IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 36>
Автор
Порака
MAKEDON-FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Декември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 731
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:37
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by MAKEDON-FILIP MAKEDON-FILIP напиша:

Toa znachi ako tvoite roditeli bile na primer hristijani, a ti si stanal musliman, togash treba da gi konvertirash i niv vo Islam. Ako ovie kutrite, ne go delat istoto mislenje so tebe, togash napushti gi.

A od druga strana k*ranot veli deka najgolem grev e da se napushtat svoite roditeli.

Е ова е веке е голема контрадикција во к*ранот.

Stom se molchi i nikoj ne odgovara, toa znachi neshto...

Mnogu brzas be brat.Sto ako ja ostavev porakava do utre ?
Ja samiot spomnav prethodno deka Roditelite ni se i Dzennet i Dzehennem. Ako gi pocituvame togas ni se Dzennet ako ne Dzehennem. Dzehad e i stroga naredba Roditelite da se pocituvaat. Toa na mnogu mesta i e spomnato. No Allahoviot zakon e pred ona stop ni go preporacal Muhammed s.a.w.s.

Eve eden mal primer. Vo makedonija imase slucaj da eden prifati Islam. Covekot ja spoznal Vistinata,se zainteresiral. Vsadil Sozdatelot vo nego iskra. Znaeme kakov e mentalitetot vo makedonija. Roditelite a i bliski rodbini mu se zakanuvaa !!! I ete,se iseli.

Messenger... mora da znaete sto e SOZDATELOT za eden prav VERNIK/MUMIN.
Ne postoi pogolema ljubov na svetot od Ljubovta prema sozdatelot Nitu pak rodditelite moi nitu pak sinot ili kerkata moja !
Neli Ibrahim a.s (Avram) go zrtvuval sinot svoj za Ater od Sozdatelot ?!
Ako barate kontradikcija vo Qur'anot.Ke si tapkate samo vo mesto.
Zapamti go slucajot so Avram/Abraham (Ibrahim a.s) i neka ti bide pouka.

Создателот создал родители , родителите создаваат дете , детето не им ја почитува религијата па со тоа и не си ги почитува родителите.   Тоа е голема контрадикција бидејки како што кажа некој погоре к*ранот вели да си ги почитуваш родителите а не да си ги смениш.

Изменето од MAKEDON-FILIP - 02.Март.2008 во 02:37
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:40
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

ne ti taka toa go razbiras..
Rabotite ne se onaka kako gi razbiras, tuku kakvi sto se...
A sto treba spored tebe...
Cel zivot so tvoite da zivees???

Ако не живееш со нив не значи дека треба да не си ги почитуваш , ај од сега коа ке наполни некој 18 нека ги утепа што ке му се.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:40
svemirski_duh , koga velish VISTINSKATA VERA site si mislat na svojata vera. Znaesh, za sekogo verata mu e vistinskata, a onaa na drugite ne e toa... Sakam da ti kazham deka lugjevo postojano ke te razbiraat pogreshno, pa ako sakash da gi snema tie nedorazbiranja i eventualni problematichni repliki vmesto VISTINSKATA vera pishuvaj ISLAMOT. Toa e mnogu poprecizno i ednoznachno.

Ova ti go velam od praktichna gledna tochka, ti i natamu ke si znaesh deka toa e vistinskata vera.

Изменето од Messenger - 02.Март.2008 во 02:41
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:41

Templarus... sum videl nepismeni,no do ova deredze.....

Gledas poleka deka na nekoi im stanuva jasno,sto ne probas da svatis i ti.

Ako na edno mesto pisuva dozvolena vi e pasteta pileska.
Na drugo mesto zabraneta vi e pasteta svinska.
Dali e kontradiktorno ????

Na edno mesto veli deka treba da se napustat roditeli koi ne ti dozvoluvaat da gi izvrsuvas verskite obredi i te prisiluvaat na HARAM.

Na drugo mesto veli da im gi mies nozete na roditeli koi ubavo te odgojale,sovetuvale vo VISTINSKATA VERA.

Lesno e,potrudi se,ke svatis.

Prvo mojata pismenost e mnogu nad tvojata zasto nisto ne objasnuvam so pasteta.

Vtoro ne dozvoluvam nepismen da manipulira so mene zasto ne si ja poznava svojata religija.

Treto tvojot odgovor e se samo ne tocen.
Kontradiktornosta e bas vo toa sto so eden ajet se dopusta a so drug se zabranuva.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:42
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Sura 33

50. O Vjerovjesnice, Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao vjencane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kceri amidža tvojih, i kceri tetaka tvojih po ocu, i kceri daidža tvojih, i kceri tetaka tvojih po materi koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima - ženu-vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako se Vjerovjesnik hoce njome oženiti - da ti ne bi bilo teško. Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je rijec o ženama njihovim i o onima koje su u vlasništvu njihovu. - A Allah prašta i samilostan je.

51. Možeš zanemariti one medu njima koje hoceš i možeš pozvati sebi onu koju hoceš, a možeš zatražiti onu koju si udaljio, nijedno od toga nije tvoj grijeh. Najlakše ce tako one radosne biti i nece se žalostiti i tako ce sve onim što im ti daješ zadovoljne biti - a Allah zna šta je u srcima vašim; Allah zna sve i blag je.

52. Odsada ti nisu dopuštene druge žene, ni da umjesto njih neku drugu uzmeš, makar te i zadivila ljepota njihova, osim onih koje postanu robinje tvoje. - A Allah na sve motri.

Poleka sega ovdeka ne mi e jasno sto saka da se kaze, ne iznesuvam svoe mislenje, nego, sakam nekoj koj podobro go poznava k*ranot od mene da mi objasni za sto stanuva zbor???

nikoj ne saka da odgovori???

Gospodine pismen svemirec ce mi odgvoris na oviee ajeti???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:46

Templarus... sum videl nepismeni,no do ova deredze.....

Gledas poleka deka na nekoi im stanuva jasno,sto ne probas da svatis i ti.

Ako na edno mesto pisuva dozvolena vi e pasteta pileska.
Na drugo mesto zabraneta vi e pasteta svinska.
Dali e kontradiktorno ????

Na edno mesto veli deka treba da se napustat roditeli koi ne ti dozvoluvaat da gi izvrsuvas verskite obredi i te prisiluvaat na HARAM.

Na drugo mesto veli da im gi mies nozete na roditeli koi ubavo te odgojale,sovetuvale vo VISTINSKATA VERA.

Lesno e,potrudi se,ke svatis.

Ае ти потруди се да сватиш дека родителите се тие тие што ти кажале кој си , од кај си ,каков си , што си , која вера си и се што знаеш и паметиш ти е од нив со исклучок на школувањето и сега ти си се нашол на нив да им се спротиставуваш и да им кажуваш кој си и што си и која вера си.
Ниеден Бог тоа не ти го прави , тоа го прави само оној што забегал.

Изменето од MAKEDON-FILIP - 02.Март.2008 во 02:46
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:54
Ne be brate jas sum cool sepak mojata vera me uci da go okrenam drugiot obraz neli........koga se bricam..
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:57

Ne be brate jas sum cool sepak mojata vera me uci da go okrenam drugiot obraz neli........koga se bricam..

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 16:21

[QUOTE=Templarius]
Sura 33

50. O Vjerovjesnice, Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao vjencane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kceri amidža tvojih, i kceri tetaka tvojih po ocu, i kceri daidža tvojih, i kceri tetaka tvojih po materi koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima - ženu-vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako se Vjerovjesnik hoce njome oženiti - da ti ne bi bilo teško. Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je rijec o ženama njihovim i o onima koje su u vlasništvu njihovu. - A Allah prašta i samilostan je.

51. Možeš zanemariti one medu njima koje hoceš i možeš pozvati sebi onu koju hoceš, a možeš zatražiti onu koju si udaljio, nijedno od toga nije tvoj grijeh. Najlakše ce tako one radosne biti i nece se žalostiti i tako ce sve onim što im ti daješ zadovoljne biti - a Allah zna šta je u srcima vašim; Allah zna sve i blag je.

52. Odsada ti nisu dopuštene druge žene, ni da umjesto njih neku drugu uzmeš, makar te i zadivila ljepota njihova, osim onih koje postanu robinje tvoje. - A Allah na sve motri.

