|
Дали Марија имала деца после Исус? |
Внеси реплика | страница <1 101112 |
Автор | |||||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Citalac se svakako vec doseca da je u pitanju smisao upravo ovoga stiha, koji se, pocinjuci recima "i ne znadijase za nju", nastavlja naizgled neocekivanim recima "dok ne rodi sina svojega prvenca". Pocetak je, i bez posebnoga tumacenja, nedvosmisleno jasan: Marija je bila Djeva do Rodjenja Hristova.
Mi, pravoslavni hriscani, kao sledbenici iskonskoga crkvenoga tumacenja reci Bozje, sacuvanog u nasoj bogosluzbenoj knjizevnosti, u spisima svetih Otaca i, uopste, u celokupnome Zivome Predanju Crkve, ne nalazimo, medjutim, u ovome stihu samo blagovest o devicanstvu Presvete Bogorodice do Rodjenja Gospoda Isusa nego i blagovest o njenome devicanstvu pri Rodjenju i po Rodjenju NJegovu – nalazimo, ustvari, blagovest o njenoj prisnodevstvenosti, o njenome trajnome, vecitome devicanstvu. Dotle nepravoslavni teolozi racionalisti, priznajuci (na jedvite jade!) njeno devicanstvo do Rodjenja kao stvarnost ili makar kao sadrzaj ranohriscanske svesti, nalaze u ovome istome stihu razlog i povod da ospore ili, u najboljem slucaju, da stave pod veliki znak pitanja njeno devicanstvo posle Rodjenja deteta Isusa. Vec u staroj Crkvi su postojale njihove daleke pretece – jeretici arijanci Evnomije i Evdoksije, zatim Helvidije i razni drugi jeretici. NJih su pobijali veliki Oci i Ucitelji Crkve, a medju njima jedno od prvih mesta zauzima i blazeni Jeronim sa svojom sjajnom polemikom protiv Helvidija. Postavlja se pitanje: otkuda ta dijametralna suprotnost u tumacenju istoga stiha? Kamen spoticanja predstavljaju reci "dok ne rodi". Polazeci od njih, pomenuti nepravoslavni tumaci zakljucuju ovako: ako Josif nije znao za Mariju dok ona ne rodi sina svojega prvenca, iz toga sledi da je znao za nju posle Rodjenja njenoga Sina Prvenca. Ovo, medjutim, nije tumacenje onoga sto je jevandjelist rekao vec dodavanje necega sto on nije rekao. Pravilan egzegetski postupak ne dopusta subjektivna domisljanja i prosirivanja jevandjelskoga teksta u cilju njegovog usaglasavanja – milom ili silom – sa nacinom misljenja, predstavama i logikom samoga tumaca nego, naprotiv, zahteva da se ovaj poslednji potpuno uzivi ili barem ozbiljno udubi u nacin misljenja i govorenja, u idejni svet i u logiku pisca teksta, ma koliko ona inace njemu licno izgledala neshvatljivom ili cak neprihvatljivom. I jos nesto: nijedan odlomak, nijedna recenica, nijedan deo recenice, nijedan skup reci i, najzad, nijedna rec ne sme se citati i tumaciti izdvojeno, samostalno, kao nesto zatvoreno i samodovoljno, nego se mora citati i tumaciti u okviru konteksta, kao organski deo jedne zaokruzene celine – na kraju krajeva, u sklopu citavoga teksta kao jedinstvenoga, nedeljivoga nosioca smisla i davaoca poruke. Ukoliko sad ova – stvarno elementarna – erminevticka pravila primenimo na nas stih, njegovo tumacenje ce imati sasvim drukciji ishod. „I ne znadijase za nju dok ne rodi..." znacice: ne znadjase za nju ni pre ni posle Rodjenja Isusova; ili, krace: ne poznade je nikada (blaz. Teofilakt Ohridski), ne zivljase sa njome kao sa zenom nikada. Samo je to tumacenje pravilno i pravoslavno. |
|||||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Se izvinuvam sto na srpski e napisano.
|
|||||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ufffffff... ova beshe dobra verbalna akrobacija. Prvin kritika za site onie koi chitaat i se obiduvaat da razberat, potoa na onie koi se obiduvaat da razberat i so toa na nekoj nachin da go interpretiraat napishanoto... za da na krajot samiot ponudi interpretacija. Ama sega onaa koja navodno e edinstveno tochna i koja ne dozvoluva nikakvo somnenie! I ne deka se naveduvaat nekakvi fakti vo vrska so toa, tuku samo se naveduva deka toa e onoa sto nie morame da go prifatime kako edinstveno tochno i pravoslavno. Tochka. Toe e vistinata i ako treba ke se brani so crkovni zakoni - dogmi. Pa ako e ochigledna vistina togash ne treba nishto da se muabeti i na site ke im beshe samoevidentno. Ako beshe vistina togash nemashe potreba da se stavaat crkovbni dogmi za toa! Tolku ne ja gledate vistinata pred sebe sto bode ochi? Tolku ne vi teknuva zoshto se pishuvani knigi i knigi na ovaa tema so cel vernicite da se ubedat vo neshto sto so dekret se reshilo da bide prifateno kako "vistina"? Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma. Dogma si e dogma. Zatoa imam ogromen pochit za Isus, ama ni priblizhno tolkav za Crkvata. I tokmu zatoa nikogash nema da bidam vernik iako na majka mi toa bi i bilo najgolemata zhelba. Tokmu poradi vakviot stav na Crkvata, so nejzinite dogmi koi edinstveno se postaveni za nejzina sigurnost i opstanok , prvin stanav ateista vo dlaboko religiozno hristijansko semejstvo, za da potoa da pochnam samiot da ja baram vistinata vo Isusovite zborovi. I sreken sum poradi toa. Изменето од Messenger - 13.Февруари.2008 во 19:00 |
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Темава ја освежувам заради нововерката Nikki, со надеж дека откако ќе ја уверам дека жена што родила преку 7 деца не може да биде девица, ќе престане Марија да ја нарекува ДЕВА.
За таа цел ќе направам едно резиме на темава.
Православните велат дека Марија не била во брак со Јосиф, туку дека таа му била дадена на чување и дека Јосиф и бил еден вид бејбиситер на Марија.
Библиски аргументи за овој став нема ниту еден.
Христијаните од друга страна тврдат дека Марија била свршена за Јосиф и дека таа му била сопруга.
Библиски аргументи за овој став има повеќе:
"А раѓањето на Исуса Христа стана вака: кога Неговата мајка Марија беше свршена за Јосифа..."
(Матеј 1:18)
"Јосифе, сине Давидов, не бој се да ја земеш Марија, својата жена, зашто зачнатото во неа е од Светиот Дух"
(Матеј 1:20)
"на Јакова му се роди Јосиф, мажот на Марија, која го роди Исуса, наречен Христос."
(Матеј 1:16)
Тука јасно е потенцирано дека Јосиф и бил маж на Марија, а од друга страна и родословот на Исус од страната на Јосиф би немал никаква смисла доколку Јосиф не бил маж на Марија и законски татко на Исус.
"Кога Го видоа се зачудија и мајка Му Му рече: „Чедо, што ни направи така? Гледај! Татко Ти и јас се измачивме, барајќи Те."
(Лука 2:48)
Доколку Јосиф и Марија не биле во брак, тогаш Јосиф по ниедена основа не му паѓал татко на Исус. Но бидејќи тие биле во брак, Јосиф му е законски татко на Исус. (се мисли на еврејскиот закон).
Православните веруваат дека Јосиф немал никогаш односи со Марија.
Христијаните веруваат дека Јосиф и Марија немале односи ДОДЕКА таа не го родила Исус.
Библиски аргументи за овој став има повеќе, но предоволен е и само овој стих:
"И не се доближи до неа, ДОДЕКА таа не Го роди својот ПРВОРОДЕН Син и Го нарече Исус. "
(Матеј 1:25)
Стихот не вели: "Јосиф не се доближи до неа НИКОГАШ"
Туку стихот вели: "Јосиф не се доближи до неа, ДОДЕКА..."
Стихот не вели: "својот ЕДИНСТВЕН Син"
Туку стихот вели: "својот ПРВОРОДЕН Син", што алудира на тоа дека по Првородениот следеле, второродениот, па третародената, итн.
Православните велат дека Исус немал крвни браќа и сестри.
Христијаните велат дека Христос имал најмалку 4 браќа и 2 сестри.
Библиски аргументи за овој став има десетина, но предоволен е само овој стих:
"Не е ли Овој син на дрводелецот? Мајка Му не се ли вика Марија и браќата Негови - Јаков и Јосија, Симон и Јуда? И сестрите Негови не се ли меѓу нас?"
(Матеј 13:55-56)
Во изворниот старогрчки јазик на кој е напишан Новиот Завет, во горниот стих за зборот "браќа" се користи зборот "αδελφός" (adelphos), кој пак води корени од грчкиот збор "δελφυς" (delphus) што значи "утроба", а во контекстов "од иста утроба". Од тука недвосмислено следи дека Јаков, Јосиф, Симон и Јуда биле браќа на Исус од истата утроба на Марија.
Библиски заклучок:
Марија била сопруга на Јосиф. Марија била девица до раѓањето на Исус. Тие немале односи се додека таа не го родила Исус. Потоа Јосиф и Марија си имале односи. Марија родила уште најмалку 6 деца после Исус. Изменето од EvAngelos - 17.Февруари.2008 во 18:48 |
|||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Mozebi imala mozebi ne - nekoj znae a toj ne zboruva.Kako i da e jas mislma deka devstvenosta se gleda kon nejzinata cistota,nejzinata duhovnost ne vo fizicka smisla.
|
|||||
Give me your secrets
|||||
Nikki
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 259 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
"И не се доближи до неа, ДОДЕКА таа не Го роди својот ПРВОРОДЕН Син и Го нарече Исус.
Овој стих, често се користи како доказ дека Марија имала многу деца, не била невина ... Доближи, не значи дека правеле деца, и дека Марија и Јосиф имале односи Зошто ова го пишува во Светото Писмо ? Јосиф, кога дознал дека таа е бремена, многу се уплашил Кога евреите би помислиле дека е неверна, би можеле да ја кеменуваат Замислете, да кажале Јосиф и Марија, дека тие имаат дете од Св Дух Замислете тоа денес да се случи Веднаш би завршиле во Лудница, а во она време би ги каменувале Затоа, благочестиви луѓе, ја сокриле големата тајна за воплотувањето на Спасителот СЕ што пишувале, напишале да изгледа дека се работи за сосема нормален брак Сето тоа од Смртен страв од Евреите Јосиф, бил постар човек, со деца од првиот брак, а Мариа му била втора жена Тој требал да ја чува, бидејќи таа била посветена на Бога Целиот нејзин живот требало да го помине во Пост и Молитва Бидејќи пречиста, послушна и смирнеа, Господ одлучил да земе тело преку нејзината утроба Да го посети човечкиот род, во лицето на Господ Исус Христос Изменето од Nikki - 18.Февруари.2008 во 10:22 |
|||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Грешка си, тоа е еден од изразите за сексуален однос во Библијата: Се доближи до неа, влезе при неа, се состанаа, ја откри нејзината голота итн.
Каква врска има тоа со нивниот сексуален живот по раѓањето на Исус?
За кого збориш тука за Јосиф и Марија или за апостолите кои ги запишувале евангелијата?
Се надевам не мислиш дека евангелистите лажеле во евангелијата.
Нема никаков доказ дека Јосиф бил многу постар од Марија и дека имал предходен брак, а ниту пак некакви предходни деца.
Јосиф не и бил бејбиситер на Марија туку нејзин маж...
"А раѓањето на Исуса Христа стана вака: кога Неговата мајка Марија беше свршена за Јосифа..."
(Матеј 1:18)
"Јосифе, сине Давидов, не бој се да ја земеш Марија, својата жена, зашто зачнатото во неа е од Светиот Дух"
(Матеј 1:20)
"на Јакова му се роди Јосиф, мажот на Марија, која го роди Исуса, наречен Христос."
(Матеј 1:16)
Тука јасно е потенцирано дека Јосиф и бил маж на Марија, а од друга страна и родословот на Исус од страната на Јосиф би немал никаква смисла доколку Јосиф не бил маж на Марија и законски татко на Исус.
"Кога Го видоа се зачудија и мајка Му Му рече: „Чедо, што ни направи така? Гледај! Татко Ти и јас се измачивме, барајќи Те."
(Лука 2:48)
Доколку Јосиф и Марија не биле во брак, тогаш Јосиф по ниедена основа не му паѓал татко на Исус. Но бидејќи тие биле во брак, Јосиф му е законски татко на Исус. (се мисли на еврејскиот закон).
Немало никаква причина таа целиот свој живот да го помине во пост и молитва. Никој не го побарал тоа од неа, а најмалку Господ.
|
|||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||||
Внеси реплика | страница <1 101112 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |