Испечати | Затвори го прозорот

Што знаете за вашите дедовци???

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Историја
Опис на форумот: Александар, Кирил, Самоил, Мисирков, Делчев
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12438
Датум на принтање: 11.Ноември.2024 во 12:33
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Што знаете за вашите дедовци???
Постирано од: Vladimir88
Наслов: Што знаете за вашите дедовци???
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 13:14
Sto znaete za vasite dedovci, koja vojska ja sluzele, dajte makedonci da go spodelime toa tuka..
Dali nekogas bile vo nekoja vojska prisilno regrutirani,
Dajte da si kazeme koi bile i sto bile nasite dedovci, za sto se borele..
Koj gi maltretirale....kako, sto....
Eve ja mojata prikazna na moite dedovci....mi kazuvase dedo mi koi gi maltretirale i koi im se zakanuvale so smrt ako ne sluzat vojska za drugite zemji

Цитирај Site moi dedovci sluzele vojska, vo razlicni armii i site se deklarirale za makedonci, i dedo mi mi kazuvase deka site oni bile prisilno regrutirani...
ili popularno kazano
"Ako ne sluzis, bugarska, ili srpska vojska, k*rsum vo celo, i tolku od tvojot zivot"

Pradedo mi bese covek koj bil prisilno mobiliziarn vo turska vojska da sluzi(redovna) sluzel 15 godini..
Znael perfektno da zboruva turski i makedonski jazik......inaku pradedo mi imal 3 sina i se vikale Boris, Dimitrija, i Stojan(Stojan bil najstariot,pa Dimitrija, pa Boris(dedo mi sega sto e ziv)
Dimitrija Ancevski, bil sin na Pradedo mi Najdo, i sluzel bugarska vojska( vo vojskata na Car Boris 3), bil bugarski vojniK(normalno prisilno regrutiran, on ne sakal da bide mobiliziran vo taa vojska zosto znael kakvi gadovi se bugarite , ne gi sakale makedoncite a i on ne se osekal za blgarin tuku za makedonec ama ete mu se zakanuvale na pradedo mi deka ako ne se pojavi vo vojska deka ke ja ubijat cela negova familija)..
Bil ranet vo bitka(ne se sekavam kade bese)od cetnicite, i bil pusten na lekuvanje, i bugarite od togas koga bil ranet go smetale za nesposoben da sluzi vojska(imam i sliki od nego videno vo bugarska uniforma)..i go pustile
Posle toa on samiot se priklucil vo partizani za da ja oslobodi Makedonija od bugarite i od srbite i od siptarite ama zaginal vo borba, 1944-43 godina.......(grobot neznaat kade mu e inaku)...
Dedo mi(segasniot dedo) bil Partizan no pred toa koga dosle bugarite vo Skopje, (on koga ne bil uste vo partizanite) go barale da go regrutiraat isto kako brat mu....Mu se zakanuvale na pradedo mi Najdo, deka ako ne go regrutiraat deka negovata kuka ke mu ja zapalat i deka zaedno sose kukata i niv ke gi zapalat...
Mu vikale bugarite na pradedo mi Najdo..
"Kade e on mamkata negova ste mu ja e*am.....ako ne se pojavi, ima da vi ja zapalime kukata i ima da izgorete kato gluvci zaedno sose nea"
Ama ne se daval, ne go regrutirale, se kriel, ne se daval.....a i brat mu, mu go sovetuval toa...(zosto bil svesen za torturata na bugarite)
I podocna se priklucil vo partizani, vo makedonskite brigadi i se borel za osloboduvanje na Makedonija na makedoncite...
I sega sto se slucuva, gi proteruvaat bugarite od Skopje, i naednas se prosirile vestite deka naskoro makedoncite ke stvorat nezavisna drzava, Makedonija.....na makedoncite normalno...samostalna..
I go osloboduvaat Skopje, ama tie glasini doprele i do spiunite na Jugoslavija i ovie za toa razbrale, razbrale za sto se spremaat makedoncite, i podocna za da go resat toj problem vo Skopje sirele propaganda deka Makedonija ne moze da zivee kako samostalna drzava
Deka mora taa da bide vo sklop na Jugoslavija, zosto ako ne bila vo sklop na Jugoslavija ke se slucele mnogu losi raboti na makedonskiot narod(ili so eden zbor, prisilno ke ja okupirale Makedonija)....

E sega malku ke se vratime nazad.....
Dedo mi bil svesen za torturata na bugarite no bil svesen i za srpskata tortura na primer.Inaku dedo mi kako mal ucel vo srpsko skolo..
Mi kazuvase deka i tamu go maltretirale srbite, (kako i drugite makedonci) i gi terale makedonskite ucenici da nosat sajkaci i zabraneto bilo da se zboruva na makedonski ili drug jazik..
Ako zboruvale na drug jazik, go jadele stapot...gi tepale so pracki, bukvalno gi maltertirale..
I isto taka mi kazuvase deka gi prisiluvale da nosat sajkaci na skolo.........ako ne nosele sajkaci go jadele stapot.......
A zatoa pak najstariot brat na mojot dedo(Stojan) sluzel vo vojska vo Kralska Jugoslavija na Karagjorgjevik.......
Imam i od nego sliki, za nego ne go prasav mnogu mnogu.....ke go prasam idniot pat za nego
Inaku site negovi braka na dedo mi bile PRISILNO regrutirani, im se zakanuvale deka ako ne gi regrutiraat deka ke im ja zapalele kukata i deka ke gi ubiele na lice mesto...
Dedo mi se borel za Slobodna Makedonija na Makedoncite, i site moi dedovci se deklarirale za makedonci, samo sto ovie trojcava(Stojan i Dimitrija, a i Najdo) bile prisilno regrutirani od drugi vojski
Gi prisilile im se zakanuvale so smrt,ako ne se pojavat primer vo vojska, i kukata ke im ja zapalele i niv sose nea... i srbite i bugarite, i turcite...toa im go vikale..
No odsekogas se deklarirale za makedonci.....i mnogu si ja sakale tatkovinata, bile gordi makedonci......samo ete losi vreminja za site niv, i toa e toa........ako ne sluzis vojska kaj nekoj drug, gotov si....ako se deklariras za makedonec, gotov si......dajte sega vie ovaka nesto kazete....

-------------

http://www.youtube.com/watch?v=B9-eAYHooUo -
Linkin Park - Crawling

Коментари:
Постирано од: kultuzin
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 13:32
Ova e dobra tema ,za zal ne bi mozel nesto poveke da kazam.
Zatoa sto dedo mi bil vo togasna JNA i se bilo OK, bil vo Sombor, fudbaler ,igral so prvo ligasi i se najdobro, duri togas mu ponudile da ostane tamu i da igra vo vtora liga.Ama ovoj ne mu se izlevalo od Makedonija.

Ke se rasprasam kako pominal tatkomu, sigurno nemal takva sreka.

Inaku so vikas vakvi vojski onakvi vojski, baba mi mi ima kazuvano. Vnucko se sme pretrpele i sme bile maltretirani od razni vojski, ama od Bugarite nikoj ne bil polos, od niv go imame pretrpeno najlosoto.
A na dobroto vtoro mesto e Srpskata zandermerija.
Vika koga dojdoa Germancite vo Strumica toa poveke kako osloboduvanje go svativme,kulturen narod, ke mu dades deset jajca ti davaat cokoladi.

A na Babami prv bratucet bil osum godini vo zatvor vo togasno vreme bidejki nesakal Bugarin da se pise.

Ke vidam Vladimire ,ke se rasprasam poveke za ovaa tema koga ke si odam pa ke pisam.

Постирано од: Смрдеш
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 13:50
A na Babami prv bratucet bil osum godini vo zatvor vo togasno vreme bidejki nesakal Bugarin da se pise. газење%20од%20смеење
 Долга окупациjа, а ?!?

Владимир, кога е роден сеуште живиот ти дедо Борис? Кога во Македониjа секое второ дете го именували Борис и Симеон во чест на бугарскиот цар обединител - "окупатор"- http://www.stat.gov.mk/glavna.asp?br=61 - http://www.stat.gov.mk/glavna.asp?br=61
 Како да верувам на тие тага

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 13:58
Originally posted by Смрдеш Смрдеш напиша:

A na Babami prv bratucet bil osum godini vo zatvor vo togasno vreme bidejki nesakal Bugarin da se pise. газење%20од%20смеење
Долга окупациjа, а ?!?

Владимир, кога е роден сеуште живиот ти дедо Борис? Кога во Македониjа секое второ дете го именували Борис и Симеон во чест на бугарскиот цар обединител - "окупатор"- http://www.stat.gov.mk/glavna.asp?br=61 - http://www.stat.gov.mk/glavna.asp?br=61

Како да верувам на тие тага

1920-21...1915...тука некаде...
И не треси глупости молим те, направи ги тогаш и србите и русите бугари зошто и они имаат такви личноси кои се викаат........дедо ми ми кажувал кои биле и што биле и србите и бугарите...
Гадови гадосани, се заканувале со смрт ако не се декларираш за македонец и се заканувале со смрт ако не служиш војска кај нив.......
А да провериш колку руси има со името Борис, да видиш колку срби има со името Борис може??
направи ги сега и нив бугари
Дедо ми ми кажува во лице дека се декларирал за македонец(и уште се декларира)ми кажува реални сведоштва од пред 60 години(и повеќе) ми кажува дека сите негови браќа и дека неговиот татко(како и неговите роднини) се декларирале за македонци...он мрси муда сега за цар Борис..и не знам си што, ете ти читај кој бил цар Борис......фашиста до коска, ги малтретирал македонците...
Горе цела приказна му раскажав, он пак се фатил со некои негови глупави логики.....
Ајде направи ја и цела Русија и Србија бугарска, зошто и таму има луѓе кои се викаат Борис...

Попрво на дедо ми ќе му верувам отколку на тебе, зошто дедо ми никогаш нема да ме излаже.....

-------------

Linkin Park - Crawling

Постирано од: naemnik
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 14:01
OD NA TATO MI STRANATA:

PRA BABAMI UMIRA OD KOLERA OTI BUGARITE GI ZATVARAT U NEKOJ VID LOGOR, ZA DA GI PREOBRAZUVAT.

PRA DEDO MI BIL REGURTIRAN OD BUGARI. DEZERTIRA, I POSLEM U SRBSKA GO TERAT, I OT TAM DEZERTIRA. TOA ZA VREME NA BALKANSKITE VOJNI, DENESKA NE MU SE ZNAE GROB.

DEDO MI E OSTANAT SIRACHE, I ICHUVAN OD RODNINI. BIL KRATKO U FTORATA SVETSKA VOJNA, AMA OTI MLAD, NE GO NOSILE NA FRONT.

TATKO MI SE RAGJA NEKADE OKOLU GODINA I POLOVINA POSLEM KRAJO NA FTORATA SVETSKA VOJNA.

OD NA MAJKA MI STRANATA:

PRA DEDO MI OD KOSTURSKO BIL SO KOMITITE.

U FTORATA SVETSKA VOJNA, DEDO MI SAKAL SO SITE DRUGI MAKEDONCI DA ODE NA SOLUN, GI SPAKUVALE U KAMIONI I ZAVRSHILE NA SREMSKI FRONT, TAM IMA JADENO METAK, I OD TOA SI BOLEDUVASHE CHOVEKO, I NA KRAJO I SI UMRE OD TOA.

Постирано од: brza
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 15:32
pra...pra ...pra dedo mi bil turchin?!збунетостизненадување

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: LouWeed
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 15:34
za dedo smilan ima i kniga....

-------------
http://www.myspace.com/louweed666 - NICE BOYs DONT PLAY ROCK&ROLL

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 15:42
Originally posted by LouWeed LouWeed напиша:

Како се вика обаче??

-------------

Linkin Park - Crawling

Постирано од: LouWeed
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 15:45
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Originally posted by LouWeed LouWeed напиша:

Како се вика обаче??

ufff....moment.....

"Smilan Griovski - Agentot na CIA" od Nada Aleksoska vo izdanie na kulturniot centar "Skrb i uteha" od Skopje

-------------
http://www.myspace.com/louweed666 - NICE BOYs DONT PLAY ROCK&ROLL

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 15:56
Originally posted by brza brza напиша:

Можеби служел турска војска, ама бил македонец, или пак стварно бил прадедо ти турчин???
Прадедо ми бил македонец ама бил присилно мобилизиран во турска војска.......
Инаку одсекогаш се декларирал за македонец......чистокрвен македонец до коска

-------------

Linkin Park - Crawling

Постирано од: дуле
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 16:02

Originally posted by brza brza напиша:

Можеби служел турска војска, ама бил македонец, или пак стварно бил прадедо ти турчин???
Прадедо ми бил македонец ама бил присилно мобилизиран во турска војска.......
Инаку одсекогаш се декларирал за македонец......чистокрвен македонец до коска

Влади, темата си jа копнал отнекаде си. Сам ти никогаж не употребаш латиница.
А па за турската служба треба да знаеш што ристиени (раjа)не са барани за воjници. Нито присилно, нито доброволно мобилизирани... Процедурата е: прво ставаш муслиман, после те барат за воjник. И този срок - 15 години..?! Да не е бил еничарин?

