IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Образованието и жената во исламот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Образованието и жената во исламот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 17:16
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Onoa sto sakam da go istaknam kako nepobiten fakt e deka so pishanite arhaichni zakoni, po koi vernicite na bilo koja vera se stremat da se odnesuvaat za vek i vekovi, se zapechatuva sudbinata na lugjeto i se onevozmozhuva afirmiranje na evolutivniot sekojdneven progres!

Za ova neka bide primer ajetot so dvete zheni i neka bide prifateno objasnuvanjeto deka toa e samo zatoa sto zhenite nemale pogolemo (ili nikakvo) iskustvo vo biznis, NO TOE E ISKUSTVO OD PRED SKORO 2000 GODINI !!! Zhenite i denes nema da mrdnat ponapred vo odnos na znaenjeto za biznisot ako i natamu se tretiraat kako sto se tretiraat po toj ajet i kako sto se pravi, na primer vo Saudiska Arabija, kade sto zhena ne mozhe samata da otvori biznis na svoe ime.

Pa poglednete do kade otidoa zhenite denes vo svetot na biznisot! I kade se suchuva toa? Onamu kade ne se pochituvaat ajeti kakvi sto posochi Anthony.

Toa e onoa sto go narekov self-fulfilling prophecy pred izvesno vreme vo eden drug komentar. Toa e onoa za sto velam , deka slepoto odenje po nechii tugji arhaichni pateki ne e nikogash vistinskiot izbor. Bidejki onoa sto vazhelo pred milenijumi ne mora da znachi nishto denes i ako ne dozvolime sloboda na dozhuvuvanje na sekoj nov den kako neshto novo i svezho, vmesto kako neshto staro, poznato i nepromenlivo, nema nikogash da uspeeme da dojdeme do nishto podobro od onoa sto sme go imale pred iljadnici godini.

Za da ti dokazam deka ova sto ti go navedes ne e vistina, govori faktot deka jas rabotam so FINANSII. Znaci mene islamot ne mi brani da se zanimavam so toa.

OGROMEN FAKT, AMA EPTEN OGROMEN FAKT E TOA DEKA PRVATA I NAJSAKANTA SOPRUGA NA PRATENIKOT MUHAMMED, N.B.M.N., HATIDZA BILA NAJPOZNAT TRGOVEC VO MEKKA. NAJPOZNAT I NAJBOGAT. ZAMISLI ZENATA NA PRATENIKOT, KOJ SEKOJA NAREDBA ILI ZABRANA PRV JA IMPLEMENTIRAL VO SVOJOT ZIVOT.

Praksata na SAudiska Arabija e sosema drgo. mislev deka rascistivme so toa, a ne planiram da ja komentiram nivnata praksa, bidejki za nea ne sum sigurna, a i ne me interesira, jas ziveaam vo MK.

Ako si ti prava muslimanka togash mora da odish spored k*ranskite zakoni i preporaki od zbor do zbor. Dali e taka?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 17:38
Messenger - imav vchera tuka edna diskusija so edna prijatelka muslimanka na temava... Toa shto taa mi go objasni (a istoto go gledam i od postovite na Aisha) e deka muslimankite mozhe da se zanimavaat so finansii, no deka mazhite se podobri vo taa oblast. Znachi - ne im e zabraneto, no koga nastanuvaat sporovi, ima konkreten nachin kako da se reshavaat i povekje se potpiraat na pomoshta na mazhot vo toj sluchaj.
Ova e neshto shto vo zapadnoto opshtestvo e besmisleno i nedozvoleno, se razbira. Ovde takvo neshto se smeta za netolerancija kon zhenite i narushuvanje na principot na ednakvost, no sepak - toa si e vashe pravo da veruvate taka...
Tuka na primer - edni od najgolemite finansiski institucii se vodat od zheni...
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 17:59
?

Изменето од Anthony - 19.Февруари.2008 во 19:48
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
Fantastic Lady Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2008
Локација: United States
Поени: 169
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Fantastic Lady Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 18:36
se izvinuvam,,mozhe nekoj da "translate" vo mkd citatite od k*ranot koi shto gi posocuvate kako navredlivi za zhenata,,po sto ne gi razberam,,,ve molam
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 18:40
?

Изменето од Anthony - 19.Февруари.2008 во 19:47
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 18:48
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Messenger - imav vchera tuka edna diskusija so edna prijatelka muslimanka na temava... Toa shto taa mi go objasni (a istoto go gledam i od postovite na Aisha) e deka muslimankite mozhe da se zanimavaat so finansii, no deka mazhite se podobri vo taa oblast. Znachi - ne im e zabraneto, no koga nastanuvaat sporovi, ima konkreten nachin kako da se reshavaat i povekje se potpiraat na pomoshta na mazhot vo toj sluchaj.
Ova e neshto shto vo zapadnoto opshtestvo e besmisleno i nedozvoleno, se razbira. Ovde takvo neshto se smeta za netolerancija kon zhenite i narushuvanje na principot na ednakvost, no sepak - toa si e vashe pravo da veruvate taka...

Rabotata e sto fundamentalistite imaat ogromen problem so onoa sto e i so onoa sto misilat deka treba da e.

Od edna strana se nafatile da odat spored k*ranot od zbor do zbor, od druga strana vremeto si go pravi svoeto i onoa sto e arhaichno se pregazuva bezmilosno. Vo takva situacija vernicive se poveke se naogjaat stesnati megju realnosta i nivnite dogmi.

Spored k*ranot, zenite ne gi bivalo za biznis nitu za pomnenje raboti, sovremenoto vreme toa go negira, spored k*ranot zhenite mozhat da se javat kako sovetnici ili svedoci samo po dve zaedno poradi svoite ogranicheni znaenja i kapacitet sporedeno so mazhite, sovremeniot zhivot toa go negira...

Sega se postavuva prashanje, kako ke se odnesuva edna fundamentalna muslimanska zhena? Dali ke odi od zbor do zbor kako sto diktira k*ranot ili ke odi so sovremeniot zhivot ?

Jas znam sto se sluchuva vo nashiot del od svetot i mnogu mi e jasna realnata slika okolu temava, no interesno e da se vidi kako so nea ke se spravat muslimankite ? Dali ke se drzhat spored k*ranot, dali ke odat so sovremenieto, dali ke se obrazuvaat i ke se borat za svoe vistinsko mesto vo opshtestvoto vo siot svoj kapacitet, dali ke odat vo toa samo do polovina pat za da se zadrzhat nekogashnite pishuvanja vo Knigata i da ne se konfrotiraat so onie za koi nekogashniot zbor e nesomneno polnovazhen i denes i t.n.

Rabotava e od fundamentalno znachenje za razbiranje na religijskite vrednosti, normi i principi na zhiveenje, testirani od strana na vremeto. Onoa sto nie se obiduvame da go zememe kako neshto nevazhno, trivijalno ili nepotrebno za diskusija ne e nishto drugo tuku beganje od segashninata i vistinata so koja pochnuvame sekojdnevno da se sudirame. Od tuka pochnuvaat i frikciite megju postoechkoto i idejnoto, a so toa i protivrechnostite koi vodat do konflikti i opshtestveni konfrotacii.

Изменето од Messenger - 10.Февруари.2008 во 18:50
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 18:53
so ubo si objasnuvate, vi se divam
nerazbiram so sakate da dokazete
deka zenite se i obrazovani i emancipirani

da, se i edno i drugo no samo 3 %
se drugo si se samo gacki zatoa sto site znaeme kako toa ide

Изменето од anakin - 10.Февруари.2008 во 18:53
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 22:26

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Rabotata e sto fundamentalistite imaat ogromen problem so onoa sto e i so onoa sto misilat deka treba da e.

Od edna strana se nafatile da odat spored k*ranot od zbor do zbor, od druga strana vremeto si go pravi svoeto i onoa sto e arhaichno se pregazuva bezmilosno. Vo takva situacija vernicive se poveke se naogjaat stesnati megju realnosta i nivnite dogmi.

Spored k*ranot, zenite ne gi bivalo za biznis nitu za pomnenje raboti, sovremenoto vreme toa go negira, spored k*ranot zhenite mozhat da se javat kako sovetnici ili svedoci samo po dve zaedno poradi svoite ogranicheni znaenja i kapacitet sporedeno so mazhite, sovremeniot zhivot toa go negira...

Sega se postavuva prashanje, kako ke se odnesuva edna fundamentalna muslimanska zhena? Dali ke odi od zbor do zbor kako sto diktira k*ranot ili ke odi so sovremeniot zhivot ?

Jas znam sto se sluchuva vo nashiot del od svetot i mnogu mi e jasna realnata slika okolu temava, no interesno e da se vidi kako so nea ke se spravat muslimankite ? Dali ke se drzhat spored k*ranot, dali ke odat so sovremenieto, dali ke se obrazuvaat i ke se borat za svoe vistinsko mesto vo opshtestvoto vo siot svoj kapacitet, dali ke odat vo toa samo do polovina pat za da se zadrzhat nekogashnite pishuvanja vo Knigata i da ne se konfrotiraat so onie za koi nekogashniot zbor e nesomneno polnovazhen i denes i t.n.

Rabotava e od fundamentalno znachenje za razbiranje na religijskite vrednosti, normi i principi na zhiveenje, testirani od strana na vremeto. Onoa sto nie se obiduvame da go zememe kako neshto nevazhno, trivijalno ili nepotrebno za diskusija ne e nishto drugo tuku beganje od segashninata i vistinata so koja pochnuvame sekojdnevno da se sudirame. Od tuka pochnuvaat i frikciite megju postoechkoto i idejnoto, a so toa i protivrechnostite koi vodat do konflikti i opshtestveni konfrotacii.

Прво: Селам алејкум до моите браќа и сестри во Ислам,добра вечер до моите браќа и сестри по Адама.
Еве после мала пауза,повторно сум тука,и гледам дека пак сте ја затеггнале работата.

Прочитав во претходните страници што се е запишано,и веднаш заприметив дека и покрај одличниот одговор кој ви го даде Аиша,вие сепак не сте разбрале,или не сакате да разберете,ајде за Антони јасно мие,оти човекот е со ограничен ум ама за тебе Месенџер не верував дека толку блиску си до него,па еве во кратки црти се навраќаме пак на прашањето.Антони го даде следниов к*р,ански цитат по кој востанови дека жената во Исламот е дискриминирана и дека нема доволно право на образование како мажот ПОРАДИ НЕЈЗИНАТА ЗАКОРАВЕНОСТ НА УМОТ!-еве го ајетот:

O vjernici, zapišite kada jedan od drugog pozajmljujete do određenoga roka. I neka jedan pisar između vas to vjerno napiše i neka se pisar ne uzdržava da napiše, ta Allah ga je poučio; neka on piše, a dužnik neka mu u pero kazuje i neka se boji Allaha, Gospodara svoga, i neka ne umanji ništa od toga. A ako je dužnik rasipnik ili slab, ili ako nije u stanju u pero kazivati, onda neka kazuje njegov staratelj, i to vjerno. I navedite dva svjedoka, dva muškarca vaša, a ako nema dvojice muškaraca, onda jednog muškarca i dvije žene, koje prihvaćate kao svjedoke; ako jedna od njih dvije zaboravi, neka je druga podsjeti. Svjedoci se trebaju na svaki poziv odazivati. I neka vam ne bude mrsko da ga utanačite pismeno, bio mali ili veliki, s naznakom roka vraćanja. To vam je kod Allaha ispravnije i prilikom svjedočenja jače, i da ne sumnjate - bolje; ali, ako je riječ o robi koju iz ruke u ruku obrćete, onda nećete zgriješiti ako to ne zapišete. Navedite svjedoke i kada kupoprodajne ugovore zaključujete i neka ne bude oštećen ni pisar, ni svjedok. A ako to učinite, onda ste zgriješili. I bojte se Allaha - Allah vas uči, i Allah sve zna.

Мене ме чуди од каде во овој ајет извлековте заклучок дека жената е обесправена,и нема потполно право на образование како мажот.Ако мислете на делот од ајетот каде Аллах џ.ж. вели:
I navedite dva svjedoka, dva muškarca vaša, a ako nema dvojice muškaraca, onda jednog muškarca i dvije žene, koje prihvaćate kao svjedoke; ako jedna od njih dvije zaboravi, neka je druga podsjeti.

тогаш наголемо се лажете,пошто во овој ајет уште на еден брилијантен начин Аллах џ.ш. ја дава вистината која насекаде околу нас е присутна и застапена.

Јас ќе пристапам од еден друг агол и воопшто нема да се повторам на она што Аиша одлично ви го појасни.

Месенџер:Првиот к*р,ански ајет кој му се објавил на Мухаммеда а.с. не е кланјај!-Пости!-Давај Зекат!-Обави Хаџ!-итн, туку:ИКРЕ!-УЧИ-ЧИТАЈ-СТУДИРАЈ-ОСОЗНАВАЈ-ПРОСВЕТУВАЈ СЕ!
Од тука јасно се гледа колкава вредност во Исламот има науката!-За да ни биде појасно ќе ги цитирам и зборовите од Мухаммеда а.с. како надополнување на ајетот,во кои зборови рекол:
;БАРАЊЕТО НАУКА Е СТРОГА ДОЛЖНОСТ ЗА СЕКЈ МУСЛИМАН И МУСЛИМАНКА!;Значи жената нема никакво ограничување во науката!Таа има потполно право да се образува во сите пори на науката.Таа има потполно право да биде застапена во сите сфери на системот.

Но,зошто к*р,анот кога станува збор за сведочењето не насочува на тоа ДЕКА ДВЕ ЖЕНИ СЕ ЗАМЕНА ЗА ЕДЕН МАЖ?

Од многу едноставни причини:

-Жената за разлика од мажот(не само во Исламот),повеќе е посветена на семејството,подигнувањето и одгојувањето на децата,повеќе е застапена во домашните потреби.

-Жената по природа е ПОНЕРВОЗНА ОД МАЖОТ,ПОИЗБРЗЛИВА,(извинете мои дами,но,тоа е така)!

-Жената во многу случаи е поитра од мажот,но ,со пократка памет поради нејзиното избрзување во носењето одлуки(пак опростите ми сестри мои)

Од друга страна пак ајде да погледнем и некои ДРУГИ ФАКТИ НА РЕАЛНИОТ ЖИВОТ!

-Дали некаде во светите книги се спомнува некоја жена да била испратена како ПЕЈГАМБЕР? -Ако не,-дали Бог направил дискриминација?

-Кажете ми во историјата на човештвото,колку била застапена жената во однос на мажот како:Крал-ица,Цар-ца,Владар-ица,Претседател-ка, итн...ако е во помал процент,кажете ми дали е тоа диксриминација?

-Кажете ми каков е соодносот маж-жена во однос на науката и научните откритија?-Ако имаме помалку жени научници-дали е тоа ограничување или дискриминација Месенџер?

-Колку жени се нобеловки а колку мажи се нобеловци?--Ако има повеќе ,дали е ова поради дискриминацијата?

-Дали знае некој знае некоја жена ,еве да речеме која била СВЕТСКИ ПРВАК ВО ШАХ?

Еве пред малку го гледав Милионер и во стилот на Трендо ќе те прашам Месенџер:ДАЛИ ПОВЕЌЕ КАНДИДАТИ ИМАМЕ НА ОВОЈ КВИЗ ЖЕНИ ОД МАЖИ?

не заборави имаш три џокери да ги искористеш,ако ја утнеш ТЕШКО ТЕБЕ!

-Дали некој знае што вели науката за односот на осознавање и пробивање во научните дисциплини помеѓу мажот и жената?

И на крајот,кога ќе ги разгледате реалните факти во оваа насока кои биле и СЕ и ден-денеска во светот помеѓу мажот и жената,одговорете ми на прашањето:

ДАЛИ к*р,АНОТ КОГА СТАНУВА ЗБОР ЗА ПОТПИШУВАЊЕ НА НЕКОЈ ДОГОВОР ЈА ДИСКРИМИНИРАЛ ЖЕНАТА ИЛИ УКАЖАЛ НА НЕЈЗИНАТА РЕАЛНА И ВИСТИНСКА СОСТОЈБА КОГА РЕКОЛ:;А АКО НЕМА ДВАЈЦА МАЖИ,ТОГАШ ПОВИКАЈТЕ ЕДЕН МАЖ И ДВЕ ЖЕНИ?

-Ајде да ве видам,ама сите да давате реални забелешки,не да се натегнувате!

"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 22:40
Ubavo e sto sakash da go opravdash onoa sto k*ranot decidno go opishuva kako neramnopravnost megju zhenata i mazhot.

Jas ne go kupuvam tvoeto objasnuvanje, za nikakva cena, duri i da mi go dadesh za dzhabe. Ednostavno ne drzhi voda.

Zhalam. Ubeduvaj se samiot vo toa kolku sto sakash, a ako zhenite vi veruvaat vo takvi interpretacii, srekno i na nim. Toa sto go zboruvash ti e nekakva refleksija na daaaaalechnoto minato. Denes e bukvalno pregazeno i prestavuva nepovratna arhaichnost.

Good night and good luck! Have a nice dreams. Eden den ke se rabudish vo realnosta. Se nadevam deka nema da bide premnogu docna.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 22:45

Ubavo e sto sakash da go opravdash onoa sto k*ranot decidno go opishuva kako neramnopravnost megju zhenata i mazhot.

Jas ne go kupuvam tvoeto objasnuvanje, za nikakva cena, duri i da mi go dadesh za dzhabe. Ednostavno ne drzhi voda.

Zhalam. Ubeduvaj se samiot vo toa kolku sto sakash, a ako zhenite vi veruvaat vo takvi interpretacii, srekno i na nim. Toa sto go zboruvash ti e nekakva refleksija na daaaaalechnoto minato. Denes e bukvalno pregazeno i prestavuva nepovratna arhaichnost.

Good night and good luck! Have a nice dreams. Eden den ke se rabudish vo realnosta. Se nadevam deka nema da bide premnogu docna.

Хехехе,знаев дека опашката ќе ја свиткаш,и ќе побегнеш ,ОТИ НЕМОЖЕШ ПОВЕЌЕ ДА СЕ ОПРАВДУВАШ СО ТВОЈАТА УТОПИСТИЧКА ФИЛОЗОФИЈА.Ајде кога веќе почна,кажи ми за вашите жени,не мораш за муслиманките(тие за тебе се обесправени),зборувај за оние прашања кои ти ги поставив.Давај факти од вашите развиени земји,земај податоци од каде сакаш,ајде јунаку да те видам сега,а не само да толчиш напразно слама кога си сам!

Ајде да те видам сега каков маж си,и каков интелектуалец?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 22:46
Ako zanesh samo svesen za sto zboruvash... samiot bi zastanal.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 22:51
Густо-но интересно станало овде.
Еве и од мене прашање врзано со образованието на жената во исламот:
Познавам вистински муслиман кој има многу деца.
Сите синови му се школувани по белиот свет, кој доктор, кој професор, се земало заеми, кредити-безрезервно. Се издржавале цело време додека траело нивното школување.
Ќерките пак-освен некакво основно образование, не завршиле ништо друго. Омажени се (нормално, ги издржаваат мажите), и “работат“ ако може така да се каже како шнајдерки (ништо друго незнаат, евентуално да плетат).
И, каде е тука рамноправноста? А?
Бидете објективни во одговорот.

Изменето од maria_magdalena - 10.Февруари.2008 во 22:52
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 23:12
Прво треба да одговорете на овие прашања,па после ќе расправаме колку што сакате:

-Дали некаде во светите книги се спомнува некоја жена да била испратена како ПЕЈГАМБЕР? -Ако не,-дали Бог направил дискриминација?

-Кажете ми во историјата на човештвото,колку била застапена жената во однос на мажот како:Крал-ица,Цар-ца,Владар-ица,Претседател-ка, итн...ако е во помал процент,кажете ми дали е тоа диксриминација?

-Кажете ми каков е соодносот маж-жена во однос на науката и научните откритија?-Ако имаме помалку жени научници-дали е тоа ограничување или дискриминација Месенџер?

-Колку жени се нобеловки а колку мажи се нобеловци?--Ако има повеќе ,дали е ова поради дискриминацијата?

-Дали знае некој знае некоја жена ,еве да речеме која била СВЕТСКИ ПРВАК ВО ШАХ?

Еве пред малку го гледав Милионер и во стилот на Трендо ќе те прашам Месенџер:ДАЛИ ПОВЕЌЕ КАНДИДАТИ ИМАМЕ НА ОВОЈ КВИЗ ЖЕНИ ОД МАЖИ?

-Дали некој знае што вели науката за односот на осознавање и пробивање во научните дисциплини помеѓу мажот и жената?

П.С. Мухаммед а.с. рекол:;БАРАЊЕТО НАУКА Е СТРОГА ДОЛЖНОСТ ЗА СЕКОЈ МУСЛИМАН И МУСЛИМАНКА!;

Сметам дека покрај безбројните други цитати,и ОВА Е ДОВОЛНО за да се види каков е ставот на Исламот по однос на учењето на жената.Нема потреба од бегање лево-десно.Јас ви посочив исламски став,а тоа што некој си ја запоставил ќерка му,не ја образувал,тоа нема врска со Исламот.Мислам дека крајно е неферски да се поистоветуваат овие две работи.

Дијагнозата ја утврдува лекарот и дава лекови својствени на болеста,а дали пациентот ќе ги пие тие лекови тоа е негов проблем и лекарот за тоа воопшто не е крив.

Начелото за науката во Исламот го дал к*р,анот и Хадисот од пејгамберот,а дали муслиманот ќе ги школува своите женски деца или не тоа е негов проблем и Исламот за тоа воопшто не е крив.

Мислам дека се разбравме!
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 23:26
Originally posted by efendija efendija напиша:

Прво треба да одговорете на овие прашања,па после ќе расправаме колку што сакате:

-Дали некаде во светите книги се спомнува некоја жена да била испратена како ПЕЈГАМБЕР? -Ако не,-дали Бог направил дискриминација? Пејгамбер немало, но имало жени кои имале мошне посебно место. Како во Стариот така и во Новиот Завет. Тоа е Божја одлука а не дискриминација од страна на Бога. Да не зборуваме за Стариот Завет (Рут, Тамара,Естира, Раав...) а за Новиот Завет да појдеме од Дева Марија на која и била доверена најсветата задача меѓу жените, а потоа жените биле најголеми следбенички на Исус.
Бог никако не направил дискриминација. Никако.

-Кажете ми во историјата на човештвото,колку била застапена жената во однос на мажот како:Крал-ица,Цар-ца,Владар-ица,Претседател-ка, итн...ако е во помал процент,кажете ми дали е тоа диксриминација? Бројни царици и владетелки биле жени, почнувајќи од најстарите цивилизации, од Клеопатра, па што знам Марија Антоанета, Катерина Велика...

-Кажете ми каков е соодносот маж-жена во однос на науката и научните откритија?-Ако имаме помалку жени научници-дали е тоа ограничување или дискриминација Месенџер? Зошто помалку жени научници? Марија Кири, (не ми текнуваат други зашто не ми одат баш тие науки)......

-Колку жени се нобеловки а колку мажи се нобеловци?--Ако има повеќе ,дали е ова поради дискриминацијата? Немам податоци

Еве пред малку го гледав Милионер и во стилот на Трендо ќе те прашам Месенџер:ДАЛИ ПОВЕЌЕ КАНДИДАТИ ИМАМЕ НА ОВОЈ КВИЗ ЖЕНИ ОД МАЖИ? Мислиш дека се помалку интелигентни од мажите? Па тука е и факторот “срам“, потремаџики сме ние, а не дека помалку знаеме....

П.С. Мухаммед а.с. рекол:;БАРАЊЕТО НАУКА Е СТРОГА ДОЛЖНОСТ ЗА СЕКОЈ МУСЛИМАН И МУСЛИМАНКА!;

Сметам дека покрај безбројните други цитати,и ОВА Е ДОВОЛНО за да се види каков е ставот на Исламот по однос на учењето на жената.Нема потреба од бегање лево-десно.Јас ви посочив исламски став,а тоа што некој си ја запоставил ќерка му,не ја образувал,тоа нема врска со Исламот.Мислам дека крајно е неферски да се поистоветуваат овие две работи.

Дијагнозата ја утврдува лекарот и дава лекови својствени на болеста,а дали пациентот ќе ги пие тие лекови тоа е негов проблем и лекарот за тоа воопшто не е крив.

Начелото за науката во Исламот го дал к*р,анот и Хадисот од пејгамберот,а дали муслиманот ќе ги школува своите женски деца или не тоа е негов проблем и Исламот за тоа воопшто не е крив. Работата е што ова се многу примери, а не само еден што го наведов, зошто е тоа така, дали мислиш дека тоа не се вистински муслимани
Мислам дека се разбравме! Па, можеби не сосем, мислам, ќе има простор и за други прашања...среќа

Изменето од maria_magdalena - 10.Февруари.2008 во 23:27
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.