Poleka sega ovdeka ne mi e jasno sto saka da se kaze, ne iznesuvam svoe mislenje, nego, sakam nekoj koj podobro go poznava k*ranot od mene da mi objasni za sto stanuva zbor???

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 18:39
Ne znam dali nekoj od muslimanskite chlenovi ke odgovori, no mene mi izgleda deka tuka se davaat zakonite i preporakite za zhenenjeto. Kako sto znaeme, vo Islamot dozvoleno e mazh da ima poveke zheni (ostanato po tradicija mnogu porano od javuvanjeto na Muhamed) i tuka se nabrojuva so koi zheni mozhe chovek da skluchi brak.

Ponatamu jasno e deka na mazhot mu se ostava, po negova zhelba, das spie so koja saka zhena, kolku sto saka i deka toa ne mu se smeta za nikakov grev bidejki zhenite ke bidat sekogash srekni da dojdat pri nego.

Pretpostavuvam deka na krajot se veli deka na zhenet mazh mu e dopushteno da bide samo so svoite zheni, koi tuka mnogu jasno se imenuvani kako robinki.

Tolku od mene i tolku za opshtestvoto sto ja osloboduva zhenata.

Изменето од Messenger - 02.Март.2008 во 18:40
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Fantastic Lady Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2008
Локација: United States
Поени: 169
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fantastic Lady Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 19:01

...Ponatamu jasno e deka na mazhot mu se ostava, po negova zhelba, das spie so koja saka zhena, kolku sto saka i deka toa ne mu se smeta za nikakov grev bidejki zhenite ke bidat sekogash srekni da dojdat pri nego.

Pretpostavuvam deka na krajot se veli deka na zhenet mazh mu e dopushteno da bide samo so svoite zheni, koi tuka mnogu jasno se imenuvani kako robinki....

Jas ovie ajeti shto gi ima navedeno Templarius, ne gi razbiram posto ne ja poznavam ovoj jazik, no od toa sto vie Messenger imate objasnuvano, gledam mnogu,,ama mnoooogu, greshna interpretacija na toa.

Ja imam chitano, i analizirano k*ranot, i nikade ama bash nikade, gi nemam srekavano ovie sto ste gi navedele..

Da postoeja vakvi citati vo k*ranot, zarem mislete deka bi postoele lugje so "maaaaalku" razum vo glavata sto bi pretpostavile deka ova e nesto objaveno od Boga, i nesto opravdano,,zarem ne mislete deka odamna bi bila devolvirana ova religija????

..Messenger,,barem od vas, koj go smetam kako covek koj ima mnogu poznavanje za religiite,i mnogu dobar nacin na razmisluvanje ne ocekuvav vakva interpretacija,,,posto stvarno so ova dokazhavte deka voopsto ne go poznavate Islamot...

Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 19:14

[QUOTE=Templarius]
Sura 33

Templarus.
So Qur'anot ima i Tefsir.

Eve ke upotre*am eden tefsir pa ke se potrudam od nego da ti dadam odgovor.

Uzvi{eni se obra}a Svome Poslaniku, vele}i da mu je dozvolio njegove `ene kojima je dao darove, tj.
mehr, a njegov mehr koji je davao svojim suprugama iznosio je 12 i po oka, ukupno 500 dirhema, izuzev Umm-Habibe bint Ebi-Sufjan, za koju je mehr u visini400 dinara dao Ned`a{i ("negus"), Uzvi{eni Allah mu se smilovao, i osim Safijje bint Hujejj, koju je probrao izme|u zarobljenika Hajbera i kao mehr joj darovao slobodu, te D`uvejrije bint El-Haris iz plemena El-Mustalik, za koju je isplatio otkup Sabit ibn Kajs ibn
[emmasu i o`enio se njome.

Rije~i Uzvi{enog: "i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena", tj. dozvolio ti je brak sa robinjama koje ti dopadnu iz plijena. Prethodno je re~eno da je posjedovao Safijju i D`uvejriju, oslobodio
ih i o`enio se njima. Posjedovao je i Rejhanu bint
[em'un iz plemena Nadr i Mariju, Koptkinju, majku
njegovog sina Ibrahima, obje su bile robinje.
Rije~i Uzvi{enog:
"i k}eri stri~eva tvojih, i k}eri tetaka tvojih
po ocu, i k}eri daid`a tvojih, i k}eri tetaka
tvojih po materi." Ovo je sredina izme|u
neumjerenosti kr{}ana koji ne uzimaju `enu ako
izme|u njega i nje ima manje od sedam koljena i pretjerivanja jevreja koji uzimaju i brati~nu i sestri~nu,{to je grozno i odvratno. Rije~i Uzvi{enog: "Koje su se s tobom iselile", tj. U Medinu. Rije~i Uzvi{enog: "i `enu - vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako Vjerovjesnik ho}e da se njome o`eni, samo tebi", tj. dozvoljava ti,Poslani~e, vjernicu koja ti se pokloni da se o`eni{
njome bez mehra, ako to `eli{. Ibn Ebi-Hatim prenosi od Ai{e da je rekla: "Ta koja se poklonila Poslaniku,s.a.v.s., je Havla bint Hakim ibn El-Evkas iz plemena Benu-Sulejm; bila je dobra `ena." Ibn Ebi-Hatim,prenosi od Ibn-Abbasa da veli: "Poslanik nije imao nijednu `enu koja mu se poklonila, iako je takvih bilo dosta", tj. on nije prihvatio nijednu koja mu se poklonila, iako mu je to bilo dozvoljeno i samo njemu specifi~no, jer je to prepu{teno njegovoj volji, kao {to Uzvi{eni veli:
"ako Vjerovjesnik ho}e sa se njome o`eni",tj. ako to odabere.........

TEMPLARUS... VIDIS ODGOVOR IMA I TOA DOSTA OBJASNUVANJE... DA NE ODZEMAM PROSTOR VO FORUMORT ZA POVEKE CITAJ TUKA,IMAS TEFSIR NA CEL QUR'AN:

http://www.studio-din.com/modules.php?name=Tefsir

Brkaj rabota.     
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 19:35
Originally posted by Fantastic Lady Fantastic Lady напиша:

...Ponatamu jasno e deka na mazhot mu se ostava, po negova zhelba, das spie so koja saka zhena, kolku sto saka i deka toa ne mu se smeta za nikakov grev bidejki zhenite ke bidat sekogash srekni da dojdat pri nego.

Pretpostavuvam deka na krajot se veli deka na zhenet mazh mu e dopushteno da bide samo so svoite zheni, koi tuka mnogu jasno se imenuvani kako robinki....

Jas ovie ajeti shto gi ima navedeno Templarius, ne gi razbiram posto ne ja poznavam ovoj jazik, no od toa sto vie Messenger imate objasnuvano, gledam mnogu,,ama mnoooogu, greshna interpretacija na toa.

Ja imam chitano, i analizirano k*ranot, i nikade ama bash nikade, gi nemam srekavano ovie sto ste gi navedele..

Da postoeja vakvi citati vo k*ranot, zarem mislete deka bi postoele lugje so "maaaaalku" razum vo glavata sto bi pretpostavile deka ova e nesto objaveno od Boga, i nesto opravdano,,zarem ne mislete deka odamna bi bila devolvirana ova religija????

..Messenger,,barem od vas, koj go smetam kako covek koj ima mnogu poznavanje za religiite,i mnogu dobar nacin na razmisluvanje ne ocekuvav vakva interpretacija,,,posto stvarno so ova dokazhavte deka voopsto ne go poznavate Islamot...

Jas ne gi iznesov citatite Fantastichna Damo, jas samo gi interpretiram kako sto gi chitam. Ako citatite se tochni, verojatno i moeto intrepretiranje e pomalu ili poveke tochno, ako citatite ne se tochni, togash normalno e deka sum se nafatil da interpretiram neshto shto bilo pogreshno citirano.

Ne udiraj po samarot.
Кон врв
Fantastic Lady Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2008
Локација: United States
Поени: 169
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fantastic Lady Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 19:38
dobro,,dobro,,samo se cudev,,kako voopsto mozhete da mislete na takvo nesto...pa toa e nadvor od sekoja logika,,mazhot da mozhe da spie so koja saka, a zhenite srekni sto pak ke doagjaat pri nego,,,seto toa e nesto sto razumot ednostavno ne mozhe da go prifaka...pa sega nekoja Bozhja kniga da go sodrzhuva toa,,,
Write your name in kindness, love,nd mercy,nd leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.