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 16:06
Не ја копнав темата....
Него го пишував текстот во Notepad и заборавив да вклучам кирилица...
И реков(ај ќе цепам на латиница)
Барани се другар, барани се...секој ќе бара да регрутира војска ако е потребно, па и рисјаните биле регрутирани....
Што мислиш ти......
Нема тука рисјанин или католик, си на турска територија....
Да ...
Епа ќе служиш турска војска.....сакал, нејќел тоа ти е....
Или војска или семејство ќе ти гори...
Не бил јаничар.......се декларирал за македонец.....
Бил македонец....

-------------

Linkin Park - Crawling

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 16:19

Не ја копнав темата....
Барани се другар, барани се...секој ќе бара да регрутира војска ако е потребно, па и рисјаните биле регрутирани....
Што мислиш ти......
Да ...
Бил македонец....

Ке се потрудим да проверим имало ли е вакви практики (за присилно рекрутиране за срок до 15 години), но ми си чини што е фантастика. Турците може насилно да са мобилизирали раjата за логистични деjности - да ги мобилизира (например со впрегатни животни) да им вози обозот и т. н.... но се таки овие деjности са биле от времено естество - свршва нуждата и раjата се пушта да си оди... Ама за рок од 15 години???? Не ми се верва...

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 16:25
Originally posted by дуле дуле напиша:

Не ја копнав темата....
Што мислиш ти......
Да ...
Бил македонец....

Ке се потрудим да проверим имало ли е вакви практики (за присилно рекрутиране за срок до 15 години), но ми си чини што е фантастика. Турците може насилно да са мобилизирали раjата за логистични деjности - да ги мобилизира (например со впрегатни животни) да им вози обозот и т. н.... но се таки овие деjности са биле от времено естество - свршва нуждата и раjата се пушта да си оди... Ама за рок од 15 години???? Не ми се верва...

Сега дедо ми нема да ме лаже...
Еве и зошто..
Како прво, јаничарите ги земаат уште од бебиња...прадедо ми не бил земен од бебе
Како второ, кога ги земаат од бебиња, ги учат да ја прифатат муслиманската религија, буквално ги учат дека се турци(иако во крв се македонци, бугари, или срби) ама на нив им го наметнуваат мислењето дека они се турци)....
И тешко дека јаничарот ќе се сеќава на своите роднини кога станува јаничар...многу тешко......
Како трето, Јаничарите немаат деца.........не смеат да имаат деца........они се буквално робови на Султанот, они се само за војска....немаат приватен живот.....дедо ми имал приватен живот.....
И се декларирал за македонец.....
Бил македонец,

-------------

Linkin Park - Crawling

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 16:37

Сега дедо ми нема да ме лаже...
Еве и зошто..
Како прво, јаничарите ги земаат уште од бебиња...прадедо ми не бил земен од бебе
Како второ, кога ги земаат од бебиња, ги учат да ја прифатат муслиманската религија, буквално ги учат дека се турци(иако во крв се македонци, бугари, или срби) ама на нив им го наметнуваат мислењето дека они се турци)....
И тешко дека јаничарот ќе се сеќава на своите роднини кога станува јаничар...многу тешко......
Како трето, Јаничарите немаат деца.........не смеат да имаат деца........они се буквално робови на Султанот, они се само за војска....немаат приватен живот.....дедо ми имал приватен живот.....
И се декларирал за македонец.....
Бил македонец, татко ми го познавал до неговата смрт во 40-та 50-та се декларирал за македонец....

Нали стаа дума за прадедо ти? (Pradedo mi bese covek koj bil prisilno mobiliziarn vo turska vojska da sluzi(redovna) sluzel 15 godini..). Ако е бил турски воjник вероjатно тоа е било од 1897 до 1912 г. (ова са последните возможни 15 години - после 1912 г. Турциjа де факто не е во Европа). Ако е така... твоjот прадедо сигурно се е борил срешту Илинденското востание? Да не е учасвал во боjот при село Баница? (Моjот дедо е учесник во таа битка)

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 16:40
Па дедо ми ми ја кажа приказната..јас не си го познавам прадедо ми...викам за дедо ми дека сигурно дека нема да ме лаже..
И Јаничарите се укинуваат во 1826 година
Значи нема шанси да бил Јаничар
А инаку прадедо ми немал контакт со револуционерните организации, и ми кажа дека не учествувал во битка......
Ама служел војска..........тоа ми го кажа.....и знаел перфектно турски да зборува...

Или пак можеби учествувал во некоја битка, ама не се сеќава стариот мој..
Инаку....

За дедо ми Димитрија бил присилно мобилизиран во војската на Цар Борис 3(имам слики го видов).....а дедо ми Стојан па бил војник во Југославија..Кралство Југославија..(и од него имам слики)

А загинал во Партизани.....дедо ми Димитрија и незнаат каде му е телото не знаат каде му е гробот...
Сакаш ли да ти раскажам повеќе??

-------------

Linkin Park - Crawling

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 16:52

Па дедо ми ми ја кажа приказната..јас не си го познавам прадедо ми...викам за дедо ми дека сигурно дека нема да ме лаже..
И Јаничарите се укинуваат во 1826 година
Значи нема шанси да бил Јаничар
......
Сакаш ли да ти раскажам повеќе??

За Jаничарскиот корпус го знам кога е бил ликвидирован. Само ми е чудно што след ликвидациjата да е имало вакви практики (да се зимат на служба рисjани). Незнам...
---
А инако - разкажи повеке - ке ми биде интересно

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 17:17
Е вака сега..
Денес бев кај дедо ми, додуша знам дека он беше партизан и.т.н. и знаев дека неговиот брат Димитрија бил загинат војник и дека не му се знаел гробот, но никогаш не сум го прашал во која војска служел....
Другиот негов брат, служел војска ама во Кралство Југославија....(денеска за чудо видов слики, едниот тој најстариот брат Стојан беше во униформа на кралство Југославија со шајкача на глава(знаеш што е шајкача) а Димитрија тој помладиот беше во бугарска униформа, и имаше и една слика од него, сликана во Варна.....) ама дедо ми ми кажа неговите браќа биле насила мобилизирани.....им се заканувале....и бугарите и србите.....и им рекле ако не служат војска дека......нема спас........куќата до темел ќе им ја запалеле и на цела негова фамилија ножот...или к*ршумот.....
И дедо ми Димитрија служел војска, и бил пратен некаде на фронт од Бугарите да се тепа, ама наишле на СРПСКИ ЧЕТНИЦИ....
И овие кажуваше четнициве ги нападнале во заседа, дедо ми сакал да им фрли бомба, (онаа ја знаеш што е една голема од германски тип со дрвена рачка)??е таква бомба и наеднаш го погодиле со к*ршум.....на тоа место.....ама бомбата не експлодирала, немала каписла....
И после тоа го пратиле на лекување, и од таму го разрешиле од војната го пуштиле бугарите......
Кога оздравел, ми кажа дека се приклучил во партизани.....ама умрел на фронт некаде, незнае каде му е гробот.....се борел за Македонија.....
А дедо ми најмладиот(Борис) и ден денес е жив....
Ми кажуваше како мал учел српско школо...србите ги малтретирале ептен македонците....
Ги терале да носат шајкачи и ги тепале со прачка ако не зборувале српски јазик.....
И морале задолжително да носат шајкача во школо, ако не носеле шајкача, маф им било работа...
Дошла Втората Светска Војна.... и бугарите се истоварли во Скопје......
Дедо ми Димитрија го регрутирале, го барале и дедо ми Борис....
Дедо ми се криел, не се давал..........
Бугарите му викале на прадедо ми
"Каде е ште му ја ебам мамката ако не се појави утре, ште ви ја запалиме куќата и има да горите като глувци ако не се појави"(а дедо ми знае бугарски, незнае совршено и знае исто така и српски да збори....)
Арно ама дедо ми не бил регрутиран, он не сакал, зошто знаел кој е и што е а тоа е македонец и се криел од нив....и брат му Димитрија исто така, му помагал.....и му било страв да не го регрутираат и неговиот брат....а неговиот брат(Димитрија) веќе ја доживувал тортурата од бугарите.....
Ама морал да служи, како и он така и овој Стојан...им се заканувале и бугарите и србите....ако не служиш војска....готово, масакр....
Инаку си ја сакале татковината се декларирале за македонци....
За овој Стојан не го прашав многу...ми кажа дека и он се тепал подоцна во партизани....(македонска бригада нормално) ама многу кратко.......го пуштиле......подоцна..така нешто ми кажа.......

-------------

Linkin Park - Crawling

Постирано од: Zdravko81
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 18:49
Dedo mi ti beshe bil vojnik vo Kraljevina Jugoslavija, go zarobile germancite, pa im izbegal i se priklucil na partizante, vodel mitraleska ceta za vreme na vojnata i bil prethodnica za vreme na isteruvanjeto na germancite od Jugoslavija,ratuva do Svenija i sega ima 89 god. i vozi velosiped

Постирано од: MAKEDON-FILIP
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 19:11
Дедо ми по мајка бил бугарски војник секако со присила
Дедо ми по татко бил српски војник исто како и другиов и тој со присила
инаку сум внук на дедоми Илија од Малешево.

Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 19:15
Mojot dedo (partizan)e zaklan od balistite na Kosovo 1945 kaj Gnilanje(grobot ne mu se znae..majka mi nikogash ne go zapozna nejziniot tatko,a kako dojde vremeto istorijata se povtoruva.....

-------------

Постирано од: ntg2003
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 21:01
Originally posted by MAKEDON-FILIP MAKEDON-FILIP напиша:

Дедо ми по мајка бил бугарски војник секако со присила
Дедо ми по татко бил српски војник исто како и другиов и тој со присила
инаку сум внук на дедоми Илија од Малешево.

Да не си внук на дедо Ильо Марков Попгеоргиев ?

Постирано од: apce
Датум на внесување: 01.Март.2008 во 01:12

mojot dedo bese roden 1903 a umre na 97 godini

pametese i tursko i kaursko kako sto miluvase da kaze

dezerter neviden, dezertira i od srpska i od bugarska vojska a bogami dezertira i od partizani, edinstveno nesto sto so gordost raskazuvase bea tajnite sostanoci na VMRO na koi skrisum i redovno odel dodusa krkal i kotek za toa ama toa ke vi raskazam vo nekoja druga prilika

-------------
apce

Постирано од: priory
Датум на внесување: 02.Март.2008 во 01:14
ЈАС МОЈАТА ЛОЗА СУМ ЈА ПРОСЛЕДИЛ ДО 1793 ГОДИНА СПОРЕД , ТУРСКИТЕ ПОПИСИ.
МОЖАМА ДА КАЖАМ ДЕКА ИАКО СИТЕ СЛУЖЕЛЕ ВО РАЗЛИЧНИ АРМИИ, И СЕ ДЕКЛАРИРАЛЕ КАКО СРБИ , БУГАРИ ИЛИ ГРЦИ(ЕГЕЈСКА ЛИНИЈА ) СЕПАК ОД МОЈОТ ПРА ДЕДО НАУЧИВ ЕДНА РАБОТА.ЗА ВРЕМЕ НА 2 СВ. ВОЈНА , СО СИЛА ГИ ОДНЕЛЕ ДА СЕ ПОКЛОНАТА НА ГРОБОТ НА ЦАР БОРИС И ТАМУ ДА СЕ ЗАКОЛНАТА ВО ВЕРНОСТ , И ДЕДО МИ МИ КАЖА ДЕКА НЕ Е ВАЖНО ТОА ШТО СО СИЛА ТЕ ТЕРААТ ДА ГО КАЖЕШ , ВАЖНО Е ТОА ШТО ГО ЧУВАШ ВО СРЦЕТО , И НЕ ГО КАЖУВАШ НИКОМУ, И ДЕКА САМО ТВОЕТО СРЦЕ ЗНАЕ КАКОВ СИ.
И ЈАС ЗНАМ ДЕКА АКО МОИТЕ СЕ ЧУСТВУВАЛЕ МАКЕДОНЦИ , И ЈАС КАКО НАСЛЕДНИК СУМ МАКЕДОНЕЦ , А ТОА КАКО ЌЕ СЕ ДЕКЛАРИРАМ , Е САМО ОБИЧНА РАБОТА НАПРАВЕНА ПОД ПРИСИЛА.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 01:21
Има турски записи дека постоеле македонци во тоа време, а и има од украинскиот архив записи дека постоеле македонци...(македонскиот полк во Украина пр.)
Како можеле они да се декларираат за бугари, срби или грци:??
Или пак ти си бугар, или пак си грк, или пак си србин?.....
Сигурен си во ова?

-------------

Linkin Park - Crawling

Постирано од: priory
Датум на внесување: 02.Март.2008 во 22:39
КОГА ЌЕ ТИ ГО СТАВАТ ПИШТОЛОТ ПОД ГРКЛАН ЌЕ ВИДАМ КАКО БИ СЕ ДЕКЛАРИРАЛ, ВРАТИ СЕ ВО ИСТОРИЈА И ПРОЧИТАЈ ЗОШТО ПОСТОЈАТ МАКЕДОНЦИ МУСЛИМАНИ.

ВО ОСМАНСКИОТ АРХИВ ВО ИСТАНБУЛ , ВО КОЈ БАРАВ ДОКУМЕНТИ ( СЕ РАЗБИРА СО ПРЕВЕДУВАЧ ) ГО ПИШУВА ТОА ШТО ГО ПИШУВАМ ЈАС.И БИДЕЈКИ ГИ ОБОЖАВАМ ФАКТИТЕ ЌЕ ТИ КАЖАМ ДЕКА , БИРАЈКИ МЕЃУ ГРЧКАТА ЦРКВА И БУГАРСКАТА ЕГЗАРХИЈА , 95% ОД МАКЕДОНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ СЕ ОПРЕДЕЛИЛО ЗА ПОМАЛОТО ОД ДВЕТЕ ЗЛА ( БУГАРСКОТО , ПОРАДИ БЛИСКОСТА НА ЈАЗИКОТ ), И ДЕН ДЕНЕШЕН БУГАРИТЕ СЕ ПОВИКУВААТ НА ТИЕ ДОКУМЕНТИ , НО КАЈ НАС НИКОЈ НЕ МОЖЕ ДА ДОКАЖЕ ДЕКА НАРОДОТ СЕ ТОА ГО ПРАВЕЛ ПОД ПРИНУДА.

Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 02.Март.2008 во 22:41
DA MNOGU ZAGINAA ZA MAKEDONIJA MEGU KOJ I DEDO MI,CICKO MI I MN.DRUGI NO NE SE PISALE BUGARI GRCI ILI TORBESI

Постирано од: Tome1
Датум на внесување: 02.Март.2008 во 22:56
Moiot dedo veke e pri Gospod Iisus Hrisotos.
On e od Egejska Makedonija.1944 godina,negovoto selo-selo Beltinci,ostanalo vo teritoriata na Greece.Oni kazali-kojto saka da e bugar-da si odi vo Bugarija,kojto ostane ke e grk.Moitot dedo natovaril celoto semejstvo na karucata......i na sever......ta vo bugarskoto selo Petrelik....ta rodot ni do dnes... e od tamu...selo Beltinci,Dramsko...ta vo selo Ptrelik,Gocedelcevsko...Pirinska Makedonija

Tom
Sakam Skopsko

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 23:05
Moiot dedo veke e pri Gospod Iisus Hrisotos.
On e od Egejska Makedonija.1944 godina,negovoto selo-selo Beltinci,ostanalo vo teritoriata na Greece
Dnes seloto se kazva -Levkogija.Bev tam da prasam za kukiuata na dedo mi.Starite grci od horemaka /the pub/ mi rekoa -ovie site kukija sa bugarski,no ne pomnim koi na koj sa....
Sekoj kojto saka-da idi vo selo Beltinci /na grcki-Levkogia,Dramsko/-da prasa....

Tom
Sakam Skopsko

Датум на внесување: 04.Март.2008 во 13:07
Temata e za dedovci, ama aj jas nesto za mojata Baba ke kazam.

Rodena e 1928 vo Strumica, sakale da ja krstat Makedonka, no bidejki togas Strumica bila pod Bugarsko toa bilo zabraneto i taka ja krstile Donka.
Do kaj li samo neodela Bugarskata tiranija, da nesmees da se vikas kako sakas.
Prostaci.

Датум на внесување: 04.Март.2008 во 15:54
 Култузин лаже:
"Rodena e 1928 vo Strumica, sakale da ja krstat Makedonka, no bidejki togas Strumica bila pod Bugarsko toa bilo zabraneto i taka ja krstile Donka.
Do kaj li samo neodela Bugarskata tiranija, da nesmees da se vikas kako sakas.
Prostaci."
 За жал Струмица е бугарска до 1919г. 

Датум на внесување: 04.Март.2008 во 15:58

Култузин лаже:
"Rodena e 1928 vo Strumica, sakale da ja krstat Makedonka, no bidejki togas Strumica bila pod Bugarsko toa bilo zabraneto i taka ja krstile Donka. Do kaj li samo neodela Bugarskata tiranija, da nesmees da se vikas kako sakas. Prostaci."

А во Втора Светска Војна????

-------------

Linkin Park - Crawling

Датум на внесување: 04.Март.2008 во 16:07
 1928г. не во ВСВ

Постирано од: bulgarian_mk
Датум на внесување: 04.Март.2008 во 16:36

Ова е помегу Првата Светска Воjна (1914-1918) и Втората Светска Воjна (1938-1945), во кое време Струмица е во "Кралството на срби, хрвати и словенци"

-------------
„Македонските револуционери... Нема да се сопрат и пред најстрашните терористички средства, за да ја реализират сакровената си мечта - слободна Македонија".
Jaне Сандански

Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 04.Март.2008 во 16:37
dobro de i vie sea ... ete ne bile bugarite pricina ... srbite bile .... so toa ima vrska збунетост

-------------
http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН

Датум на внесување: 04.Март.2008 во 17:38
Originally posted by bulgarian_mk bulgarian_mk напиша:

Ова е помегу Првата Светска Воjна (1914-1918) и Втората Светска Воjна (1938-1945), во кое време Струмица е во "Кралството на срби, хрвати и словенци"

Во ред...лошо сум ја прочитал неговата реченица :))

-------------

Linkin Park - Crawling

Постирано од: alan ford
Датум на внесување: 05.Март.2008 во 02:55
DEDO MI E RODEN VO SELO RUDNIK (NE ZNAM DALI USTE POSTOI)-VELESKO..NA 14 GODINI DOAGA VO SKOPJE ,RABOTI KAKO CIRAK KAJ NEKOJ STOLAR..A POSLE IDE DA SLUZI U SRPSKATA GARDA..I TAMU SE ZDOBIVA SO CIN OFICER.PO VTORATA SVETSKA VOJNA SE VRABOTUVA VO FAS "11 OKTOMVRI" SE DO PENZIJATA.
BESE PREKRASEN COVEK..POSTEN,DOBAR,USLUZLIV...TAKOV COVEK EDNAS SE RAGA..SEKOGAS IMASE ODLICNO ZDRAVJE..POCINA NA TOCNO 90 GODINI VO SON MIRNO.
BABA MI (ZENA MU) BESE STARA SKOPJANKA OD CAIR..POCINA NA ISTIOT DEN,EDNA GODINA POSLE NEGO NA 84 GODINI.ONA BESE NAJPAMETNATA ZENA BEZ SREDNO SKOLO STO JA POZNAVAV...IMASE POVEKE MOZOK OD NEKOI DENESNI POLITICARKI

-------------
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.

Датум на внесување: 06.Март.2008 во 13:01

Култузин лаже:
"Rodena e 1928 vo Strumica, sakale da ja krstat Makedonka, no bidejki togas Strumica bila pod Bugarsko toa bilo zabraneto i taka ja krstile Donka. Do kaj li samo neodela Bugarskata tiranija, da nesmees da se vikas kako sakas. Prostaci."

Tocno taka, se izvinuvam poradi greskata.
Taa ucela vo Bugarsko , a se rodila koga Srbite bile vo Makedonija.
Znaci tekstot se odnesuva na Srbite.

Датум на внесување: 07.Март.2008 во 10:11
Moiot dedo /po majkina linija/ e od selo Beltinci,Dramsko-denesna Greece.Dnes seloto se zove Levkogija.Prez 1944 godina,koga se razbralo,deka ova selo ke e vo granicite na Greece,grcite kazali-kojto ostane ne e grk.Kojto e bugar-da si odi vo Bugaria.Moiot dedo tovaril sicko sto ima na edna karuca i....na Sever,vo Bugaria.I zaselvat seloto so grci od Mala Azija.Az bev vo seloto predi tri meseca.Pitavme za kukijata na dedo.Edin star grk vo horemaka/the pub/ ni kaza-ovie kuki-i gi pokaza...site bea bugarski.Ama ono se   gleda-starite kuki ,so haiat,so druga arhitektira sa razlicni od novite,deka si postroili sled zaselvaneto od Mala Azija.

Tom
Sakam Skopsko

Датум на внесување: 07.Март.2008 во 10:20
Originally posted by Tome1 Tome1 напиша:

Moiot dedo /po majkina linija/ e od selo Beltinci,Dramsko-denesna Greece.Dnes seloto se zove Levkogija.Prez 1944 godina,koga se razbralo,deka ova selo ke e vo granicite na Greece,grcite kazali-kojto ostane ne e grk.Kojto e bugar-da si odi vo Bugaria.Moiot dedo tovaril sicko sto ima na edna karuca i....na Sever,vo Bugaria.I zaselvat seloto so grci od Mala Azija.Az bev vo seloto predi tri meseca.Pitavme za kukijata na dedo.Edin star grk vo horemaka/the pub/ ni kaza-ovie kuki-i gi pokaza...site bea bugarski.Ama ono se   gleda-starite kuki ,so haiat,so druga arhitektira sa razlicni od novite,deka si postroili sled zaselvaneto od Mala Azija.

Tom
Sakam Skopsko

Kaza deka bile Bugarski zosto nesakat ni imeto Makedonsko da go spomnat.
E drugarce, kako moze site Makedonci od Egejska sto izbegale po Avstralija ,Kanada i Amerika denes da se Makedonci, a onie sto izegale vo Bugarija se site Bugari.
I kako toa vo Egejska Makedonija imalo Bugari a vo Vardarska ne, da ne ja preletuvale.
Pa ke ti kazam problem kaj Bugarite i pobugarcenite Makedonci e sto ne koristat logika na nastanite i fakti tuku Bugarski prikaski.
E Tomce Tomce te zalam brat, go zalam i tvojot dedo sto te lazel, ama toa e sega nazad vrakanje nema.
A moze eden den ke svatis.

Постирано од: K1nm23
Датум на внесување: 03.Март.2011 во 01:30
за дедо ми слабо знам, ама баба ми била млада партизанка и бомби фрлала.....

Постирано од: DragancoLeskoec
Датум на внесување: 03.Март.2011 во 15:58
Дедо ми бил партизан е голем еб*ч, прадедо ми го отепал Сефер Ага, командантот на башибузикот во Кичевско.

-------------
Брсјачка нација !

Постирано од: Platenik
Датум на внесување: 03.Март.2011 во 16:14
Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

Дедо ми бил партизан е голем еб*ч, прадедо ми го отепал Сефер Ага, командантот на башибузикот во Кичевско.

Дедоти бил комуњара?!

-------------
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Датум на внесување: 03.Март.2011 во 16:19
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

Дедоти бил комуњара?!

180% ХаЦе коми, сликан со Тито Да поживееше уште година, две(да не го згрешеа на операција)ќе ме избркаше од дома

-------------
Брсјачка нација !

Постирано од: Boogie
Датум на внесување: 08.Март.2011 во 13:14
Прадедо ми бил Кумановски војвода,учесник со четата во Илинденското востание и уште неколку други Македонски востанија како што се Велешкото и Ќустендилското - носител на Илинденска споменица и до смртта член на Илинденската Организација!

-------------
http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство

Постирано од: diyna
Датум на внесување: 10.Март.2011 во 22:32
Сите знаем, дека и документите, и знаминьата се не просто со бугарски букви, но и на бугарски jазик.
Немаше нужда пак да го гледаме.

Датум на внесување: 10.Март.2011 во 23:04
Originally posted by diyna diyna напиша:

Сите знаем, дека и документите, и знаминьата се не просто со бугарски букви, но и на бугарски jазик.
Немаше нужда пак да го гледаме.

Ало, тоа се кирилични букви, а не бугарски. Бугарски се руните.

Секој тоа го знае, само бугарските поданици имаат празнина. Само на кого да му кажеш?!

-------------
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Постирано од: diyna
Датум на внесување: 10.Март.2011 во 23:14
Добро де, ама пишува "свобода", не "слобода", и "вътрешна революционна", а не внатрешна револуционерна организациjа.
И ако не си знаел, кирилицата е создадена во столицата на Првото Бугарско Царство - Преслав.
Не знам дали со руни се пишувале протобугарите, ама знам, дека Александар Македонски е пишувал со Грчки букви.

Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 10.Март.2011 во 23:18
знам дека прадедо ми од страната на мајка ми служел во бугарската војска за време на првата светска војна и си пукал во еден од прстите за да ја напушти истата

-------------
размисли пред да напишеш глупост

Датум на внесување: 10.Март.2011 во 23:41

Добро де, ама пишува "свобода", не "слобода", и "вътрешна революционна", а не внатрешна револуционерна организациjа.
И ако не си знаел, кирилицата е создадена во столицата на Првото Бугарско Царство - Преслав.
Не знам дали со руни се пишувале протобугарите, ама знам, дека Александар Македонски е пишувал со Грчки букви.

Типичен пример бугарска работа. Незнаев дека според азбуката може некому да му се одреди етничката припадност.

Волшките Бугари ака Татари и Турците до почетокот на 20 век биле Арапи, од причина што користеле арапско писмо. Потоа едните стануваат Руси, а другите незнам што, штом употребуваат латиница, нели?

Бугарскиот јазик бил туркомонголски и го зборувале правите Бугари. Денешните Бугари во суштина не се Бугари, туку политички бугаризирани народи кои живеат на тритоијата на руската творба која се нарекува Бугарија.

Во историјата е забележан народ Бугари и тие се тие кои можат да го носат тоа име. Непостои поим прото Бугари. Ако по некоја случајност поимот прото Бугарин е синоним за Бугарин, тогаш мора да постои и терминот квази Бугарин. Се со цел да се направи раграничување на едните од другите.

Доста со илузиите за големата и славна бугарска држава. Отворете очи и почнете да си поставувате прости прашања.

На пример кој бил дедоми? Од каде дошол? Дали зборувал изворен бугарски јазик? Дали мојата култура е азиска? Зошто се потресувам толку многу со таму некои си Македонци? Зошто Македонците не ги сакаат Бугарите? Зошто кога се во дијаспората едните не се дружат со другите, одат во свои цркви, живеат одвоен живот?

Се ми се чини дека барам многу. Колку и да се прашањата едноставни, сепак потребен е некаков интелектуален напор да се најде правиот одговор на псотавните прашања.

-------------

Датум на внесување: 11.Март.2011 во 03:38

ама знам, дека Александар Македонски е пишувал со Грчки букви.

Когa ги пaтентирaја ...

-------------
Брсјачка нација !

Постирано од: Каснакоски
Датум на внесување: 11.Март.2011 во 13:07
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Буги, дедо ти сметал дека Македонија е Освободена 1941?

Ти зошто си го изрежал О-то?

Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 11.Март.2011 во 13:38

Znam deka i se pushtal na baba mi. голема%20насмевка

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 11.Март.2011 во 17:35
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Прадедо ми бил Кумановски војвода,учесник со четата во Илинденското востание и уште неколку други Македонски востанија како што се Велешкото и Ќустендилското - носител на Илинденска споменица и до смртта член на Илинденската Организација!

Koлега, знамињата кои ги покажа се всушност едно знаме на кумановската чета од Илинденското востание, зар не?

-------------

Датум на внесување: 12.Март.2011 во 02:43
Platenik, повеќе не дозволувам да се оди надвор од темата и на секоја тема да се говори за Аспарух, руните, Туркомонголите и слични нешта. Има тема, мошне е јасна, очекувам да се држиме до неа.

-------------

Датум на внесување: 12.Март.2011 во 06:38
Па во тоа е поентата бре Македоне. Да им се потенцира на денешните Бугари за нивното потекло, односно потеклото на нивните дедовци.

Имаат тенденција да забошотуваат или прескокнуваат еден значаен, јас би рекол клучен, дел од бугарската историја.

Ако си приметил во последно време моите постови се повеќе реакција одколку било што друго.

Треба да им се кажува дека бугарштината не е константа или решена енигма. Посебно тоа треба да им се истакнува кога зборуваат за Македонците, македонскиот народ, јазикот, култура....

Несмее да им се дозволи да заборават од каде потекнува поимот Бугарин, а уште повеќе да зборуваат за друг, а самите да незнаат кои се.

Зарем не е провокација тоа што некој вели дека буквите на знамињата биле бугарски, зарем не е провокација тоа што некој го прашува Буги дали дедому се борел за свободна или слободна Македонија?!

Ало, Бугари, акал малку повеќе нема да биде на одмет.
На знамињата пишува Македонија, а не Бугарија. Е де, е ама на знамињата пишувало освободена, на чист бугарски, на онај истиот јазик со кој се служел и Омуртаг.

-------------

Датум на внесување: 12.Март.2011 во 13:23
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Па во тоа е поентата бре Македоне. Да им се потенцира на денешните Бугари за нивното потекло, односно потеклото на нивните дедовци.

Platenik, нема начин Омуртаг да им е дедо, ниту прадедо. А оваа тема се однесува на дедовците и прадедовците. Замисли сега некој да го истакне Александар Македонски како свој дедо на оваа тема. На што ќе личи тоа? Тогаш темата нема да е за дедовците, туку за потеклото на народите, а такви теми имаме на претек.

-------------

Постирано од: Boogie
Датум на внесување: 15.Март.2011 во 12:50
Точно колега,за едно знаме станува збор - тоа е Кумановското знаме кое го сошила Баба Рада од селото Шупљи Камен со своите другарки - Кумановската чета предводена од мојот прадедо излегла на 29ти Јули и се упатила кон Штип за да се сретне со останатите чети во договор за ослободување на Кумановско-Штипскиот регион.Имале доста битки од која најпозната е битката за Ѓуричкиот манастир каде што Турците ги држеле свештениците и монасите како заложници - тогаш селата а денес околината на Св.Николе била потполно ослободена - иако напаѓани повеке од две недели битка не изгубиле а здружените чети имале минимални жртви од 2/3 човека за тие две недели.По наредба на МРК и Востаничкиот штаб по две недели борби морале да се повлечат од добро познатите причини за Илинденското востание!
Писмата со кои востаничкиот штаб и здружените чети кореспондирале исто така се сочувани и денеска се сместени во Кумановскиот музеј - откако ке се отвори музејот на ВМРО истите ке го заземат своето место таму!големо%20гушкање

-------------
http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство

Постирано од: Zeksi71
Датум на внесување: 09.Април.2011 во 05:07
Babi dedovci, vakvi onakvi, sekakvi ima a najveke dezerteri, nikade ne cuv deka na nekoj dedo mu ili baba mu bila nekoj heroj, se procul po arno, napravil nesto za svojot narod a ne samo po krienje, beganje, dezertiranje i sl.

-------------
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ

Постирано од: Bronhi
Датум на внесување: 30.Декември.2011 во 18:35
Моите пет парички за тоа како кој се декларирал и зошто:
A Turkish commission was sent down from Constantinople, before which the inhabitants had to declare whether they acknowledged the Exarchate or not. This commission, too, did much to further the Bulgarian cause in Macedonia. It used considerable pressure in order to induce the inhabitants to declare themselves for the Bulgarian Exarchate. It openly threatened that all Macedonians who should refuse to join the Bulgarians would be denounced as agents of Greece and Serbia. By these means the necessary majority was obtained and in 1872 Bulgarian bishops were duly installed in the dioceses of Ochrida and Skoplje. The two new bishops were great Bulgarian agitators. Their first and chiefest care was the obliteration of all Serbian memories in Macedonia. A whole army of priests and teachers was sent from Bulgaria to Macedonia. All written matter emanating from the Church and the denominational school communities became Bulgarian. The birth, marriage, and death certificates issued by the priests to the people began to be written in Bulgarian. All documents bore Bulgarian superscriptions and seals. Persons who could not write were entered in the osmanlie (papers giving a person's name, surname, religion, nationality, and occupation, and with which every Turkish subject must be provided) as Bulgarians by the Bulgarian priests and schoolmasters. On the strength of these papers the Macedonians were then entered in the official registers as Bulgarians. Thus Macedonia began gradually to be outwardly Bulgarized. (GEORGEVITCH, T. R., Macedonia, London 1918, 149-150.); Овој текст се однесува за таканаречените истилјами-референдум со кој македонското население се изјаснувао за членот 10 од султанскиот ферман со кој е основана Бугарската егзархија...

А еве еден странец што зборува за Македонци и останати во Скопје:

James Johnston Abraham кој на почетокот од XX век (1915) престојувал и работел во Скопје во служба на Српската влада. Во своите патеписни белешки тој запишал: „By swinging my camera sideways [...] up and down we went, in and out, amongst the white-capped Albanians, turbaned Turks, hard-featured Macedonians in embroidered tunics, piratical-looking Tziganes, fezzed Jews, squat Bulgarians in brown homespun, tall Roumanians with high-domed astrakan hats, Serbs in grew forage caps, Austrian prisoners in light blue untidy uniforms“. (JOHNSTON J. A., My Balkan Log, New York 1922, 130.)

А ова е за пропагандите и свесноста на странците за нивната реалност, но и како практично се манифестирале:

Barclay and I and a stray Englishman, a mining engineer from up-country, were dining with the Consul that night.

What you've got to remember, in reply, is that their Christmas is next week, and their New Year a week later, he said. I'm looking forward to trouble in the New Year, he added gravely.

-Why? I said.

Because Northern Macedonia is to become part of Serbia, officially, on the first of January. The people are to have elections, and appoint members to the Skupshtina.

But why should that cause trouble?

The Consul smiled, and remained silent; but the engineer, who had no official reticences to maintain, answered:

Why! Because they will then be subject to conscription. The young men will be called up to swell the denuded Serbian Army, and they do not like it. Many of them are Bulgar in sympathy. Such as are Mohammedans are afraid they may be called upon to fight against their co-religionists. The Albanians and Tziganes don't want to fight for anyone, except for and amongst themselves. So there you are! The average Macedonian is neither Serb, nor Greek, nor Bulgar. He's just whatever suits him at the time. Lord! The Macedonian question! There's going to be a small hell when they begin to rope in recruits in Uskub file:///E:/VO%20TEK%20-%20DOKTORAT/tekst%20doktorat/%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%90%20%D0%9F%D0%9E%D0%94%D0%95%D0%9B%D0%91%D0%90/KONECNA/I_II_III_IV%20mkd.docx#_ftn1" rel="nofollow - - - .

The Consul smiled gravely.

Nationality in Macedonia is largely a question of religion, he said. At one time all these people belonged to the Greek Church, and so were classed as Greeks, though often they could not speak a word of Greek. Then the Serbian Orthodox Church was recognized by the wily Turk, who wished to divide the Christians, and people of this church were considered Serbs. Of course, the Serbs soon began propaganda to expand their Church; and the priests of the two sects started fighting over the bodies of the infants, inveigling them into their separate schools. Then the Bulgars took a hand. Their Church - the Exarch - is slightly different, and people who are Exarchesare considered Bulgars. The Greeks and Serbs do not recognize the Exarch, and so both churches mutually excommunicate one another“.

The Engineer smiled at some memories.

I remember in the old days, that is some five to ten years ago, wandering hands of Komitadgi used to convert whole villages to the Greek, Serb or Bulgar Church by the sword.

Noting my surprised look, he continued.

I know. It sounds almost incredible. But it's true. Those who did not convert were simply pillaged or even occasionally slaughtered by their fellow Christians. The Turks looked on and smiled. It suited their policy splendidly to have these Christians love one another in this way. As a rule they connived alternately at the doings of one or other side, as suited them; but when things became too lively they fell on both impartially, and there was another Macedonian massacre to horrify Europe. How the Turks must have smiled!“

But are these Macedonian people really different racially? I asked.

In a way, yes, and no. They're just Macedonians. The Serb proper, and the Bulgar proper are quite distinct races. The Bulgar is not a Slav, though he speaks a Slav language [...] The dialect file:///E:/VO%20TEK%20-%20DOKTORAT/tekst%20doktorat/%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%90%20%D0%9F%D0%9E%D0%94%D0%95%D0%9B%D0%91%D0%90/KONECNA/I_II_III_IV%20mkd.docx#_ftn1" rel="nofollow - - - My Balkan Log…, 137-138.)

Цитатите лично ги имам најдено и проверено; извинете што не се преведени, но сметав дека во оригинал ќе се посилни :)

Дали се во погрешна тема мислам не.

-------------
Земете БРОНХИ полесно се дише

Датум на внесување: 31.Декември.2011 во 12:01
Убо значи имав речено јас, џабе рипате, ни знаел некој шо е, ни каков е.За каква свест ми зборате во то време, целите во несвест сме биле.

-------------
Брсјачка нација !

Постирано од: Marko Polo 1
Датум на внесување: 01.Јануари.2012 во 13:32
Tema: Што знаете за вашите дедовци???

deka bile stari?

-------------
Incredible Blue

Постирано од: mungos80
Датум на внесување: 01.Јануари.2012 во 18:28
A од каде тогаш чиста бугарска , грчка или српска свест?

-------------
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев

Постирано од: leoglas75
Датум на внесување: 03.Јануари.2012 во 13:50
http://www.boiniznamena.com/?action=article&id=111
Mislim deka i tova zname ke ti bade intersno,to e ot Balkanskata voina.

-------------
Българио, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни, майко, бяха
И твойто име само кат мълвяха,
        умираха без страх.
Иван Вазов

Датум на внесување: 29.Јануари.2012 во 21:45
Originally posted by mungos80 mungos80 напиша:

A од каде тогаш чиста бугарска , грчка или српска свест?

Се создале порано од нашата.

-------------
Брсјачка нација !

Датум на внесување: 30.Јануари.2012 во 00:41
Значи аналогно на тоа нема национална свест кај поединецот се додека не оформи држава , со формирањето на држава со сите пропратни институции се оформува и припадноста кон одредена национална свест.

Ти благодарам комшија.

-------------
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев

Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 30.Јануари.2012 во 00:44
Апсолутнооо

-------------
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!

Датум на внесување: 30.Јануари.2012 во 00:46
Тоа е потврда дека никој од соседите немаат право или ексклузивитет врз македонската историја. Затоа што самиот жител бил со недифинирана свест , се додека во 1944 година не оформи своја држава , што е едно 36 години покасно од Бугарија . 

-------------

Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 30.Јануари.2012 во 02:03
Е шо зборам јас ама никој не ме разбира ... ама ова шо сега го рече, знајш шо значи, така ?

-------------
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!

Датум на внесување: 30.Јануари.2012 во 10:25
Недифинирана свест , не значи дека не трагале по неа. Само биле во заблуда, затоа што пропагандата , или порано формираните национални држави сакале да наметнат одредена свест. А со самото тоа нивно наметнување , кај Македонецот се постави прашањето : „ Кој сум јас? „ Ако едниот вели дека сум бугарин или грк само заради верата , а другитите дека сум србин или бугарин само заради јазикот , тогаш кој се мерилата за тоа што е посебно и што треба за да сум посебен.
Тоа Мисирков во 1903 го објасни , а потоа Чуповски , Кочо Рацин  и други го дообјаснија.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk