IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библијата и алкохолот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библијата и алкохолот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 11>
Автор
Порака
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:52
Кој јаде и пие, а вие велите: „Ете, јадач и пијаница,
Ova za Isus tie Evangelose????
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:55
Да, што не ти е јасно тука?
Исус си пиел умерено, а некои го нарекувале пијаница. Значи "некои", a не Тој, го нарекле пијаница. Некои од завист и љубомора го нарекувале и опседнат од демон, ама тоа што некој ќе те нарече и тоа што си нема благе везе.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 01:05
Ono zapovijeda kršćanima da izbjegavaju pijanstvo (Efežanima 5:18). Biblija osuđuje pijanstvo i njegove efekte (Izreke 23:29-35). Također im zapovijeda da ne dopuštaju svojim tijelima da ičim budu vođena (1 Korinćanima 6:12, 2 Petrova 2:19). Pismo također zabranjuje kršćanima da čine išta što bi uvrijedilo ili poticalo druge kršćane na grijeh protiv vlastite savjesti (1 Korinćanima 8:9-13).(Od ARMAGEDON)

A zosto go narekuvale Pijanica,ne moze od zavist,Zosto ne mu rekle "PIJAC'kako sto mu go rekle ona "JADAC" zosto bas go Narekle pijanica.Sigurno se ispijanal?????
Isa.a.s. e cist od se sto vie mu prepisuvate be drugar,nitu jadel svinsko nitu piel,nitu pak vi propovedal toa sto vie denes veruvate..
NO ETE VIE I PIJANICA,I JADAC NA SVINJI GO NAPRAVIVTE,MOZEBI SEGA AKO PRASAME DALI SE KOCKALCE KAZETE DA...

Изменето од Halid ibn Velid - 28.Јануари.2008 во 01:08
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 01:15
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

A zosto go narekuvale Pijanica,

Тоа ќе ги прашаш нив, а не мене. Да сум рекол јас пијаница за Христос ќе одговарав за тоа, но вака не одговарам за нив што го нарекувале пијаница, опседнат од демон, Велзевул итн. Тие за ова ќе си одговараат на Судниот Ден, а не пред мене и тебе.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 01:19
Evangelose--Sozdravje,pa INSALLAH(ako sakat ALLAH)ako sme zdravi i zivi se piseme utre..
poz.......

Изменето од Halid ibn Velid - 28.Јануари.2008 во 01:22
Кон врв
XENA Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јануари.2008
Поени: 6
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај XENA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 14:30
Lele ama ste zabegani!!!!!
Кон врв
STEPSKI-VOLK Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 12.Декември.2007
Поени: 39
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај STEPSKI-VOLK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 15:52
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Да, што не ти е јасно тука?
Исус си пиел умерено, а некои го нарекувале пијаница. Значи "некои", a не Тој, го нарекле пијаница. Некои од завист и љубомора го нарекувале и опседнат од демон, ама тоа што некој ќе те нарече и тоа што си нема благе везе.
Eve za ater tvoj ne go narekuvame pijanica.Sto ama ako covekot si mavnuval po caska -dve i sega nie odma nemu pijanica.od ljubomora toa ozbilno.(za malku sto ne puknav od smeenje)   
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 18:17
Daleku bilo,deka nie pomisluvame oti Isa a.s. bil pijanica,pa toj voopsto ne piel alkoholni pijaloci,tuku samo neprevrieno vino-t.e. denesen sok.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 18:53
Ne znam kako si dozvoluvate da se majtapite so Isus, no sepak toa e vash izbor...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 22:47
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ne znam kako si dozvoluvate da se majtapite so Isus, no sepak toa e vash izbor...

Subhanallah!Nie nikogas nema da se majtapime so Isa a.s.,Allahoviot blagoslov neka e nad ovoj golem pejgamber.
Messenger,zarem tebe ti izgleda majtap,sto jas velam deka Isus piel sok,a ne vino?
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 10:29
Se mislev dali da postiram tuka ili vo prasanja za religiite, sepak odluciv tuka, bidejki temata e vo vrska so alkoholot a i moeto prasanje e vo vrska so alkoholot, pa bi sakala da procitam komentar od efendija

Stavot na Islamot mislam deka na site vie dobro poznat po ova prasanje,

Jas go znam stavot na islamot, vo 95% od prodavnicite na muslimanite ne moze da se kupi alkohol, ne drzat.
Megjutoa isto taka znam deka mnogumina go konzumiraat alkoholot, nekoi ne se krijat voopsto , nekoi skrisum od drugite muslimani.

Ne mi jasno zosto sekogas ovde vernicite muslimani tvrdat deka nema los musliman.Zar onoj sto pie alkohol, a toj e strogo zabranet e dobar?

Inaku za ovoj komentar mi dade povod Hasim Tachi, koj so svoite tamu sopartijci, kolegi, ne znam kako da gi narecam, so caska rakija si ja cestitaa nezavisnosta na Kosovo pred ocite na cela svetska javnost.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 11:05
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Se mislev dali da postiram tuka ili vo prasanja za religiite, sepak odluciv tuka, bidejki temata e vo vrska so alkoholot

Темава е во врска со алкохолот, ама темава е "Библијата и Алкохолот", а ако сакаш да прашуваш за муслиманите си имаш посебна тема "Кyранот и Алкохолот".
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 15:14
aha, pa neka go prefrli postot moderatorot ako ima takva tema, jas do kaj sto gledav ne naidov na tema Koranot i alkoholot
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2008 во 15:17
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Se mislev dali da postiram tuka ili vo prasanja za religiite, sepak odluciv tuka, bidejki temata e vo vrska so alkoholot a i moeto prasanje e vo vrska so alkoholot, pa bi sakala da procitam komentar od efendija

Stavot na Islamot mislam deka na site vie dobro poznat po ova prasanje,

Jas go znam stavot na islamot, vo 95% od prodavnicite na muslimanite ne moze da se kupi alkohol, ne drzat.
Megjutoa isto taka znam deka mnogumina go konzumiraat alkoholot, nekoi ne se krijat voopsto , nekoi skrisum od drugite muslimani.

Ne mi jasno zosto sekogas ovde vernicite muslimani tvrdat deka nema los musliman.Zar onoj sto pie alkohol, a toj e strogo zabranet e dobar?

Inaku za ovoj komentar mi dade povod Hasim Tachi, koj so svoite tamu sopartijci, kolegi, ne znam kako da gi narecam, so caska rakija si ja cestitaa nezavisnosta na Kosovo pred ocite na cela svetska javnost.

Navistina Butel ima posebna tema po ova prasanje koja se vika QUR,ANOT I ALKOHOLOT,no sepak ce ti odgovoram ovde.Vo kratki crti prvo ce ti go iznesam Islamskiot stav po ova prasanje:

Allah dz.s. vo 90-91 ajet od sura Maide rekol: O VJERNICI,VINO I KOCKA I KUMIRI I STRELICE ZA GATANJE SU ODVRATNE STVARI,SHEJTANOVO DJELO;ZATO SE TOGA KLONITE DA BISTE POSTIGLI STO ZELITE.SHEJTAN ZELI DA POMOCU VINA I KOCKE UNESE MEDJU VAMA NEPRIJATELJSTVO I MRZNJU I DA VAS OD SJECANJA NA ALLAHA I OD OBAVLJANJA NAMAZA ODVRATI,PA,HOCETE LI SE OKANUTI?"

Muhammed a.s. rekol:"Ona sto opiva vo golemi kolicini,zabraneto e da se konzumira i vo najmala kolicina!"(Ahmed,Ebu Davud,Tirmizi)

Isto taka vo druga prilika Muhammed a.s. gi prokolnal slednive osobi koi sto rabotat na proizvodstvo i ponuda na alkoholni pijaloci:

-onoj sto go cedi,
-onoj za kogo se cedi,
-onoj koj go pie,
-onoj koj go distribuira,
-onoj na komu mu se distribuira,
-onoj koj go toci,
-onoj koj go prodava,
-onoj koj sto od zarabotuvackata so nego se hrani,
-onoj koj sto go kupuva,i:
-i onoj za kogo se kupuva.(Tirmizi,Ibn Madze)

P.S.Site muslimani koi ti si gi videla deka pijat alkohol Butel,se golemi gresnici. I ne moze nikoj musliman,"ako ima dva grama pamet" da tvrdi deka NEMA ili NE POSTOJAT losi muslimani,i te kako gi ima,za zal gi ima vo nenormalno golem broj koi pokraj drugoto go konzumiraat i ova zlo.

Se nadevam deka si zadovolna od odgovorov.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.