IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7374757677 98>
Автор
Порака
misterX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 00:01
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Интересно прашање Nikki. Вакви стихчиња јас им подарвам на Сведоците кои ми доаѓаат на врата и кои се обидуваат да ми докажат дека Светиот Дух не е личност, туку дека е Божјата делотворна активна сила, еден вид енергија и најчесто го илустрираат со електрична струја која му овозможува на вентилаторот да врти.

Ако и тебе ти чукнат на врата и ти ја постават оваа илустрација за Светиот Дух, прашај ги:

Дали една струја може да се ожалости?"И не жалостете Го Светиот Дух Божји, со Кој сте запечатени за денот на избавувањето!" (<SPAN style="COLOR: red">Ефесјани: 4:30</SPAN>)Дали една струја може да воздивнува?"но Самиот Дух посредува за нас со неискажливи воздишки." (<SPAN style="COLOR: red">Римјаните 8:26</SPAN>)Дали една струја може да одлучува?"Имено, Светиот Дух и ние одлучивме да не ставаме на вас никакво друго бреме, освен овие потребни работи" (<SPAN style="COLOR: red">Дела 15:28</SPAN>)Дали една струја може да сведочи?"Освен што Светиот Дух ми сведочи, во секој град, велејќи дека ме чекаат окови и маки." (<SPAN style="COLOR: red">Дела 20:23</SPAN>)Дали една струја може да испитува?"А Бог ни го откри тоа нам преку Духот, зашто Духот испитува сè, па дури и Божјите длабочини." (<SPAN style="COLOR: red">1 Коринтјани 2:10</SPAN>)Дали една струја може да поседува знаење?"Па и тоа не го зборуваме со зборови научени од човечката мудрост, туку со зборови научени од Светиот Дух" (<SPAN style="COLOR: red">1 Коринтјани 2:13</SPAN>)Дали една стрја може да комуницира, да зборува преку пророците, преку христијаните, да ни зборува во молитва, да забранува, да дозволува итн. Дали една струја, енергија, сила и сл. може да поседува знаење, разум, емоции? Се надевам дека на овие реторички прашања секој здраворазумен човек ќе одговори со катгегорично НЕ. Тоа се атрубити на личност. Робот или компјутерот можат да поседуваат знаење и информации, но не можат да поседуваат разум и чувства. Светиот Дух ги поседува овие атрибути, затоа тој не е ниту робот, ниту машина, ниту струја, туку Тој е личност - Бог.

Evangelos,kako si?
Dali moze ovde da mi odgovoris na prasanjata od temata Na kogo mu platil Isus?
Se izvinuvam ako se povtoram vo nekoe prasanje no sakam da vi kazam deka sum nov na forumov i na ovaa tema nemozev da gi procitam site vasi prethodni komentari. Se nadevam deka nema da mi zamerite.
So evangelos malku si "pomuabetivme" na edno drugo mesto pa toj so pravo mi sugerirase da gi prefrlam moite prasanja na soodvetniot forum. Se nadevam deka evangelos znae za sto stanuva zbor.
A vo kontekst na ova ke go prasam pokraj drugoto ako moze da mi objasni
sto znacat ovie raboti posle recenicite: Korintijani pa nekoi brojka, dela, efesjani i sl. Ne sakam da komentiram nesto ako ne go znam.
Pozdrav

Изменето од misterX - 10.Февруари.2008 во 00:04
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 00:11
Originally posted by Nikki Nikki напиша:

Cekam pojasen odgovor za zenite
Zosto da si ja pokrijat glavata
I zosto da ne zborat ako se pomladi

Dobro eve ti pojasen odgovor
Da Ap Pavle go zapoveduva toa vo noviot zavet ama misli na stariot zavet i za vo noviot zavet misli na duhovno i blagocestivo pokrivenie na zenata, vo samata liturgija i bogosluzenie da bide prepodobna i ponizna za da go primi blagovestieto i slavoslovieto na svestenikot vo potpotlno smirenie i blagodat.
Za zboruvanjeto na zenite bev dovolno jasen.

Za da me razberes ne go citaj evangelos bidejci toj ti go mati umot so negovite ereticki ucenja i zatoa ne mozes da go razberes moeto pravoslavno objasnenie.
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 00:21
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Vaka mozes da proveris dali toj e vistinski hristijanin ili lazen: Nateraj go da se pokloni pred ikonata na Presveta Bogorodica ili pred Sveti Petar. Ako se pokloni znaci vistinata e vo nego, a ako ne begaj od nego, Gospod ke mu sudi sto gi zaveduva lugjeto!!!

Се што би додал на овој критериум е овој библиски цитат:

"А кога Петар влегуваше, Корнелиј му излезе во пресрет, падна пред неговите нозе и се поклони. А Петар го подигна, велејќи: „Стани! И јас сум само човек! "

(Дела 10:25-26)

Поздрав!<A name=27></A>

I sto ako Petar ne daval da mu se poklonuvaat? Mislis deka poradi toa denes i nie ne treba da se poklonuvame pred negovata sveta ikona? Premnogu bukvalno ja svakjas Biblijata evangelose, zatoa i pogresno ja razbiras. Taa ne moze sekoj da ja razbere tuku samo svetite otci i zatoa treba i niv da gi citas i da se vratis vo pravoslavieto zasto toa e pravata vera.
Crkvata treba da se sledi, a ne Biblijata.

Ako si tolkav ekspert vo Biblijata, aj objasni mi zosto rodoslovieto na Isus vo evangelieto na Matej e razlicno od ona vo Luka? Ete ti dokaz deka i tamu stanuva zbor za duhovni rodoslovija a ne za buvkalni rodoslovija
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 00:38
Koj ke mi objasni sto znacat ovie raboti posle citatite na biblijata: Korintijani pa nekoi brojka, dela, efesjani i sl.
konkreten primer: Dela 10:25-26
p.s. Pravoslven ke moze li da mi kazes od koje naslikan na ikonata?
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 00:53
Леле ама сте ми се нафрлиле човек да не знае од каде да почне да одговара среќа

Ајде со ред:
Pravoslaven, според твоите коментари гледам дека си длабоко хипнотизиран од православните авторитети и затоа не сум оптимист дека ќе се разбереме во нашите дискусии.
Околу поклонувањето на Петар, ако не го разбра стихот кој ти го наведов, не верувам дека понатамошно објаснување ќе има некаков удел. Ако си така убеден, слободно продолжи си да му се клањаш на братот Петар.

Crkvata treba da se sledi, a ne Biblijata.

Мило ми е што сепак ја воочи основната разлика меѓу мене и тебе, ти го следиш православието, јас го следам Божјиот Збор.

Сепак, за она што ме прашуваш ќе ти одговорам за да не се возгордееш и да мислиш дека си ми поставил којзнае какво шах-мат прашање среќа

Ako si tolkav ekspert vo Biblijata, aj objasni mi zosto rodoslovieto na Isus vo evangelieto na Matej e razlicno od ona vo Luka? Ete ti dokaz deka i tamu stanuva zbor za duhovni rodoslovija a ne za buvkalni rodoslovija

Велиш духовни родословија а? голема%20насмевка Се надевам, ако ништо друго, барем дека ти се разбираш што зборуваш.

Одговорот е многу едноставен: Матеј ни го наведува законскиот родослов на Исус преку Неговиот очув Јосиф, а Лука  ни го наведува биолошкото родословие на Исус преку Неговата мајка Марија.
Има повеќе докази за ова. Ќе наведеме неколку од нив:

1. Извештајот на Исусовото раѓање евангелистот Матеј ни го дава од перспектива на Јосиф (Матеј 1:18-25), додека Лука тоа го прави од перспектива на Марија (Лука 1:26-56). Па оттаму секој од нив си ја задржува својата перспектива и во родословот на Исус, едниот преку Јосиф, а другиот преку Марија.

2. Целна група на евангелието по Матеј се евреите. Впрочем и затоа ова евангелие изобилува со старозаветни пророштва, кои само на евреите им имаат некакво значење. Евреите секогаш ги правеле родословијата од страната на мажот-таткото, па така и во овој случај, иако Јосиф не му бил биолошки татко на Исус, сепак по правилата на еврејските родословија тој му бил законски татко на Исус и како таков го повлекува своето родословие и врз Исус.

3. Лука пак своето евангелие го адресира до Теофил, кој бил грк, значи неевреин, и затоа го наведува биолошкото родословие на Исус (преку Марија) затоа што, како што нам не ни е логично Христовото родословие да е поврзано со Јосиф, бидејќи не сме евреи, така и на гркот Теофил тоа не би му било логично и веројатно повеќе би го интересирало за биолошката поврзаност на Исус со Марија, татко и Илија итн. до Адам.

4. Јосиф се спомнува и во двете родословија затоа што Лука, иако оди преку мајката на Исус, тој ја следи еврејската традиција спомнувајќи ги само мажите во родословието. Па затоа го спомнува Јосиф како маж на Марија, а потоа го спомнува таткото на Марија, па нејзиниот дедо итн.

5. Интерсно е да се спомне и дека во оригиналниот старогрчки јазик, во родословието по Лука сите имиња освен Јосиф се напишани со одреден член (Илиев, Мататов или во англискиот јазик "the" Heli, "the" Matthat). Иако ова често не се забележува во преводите, сепак ова би го забележал секој кој би читал од грчкиот текст и, согласно грчката граматика, јасно би заклучил дека иако Јосиф е спомнат, сепак родословието оди по линијата на Марија.

6. Уште еден доказ имаме во еврејските извори т.е. во Ерусалимскиот Талмуд, каде јасно е наведено дека Марија му е ќерка на Илија (Hagigah 2:4).

Теолошката причина зошто во Библијата за Христос имаме две до некаде различни родословија е малку подлабока и навлегува во природата на Христос, во суштината на тоа Кој всушност Христос е. Според библиското учење Христос е опишан како Син Човеков и Син Божји. Христос има две природи, божествена и човечка. Христос е 100% Бог и 100% Човек, па оттаму има и две родословија.
Човечката, биолошката или адамовата природа на Христос започнува од Адам и оди се до Неговата мајка Марија, а пак божествената започнува дирекно од Бог, Кој преку Светиот Дух ја оплоди утробата на Марија и Кој пред многу векови на Авраам прв му го соопшти ветувањето дека од него ќе излезе Месијата, па и не случајно родословието во евангелието по Матеј започнува токму од Авраам, а биолошкото родословие во евангелието по Лука започнува од Адам.
Се надевам сега ти е појасно
Поздрав!

Изменето од EvAngelos - 10.Февруари.2008 во 13:00
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 00:57
Матеј 1:18-25), Лука 1:26-56 Hagigah 2:4
Abe sto znacat ovie raboti?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 01:27
Здраво misterX, добар сум фала на прашање, како си ти? среќа
Се надевам не чекаше предолго за моите одговори, а воедно и мило ми е што ги гледам твоите прашања на соодветна тема намигнување

Originally posted by misterX misterX напиша:

sto znacat ovie raboti posle recenicite: Korintijani pa nekoi brojka, dela, efesjani i sl.

Тоа се кратенки кои покажуваат кон одредени библиски стихови или цитати за полесно и поедноставно комуницирање со Библијата.
На пример
1 Коринтјаните 3:14 означува прво послание на апостол Павле до верниците во Коринт, 3-то поглавје, 14-ти стих.
Дела 2:4 означува Дела на апостолите, 2-ро поглавје, 4-ти стих.
Итн.

Originally posted by misterX misterX напиша:

Dali moze ovde da mi odgovoris na prasanjata od temata Na kogo mu platil Isus?

Се разбира дека тука може да ти одговорам на прашањата. Сега ги разгледав твоите пораки и малку ми се видоа конфузни твоите прашања, но сепак од тоа што сфатив сметам дека ти прашуваш:

1. Зошто го нарекуваме Исус Богочовек?
2. Каде во Стариот и во Новиот Завет за него се тврди дека е Бог?

1. Исус Го нарекуваме Богочовек затоа што Тој има Божја и човечка природа. Божја затоа што бил зачнат од Светиот Дух, а човечка затоа што бил отелотворен од Марија.
Исус самиот потврдувал дека е Богочовек кога за себе велел дека е Божји Син и Човечки Син, значи и Бог и Човек истовремено.

2. Уфф за ова можам цела книга да ти напишам, ама сметам дека ќе бидеш задоволен само со неколку стихови:

Исус е наречен Бог во Стариот Завет:

"Зашто, ни се роди Дете, Син ни се даде, власта му е на рамото. Името ќе Му биде: Чудесен Советник, Силен Бог, Вечен Татко, Кнез на Мирот. "
(Исаија 9:6)

"Затоа, Господ Сам ќе ви даде знак: Еве, девица ќе зачне и ќе роди син, и ќе му даде име Емануел! "
(Исаија 7:14)
(Појаснување: Името Емануел во македонскиот превод, доаѓа од хебрејското зборче "עמּנוּאל" (Иману Ел) што во превод значи: Бог со нас; Бог меѓу нас; Бог на наша страна)

Прочитај исто и Исаија 40-то поглавје.

Исус е наречен Бог во Новиот Завет:

"Вие Ме викате Мене Учител и Господ, и право велите, зашто тоа Сум."
(Јован 13:13)

Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!
Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде.
(Јован 20:28-29)

"чии се и татковците, од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над сите, благословен во сите векови!"
(Римјаните 9:5)

Изменето од EvAngelos - 10.Февруари.2008 во 13:10
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 01:49
Fala ti Evangelos. Ako te interesira nesto za Islamot poveli prasaj i jas ke se potrudam da ti odgovoram.
Me interesira samo koj ja pisuval Biblijata i kolku vreme bila taa pisuvana?
Dali Isus imal zadaca da im go prenese svetoto pismo-svetite zborovi i zapovedi na lugeto i dali toa go ispolnil?
Dali dodeka Bog-Isus bil na zemjata bil i na neboto?
Dali ima sansi nekoj pogresno da ja gi protolkuval zborovite na Isus?
Sto mislis za toa deka muslimanite za razlika od site ostanati gi prifakaat site hristijanski pratenici od stariot i noviot zavet na pr.:
Isus- Isa a.s
Mojsie: Musa a.s
Dali go negiras postoenjeto na Muhamed a.s i dali smetas deka toj ne bil dovolno sposoben da prenese delo kavo sto e k*ranot?
Dali si napravil komparacija na k*ranot i biblijata/.
Dali znaes deka islamot i hristijanstvoto se naj bliskite religii?
Dali znes kolku malku im treba na hristijanite za da stanat Muslimani?
p.s. odgovarajmi koga ke mozes i ne mi se luti ako ponekogas bidam dosaden.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 02:16
Ни повеќе ни помалку 9 прашања ми постави хихи, ако ако, гледам дека се искрени прашањата и дека навистина те интересира нивниот одговор, а тоа јас го почитувам и затоа кога имам време ќе ти одговарам по едно-две.
Фала ти исто така и за твојата понуда да ми одговараш на прашањата за Исламот. Кога ќе имам прашање ќе ти се обратам тебе.
Ти посакувам добра ноќ и уште подобро утро големо%20гушкање
Кон врв
Nikki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 259
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nikki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 14:31
Aj be Evangelos kazuvaj objasnuvanje za Zenite
Sakam stihovi od biblijata isto kako so svetiot duh
KOga se fino mi objasni

Zosto da se pokrijat
Zosto da ne zborat
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 14:43
Додека сард и православен кршеа копја околу сновиденија на старци-Еван ви ја “лапна“ Ники...голема%20насмевка
Слово требит тука, Слово....а не сновиденија.....газење%20од%20смеење
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 16:54
Nikki, зошто го поставуваш истото прашање? Па нели Pravoslaven ти одговори на тоа? Хмм како беше... духовно, благочестие, литургија, богослужение, преподобение, благовестие, славословие, смирение, православение, чудноодговорение голема%20насмевка

Чудно ми е православна да бара мислење од обичен неправославен христијанин, а да не почитува мислење на православен.
Знае ли твојот духовник дека бараш мислење од неправославен христијанин кој не почитува свети отци и усни преданија? Немој после јас да ти бидам крив ако дознае па да те анатемисаат голема%20насмевка

Доволно ти пишував тебе Nikki, за ова прашање ќе оставам да си се разберете со братот Pravoslaven. Открив дека многу од моите постови се копи-пејстираат по други форуми и искрено не би сакал моите коментари да се појават на некоја страна како оваа твојата која ја наведе. А веќе видов на твојата страна дека има таква тема "жените да не зборат во црква и да си ги покриваат главите", па бидејќи не те познавам долго, претпазлив сум да не се појави мојот одговор на таква страна. Не сакам мои коментари да бидат обиколени со некакви култови на Марија, икони и слична идолатрија.

Ако навистина те интересира оваа тема и ако навистина копнееш по сериозен одговор, можеме да се договориме на друг начин да ти објаснам или да ти пратам соодветна книга која ќе ти ги одговори не само овие две прашања, туку и 202 други слични на нив. Не е проблемот само во овие 2 прашања. Потребно ти е да научиш како правилно да ја читаш и толкуваш Библијата, како да го користиш контекстот, историската позадина, кој пишува, кому пишува, кој е примателот на посланието, која е намерата на авторот, кога пишува, зошто пишува, дали тоа писмо е прво обраќање на апостолот или е одговор на друго писмо, дали инструкциите во него се од локално или глобално значење и како го препознаваме тоа... има тука доста за дискутирање, ќе оставам да видам колку е голем твојот интерес.
Поздрав
Кон врв
Nikki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 259
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nikki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 21:24
Зошто вака ми одговори ?
Што да правам сега
Не ми се читаат сега цели книги
Сакам кратко јасно да ми објасниш
Како што тоа фино ми објасни за другите прашања
Што да правам сега ?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2008 во 21:54
Тебе те мрзи да читаш, мене ме мрзи да ти пишувам.
Што да правиш? Почекај, можеби одговорот ќе се појави на твојата веб страна или пак во меѓувреме обрати се кај некој друг на форумов или прашај си некое локално попче со брадиче среќа
Моето мало слободно време сакам да го посветам на луѓе кои имаат поголем копнеж за Бог и искрено трагаат по вистината.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7374757677 98>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.