|
Што знаете за вашите дедовци??? |
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Автор | |
дуле
Сениор Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нали стаа дума за прадедо ти? (Pradedo mi bese covek koj bil prisilno mobiliziarn vo turska vojska da sluzi(redovna) sluzel 15 godini..). Ако е бил турски воjник вероjатно тоа е било од 1897 до 1912 г. (ова са последните возможни 15 години - после 1912 г. Турциjа де факто не е во Европа). Ако е така... твоjот прадедо сигурно се е борил срешту Илинденското востание? Да не е учасвал во боjот при село Баница? (Моjот дедо е учесник во таа битка) |
|
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па дедо ми ми ја кажа приказната..јас не си го познавам прадедо ми...викам за дедо ми дека сигурно дека нема да ме лаже..
И Јаничарите се укинуваат во 1826 година Значи нема шанси да бил Јаничар А инаку прадедо ми немал контакт со револуционерните организации, и ми кажа дека не учествувал во битка...... Ама служел војска..........тоа ми го кажа.....и знаел перфектно турски да зборува... Или пак можеби учествувал во некоја битка, ама не се сеќава стариот мој.. Инаку.... За дедо ми Димитрија бил присилно мобилизиран во војската на Цар Борис 3(имам слики го видов).....а дедо ми Стојан па бил војник во Југославија..Кралство Југославија..(и од него имам слики) А загинал во Партизани.....дедо ми Димитрија и незнаат каде му е телото не знаат каде му е гробот... Сакаш ли да ти раскажам повеќе?? Изменето од Vladimir88 - 29.Февруари.2008 во 16:44 |
|
дуле
Сениор Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За Jаничарскиот корпус го знам кога е бил ликвидирован. Само ми е чудно што след ликвидациjата да е имало вакви практики (да се зимат на служба рисjани). Незнам... --- А инако - разкажи повеке - ке ми биде интересно |
|
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е вака сега..
Денес бев кај дедо ми, додуша знам дека он беше партизан и.т.н. и знаев дека неговиот брат Димитрија бил загинат војник и дека не му се знаел гробот, но никогаш не сум го прашал во која војска служел.... Другиот негов брат, служел војска ама во Кралство Југославија....(денеска за чудо видов слики, едниот тој најстариот брат Стојан беше во униформа на кралство Југославија со шајкача на глава(знаеш што е шајкача) а Димитрија тој помладиот беше во бугарска униформа, и имаше и една слика од него, сликана во Варна.....) ама дедо ми ми кажа неговите браќа биле насила мобилизирани.....им се заканувале....и бугарите и србите.....и им рекле ако не служат војска дека......нема спас........куќата до темел ќе им ја запалеле и на цела негова фамилија ножот...или к*ршумот..... И дедо ми Димитрија служел војска, и бил пратен некаде на фронт од Бугарите да се тепа, ама наишле на СРПСКИ ЧЕТНИЦИ.... И овие кажуваше четнициве ги нападнале во заседа, дедо ми сакал да им фрли бомба, (онаа ја знаеш што е една голема од германски тип со дрвена рачка)??е таква бомба и наеднаш го погодиле со к*ршум.....на тоа место.....ама бомбата не експлодирала, немала каписла.... И после тоа го пратиле на лекување, и од таму го разрешиле од војната го пуштиле бугарите...... Кога оздравел, ми кажа дека се приклучил во партизани.....ама умрел на фронт некаде, незнае каде му е гробот.....се борел за Македонија..... А дедо ми најмладиот(Борис) и ден денес е жив.... Ми кажуваше како мал учел српско школо...србите ги малтретирале ептен македонците.... Ги терале да носат шајкачи и ги тепале со прачка ако не зборувале српски јазик..... И морале задолжително да носат шајкача во школо, ако не носеле шајкача, маф им било работа... Дошла Втората Светска Војна.... и бугарите се истоварли во Скопје...... Дедо ми Димитрија го регрутирале, го барале и дедо ми Борис.... Дедо ми се криел, не се давал.......... Бугарите му викале на прадедо ми "Каде е ште му ја ебам мамката ако не се појави утре, ште ви ја запалиме куќата и има да горите като глувци ако не се појави"(а дедо ми знае бугарски, незнае совршено и знае исто така и српски да збори....) Арно ама дедо ми не бил регрутиран, он не сакал, зошто знаел кој е и што е а тоа е македонец и се криел од нив....и брат му Димитрија исто така, му помагал.....и му било страв да не го регрутираат и неговиот брат....а неговиот брат(Димитрија) веќе ја доживувал тортурата од бугарите..... Ама морал да служи, како и он така и овој Стојан...им се заканувале и бугарите и србите....ако не служиш војска....готово, масакр.... Инаку си ја сакале татковината се декларирале за македонци.... За овој Стојан не го прашав многу...ми кажа дека и он се тепал подоцна во партизани....(македонска бригада нормално) ама многу кратко.......го пуштиле......подоцна..така нешто ми кажа....... |
|
Zdravko81
Сениор Регистриран: 24.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1690 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dedo mi ti beshe bil vojnik vo Kraljevina Jugoslavija, go zarobile germancite, pa im izbegal i se priklucil na partizante, vodel mitraleska ceta za vreme na vojnata i bil prethodnica za vreme na isteruvanjeto na germancite od Jugoslavija,ratuva do Svenija i sega ima 89 god. i vozi velosiped
|
|
MAKEDON-FILIP
Сениор Регистриран: 29.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 731 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дедо ми по мајка бил бугарски војник секако со присила
Дедо ми по татко бил српски војник исто како и другиов и тој со присила инаку сум внук на дедоми Илија од Малешево. |
|
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mojot dedo (partizan)e zaklan od balistite na Kosovo 1945 kaj Gnilanje(grobot ne mu se znae..majka mi nikogash ne go zapozna nejziniot tatko,a kako dojde vremeto istorijata se povtoruva.....
Изменето од oblachinja - 29.Февруари.2008 во 19:15 |
|
|
|
ntg2003
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 483 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да не си внук на дедо Ильо Марков Попгеоргиев ? |
|
apce
Сениор Регистриран: 18.Октомври.2007 Локација: Malaysia Статус: Офлајн Поени: 2717 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mojot dedo bese roden 1903 a umre na 97 godini pametese i tursko i kaursko kako sto miluvase da kaze dezerter neviden, dezertira i od srpska i od bugarska vojska a bogami dezertira i od partizani, edinstveno nesto sto so gordost raskazuvase bea tajnite sostanoci na VMRO na koi skrisum i redovno odel dodusa krkal i kotek za toa ama toa ke vi raskazam vo nekoja druga prilika
|
|
apce
|
|
priory
Група Регистриран: 13.Јануари.2008 Локација: Russian Federation Статус: Офлајн Поени: 31 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ЈАС МОЈАТА ЛОЗА СУМ ЈА ПРОСЛЕДИЛ ДО 1793 ГОДИНА СПОРЕД , ТУРСКИТЕ ПОПИСИ.
МОЖАМА ДА КАЖАМ ДЕКА ИАКО СИТЕ СЛУЖЕЛЕ ВО РАЗЛИЧНИ АРМИИ, И СЕ ДЕКЛАРИРАЛЕ КАКО СРБИ , БУГАРИ ИЛИ ГРЦИ(ЕГЕЈСКА ЛИНИЈА ) СЕПАК ОД МОЈОТ ПРА ДЕДО НАУЧИВ ЕДНА РАБОТА.ЗА ВРЕМЕ НА 2 СВ. ВОЈНА , СО СИЛА ГИ ОДНЕЛЕ ДА СЕ ПОКЛОНАТА НА ГРОБОТ НА ЦАР БОРИС И ТАМУ ДА СЕ ЗАКОЛНАТА ВО ВЕРНОСТ , И ДЕДО МИ МИ КАЖА ДЕКА НЕ Е ВАЖНО ТОА ШТО СО СИЛА ТЕ ТЕРААТ ДА ГО КАЖЕШ , ВАЖНО Е ТОА ШТО ГО ЧУВАШ ВО СРЦЕТО , И НЕ ГО КАЖУВАШ НИКОМУ, И ДЕКА САМО ТВОЕТО СРЦЕ ЗНАЕ КАКОВ СИ. И ЈАС ЗНАМ ДЕКА АКО МОИТЕ СЕ ЧУСТВУВАЛЕ МАКЕДОНЦИ , И ЈАС КАКО НАСЛЕДНИК СУМ МАКЕДОНЕЦ , А ТОА КАКО ЌЕ СЕ ДЕКЛАРИРАМ , Е САМО ОБИЧНА РАБОТА НАПРАВЕНА ПОД ПРИСИЛА. |
|
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Има турски записи дека постоеле македонци во тоа време, а и има од украинскиот архив записи дека постоеле македонци...(македонскиот полк во Украина пр.)
Како можеле они да се декларираат за бугари, срби или грци:?? Или пак ти си бугар, или пак си грк, или пак си србин?..... Сигурен си во ова? Изменето од Vladimir88 - 02.Март.2008 во 01:26 |
|
priory
Група Регистриран: 13.Јануари.2008 Локација: Russian Federation Статус: Офлајн Поени: 31 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
КОГА ЌЕ ТИ ГО СТАВАТ ПИШТОЛОТ ПОД ГРКЛАН ЌЕ ВИДАМ КАКО БИ СЕ ДЕКЛАРИРАЛ, ВРАТИ СЕ ВО ИСТОРИЈА И ПРОЧИТАЈ ЗОШТО ПОСТОЈАТ МАКЕДОНЦИ МУСЛИМАНИ.
ВО ОСМАНСКИОТ АРХИВ ВО ИСТАНБУЛ , ВО КОЈ БАРАВ ДОКУМЕНТИ ( СЕ РАЗБИРА СО ПРЕВЕДУВАЧ ) ГО ПИШУВА ТОА ШТО ГО ПИШУВАМ ЈАС.И БИДЕЈКИ ГИ ОБОЖАВАМ ФАКТИТЕ ЌЕ ТИ КАЖАМ ДЕКА , БИРАЈКИ МЕЃУ ГРЧКАТА ЦРКВА И БУГАРСКАТА ЕГЗАРХИЈА , 95% ОД МАКЕДОНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ СЕ ОПРЕДЕЛИЛО ЗА ПОМАЛОТО ОД ДВЕТЕ ЗЛА ( БУГАРСКОТО , ПОРАДИ БЛИСКОСТА НА ЈАЗИКОТ ), И ДЕН ДЕНЕШЕН БУГАРИТЕ СЕ ПОВИКУВААТ НА ТИЕ ДОКУМЕНТИ , НО КАЈ НАС НИКОЈ НЕ МОЖЕ ДА ДОКАЖЕ ДЕКА НАРОДОТ СЕ ТОА ГО ПРАВЕЛ ПОД ПРИНУДА. |
|
*moon*
Сениор Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7657 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
DA MNOGU ZAGINAA ZA MAKEDONIJA MEGU KOJ I DEDO MI,CICKO MI I MN.DRUGI NO NE SE PISALE BUGARI GRCI ILI TORBESI
|
|
Tome1
Група Регистриран: 28.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 56 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moiot dedo veke e pri Gospod Iisus Hrisotos.
On e od Egejska Makedonija.1944 godina,negovoto selo-selo Beltinci,ostanalo vo teritoriata na Greece.Oni kazali-kojto saka da e bugar-da si odi vo Bugarija,kojto ostane ke e grk.Moitot dedo natovaril celoto semejstvo na karucata......i na sever......ta vo bugarskoto selo Petrelik....ta rodot ni do dnes... e od tamu...selo Beltinci,Dramsko...ta vo selo Ptrelik,Gocedelcevsko...Pirinska Makedonija Tom Sakam Skopsko Изменето од Tome1 - 02.Март.2008 во 22:57 |
|
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |