|
Што знаете за вашите дедовци??? |
Внеси реплика | страница 123 5> |
Автор | ||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 29.Февруари.2008 во 13:14 |
|
Sto znaete za vasite dedovci, koja vojska ja sluzele, dajte makedonci da go spodelime toa tuka..
Dali nekogas bile vo nekoja vojska prisilno regrutirani, Dajte da si kazeme koi bile i sto bile nasite dedovci, za sto se borele.. Koj gi maltretirale....kako, sto.... Eve ja mojata prikazna na moite dedovci....mi kazuvase dedo mi koi gi maltretirale i koi im se zakanuvale so smrt ako ne sluzat vojska za drugite zemji
Изменето од Vladimir88 - 29.Февруари.2008 во 13:20 |
||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ova e dobra tema ,za zal ne bi mozel nesto poveke da kazam.
Zatoa sto dedo mi bil vo togasna JNA i se bilo OK, bil vo Sombor, fudbaler ,igral so prvo ligasi i se najdobro, duri togas mu ponudile da ostane tamu i da igra vo vtora liga.Ama ovoj ne mu se izlevalo od Makedonija. Ke se rasprasam kako pominal tatkomu, sigurno nemal takva sreka. Inaku so vikas vakvi vojski onakvi vojski, baba mi mi ima kazuvano. Vnucko se sme pretrpele i sme bile maltretirani od razni vojski, ama od Bugarite nikoj ne bil polos, od niv go imame pretrpeno najlosoto. A na dobroto vtoro mesto e Srpskata zandermerija. Vika koga dojdoa Germancite vo Strumica toa poveke kako osloboduvanje go svativme,kulturen narod, ke mu dades deset jajca ti davaat cokoladi. A na Babami prv bratucet bil osum godini vo zatvor vo togasno vreme bidejki nesakal Bugarin da se pise. Ke vidam Vladimire ,ke se rasprasam poveke za ovaa tema koga ke si odam pa ke pisam. |
||
Смрдеш
Група Регистриран: 02.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 33 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A na Babami prv bratucet bil osum godini vo zatvor vo togasno vreme bidejki nesakal Bugarin da se pise.
Долга окупациjа, а ?!?
Владимир, кога е роден сеуште живиот ти дедо Борис? Кога во Македониjа секое второ дете го именували Борис и Симеон во чест на бугарскиот цар обединител - "окупатор"- http://www.stat.gov.mk/glavna.asp?br=61
Како да верувам на тие
|
||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
1920-21...1915...тука некаде... И не треси глупости молим те, направи ги тогаш и србите и русите бугари зошто и они имаат такви личноси кои се викаат........дедо ми ми кажувал кои биле и што биле и србите и бугарите... Гадови гадосани, се заканувале со смрт ако не се декларираш за македонец и се заканувале со смрт ако не служиш војска кај нив....... А да провериш колку руси има со името Борис, да видиш колку срби има со името Борис може?? направи ги сега и нив бугари Дедо ми ми кажува во лице дека се декларирал за македонец(и уште се декларира)ми кажува реални сведоштва од пред 60 години(и повеќе) ми кажува дека сите негови браќа и дека неговиот татко(како и неговите роднини) се декларирале за македонци...он мрси муда сега за цар Борис..и не знам си што, ете ти читај кој бил цар Борис......фашиста до коска, ги малтретирал македонците... Горе цела приказна му раскажав, он пак се фатил со некои негови глупави логики..... Ајде направи ја и цела Русија и Србија бугарска, зошто и таму има луѓе кои се викаат Борис... Попрво на дедо ми ќе му верувам отколку на тебе, зошто дедо ми никогаш нема да ме излаже..... Изменето од Македон - 03.Март.2011 во 14:15 |
||
naemnik
Сениор Регистриран: 09.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 658 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
OD NA TATO MI STRANATA:
PRA BABAMI UMIRA OD KOLERA OTI BUGARITE GI ZATVARAT U NEKOJ VID LOGOR, ZA DA GI PREOBRAZUVAT. PRA DEDO MI BIL REGURTIRAN OD BUGARI. DEZERTIRA, I POSLEM U SRBSKA GO TERAT, I OT TAM DEZERTIRA. TOA ZA VREME NA BALKANSKITE VOJNI, DENESKA NE MU SE ZNAE GROB. DEDO MI E OSTANAT SIRACHE, I ICHUVAN OD RODNINI. BIL KRATKO U FTORATA SVETSKA VOJNA, AMA OTI MLAD, NE GO NOSILE NA FRONT. TATKO MI SE RAGJA NEKADE OKOLU GODINA I POLOVINA POSLEM KRAJO NA FTORATA SVETSKA VOJNA. OD NA MAJKA MI STRANATA: PRA DEDO MI OD KOSTURSKO BIL SO KOMITITE. U FTORATA SVETSKA VOJNA, DEDO MI SAKAL SO SITE DRUGI MAKEDONCI DA ODE NA SOLUN, GI SPAKUVALE U KAMIONI I ZAVRSHILE NA SREMSKI FRONT, TAM IMA JADENO METAK, I OD TOA SI BOLEDUVASHE CHOVEKO, I NA KRAJO I SI UMRE OD TOA. Изменето од naemnik - 29.Февруари.2008 во 14:03 |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pra...pra ...pra dedo mi bil turchin?!
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
LouWeed
Сениор I AM THE KING OF ROCK&ROLL Регистриран: 28.Мај.2005 Статус: Офлајн Поени: 13012 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
za dedo smilan ima i kniga....
|
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како се вика обаче?? |
||
LouWeed
Сениор I AM THE KING OF ROCK&ROLL Регистриран: 28.Мај.2005 Статус: Офлајн Поени: 13012 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ufff....moment..... "Smilan Griovski - Agentot na CIA" od Nada Aleksoska vo izdanie na kulturniot centar "Skrb i uteha" od Skopje Изменето од LouWeed - 29.Февруари.2008 во 15:49 |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Можеби служел турска војска, ама бил македонец, или пак стварно бил прадедо ти турчин??? Прадедо ми бил македонец ама бил присилно мобилизиран во турска војска....... Инаку одсекогаш се декларирал за македонец......чистокрвен македонец до коска Изменето од Vladimir88 - 29.Февруари.2008 во 15:57 |
||
дуле
Сениор Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Влади, темата си jа копнал отнекаде си. Сам ти никогаж не употребаш латиница. А па за турската служба треба да знаеш што ристиени (раjа)не са барани за воjници. Нито присилно, нито доброволно мобилизирани... Процедурата е: прво ставаш муслиман, после те барат за воjник. И този срок - 15 години..?! Да не е бил еничарин? |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не ја копнав темата....
Него го пишував текстот во Notepad и заборавив да вклучам кирилица... И реков(ај ќе цепам на латиница) Барани се другар, барани се...секој ќе бара да регрутира војска ако е потребно, па и рисјаните биле регрутирани.... Што мислиш ти...... Нема тука рисјанин или католик, си на турска територија.... Да ... Епа ќе служиш турска војска.....сакал, нејќел тоа ти е.... Или војска или семејство ќе ти гори... Не бил јаничар.......се декларирал за македонец..... Бил македонец.... Изменето од Vladimir88 - 29.Февруари.2008 во 16:10 |
||
дуле
Сениор Регистриран: 11.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ке се потрудим да проверим имало ли е вакви практики (за присилно рекрутиране за срок до 15 години), но ми си чини што е фантастика. Турците може насилно да са мобилизирали раjата за логистични деjности - да ги мобилизира (например со впрегатни животни) да им вози обозот и т. н.... но се таки овие деjности са биле от времено естество - свршва нуждата и раjата се пушта да си оди... Ама за рок од 15 години???? Не ми се верва... |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сега дедо ми нема да ме лаже... Еве и зошто.. Како прво, јаничарите ги земаат уште од бебиња...прадедо ми не бил земен од бебе Како второ, кога ги земаат од бебиња, ги учат да ја прифатат муслиманската религија, буквално ги учат дека се турци(иако во крв се македонци, бугари, или срби) ама на нив им го наметнуваат мислењето дека они се турци).... И тешко дека јаничарот ќе се сеќава на своите роднини кога станува јаничар...многу тешко...... Како трето, Јаничарите немаат деца.........не смеат да имаат деца........они се буквално робови на Султанот, они се само за војска....немаат приватен живот.....дедо ми имал приватен живот..... И се декларирал за македонец..... Бил македонец, Изменето од Vladimir88 - 29.Февруари.2008 во 16:33 |
||
Внеси реплика | страница 123 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |