Арапските освојувања и исламот
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12113
Датум на принтање: 23.Ноември.2024 во 18:55 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Арапските освојувања и исламот
Постирано од: postariot brat
Наслов: Арапските освојувања и исламот
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 19:28
Dali nekoj od Muslimanite ke mi kaze prosto i jasno dali Muhamed komu Allah mu nalozil da ne napagja nikogo dokolku i samiot ne bide napadnat odkako go izdiktiral k*ranot pocnal megju drugoto i so Sabja ili mech seedno , da go siri Islamot.
------------- Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
Коментари:
Постирано од: Sahih Bukhari
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 21:36
Odgovorot lezi dlaboko vo tvojata podsvest, no ispranosta na tvojot mozok ne dozvoluva toj odgovor na izleze na svetlina!!!!
Ne izigruvaj klovn na forumov, i ne kreiraj temi na koi veke ti e odgovoreno!!!!
Odgovorot e NE!!!!!!
Nikogash Muhammed s.a.v.s ne zapocnal vojna, i nikogash ne go shirel Islamot so sabja!!!!
Naslovot na temata i mislata vo tvojata glava, deka Islamot se shirel so sabja e bolna idea na orientalistite i na lugeto koi od srce go mrazat Islamot, pa se trudat na sekoj mozen nacin da nanesat etiketa na varvarska religija.
Islamot e visoko nad toa shto mu go prepishuvate!!!!
------------- OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 23:28
Postariot i Bukhari... tuka stanuva za eden interesen paradoks i nedorazbiranje, a imeno - Arapite se javuvaat kako osvojuvachi vo periodot na primanjeto na Islamot i vednash po smrtta na Prorokot. Od druga strana - ne go shirele islamot na sila, zatoa shto samiot k*ran go zabranuva toa. No - paradoksot e shto - iako k*ranot zabranuva vojuvanje osven vo sluchaj na odbrana (odnosno zabranuva zavladuvanje), sepak, arapite osvoile dosta golem del od Severna Afrika, celiot bliski istok, cela Shpanija, del of Francija, del od Italija... I ne go napravile toa samo kako proshetka, kacheni na konji. Toa bile vojni, jasno dokumentirani, duri i od arapski hronichari.
Bukhari - dali mozhesh da dadesh podetalno objasnuvanje za ova? I ve molam da ja zadrzhime diskusijata na seriozno nivo.
|
Постирано од: Omer El Faruk
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 23:46
postariot brat напиша:
Dali nekoj od Muslimanite ke mi kaze prosto i jasno dali Muhamed komu Allah mu nalozil da ne napagja nikogo dokolku i samiot ne bide napadnat odkako go izdiktiral k*ranot pocnal megju drugoto i so Sabja ili mech seedno , da go siri Islamot.
|
Navistina mnogu predizvikuvacki naslova na temava.Ne mie jasno kako postariot brat si dozvolil na sebe da padne tolku nisko i da otvori vakva tema koja e daleku od realnosta i vistinata. Mene navistina ne mie jasno od kade dosol do ovoj podatok deka MUHAMMED OTKAKO GO IZDIKTIRAL QUR,ANOT POCNAL POMEDJU DRUGOTO I SO SABJA ILI MEC SEEDNO,DA GO SIRI ISLAMOT.
Go Povikuvam postariot brat da mi kaze kade toj procital deka Allahoviot Pejgamber go sirel Islamot so mec?
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 23:52
Ne znam zasto ste tolku navredeni so istoriski fakti inaku totalno go podrzuvam Golemiot brat inaku i den deneska islamot ima tendencija na nasilno sirenje so nivnata kazuza sveta vojna ili dzihad. I zasto sekogas koga ce se spomene islamot(koj vo istorijata se ima dokazano znaci ISTORIJATA fakti naucni)kako nasilen vie tuka se pravite demek ste mnogu kulturni i deka islamot ne podrzuva nasilstvo 99% od denesnite teroristicki organizacii se islamski. Jas ne se srama da kazam deka vo mojata religija imalo krstonosni vojni vsusnost sum gord na toa.
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 00:02
Templarius напиша:
Ne znam zasto ste tolku navredeni so istoriski fakti inaku totalno go podrzuvam Golemiot brat inaku i den deneska islamot ima tendencija na nasilno sirenje so nivnata kazuza sveta vojna ili dzihad. I zasto sekogas koga ce se spomene islamot(koj vo istorijata se ima dokazano znaci ISTORIJATA fakti naucni)kako nasilen vie tuka se pravite demek ste mnogu kulturni i deka islamot ne podrzuva nasilstvo 99% od denesnite teroristicki organizacii se islamski. Jas ne se srama da kazam deka vo mojata religija imalo krstonosni vojni vsusnost sum gord na toa. |
Bez navreda,no, jas bi ti rekol deka si i GORD i GLUP!
Gord si so ona sto go napisa Postariot brat,kako sto mnogu povece si gord na krstonoscite koi VO IMETO NA BOGA napravija takvi zlostorstva ,od koi sekoj normalen i zdrav covek se zgorzuva.No,sepak toa e tvoja gordost koja nema nikade da te odvede.
-Glup si: poradi raboti koi samo gi konstatiras ,a nikade ne gi dokazuvas.Eve i tebe ce te prasam kako i Postariot brat,KADE TOA MUHAMMED A.S. GO SIREL ISLAMOT SO MEC?
Ako sakate da vodime konstruktivna diskusija togas :povelete so vasite dokazi za vasite tvrdenja.
|
Постирано од: Halid ibn Velid
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 00:10
Templarius напиша:
Ne znam zasto ste tolku navredeni so istoriski fakti inaku totalno go podrzuvam Golemiot brat inaku i den deneska islamot ima tendencija na nasilno sirenje so nivnata kazuza sveta vojna ili dzihad. I zasto sekogas koga ce se spomene islamot(koj vo istorijata se ima dokazano znaci ISTORIJATA fakti naucni)kako nasilen vie tuka se pravite demek ste mnogu kulturni i deka islamot ne podrzuva nasilstvo 99% od denesnite teroristicki organizacii se islamski. Jas ne se srama da kazam deka vo mojata religija imalo krstonosni vojni vsusnost sum gord na toa. |
A ti Golem Istoricar si bil be!!
I gord si sto vo tvojata Religija imalo Krstonosci???? Podobro i poubedlivo ke bese da kazese Gord sum Sto vo Mojata religija IMA KRSTONOSNI VOJNI..
P.s. Zarem mislis se zavrseni Krstonosnite vojni???? Zarem te ubedile deka postoele tie 8,9 Krstonosni vojni????? koi vo skolo si gi ucel???
Otvorigo umot i razmisli zdravo..
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 00:13
Sekoj den na televizija mozete da vidite sto se slucuva ovdeka i kako se borat vo imeto na alah.
Bez navred a jas bi ti rekol deka demokratijata vo Makedonija premnogu te razgalila i ti dala.
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: misterX
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 00:16
Nekoj ocigledno nemoze da si ja vidi daskata vo svoeto oko a ja primetuva slamkata vo tugoto. Nikogas nema da imate dovolno argumenti za da go suzbiete Islamot kako religija, nauka i nacin na ziveenje. Najprvin ke ve predupredam deka pravite ogromna greska sto Muhamed .a.s go pretstavuvate vo takvo svetlo i za toa treba da se zasramite. Muslimanite nikogas ne go navreduvaat Isus, i nego ne go obvinuvaat za toa sto vie od negovoto delo sozdadovte marketinska ikona. Vo site knigi koi vi bea posveteni kako na luge-hristijani ne pisuva deka so vojni treba dase siri hristijanskata religija. No sepak istorijata pokazuva deka vie voopsto ne go sledite patot koj vi go trasirase Isus. Palevte i porobuvavte a toa se uvstvuva do den denesen. Imavte krstonosni vojni nasekade i gi imate i denes. Hristijankite zemji do pred nekoja godina bea kolonizatori na polovina svet. Afrika ja iscrpija do kraj. So nejzinite bogatstva se gradea Amerika,Anglija,Spanija,francija i mnogu drugi. Rusija do pred nekoja godina harase niz Avganistan,sega toa go pravi nato.Taa zemja neznae kako izgleda sloboda a vie vikate deka treba dase vospostavi red tamu. Kazimi kako ke vospostavis red vo drzava kade sto ne te saka narodot-vo tuga zemja? Edinstveni zemji koi do pocetokot na minatiot vek gi koristea crncite za robovi se hristijanskite zemji(ako ne znaete za ova gledajte malku tv) Im gi zemavte zemjite i na indijancite i na aboridzinite i denes im se izvinuvate za toa sto ste gi kolele i kradele i pritoa ne gi napustate nivnite ognista,toa se hristijanksite maniri. Vojuvate na bezbroj strani i povtorno muslimanite se vinovni za vasata zabludenost i zed za krv. Muhamed a.s nikogas nikogo ne napadnal. Toj bil covek koj bil cenet od site koi go opkruzuvale. Bil miren i imal preubav milozliv lik i glas. Lugeto sakale dase druzat so nego i mu veruvale. Toj bil i politicar,i strateg i borec na patot na vistinata. Toj nikogas ne napadnal za da dobie nesto tugo,isto kako sto nieden musliman ne odi vo vojni za tugi teritorii. Toa go pravat rusija i amerika zaedno so ostanatite pioncinja. Ako ne e taka kade vie tuka praviloto da mu go svrtis drugiot obraz na onoj koj ke te udri po edniot? Togas odamna ke bevte porobeni,ama ne ste vie nekoi vernici,tuku samoza falenje i pomodarstvo go nosite isus raspnat na vasite gradi. Na golite cicki od sekoja oro...moze dase vidi kako stoi krstot,a vie mi zboruvate za pocituvanje na religija. Alkoholizirani i nemieni odite vo crkva za da muse molite na boga ili na isus. Daleku ste vie od vera!!!
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 00:20
Templarius напиша:
Sekoj den na televizija mozete da vidite sto se slucuva ovdeka i kako se borat vo imeto na alah.
Bez navred a jas bi ti rekol deka demokratijata vo Makedonija premnogu te razgalila i ti dala. |
Abe ti si bil epten
A ti vo cie ime se boris be tamu??? Vo imeto na Krstonoscite,more..So baras ti od Makedonija,vo Irak,sto tebe Irak ti odzel???Sto tebe Irak ti nastetil???? Sega koj vo cie ime vojuvat???Gledas li samiot deka si go potvrdi ona sto ti go kazav????Deka Krstonosnite vojni ne zavrsile...
"Demokratijata vo Makedonija a??? me razgalila....
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 00:21
misterX напиша:
Nekoj ocigledno nemoze da si ja vidi daskata vo svoeto oko a ja primetuva slamkata vo tugoto. Nikogas nema da imate dovolno argumenti za da go suzbiete Islamot kako religija, nauka i nacin na ziveenje. Najprvin ke ve predupredam deka pravite ogromna greska sto Muhamed .a.s go pretstavuvate vo takvo svetlo i za toa treba da se zasramite. Muslimanite nikogas ne go navreduvaat Isus, i nego ne go obvinuvaat za toa sto vie od negovoto delo sozdadovte marketinska ikona. Vo site knigi koi vi bea posveteni kako na luge-hristijani ne pisuva deka so vojni treba dase siri hristijanskata religija. No sepak istorijata pokazuva deka vie voopsto ne go sledite patot koj vi go trasirase Isus. Palevte i porobuvavte a toa se uvstvuva do den denesen. Imavte krstonosni vojni nasekade i gi imate i denes. Hristijankite zemji do pred nekoja godina bea kolonizatori na polovina svet. Afrika ja iscrpija do kraj. So nejzinite bogatstva se gradea Amerika,Anglija,Spanija,francija i mnogu drugi. Rusija do pred nekoja godina harase niz Avganistan,sega toa go pravi nato.Taa zemja neznae kako izgleda sloboda a vie vikate deka treba dase vospostavi red tamu. Kazimi kako ke vospostavis red vo drzava kade sto ne te saka narodot-vo tuga zemja? Edinstveni zemji koi do pocetokot na minatiot vek gi koristea crncite za robovi se hristijanskite zemji(ako ne znaete za ova gledajte malku tv) Im gi zemavte zemjite i na indijancite i na aboridzinite i denes im se izvinuvate za toa sto ste gi kolele i kradele i pritoa ne gi napustate nivnite ognista,toa se hristijanksite maniri. Vojuvate na bezbroj strani i povtorno muslimanite se vinovni za vasata zabludenost i zed za krv. Muhamed a.s nikogas nikogo ne napadnal. Toj bil covek koj bil cenet od site koi go opkruzuvale. Bil miren i imal preubav milozliv lik i glas. Lugeto sakale dase druzat so nego i mu veruvale. Toj bil i politicar,i strateg i borec na patot na vistinata. Toj nikogas ne napadnal za da dobie nesto tugo,isto kako sto nieden musliman ne odi vo vojni za tugi teritorii. Toa go pravat rusija i amerika zaedno so ostanatite pioncinja. Ako ne e taka kade vie tuka praviloto da mu go svrtis drugiot obraz na onoj koj ke te udri po edniot? Togas odamna ke bevte porobeni,ama ne ste vie nekoi vernici,tuku samoza falenje i pomodarstvo go nosite isus raspnat na vasite gradi. Na golite cicki od sekoja oro...moze dase vidi kako stoi krstot,a vie mi zboruvate za pocituvanje na religija. Alkoholizirani i nemieni odite vo crkva za da muse molite na boga ili na isus. Daleku ste vie od vera!!! |
Da go svrtime drugiot obraz pa i samiot velis deka bi bile porobeni odamna a od kogo ???
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 00:33
Ako bevte cvekinja za mirisanje ne ke otidevte do krajot na svetov da zemate se sto e tugo. Za da go svrtis obrazot nekoj treba da te udri. Vie neudreni otidovte po svetot. Tamu ste i denes. Zarem treba da ti pisuvam za da ti tekne. Vie posegnavte po obrazot na muslimanite. a sega se pravite svetski zrtvi. Kavi zrtvi ste koga onie koi se branat so kamenja vo izrael gi tepate so tenkovi(ruski i amerikanski).Koja e remnotezata. Kolku islamski drzavi vo odnos na hritijanskite poseduvaat atomsko oruzje? Koi demokratii upotrebija takvo oruzje vrz covek? Onie koi go pravea toa,onie koi gi gradea svoite domovi na grbot na crncite,onie koi se vo silna potera po svetskata nafta i voda tie li ke kazuvaat sto e demokratija i ke se borat pod zakrilata na "neratobornoto" hristijansko ucenje. Pa vie ste licemeri so tapija. Od kogo se branat amerika i rusija(i nivnite sojuznici)/ vsetski sili nemozat da pobedat eden starec skrien vo planina? Toa mene mi nalikuva na uste edna zavera so miris na sveka zapalena pod krstot na onoj cie ime beskrajno go zloupotrebuvate.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 01:08
Koj prv pocna. Koj prv pocna so teroristickite napadi???
Koj prv ja pocna vojnata vo Makedonija???
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 01:16
Templarius напиша:
Koj prv pocna. Koj prv pocna so teroristickite napadi???
Koj prv ja pocna vojnata vo Makedonija??? |
eVE KAZI TI????
Iracanite,Avganistancite,Palestincite???? Koj od ovie..More ti si bil Epten!!!
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 01:17
The Quran tells Muslims to kill the disbelievers wherever they find them (2:191), murder them and treat them harshly (9:123), slay them (9:5), fight with them (8:65 ), strive against them with great endeavor (25:52), be stern with them because they belong to hell (66:9) and strike off their heads; then after making a "wide slaughter among them, carefully tie up the remaining captives" for ransom (47:4).
Eve izvadok od k*ranot a odgovor na tvoeto prasanje e MUSLIMANITE
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 01:34
postariot brat напиша:
|
http://www.jihadwatch.org/archives/014131.php
Would it be fair to call Muhammad a warlord or bandit leader, similar to the sort of bad actors we have in Afghanistan today?
Well, certainly there are quite a few similarities and that's not an accident either because these are people who are pious Muslims and who believe that he gave them an example for human behavior -- and he did lead battles, he ordered his followers to fight on his behalf and to offer his enemies conversion, subjugation as 2nd class citizens, or war. So, there's considerable precedent within Muhammad's life, in his words and deeds, to support that kind of a life.
Along similar lines, would it be fair to say that Muhammad lied, pillaged, murdered, and condoned rape and the murder of infidels?
He said, "War is deceit." He ordered his followers to pillage and the Koran contains very detailed instructions, both in a chapter called the Spoils of War and elsewhere in the book, for dealing with the results of that plunder. ... Murder is certainly in the aspects of the invitation to infidels that I mentioned just now. He said to his followers that they should offer non-believers conversion or subjugation as inferiors under the rule of Islamic law or death. So obviously, murder is condoned in that context. Also, he ordered the assassinations of some of his enemies—including several poets who had made fun of him in their verses and rewarded the killers, including the killers of a ... pregnant woman and a man who was according to the Islamic traditions, over 100 years old.
Muhammad ... took for granted that his followers would be having sex with the women that they captured in these battles—the wives of the pagan warriors that they had killed and the wives of the Jewish tribes that they had killed. ... In the Koran actually, it says that a Muslim may marry up to four wives and have sex with the captives that his right hand possesses, which refers to slave girls captured in battle.
Se izvinuvam sto e na angliski na linkot moze da ja procitate celata storija
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 02:12
Ako ne prestanete site so diskusii za politichki nastani i so povici za vojni, kje pochnam da zatvoram celi temi!
Na sekoi dve nedeli kje se javi nekoj nov na forumov, kje napravi razmirici zaradi negovata netolerantnost kon Hristijanstvoto ili kon Islamot i kje se unishtat mnogu dobri diskusii.
Ako nemate namera da diskutirate so kulturen i civiliziran ton i so pochit kon drugiot, ne pishuvajte voopshto!
|
Постирано од: Палестинец
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 02:13
zidarski напиша:
Postariot i Bukhari... tuka stanuva za eden interesen paradoks i nedorazbiranje, a imeno - Arapite se javuvaat kako osvojuvachi vo periodot na primanjeto na Islamot i vednash po smrtta na Prorokot. Od druga strana - ne go shirele islamot na sila, zatoa shto samiot k*ran go zabranuva toa. No - paradoksot e shto - iako k*ranot zabranuva vojuvanje osven vo sluchaj na odbrana (odnosno zabranuva zavladuvanje), sepak, arapite osvoile dosta golem del od Severna Afrika, celiot bliski istok, cela Shpanija, del of Francija, del od Italija... I ne go napravile toa samo kako proshetka, kacheni na konji. Toa bile vojni, jasno dokumentirani, duri i od arapski hronichari. Bukhari - dali mozhesh da dadesh podetalno objasnuvanje za ova? I ve molam da ja zadrzhime diskusijata na seriozno nivo. |
Во Франција се поразени од Карло Мартел кај Поатје во 741 година.
Италија???
------------- Подобро ужасен крај, отколку ужаси без крај.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 02:22
Da, vo eden period ja imaat osvoeno Sicilija i juzhna Italija i stignuvaat rechisi do Rim. No se vrakjaat nazad, zatoa shto vojskata im e mnogu oslabena, a od sever doagja silna armija protiv niv.
Ako mozhe nekoj da dade pojasno objasnuvanje na moeto prashanje...
|
Постирано од: Палестинец
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 02:24
Тој период е малку покасно, во X век. Но не се задржуваат во Италија, за разлика од Шпанија каде остануваат или владеат до 1492 година како Калифат од Кордова.
------------- Подобро ужасен крај, отколку ужаси без крај.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 03:42
Da, da, tochno... samo dali mozhe nekoj da go objasni celoto toa zavladuvanje od aspekt na prashanjeto koe go postaviv prethodno...?
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 06:21
Jas se slozhuvam so muslimanskite chlenovi. Ako se tvrdi deka Muhamed shirel Islam so sabja i vojni, togash treba toa da se argumentira so fakti. Ako tie ne postojat, togash toa e neosnovano klevetenje.
Od druga strana zidarski povlekuva drugo prashanje: ako Muhamed ne go shirel Islamot so sabja i vojni, togash sto stanuva so onie posle nego? Istorijski e dokumentirano deka Islamot se shirel tokmu taka. Ili mozhebi i toa ne e tochno?
P.S. zidarski, mislam deka naslovot na temata treba da se modificira vo neshto kako "Shirenjeto na Islamot so sabja i vojni". Mislam deka imeto na Muhamed nema mesto vo segashnata forma. Ajde, ti ostavam tebe da odluchish za toa.
P.P.S. Ovie zborovi citirani pogore:
The Quran tells Muslims to kill the disbelievers wherever they find them (2:191), murder them and treat them harshly (9:123), slay them (9:5), fight with them (8:65 ), strive against them with great endeavor (25:52), be stern with them because they belong to hell (66:9) and strike off their heads; then after making a "wide slaughter among them, carefully tie up the remaining captives" for ransom (47:4).
mi izgledaat kako izvadeni od kontekst. Mozhe da se objavat kompletnite ajeti za da se razbere podobro za sto se zboruva? Imame iskustvo od porano, koga nekoi zborovi ke bea prezentirani kako izvadeni parchinja od nekoja celina, odednash dobivaa sosem drugo znachenje koga se prezentiraa vo kompletnata forma.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 12:44
JAS SUM VO DILEMA!!!!
ke go molam onoj koj ja napravi temava da mi odgovori na slednovo prasanje:
KOJ E TOJ KOJ SIREL VERA SO SABJA??
ONOJ KOJ GO NAPUSTIL SVOJOT RODEN GRAD SAMO ZA DA IZBEGNE SUDIR SO SVOITE BRAKA SESTRI TATKOVCI I D.R.
ILI KRSTONOSCITE KOI UBIVAJKI SE PRED SEBE STASAA DO ERUSALIM TAMU IZMASAKRUVAJKI GI SITE MUSLIMANI SAMO ZARADI EDNA CEL A TOA BESE VERATA VO KOJA VERUVAAT I OD KOJA NE SAKAAT DA SE OTTRGNAT POSLE PRISILUVANJATA?????
te molam dajmi kratok i jasen odgovor...
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 15:30
Da, krstonoscite go pravele toa. Vekje zboruvavme na taa tema nekolku pati. Kje zboruvame povtorno ako treba, kako shto gledash, hristijanite nemaat problem da zboruvaat za greshkite od minatoto.
Prashanjeto na ovaa tema e - ako k*ranot zabranuva vojuvanje so drugi, osven vo samoodbrana, kako togash arapite, po primanjeto na islamot, odat vo osvojuvachki pohodi i pravat ogromna imperija? Toa sepak se sluchilo preku vojuvanje, a ne samo so proshetka na konji...
Interesno e shto koga ima vakvi temi, muslimanite na forumov ili celosno gi odbegnuvaat ili postavuvaat kontra prashanje za hristijanite.
Ve uveruvam deka so ova shto go prashuvam nemam namera da ponizham nekogo, nitu da se potsmevam, nitu da napagjam nekogo. Ednostavno e interesen fakt, koj bara dopolnitelno objasnuvanje od lugje koi go poznavaat k*ranot i arapskata istorija.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 15:51
U ime Boga, Svemilosnog, Samilosnog!
Sa sljedbenicima Knjige raspravljajte na najljepši način…
(k*r’an, el‐Ankebut, 46)
Vaša Eminencijo,
U VEZI S VAŠIM PREDAVANJEM NA UNIVERZITETU
REGENSBURG U NJEMAČKOJ, 12. septembra, 2006. godine,
smatramo uputnim, u duhu otvorene razmjene mišljenja, osvrnuti se
na vaše korištenje debate između cara Manuela II Paleologa i jednog
“učenog Perzijanca” kao polazišne tačke diskusije odnosa između
razuma i vjere. Premda podržavamo vaše napore u suprotstavljanju
dominaciji pozitivizma i materijalizma u ljudskom životu, moramo
ukazati na neke grješke u načinu na koji ste spomenuli kako je islam
vjera koja je u opreci sa pravilnom upotrebom razuma, kao i na neke
grješke u tvrdnjama koje ste iznijeli u odbranu vašeg stajališta.
Nema prisile u vjeri
Spomenuli ste da “prema mišljenju stručnjaka” odlomak koji počinje
riječima “Nema prisile u vjeri” (El‐Bekara, 256) potiče iz ranog perioda
kada je Poslanik “još uvijek bio nemoćan i pod prijetnjom,” međutim,
ovo nije tačno. Naprotiv, potvrđeno je da ovaj odlomak (ajet) pripada
periodu k*r’anske objave koja vremenski odgovara političkom i
vojnom usponu mlade muslimanske zajednice.
Odlomak “Nema prisile u vjeri” nije bio naredba muslimanima da
ostanu čvrsti unatoč želji njihovih ugnjetivača da ih prisile da se
odreknu svoje vjere, već je bio opomena samim muslimanima, da
onda kada steknu vlast, da ne mogu prisiljavati srce drugog da
2
vjeruje. Odlomak “Nema prisile u vjeri” se obraća onima koji su u
poziciji jakih, a ne slabih. Najraniji komentatori k*r’ana (kao što je
Taberi) navode da su neki muslimani Medine htjeli nagnati svoju
djecu da konvertiraju iz judaizma i kršćanstva na islam, i da je ovaj
odlomak upravo jedna vrsta odgovora njima da ne pokušavaju
prisiljavati svoju djecu da konvertiraju na islam. Štaviše, muslimani
se rukovode ajetima kao što su:
“I reci: ‘Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće – neka vjeruje, a ko
hoće – neka ne vjeruje!’ (El‐Kehf, 29); kao i:
“Reci: ‘O vi nevjernici! Ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjate, a ni
vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam; Ja se nisam klanjao onima
kojima ste se vi klanjali, a i vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam A
vama – vaša vjeram, a meni – moja!” (El‐Kafirun, 1‐6)
Božija transcendentnost
Također kažete da “za muslimansko učenje, Bog je apsolutno
transcendentan,” što predstavlja jednu simplifikaciju koja može
odvesti ukrivo.
k*r’an kaže: “Njemu ništa nije slično (Eš‐Šura, 11), ali također ističe:
“Allah je svjetlo nebesa i Zemlje!” (En‐Nur, 35), “Mi smo njemu bliži od
vratne žile kucavice. (Qaf, 16), kao i “On je Prvi i Posljednji, i Vidljivi i
Nevidljivi; i On zna sve.” (El‐Hadid, 3), i “On je s vama gdje god bili.”(El‐
Hadid, 4), i “Kuda god se okrenete, pa – tamo je Allahovo Lice (Strana) (El‐
Bekara, 115)
Također, dozvolite da se prisjetimo Poslanikove izreke, koja kaže da
Bog kaže: “Kada ga zavolim (roba koji me obožava), Ja sam sluh
kojim on čuje, vid kojim on vidi, i ruka kojom on hvata, i stopalo
kojim hoda.” (Sahihu‐ l‐Buhari, br. 6502, Kitabu‐r‐riqaq).
U islamskoj duhovnoj, teološkoj i filozofskoj tradiciji mislilac kojeg
ste spomenuli, Ibn Hazm (u. 1069. godine), je vrijedna, ali prilično
marginalna ličnost, pripadala je zahirijskoj pravnoj školi koju danas
ne slijedi niko u islamskom svijetu. Ako se traže klasične formulacije
doktrine trasncendencije, muslimanima su mnogo važnije ličnosti
3
poput El‐Gazzalija (u. 1111. godine), i drugih koji su daleko utjecajniji
i reprezentativniji u oblasti islamskog vjerovanja od Ibn Hazma.
Naveli ste argument da zbog toga što je car “pod utjecajem grčke
filozofije” da mu je ideja da “Bog ne voli krv” “samo‐evidentna”
naspram koje je muslimansko učenje postavljeno kao suprotan
primjer. Kazati da za muslimane “Božija Volja nije ograničena ni
jednom od naših kategorija” također predstavlja jednu simplifikaciju
koja može odvesti pogrješnom razumijevanju. Bog ima mnogo Imena
u islamu, uključujući i ona kao što su: Milostivi, Pravedni, Onaj koji
sve vidi, Onaj koji sve čuje, Sveznajući, Onaj koji voli, Blagi.
Potpuno uvjerenje muslimana u Božiju Jednotu i u to da “Njemu niko
ravan nije” (El‐Ihlas, 4), nije muslimane navela da poriču Božije
pridavanje atributa ovih kvaliteta Sebi i (nekim) od Njegovih
stvorenja, (ostavljajući sada postrani pomen “kategorija”, termin koji
u ovom kontekstu zahtijeva duže razjašnjenje). Pošto se ovo tiče
Njegove Volje, zaključiti da muslimani vjeruju u prevrtljivog Boga
koji može ili ne može narediti nam zlo, čini zaboravljanje onog što
Bog kaže u k*r’anu: “Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro
čini, i da se bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje
zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje.” (En‐Nahl, 90). To
jednako znači zaboraviti da Bog kaže u k*r’anu: “On je sebi propisao
da bude milostiv.” (El‐En’am, 12, vidi također 6:54), i to da Bog kaže u
k*r’anu: “Milost moja obuhvata sve.” (El‐A’raf, 156). Riječ za milost,
rahmet, može, također, biti prevedana kao ljubav, dobrota i
suosjećanje. Od ove riječi rahmet, dolazi sveta formula koju
muslimani svakodnevno koriste: “U ime Allaha Milostivog,
Samilosnog.” Nije li samo‐evidento da je prolijevanje nevine krvi
protivno milosti i suosjećanju?
Upotreba razuma
Islamska tradicija je bogata istraživanjima prirode ljudske
inteligencije i njenog odnosa spram Božije Prirode i Njegove Volje, u
što spadaju i pitanja šta je to samo‐evidentno, a šta nije. Međutim,
4
dihotomija između “razuma”, s jedne strane, i “vjere”, s druge, ne
postoji u potpuno istoj formi u islamskoj misli. Naprotiv, muslimani
su na svoj vlastiti način izgradili odnos sa snagom i ograničenjima
ljudske inteligencije, prepoznajući jednu hijerarhiju znanja u kojoj
razum zauzima ključno mjesto. Postoje dva ekstremna stajališta koja
je islamska intelektualna tradicija uspjela izbjeći: jedno je učiniti
analitički um konačnim odrediteljem istine, i drugo je poricati snagu
ljudskog razumijevanja u tretiranju konačnih pitanja. Još važnije, u
svojim najzrelijim i najumjerenijim oblicima intelektualna otkrovenja
muslimana kroz stoljeća su zadržala sukladnost između Istina
k*r’anske objave i zahtjeva ljudske inteligencije, bez žrtvovanja
jednog zarad drugog. Bog kaže: “Mi ćemo im pružati dokaze Naše u
prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno
da je k*r’an istina. (Fussilet, 53). Sam razum je jedan od mnogih
znakova unutar nas, o kojem nas Bog poziva da razmišljamo, i da
njim razmišljamo, kao put saznavanja istine.
Šta je “sveti rat”?
Željeli bismo istaći da je “sveti rat” termin koji ne postoji u
muslimanskim jezicima. Džihad, mora se naglasiti, znači borbu, a
posebice borbu na Božijem Putu. Ova borba može biti u mnogo
oblika, uključujući i korištenje sile. Premda džihad može biti svet u
smislu toga da je usmjeren ka svetom idealu, on nije neizbježno “rat.”
Štaviše, vrijedno je napomenuti da Manuel II Paleolog kaže da je
“nasilje” suprotno Božijoj prirodi, pošto je sam Krist koristio nasilje
protiv mjenjača novca u hramu, i kazao “Ne mislite da sam ja došao da
na Zemlju mir donesem; Nisam došao da donesem mir, već sablju…”
(Matej, 34‐36). Kada je Bog potopio faraona, da li je on činio akt
protivan Njegovoj Vlastitoj Prirodi? Vjerovatno je car mislio kazati da
su okrutnost, brutalnost i agresija protivni Božijoj Volji, u slučaju
kojem bi ga klasično i tradicionalno pravo o džihadu u islamu
upotpunosti podržalo.
Vi kažete da je “car naravno znao odredbe, koje su se kasnije razvile i zapisane u k*r’anu, a tiču se svetog rata.” Međutim, kao što smo
gore naglasili, a tiče se ajeta “Nema prisile u vjeri”, gorespomenute
naredbe nisu nikako kasnije naravi. Štaviše, careve izjave o nasilnoj
konverziji pokazuju da on nije znao šta te naredbe predstavljaju i šta
su uvijek bile.
Pouzdana i tradicionalna islamska pravila o ratu mogu biti sumirana
u slijedećim principima:
1. Osobe koje ne učestvuju u borbi nisu dozvoljeni i legitimni
ciljevi. Ovo je eksplicitno mnogo puta naglašeno od strane
Poslanika, njegovih drugova i učene tradicije koja datira sve od
tog vremena.
2. Samo vjersko uvjerenje ne čini nikoga objektom napada.
Izvorna muslimanska zajednica se borila protiv pagana koji su
ih istjerali iz njihovih domova, proganjali, ugnjetavali i ubijali.
Nakon tog vremena, islamska osvajanja su bila političke naravi.
3. Muslimani mogu i trebaju živjeti mirno sa svojim susjedima.
“Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha”. (El‐
Enfal, 61). Međutim, ovo ne isključuje legitimnu samoodbranu i
održanje suvereniteta.
Muslimani su obavezni poštivati ova pravila u istoj mjeri u kojoj su
obavezni ne činiti krađu i prostituciju. Ako vjera regulira pravila rata
i opisuje okolnosti u kojima je on neophodan i pravedan, to ne čini tu
vjeru sklonom ratu, ništa više od toga što reguliranje seksualnosti čini
neku vjeru promiskuitetnom. Ako su neki odbacili dugu i ustabiljenu
tradiciju zarad utopijskih snova gdje cilj opravdava sredstvo, oni su
to učinili na svoju vlastitu odgovornost i bez odobrenja Boga,
Njegovog Poslanika ili učene tradicije. Bog u Časnom k*r’anu kaže:
“Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da
nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti.” (El‐Maide, 8).
U kontekstu ovog moramo kazati da je ubistvo 17. septembra, nevine
katoličke redovnice u Somaliji – i bilo koja druga slična djela
samovolje, individualno nasilje – ‘kao izraz reagiranja’ na vaše predavanje na Univerzitetu Regensburg, u potpunosti neislamsko i
mi u potpunosti osuđujemo takva djela.
Prisilno preobraćenje (konverzija)
Poimanje da je muslimanima naređeno da šire svoju vjeru “sabljom”
ili da se ustvari islam uveliko širio “sabljom” ne odgovara istini.
Uistinu, kao politički entitet islam je dijelom proširen kao rezultat
osvajanja, ali veći dio njegove ekspanzije došao je kao rezultat
propovijedanja i misionarske aktivnosti. Islamsko učenje ne propisuje
da osvojena stanovništva budu prisiljena ili nagnana na preobraćenje.
Uistinu su mnoga od prvih područja osvojenih od strane muslimana
ostala stoljećima preovladavajuće nemuslimanska. Da su muslimani
željeli konvertirati sve ostale silom, ne bi ostala niti jedna crkva ili
sinagoga bilo gdje u Islamskom svijetu. Naredba “Nema prisile u vjeri”
danas znači ono što je i onda značila. Puka činjenica da je neka osoba
nemusliman nikada nije bila legitimni casus belli u islamskom pravu
ili vjerovanju. Što se tiče pravila ratovanja, historija pokazuje da su
neki muslimani narušili islamske postulate koji se tiču prisilne
konverzije i tretmana drugih vjerskih zajednice, ali historija, također,
pokazuje da su ovi slučajevi umnogome izuzeci koji nisu činili
pravilo. Bez sumnje se slažemo da prisiljavanje drugih da vjeruju –
ako je takva stvar uistinu uopće moguća – nije Bogu ugodna i da
Boga ne raduje prolijevanje krvi. Uistinu, vjerujemo, a muslimani su
uvijek vjerovali, da “ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga
koji na zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao.” (El‐Maide, 32).
Nešto novo?
Spomenuli ste carevu tvrdnju da “ništa novo” nije donio Poslanik
osim “zla i neljudskosti, kao što je njegova naredba da sabljom širi
vjeru koju je propovijedao.” Šta je car propustio shvatiti – pored
činjenice (kao što je gore spomenuto) da takva naredba nikad nije
postojala u islamu – jeste da Poslanik nikada nije tvrdio da donosi ništa fundamentalno novo. Bog kaže u Časnom k*r’anu: “Tebi se
(Muhammede) neće reći ništa što već nije rečeno poslanicima prije tebe.”
(Fussilet, 43), kao i: “Reci: ‘Ja nisam prvi poslanik i ne znam šta će biti sa
mnom ili s vama; ja slijedim samo ono što mi se objavljuje i samo sam dužan
da otvoreno opominjem.” (El‐Ahkaf, 9). Stoga vjera u Jednog Boga nije
vlasništvo niti jedne vjerske zajednice. Prema islamskom vjerovanju,
svi istinski poslanici su propovijedali istu istinu različitim narodima
u različitim vremenima. Zakoni su mogli biti različiti, ali istina je
nepromjenjiva.
“Eksperti”
Na jednom mjestu se pozivate, dočim, nespecifizirano, na “eksperte”
(iz oblasti islama), ustvari citirate dva katolička učenjaka poimenice,
profesora Teodora Hurija (Adel Theodore Khoury) i (vanrednog
profesora) Rogera Arnaldeza. Dovolno je ovdje kazati da premda
mnogi muslimani smatraju da postoji dobronamjernih nemuslimana i
katolika koji uistinu mogu biti smatrani “ekspertima” iz oblasti
islama, muslimani nisu, po našem saznanju, priznali takvu
“eksperturu” osobama na koje ste se pozvali, ili ih priznali da
predstavljaju muslimane ili njihova gledišta. 25. septembra, 2006.
godine, ponovili ste vašu značajnu izjavu rečenu u Kolonji (Cologne),
20. augusta, 2005. godine da “Međureligijski i međukulturalni dijalog
između kršćana i muslimana ne može biti sveden na nešto što je
dodatni izbor. To je, ustvari, esencijalna neophodnost, o kojoj u
velikoj mjeri ovisi naša budućnost.” Premda se upotpunosti slažemo
s vama, smatramo da veliki dio predmeta međureligijskog dijaloga
čini iskazivanje napora da se saslušaju i razmotre glasovi onih s
kojima dijalog vodimo, a ne samo onih s kojima se mi slažemo.
* * *
Kršćanstvo i islam
Kršćanstvo i islam su najveća i druga najveća religija u svijetu, kao i u historiji. Kršćani i muslimani, po podacima, čine preko jedne trećine,
te preko jedne petine čovječanstva, ponaosob. Zajedno oni čine više
od 55 procenata svjetskog stanovništva, što čini odnose između ove
dvije vjerske zajednice najvažnijim faktorom u doprinosu istinskom
miru širom svijeta. Kao vođa preko milijarde katolika i moralni
primjer za mnoge druge širom zemaljske kugle, vaš je glas jedan od
najutjecajniji u nastavku da se ovaj odnos pokrene u smjeru
uzajamnog razumijevanja. Dijelimo vašu želju za otvoren i iskren
dijalog, te shvatamo njegovu važnost u sve više međusobno
povezanom svijetu. Na ovom iskrenom i otvorenom dijalogu,
nadamo se, nastaviti izgrađivati mirne i prijateljske odnose
zasnovane na uzajamnom poštovanju, pravdi i onome što je
zajedničko u biti naše zajedničke ibrahimovske tradicije, posebice
“dvije najveće zapovijedi” iskazane u Evanđelju po Marku (12:29‐31),
te u drugačijem obliku u Evanđelju po Mateju (22:37‐40), da je “Naš
Gospodar Bog je Jedan Gospodar; / i volite Gospodara vašeg Boga svim
vašim srcem, svom vašom dušom, i svim vašim razumijevanjem, i svom
vašom snagom,” ovo je prva naredba. / A druga naredba je upravo
ovakva: “Volite vašeg susjeda kao sebe. Nema niti jedne druge zapovjedi
veće od ove.”
Muslimani isto tako cijene slijedeće riječi Drugog vatikanskog sabora:
“Crkva drži visoko poštovanje prema muslimanima. Oni
obožavaju Boga, koji je jedan, živući i samoopstojeći, milostivi i
svemoćni, Stvoritelj nebesa i zemlje, koji je također govorio
ljudskom rodu. Oni se trude pokoriti se bezrezervno skrivenim
odredbama Božijim, kao što se Abraham pokorio Božijem
planu, s čijom vjerom muslimani iznimno vežu svoju vlastitu.
Premda ga ne priznaju kao Boga, poštuju Isusa kao poslanika;
njegovu djevicu Majku oni također poštuju, pa čak nekada
skrušeno zazivaju. Nadalje, oni iščekuju Sudnji dan i nagradu
Božiju koja će uslijediti nakon oživljenja mrtvih. Iz ovog razloga
oni visoko poštivaju častan život i obožavaju Boga posebice na način molitve, udjeljivanja i posta.” (Nostra Aetate, 28. oktobar,
1965.)
Jednako i riječi pape Ivana Pavla II, kojem mnogi muslimani daju
visoku važnost i poštovanje:
“Mi kršćani s radošću priznajemo vjerske vrijednosti koje
imamo zajedničke s islamom. Danas bih želio ponoviti ono što
sam kazao mladim muslimanima prije nekoliko godina u
Kazablanci: “Mi vjerujemo u istog Boga, jednog Boga, živućeg
Boga, Boga koji je stvorio svijet i koji Svoja stvorenja vodi ka
njihovoj savršenosti.” (Insegnamenti, VIII/2, 1985, str. 497,
navedeno za vrijeme generalne audijencije, 5. maja, 1999.
godine).
Muslimani, također, cijene vaš lični izražaj žaljenja koji je bez
presedana, i vaše razjašnjenje i uvjerenje (17. septembra) da vaš citat
ne izražava vaše vlastito mišljenje, kao i potvrdu državnog sekretara
kardinala Tarcisio Bertonea (16. septembra, koncilskog dokumenta
Nostra Aetate. Konačno, muslimani cijene da ste (25. septembra)
ispred grupe okupljenih ambasadora iz muslimanskih zemalja
izrazili “potpuno i duboko poštovanje prema svim muslimanima”.
Nadamo se da ćemo svi mi izbjeći grješke iz prošlosti i živjeti zajedno
u budućnosti u miru, uzajamnom prihvaćanju i poštovanju.
Sva hvala pripada Bogu, i nema moći i snage niko osim Boga.
POTPISANI
(abecednim redom)
1. NJ. E. Učenjak Abdullah bin Mahfuz bin Bayyah
Profesor, Univerzitet King Abdu‐l‐Aziz, Saudijska Arabija
Bivši potpredsjednik; ministar pravde, ministar obrazovanja, ministar za
vjerska pitanja, Mauritanija 2. Profesor Dr. Učenjak Muhammad Sa‘id Ramadan El‐Buti
Dekan Odsjeka za vjeru, Univerzitet u Damasku, Sirija.
3. Prof. Dr. Mustafa Çagrıcı
Vrhovni muftija Istanbula
4. NJ.E. Šejh Professor Dr. Mustafa Cerić
Vrhovni muftija i Reisu‐l‐ulema IZ Bosne i Hercegovine
5. NJ. E. Šejh Ravil Gainutdin
Vrhovni muftija Rusije
6. NJ. E. Šejh Nedžad Grabus
Vrhovni muftija Slovenije
7. Šejh El‐Habib Ali Mešhur bin Muhammad bin Salim bin Hafiz
Imam Tarim džamije i predsjednik Vijeća za fetve, Tarim, Jemen
8. Šejh El‐Habib Omer bin Muhammed bin Salim bin Hafiz
Dekan,Daru‐l‐ Mustafa, Tarim,Jemen
9. Profesor Dr. Faruk Hamada
Profesor hadisa, Univerzitet Muhammed V, Maroko
10. Šejh Hamza Jusuf Hanson
Osnivač i direktor, Instituta Zejtuna,Kalifornija,SAD
11. NJ. E. Šejh Dr. Ahmed Badruddin Hassun
Vrhovni muftija Republike Sirije
12. Dr. Šejh Izzuddin Ibrahim
Savjetnik za kulturu, Ured premijera, Ujedinjeni Arapski Emirati
13. NJ. E. Profesor Dr. Omar Džah
Sekretar Vijeća muslimanskih učenjaka, Gambija
Profesor islamske civilizacije i misli, Univerzitet u Gambiji
14. Šejh El‐Habib Ali Zejnu‐l‐abidin El‐Džifri
Osnivač i direktor, Institut Taba, Ujedinjeni Arapski Emirati
15. NJ. E. Šejh Professor Dr. Ali Džumu‘a
Vrhovni muftija Republike Egipat
16. Profesor Dr. Abla Muhammed Kahlavi
Dekan fakulteta islamskih i arapskih studija, Univerzitet El‐Azhar, Egipat
17. Professor Dr. Mouhammed Hašim Kemali
Dekan, Međunarodni institut za islamsku misao i civilizaciju, (ISTAC),Malezija Profesor islamskog prava i jurisprudencije, Međunarodni islamski
univerzitet, Malezija
18. Šejh Nuh HaMim Keller
Šejh Šazilijskog reda i viši član Alu‐l‐Bejt Instituta za islamsku misao
(Jordan), SAD.
19. NJ. E. Šejh Ahmed El‐Halili
Vrhovni muftija Sultanata Oman
20. Šejh Dr. Ahmed Kubejsi
Osnivač Organizacije uleme, Irak
21. Učenjak Šejh Muhammed bin Muhammed El‐Mensuri
Visoki autoritet (Merdža’) zejdijskih muslimana,Jemen
22. Šejh Ebu Bekr Ahmed El‐Milibari
Generalni sekretar Asocijacije Ehlu‐s‐sunne, Indija
23. NJ. E. Dr. Mevla Abdu‐l‐Kebir El‐Alevi El‐Mudgari
Generalni direktor agencije Bejtu Mali‐l‐Kuds Eš‐Šerif
Bivši ministar za vjerska pitanja, Maroko
24. NJ. E. Šejh Ahmed Hesjim Muzadi
Generalni sekretar Nahdatu‐l‐Ulema, Indonezija
25. NJ.E. Profesor Dr. Sejjid Husein Nasr
Univerzitetski profesor islamskih studija, Univerzitet George Washington,
Washington D.C, SAD
26. NJ. E. Šejh Ševko Omerbašić
Vrhovni muftija Hrvatske
27. Nj.E. Dr. Muhammed Abdulgaffar Eš‐Šerif
Generalni sekretar Ministarstva za vjerska pitanja, Kuvajt
28. Dr. Muhammed Alvani Eš‐Šerif
Direktor Evropske akademije za islamsku kulturu i nauku, Brisel, Belgija
29. Šejh M. Ikbal Sullam
Zamjenik generalnog sekretara Nahdatu‐l‐Ulema, Indonezija
30. Šejh Dr. Tarik Suvejdan
Generalni direktor satelitskog kanala “Risalah”
31. Professor Dr. NJ. K. V. Princ Gazi bin Muhammed bin Talal
Predsjednik vijeća Alu‐l‐Bejt Instituta za islamsku misao, Jordan
32. NJ. E. Ajetullah Muhammed Ali Tashiri Generalni sekretar Svjetske skupštine za zbližavanje islamskih škola
mišljenja (WAPIST), Iran
33. NJ. E. Šejh Naim Trnava
Vrhovni muftija Kosova
34. NJ. E. Dr. Abdulaziz Osman Et‐Tuvejdžiri
Generalni direktor Organizacije za Islamsko obrazovanje, nauku i kulturu
(ISESCO), Maroko
35. NJ. E. Muftija Muhammed Teki Osmani
Zamjenik predsjednika,Daru‐l‐ulum, Karači, Pakistan
36. NJ. E. Šejh Muhammed Es‐Sadik Muhammed Jusuf
Vrhovni muftija Uzbekistana
37. Šejh Abdu‐l‐Hakim Murad Winter
Predavač islamskih nauka na katedri Šejh Zayed, Duhovna škola,
Univerzitet Kembridž, Velika Britanija
Direktor Muslimanskog akademskog povjerenstva, Velika Britanija
38. NJ. E. Šejh Muamer Zukorlić
Muftija Sandžaka, Srbija Prijevod:
M. Kovač
OVA,AKO SE PROCITA VNIMATELNO,MISLAM DEKA E POVECE OD DOVOLNO DA NI GI RAZJASNI SITE DILEMI.
Se izvinuvam sto na Bosanski go postirav tekstot.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 15:54
zidarski напиша:
Da, krstonoscite go pravele toa. Vekje zboruvavme na taa tema nekolku pati. Kje zboruvame povtorno ako treba, kako shto gledash, hristijanite nemaat problem da zboruvaat za greshkite od minatoto.
Prashanjeto na ovaa tema e - ako k*ranot zabranuva vojuvanje so drugi, osven vo samoodbrana, kako togash arapite, po primanjeto na islamot, odat vo osvojuvachki pohodi i pravat ogromna imperija? Toa sepak se sluchilo preku vojuvanje, a ne samo so proshetka na konji...
Interesno e shto koga ima vakvi temi, muslimanite na forumov ili celosno gi odbegnuvaat ili postavuvaat kontra prashanje za hristijanite.
Ve uveruvam deka so ova shto go prashuvam nemam namera da ponizham nekogo, nitu da se potsmevam, nitu da napagjam nekogo. Ednostavno e interesen fakt, koj bara dopolnitelno objasnuvanje od lugje koi go poznavaat k*ranot i arapskata istorija. |
izvini zidarski no muhammed ne bil del od taa imperija, taa imperija se slucila mnogu godini posle nego...
i tie dosle do spanija i portugalija no ako se borele za verata i sakale da go sirat so toa hristijanstvoto denes spania i portugalija ke bea islamski drzavi, no kako sto gledame ovie dve drzavi se protiv islamot, sto e fakt.
tie odele vo osvojuvanje onaka kako sto odel i cezar i aleksandar i site poznati vojskovodci i ne ja nametnuvale svojata vera tuku postojat fakti deka tie mu gi ostavale i zakonite koi tie gi imale pred toa..
tie ednostavno samo gi osloboduvale od imperatorot...
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 15:57
Obrnete vnimanie na ovoj del od gorniot citat:
Poimanje da je muslimanima naređeno da šire svoju vjeru “sabljom”
ili da se ustvari islam uveliko širio “sabljom” ne odgovara istini.
propovijedanja i misionarske aktivnosti. Islamsko učenje ne propisuje
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 16:10
1. Osobe koje ne učestvuju u borbi nisu dozvoljeni i legitimni
ciljevi. Ovo je eksplicitno mnogo puta naglašeno od strane
Poslanika, njegovih drugova i učene tradicije koja datira sve od
tog vremena.
2. Samo vjersko uvjerenje ne čini nikoga objektom napada.
Izvorna muslimanska zajednica se borila protiv pagana koji su
ih istjerali iz njihovih domova, proganjali, ugnjetavali i ubijali.
Nakon tog vremena, islamska osvajanja su bila političke naravi.
3. Muslimani mogu i trebaju živjeti mirno sa svojim susjedima.
“Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha”. (El‐
Enfal, 61). Međutim, ovo ne isključuje legitimnu samoodbranu i
održanje suvereniteta.
Ovoj del jasno gi postavuva pravilata na primena na sila, do tuka e jasno. Odnosno - celo vreme vo ovaa diskusija e jasno deka Islamot, odnosno Verata ne se shireni so sila! Toa ne go osporuvam!
propovijedanja i misionarske aktivnosti.
Toa shto e ovde iskazhano i shto generalno e prashanje vo celava diskusija e - zoshto drzhavata na Arapite se shiri preku osvojuvanje (soodvetno preku vojna)? k*ranot dava jasni pravila i jasni instrukcii deka ne smee da se koristi sila dokolku taa e nasochena kon osvojuvanje. Dali toa znachi deka arapite koi osvojuvale ne go pochituvale k*ranot?! Ako ne sum vo pravo so ovaa konstatacija, togash kakvo e objasnuvanjeto za nivnite osvojuvanja?
King napravi analogija so osvojuvanjata na Cezar i ostanatite... da, tokmu taka e... no, Cezar nemal vera koja mu velela deka ne treba da primenuva sila ako ne e napadnat, naprotiv - negovata vera uchela deka treba da se osvojuva. k*ranot uchi deka ne treba da se osvojuva, a toa e napraveno.
Odnosno, vo kontekst na tekstot shto Omer go objavi (odlichen tekst inaku!) - kako kje se objasni politichkoto osvojuvanje koga e toa vo sprotivnost so verskoto pravilo?
|
Постирано од: justinijan
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 16:31
interesna paralela zidarski.
no zosto ne gi razjasnite prvo vojnite vo koi ucestvuval prorokot muhamed?
muslimanite neka kazat znaci tocno i precizno,vo kolku bitki ucestvuval,protiv kogo, kolku vreme traele itn.. ne veruvam deka ne go znaat toa, a i nema potreba da ja izbegnuvaat taa tema, toa e del od islamot neli?
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 16:33
Da, toa se sveduva pak na objasnuvanje na politichkoto osvojuvanje i verskoto pravilo vo vrska so toa...
Dali nekoj mozhe da dade objasnuvanje (ve molam da ne citirate knigi, a ednostavno da prenesete vashi stavovi)?
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 18:00
Jas bi dodal ushte neshto.
Iako ja prifakjam propozicijata deka voglavno porobenite narodi ne se islamizirale so sila, poznato e deka toa se odvivalo na eden drug, posuptilen nachin. Imeno, onie koi ne bile muslimani gi nema SITE prava vo odnos na onie koi bile. Na nekoj nachin tie se smetale kako neprosvetleni i neramnopravni. Iako gi uzhivale osnovnite chovechki prava kako i sekoj, ne mozhele da odat podaleku vo drzhavnata struktura i ne im se posvetuvalo ramnopravna zashtita kako sto bilo so muslimanite. Tokmu zatoa vo toa vreme golemi grupi od nacionalnosti ili komuni go prifakjale Islamot kako svoja religija. Denes toa od strana na muslimanite se interpretira kako svesno voochuvanje na superiornosta na religijata, no toa najchesto imalo mnogu poprozaichno tolkuvanje. Albancite ne go prifatile Islamot oti bile svesni deka e toj podobar od Hristijanstvoto , tuku zatoa sto sakale da dobijat polna osmanliska zashtita od srbite. Istoto vazhi i za onie od deneshna Bosna. Istoriski fakt e deka vo islamskata drzhava onie koi ne bile muslimani nemale ist tretman kako onie koi bile.
Glavniot problem za takviot odnos na drzhavata prema svoite drzhavjani bil poradi nejziniot teistichki fundament. Tokmu poradi toa, vo sekularnite zemji takvata neramnopravnost ne postoi. Site lugje se apsolutno ramnopravni bez razlika na nivnite verski ubeduvanja.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: H2Kc4
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 20:50
Al-Baqara (The Cow)
2:191 And slay them wherever you may come upon them, and drive them away from wherever they drove you away - for oppression is even worse than killing. [168] And fight not against them near the Inviolable House of Worship unless they fight against you there first; [169] but if they fight against you, slay them: such shall be the recompense of those who deny the truth.
Topics discussed in this Verse:
[Fighting (and striving) in the ca'use of Allah] [Kabah:fighting at] [Masjid al Haram]
Waoqtuloohum haythu thaqiftumoohum waakhrijoohum min haythu akhrajookum waalfitnatu ashaddu mina alqatli wala tuqatiloohum AAinda almasjidi alharami hatta yuqatilookum feehi fain qatalookum faoqtuloohum kathalika jazao alkafireena
وَاقْتُلُوهُمْ حَيْثُ ثَقِفْتُمُوهُمْ وَأَخْرِجُوهُم مِّنْ حَيْثُ أَخْرَجُوكُمْ وَالْفِتْنَةُ أَشَدُّ مِنَ الْقَتْلِ وَلاَ تُقَاتِلُوهُمْ عِندَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ حَتَّى يُقَاتِلُوكُمْ فِيهِ فَإِن قَاتَلُوكُمْ فَاقْتُلُوهُمْ كَذَلِكَ جَزَاء الْكَافِرِينَ (2:191)
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 20:51
At-Tauba (The Repentance)
9:123 O you who have attained to faith! Fight against those deniers of the truth who are near you, and let them find you adamant ; [163] and know that .God is with those who are conscious of Him.
[Fighting (and striving) in the ca'use of Allah]
Ya ayyuha allatheena amanoo qatiloo allatheena yaloonakum mina alkuffari walyajidoo feekum ghilthatan waiAAlamoo anna Allaha maAAa almuttaqeena
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ قَاتِلُواْ الَّذِينَ يَلُونَكُم مِّنَ الْكُفَّارِ وَلِيَجِدُواْ فِيكُمْ غِلْظَةً وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ (9:123)
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 20:52
At-Tauba (The Repentance)
9:5 And so, when the sacred months are over [6] , slay those who ascribe divinity to aught beside God wherever you may come upon them, [7] and take them captive, and besiege them, and lie in wait for them at every conceivable place [8] ! Yet if they repent, and take to prayer, and render the purifying dues, let them go their way: for, behold, God is much forgiving, a dispenser of grace. [9]
[Months] [Pagans and polytheists] [Warfare rules of]
Faitha insalakha alashhuru alhurumu faoqtuloo almushrikeena haythu wajadtumoohum wakhuthoohum waohsuroohum waoqAAudoo lahum kulla marsadin fain taboo waaqamoo alssalata waatawoo alzzakata fakhalloo sabeelahum inna Allaha ghafoorun raheemun
فَإِذَا انسَلَخَ الأَشْهُرُ الْحُرُمُ فَاقْتُلُواْ الْمُشْرِكِينَ حَيْثُ وَجَدتُّمُوهُمْ وَخُذُوهُمْ وَاحْصُرُوهُمْ وَاقْعُدُواْ لَهُمْ كُلَّ مَرْصَدٍ فَإِن تَابُواْ وَأَقَامُواْ الصَّلاَةَ وَآتَوُاْ الزَّكَاةَ فَخَلُّواْ سَبِيلَهُمْ إِنَّ اللّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ (9:5)
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 20:53
Al-Anfal (The Spoils of War)
8:65 O Prophet! Inspire the believers to conquer all fear of death when fighting, [69] [so that,] if there be twenty of you who are patient in adversity, they might overcome two hundred; and [that,] if there be one hundred of you, they might overcome one thousand of those who are bent on denying the truth, because they are people who cannot grasp it. [70]
[Warfare rules of]
Ya ayyuha alnnabiyyu harridi almumineena AAala alqitali in yakun minkum AAishroona sabiroona yaghliboo miatayni wain yakun minkum miatun yaghliboo alfan mina allatheena kafaroo biannahum qawmun la yafqahoona
يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ حَرِّضِ الْمُؤْمِنِينَ عَلَى الْقِتَالِ إِن يَكُن مِّنكُمْ عِشْرُونَ صَابِرُونَ يَغْلِبُواْ مِئَتَيْنِ وَإِن يَكُن مِّنكُم مِّئَةٌ يَغْلِبُواْ أَلْفًا مِّنَ الَّذِينَ كَفَرُواْ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لاَّ يَفْقَهُونَ (8:65)
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 20:53
Al-Furqan (The Criterion)
25:52 hence, do not defer to [the likes and dislikes of] those who deny the truth, but strive hard against them, by means of this [divine writ], with utmost striving.
[Jihad:Jih_ad]
Fala tutiAAi alkafireena wajahidhum bihi jihadan kabeeran
فَلَا تُطِعِ الْكَافِرِينَ وَجَاهِدْهُم بِهِ جِهَادًا كَبِيرًا (25:52)
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 20:54
Al-Furqan (The Criterion)
25:52 hence, do not defer to [the likes and dislikes of] those who deny the truth, but strive hard against them, by means of this [divine writ], with utmost striving.
[Jihad:Jih_ad]
Fala tutiAAi alkafireena wajahidhum bihi jihadan kabeeran
فَلَا تُطِعِ الْكَافِرِينَ وَجَاهِدْهُم بِهِ جِهَادًا كَبِيرًا (25:52)
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 20:55
47:4 - Asad - English / Muhammad Asad
Muhammad
47:4 NOW WHEN you meet [in war] those who are bent on denying the truth, [4] smite their necks until you overcome them fully, and then tighten their bonds; [5] but thereafter [set them free,] either by an act of grace or against ransom, so that the burden of war may be lifted: [6] thus [shall it be]. And [know that] had God so willed, He could indeed punish them [Himself]; but [He wills you to struggle] so as to test you [all] by means of one another. [7] And as for those who are slain in God’s cause, never will He let their deeds go to waste:
[Fighting (and striving) in the ca'use of Allah] [Martyrdom] [Trials and tests]
Faitha laqeetumu allatheena kafaroo fadarba alrriqabi hatta itha athkhantumoohum fashuddoo alwathaqa faimma mannan baAAdu waimma fidaan hatta tadaAAa alharbu awzaraha thalika walaw yashao Allahu laintasara minhum walakin liyabluwa baAAdakum bibaAAdin waallatheena qutiloo fee sabeeli Allahi falan yudilla aAAmalahum
فَإِذا لَقِيتُمُ الَّذِينَ كَفَرُوا فَضَرْبَ الرِّقَابِ حَتَّى إِذَا أَثْخَنتُمُوهُمْ فَشُدُّوا الْوَثَاقَ فَإِمَّا مَنًّا بَعْدُ وَإِمَّا فِدَاء حَتَّى تَضَعَ الْحَرْبُ أَوْزَارَهَا ذَلِكَ وَلَوْ يَشَاء اللَّهُ لَانتَصَرَ مِنْهُمْ وَلَكِن لِّيَبْلُوَ بَعْضَكُم بِبَعْضٍ وَالَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَلَن يُضِلَّ أَعْمَالَهُمْ (47:4)
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 20:57
Obidi se, da gi razberes onie koi ne te razbiraat... Razberi gi tie koi razbiraat...
Ako si razbran... I ako razberat... I ako sakaat da razberat, obidi se da im odgovoris!
Ako ne si razbran, ne se razbrani, ne sakaat da razberat...
Ne im odgovaraj!
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 21:01
Blagodaram za citatite, no ovde baravme neshto mnogu ednostavno - dali mozhe nekoj da go objasni toa shto beshe postaveno kako prashanje? Do sega, nieden musliman (ili nekoj so dobro poznavanje na k*ranot) ne se javi so objasnuvanje. Citatite od k*ranot shto sega gi postirashe, ne ja raschistuvaat situacijata okolu paradoksot koj e opishan pogore. Prashanjeto e so najiskrena namera, bez ideja za provokacija.
|
Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 21:41
STO E DENES NA VRVOT NA T.N. "DEMOKRATIJA". NEKOJ PISAN ZAKION, VO FORMA NA DEKLARACIJA I SL. I AKO NEKOJ NE GO PRIFATI, SE POKRENUVAAT OGROMNI SANKCII, KAKO BI SE PRIFATILO DENESNOTO POIMANJE NA PRAVOTO.
Edna od pricinite za napaganjeto na Iraq bese t.n. nosenje na uste po t.n. demokratija. Znaci na nekoj nacin se se siri so vojna Sekoja ideja!
Mozebi ova ne e tolku vo kontekst na tvoeto prasanje.
A MOZEBI NIE MUSLIMANITE BI TREBALO I DA JA IZBEGNUVAME OVAA TEMA, BIDEJKI NE SE NAOGAME VO NEA. NE SE ODNESUVA NA NASIOT PRATENIK MUHAMMED, n.b.m.n., tuku na nekoj drug.
p.s. a ti imas moznost za birsenje i modificiranje na nesto? Ako ima dokazi i pokazi
------------- PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 21:51
Hm... velish ne se naogjate muslimanite vo prashanjeto... Od druga strana - mnogu ednostavno e prashanjeto - arapskata imperija nastanuva po primanjeto na islamot, taka? Kako e toa izvrsheno ako ne e primenuvana sila i toa pod formata na zavojuvanje, koja od druga strana, spored toa shto go kazhavte samite - e zabraneta od Islamot? Kakvo e objasnuvanjeto za ovaa pojava...
Ne me razbiraj pogreshno - ne velam deka islamot se shirel so sila! Naprotiv! Jasen mi e vashiot stav vo vrska so toa i ne go osporuvam voopshto. Prashanjeto e za arapskite zavojuvanja, koi se izvrsheni duri otkako arapite go prifakjaat islamot... Ve molam nekoj da dade jasno objasnuvanje i tolkuvanje, ako mozhe...
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 22:04
zidarski напиша:
Hm... velish ne se naogjate muslimanite vo prashanjeto... Od druga strana - mnogu ednostavno e prashanjeto - arapskata imperija nastanuva po primanjeto na islamot, taka? Kako e toa izvrsheno ako ne e primenuvana sila i toa pod formata na zavojuvanje, koja od druga strana, spored toa shto go kazhavte samite - e zabraneta od Islamot? Kakvo e objasnuvanjeto za ovaa pojava...
Ne me razbiraj pogreshno - ne velam deka islamot se shirel so sila! Naprotiv! Jasen mi e vashiot stav vo vrska so toa i ne go osporuvam voopshto. Prashanjeto e za arapskite zavojuvanja, koi se izvrsheni duri otkako arapite go prifakjaat islamot... Ve molam nekoj da dade jasno objasnuvanje i tolkuvanje, ako mozhe... |
Ce moram pak ovde gospodine Zidarski da te potsetam na del od citatot koj prethodno go postirav,a koj zboruva tokmu za ova sto ti go postavuvas:
Islamsko učenje ne propisuje
Uistinu su mnoga od prvih područja osvojenih od strane muslimana
ostala stoljećima preovladavajuće nemuslimanska. Da su muslimani
željeli konvertirati sve ostale silom, ne bi ostala niti jedna crkva ili
sinagoga bilo gdje u Islamskom svijetu. Naredba “Nema prisile u vjeri”
danas znači ono što je i onda značila. Puka činjenica da je neka osoba
nemusliman nikada nije bila legitimni casus belli u islamskom pravu
ili vjerovanju. Što se tiče pravila ratovanja, historija pokazuje da su
neki muslimani narušili islamske postulate koji se tiču prisilne
konverzije i tretmana drugih vjerskih zajednice, ali historija, također,
pokazuje da su ovi slučajevi umnogome izuzeci koji nisu činili
pravilo. Bez sumnje se slažemo da prisiljavanje drugih da vjeruju –
ako je takva stvar uistinu uopće moguća – nije Bogu ugodna i da
Boga ne raduje prolijevanje krvi. Uistinu, vjerujemo, a muslimani su
uvijek vjerovali, da “ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga
koji na zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao.” (El‐Maide, 32).
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 22:08
Da Omer i jas apsolutno se soglasiv so toa neshto, duri i vo postot koj ti go citirash od mene.
Jasno mi e deka nema prisila vo verata i deka islamot ne e shiren so sila, odnosno, vo zavojuvanite teritorii naselenieto izbiralo koja vera kje ja sledi.
Prashanjeto e okolu zavojuvanjeto na teritoriite... Zoshto se zavojuvani teritorii (koi ochigledno deka se zavojuvani so sila, a za toa ima i istoriski fakti, duri i od arapski hronichari), koga spored tekstot koj ti tuku shto go pushti tuka - veli - ne smee da se koristi sila za napagjanje, tuku samo za odbrana...
Toa ve molam da go objasnite, ako mozhe, za da dobie jasen kontekst. Znachi - shirenjeto na imperijata, a ne na verata.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 22:11
zidarski напиша:
Da Omer i jas apsolutno se soglasiv so toa neshto, duri i vo postot koj ti go citirash od mene.
Jasno mi e deka nema prisila vo verata i deka islamot ne e shiren so sila, odnosno, vo zavojuvanite teritorii naselenieto izbiralo koja vera kje ja sledi.
Prashanjeto e okolu zavojuvanjeto na teritoriite... Zoshto se zavojuvani teritorii (koi ochigledno deka se zavojuvani so sila, a za toa ima i istoriski fakti, duri i od arapski hronichari), koga spored tekstot koj ti tuku shto go pushti tuka - veli - ne smee da se koristi sila za napagjanje, tuku samo za odbrana...
Toa ve molam da go objasnite, ako mozhe, za da dobie jasen kontekst. Znachi - shirenjeto na imperijata, a ne na verata. |
Ok.Sega potpolno go razbrav tvoeto prasanje.Ako dade Bog ce se obidam da ti odgovoram,no,nemoj da mi zameris ako toa ne go storam vecerva.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 22:20
I na kraj ce izleze deka nemalo nisto so sila toa sto da kazeme od ponovata uslovno ponova istorija so sila poturcuvale i zemale danok vo krv - ne toa e sega i toa sega ce go okarakterizirate kako politicki akt, a ne kako so sila sirenje...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 22:24
Templarius напиша:
I na kraj ce izleze deka nemalo nisto so sila toa sto da kazeme od ponovata uslovno ponova istorija so sila poturcuvale i zemale danok vo krv - ne toa e sega i toa sega ce go okarakterizirate kako politicki akt, a ne kako so sila sirenje... |
Vidi templarius,i tvoevo prasanje ce go dobie potrebnoto vnimanie koga ce mu dojde vreme,ne mozeme odednas strucno na site prasanja da odgovarame,no,za danokot vo krv ce ti napisam nesto vo sledna prilika od koe ce vidis deka toa ne se pravelo tokmu taka kako sto ti naznacuvas,i za toa ima objasnuvanje,no,samo bidi malce trpeliv.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 22:24
Templarius - prochitaj go tekstot shto beshe objaven (za zhal na srpski) i kje vidish objasnuvanje i za toa. Tamu ubavo se veli deka iako ponekogash imalo takvi sluchai - deka toa ne e pravilno i deka ne smee taka da se postapuva spored islamot.
Isto kako shto Hristijanstvoto ne uchi na ljubov, razbiranje, mir - a ima takvi koi seat omraza, haos i vojna.
Ne smee da se mesha vistinskata vera, so postapkite na nekoi koi se mislat deka se vernici.
Sepak - ovde ima mnogu konkretno prashanje i se nadevam deka Omer utre kje dade jasen i opshiren odgovor.
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 20:00
Ova go prativ kako lichna poraka na MisterX, vo nasha prepiska, no smetam deka treba da se objavi javno, za da nema nedorazbiranja okolu ovaa i slichni temi za koi se pishuva na forumot.
Prijatele, ako si gi videl moite postovi na razlichni temi, kje vidish deka imam ogromna pochit kon muslimanite, kon vashiot Prorok i kon vasheto veruvanje.
Toa shto muslimanite treba da razberat e deka treba da uchestvuvaat vo vakvi diskusii i da davaat detalni objasnuvanja, za da se rasturat raznite dogmi i pogreshni idei shto ostantiot svet gi ima sprema niv. Namesto da se zatvora diskusijava ili namesto da ne uchestvuvate vo nea, naprotiv - smetam deka treba da pishete shto e mozhno pojasno i podetalno objasnuvanje, za da se razbere od site deka Islamot kako takov ne propoveda vojna, tuku naprotiv! Za da se napravi toa, treba da se objasnat nekoi "sporni" momenti, koi imaat vsushnost logichno objasnuvanje.
Istoto vazhi i za drugata strana. Ima mnogu raboti vo Hristijanstvoto so koi muslimanite imaat problem, no se pishuva tuka, i diskutirame za niv, davame objasnuvanja, debatirame... I samiot mozhesh da vidish kolku pati e napishano tuka od muslimanite, deka Biblijata ne e Sveta Kniga i deka e izmislena od ne znam si koj, deka hristijanite se mnoguboshci i deka svetoto trojstvo e izmislicia. No na site tie prashanja, koi se iskluchitelno navredlivi, ponizhuvachki, i koi go skvernavat se ona shto na nam ni e svet, nie se trudime da dademe odgovor i objasnuvanje, za da mozheme site podobro da se razbirame.
Site uchime od ovie diskusii i gradime most edni kon drugi. Ovaa tema e za eden od najnerazbranite i najzbunuvachkite momenti vo islamot i vo islamskata istorija i tokmu zatoa treba da pishe nekoj koj znae kako detalno da go objasni toa.
So pochit,
Zidarski
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2008 во 21:03
Go smeniv i naslovot na temata... ako imate podobar predlog za naslov, pishete.
|
Датум на внесување: 15.Февруари.2008 во 00:12
OK ova e nesto sosema poinakvo. Toa e rabota za koja vredi da se diskutira. Dali religioznite vojni se opravdani? Toa e vistinskoto prasanje. Jas sum protiv site religiozni vojni (i protiv site vojni podednakvo), zapocnati od bilo koja strana. Za Arabskite vojni ke zboruvam pokasno.
|
Датум на внесување: 15.Февруари.2008 во 00:25
Blagodaram za odgovorot i se nadevam na dobra diskusija.
Samo edno pojasnuvanje - ovde ne stanuva zbor za religiozni vojni! Voopshto.
Ushte ednash kje pisham, za da e sosema jasno.
Arapite, ja shirat svojata imperija preku osvojuvanja. Tie osvojuvanja se izvrsheni preku primena na sila i toa preku napad. k*ranot ima jasni pravila koga mozhe da se primeni sila i nejzinata upotreba vo napad e zabraneta. Kakvo e togash objasnuvanjeto za arapskite osvojuvanja?
|
Постирано од: Sahih Bukhari
Датум на внесување: 15.Февруари.2008 во 21:50
Zidarski , ajde ti objasnini za edno osvojuvanje od Arapskata imperija?????
Znaesh li ti shto predstavuva edno osvojuvanje????
Pr. Turcija vladeeshe na Balkanot poveke od 5 vekovi....- Ova e OSVOJUVANJE
Anglija, Francija gi osvoija Maroko Tunis , i imaa do skoro vreme svoi kolonii tamu ...- Ova e OSVOJUVANJE
Arabija si e svoja zemja kogo osvoila?????
Nikogo
Poentata vi e da dokazete deka Islamot se shirel so sabja, so osvojuvanje i tn....
E ke vi kazam deka toa vi e bujna fantazija, Isalmot se prifaka dobrovolno, i ajde po 100 pat da ve prasham:
Ako nekogash islamot se shirel so "sabja" kako se shiri denes????
Najgolem broj na konverteri vo deneshniov svet ima vo Islamot, i da ne pishuvam procenti , Zidarski ijmash tamu informativni starnici informirajse, i vidi kolku luge godishno preminuvaat vo Islam i zashto?????
da vi bide poednostavno Bujrum Link:
www.diewahrereligion.de
------------- OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
Датум на внесување: 15.Февруари.2008 во 22:10
Chekaj malku Bukhari...
Prvo - jas mnogu jasno rekov deka islamot ne se shirel so mech. Okolu toa nema spor!
Vtoro - arapskata imperija osvojuvala - kako toa kogo osvoila? Najosnovna istorija ako sledish - pochnuvaat so osvojuvanje na teritorii shto se vo toa vreme pod uprava na Vizantija - prvin vo Severna Afrika, potoa vo Shpanija, delovi od Franicija, delovi od Italija... Vo Shpanija ostanuvaat rechisi 7 vekovi! Vo Francija ostanuvaat rechisi 100 godini, vo Italija mnogu kratko... no toa se osvojuvanja i vodeni se vojni...
|
Постирано од: efendija
Датум на внесување: 15.Февруари.2008 во 22:47
zidarski напиша:
Chekaj malku Bukhari...
Prvo - jas mnogu jasno rekov deka islamot ne se shirel so mech. Okolu toa nema spor!
Vtoro - arapskata imperija osvojuvala - kako toa kogo osvoila? Najosnovna istorija ako sledish - pochnuvaat so osvojuvanje na teritorii shto se vo toa vreme pod uprava na Vizantija - prvin vo Severna Afrika, potoa vo Shpanija, delovi od Franicija, delovi od Italija... Vo Shpanija ostanuvaat rechisi 7 vekovi! Vo Francija ostanuvaat rechisi 100 godini, vo Italija mnogu kratko... no toa se osvojuvanja i vodeni se vojni... |
На ова прашање му треба голем коментар.Неможно е да се објасни со два-три збора.Во кратки црти Зидарски:постојат многу причини за ваквите освојувања,а една од тие причини е што муслиманите биле претходно испровоцирани од Персијанците,а подоцна и Византијците,и на тој начин започнала нивната конфронтација која завршувала со битки....а често пати муслиманската војска била повикувана и од поробените народи да интервенира за нивно ослободување(ова можеби ти изгледа чудно,но,вистинито е)....во секој случај подетално во некоја следна прилика Иншаллах-Ако даде Бог.
Поздрав.
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Датум на внесување: 15.Февруари.2008 во 22:55
Da... toa go razbiram... no sepak - ima mnogu sluchai na osvojuvanja... Shpanija i Francija na primer.
Se nadevam na detalno objasnuvanje.
|
Датум на внесување: 15.Февруари.2008 во 23:09
zidarski напиша:
Da... toa go razbiram... no sepak - ima mnogu sluchai na osvojuvanja... Shpanija i Francija na primer.
Se nadevam na detalno objasnuvanje. |
Ај ќе се обидам да најдам некој линк кој говори за ова прашање,ако не успеам тогаш..хммм...ќе морам самиот да ги засучам ракавите.Било како било ќе добиеш одговор.
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Датум на внесување: 15.Февруари.2008 во 23:19
O ne... iskreno ve molam da ne bide toa link ili citat od nekoja kniga, a vashe tolkuvanje na rabotite... Oficijalni verzii kolku sakash po internet. Me interesira lichnoto vashe mislenje, poentata e da se diskutira za ova, za da se razbereme podobro nie megju nas.
|
Датум на внесување: 15.Февруари.2008 во 23:23
zidarski напиша:
O ne... iskreno ve molam da ne bide toa link ili citat od nekoja kniga, a vashe tolkuvanje na rabotite... Oficijalni verzii kolku sakash po internet. Me interesira lichnoto vashe mislenje, poentata e da se diskutira za ova, za da se razbereme podobro nie megju nas. |
хахах,абе немај гајле,без километражни постови...мислев да ти посочам линк,не да ти пастирам.
Добро,ајде така нека биде..НЕКА БИДЕ НАШЕ МИСЛЕЊЕ,И.....
(ќе почекаме додека бидне)
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 13:38
zidarski напиша:
Se nadevam na detalno objasnuvanje. |
Ајде да почнеме со Шпанија.
Римјаните живееле тука од 201 година пред Иса а.с.,и тука останале полни седум столетиа.
Во петтото столетие на новата ера на тие простори продреле варварските племиња кои се викале ВАНДАЛИ.Тие биле германски народи кои што пристигнале од Азија.Оставајќи пустош зад себе,плачкајќи и продирајќи кон запад,ја преплавиле цела Европа.Како монголската наезда,протатнале низ Европа до крајниот југозапад.Понатака немале каде,па тука и се населиле.
По Вандалите го добила и името на Земјата во која се населиле-ВАНДОЛЕЗИЈ.Од тоа име е изведенео името АНДАЛУЗИЈА или АНДАЛУС,односно ЕНДЕЛУС.Тоа значело:земја или простор на Вандалите.
Тие во почетокот биле нецивилизирани,диви племиња.Но,кога почнале со време да се цивилизираат,налетале германските племиња познати како Западни Готи,ја нападнале Вандолезија,ја окупирале и завладеале со неа.Тие владееле во Шпанија 3 века,променилее 36 владари и изградиле нова цивилизација.
700 година по Иса а.с.,умрел владарот на Енделус-Шпанија.Тоа предизвикало немири...
Мртвиот владар се викал Ехика.Го наследил неговиот син Гајташе.Но,Гајташе не успеал да ја зацврсти власта.Против него се побунил главниот војсководец Родерик и успеал да завладее со Андалузија.Гајташевите синови се собрале на север и се побуниле против Родерик.Еден од Гајташевите синови се викал Хулиан.Тој со своите браќа ковал завери за да го поврати своето семејство на власт,но,увидел дека без силна војска НЕ МОЖЕ НИШТО ДА НАПРАВИ.На тој начин Хулиан пребегнал преку морскиот премин и стигнал во Африка,во Септа.Таму биле муслиманите,и тој почнал да се допишува со Муса ибн Умејр:
;Ако ни помогнеш да го победиме Родерик,ќе ти ја дадеме Септа и ќе ти дадеме дел од Андалузија кој што ти ќе го посакаш.;
На тој начин почнало постепеното освојување на Шпанија кое го финиширал Тарик ибн Зијад.
Само како илустрација:
Во битката МАРЕКЕТУЛ ВАДИ ДЕРБАТ (БИТКАТА ВО ДЕРБАТСКАТА ДОЛИНА)која што била одлучувачка за освојувањето на Шпанија муслиманската војска броела се на се 12 000 војници,а војската на Родерик броела повеќе од 100 000 војници.
Во таа битка Тарик донесол одлука која ќе постане ЛЕГЕНДАРНА.Наредил да се запалта сите бродови на кои муслиманите од Африка допловиле во Андалузија.При тоа ја изговорил познатата изрека:;НЕПРИЈАТЕЛОТ Е ПРЕД ВАС,А МОРЕТО ЗАД НАС!;
Тоа значело дека не им преостанува ништо друго освен борба на живот или смрт.
До таа битка дошло 28 ден од месецот Рамазан 92 год. по Хиџра или 19 јули 711 год. по Иса а.с.
Оваа битка била преломница за понатамошното комплетно освојување на Шпанија од страна на муслиманите.
Значи:причината за освојувањето на Шпанија бил повикот на Хулијан до муслиманскиот намесник во Африка Муса ибн Умејр,кој сакал по секоја цена да го поврати изгубениот престол од Родерик.
Толку за сега!
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 14:09
Муслиманите во Сицилија(Италија),Франција,Малта,Крит
Муслиманите ја запознале Италија уште за времето на Муавија,но не ја освоиле тогаш.
Во времето на Аглебиите во деветтиот век поточно во 827 година,по ПОВИКОТ НА СИРАКУЗА МУСЛИМАНСКАТА ВОЈСКА ДА ИМ СЕ ПРИЛКУЧИ ВО ВОЈНАТА ПРОТИВ ВИЗАНТИСКАТА УПРАВА,тие навлегле во Италија и ја освоиле Сицилија(јужна Италија).
Освен Сицилија,муслиманите го зазеле и островот Малта.Од островот Крит кој исто така го освоиле,муслиманите пловеле до другите грчки острови,па и до копното.Така арапско-исламската цивлизација постоела дури и во главниот град на Грција -Атина се до 10 век,за што сведочат некои арапски натписи во градот.Аглебиите имале изградено и оформено добро опремена и модерна морнарица со која допирале до разни пристаништа во Италија,Франција,Корзика и Сардинија.Главниот град на Аглебиската држава бил Кајреван(Тунис).
Додека што се однесува до навлегувањата во Франција,причината за тоа била војувањето со Готите кое што започнало во Андалузија,тие од време на време дигале бунтови против исламската војска,која била приморана да се бори со нив и да ги гони,на тој начин два пати се преминати Пиринеите,муслиманите навлегке во Јузна Франција,заземале град по град:Каркасон,Ардон,Вердион,Лафлмезан.На тој начина завладеале со југот на Франција.
Има уште многу но,од мене толку.(за подетални информации ќе ти посочам линк Зидарски,се уморив од пишување....а има уште многу,многу да се пишува)
Поздрав.
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 15:54
koga drugite narodi vo temniot vek ziveele vo kolibi vo kordoba spanija, muslimanite ja izgradija edna od najznacajnite i najubavite gradbi na svetot...
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 15:58
the king напиша:
koga drugite narodi vo temniot vek ziveele vo kolibi vo kordoba spanija, muslimanite ja izgradija edna od najznacajnite i najubavite gradbi na svetot... |
да,да тоа е точно!-за тоа може да се пишуваат страници.
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 16:30
A vo sred istambul najubavata crkva (dzamija) koj vi ja izgradi zboruvam za SV. Sofija i den denes tamu vo crkva odite da se molite - sega sto vie na sila si ja narekuvate dzamija toa e vasa zabluda
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 16:32
Templarius напиша:
A vo sred istambul najubavata crkva (dzamija) koj vi ja izgradi zboruvam za SV. Sofija i den denes tamu vo crkva odite da se molite - sega sto vie na sila si ja narekuvate dzamija toa e vasa zabluda |
сега е само музеј,така да не секирај се....
имаме други,наши оригинални џамии каде што си се молиме.
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 17:15
efendija напиша:
Templarius напиша:
A vo sred istambul najubavata crkva (dzamija) koj vi ja izgradi zboruvam za SV. Sofija i den denes tamu vo crkva odite da se molite - sega sto vie na sila si ja narekuvate dzamija toa e vasa zabluda |
имаме други,наши оригинални џамии каде што си се молиме. |
Kasno seapk e fakt deka ste se molele vo crkva tolku godini
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 17:42
Templarius напиша:
efendija напиша:
Templarius напиша:
Kasno seapk e fakt deka ste se molele vo crkva tolku godini |
Epa vidi Templarius...nie muslimanite za razlika od vas... gi pocituvame site sveti kuci,i mozeme da se molime vo niv...toa nam voopsto ne ni prestavuva precka,dodeka od druga strana kaj vas kako e?
Dali mozete da se molite vo DZamija?
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 19:04
Efendija... na ovoj nachin, mozhesh da najdesh opravduvanje za bilo kakvi pohodi i osvojuvanja. No e fakt deka Shpanija bila osvoena i deka iako stotici godini imalo buntovi na lokalnoto naselenie arapite ne ja napushtile (odnosno - samite buntovi pokazhuvaat deka nepravomerno bile tamu, neli?). Istoto e so Sicilija, Krit, Malta, Kipar... Istoto e so napadite na Carigrad i slichno.
Eve, da zememe deka tvojata verzija e 100% tochna.
Znachi - doagja nekoj koj izgubil vlast vo svojata zemja i veli - vojuvajte na moja strana, i kje vi dadam del od zemjata. Toa e pravedna vojna?! Dali arapite vo sluchajov vojuvale vo samoodbrana ili vo napad? Obichnata logika veli sepak - vojuvale vo napad. Kako e toa objasneto od aspekt na zabranata za takvo vojuvanje vo k*ranot?
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 20:27
efendija напиша:
Templarius напиша:
efendija напиша:
Templarius напиша:
Kasno seapk e fakt deka ste se molele vo crkva tolku godini |
Epa vidi Templarius...nie muslimanite za razlika od vas... gi pocituvame site sveti kuci,i mozeme da se molime vo niv...toa nam voopsto ne ni prestavuva precka,dodeka od druga strana kaj vas kako e?
Dali mozete da se molite vo DZamija? |
Ne brat oni gi rusat....
Ne im odgovaralo so urbanistickiot plan vo togasno vreme...
Pa srusi ja dzamijata kaj sudot, pa onaa na plostadot, pa onaa na bit pazar....
Toa e resenieto....
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 20:32
Zatoa i se narekuva urbanisticki plan...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 20:42
Ne problem kako ke go nareces, mozes kako sakas, NO BITNI E STO KE PRAVIS...
A DA ZNAM KE RUSIIIIIIIIIS!
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 20:45
Ne nema da rusam zasto mnogu e tesko da se izgradi nesto tuku ce vodam po vasava praktika taka e po ednostavno neli
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 20:57
Templarius напиша:
Ne nema da rusam zasto mnogu e tesko da se izgradi nesto tuku ce vodam po vasava praktika taka e po ednostavno neli |
Po cija praktika be More??? Abe Epten si ,Vo Istocna Makedonija se Srusija, mnogu gamii Vo vreme na Konflitot..Vo Prilep (ili ne ti teknuvat),a koj gi srusil,zasto???Imalo "Teroristi" a ??
Daj kazi edna Crkva kade nie sme ja Srusile???
D ate Informiram-Vo Rekanskiot Kraj Ziuvaat nad 10 Iljadi Ziteli Muslimani, Ima samo edno selo Pravoslavno,Tuka ti e Manastirot Sv.Jovan,Zosto nie ne Praveme nikakva steta,nitu na Manastirot nitu na Tie Luge...No ako bese Obratna Situacijata,Navistina se Sumjam deka ke imase barem Edna Gamija....Ili za da bi me razbral--Ne znam dali ke bev seuste Ziv.
P.s. Ako saks mois da pois da gi rasprasas kako tie Ziuvaat,so nas Muslimanite,No ne Zaboravaj da pois i vo Istocna Makedonija,i rasprasajse kako Ziuvaat Muslimanite(ako si zainteresiran)
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 21:40
Lesockiot manastir koj go srusi??
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 21:47
Templarius напиша:
Lesockiot manastir koj go srusi??
|
Ejj..Osvestise!! Ako odeme po taa Tvoja Logika,ako pocnam da ti Gi brojam gamiite vo Konfliktot,mislam deka nema da zavrsam do Utre...
Zboruvame za Rusenje na Verski Objekti,vo mesta kade nemalo Borba..Raz???
Daj podatok...Kade toa vo Makedonija..no zapamtitamu kade sto nemalo Borba. Se srusilo Crkva ili Manastir???.
Jas vece ti kazav--Prilep---Istocna Makedonija...
P.s. za toa vo Lesok,duri se sumjam deka toa go napravile albancite,Mozebi i sami go srusile,poso ste podli i umeete za toa...Kako vo Amerika so Kulite Bliznacki..
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 22:04
zidarski напиша:
Efendija... na ovoj nachin, mozhesh da najdesh opravduvanje za bilo kakvi pohodi i osvojuvanja. No e fakt deka Shpanija bila osvoena i deka iako stotici godini imalo buntovi na lokalnoto naselenie arapite ne ja napushtile (odnosno - samite buntovi pokazhuvaat deka nepravomerno bile tamu, neli?). Istoto e so Sicilija, Krit, Malta, Kipar... Istoto e so napadite na Carigrad i slichno.
Eve, da zememe deka tvojata verzija e 100% tochna.
Znachi - doagja nekoj koj izgubil vlast vo svojata zemja i veli - vojuvajte na moja strana, i kje vi dadam del od zemjata. Toa e pravedna vojna?! Dali arapite vo sluchajov vojuvale vo samoodbrana ili vo napad? Obichnata logika veli sepak - vojuvale vo napad. Kako e toa objasneto od aspekt na zabranata za takvo vojuvanje vo k*ranot? |
Зидарски: Јас на ваков начин умеам да одговарам....а тоа колку тебе ќе ти се допадне сие твој проблем...затоа земи си ја историјата и читни си....и прифати си мислење кое тебе ти одговара....по твој терк.....ти ме праша за наше исламско мислење,и јас ти го дадов тоа мислење,кое е поткрепено со историски факти.Е сега ако нешто не ти се бендисува,тоа е твој проблем не мој!
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 22:23
Prasanje efendija koj na tebe ti dade pravo da zboruvas vo ime na celiot islam????
Ti si obicen forumas kako i mene.
Ima pravo da kaze sekoj sto saka.
Sakas da se postavis kako glanogovornik na islamot ovdeka
Iako sakas mnogu da navreduvas
Govoris kako nekoj da razmisluva
Odgvorite koi ne ti odgovaraat gi smets za navreda\
Mislenjeto tvoe e najispravno
Ne ti nemas pravo da zaboruvas vo imeto na islamot
Odgovrite i mislenjata se licno tvoi INTERPRETACII na islamot.
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2008 во 22:44
Templarius напиша:
Prasanje efendija koj na tebe ti dade pravo da zboruvas vo ime na celiot islam????
Odgovrite i mislenjata se licno tvoi INTERPRETACII na islamot. |
абе братче...читај по ред...немој со прескоци.....јас бев прозван од зидарски и му кажав што имав да му кажам,немој сега да ескивираш лево-десно.
Никој никому не може да му го ускрати правото на збор.
Капиш?
П.С. За мислењето што го дадов-па сигурно дека е од исламска литература,не од некој утрински весник.
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 00:57
Sto e temp. ne ti se dopaga mislenjeto na efendija i sakas na bilo koj nacin da go degradiras.
E pa visitnata ne ti godi....
Baras odobruvanje za tvoite mislenja koi se tolku smesni i tolku plitiki, ko CNN da gledam...
Imaj svoj stav vo zivotot!
iako vo Islamot ne mora da si "profesionalec" za da zboruvas za nego, efendija ima poveke pravo od poveketo nas muslimani ovdeka da zboruva za islamot!
Ima edna mudra izreka:
ILI PAMETNO GOVORI ILI MOLCI!
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 02:13
Hahahaha ajsha mene moze da mi se dopadja mislenje koga realno postoi mislenje vo ovoj slucaj nema mislenje, koe, razumno ti od tvoja strana go gledas zasto ocite ti se podzaskrieni zad verskata pripadnost. Inaku degradacija zborot ne e soodvetno upotreben degradacija se vrsi vo opstestveni uslovi na ziveenje vo socijalna sredina a ovaa e forum. Inaku mene vistinata sekogas mi godi jas so moeto prasanje so mojot post koj go izbegnuvate vistinata ja baram ama ne mozam da ja najdam.
I se raduvam sto moite mislenja gi oceni kako CNN dobro e toa zasto vasite mislenja se kako od Al Jezeira ili nekoe versko uciliste kade efendijata mora da se pocituva neli. Inaku mojot stav vo zivotot e moj stav a toa e deka onaa sto go kazuvam stojam zad toa i ne mozes ti da zboruvas za zivoten stav zasto prvin moras da imas zivot a potoa da imas zivoten stav.
Ti ajsha nemas zivot mislis deka ako studiras
islamizam deka imas zivot ne ti
si tamu zasto tatko ti
ili mazot ti toa ti go imaat dozvoleno i
ako sakaat
komotno bez zbor da kazat ce
resat za tvojot zivot i idnina
e togas nema
protivenje so eden pokret na rakata toa mozat da go zabranat
i da te oblecat kako ninja. Ne sfacaj go ovaa kako navreda zasto navredite od tvojot post jas ne gi svativ kako navredi od cista pricina sto ti mozes ovdeka na forumot da se pravis deka nesto znaes isto kako i jas a vistina e deka ni ti ni jas nisto ne znaeme samo vo prasanje e koj kolku go ima toa svateno.Ako ne ti e jasno tajnata lezi dlaboko zakopana vo akrosithot na tvojata religija,
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 02:26
So ovoj post TEm. kaza eden GOLEM FAKT. A toa e deka ti voopsto ne gi citas postovite. BIdejki koga bi gi cital bi sfatil deka NICKOT MI E AISHA! ne mi go albaniziraj!
Vtoro ke sfatese i nekolku pati pisuvas deka ne studiram ISLAM, TUKU GO ZIVEAM ISLAMOT!
ZA toa sto napisav deka tvoite mislenja izgledaat kako od CNN (cionisticka nacionalna mreza), se odnesuva na toa deka gi imas tipicnite predrasudi za muslimanite koi se plasirani od strana na mediumite. I posle ke mi govoris za tvoj stav.
Citaj toe e osnovniot dvigitel vo svetot. A ne slusaj sto ke ti kazat drugite!
Imam svoj zivot i svoj stav i zadovolna sum so nego!
I nemo pri nedosig na zborovi i navredi (vo kontekst na ovaa tema)da navleguvas vo drugi polinja. Za toa kako izlegam i koj mi rekol taka da se nosam. Vsusnost i ovaa tvoja izjava ni svedoci za 0% znaenje za islamot, kako i 0% tolerancija.
Poveli so site tvoi predrasudi za zenata vo islamot na temata "narodot koj ja osloboduva...." kade sto ke ti odgovoram na prasanjata, a ne na konstataciite?A i veke e odgovoreno, pa ako ne ti maka prosetaj niz nea!
Prosiri gi horizonite malku, ne se ogranicuvaj!!! Ne boli!
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 02:39
Pisuvajci prazni zborovi si ja kries ranlivosta koja e ocigledna inaku zadutre se vracam na rabota vo bagdad kade sto sum poslednite 5 godini inaku pred toa rabotev vo etiopija kongo kuwait oman dubai qatar taka da mozebi malku povece znam za islamot odosto ti ocekuvas...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 02:51
Templarius напиша:
Odgovrite i mislenjata se licno tvoi INTERPRETACII na islamot. |
hahahahhahaah
dobro ti e
sekoja cest
ova nesum go sretnal na forumov do sega
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: Sandokan
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 03:22
A ti templar si odbral pravo ime za na forumov..kako nekoj od nas da izbere bin laden ..
sakas da provociras i da vidis kolku koj od nas e militanten ili ne e..znam deka obicno od sluzbite prakaat takvi tokmaci , pa koga veke se setas "po arapskiot" svet i si naucil mnogu raboti od kade ti ideja deka e superioren zapadot ,a arapite bile za tebe teroristi..a toa so rusenje na manastiri i crkvi..od kade ti e pa ovaa ideja..turcite za 500 godini ne samo sto ne rusele crkvi tuku i gradele..a pogledni bugarite vasite sosedi templari pred zaminuvanje 1943 rusat crkva kaj bivsata selska avtobuska..pa koj e pogolem uzurpator..
i uste nesto..vo site krstonosni vojni najmnogu stradale samite hristijani,zatoa sto nivnite braka templari bile pravi gnasi i pljackasi,koga pominale niz makedonija napravile prav pokolj i krazba od neviden razmer,zar i ti se narekuvas Makedonec a si zemal nick na edni razbojnici.ODI CITAJ ISTORIJA
------------- Случајот на Исус кај Аллах е ист како случајот со Адам:од земја го создаде, по што рече :„Биди“-и тој би.(Qуран 3;59)
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 13:59
Sandokan напиша:
A ti templar si odbral pravo ime za na forumov..kako nekoj od nas da izbere bin laden ..
sakas da provociras i da vidis kolku koj od nas e militanten ili ne e..znam deka obicno od sluzbite prakaat takvi tokmaci , pa koga veke se setas "po arapskiot" svet i si naucil mnogu raboti od kade ti ideja deka e superioren zapadot ,a arapite bile za tebe teroristi..a toa so rusenje na manastiri i crkvi..od kade ti e pa ovaa ideja..turcite za 500 godini ne samo sto ne rusele crkvi tuku i gradele..a pogledni bugarite vasite sosedi templari pred zaminuvanje 1943 rusat crkva kaj bivsata selska avtobuska..pa koj e pogolem uzurpator..
i uste nesto..vo site krstonosni vojni najmnogu stradale samite hristijani,zatoa sto nivnite braka templari bile pravi gnasi i pljackasi,koga pominale niz makedonija napravile prav pokolj i krazba od neviden razmer,zar i ti se narekuvas Makedonec a si zemal nick na edni razbojnici.ODI CITAJ ISTORIJA |
Kako prvo templarite vodele krstonosni vojni i da za vreme na tie krstonosni vojni ubivale ama ubivale na bojno pole kade i treba da se ratuva. Ne kidnapirale nevini ne pracale bobmbasi samoubijci ne kolele pred televiziski kameri.Od druga strana velis deka prosle niz makedonija ne be ti idi citaj istorija vo makedonija tie bile stacionirani dolgo vreme i za toa vreme gradele odi do manastirot Sv Jovan Bigorski i ce vidis odi na plaosnik i ce vidis i da ne ti nabrojuvam. A velis deka turcite gradele e dobro sega ce idam ce soberam deca od ulica i ce im kazuvam prikaski....Drugo e da se cita istorija a drugo e da se interpretira kako sto na vam vi odgvoara uste malku i ce izdadete istorija
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 14:18
Templarius напиша:
Sandokan напиша:
i uste nesto..vo site krstonosni vojni najmnogu stradale samite hristijani,zatoa sto nivnite braka templari bile pravi gnasi i pljackasi,koga pominale niz makedonija napravile prav pokolj i krazba od neviden razmer,zar i ti se narekuvas Makedonec a si zemal nick na edni razbojnici.ODI CITAJ ISTORIJA |
Kako prvo templarite vodele krstonosni vojni i da za vreme na tie krstonosni vojni ubivale ama ubivale na bojno pole kade i treba da se ratuva. Ne kidnapirale nevini ne pracale bobmbasi samoubijci ne kolele pred televiziski kameri.Od druga strana velis deka prosle niz makedonija ne be ti idi citaj istorija vo makedonija tie bile stacionirani dolgo vreme i za toa vreme gradeleodi do manastirot Sv Jovan Bigorski i ce vidis odi na plaosnik i ce vidis i da ne ti nabrojuvam. A velis deka turcite gradele e dobro sega ce idam ce soberam deca od ulica i ce im kazuvam prikaski....Drugo e da se cita istorija a drugo e da se interpretira kako sto na vam vi odgvoara uste malku i ce izdadete istorija |
Xexe..Abe Ti epten si Bil!! Sto be Sv.Jovan Bigorski,go Izgradile tie Sto bile kako tebe a ???
Vo pravo e bratmi Sandokan,Idi malu citni Istorija,a za Sv.Jovan ne mi kazuvaj Ti koj go Izgradil..Ziveam na 4km od Toj Manastir,i sum idel,i na Razgovori,i na setanje..i Idi prasajgi ke ti kazat Koj go Izgradil Toj Manastir..
Navistina si Smesen..Dobro ti kaza bratmi --Bugarite i ovie Tvoive(Ista Krvna Grupa) Vi gi Rusele Manastirite....
A ne Turcite,Turcite vi pomagale...Vie Rusete Turski Spomenici Vo makedonija..
P.s.Ako po vtor pat dojdat Turcite vo Makedonija,ovoj pat nema da i se Smiluvaat..Ne 5,5 veka..Ovoj Pat so Na Duplo...
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 14:29
E vidis za tvoja zal a i za zal na brat ti sandokan ne mozes da pobegnes od vistinata ajde ti mi kazi koj go izgradil ti pa sto posto ne si a ako dojdat turcite e vidis sega nie sme kaj turcite malku podaleku otidovme duri arabija pa sega ako umes da udaris matematika ce vidis a toa deka turcite gradele vo makedonija e smesno ce ispadne deka turcite voopsto ne bile porubuvaci tuku osloboditeli na makedonija e more halide halide so ovaa smao ja dokazuvas tvojata zadskriena vistina i vistinsko glediste na tvojot stav koj tolko vesto go kries ovdeka propovedajci nekoj mir i religioznost a ti vsunost ne si nisto drugo sem prikrien ....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 19:40
templarite ubivale samo na boiste.....
Kolku e toa prosto smesno i prosto istoriski nevistinito! Pa ti se molam ne zboruvaj na prazno.
Sega ja citam Opus Dei duri i tamu pisuva za maskrot koj ste go napravile vo Palestina, reki krv tecele po ulicite. Tmplarite ubivale se sto im doslo pri race.
Predpostauvam deka ti ne si ili si....
A sto baras vo Bagdad? Ja doispolnuvas misijata?
Akosi bil vo site tie zemji a sega si vo Bagdad, togas za tebe nekoi raboti, koi im gi pripisuvas na muslimanite, bi trebalo da ti bidaj kristalno jasni?
Ej si bil vo Abu Garib?
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 19:50
Aj da se vratime na temata... (kje chistam pokasno postovi shto se off)
Efendija - razbiram shto mi pishuvash, jasno e. Prashanjeto e - dali toa e opravdano od aspekt na k*ranot?
Da objasnam... Znachi - k*ranot veli mozhe da vojuvate koga nekoj kje ve napadne, no i togash treba so umerena sila i odmazdata da bide umerena... ne veli "mozhe da napadnete ako nekoj koj smeta deka treba da e vladetel, a ne e, ve povika da trgnete da osvojuvate zemja shto ne e vasha". Neli?
Kako togash od aspekt na samiot k*ran i ajetot koj e daden okolu vojuvanjeto mozhe da se opravda osvojuvachkiot karakter na ovie vojni? Imaj vo predvid pred da odgovorish, deka toa bile teritorii koi po nikakov nachin ne pripagjale na arapite prethodno, i bile hristijanski. Osven nekoj proteran vladetel koj pobaral islamskite vojski da zastanat na negova strana, nikoj ne gi povikal da vlezat vo Shpanija. Kako togash go objasnuvash toa od aspekt na k*ranot?
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 19:51
Aisha напиша:
Kolku e toa prosto smesno i prosto istoriski nevistinito! Pa ti se molam ne zboruvaj na prazno.
Sega ja citam Opus Dei duri i tamu pisuva za maskrot koj ste go napravile vo Palestina, reki krv tecele po ulicite. Tmplarite ubivale se sto im doslo pri race.
Akosi bil vo site tie zemji a sega si vo Bagdad, togas za tebe nekoi raboti, koi im gi pripisuvas na muslimanite, bi trebalo da ti bidaj kristalno jasni?
Ej si bil vo Abu Garib? |
Templarite ubivale samo na boishte! Ne gi poistovetuvaj Templarite so site Krstonosci. Imashe tema za ova, imam pishuvano stranici i stranici tamu.
|
Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 21:29
Dzabe, site krstonosci isti se!!!
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 22:22
Aisha напиша:
Ej si bil vo Abu Garib? |
Templarite ubivale samo na boiste a toa sto ti imas nekoja druga istorija toa e tvoj problem.
Dali ja dovrsuvam misijata vo bagdad - iskreno ce ti kazam nema sto da se dovrsuva - golemi maki macime da gi razdelime sh*tite i sunite zasto kako trgnalo samite ce se ispokolat. A greota e za decata ne za vozrasnite sto i niv gi ucat kako da mrazat i da ubivaat. Da sum bil vo Abu Garib toa e zatvor vo koj se cuvaat teroristite i tamu osim teroristi koi ubivale se duri i deca nema nisto drugo i da ti kazam dosta dobro se cuvani a uslovite za zivot im se dobri,a ti dali si imala voopsto pretstava da vlezes vo celija na teroristite smestena vo dzamija vo koja bile izmacuvani i ubivani nemuslimani,ne sigurno nesi, sakam da veruvam deka ne si, e tamu a i na uste nekolku lokacii sum go sretnal pekolot na zemjata i znaes sto e najzalno imaa golemo kolicestvo na oprema za snimanje...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 22:24
DAIJA напиша:
Dzabe, site krstonosci isti se!!! |
Na ovaa konstatacija bi trebal da kazam deka site muslimani se isti ???? Site muslimani se teroristi??? Ne toa ne mozam da go kazam zasto bi lazel. A ti razmisli uste ednas...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 18.Февруари.2008 во 01:42
Aj da se vratime na osnovnata tema...
Dali osvojuvanjeto mozhe da bide opravdano spored k*ranot?
|
Постирано од: rome1
Датум на внесување: 18.Февруари.2008 во 07:33
Templarius напиша:
DAIJA напиша:
Dzabe, site krstonosci isti se!!! |
Na ovaa konstatacija bi trebal da kazam deka site muslimani se isti ???? Site muslimani se teroristi??? Ne toa ne mozam da go kazam zasto bi lazel. A ti razmisli uste ednas... | taka e templaurius.se slozvam so tebe.
|
Постирано од: mudzahid
Датум на внесување: 18.Февруари.2008 во 15:47
Dozvoleno e da se osvojuva, so cel narodot da se oslobodi od terorot, nasilstvoto, kako i poradi toa da mu se ovozmozi sloboda vo veruvanjeto, znaejki deka porano, vo odredeni opsestva, toa bilo zabraneto, od strana na diktatorot koj ja imal vlasta.
------------- И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
|
Датум на внесување: 18.Февруари.2008 во 15:53
mudzahid напиша:
Dozvoleno e da se osvojuva, so cel narodot da se oslobodi od terorot, nasilstvoto, kako i poradi toa da mu se ovozmozi sloboda vo veruvanjeto, znaejki deka porano, vo odredeni opsestva, toa bilo zabraneto, od strana na diktatorot koj ja imal vlasta.
|
Dali kazhanovo e spored islamskoto uchenje?
|
Датум на внесување: 18.Февруари.2008 во 21:35
Ej smiri se, ok...
Na kogo na forumov mu e gajle za toa vcera....
Muslimanot ne smee da bide NACIONALIST!
Ej pa i ti raduvaj se, KOSOVO STANA USTE EDNA SOJUZNA AMERIKANSKA DRZAVA!!!!
Kako moze da si amerikanski piun, a da ne te raduva ona vcera sto se sluci...
Mene ne me raduva, seedno, dali e pravoslavno Kosovo ili sega e KATOLICKO....
Samo da ne mi pravat problemi na granica, da mozam raat da di odam vo mojot roden kraj
Inaku nie kako muslimani gu osuduvame site napadi nad nevini civili! Bez ogled kade se slucuva toa!
ZNACI GI OSUDUVAME SITE NAPADI VRZ NEVINI CIVILI!!!1
|
Датум на внесување: 18.Февруари.2008 во 21:48
Inaku nie kako muslimani gu osuduvame site napadi nad nevini civili! Bez ogled kade se slucuva toa!
ZNACI GI OSUDUVAME SITE NAPADI VRZ NEVINI CIVILI!!!1
ti si edinstvena koja go kaza ovaa i za toa go cenam tvoeto mislenje i smao uste edno prasanje ako jas se soglasam a moram da se soglasam so faktot deka vo vojnava ima dosta nevini civili ubieni od strana na hristijanite - kazi mi neli e isto taka da ima golem broj nevini civili ubieni od strana na muslimanite???
Jas kako sto gledas ne ubeduvam jas samo baram da zboruvame otvoreno ne moze da gi opravduvame prljavite raboti na nasite strani a da gi osuduvame na drugite znaci jas samo sakam konstruktivna diskusija....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 19.Февруари.2008 во 17:47
Halid ibn Velid напиша:
Muhammed.a.s. Rekol: Koj se Boret za Nacija,povikuvat na Nacija i Umret za Nacija ne e od Nas.....
|
Ova vredi da se zapomni. Mi se dopagja... korespondira so onoa sto postojano go velam, deka nikoj ne e posuperioren od nikogo poradi svojata rasa, nacionalnost ili religijsko ubeduvanje.
|
|