IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Арапските освојувања и исламот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Арапските освојувања и исламот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
Автор
Порака
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2008 во 23:09
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Da... toa go razbiram... no sepak - ima mnogu sluchai na osvojuvanja... Shpanija i Francija na primer.
Se nadevam na detalno objasnuvanje.

Ај ќе се обидам да најдам некој линк кој говори за ова прашање,ако не успеам тогаш..хммм...ќе морам самиот да ги засучам ракавите.Било како било ќе добиеш одговор.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2008 во 23:19
O ne... iskreno ve molam da ne bide toa link ili citat od nekoja kniga, a vashe tolkuvanje na rabotite... Oficijalni verzii kolku sakash po internet. Me interesira lichnoto vashe mislenje, poentata e da se diskutira za ova, za da se razbereme podobro nie megju nas.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2008 во 23:23

O ne... iskreno ve molam da ne bide toa link ili citat od nekoja kniga, a vashe tolkuvanje na rabotite... Oficijalni verzii kolku sakash po internet. Me interesira lichnoto vashe mislenje, poentata e da se diskutira za ova, za da se razbereme podobro nie megju nas.

хахах,абе немај гајле,без километражни постови...мислев да ти посочам линк,не да ти пастирам.
Добро,ајде така нека биде..НЕКА БИДЕ НАШЕ МИСЛЕЊЕ,И.....

(ќе почекаме додека бидне)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 13:38

Da... toa go razbiram... no sepak - ima mnogu sluchai na osvojuvanja... Shpanija i Francija na primer.
Se nadevam na detalno objasnuvanje.

Ајде да почнеме со Шпанија.

Римјаните живееле тука од 201 година пред Иса а.с.,и тука останале полни седум столетиа.
Во петтото столетие на новата ера на тие простори продреле варварските племиња кои се викале ВАНДАЛИ.Тие биле германски народи кои што пристигнале од Азија.Оставајќи пустош зад себе,плачкајќи и продирајќи кон запад,ја преплавиле цела Европа.Како монголската наезда,протатнале низ Европа до крајниот југозапад.Понатака немале каде,па тука и се населиле.

По Вандалите го добила и името на Земјата во која се населиле-ВАНДОЛЕЗИЈ.Од тоа име е изведенео името АНДАЛУЗИЈА или АНДАЛУС,односно ЕНДЕЛУС.Тоа значело:земја или простор на Вандалите.

Тие во почетокот биле нецивилизирани,диви племиња.Но,кога почнале со време да се цивилизираат,налетале германските племиња познати како Западни Готи,ја нападнале Вандолезија,ја окупирале и завладеале со неа.Тие владееле во Шпанија 3 века,променилее 36 владари и изградиле нова цивилизација.
700 година по Иса а.с.,умрел владарот на Енделус-Шпанија.Тоа предизвикало немири...

Мртвиот владар се викал Ехика.Го наследил неговиот син Гајташе.Но,Гајташе не успеал да ја зацврсти власта.Против него се побунил главниот војсководец Родерик и успеал да завладее со Андалузија.Гајташевите синови се собрале на север и се побуниле против Родерик.Еден од Гајташевите синови се викал Хулиан.Тој со своите браќа ковал завери за да го поврати своето семејство на власт,но,увидел дека без силна војска НЕ МОЖЕ НИШТО ДА НАПРАВИ.На тој начин Хулиан пребегнал преку морскиот премин и стигнал во Африка,во Септа.Таму биле муслиманите,и тој почнал да се допишува со Муса ибн Умејр:
     ;Ако ни помогнеш да го победиме Родерик,ќе ти ја дадеме Септа и ќе ти дадеме дел од Андалузија кој што ти ќе го посакаш.;

На тој начин почнало постепеното освојување на Шпанија кое го финиширал Тарик ибн Зијад.

Само како илустрација:

Во битката МАРЕКЕТУЛ ВАДИ ДЕРБАТ (БИТКАТА ВО ДЕРБАТСКАТА ДОЛИНА)која што била одлучувачка за освојувањето на Шпанија муслиманската војска броела се на се 12 000 војници,а војската на Родерик броела повеќе од 100 000 војници.

Во таа битка Тарик донесол одлука која ќе постане ЛЕГЕНДАРНА.Наредил да се запалта сите бродови на кои муслиманите од Африка допловиле во Андалузија.При тоа ја изговорил познатата изрека:;НЕПРИЈАТЕЛОТ Е ПРЕД ВАС,А МОРЕТО ЗАД НАС!;

Тоа значело дека не им преостанува ништо друго освен борба на живот или смрт.

До таа битка дошло 28 ден од месецот Рамазан 92 год. по Хиџра или 19 јули 711 год. по Иса а.с.

Оваа битка била преломница за понатамошното комплетно освојување на Шпанија од страна на муслиманите.

Значи:причината за освојувањето на Шпанија бил повикот на Хулијан до муслиманскиот намесник во Африка Муса ибн Умејр,кој сакал по секоја цена да го поврати изгубениот престол од Родерик.

Толку за сега!

Изменето од efendija - 16.Февруари.2008 во 13:38
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 14:09
Муслиманите во Сицилија(Италија),Франција,Малта,Крит

Муслиманите ја запознале Италија уште за времето на Муавија,но не ја освоиле тогаш.

Во времето на Аглебиите во деветтиот век поточно во 827 година,по ПОВИКОТ НА СИРАКУЗА МУСЛИМАНСКАТА ВОЈСКА ДА ИМ СЕ ПРИЛКУЧИ ВО ВОЈНАТА ПРОТИВ ВИЗАНТИСКАТА УПРАВА,тие навлегле во Италија и ја освоиле Сицилија(јужна Италија).

Освен Сицилија,муслиманите го зазеле и островот Малта.Од островот Крит кој исто така го освоиле,муслиманите пловеле до другите грчки острови,па и до копното.Така арапско-исламската цивлизација постоела дури и во главниот град на Грција -Атина се до 10 век,за што сведочат некои арапски натписи во градот.Аглебиите имале изградено и оформено добро опремена и модерна морнарица со која допирале до разни пристаништа во Италија,Франција,Корзика и Сардинија.Главниот град на Аглебиската држава бил Кајреван(Тунис).

Додека што се однесува до навлегувањата во Франција,причината за тоа била војувањето со Готите кое што започнало во Андалузија,тие од време на време дигале бунтови против исламската војска,која била приморана да се бори со нив и да ги гони,на тој начин два пати се преминати Пиринеите,муслиманите навлегке во Јузна Франција,заземале град по град:Каркасон,Ардон,Вердион,Лафлмезан.На тој начина завладеале со југот на Франција.

Има уште многу но,од мене толку.(за подетални информации ќе ти посочам линк Зидарски,се уморив од пишување....а има уште многу,многу да се пишува)

Поздрав.

Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 15:54
koga drugite narodi vo temniot vek ziveele vo kolibi vo kordoba spanija, muslimanite ja izgradija edna od najznacajnite i najubavite gradbi na svetot...
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 15:58
Originally posted by the king the king напиша:

koga drugite narodi vo temniot vek ziveele vo kolibi vo kordoba spanija, muslimanite ja izgradija edna od najznacajnite i najubavite gradbi na svetot...

да,да тоа е точно!-за тоа може да се пишуваат страници.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 16:30
A vo sred istambul najubavata crkva (dzamija) koj vi ja izgradi zboruvam za SV. Sofija i den denes tamu vo crkva odite da se molite - sega sto vie na sila si ja narekuvate dzamija toa e vasa zabluda
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 16:32
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

A vo sred istambul najubavata crkva (dzamija) koj vi ja izgradi zboruvam za SV. Sofija i den denes tamu vo crkva odite da se molite - sega sto vie na sila si ja narekuvate dzamija toa e vasa zabluda

сега е само музеј,така да не секирај се....
имаме други,наши оригинални џамии каде што си се молиме.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 17:15
Originally posted by efendija efendija напиша:

Kasno seapk e fakt deka ste se molele vo crkva tolku godini
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 17:42

Epa vidi Templarius...nie muslimanite za razlika od vas... gi pocituvame site sveti kuci,i mozeme da se molime vo niv...toa nam voopsto ne ni prestavuva precka,dodeka od druga strana kaj vas kako e?
Dali mozete da se molite vo DZamija?
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 19:04
Efendija... na ovoj nachin, mozhesh da najdesh opravduvanje za bilo kakvi pohodi i osvojuvanja. No e fakt deka Shpanija bila osvoena i deka iako stotici godini imalo buntovi na lokalnoto naselenie arapite ne ja napushtile (odnosno - samite buntovi pokazhuvaat deka nepravomerno bile tamu, neli?). Istoto e so Sicilija, Krit, Malta, Kipar... Istoto e so napadite na Carigrad i slichno.
Eve, da zememe deka tvojata verzija e 100% tochna.
Znachi - doagja nekoj koj izgubil vlast vo svojata zemja i veli - vojuvajte na moja strana, i kje vi dadam del od zemjata. Toa e pravedna vojna?! Dali arapite vo sluchajov vojuvale vo samoodbrana ili vo napad? Obichnata logika veli sepak - vojuvale vo napad. Kako e toa objasneto od aspekt na zabranata za takvo vojuvanje vo k*ranot?
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 20:27

Epa vidi Templarius...nie muslimanite za razlika od vas... gi pocituvame site sveti kuci,i mozeme da se molime vo niv...toa nam voopsto ne ni prestavuva precka,dodeka od druga strana kaj vas kako e?
Dali mozete da se molite vo DZamija?

Ne brat oni gi rusat....
Ne im odgovaralo so urbanistickiot plan vo togasno vreme...
Pa srusi ja dzamijata kaj sudot, pa onaa na plostadot, pa onaa na bit pazar....
Toa e resenieto....
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2008 во 20:32
Zatoa i se narekuva urbanisticki plan...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.