Образованието и жената во исламот
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12041
Датум на принтање: 25.Ноември.2024 во 19:44 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Образованието и жената во исламот
Постирано од: zidarski
Наслов: Образованието и жената во исламот
Датум на внесување: 08.Февруари.2008 во 21:50
Kakov e stavot na Islamot kon obrazovanieto na zhenata? Dali treba zhenata da uchi fakultet i dali treba da raboti potoa na taa struka, ili treba da se grizhi za domot i semejstvoto? Kakov e stavot vo pogled na ova? Prashanjeto go ogranichuvam samo na svetovnite nauki, ne na duhovni, zatoa shto za vtoroto vekje zboruvavme...
So pochit,
Zidarski
|
Коментари:
Постирано од: efendija
Датум на внесување: 08.Февруари.2008 во 23:33
Zidarski sega proveriv niz forumov po temite i vidov deka na ova prasanje e vece dadeno odgovor,pogledni od pocetok na temata:Народот кој ја ослободува жената,i tuka ce gi najdes odgovorite na tvoite prasanja.
Ne sakam da povtoruvam za nesta za koi vece e pisuvano,a pokraj toa bi ti predlozil da ja zatvoris ovaa tema,i da se prefrlis na pogore navedenata tema vo koja e odgovoreno na ova prasanje.
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Постирано од: hr.lucky
Датум на внесување: 08.Февруари.2008 во 23:38
citiraj te go odgovorot ako ne vi e tesko
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2008 во 23:50
hr.lucky напиша:
citiraj te go odgovorot ako ne vi e tesko |
тешко мие....некако не сум расположен да копирам сега...повелете пролистајте на посочената тема АКО НЕ ВИЕ ТЕШКО...ќе го пронајдете одговорот.
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2008 во 23:53
Blagodaram efendija, najdov odgovor... neka ostane temava, kej ja razvieme vo druga prilika, zatoa shto drugata e mnogu opshta...
|
Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 01:25
Kako velat, "slikata iljada zborovi".
Na univerziteti vo Mk, pojavata napokriena devojka e se pozastapena.
No navisitna jas predpostavuvam deka si imal dobri nameri koga si ja otvoril temava, no bidejki veke e diskutirano, bi bilo ubavo da se navratis i da procitas.
Inaku, vo islamot ne se deli duhovnoto od svetovnoto. Nie go ziveeme islamot vo sekoj segment od zivotot. Ona sto jas go studiram e da go nareceme tipicno svetovno, no toa znaenje jas go povrzav so islamot.
Taka e i so medicinata, sto e tuka duhovno a sto svetovno. Najglemite naaucnici od oblasta na edicinata bile muslimani, od faktot sto k*ranot dava dokazi, zboruva za razvojot na covekot i sl.
sekoe znaenje koe se steknuva vo Imeto na Boga, e korisno i za toa ke bideme nagradeni. Muhamed n.b.m.n. rekol: Koj ke trgne na patot za steknuvanje znaenje, Allah ke mu go olesni patot do Rajot."
Kakov pottik!!!!
------------- PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 01:29
Blagodaram Aisha - drugata tema stana premnogu dolga i premnogu se odvleche od prvichniot tvoj post, pa teshko go pronajdov delot za obrazovanieto...
Ne me razbiraj pogreshno, prashav od najiskren interes kakov e odnosot kon obrazovanieto i potoa kon rabotenjeto na zhenata... Vo drugiot post kazha kako e generalniot stav... Bi sakala li da objasnish malku povekje kakov e odnosot vo pogled na rabotenjeto na zhenata i razvivanje na kariera od nejzina strana?
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 01:45
Pa temata "narodot koj ja oslobodiva zenata" ja otvoriv generalno da diskutriame za site predrasudi kon zenata muslimanka.
Prasanjeto koe mi go postavi e tolkuuuuuuuuuuu opsirno za pisuvanje, a predpostavuvam deka nikoj ne saka da cita dolgi posatovi ke se obidam najkratko da ti go objasnam.
- Vo isalmskoto drustvo sekoj ima svoja uloga, shodno negovata priroda. Zenata e taa koja ja nosi najodgovornata funkcija. Taa gi vospituva idnite generacii. Znaci majcinstvoto e nejzinata primarna uloga. Za toa taa ke bide nagraden, toa e najvelicenstvenata funkcija, koja (sekoja zena koja e majka) odzema mnogu vreme.
- No od druga strana, islamot ne i zabranuva na zenata da raboti, da ima kariera. Pa i toa e celata na obrazovanieto. No muslimankata pri izbor na rabotno mesto, mora da bide vodena od vozvisenite islamski principi. Postojat pravila koi ne smee da gi krsi. Imam mnogu prijatelki koi rabotat. Najmnogu vo delot, koj sto im prilega na zenata a toa e obrazovanieto i medicinata. Toa e vo sklad so nejzinata priroda.
Islamot go ohrabruva sekoj poedinec, velejki deka Najdobar e onoj koj najmnogu im koristi na lugeto.
Znaci vo edno islamsko drustvo, zenite paraleleno funkcioniraat. Imaat svoi ucilista, univerziteti, bolnici. policajki, pravnici....Vo arapskite zemji a i na zapad toa e noramlna pojava...
Tuka, hm...... treba uste malku da se poraboti, no zadovolni sme so postignatoto.
na krajot ima eden fakt koj nikako ne smee da se zaboravi, a toa e diskriminatorniot odnos koj se ima kon pokrienite zeni. Sekogas ve tretiraat kako nepisemni, tesko ve vrabotuvat, ili ako se vrabotite i potoa se pokrieto, znaete deka ke vepremestat vo nekoj del od zgradata kade nema da bidete vidlivi. Ili ke ve ispratat od drugata strana na Vardar. Znaci muslimankata e dovedena od strana na onie koi sakaat da ja oslobodat , da bira pomegu maramata i rabotnoto mesto. Toa se sluci vo Francija i vo Turcija. Namesto da gi emancipiraat pokrienite koi sedat doma, ti gi ispratija doma pokrienite koi sakaat da rabotata i da ucat.
znaci da rezimiram: Muslimankata moze da ima kariera. No ne na steta na samata sebe si, na svoeto veruvanje, deca i sl....
Ako ima uste nesto, slobodno prasaj, neznam kolku bev jasna, docna e malku...
pozdrav
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 01:47
Ако не е премногу лично, јас би ја прашала Ајша дали припаѓа на суни или шиити?
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 01:58
ne e nisto licno, a predpostavuvam zosto me prasuvas .
Jas sum sunit (sunika), a vo MK nema mnogu siiti (fala Bogu).
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 02:00
Не те прашав со никаква определена цел-само љубопитност.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 02:03
Aha OK.
Nema problem!
Poveli i drug pat...
a sega docna e Marija, slatki snista!!!!
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 02:04
И на тебе и на сите останати и од мене
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 02:52
Blagodaram Aisha, mnogu iscrpen i jasen odgovor!
Morav da go otvoram vo posebna tema, drugata e premnogu opshta.
Shteta shto diskriminacijata se vrshi od opshtestvoto kon zhenite koi sakaat da gi sledat religioznite pravila. Istotaka, shteta e shto mnogu lugje od nerazbiranje, ne gi pochituvaat istite pravila, pa zhenite im ostanuvaat neobrazovani. Mnogu pati (od sluchai koi lichno gi poznavam), ne e tolku na mazhot krivica, kolku na samata zhena, zatoa shto od nedovolno poznavanje na k*ranot, veli deka nejze mestoto i e samo doma i deka obrazovanieto i rabotata se samo za mazhi.
Pak kje recham - samata ti davash odlichen primer za toa kako treba da se vklopat dvete raboti.
So pochit,
Z.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 15:36
Pa tokum toa se obiduvame da gi naucime tie zeni....
Ako ona sedi doma, togas koj ke sedi so mazot na rabota?
No ko sto rekov primarnata uloga na zenata e taa da bide uspesna majka, a od toa ke prozilezat i ostanatite usepsi.
Jas se trudam max da go ziveam islamot, i celokupniot moj zivot da bide vo sklad so nego....
Ona sto ddenovie se sluciva vo Turcija e sram za site...
Zborat za demokratija, a na zenata i go uskratuvaat osnovnoto demokratsko pravo na obrazovanie...
Zborat deka ova e mesanje na sekularniot karakter na zemjata, pa tie prvi pocnaa koga gi zabranija religioznite prava, koi spored sovremenoto pravo se pole vo koe drzavata ne smee da navleguva....
Denska e posusutinsko prasanjeto za diskusija: Zosto ne i dozvoluvaat na muslimankata da se obrazuva?
A ne obratno...
Pozdrav
|
Постирано од: Anthony
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 18:07
?
------------- It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 18:12
Anthony - porakata ne e na mesto. Aisha mnogu ubavo objasni shto e razlikata vo idejata na islamot i kako toa se izvitoperuva vo negovata primena.
Aisha - dali mozhe da gi prokomentirash citatite od k*ranot na ovaa tema (i vo vrska so obrazovanieto)?
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 18:18
?
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 18:51
Intresni citati Anthony. Ne ochekuvav nesto takvo od religija koja, kolku sto znam jas, se potrudila da ja izramni zhenata so mazhot. Dokolku tie citati se korektni, izlaga deka celta ne bila zhenata potpolno da se izramni so mazhot.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 18:53
zidarski, chestito na novata moderatorska funkcija !
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 20:21
Blagodaram messenger!
Anthony - imav vo predvid - tonot ne e na mesto, dosta ostro nastapuvash i toa kon zhena koja e muslimanka, a vo isto vreme dosta obrazovana i aktivna vo opshtestvoto.
A za sodrzhinata na postot, se nadevam deka kje dobieme odgovor od Aisha, koja smetam deka e najpovikana da odgovori na toa.
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 09.Февруари.2008 во 20:33
Messenger напиша:
zidarski, chestito na novata moderatorska funkcija ! |
e som si moderator da ti kazu edno
nikoj nesaka da bide zbrisan. pa makar i od Gospod da e
zapamti i ne meti mnogo
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 01:00
Lele Antony, pa ti mi go otvori ocite....
pa ja nesum znaele....
Kako si ti bistar, pokraj Vardar da ne zivees?
A musliman da ne si, gledam deka si nacil da gi tolkuvas k*ranskite ajeti, i hadisite....
Mora da si se namacil!
A ti posatvuvas prasanje ili konstatiras ILI MUDRUVAS, prosvetitelu....
Vo pocit kon ostanatite forumdzii ke odgovoram pristojno i kulturno.....( Iako i za ova e diskutiran) ne mi e maka da povoram!
VO k*rANOT POSTOJAT MNOGU k*rANSKI JATI KOI SE BAVAAT SO TEMATIKATA ZA SVEDOCENJETO, NO SAMO EDEN SAMO EDEN, VELI DEKA DVE ZENI SE TRETIRAAT KAKO EDEN SVEDOK. AJETOTO KOJ GO NAVEDE SE ODNESUVA NA FINANSISKITE TRANSAKCII. Mazite za ova pole se smetaat za pousesni od zenata, bidejki tei se onie koi se obvrzani da se zanivaat so finansiite i podobro se razbiraat. Koga sakas da se operiras, ti baras hirurg, ako nema togas baras dva lekara. Neznam dali razbiras! I vistinskiot zbor za koj se koristi vo ajetot e tadill, znaci da se zbuni, a ne da se zaboravi kako sto e prevedeno. No koga treba da se svedoci za drugi slucaevi, togas imaopsta definiciaj za svedok, a vo predhodniot ajet , koj ti go navede znaci stoi kolku i kakvi, a vo site ostanati ajeti opsto e naveden potrebata od svedok kako sto e vo E -Nur 4.
Zenata na Pratenikot, Aisha, ni prenesuva 2200 hadisi (izreki) od nego. Zamisli ni prenesuva nesto sto e sustinsko za nasata religija, i nejzinoto svedocenje za verdostojnosta na hadisot, se prifaka.
Znaci samo vo toj eden ajet i vo toj eden slucaj se potrebni dve zeni kako svedoci. Ne poradi toa se degradira zenata, TUKU TOA SE JAVUVA KAKO REZULTAT NA RAZLICNATA PRIRODA I ULOGA KOJA ISLAMOT I JA DODELIL NA MAZOT I ZENATA.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 01:37
Blagodaram za objasnuvanjeto Aisha...
Vo odnos na povtoruvanjeto na nekoi prashanja. Nekoj pat, kje se pojavi nov forumdzhija i kje postavi prashanje za koe ima cela posebna tema... no nekoj pat imame situacii vo koi odredeni prashanja, iako se odgovoreni, toa e stroeno vo sostav na mnogu pokomplicirani i mnogu poopshirni temi. Vo takvite sluchai, ubavo bi bilo da se otvori posebna tema, za da se odgovori konkretno. Istotaka - vo takvite sluchai, bi gi zamolil ostanatite forumdzhii so komentarite i prashanjata da ostanat iskluchivo vo ramkite na postavenata tema. Za poopshti prashanja ima dosta poopshti temi.
Ushte ednash - blagodaram za objasnuvanjeto.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 02:04
Onoa sto sakam da go istaknam kako nepobiten fakt e deka so pishanite arhaichni zakoni, po koi vernicite na bilo koja vera se stremat da se odnesuvaat za vek i vekovi, se zapechatuva sudbinata na lugjeto i se onevozmozhuva afirmiranje na evolutivniot sekojdneven progres!
Za ova neka bide primer ajetot so dvete zheni i neka bide prifateno objasnuvanjeto deka toa e samo zatoa sto zhenite nemale pogolemo (ili nikakvo) iskustvo vo biznis, NO TOE E ISKUSTVO OD PRED SKORO 2000 GODINI !!! Zhenite i denes nema da mrdnat ponapred vo odnos na znaenjeto za biznisot ako i natamu se tretiraat kako sto se tretiraat po toj ajet i kako sto se pravi, na primer vo Saudiska Arabija, kade sto zhena ne mozhe samata da otvori biznis na svoe ime.
Pa poglednete do kade otidoa zhenite denes vo svetot na biznisot! I kade se suchuva toa? Onamu kade ne se pochituvaat ajeti kakvi sto posochi Anthony.
Toa e onoa sto go narekov self-fulfilling prophecy pred izvesno vreme vo eden drug komentar. Toa e onoa za sto velam , deka slepoto odenje po nechii tugji arhaichni pateki ne e nikogash vistinskiot izbor. Bidejki onoa sto vazhelo pred milenijumi ne mora da znachi nishto denes i ako ne dozvolime sloboda na dozhuvuvanje na sekoj nov den kako neshto novo i svezho, vmesto kako neshto staro, poznato i nepromenlivo, nema nikogash da uspeeme da dojdeme do nishto podobro od onoa sto sme go imale pred iljadnici godini.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 04:55
?
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 05:26
Anthony - mozhesh da izjavish svoe mislenje za k*ranot i ajetite, no ne i da davash lichnostna ocenka! Ako sakash da se ima pochit kon tebe, imaj pochit kon drugite! Istoto se odnesuva i na Aisha vo odnos na komentarot za "bistrinata". Dajte da zadrzhime kulturen ton na odnesuvanje i da nauchime neshto.
Mislam deka Aisha e povekje od nas najasno so toa shto i kako veli k*ranot i dava dovolno jasni objasnuvanja i tolkuvanja za toa. Ako imash zabeleshka i konkretni podatoci deka ne e vo pravo - iznesi gi! Potoa, kje komentiraat site za toa. Vo odnos na konkretniot ajet koj go citirashe ti samiot - navistina - se odnesuva na finansiski spor.
Ushte ednash ve potsetuvam - temata e OBRAZOVANIETO i zhenata, a ne generalniot stav na islamot kon zhenata (za toa ima druga tema!). Pridrzhuvajte se kon toa, ve molam.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 16:22
Messenger напиша:
Onoa sto sakam da go istaknam kako nepobiten fakt e deka so pishanite arhaichni zakoni, po koi vernicite na bilo koja vera se stremat da se odnesuvaat za vek i vekovi, se zapechatuva sudbinata na lugjeto i se onevozmozhuva afirmiranje na evolutivniot sekojdneven progres!
Za ova neka bide primer ajetot so dvete zheni i neka bide prifateno objasnuvanjeto deka toa e samo zatoa sto zhenite nemale pogolemo (ili nikakvo) iskustvo vo biznis, NO TOE E ISKUSTVO OD PRED SKORO 2000 GODINI !!! Zhenite i denes nema da mrdnat ponapred vo odnos na znaenjeto za biznisot ako i natamu se tretiraat kako sto se tretiraat po toj ajet i kako sto se pravi, na primer vo Saudiska Arabija, kade sto zhena ne mozhe samata da otvori biznis na svoe ime.
Pa poglednete do kade otidoa zhenite denes vo svetot na biznisot! I kade se suchuva toa? Onamu kade ne se pochituvaat ajeti kakvi sto posochi Anthony.
Toa e onoa sto go narekov self-fulfilling prophecy pred izvesno vreme vo eden drug komentar. Toa e onoa za sto velam , deka slepoto odenje po nechii tugji arhaichni pateki ne e nikogash vistinskiot izbor. Bidejki onoa sto vazhelo pred milenijumi ne mora da znachi nishto denes i ako ne dozvolime sloboda na dozhuvuvanje na sekoj nov den kako neshto novo i svezho, vmesto kako neshto staro, poznato i nepromenlivo, nema nikogash da uspeeme da dojdeme do nishto podobro od onoa sto sme go imale pred iljadnici godini.
|
Za da ti dokazam deka ova sto ti go navedes ne e vistina, govori faktot deka jas rabotam so FINANSII. Znaci mene islamot ne mi brani da se zanimavam so toa.
OGROMEN FAKT, AMA EPTEN OGROMEN FAKT E TOA DEKA PRVATA I NAJSAKANTA SOPRUGA NA PRATENIKOT MUHAMMED, N.B.M.N., HATIDZA BILA NAJPOZNAT TRGOVEC VO MEKKA. NAJPOZNAT I NAJBOGAT. ZAMISLI ZENATA NA PRATENIKOT, KOJ SEKOJA NAREDBA ILI ZABRANA PRV JA IMPLEMENTIRAL VO SVOJOT ZIVOT.
Praksata na SAudiska Arabija e sosema drgo. mislev deka rascistivme so toa, a ne planiram da ja komentiram nivnata praksa, bidejki za nea ne sum sigurna, a i ne me interesira, jas ziveaam vo MK.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 17:16
Aisha напиша:
Messenger напиша:
|
Za da ti dokazam deka ova sto ti go navedes ne e vistina, govori faktot deka jas rabotam so FINANSII. Znaci mene islamot ne mi brani da se zanimavam so toa.
OGROMEN FAKT, AMA EPTEN OGROMEN FAKT E TOA DEKA PRVATA I NAJSAKANTA SOPRUGA NA PRATENIKOT MUHAMMED, N.B.M.N., HATIDZA BILA NAJPOZNAT TRGOVEC VO MEKKA. NAJPOZNAT I NAJBOGAT. ZAMISLI ZENATA NA PRATENIKOT, KOJ SEKOJA NAREDBA ILI ZABRANA PRV JA IMPLEMENTIRAL VO SVOJOT ZIVOT.
Praksata na SAudiska Arabija e sosema drgo. mislev deka rascistivme so toa, a ne planiram da ja komentiram nivnata praksa, bidejki za nea ne sum sigurna, a i ne me interesira, jas ziveaam vo MK.
|
Ako si ti prava muslimanka togash mora da odish spored k*ranskite zakoni i preporaki od zbor do zbor. Dali e taka?
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 17:38
Messenger - imav vchera tuka edna diskusija so edna prijatelka muslimanka na temava... Toa shto taa mi go objasni (a istoto go gledam i od postovite na Aisha) e deka muslimankite mozhe da se zanimavaat so finansii, no deka mazhite se podobri vo taa oblast. Znachi - ne im e zabraneto, no koga nastanuvaat sporovi, ima konkreten nachin kako da se reshavaat i povekje se potpiraat na pomoshta na mazhot vo toj sluchaj.
Ova e neshto shto vo zapadnoto opshtestvo e besmisleno i nedozvoleno, se razbira. Ovde takvo neshto se smeta za netolerancija kon zhenite i narushuvanje na principot na ednakvost, no sepak - toa si e vashe pravo da veruvate taka...
Tuka na primer - edni od najgolemite finansiski institucii se vodat od zheni...
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 17:59
?
|
Постирано од: Fantastic Lady
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 18:36
se izvinuvam,,mozhe nekoj da "translate" vo mkd citatite od k*ranot koi shto gi posocuvate kako navredlivi za zhenata,,po sto ne gi razberam,,,ve molam
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 18:40
?
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 18:48
zidarski напиша:
Messenger - imav vchera tuka edna diskusija so edna prijatelka muslimanka na temava... Toa shto taa mi go objasni (a istoto go gledam i od postovite na Aisha) e deka muslimankite mozhe da se zanimavaat so finansii, no deka mazhite se podobri vo taa oblast. Znachi - ne im e zabraneto, no koga nastanuvaat sporovi, ima konkreten nachin kako da se reshavaat i povekje se potpiraat na pomoshta na mazhot vo toj sluchaj.
Ova e neshto shto vo zapadnoto opshtestvo e besmisleno i nedozvoleno, se razbira. Ovde takvo neshto se smeta za netolerancija kon zhenite i narushuvanje na principot na ednakvost, no sepak - toa si e vashe pravo da veruvate taka...
Tuka na primer - edni od najgolemite finansiski institucii se vodat od zheni... |
Rabotata e sto fundamentalistite imaat ogromen problem so onoa sto e i so onoa sto misilat deka treba da e.
Od edna strana se nafatile da odat spored k*ranot od zbor do zbor, od druga strana vremeto si go pravi svoeto i onoa sto e arhaichno se pregazuva bezmilosno. Vo takva situacija vernicive se poveke se naogjaat stesnati megju realnosta i nivnite dogmi.
Spored k*ranot, zenite ne gi bivalo za biznis nitu za pomnenje raboti, sovremenoto vreme toa go negira, spored k*ranot zhenite mozhat da se javat kako sovetnici ili svedoci samo po dve zaedno poradi svoite ogranicheni znaenja i kapacitet sporedeno so mazhite, sovremeniot zhivot toa go negira...
Sega se postavuva prashanje, kako ke se odnesuva edna fundamentalna muslimanska zhena? Dali ke odi od zbor do zbor kako sto diktira k*ranot ili ke odi so sovremeniot zhivot ?
Jas znam sto se sluchuva vo nashiot del od svetot i mnogu mi e jasna realnata slika okolu temava, no interesno e da se vidi kako so nea ke se spravat muslimankite ? Dali ke se drzhat spored k*ranot, dali ke odat so sovremenieto, dali ke se obrazuvaat i ke se borat za svoe vistinsko mesto vo opshtestvoto vo siot svoj kapacitet, dali ke odat vo toa samo do polovina pat za da se zadrzhat nekogashnite pishuvanja vo Knigata i da ne se konfrotiraat so onie za koi nekogashniot zbor e nesomneno polnovazhen i denes i t.n.
Rabotava e od fundamentalno znachenje za razbiranje na religijskite vrednosti, normi i principi na zhiveenje, testirani od strana na vremeto. Onoa sto nie se obiduvame da go zememe kako neshto nevazhno, trivijalno ili nepotrebno za diskusija ne e nishto drugo tuku beganje od segashninata i vistinata so koja pochnuvame sekojdnevno da se sudirame. Od tuka pochnuvaat i frikciite megju postoechkoto i idejnoto, a so toa i protivrechnostite koi vodat do konflikti i opshtestveni konfrotacii.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 18:53
so ubo si objasnuvate, vi se divam
nerazbiram so sakate da dokazete
deka zenite se i obrazovani i emancipirani
da, se i edno i drugo no samo 3 %
se drugo si se samo gacki zatoa sto site znaeme kako toa ide
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 22:26
Messenger напиша:
zidarski напиша:
Tuka na primer - edni od najgolemite finansiski institucii se vodat od zheni... |
Rabotata e sto fundamentalistite imaat ogromen problem so onoa sto e i so onoa sto misilat deka treba da e.
Od edna strana se nafatile da odat spored k*ranot od zbor do zbor, od druga strana vremeto si go pravi svoeto i onoa sto e arhaichno se pregazuva bezmilosno. Vo takva situacija vernicive se poveke se naogjaat stesnati megju realnosta i nivnite dogmi.
Spored k*ranot, zenite ne gi bivalo za biznis nitu za pomnenje raboti, sovremenoto vreme toa go negira, spored k*ranot zhenite mozhat da se javat kako sovetnici ili svedoci samo po dve zaedno poradi svoite ogranicheni znaenja i kapacitet sporedeno so mazhite, sovremeniot zhivot toa go negira...
Sega se postavuva prashanje, kako ke se odnesuva edna fundamentalna muslimanska zhena? Dali ke odi od zbor do zbor kako sto diktira k*ranot ili ke odi so sovremeniot zhivot ?
Jas znam sto se sluchuva vo nashiot del od svetot i mnogu mi e jasna realnata slika okolu temava, no interesno e da se vidi kako so nea ke se spravat muslimankite ? Dali ke se drzhat spored k*ranot, dali ke odat so sovremenieto, dali ke se obrazuvaat i ke se borat za svoe vistinsko mesto vo opshtestvoto vo siot svoj kapacitet, dali ke odat vo toa samo do polovina pat za da se zadrzhat nekogashnite pishuvanja vo Knigata i da ne se konfrotiraat so onie za koi nekogashniot zbor e nesomneno polnovazhen i denes i t.n.
Rabotava e od fundamentalno znachenje za razbiranje na religijskite vrednosti, normi i principi na zhiveenje, testirani od strana na vremeto. Onoa sto nie se obiduvame da go zememe kako neshto nevazhno, trivijalno ili nepotrebno za diskusija ne e nishto drugo tuku beganje od segashninata i vistinata so koja pochnuvame sekojdnevno da se sudirame. Od tuka pochnuvaat i frikciite megju postoechkoto i idejnoto, a so toa i protivrechnostite koi vodat do konflikti i opshtestveni konfrotacii. |
Прво: Селам алејкум до моите браќа и сестри во Ислам,добра вечер до моите браќа и сестри по Адама.
Еве после мала пауза,повторно сум тука,и гледам дека пак сте ја затеггнале работата.
Прочитав во претходните страници што се е запишано,и веднаш заприметив дека и покрај одличниот одговор кој ви го даде Аиша,вие сепак не сте разбрале,или не сакате да разберете,ајде за Антони јасно мие,оти човекот е со ограничен ум ама за тебе Месенџер не верував дека толку блиску си до него,па еве во кратки црти се навраќаме пак на прашањето.Антони го даде следниов к*р,ански цитат по кој востанови дека жената во Исламот е дискриминирана и дека нема доволно право на образование како мажот ПОРАДИ НЕЈЗИНАТА ЗАКОРАВЕНОСТ НА УМОТ!-еве го ајетот:
O vjernici, zapišite kada jedan od drugog pozajmljujete do određenoga roka. I neka jedan pisar između vas to vjerno napiše i neka se pisar ne uzdržava da napiše, ta Allah ga je poučio; neka on piše, a dužnik neka mu u pero kazuje i neka se boji Allaha, Gospodara svoga, i neka ne umanji ništa od toga. A ako je dužnik rasipnik ili slab, ili ako nije u stanju u pero kazivati, onda neka kazuje njegov staratelj, i to vjerno. I navedite dva svjedoka, dva muškarca vaša, a ako nema dvojice muškaraca, onda jednog muškarca i dvije žene, koje prihvaćate kao svjedoke; ako jedna od njih dvije zaboravi, neka je druga podsjeti. Svjedoci se trebaju na svaki poziv odazivati. I neka vam ne bude mrsko da ga utanačite pismeno, bio mali ili veliki, s naznakom roka vraćanja. To vam je kod Allaha ispravnije i prilikom svjedočenja jače, i da ne sumnjate - bolje; ali, ako je riječ o robi koju iz ruke u ruku obrćete, onda nećete zgriješiti ako to ne zapišete. Navedite svjedoke i kada kupoprodajne ugovore zaključujete i neka ne bude oštećen ni pisar, ni svjedok. A ako to učinite, onda ste zgriješili. I bojte se Allaha - Allah vas uči, i Allah sve zna.
Мене ме чуди од каде во овој ајет извлековте заклучок дека жената е обесправена,и нема потполно право на образование како мажот.Ако мислете на делот од ајетот каде Аллах џ.ж. вели: I navedite dva svjedoka, dva muškarca vaša, a ako nema dvojice muškaraca, onda jednog muškarca i dvije žene, koje prihvaćate kao svjedoke; ako jedna od njih dvije zaboravi, neka je druga podsjeti.
тогаш наголемо се лажете,пошто во овој ајет уште на еден брилијантен начин Аллах џ.ш. ја дава вистината која насекаде околу нас е присутна и застапена.
Јас ќе пристапам од еден друг агол и воопшто нема да се повторам на она што Аиша одлично ви го појасни.
Месенџер:Првиот к*р,ански ајет кој му се објавил на Мухаммеда а.с. не е кланјај!-Пости!-Давај Зекат!-Обави Хаџ!-итн, туку:ИКРЕ!-УЧИ-ЧИТАЈ-СТУДИРАЈ-ОСОЗНАВАЈ-ПРОСВЕТУВАЈ СЕ!
Од тука јасно се гледа колкава вредност во Исламот има науката!-За да ни биде појасно ќе ги цитирам и зборовите од Мухаммеда а.с. како надополнување на ајетот,во кои зборови рекол:;БАРАЊЕТО НАУКА Е СТРОГА ДОЛЖНОСТ ЗА СЕКЈ МУСЛИМАН И МУСЛИМАНКА!;Значи жената нема никакво ограничување во науката!Таа има потполно право да се образува во сите пори на науката.Таа има потполно право да биде застапена во сите сфери на системот.
Но,зошто к*р,анот кога станува збор за сведочењето не насочува на тоа ДЕКА ДВЕ ЖЕНИ СЕ ЗАМЕНА ЗА ЕДЕН МАЖ?
Од многу едноставни причини:
-Жената за разлика од мажот(не само во Исламот),повеќе е посветена на семејството,подигнувањето и одгојувањето на децата,повеќе е застапена во домашните потреби.
-Жената по природа е ПОНЕРВОЗНА ОД МАЖОТ,ПОИЗБРЗЛИВА,(извинете мои дами,но,тоа е така)!
-Жената во многу случаи е поитра од мажот,но ,со пократка памет поради нејзиното избрзување во носењето одлуки(пак опростите ми сестри мои)
Од друга страна пак ајде да погледнем и некои ДРУГИ ФАКТИ НА РЕАЛНИОТ ЖИВОТ!
-Дали некаде во светите книги се спомнува некоја жена да била испратена како ПЕЈГАМБЕР? -Ако не,-дали Бог направил дискриминација?
-Кажете ми во историјата на човештвото,колку била застапена жената во однос на мажот како:Крал-ица,Цар-ца,Владар-ица,Претседател-ка, итн...ако е во помал процент,кажете ми дали е тоа диксриминација?
-Кажете ми каков е соодносот маж-жена во однос на науката и научните откритија?-Ако имаме помалку жени научници-дали е тоа ограничување или дискриминација Месенџер?
-Колку жени се нобеловки а колку мажи се нобеловци?--Ако има повеќе ,дали е ова поради дискриминацијата?
-Дали знае некој знае некоја жена ,еве да речеме која била СВЕТСКИ ПРВАК ВО ШАХ?
Еве пред малку го гледав Милионер и во стилот на Трендо ќе те прашам Месенџер:ДАЛИ ПОВЕЌЕ КАНДИДАТИ ИМАМЕ НА ОВОЈ КВИЗ ЖЕНИ ОД МАЖИ?
не заборави имаш три џокери да ги искористеш,ако ја утнеш ТЕШКО ТЕБЕ!
-Дали некој знае што вели науката за односот на осознавање и пробивање во научните дисциплини помеѓу мажот и жената?
И на крајот,кога ќе ги разгледате реалните факти во оваа насока кои биле и СЕ и ден-денеска во светот помеѓу мажот и жената,одговорете ми на прашањето:
ДАЛИ к*р,АНОТ КОГА СТАНУВА ЗБОР ЗА ПОТПИШУВАЊЕ НА НЕКОЈ ДОГОВОР ЈА ДИСКРИМИНИРАЛ ЖЕНАТА ИЛИ УКАЖАЛ НА НЕЈЗИНАТА РЕАЛНА И ВИСТИНСКА СОСТОЈБА КОГА РЕКОЛ:;А АКО НЕМА ДВАЈЦА МАЖИ,ТОГАШ ПОВИКАЈТЕ ЕДЕН МАЖ И ДВЕ ЖЕНИ?
-Ајде да ве видам,ама сите да давате реални забелешки,не да се натегнувате!
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 22:40
Ubavo e sto sakash da go opravdash onoa sto k*ranot decidno go opishuva kako neramnopravnost megju zhenata i mazhot.
Jas ne go kupuvam tvoeto objasnuvanje, za nikakva cena, duri i da mi go dadesh za dzhabe. Ednostavno ne drzhi voda.
Zhalam. Ubeduvaj se samiot vo toa kolku sto sakash, a ako zhenite vi veruvaat vo takvi interpretacii, srekno i na nim. Toa sto go zboruvash ti e nekakva refleksija na daaaaalechnoto minato. Denes e bukvalno pregazeno i prestavuva nepovratna arhaichnost.
Good night and good luck! Have a nice dreams. Eden den ke se rabudish vo realnosta. Se nadevam deka nema da bide premnogu docna.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 22:45
Messenger напиша:
Ubavo e sto sakash da go opravdash onoa sto k*ranot decidno go opishuva kako neramnopravnost megju zhenata i mazhot.
Jas ne go kupuvam tvoeto objasnuvanje, za nikakva cena, duri i da mi go dadesh za dzhabe. Ednostavno ne drzhi voda.
Zhalam. Ubeduvaj se samiot vo toa kolku sto sakash, a ako zhenite vi veruvaat vo takvi interpretacii, srekno i na nim. Toa sto go zboruvash ti e nekakva refleksija na daaaaalechnoto minato. Denes e bukvalno pregazeno i prestavuva nepovratna arhaichnost.
Good night and good luck! Have a nice dreams. Eden den ke se rabudish vo realnosta. Se nadevam deka nema da bide premnogu docna. |
Хехехе,знаев дека опашката ќе ја свиткаш,и ќе побегнеш ,ОТИ НЕМОЖЕШ ПОВЕЌЕ ДА СЕ ОПРАВДУВАШ СО ТВОЈАТА УТОПИСТИЧКА ФИЛОЗОФИЈА.Ајде кога веќе почна,кажи ми за вашите жени,не мораш за муслиманките(тие за тебе се обесправени),зборувај за оние прашања кои ти ги поставив.Давај факти од вашите развиени земји,земај податоци од каде сакаш,ајде јунаку да те видам сега,а не само да толчиш напразно слама кога си сам!
Ајде да те видам сега каков маж си,и каков интелектуалец?
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 22:46
Ako zanesh samo svesen za sto zboruvash... samiot bi zastanal.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 22:51
Густо-но интересно станало овде. Еве и од мене прашање врзано со образованието на жената во исламот: Познавам вистински муслиман кој има многу деца. Сите синови му се школувани по белиот свет, кој доктор, кој професор, се земало заеми, кредити-безрезервно. Се издржавале цело време додека траело нивното школување. Ќерките пак-освен некакво основно образование, не завршиле ништо друго. Омажени се (нормално, ги издржаваат мажите), и “работат“ ако може така да се каже како шнајдерки (ништо друго незнаат, евентуално да плетат). И, каде е тука рамноправноста? А? Бидете објективни во одговорот.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 23:12
Прво треба да одговорете на овие прашања,па после ќе расправаме колку што сакате:
-Дали некаде во светите книги се спомнува некоја жена да била испратена како ПЕЈГАМБЕР? -Ако не,-дали Бог направил дискриминација?
-Кажете ми во историјата на човештвото,колку била застапена жената во однос на мажот како:Крал-ица,Цар-ца,Владар-ица,Претседател-ка, итн...ако е во помал процент,кажете ми дали е тоа диксриминација?
-Кажете ми каков е соодносот маж-жена во однос на науката и научните откритија?-Ако имаме помалку жени научници-дали е тоа ограничување или дискриминација Месенџер?
-Колку жени се нобеловки а колку мажи се нобеловци?--Ако има повеќе ,дали е ова поради дискриминацијата?
-Дали знае некој знае некоја жена ,еве да речеме која била СВЕТСКИ ПРВАК ВО ШАХ?
Еве пред малку го гледав Милионер и во стилот на Трендо ќе те прашам Месенџер:ДАЛИ ПОВЕЌЕ КАНДИДАТИ ИМАМЕ НА ОВОЈ КВИЗ ЖЕНИ ОД МАЖИ?
-Дали некој знае што вели науката за односот на осознавање и пробивање во научните дисциплини помеѓу мажот и жената?
П.С. Мухаммед а.с. рекол:;БАРАЊЕТО НАУКА Е СТРОГА ДОЛЖНОСТ ЗА СЕКОЈ МУСЛИМАН И МУСЛИМАНКА!;
Сметам дека покрај безбројните други цитати,и ОВА Е ДОВОЛНО за да се види каков е ставот на Исламот по однос на учењето на жената.Нема потреба од бегање лево-десно.Јас ви посочив исламски став,а тоа што некој си ја запоставил ќерка му,не ја образувал,тоа нема врска со Исламот.Мислам дека крајно е неферски да се поистоветуваат овие две работи.
Дијагнозата ја утврдува лекарот и дава лекови својствени на болеста,а дали пациентот ќе ги пие тие лекови тоа е негов проблем и лекарот за тоа воопшто не е крив.
Начелото за науката во Исламот го дал к*р,анот и Хадисот од пејгамберот,а дали муслиманот ќе ги школува своите женски деца или не тоа е негов проблем и Исламот за тоа воопшто не е крив.
Мислам дека се разбравме!
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 23:26
efendija напиша:
Прво треба да одговорете на овие прашања,па после ќе расправаме колку што сакате:
Пејгамбер немало, но имало жени кои имале мошне посебно место. Како во Стариот така и во Новиот Завет. Тоа е Божја одлука а не дискриминација од страна на Бога. Да не зборуваме за Стариот Завет (Рут, Тамара,Естира, Раав...) а за Новиот Завет да појдеме од Дева Марија на која и била доверена најсветата задача меѓу жените, а потоа жените биле најголеми следбенички на Исус. Бог никако не направил дискриминација. Никако.
-Кажете ми во историјата на човештвото,колку била застапена жената во однос на мажот како:Крал-ица,Цар-ца,Владар-ица,Претседател-ка, итн...ако е во помал процент,кажете ми дали е тоа диксриминација? Бројни царици и владетелки биле жени, почнувајќи од најстарите цивилизации, од Клеопатра, па што знам Марија Антоанета, Катерина Велика...
Зошто помалку жени научници? Марија Кири, (не ми текнуваат други зашто не ми одат баш тие науки)......
Немам податоци
Мислиш дека се помалку интелигентни од мажите? Па тука е и факторот “срам“, потремаџики сме ние, а не дека помалку знаеме....
П.С. Мухаммед а.с. рекол:;БАРАЊЕТО НАУКА Е СТРОГА ДОЛЖНОСТ ЗА СЕКОЈ МУСЛИМАН И МУСЛИМАНКА!;
Сметам дека покрај безбројните други цитати,и ОВА Е ДОВОЛНО за да се види каков е ставот на Исламот по однос на учењето на жената.Нема потреба од бегање лево-десно.Јас ви посочив исламски став,а тоа што некој си ја запоставил ќерка му,не ја образувал,тоа нема врска со Исламот.Мислам дека крајно е неферски да се поистоветуваат овие две работи.
Дијагнозата ја утврдува лекарот и дава лекови својствени на болеста,а дали пациентот ќе ги пие тие лекови тоа е негов проблем и лекарот за тоа воопшто не е крив.
Начелото за науката во Исламот го дал к*р,анот и Хадисот од пејгамберот,а дали муслиманот ќе ги школува своите женски деца или не тоа е негов проблем и Исламот за тоа воопшто не е крив.
Работата е што ова се многу примери, а не само еден што го наведов, зошто е тоа така, дали мислиш дека тоа не се вистински муслимани Мислам дека се разбравме! Па, можеби не сосем, мислам, ќе има простор и за други прашања... |
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2008 во 23:59
maria_magdalena напиша:
[QUOTE=efendija]Прво треба да одговорете на овие прашања,па после ќе расправаме колку што сакате:
Пејгамбер немало, но имало жени кои имале мошне посебно место. Како во Стариот така и во Новиот Завет. Тоа е Божја одлука а не дискриминација од страна на Бога. Да не зборуваме за Стариот Завет (Рут, Тамара,Естира, Раав...) а за Новиот Завет да појдеме од Дева Марија на која и била доверена најсветата задача меѓу жените, а потоа жените биле најголеми следбенички на Исус.Бог никако не направил дискриминација. Никако.
-Кажете ми во историјата на човештвото,колку била застапена жената во однос на мажот како:Крал-ица,Цар-ца,Владар-ица,Претседател-ка, итн...ако е во помал процент,кажете ми дали е тоа диксриминација? Бројни царици и владетелки биле жени, почнувајќи од најстарите цивилизации, од Клеопатра, па што знам Марија Антоанета, Катерина Велика...
Зошто помалку жени научници? Марија Кири, (не ми текнуваат други зашто не ми одат баш тие науки)......
Немам податоци
Мислиш дека се помалку интелигентни од мажите? Па тука е и факторот “срам“, потремаџики сме ние, а не дека помалку знаеме....
Работата е што ова се многу примери, а не само еден што го наведов, зошто е тоа така, дали мислиш дека тоа не се вистински муслиманиМислам дека се разбравме! Па, можеби не сосем, мислам, ќе има простор и за други прашања...[/QUOTE> |
Прашањата не се поставени во насока дека Бог и направил на жената дискриминација.Тоа што го напиша Марија го знам,но,јас поинаку ги поставив прашањата.Но,секако ќе имаме и време и простор и за овие а и за други прашања,така да не мора премногу да запнуваме.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 02:38
Messenger напиша:
Good night and good luck! Have a nice dreams. Eden den ke se rabudish vo realnosta. Se nadevam deka nema da bide premnogu docna. |
KONECNO I NESTO MUDRO OD TEBE.
ZNACI DEKA NE SAKAS DA SFATIS. NE S A K A S !
AKO NE SAKAS TOGAS ZOSTO DISKUTIRAS, VOOPSTO!
Jas razbiram deka pravoto na demokratija na site im ovozmozuva da govorat, a PRAVOTO KOE GO IMA MOZOKOT E DA VNESE I NEKOI NOVI INFORMACII, PROMENI, DA SE RAZVIVA. A NE DA TAPKA VO PREDRASUDITE, DA SE DAVIIIII.
Kolku se ispomesaa temive a i kolku predrasudite se isti, ne sum sigurna na koja tema pisuvam i koja ja citam. se vrakam na pocetokot. Povtorno so isti raboti se zamarate, kolku i da vi sekristalno jasno obajsneti vie povtorno ISTO.
Ako moeto praktikuvanje na islamot e fundamentalisticko za tebe,pa toa e kompliment za mene. Bidejki mislam deka ti e jasno sto e fundament, ako neznaes kazi si go na angliski i ke go dobies prevodot.
Antony, sto e so tebe, sto te maci. Problemi so vidot! Stvarno ne mi e jasno!
Kade ti procita pa sega deka mene spored k*ranot mi e zabraneto da se zanimavam so finansii.
DALI TI VOOPSTO JA PRAVIS RAZLIKA OD SVEDOK I PROFESIJA. DALI JA ZNAES?!?!?!
jas stvarno sum iznenadena od tvoeto ne znaenje i sposobnosta za rezoniranje.
So taa tvoja KONSTATACIJA prozileguva deka i zenata na Muhammed, n.b.m.n. ne ziveela srptivno od k*ranot. Toa e tolku prosto od tvoja strana, da ne si i svesen. Fakticki, istoriski kako sakas.
MArija Magdalena,kako ti se dopaga ovoj primer: JAS I SESTRA MI STUDIRAME A BRAT MI NE!
I spomnav veke na pocetokot: PRAKSATA NA POEDNCITE NE MORA DA ZNACI DEKA E PRAKSA OD ISLAMOT. POSEBNO KOGA ZNAEME DEKA IMA JASNI ISLAMSKI PRAVILA I NORMI ZA ISTOTO!
Koi ti bea objasneti od efendija!
"Neka ne te razdocaruva brojnosta na onie koi ne veruvaat." Stoi vo k*ranot.
PA i jas ne se zamaram deka toa "denes e pregazeno" mene mi e bitno JAS da ne go gazam.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 04:09
Prvo da gi potsetam site deka temava e iskluchivo i samo za odnosot na islamot kon obrazovanieto na zhenata i za toa kako pravilata koi postojat se primenuvaat.
Efendija - iskreno, dobri ti se prashanjata, no ne se za ovaa tema. Iako razbiram deka sakash da go vrzesh toa so neopravdanosta na diskriminacijata, te molam ovaa tema da ostane konkretna.
Otvori gi vo posebna tema, kje bide interesno da se diskutira na niv.
Prashanje do Aisha - ova go prashuvam samo i iskluchivo vo vrska so obrazovanieto sega - Zoshto edno ochigledno jasno pravilo koe postoi vo k*ranot vo vrska so obrazovanieto i vo vrska ramnopravnosta na zhenata, ne se pochituva kako shto treba? Fakt e (ne obvinuvam, samo konstatiram) deka vo "islamskiot svet" tradicijata preovladuva vo odnos na ova prashanje - i za smetka na toa zhenata ne e postavena ramnopravno koga stanuva zbor za obrazovanie i za kariera...
Znachi - zoshto tolku mnogu tradicijata preovladuva nad neshto koe shto e Bozhji Zbor (odnosno neosporno, nepobitno) i zoshto zhenite vo toj svet ne se vo sostojba da go promenat toj svoj status (neshto koe shto se sluchilo odamna vo zapadniot svet)?
Odnapred ti blagodaram za odgovorot.
Zidarski
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 04:34
Aisha напиша:
Messenger напиша:
KONECNO I NESTO MUDRO OD TEBE.
ZNACI DEKA NE SAKAS DA SFATIS. NE S A K A S !
AKO NE SAKAS TOGAS ZOSTO DISKUTIRAS, VOOPSTO!
Jas razbiram deka pravoto na demokratija na site im ovozmozuva da govorat, a PRAVOTO KOE GO IMA MOZOKOT E DA VNESE I NEKOI NOVI INFORMACII, PROMENI, DA SE RAZVIVA. A NE DA TAPKA VO PREDRASUDITE, DA SE DAVIIIII.
|
Ne znam zoshto ti replicirash na komentar koj beshe upaten na drug, ama ajde...
Ne se sfakja nesto sto nema logika. Dokolku veke se javuvash so nekakvi zborovi togash biraj gi taka za da desh konkreten odgovor na postaveno prashanje, a ne da analizirash lichnosti. Ne sme na podforum za psihoanaliza.
A za onoa drugoto "PRAVOTO KOE GO IMA MOZOKOT E DA VNESE I NEKOI NOVI INFORMACII, PROMENI, DA SE RAZVIVA. A NE DA TAPKA VO PREDRASUDITE, DA SE DAVIIIII" potpolno si vo pravo. Ne zatoa sto novi informacii, promeni i razvitok ne se dobiva koga religiozno se chita samo edna kniga, tuku zatoa sto toa se odnesuva za zhenite muslimanki koi treba da reshat sto ke pravat so sebe vo novive vreminja. Ili natamu ke vredat dve od niv za eden mazh musliman vo odredeni priliki ili ke se izednachat so nego. Ili ke zhiveat po nekakvi arhaichni merila od pred eden ipol milenijum ili ke ja vidat svetlinata na novoto vreme. Ili ke ke se reshat da se razvivaat vpivajki novi informacii koi ke gi razbudat kako navistina ramnopravni Bozhji sushtestva (ne samo na hartija ili kako intelektualna konstatacija, tuku kako direkten akt na zhiveenje) ili ke si tapkaat vo svoite predrasudi i ke se davat vo niv.
Izborot e niven.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 19:36
mesi be pa ne rekov tolku losho
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 21:07
Zidarski, zosto tolku malku vernici....
Zosto lugeto ja otfrlaat religijata i ziveat bez ne1?!?!?
Ama site....
Nasite roditeli ziveele vo eden period kade sto, nekoj nesmeel nekoj ne sakal, da ja praktikuva religijata, a nekoj ja tolkuval kako sto sakal!
Na mojata baba i bilo zabraneto da se skoluva, odzata rekol! A i odzata nepismen! Katastrofa...
Se poglemiot broj na mladi koi se vrakaat vo svoeto veruvanje nosi i pozitivni promeni. Jas i moeto znaenje steknato na fax, nego i sebe si go stavam vo sluzba na islamot. I MISLAM DEKA SO NEGO POSTIGNAV OGROMEN USPEH.
No postoi i ona neizbeznoto, ona sto ti go spomnuvas, a toa e golemiot bran na nepismenost vo muslimanskiot svet. Taa nepismenost se odrazuva na site polinja. Ne e samo obrazovanieto, voopsto.
No najcesto muslimanksiot svet e i najsiromasen, se bori za svoja gola egzistencija, i vo taa borba ne razmusliva za obrazovanieto, tuku ednostano kako da prezivee.
Na temata narodoto koj ja osloboduva zenata, staviv eden tekst, koj mislam deka delumno ke ti ja razjasni dilemata!
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 21:29
Tokmu zaradi ova otvoriv nova tema - (Ne)Vernici... pogledni ja i daj svoj komentar tamu, bi bilo interesno da se prochita shto mislish...
Za zhal e mnogu pokomplicirana celata rabota od toa, Aisha... Mnogu... Problemot e shto "plemenskiot" nachin na ureduvanje e teshko da se suzbie. Samite vodachi, osven ako samite tie ne se mnogu nabozhni i navistina ucheni, ne sakaat da imaat obrazovani lugje okolu niv, zatoa shto na toj nachin nema da imaat apsolutna vlast i mokj. Kolku poneobrazovan e narodot naokolu, tolku polesno veruva vo toa shto mu se veli... i ova e primer nasekade vo svetot. Zatoa i ima takvi smeshni napadi vrz se shto e moderno vo islamskiot svet od strana na lugje koi tvrdat deka se vistinski vernici, no spored ova shto go chitam od vas, odat vo sprotivnost so toa shto e sushtina na vashata vera. Ne sakaat moderniziranje na tehnikata, internet, podobruvanje na komunikaciite, prevozot, obrazovanieto pred se. Namesto da go stimuliraat toj razvoj, tie se plashat od nego, verojatno zatoa shto gi asocira na "greshniot" zapad... kako vo primerot shto go dade so baba ti i odzhata...
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 22:05
Vo islamot se zabraneti novini vo veruvanjeto ne vo ziveenjeto. tehnikata e odobrena, se dodeka se koristi vo opravdani celi.
A site oponenti na t.n. vodeci se zandana
No noramlno i plemenskiot nacin an ziveenje si ima svoi posledici, no noramlno ne kako sto i ti velis edinstveniot. Korenite se dlaboko, dlaboko vkoreneti...
NO NAJBITNO E DEKA SE RABOTI NA PROCESOT.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 22:10
Aisha напиша:
[QUOTE=Messenger]
MArija Magdalena,kako ti se dopaga ovoj primer: JAS I SESTRA MI STUDIRAME A BRAT MI NE!
EptenIako veruvam deka i na brat ti ke mu bide ovozmozena taa sansa, kakvi i da se pricinite koi momentno go sprecuvaat. Inaku primerot koj go navedov e vistinit-no od istiot ke zaklucis deka se raboti za postara osoba 9stom veke ima mnogubrojna celad po beliot svet), odnosno, veruvam deka pomladite generacii ne razmisluvaat na takov nacin, t.e. gi obrazuvaat zenskite deca. Isto kako sto ima i "hristijani" koi ostanuvaat neobrazuvani, ne?
I spomnav veke na pocetokot: PRAKSATA NA POEDNCITE NE MORA DA ZNACI DEKA E PRAKSA OD ISLAMOT. POSEBNO KOGA ZNAEME DEKA IMA JASNI ISLAMSKI PRAVILA I NORMI ZA ISTOTO! Koi ti bea objasneti od efendija!
Apsolutno
"Neka ne te razdocaruva brojnosta na onie koi ne veruvaat." Stoi vo k*ranot.
PA i jas ne se zamaram deka toa "denes e pregazeno" mene mi e bitno JAS da ne go gazam. Taka e, praksata na poedinci i tradiciite ne treba da vlijaat vrz naseto ispolnuvanje na ona sto od nas se bara, nitu pak site treba da se stavaat vo ist kos. |
|
Постирано од: postariot brat
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 22:48
Aisha ja dozivuvam kako tipicen i sovrsen primerok na zena muslimanka koja kako feminist se bori da se samounisti. Mislam deka nekade procitav deka ste studirale islamska teologija ili taka nekako. Dali togas koga dobro go poznavate k*ranot i ete ste dovolno naobrazovani nekade vo k*ranot se spomenuva nosenje feredze kakvo sto ovde reklamirate so vasata fotografija. bi sakal citat od k*ranot a ne nekoja si ideja na nekoj Mula ili profesor koj dodeka se dzari po studentki risjanki ne saka nikoj da mu gi gleda negovite anamki. Da, te podrzuvam deka treba da se podrzi obrazuvanjeto na zenata muslimanka no toa prvo ke go napravi nekoja kako tebe dokolku go frli feredzeto dokolku istoto ne se spomnuva vo k*ranot a ne tuka kako reklama za pristoen izgled na edna obrazovana Muslimanka koja razgovara bara - bar so Mazi go potenciras kako pravec ili pravilo. Zenata muslimanka treba da razmisluva so svoja glava zatoa sto Gospod taka sakal i koga ja sozdal i dal Glava a so toa znaci deka taa ne moze da razmisluva so glavata na mazot . Probajte za minuta da ne razmisluvate na nisto i ke vidite deka i nistoto ke go doziveete kako nesto, sakam da kazam deka nevozmozno e da ne se razmisluva, a pogotovo ne so bilo koja druga osven so svojata glava. Tocno e deka Gospod ve sozdal vas zenite poubavi ili pak nas mazite poneotporni na vasata neznost. Mozam da razberam deka vo zemja kako Avganistan mozebi dokolku se setate so minic po ulica mozebi ke bidete siluvana i toj fakt se dolzi ne na neobrazovanosta na zenata ami na neobrazovanosta na mazot koj tvrdi deka site mazi se stoka koja ne moze da se kontrolira koga ke vidi ubavo zensko telo, i deka dokolku ne ja ponizi so javen seks kade ke i pokazi koj e maz, toa nejzino defile vo javnost so samo nekolku partali go vregjaat. Zenskoto lice sestro Aisha samo po sebe bez pritoa da se izmalterisa so ton sminka ili silikon za usni ne e sramno ili seksi, takvo go dozivuva samo izopaceniot maz koj ne znae da ljubi platonski i koj nikogas ne go nadminal Edipoviot kompleks i koj sekoja zena pa i rodenata majka ja gleda kako seksi a ne kako ubava pojava koja treba da se pocituva i saka na eden fin priroden prijatelski bratsko-sestrinski nacin. Za kraj ke go povtoram prasanjeto do Aisha dali vo k*ranot Allah bara nosenje feredze i dokolku ne ke ve zamolam da ja smenite slikata so koja kako napredna Muslimanka za kakva ve dozivuvam rabotite protiv pravata i slobodite na Muslimankite zagarantirani so k*ranot, i nema da doprinesuvate za ova razgaluvanje na mazite koi kako nekoi indolentni decinja ne znaat da si gi kontroliraat emociite. Slobodno postavete si kakva bilo slika so islamski motiv so koja nema da predizvikate sram na sekoja zena koja se seta so otkrieno lice. So ovaa slika me vregjate i mene kako Maz koj smeta deka treba sekoj da si ima bel obraz koj ke go pokazuva vo javnost bez razlika na pol.
------------- Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 22:53
Da, mnogu interesno e shto Aisha samata mnogu pati ima napishano za toa kako treba da se oblekuva muslimankata (odnosno - samo marama, ne feredzhe), a ima staveno slika so feredzhe...:)
Bi bilo interesno da objasni...
|
Постирано од: Omer El Faruk
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 22:42
Za Anakin.
http://www.youtube.com/watch?v=WDvZr0NG08M
|
Постирано од: Omer El Faruk
Датум на внесување: 12.Февруари.2008 во 23:22
zidarski напиша:
Da, mnogu interesno e shto Aisha samata mnogu pati ima napishano za toa kako treba da se oblekuva muslimankata (odnosno - samo marama, ne feredzhe), a ima staveno slika so feredzhe...:)
Bi bilo interesno da objasni... |
Pa ludje be...toa sepak e samo slika,avatar.
Ako Aischa mnogu pati napisala kako treba da se oblekuva muslimankata,sigurno se vladee spored toa sto go napisala.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 21:22
Ova e eden od moite posledni postovi....
- Kako prvo sakam da kazam deka za toa dali treba da se nosi feredza ili samo samija, veke imam pisuvano i ne bi sakala da se ponovuvam (tamu go imam i citirano k*ranskiot ajet).....Dvete se ispravni, a koj sto ke nosi zavisi od nego i negoviot stepen na veruvanje kako i moznosti.....
Sekoja koja nosi ja podrzuvam, a onaa koja ne nosi ne ja osuduvam, NORMALNO....
- Ne sum islamski teolog, naprotvi jas sum pravnik, veke ako e bitno i na samiot kraj od moeto javuvanje spomnato.Za islamot postojano citam, posebno sum posvetena na komparativnoto pravo. Mozebi ke se vpustam vo studiozno proucuvanje na serijatskot pravo (bidejki ova go poznavama veke). No toa veke ne e ni bitno.
za ovaa tema na samiot kraj ke kazam deka na patot kon steknuvanjeto na znaenjeto, kako primer mi stoi Aisha, zenata na Pratenikot, n.b.m.n., koja bila edna od najobrazovanite zeni vo svoeto vreme, i den denes nie sme svedoci za nejzinoto znaenje, i mojot nick e inspiriran od nea.
OBVRSKATA ZA BARANJE ZNAENJE E ZA SEKOJ MUSLIMAN I MUSLIMANKA! Hadis
Milo mi e sto ja ispolnuvam ovaa obvrska dadena od Pratenikot, s.a.v.s.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2008 во 21:29
Blagodaram za odgovorot Aisha.
Se nadevam deka ova ne e eden od tvoite posledni postovi!
Jas lichno veruvam deka ne samo shto imame obvrska da se obrazuvame samite sebe si, tuku imame obvrska i da im pomagame na drugite da se obrazuvaat. Zatoa bi bilo mnogu dobro za site nas ako ostanesh na forumov i prodolzhish da doprinesuvash vo diskusiite so svoeto znaenje i so jasnite i tochni komentari. Imash odlichni poznavanja i bi bilo golema shteta za site nas ako ne prodolzhish da pishuvash.
Se nadevam na ushte mnogu dobri diskusii.
So pochit,
Zidarski
|
Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 02.Март.2008 во 23:04
Aisha напиша:
OBVRSKATA ZA BARANJE ZNAENJE E ZA SEKOJ MUSLIMAN I MUSLIMANKA! Hadis
Milo mi e sto ja ispolnuvam ovaa obvrska dadena od Pratenikot, s.a.v.s. |
Na site ni e milo!!!
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 02.Март.2008 во 23:52
Opasen si Daija
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 03.Март.2008 во 04:48
pa sega
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason