IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 36>
Автор
Порака
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2008 во 23:19
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Zidarski... daj prijatele,bidi racionalen i ne plasise.

Sto treba da ti se napise,ti se molam.
Pisuva za roditeli koi go sakaat NEVERSTVOTO. Takvi roditeli ili sovetuvaj gi da ja razberat VISTINATA ili napusti gi.

Toa znachi ako tvoite roditeli bile na primer hristijani, a ti si stanal musliman, togash treba da gi konvertirash i niv vo Islam. Ako ovie kutrite, ne go delat istoto mislenje so tebe, togash napushti gi.

A od druga strana k*ranot veli deka najgolem grev e da se napushtat svoite roditeli.

Messenger... ne se samo tie kutri vo slucajot.Treba rabotite da se gledaat podrobno.
Neli sum tuka primer i jas kutar sto domot bi go napustil ? Jas sum dolzen da im ja kazam VISTINATA ne da gi prisilam pod nikoj slucaj. Nema nikakva promena dodeka tie ne se suprostavuvaat protiv mojata odluka. Nisto ne e strogo kako sto go imate vie zamisleno. No da go sakaat NEVERSTVOTO a da mi zabranat jas primer da obavuvam namaz.... ke gi napustam i tuka i jas moze da bidam kutar.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 01:39
A shto ako ne ti zabranuvaat da obavuvash namaz? Nemaat nishto protiv ti da bidesh musliman, na primer. Ama ich. Naprotiv - radosni se za tebe, shto ete, ti si go nashol svojot mir. Arno ama, ne sakaat da ja smenat i tie verata. Znachi - mnogu te sakaat, te pochituvaat, gi pochituvaat tvoite veruvanja. Dali i togash treba da gi napushtish?
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 01:46

Zidarski... daj prijatele,bidi racionalen i ne plasise.

Sto treba da ti se napise,ti se molam.
Pisuva za roditeli koi go sakaat NEVERSTVOTO. Takvi roditeli ili sovetuvaj gi da ja razberat VISTINATA ili napusti gi.

Toa znachi ako tvoite roditeli bile na primer hristijani, a ti si stanal musliman, togash treba da gi konvertirash i niv vo Islam. Ako ovie kutrite, ne go delat istoto mislenje so tebe, togash napushti gi.

A od druga strana k*ranot veli deka najgolem grev e da se napushtat svoite roditeli.

Messenger... ne se samo tie kutri vo slucajot.Treba rabotite da se gledaat podrobno.
Neli sum tuka primer i jas kutar sto domot bi go napustil ? Jas sum dolzen da im ja kazam VISTINATA ne da gi prisilam pod nikoj slucaj. Nema nikakva promena dodeka tie ne se suprostavuvaat protiv mojata odluka. Nisto ne e strogo kako sto go imate vie zamisleno. No da go sakaat NEVERSTVOTO a da mi zabranat jas primer da obavuvam namaz.... ke gi napustam i tuka i jas moze da bidam kutar.

Znachi ti ke gi napushtish tvoite roditeli zatoa sto tie nema da stanat muslimani !

A sto stanuva so Muhamedovata preporakata koja veli deka najgolem grev pravi deteto sto nema da go chuva svoite roditeli ?

P.S. Ti ne si voopshto kutar.Ti samiot si izbirash nova religija i ti samiot si reshavash da si odish. Tebe nikoj ne te tera od domot. Chovek sto samiot si ja zema odgovornosta za svoite postapki vo svoite race ne e kutar! Ti kompletno gi isprevrte rabotite onaka kako sto ti se bendisuva vo momentot. Kutri se roditelite sto na starost ke dozhiveat nivniot sin da gi napushto samo zatoa sto tie celiot zhivot ne veruvale vo onoa sto togash pochnal da veruva nivniot sin! Do togash tie mu bile dobri roditeli na sinot i odednash, poradi toa sto sinot si go smenil veruvanjeto, a tie nemaat namera da go storat istoto, stanale loshi roditeli i toj ke im ja udri klocata
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
MAKEDON-FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Декември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 731
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 01:49

Е ова е веке е голема контрадикција во к*ранот.

Изменето од MAKEDON-FILIP - 02.Март.2008 во 02:00
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:15
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Sura 33

50. O Vjerovjesnice, Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao vjencane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kceri amidža tvojih, i kceri tetaka tvojih po ocu, i kceri daidža tvojih, i kceri tetaka tvojih po materi koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima - ženu-vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako se Vjerovjesnik hoce njome oženiti - da ti ne bi bilo teško. Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je rijec o ženama njihovim i o onima koje su u vlasništvu njihovu. - A Allah prašta i samilostan je.

51. Možeš zanemariti one medu njima koje hoceš i možeš pozvati sebi onu koju hoceš, a možeš zatražiti onu koju si udaljio, nijedno od toga nije tvoj grijeh. Najlakše ce tako one radosne biti i nece se žalostiti i tako ce sve onim što im ti daješ zadovoljne biti - a Allah zna šta je u srcima vašim; Allah zna sve i blag je.

52. Odsada ti nisu dopuštene druge žene, ni da umjesto njih neku drugu uzmeš, makar te i zadivila ljepota njihova, osim onih koje postanu robinje tvoje. - A Allah na sve motri.

Poleka sega ovdeka ne mi e jasno sto saka da se kaze, ne iznesuvam svoe mislenje, nego, sakam nekoj koj podobro go poznava k*ranot od mene da mi objasni za sto stanuva zbor???

nikoj ne saka da odgovori???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:19
Originally posted by MAKEDON-FILIP MAKEDON-FILIP напиша:

Stom se molchi i nikoj ne odgovara, toa znachi neshto...

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:20
ne ne e taka ni vo Quranot, a uste povke stanuva zbor za kontradikcija...

Nie kako muslimani dolzni sme postojano da govorime za islamot....
No ako nekoj ne saka da ne poslusa, togas ima ajet vo Quranot "na tebe tvojata vera, na mene mojata."
A posebno koga stanuva zbor za roditeli.
jas pisuvav predhodno i mislev deka razjasnive, no ocigledno ne. pa temava se odolzi na nekolku strani.
Pocituvanjeto na roditelite nekolku pati Allah vo Quranot go naveduva posel veruvanjeto vo Nego. od toa zaklucuvame deka toa e mnogu bitno....
Najpoznatio prijatel na Muhammed, n.b.m.n., Ebu Hurejre ziveel so svojata majka koja ne bila muslimanka, togas.

No ona stoa vas ve cudi, e toa sto ako tie nas NE SPRECUVAAT VO VERSKITE RITUALI, ne teraat da jademe svisnko da sedime kade sto imame alkohol, TOGA MUSLIMANOT KE ZAMINE, Z A M I N E. Ke se preseli, polnoleten e!
Toa na zapad e normalno za sekogo, a kako toa odednas stana cudno za muslimanot.
no koga ke se preseli muslimanot na drugo mesto, TOJ NE SMEE DA GUBI KONTAKT SO SVOITE RODITELI, NE SMEE DA GI PREKINUVA VRSKITE SO RODITELITE, PA MAKAR I TOA DA ONE NE GO SAKAAT. TOJ MORA, bidejki prekinuvanjeto an vrskite so niv e strogo zabraneto vo islamot....
Se nadevam deka razbravte sega uf...
docna e sega, kaj nas e 2 casot po polnok
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:25
OK, sega razbiram. Odnovo go prochitav komentarot na svemirski_duh i gledam deka roditelite ke se napushtat samo ako ovie mu zabranuvaat da gi vrshi svoite verski obredi.

Sega e jasno.
Кон врв
MAKEDON-FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Декември.2007
Поени: 731
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:26

Sura 33

50. O Vjerovjesnice, Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao vjencane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kceri amidža tvojih, i kceri tetaka tvojih po ocu, i kceri daidža tvojih, i kceri tetaka tvojih po materi koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima - ženu-vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako se Vjerovjesnik hoce njome oženiti - da ti ne bi bilo teško. Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je rijec o ženama njihovim i o onima koje su u vlasništvu njihovu. - A Allah prašta i samilostan je.

51. Možeš zanemariti one medu njima koje hoceš i možeš pozvati sebi onu koju hoceš, a možeš zatražiti onu koju si udaljio, nijedno od toga nije tvoj grijeh. Najlakše ce tako one radosne biti i nece se žalostiti i tako ce sve onim što im ti daješ zadovoljne biti - a Allah zna šta je u srcima vašim; Allah zna sve i blag je.

52. Odsada ti nisu dopuštene druge žene, ni da umjesto njih neku drugu uzmeš, makar te i zadivila ljepota njihova, osim onih koje postanu robinje tvoje. - A Allah na sve motri.

Poleka sega ovdeka ne mi e jasno sto saka da se kaze, ne iznesuvam svoe mislenje, nego, sakam nekoj koj podobro go poznava k*ranot od mene da mi objasni za sto stanuva zbor???

nikoj ne saka da odgovori???

Да ти дадам мислење или си бараш експерт.

Изменето од MAKEDON-FILIP - 02.Март.2008 во 02:27
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:28

Mnogu brzas be brat.Sto ako ja ostavev porakava do utre ?
Ja samiot spomnav prethodno deka Roditelite ni se i Dzennet i Dzehennem. Ako gi pocituvame togas ni se Dzennet ako ne Dzehennem. Dzehad e i stroga naredba Roditelite da se pocituvaat. Toa na mnogu mesta i e spomnato. No Allahoviot zakon e pred ona stop ni go preporacal Muhammed s.a.w.s.

Eve eden mal primer. Vo makedonija imase slucaj da eden prifati Islam. Covekot ja spoznal Vistinata,se zainteresiral. Vsadil Sozdatelot vo nego iskra. Znaeme kakov e mentalitetot vo makedonija. Roditelite a i bliski rodbini mu se zakanuvaa !!! I ete,se iseli.

Messenger... mora da znaete sto e SOZDATELOT za eden prav VERNIK/MUMIN.
Ne postoi pogolema ljubov na svetot od Ljubovta prema sozdatelot Nitu pak rodditelite moi nitu pak sinot ili kerkata moja !
Neli Ibrahim a.s (Avram) go zrtvuval sinot svoj za Ater od Sozdatelot ?!
Ako barate kontradikcija vo Qur'anot.Ke si tapkate samo vo mesto.
Zapamti go slucajot so Avram/Abraham (Ibrahim a.s) i neka ti bide pouka.
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:32
ne ti taka toa go razbiras..
Rabotite ne se onaka kako gi razbiras, tuku kakvi sto se...
A sto treba spored tebe...
Cel zivot so tvoite da zivees???
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:32

Mnogu brzas be brat.Sto ako ja ostavev porakava do utre ?
Ja samiot spomnav prethodno deka Roditelite ni se i Dzennet i Dzehennem. Ako gi pocituvame togas ni se Dzennet ako ne Dzehennem. Dzehad e i stroga naredba Roditelite da se pocituvaat. Toa na mnogu mesta i e spomnato. No Allahoviot zakon e pred ona stop ni go preporacal Muhammed s.a.w.s.

Eve eden mal primer. Vo makedonija imase slucaj da eden prifati Islam. Covekot ja spoznal Vistinata,se zainteresiral. Vsadil Sozdatelot vo nego iskra. Znaeme kakov e mentalitetot vo makedonija. Roditelite a i bliski rodbini mu se zakanuvaa !!! I ete,se iseli.

Messenger... mora da znaete sto e SOZDATELOT za eden prav VERNIK/MUMIN.
Ne postoi pogolema ljubov na svetot od Ljubovta prema sozdatelot Nitu pak rodditelite moi nitu pak sinot ili kerkata moja !
Neli Ibrahim a.s (Avram) go zrtvuval sinot svoj za Ater od Sozdatelot ?!
Ako barate kontradikcija vo Qur'anot.Ke si tapkate samo vo mesto.
Zapamti go slucajot so Avram/Abraham (Ibrahim a.s) i neka ti bide pouka.

Kontradikcijata e ocigledna na edno mesto se vika i se nareduva da se pocituvaat roditelite na drugo mesto se veli da ne se pocituvaat. Ajde sega ajetite taka kazuvaat ne jas. I sto ste se fatile deka ne e taka.Pa nesto sto e crno crno e ne moze da bide belo.I svetot nema da propadne ako e taka.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:34
Vo mojot posleden komentar rekov deka povtorno gi prochitav tvoite zborovi i razbrav koga deteto bi gi napushtilo svoite roditeli. Toa e vo red so mene.

A za Avram i testot so zhrtvuvanjeto na sinot... te molam ne me potsetuvaj na taa scena od Stariot Zavet. Ne sakam da diskutiram za nea oti e del od site tri monoteistichki religii i site ovoj del go zemaat kako neshto mnogu bitno vo nivnite veruvanja. Za mene e neshto sosem sprotivno, no toa si e samo moe mislenje i ne bi razvrzuval okolu toa.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2008 во 02:36
Templarus... sum videl nepismeni,no do ova deredze.....

Gledas poleka deka na nekoi im stanuva jasno,sto ne probas da svatis i ti.

Ako na edno mesto pisuva dozvolena vi e pasteta pileska.
Na drugo mesto zabraneta vi e pasteta svinska.
Dali e kontradiktorno ????

Na edno mesto veli deka treba da se napustat roditeli koi ne ti dozvoluvaat da gi izvrsuvas verskite obredi i te prisiluvaat na HARAM.

Na drugo mesto veli da im gi mies nozete na roditeli koi ubavo te odgojale,sovetuvale vo VISTINSKATA VERA.

Lesno e,potrudi se,ke svatis.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,236 секунди.