnovenie, toa si e tvoja rabota. Ne go napagjaj pravoto na drugite da go pravat toa!

Добро, во ред , но одговорими како модератор на прашањата и мислењата од постот во 3:32 саатот
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 04:01
Sustinat na religijata ne treba da ja barame vo superiornosta na knigite koi se vodici niz taa ista religija sustinata na religijata e vo naseto veruvanje i pokoruvanje kon boga. Spoznavanjeto na boga moze da bide niz knigi samo ako tie knigi se zemat kako vodici niz nekoj grad vo niv se potencirani najsvetlite mesta so najubavite znamenitosti no sekogas treba da prasame za onie delovo vo koi ima razni isprepleteni ulicki - niz koi moze nekoj da ne vodi, no mnogu poubavo e koga sam ce gi spoznaes i sam ce dojdes do vistinata - nekoj ce kaze deka moze da se izgubime - da vistina no sekoja edna ulicka kolku i da se cini deka e bezizlezna vodi kon edna cel a toa e vistinata.

Site nie ovde na forumov veruvame i toa veruvanje e pretoceno vo verski ubeduvanja koi pak na nekoj nacin go opredeluvaat nasiot socijalen i duhoven zivot.Vo k*ranot i biblijata ima mnogu ubavi momenti no ima isto taka i mnogu losi momenti,losi,vo smisla, deka vo nivnata nedorecenost e ostaveno mesto za manipulacija - toa e mesto koe djavolot go ima zazemeno za da moze da vnese omraza, zavist i nedoverba vo ludjeto. Taka da ima iljada zasto ima iljada zatoa no za mene kako hristijanin tie iljadu se iljadu za muslimanot se samo petstotini, isto kako i za muslimanot negovite iljadu prasanja imaat iljadu zatoa za mene kako hristijanin imaat petstotini i bas poradi toa jas sum hristijanin a toj e musliman.

Zboruvate za zemjata dali e kako ploca ili e kako topka, na kogo mu e toa bitno...??? Bitno li e dali e toa napisano vo biblijata ili podocna vo k*ranot????? Zemjata e onakva kakva ja dozivuvame. Vo denovite koga se kroele religiite se kroele po terk na umot na togasniot covek, koj vo toa vreme voden od primarnite instinkti koi prirodata i zivotot gi razvile vo nego moze da najde odgovor na prasnjata koi vo toj moment za nego bile od krucijalno znacenje. Civilizacijata pak so sovojot razvitok ne prestanuva da postavuva prasanja a tie prasanaja vece ne mozat da bidat odogovreni od verskite knigi zasto civilizacijata vo sovojt razvitok ne nosi samo prasanaj tuku nosi i odogvori napredok i osoznavanje na okruzenieto vo koe ziveeme. Od tuka izleguva deka deneska bi bilo mnogu glupo za da doznam kakva e zemjata odogovort da go baram vo k*ranot ili biblijata pa ima satelitski fotografii na zemjata na koi se gleda deka e topcesta.

Normalno sega nekoj ce kaze e ne toa biblijata prva go dokazal ili pak k*ranot prv go dokazal a ne e tocno gospod dozvolil nie toa da go spoznaeme na nacin na koj sme go spoznale znaci ni k*ranot ni biblijata nemaat nisto so toa.

A mzeme sega da zememe i da se raspravame da dokazuvame da sporime i da se ubivame no nie toa nema da go pravime zatoa sto mnogu ni e bitno kakva e zemjata nego zatoa sto nie hristijanite sakame da bideme posuperiorni od muslimanite a muslimanite sakaat da bida posuperiorni od hristijanite - zatvoren krug na unistuvanje. Makijaveli ubavo rekol deka covek na coveka mu e volk...docna e odam da spijam ako nekoj ne se sl*ga ako nekoj voopsto go procita ovaa do kraj neka kaze sto toj misli.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 04:02
Eve, da ne ostanam dolzhen so odgovorot, kje pisham vo crveno.

Originally posted by MAKEDON-FILIP MAKEDON-FILIP напиша:

Evidentirano vo Stariot Zavet e deka Joshua se moli na Bog za da go prodolzhi denot za da mozhe da gi pobedi svoite protivnici.

Кои му се противници?

Amoritite.

Potoa, toj shto go pishuva predanieto prenesuva svoe lichno viduvanje - odnosno, lichen vpechatok.

Но фали вистински превод на тоа.

Od kade ti e ova deka fali prevod?! Ima jasen prevod na pisanieto.

Biblijata, za razlika od k*ranot, ne pretendira da bide nauchna kniga i sekoj fenomen da bara nauchno objasnuvanje.

Ни таа на другата не се научни книги.
Razlikata e shto hristijanite ne pretendiraat deka Biblijata e.

Pishuvana e od LUGJE so BOZHJE VDAHNOVENIE, no ne e pishuvana direktno so raka Bozhja, za toa sme zboruvale mnogu pati.

Каково е тоа божје вдаховение?

E vidish - za ova, kako da ti objasnam koga ne veruvash vo takvo vdahnovenie? Toa e ona shto nie go narekuvame Svetiot Duh - Bozhjeto prisustvo megju nas. Ne navleguvam vo toa kakva e tvojata ideja za toa i vo shto tochno ti veruvash, no pochituvaj go ova kako moe veruvanje (i veruvanje na milioni lugje)

Ova ne znachi deka e pogreshna, ili deka ne e Sveta Kniga, ne ja vodete natamu diskusijata.

Но незначи ни дека не е погрешна , или дека е Света книга , Зашто да не дискутираме понатаму?.

Komentarot za nediskutiranjeto beshe zatoa shto sekoj pat koga kje go pisham ova, vednash se nafrla nekoj deka toa ne e Sveta Kniga. Ja razbiram tvojata logika, no kje ti go kazham mojot stav, zoshto e Sveta i Pravilna za mene - zatoa shto jas chuvstvuvam deka e taka. I toa e moja vrska so Boga i nikoj nema mesto tamu. :)

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 04:03
Templarius - odlichen post!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 04:08

Templarius - odlichen post!

Blagodaram...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 14:09
Sramota e EvAngelos...da te bodrat i da pravat od tebe slepec neranimajkovci. Te mislev vozrasen si.
Ne si svesen deka sam si se upropastuvas.

Kafez si za dusata svoja.

Koj vo tolku citati bibliski ne zabeleza deka se spomnuva deka zemjata e plocesta ???

Matej 4,8 - (8) " Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu."

Drvo Visoko koe se gledalo od Kraevite na zemjata. Zemi sega ti kugla vo race i kazi mi kade se kraevite ! I + za da bide poprecizno deka se misli deka Zemjata e Ravna ploca,opisuva deka tolku bilo vidoko drvoto,sto,ete,da receme,od site STRANI na zemjata,ili kade i da se naogjas,mozes da go vidis. JASNO I PRECIZNO KAZUVA DEKA SPORED BIBLIJATA ZEMJATA E RAVNA PLOCA.
Sekoj trud za popravka bi ti bil zaluden,zatoa sto pred da pokusas da popravis zamisli SITE TOGASNI NAUCNICI,KOI TVRDELE DEKA E KUGLA,BILE PROGNATI I BILE PRVITE ERETICI I ZIVI ZAPALENI.

"Sunce izlazi, sunce zalazi i onda hiti svojem mjestu odakle izlazi." Propovjednik 1,5
Kade toa Sonceto se brza. Jas mislev deka sonceto ne se dvizi !

Zar si ikad zapovjedio jutru, zar si kazao zori mjesto njeno, da poduhvati zemlju za rubove i da iz nje sve bezbožnike strese; da je pretvori u glinu pečatnu i oboji je k'o kakvu haljinu. (Job 38, 12)

Ja fati zemjata za kraevite i ja istrese kako fustan. Ova zamisli,carsav na okrugla masa,go fakjas za kraevite i gi treses troskite od jadenjeto.
Kade se kraevite na zemjata ?
Vo Biblijata go pisuva Hebrejskiot zbot KHUG=KRUG a ne DUR=KUGLA.Deka se raboti za krug a ne kugla e nepobitno.
Strongova konkordancija (br. 2328 i 2329), "Holladay’s A Concise Hebrew" i "Aramaic Lexicon of the Old Testament" (str. 97) i "Brown Driver-Briggs Hebrew" i "English Lexicon" (str. 295) davaat i glagolski opis kako ke "nacrtame kruznica" Imenkata se preveduva kako "krug",polukruzna arkada.

Da ti objasnam malce podobro:
Izreki 8, 27
kad je stvarao nebesa, bila sam nazočna, kad je povlačio krug (Hebrejski khug) na licu bezdana.

Izaija 22, 17-18
Gle, Jahve će te baciti daleko udarcem jednim jedinim, snažno će te uhvatiti, (18) smotat će te u klupko, kao loptu (Hebrejski dur) te baciti po zemlji širokoj!

Ete,,,

Ke se vratam povtorno kaj EvAngelos,za nego posebno mi e zal.
Ke ti povtoram uste ednas: VO SVETOV POSTOELE RABOTI KOI NE SI GI VIDEL TI,STO ZNACI I NE POSTOELE.
Ke mi kazes li so sto se ranele Dinosaurusite,koi bile mnogu poveke od 23 metra ??
Ili mozebi ne postoele tolkavi sustestva.
Ne mi kaza zosto Adam ziveel 950 godini ? Pa i Noe pa i generacii mnogu posle toa....

Za Zemjata veke objasniv. I Ping-Pong topceto e poravneto,no sepak e TOPCESTO.

Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 14:11
PS: Barem ponasanje imaj,kako sto mu dolikuva na eden vernik. Isus bi se zastramil so takvi vernici kako tebe.Poznat ni e po Blagiot i milozliv i nezen govor.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2008 во 14:18
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Sramota e EvAngelos...da te bodrat i da pravat od tebe slepec neranimajkovci. Te mislev vozrasen si.
Ne si svesen deka sam si se upropastuvas.

Kafez si za dusata svoja.

Koj vo tolku citati bibliski ne zabeleza deka se spomnuva deka zemjata e plocesta ???

Matej 4,8 - (8) " Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu."

Drvo Visoko koe se gledalo od Kraevite na zemjata. Zemi sega ti kugla vo race i kazi mi kade se kraevite ! I + za da bide poprecizno deka se misli deka Zemjata e Ravna ploca,opisuva deka tolku bilo vidoko drvoto,sto,ete,da receme,od site STRANI na zemjata,ili kade i da se naogjas,mozes da go vidis. JASNO I PRECIZNO KAZUVA DEKA SPORED BIBLIJATA ZEMJATA E RAVNA PLOCA.
Sekoj trud za popravka bi ti bil zaluden,zatoa sto pred da pokusas da popravis zamisli SITE TOGASNI NAUCNICI,KOI TVRDELE DEKA E KUGLA,BILE PROGNATI I BILE PRVITE ERETICI I ZIVI ZAPALENI.

"Sunce izlazi, sunce zalazi i onda hiti svojem mjestu odakle izlazi." Propovjednik 1,5
Kade toa Sonceto se brza. Jas mislev deka sonceto ne se dvizi !

Zar si ikad zapovjedio jutru, zar si kazao zori mjesto njeno, da poduhvati zemlju za rubove i da iz nje sve bezbožnike strese; da je pretvori u glinu pečatnu i oboji je k'o kakvu haljinu. (Job 38, 12)

Ja fati zemjata za kraevite i ja istrese kako fustan. Ova zamisli,carsav na okrugla masa,go fakjas za kraevite i gi treses troskite od jadenjeto.
Kade se kraevite na zemjata ?
Vo Biblijata go pisuva Hebrejskiot zbot KHUG=KRUG a ne DUR=KUGLA.Deka se raboti za krug a ne kugla e nepobitno.
Strongova konkordancija (br. 2328 i 2329), "Holladay’s A Concise Hebrew" i "Aramaic Lexicon of the Old Testament" (str. 97) i "Brown Driver-Briggs Hebrew" i "English Lexicon" (str. 295) davaat i glagolski opis kako ke "nacrtame kruznica" Imenkata se preveduva kako "krug",polukruzna arkada.

Da ti objasnam malce podobro:
Izreki 8, 27
kad je stvarao nebesa, bila sam nazočna, kad je povlačio krug (Hebrejski khug) na licu bezdana.

Izaija 22, 17-18
Gle, Jahve će te baciti daleko udarcem jednim jedinim, snažno će te uhvatiti, (18) smotat će te u klupko, kao loptu (Hebrejski dur) te baciti po zemlji širokoj!

Ete,,,

Ke se vratam povtorno kaj EvAngelos,za nego posebno mi e zal.
Ke ti povtoram uste ednas: VO SVETOV POSTOELE RABOTI KOI NE SI GI VIDEL TI,STO ZNACI I NE POSTOELE.
Ke mi kazes li so sto se ranele Dinosaurusite,koi bile mnogu poveke od 23 metra ??
Ili mozebi ne postoele tolkavi sustestva.
Ne mi kaza zosto Adam ziveel 950 godini ? Pa i Noe pa i generacii mnogu posle toa....

Za Zemjata veke objasniv. I Ping-Pong topceto e poravneto,no sepak e TOPCESTO.

Sustinata na religijata ne treba da ja barame vo superiornosta na knigite koi se vodici niz taa ista religija sustinata na religijata e vo naseto veruvanje i pokoruvanje kon boga. Spoznavanjeto na boga moze da bide niz knigi samo ako tie knigi se zemat kako vodici niz nekoj grad vo niv se potencirani najsvetlite mesta so najubavite znamenitosti no sekogas treba da prasame za onie delovo vo koi ima razni isprepleteni ulicki - niz koi moze nekoj da ne vodi, no mnogu poubavo e koga sam ce gi spoznaes i sam ce dojdes do vistinata - nekoj ce kaze deka moze da se izgubime - da vistina no sekoja edna ulicka kolku i da se cini deka e bezizlezna vodi kon edna cel a toa e vistinata.

Site nie ovde na forumov veruvame i toa veruvanje e pretoceno vo verski ubeduvanja koi pak na nekoj nacin go opredeluvaat nasiot socijalen i duhoven zivot.Vo k*ranot i biblijata ima mnogu ubavi momenti no ima isto taka i mnogu losi momenti,losi,vo smisla, deka vo nivnata nedorecenost e ostaveno mesto za manipulacija - toa e mesto koe djavolot go ima zazemeno za da moze da vnese omraza, zavist i nedoverba vo ludjeto. Taka da ima iljada zasto ima iljada zatoa no za mene kako hristijanin tie iljadu se iljadu za muslimanot se samo petstotini, isto kako i za muslimanot negovite iljadu prasanja imaat iljadu zatoa za mene kako hristijanin imaat petstotini i bas poradi toa jas sum hristijanin a toj e musliman.

Zboruvate za zemjata dali e kako ploca ili e kako topka, na kogo mu e toa bitno...??? Bitno li e dali e toa napisano vo biblijata ili podocna vo k*ranot????? Zemjata e onakva kakva ja dozivuvame. Vo denovite koga se kroele religiite se kroele po terk na umot na togasniot covek, koj vo toa vreme voden od primarnite instinkti koi prirodata i zivotot gi razvile vo nego moze da najde odgovor na prasnjata koi vo toj moment za nego bile od krucijalno znacenje. Civilizacijata pak so sovojot razvitok ne prestanuva da postavuva prasanja a tie prasanaja vece ne mozat da bidat odogovreni od verskite knigi zasto civilizacijata vo sovojt razvitok ne nosi samo prasanaj tuku nosi i odogvori napredok i osoznavanje na okruzenieto vo koe ziveeme. Od tuka izleguva deka deneska bi bilo mnogu glupo za da doznam kakva e zemjata odogovort da go baram vo k*ranot ili biblijata pa ima satelitski fotografii na zemjata na koi se gleda deka e topcesta.

Normalno sega nekoj ce kaze e ne toa biblijata prva go dokazal ili pak k*ranot prv go dokazal a ne e tocno gospod dozvolil nie toa da go spoznaeme na nacin na koj sme go spoznale znaci ni k*ranot ni biblijata nemaat nisto so toa.

A mozeme sega da zememe i da se raspravame da dokazuvame da sporime i da se ubivame no nie toa nema da go pravime zatoa sto mnogu ni e bitno kakva e zemjata nego zatoa sto nie hristijanite sakame da bideme posuperiorni od muslimanite a muslimanite sakaat da bida posuperiorni od hristijanite - zatvoren krug na unistuvanje. Makijaveli ubavo rekol deka covek na coveka mu e volk...docna e odam da spijam ako nekoj ne se sl*ga ako nekoj voopsto go procita ovaa do kraj neka kaze sto toj misli.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.