|
Образованието и жената во исламот |
Внеси реплика | страница 123 5> |
Автор | |
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 08.Февруари.2008 во 21:50 |
Kakov e stavot na Islamot kon obrazovanieto na zhenata? Dali treba zhenata da uchi fakultet i dali treba da raboti potoa na taa struka, ili treba da se grizhi za domot i semejstvoto? Kakov e stavot vo pogled na ova? Prashanjeto go ogranichuvam samo na svetovnite nauki, ne na duhovni, zatoa shto za vtoroto vekje zboruvavme...
So pochit, Zidarski |
|
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zidarski sega proveriv niz forumov po temite i vidov deka na ova prasanje e vece dadeno odgovor,pogledni od pocetok na temata:Народот кој ја ослободува жената,i tuka ce gi najdes odgovorite na tvoite prasanja.
Ne sakam da povtoruvam za nesta za koi vece e pisuvano,a pokraj toa bi ti predlozil da ja zatvoris ovaa tema,i da se prefrlis na pogore navedenata tema vo koja e odgovoreno na ova prasanje. |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
hr.lucky
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
citiraj te go odgovorot ako ne vi e tesko
|
|
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
тешко мие....некако не сум расположен да копирам сега...повелете пролистајте на посочената тема АКО НЕ ВИЕ ТЕШКО...ќе го пронајдете одговорот. |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Blagodaram efendija, najdov odgovor... neka ostane temava, kej ja razvieme vo druga prilika, zatoa shto drugata e mnogu opshta...
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kako velat, "slikata iljada zborovi".
Na univerziteti vo Mk, pojavata napokriena devojka e se pozastapena. No navisitna jas predpostavuvam deka si imal dobri nameri koga si ja otvoril temava, no bidejki veke e diskutirano, bi bilo ubavo da se navratis i da procitas. Inaku, vo islamot ne se deli duhovnoto od svetovnoto. Nie go ziveeme islamot vo sekoj segment od zivotot. Ona sto jas go studiram e da go nareceme tipicno svetovno, no toa znaenje jas go povrzav so islamot. Taka e i so medicinata, sto e tuka duhovno a sto svetovno. Najglemite naaucnici od oblasta na edicinata bile muslimani, od faktot sto k*ranot dava dokazi, zboruva za razvojot na covekot i sl. sekoe znaenje koe se steknuva vo Imeto na Boga, e korisno i za toa ke bideme nagradeni. Muhamed n.b.m.n. rekol: Koj ke trgne na patot za steknuvanje znaenje, Allah ke mu go olesni patot do Rajot." Kakov pottik!!!! |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Blagodaram Aisha - drugata tema stana premnogu dolga i premnogu se odvleche od prvichniot tvoj post, pa teshko go pronajdov delot za obrazovanieto...
Ne me razbiraj pogreshno, prashav od najiskren interes kakov e odnosot kon obrazovanieto i potoa kon rabotenjeto na zhenata... Vo drugiot post kazha kako e generalniot stav... Bi sakala li da objasnish malku povekje kakov e odnosot vo pogled na rabotenjeto na zhenata i razvivanje na kariera od nejzina strana? |
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa temata "narodot koj ja oslobodiva zenata" ja otvoriv generalno da diskutriame za site predrasudi kon zenata muslimanka.
Prasanjeto koe mi go postavi e tolkuuuuuuuuuuu opsirno za pisuvanje, a predpostavuvam deka nikoj ne saka da cita dolgi posatovi ke se obidam najkratko da ti go objasnam. - Vo isalmskoto drustvo sekoj ima svoja uloga, shodno negovata priroda. Zenata e taa koja ja nosi najodgovornata funkcija. Taa gi vospituva idnite generacii. Znaci majcinstvoto e nejzinata primarna uloga. Za toa taa ke bide nagraden, toa e najvelicenstvenata funkcija, koja (sekoja zena koja e majka) odzema mnogu vreme. - No od druga strana, islamot ne i zabranuva na zenata da raboti, da ima kariera. Pa i toa e celata na obrazovanieto. No muslimankata pri izbor na rabotno mesto, mora da bide vodena od vozvisenite islamski principi. Postojat pravila koi ne smee da gi krsi. Imam mnogu prijatelki koi rabotat. Najmnogu vo delot, koj sto im prilega na zenata a toa e obrazovanieto i medicinata. Toa e vo sklad so nejzinata priroda. Islamot go ohrabruva sekoj poedinec, velejki deka Najdobar e onoj koj najmnogu im koristi na lugeto. Znaci vo edno islamsko drustvo, zenite paraleleno funkcioniraat. Imaat svoi ucilista, univerziteti, bolnici. policajki, pravnici....Vo arapskite zemji a i na zapad toa e noramlna pojava... Tuka, hm...... treba uste malku da se poraboti, no zadovolni sme so postignatoto. na krajot ima eden fakt koj nikako ne smee da se zaboravi, a toa e diskriminatorniot odnos koj se ima kon pokrienite zeni. Sekogas ve tretiraat kako nepisemni, tesko ve vrabotuvat, ili ako se vrabotite i potoa se pokrieto, znaete deka ke vepremestat vo nekoj del od zgradata kade nema da bidete vidlivi. Ili ke ve ispratat od drugata strana na Vardar. Znaci muslimankata e dovedena od strana na onie koi sakaat da ja oslobodat , da bira pomegu maramata i rabotnoto mesto. Toa se sluci vo Francija i vo Turcija. Namesto da gi emancipiraat pokrienite koi sedat doma, ti gi ispratija doma pokrienite koi sakaat da rabotata i da ucat. znaci da rezimiram: Muslimankata moze da ima kariera. No ne na steta na samata sebe si, na svoeto veruvanje, deca i sl.... Ako ima uste nesto, slobodno prasaj, neznam kolku bev jasna, docna e malku... pozdrav Изменето од Aisha - 09.Февруари.2008 во 01:47 |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако не е премногу лично, јас би ја прашала Ајша дали припаѓа на суни или шиити?
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Aisha
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne e nisto licno, a predpostavuvam zosto me prasuvas .
Jas sum sunit (sunika), a vo MK nema mnogu siiti (fala Bogu). |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не те прашав со никаква определена цел-само љубопитност.
|
|
|
|
Aisha
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Aha OK.
Nema problem! Poveli i drug pat... a sega docna e Marija, slatki snista!!!! |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И на тебе и на сите останати и од мене
|
|
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Blagodaram Aisha, mnogu iscrpen i jasen odgovor!
Morav da go otvoram vo posebna tema, drugata e premnogu opshta. Shteta shto diskriminacijata se vrshi od opshtestvoto kon zhenite koi sakaat da gi sledat religioznite pravila. Istotaka, shteta e shto mnogu lugje od nerazbiranje, ne gi pochituvaat istite pravila, pa zhenite im ostanuvaat neobrazovani. Mnogu pati (od sluchai koi lichno gi poznavam), ne e tolku na mazhot krivica, kolku na samata zhena, zatoa shto od nedovolno poznavanje na k*ranot, veli deka nejze mestoto i e samo doma i deka obrazovanieto i rabotata se samo za mazhi. Pak kje recham - samata ti davash odlichen primer za toa kako treba da se vklopat dvete raboti. So pochit, Z. |
|
Внеси реплика | страница 123 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |