|
Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата |
Внеси реплика | страница <1 56789 36> |
Автор | |||
MAKEDON-FILIP
Сениор Регистриран: 29.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 731 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Создателот создал родители , родителите создаваат дете , детето не им ја почитува религијата па со тоа и не си ги почитува родителите. Тоа е голема контрадикција бидејки како што кажа некој погоре к*ранот вели да си ги почитуваш родителите а не да си ги смениш. Изменето од MAKEDON-FILIP - 02.Март.2008 во 02:37 |
|||
MAKEDON-FILIP
Сениор Регистриран: 29.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 731 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако не живееш со нив не значи дека треба да не си ги почитуваш , ај од сега коа ке наполни некој 18 нека ги утепа што ке му се. |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
svemirski_duh , koga velish VISTINSKATA VERA site si mislat na svojata vera. Znaesh, za sekogo verata mu e vistinskata, a onaa na drugite ne e toa... Sakam da ti kazham deka lugjevo postojano ke te razbiraat pogreshno, pa ako sakash da gi snema tie nedorazbiranja i eventualni problematichni repliki vmesto VISTINSKATA vera pishuvaj ISLAMOT. Toa e mnogu poprecizno i ednoznachno.
Ova ti go velam od praktichna gledna tochka, ti i natamu ke si znaesh deka toa e vistinskata vera. Изменето од Messenger - 02.Март.2008 во 02:41 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Prvo mojata pismenost e mnogu nad tvojata zasto nisto ne objasnuvam so pasteta. Vtoro ne dozvoluvam nepismen da manipulira so mene zasto ne si ja poznava svojata religija. Treto tvojot odgovor e se samo ne tocen. Kontradiktornosta e bas vo toa sto so eden ajet se dopusta a so drug se zabranuva. |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Gospodine pismen svemirec ce mi odgvoris na oviee ajeti??? |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
MAKEDON-FILIP
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ае ти потруди се да сватиш дека родителите се тие тие што ти кажале кој си , од кај си ,каков си , што си , која вера си и се што знаеш и паметиш ти е од нив со исклучок на школувањето и сега ти си се нашол на нив да им се спротиставуваш и да им кажуваш кој си и што си и која вера си. Ниеден Бог тоа не ти го прави , тоа го прави само оној што забегал. Изменето од MAKEDON-FILIP - 02.Март.2008 во 02:46 |
|||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne be brate jas sum cool sepak mojata vera me uci da go okrenam drugiot obraz neli........koga se bricam..
|
|||
Give me your secrets
|||
MAKEDON-FILIP
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Give me your secrets
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne znam dali nekoj od muslimanskite chlenovi ke odgovori, no mene mi izgleda deka tuka se davaat zakonite i preporakite za zhenenjeto. Kako sto znaeme, vo Islamot dozvoleno e mazh da ima poveke zheni (ostanato po tradicija mnogu porano od javuvanjeto na Muhamed) i tuka se nabrojuva so koi zheni mozhe chovek da skluchi brak.
Ponatamu jasno e deka na mazhot mu se ostava, po negova zhelba, das spie so koja saka zhena, kolku sto saka i deka toa ne mu se smeta za nikakov grev bidejki zhenite ke bidat sekogash srekni da dojdat pri nego. Pretpostavuvam deka na krajot se veli deka na zhenet mazh mu e dopushteno da bide samo so svoite zheni, koi tuka mnogu jasno se imenuvani kako robinki. Tolku od mene i tolku za opshtestvoto sto ja osloboduva zhenata. Изменето од Messenger - 02.Март.2008 во 18:40 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Fantastic Lady
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2008 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 169 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Jas ovie ajeti shto gi ima navedeno Templarius, ne gi razbiram posto ne ja poznavam ovoj jazik, no od toa sto vie Messenger imate objasnuvano, gledam mnogu,,ama mnoooogu, greshna interpretacija na toa. Ja imam chitano, i analizirano k*ranot, i nikade ama bash nikade, gi nemam srekavano ovie sto ste gi navedele.. Da postoeja vakvi citati vo k*ranot, zarem mislete deka bi postoele lugje so "maaaaalku" razum vo glavata sto bi pretpostavile deka ova e nesto objaveno od Boga, i nesto opravdano,,zarem ne mislete deka odamna bi bila devolvirana ova religija???? ..Messenger,,barem od vas, koj go smetam kako covek koj ima mnogu poznavanje za religiite,i mnogu dobar nacin na razmisluvanje ne ocekuvav vakva interpretacija,,,posto stvarno so ova dokazhavte deka voopsto ne go poznavate Islamot... |
|||
svemirski_duh
Сениор Регистриран: 29.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Templarus. So Qur'anot ima i Tefsir. Eve ke upotre*am eden tefsir pa ke se potrudam od nego da ti dadam odgovor. Uzvi{eni se obra}a Svome Poslaniku, vele}i da mu je dozvolio njegove `ene kojima je dao darove, tj. mehr, a njegov mehr koji je davao svojim suprugama iznosio je 12 i po oka, ukupno 500 dirhema, izuzev Umm-Habibe bint Ebi-Sufjan, za koju je mehr u visini400 dinara dao Ned`a{i ("negus"), Uzvi{eni Allah mu se smilovao, i osim Safijje bint Hujejj, koju je probrao izme|u zarobljenika Hajbera i kao mehr joj darovao slobodu, te D`uvejrije bint El-Haris iz plemena El-Mustalik, za koju je isplatio otkup Sabit ibn Kajs ibn [emmasu i o`enio se njome. Rije~i Uzvi{enog: "i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena", tj. dozvolio ti je brak sa robinjama koje ti dopadnu iz plijena. Prethodno je re~eno da je posjedovao Safijju i D`uvejriju, oslobodio ih i o`enio se njima. Posjedovao je i Rejhanu bint [em'un iz plemena Nadr i Mariju, Koptkinju, majku njegovog sina Ibrahima, obje su bile robinje. Rije~i Uzvi{enog: "i k}eri stri~eva tvojih, i k}eri tetaka tvojih po ocu, i k}eri daid`a tvojih, i k}eri tetaka tvojih po materi." Ovo je sredina izme|u neumjerenosti kr{}ana koji ne uzimaju `enu ako izme|u njega i nje ima manje od sedam koljena i pretjerivanja jevreja koji uzimaju i brati~nu i sestri~nu,{to je grozno i odvratno. Rije~i Uzvi{enog: "Koje su se s tobom iselile", tj. U Medinu. Rije~i Uzvi{enog: "i `enu - vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako Vjerovjesnik ho}e da se njome o`eni, samo tebi", tj. dozvoljava ti,Poslani~e, vjernicu koja ti se pokloni da se o`eni{ njome bez mehra, ako to `eli{. Ibn Ebi-Hatim prenosi od Ai{e da je rekla: "Ta koja se poklonila Poslaniku,s.a.v.s., je Havla bint Hakim ibn El-Evkas iz plemena Benu-Sulejm; bila je dobra `ena." Ibn Ebi-Hatim,prenosi od Ibn-Abbasa da veli: "Poslanik nije imao nijednu `enu koja mu se poklonila, iako je takvih bilo dosta", tj. on nije prihvatio nijednu koja mu se poklonila, iako mu je to bilo dozvoljeno i samo njemu specifi~no, jer je to prepu{teno njegovoj volji, kao {to Uzvi{eni veli: "ako Vjerovjesnik ho}e sa se njome o`eni",tj. ako to odabere......... TEMPLARUS... VIDIS ODGOVOR IMA I TOA DOSTA OBJASNUVANJE... DA NE ODZEMAM PROSTOR VO FORUMORT ZA POVEKE CITAJ TUKA,IMAS TEFSIR NA CEL QUR'AN: http://www.studio-din.com/modules.php?name=Tefsir Brkaj rabota. |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Jas ne gi iznesov citatite Fantastichna Damo, jas samo gi interpretiram kako sto gi chitam. Ako citatite se tochni, verojatno i moeto intrepretiranje e pomalu ili poveke tochno, ako citatite ne se tochni, togash normalno e deka sum se nafatil da interpretiram neshto shto bilo pogreshno citirano. Ne udiraj po samarot. |
|||
|
|||
Fantastic Lady
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2008 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 169 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
dobro,,dobro,,samo se cudev,,kako voopsto mozhete da mislete na takvo nesto...pa toa e nadvor od sekoja logika,,mazhot da mozhe da spie so koja saka, a zhenite srekni sto pak ke doagjaat pri nego,,,seto toa e nesto sto razumot ednostavno ne mozhe da go prifaka...pa sega nekoja Bozhja kniga da go sodrzhuva toa,,,
|
|||
Write your name in kindness, love,nd mercy,nd leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy.
|
|||
Внеси реплика | страница <1 56789 36> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |