IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Грижа кон родителите
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Грижа кон родителите

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 7>
Автор
Порака
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2008 во 13:04
Originally posted by apce apce напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Mene me interesira sto sledi po sherijatskiot zakon ako eden ili dvata roditeli se otkazhat od Islamot ? Ova me interesira kako konkretno e napishano.

ova e prasanjeto na Mesi,sto i licno mene me interesira. pa zatoa pak ke zamolam da se odgovori.

efendija, kalifah, pustinski vasite odgovori sekogas se iscrpni i potkrepeni so argumenti ve molam odgovorete i na ova prasanje. blagodaram

Одговорот барај го во темата Апостазија или Отпадништво од Ислам,мислам дека е на темата КОНВЕРТИТИ ВО ИСЛАМ.

Но,една работа треба да знаеш кога станува збор за Исламот.Не постои вистински муслиман кој го напуштил или ќе го напушти Исламот и ќе премине во Христијанство од убедување.
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2008 во 13:11
Со оглед дека ги видовме ставовите на верите по прашањето за грижата на родителите,ќе го поставам ова прашање:

ЗОШТО ДЕНЕСКА ИМАМЕ ТОЛКУ МНОГУ СТАРЕЧКИ ДОМОВИ,,КОГА ОД ДРУГА СТРАНА ВЕЛИМЕ ДЕКА СИ ГИ САКАМЕ,ПОЧИТУВАМЕ И СЕ ГРИЖЕМЕ ЗА РОДИТЕЛИТЕ?
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Февруари.2008 во 09:34
ЗОШТО ДЕНЕСКА ИМАМЕ ТОЛКУ МНОГУ СТАРЕЧКИ ДОМОВИ,,КОГА ОД ДРУГА СТРАНА ВЕЛИМЕ ДЕКА СИ ГИ САКАМЕ,ПОЧИТУВАМЕ И СЕ ГРИЖЕМЕ ЗА РОДИТЕЛИТЕ?

Vakva tema ima vo podforumot semejstvo.... imame 2 tipa na starecki domovi :

gerijatriski domovi kade starite lica se smestuvaat poradi bolest i nemoznost samite da se grizat za sebe i imaat potreba od tugja nega , a nivnite deca poradi rabotnite obvrski ne se vo moznost da im ja pruzat taa 24 casovna potrebna nega.

i penzionerski domovi kade se smestuvaat stari lica , zdravi, korisnici na penzija, koi nemaat svoj dom.

e sega zosto tolku mnogu stari lica po domovite... ova e veke nadvor od temata veroispoved, a mozebi i ne e. Ne znaci deka toa e negriza za roditelite, koga navistina ne bi se grizele ne bi gi ni smestuvale tamu kade im e ovozmozena nega , a sepak milostiviot Bog ne im dava na site ubava starost i zdravje ...
Кон врв
Sandokan Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Поени: 47
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sandokan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2008 во 00:04
Nema serijatski sudovi ovde , no sekoj koj go napustil islamot ...a prethodno go prifatil dobrovolno se znae..zatoa prav musliman nikogas nema da go otfrli islamot zosto e spremen da ja prifati kompletno i celosno religijata..toa e tesko da go razberete , no znajte deka pred nekoj da bide sankcioniran ke bide povikan da dooobro obrazlozi zosto go napusta islamot i ke se sovetuva se dodeka ne se otkrijat vistinskite motivi..nekogas se parite nekogas materijalniot status ,a nekogas se raboti koi kako na primer , mediumska kampanja , lazni informacii i itn..nekogas samiot covek potpaga pod vlijanie na strastite i stanuva bukvalno satanist i go zamrzuva islamot,,bidejki e pod vlijanie na gavolot.Dali treba da bide ubien??
Ne! ima vreme da se povika ,da se leci dokolku e napadnat od demoni ili podobro receno , se ostava vreme da toj sto go prifatil ..zboram za serijatska drzava..sto vo denesno vreme ne postoi, no ima i drug nacin , a toa e proteruvanje i progon od svoeto mesto..deka obicno tie luge se malku i vo denesno vreme koga ziveaat milijardi luge ,faktot e jasen.Otpadnici od islamot skoro i da nema bidejki da bides prav musliman znaci mnogu raboti..od veruvanje do praksa.Ednostavno receno..koj ne se mmoli 5 pati na den ne e ni musliman za koj ke kazeme deka e od ubeduvanje ..taka i da nema da mu se sudi...Takviot vo denesno vreme ne ni ni trebal...ednostavno receno,Bog ne zavisi od brojot na vernici, nitu od toa dali se milijardi vo prasanje ili pomalku..toj zaradi poedinci megu nas koi se iskreni mozebi celi naselbi drzi da bidat nekazneti..se nadevam deka so moeto skromno znaenje do negde vi objasniv..no da kazam deka jas ne sum serijatski strucnjak..za toa postojat cel niz na islamski ucenjaci
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2008 во 00:15
Sandokan, samata pomisla deka, spored sherijatskiot zakon, vo Islamot se vleguva ispraveno na dve noze, a se izlaga legnat vo kovcheg, e krajno morbidno.

Do sega ne sum nashol nishto vo Islamot shto bi mi poprechilo da go prouchuvam i da go preporachuvam, no koga se soochiv so sherijatskiot zakon, seto toa drastichno se smeni.

I se ushte nemozham da sfatam kako mozhelo blagosta i ubavinata na onoj islam jas sto go poznavav da bide spoena so ovoj za koj zboruvame sega. I sega razbiram zoshto se pojavile sufistite. Tie nemozhele da go prifatat istoto onoa sto nemozham da go prifatam nitu jas!

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Sandokan Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Поени: 47
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sandokan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2008 во 00:26
Prifatil ili ne..toa e Bozjiot zakon..toa nema da ja smeni odredbata na Bog..tvoe e da proucuvas , a moe da povikuvam,nekogas sakame da ziveeme vo sopstven utopisticki son..no edna rabota ke ti napomenam..Islamot ima cel da go primeni kako cel serijatot,a toj instrument se lugeto.Lugeto ne se dorasnati deneska da go pocituvaat seрijatot kako sto treba i нема да го разберат тоа сто го зборам..Овој систем е строг но во таа мерка како сто лугето се спремни да го прифатат.Не велам дека нема друго решение некогаш,но шеријатот е јасен...прашање на времето е кога ќе се врати..но тогаш верувам дека секој ќе ја разбере пораката на исламот и казната на спротиставување на Божјите закони ,како и наградата за оние кои се верници..Сепак најбитна е вечната казна или вечниот мир.Јас се надевам дека секого од вас ќе го окупира вечниот мир.Што се битни правилата на играта кога нема кој да ја игра.Значи освен тоа што ти нешто си истражувал треба да напоменеш дека денес исламот нема инструменти односно луѓе кои тоа би го спровеле.Верувам дека ме разбра
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2008 во 00:30
Te razbiram, no za mene toa e idealistichki pogled na rabotite. Ne bi se povtoruval tuka, no onoa sto mislam sum go napishal ovde:
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12318
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ShumadinChe Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Локација: Slovenia
Поени: 365
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2008 во 00:42
Originally posted by efendija efendija напиша:

Ме интересира на оваа тема да ги споделиме нашите размислувања за нашата грижа кон родителите, раководени исклучиво ОД СТАВОВИТЕ НА ВЕРИТЕ И ВЕРСКИТЕ СВЕТИ КНИГИ.

Jas Mislam Deka Roditelite Treba Da Se Poshtovaat Mnogu. Ako Nemame Pochit Prema Nashiot Takto/Majka Znachi Navistina Nie Togash Sme Megu Nevernicite. A Potoa Se Rodi Pa Majkata Go Izrasnala Go Nauchila Da Se Odnesuvash Prema Drugite Luge I Mnogu Drugi Raboti. Tatkoto Raboti Za Sinot Pravi Se Dodeka Sinot Ne Napravai 19/20 Godini pa Potoa Negovo E Da Se Grishi Samiot Na Roditelite Treba Da Bide Najjzablagodaren Zato Shto Toa Shto Go Napravile Za Sinot E Premnogu. Pa Neka Bide Blagodaren Na Allaha Zatoa Shto Tolku Go  Zadovoli od Roditelite. Inache Temava e Zakon. Navistina Mi Se Svide Neka Sekoj Eden Gi Pokaze Negovite Chustva Prema Roditelite Da Vidime Koj Kakvo Mislenje Ima .. голема%20насмевка 

Изменето од ShumadinChe - 11.Март.2008 во 02:22
Nothing Remains !!
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 02:13
Zosto tolku malce muslimani ima po tie domovi?
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 02:17
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Brate,Neznam,Dali i imat Voopsto Muslimani vo Domovite!!!
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Март.2008 во 02:18
Ima edna turcinka ili turcin, trekoa od turkska nacionalnost....bas na mtv1 bese skoro...
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2008 во 23:15
TI SI VINOVEN A POTOA DETETO       
Dosol nekoj covek kaj Halifata Omer ibn El-Hattab da se zali na svoeto dete poradi neposlusnost. H. Omer go povikal deteto da dojde pred nego i pocnal da go ukoruva velejci mu:
       - Zarem ne se plasis od Allah dz.s. poradi tvojata neposlusnost kon tatka si?
Deteto odgovorilo: Potpolno te razbiram O Vladaru na Pravovernite! No, dali tatko mi imase nekoi obvrski   kon mene?
      -    Sekako! Odgovoril H.Omer
- Te molam objasni mi gi Allah da ti se smiluva? reklo deteto.
H.Omer pocnal da mu gi objasnuva obvrskite: “ 1.Tatko ti bese dolzen da ti izbere dobra majka koja ce te vospituva; 2.da ti stavi dobro islamsko ime;3. da te pouci od Allahovata Kniga.”
Deteto reklo: O Vladaru na pravovernite! Mojot tatko ne izvrsil nitu edna obvrska kon mene: Se ozeni so zena,za koja mie sram da recam deka e moja majka; mi stavil ime so neubavo znacenje; ne me poucil od Allahovata Kniga nitu bukva. Togas kazi mi kako da mu bidam poslusen nemu? H. Omer koga ja slusnal ispovedta   na deteto, mnogu se nalutil, se svrtil kon covekot so negoviot stap velejci mu: “Prvo ti si bil neposlusen kon nego,a potoa toa e neposlusno kon tebe, ti si vinoven za negovoto loso odnesuvanje kon tebe. Begaj od tuka i baraj oprost od Allaha.”

Vo edna prilika go prasale Hazreti Alija:"Koga treba da se pocne so odgojuvanje na deteto?"-im odgovoril: "Dvaeset godini pred da se rodi!"

"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 00:39
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Затоа што муслиманските семејства се многубројни, често се живее во заедници, често стапката на невработени жени е поголема и секогаш има некој кој ќе може да се грижи за старите.

Далеку од тоа дека “оправдувам“ ваква работа. Но ја гледам како некое нужно зло ЗА НЕКОИ.

Еве да земеме пример едно мало семејство составено од маж, жена и 1-2 деца. Мажот и жената работат, децата учат, имаат свој живот, активности...

Се разболува родителот-родителите (тешко) а се нема средства да се вика жена или медицинска сестар која ќе се грижи за него.
И? Дали сега жената треба да ја напушти работата? А одвај крпат крај со крај? Кому да го остават старото лице ако е неспособно да се грижи за себе?

Лошо е да се гледа црно-бело на работите и да се осудуваат оние кои направиле такво нешто, треба да се земат предвид и факторите што ги набројав.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2008 во 00:48
Mislam deka imase slicna tema
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 7>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,515 секунди.