IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали христијанството е монотеистичка рели
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали христијанството е монотеистичка рели

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 13>
Автор
Порака
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2008 во 16:40
Originally posted by efendija efendija напиша:

Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

STARA SO STAZ NA FORUMOV,,

A ZA TEA AL BILA ALTANCE NEZNAM..
смеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењедобар си и ти за заебанции ке ве биде за во медраносмеењесмеењесмеење

Море блу..трендафилче лично....ќе те китиме со руба реканска,ќе те носиме на бела коња,ќе ти земаме четири рала тапани...Радика да ечи,Бистра да се треси.....Цела Река да се весели!
смеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеење само христијанин тоа ке го направи за мене смеењесмеење а ти не мислип дека со ова си ја кршиш верата вернику на алах
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2008 во 19:22
?

Изменето од Anthony - 19.Февруари.2008 во 20:02
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2008 во 21:12
37.125. Što se Balu klanjate, a najljepseg stvoritelja ostavljate....

Ova e ajetot od k*ranot, Antoni, neznam kade ti ovdeka najde mnozina????

A ao veke govorime za politeizam vo Biblijata, te molam da mi objasnish zashto koga se vika vo imeto na OTECOT SVETIOT DUH I SINOT... Spored tebe ova e edno, no ako se kaze po obraten redosled, se smeta za Bogohulie, ajde sega ti objasnimi ako site tri se edno zashto nemoze da se kaze po obraten redosled?????
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 07:37
Originally posted by Anthony Anthony напиша:

Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Xexe..antony--ke imas li vreme da me naucis za ovaa verava kako ja narece??aaa!!!(Hinduizam)

Pa ti si bil golem "ekspert" ne samo za Hristijanstvo,tuku si poznaval i Hindu vera,mozebi i napamet ja znais i Biblijata i Hindu skripta???

Vaka za Hristijanstvovo poso mn dobro go "poznavas"i za Trojstvoto,vratise nanazad nekoja Strana ,na ovaa tema,ima postaveni prasanja do Evangelos,pa aj da te vidam kako ti ke mi odgovoris na Pasusot koj go citirav za Sudniot Den...Ok..???

Za ova za Allah.xh.sh.-so prasuvas vaka ke ti kazam..

so Nie- ova se odnesuvat na Edinstveniot Allah.xh.sh.

Toa ti e voobicaena osobenost na Arapskiot govor koristen za istaknuvanje na Vaznosta na Govornikot....Eden vid na Respekt...

Pazi Bogati... Respekt velish..ck,ck,ck Nemash ti pojma shto e toa RESPEKT Ti kazav ednash - ne upotrebuvaj zborovi shto ne gi razbirash.

Za da ti bide pojasno neznam vaka dali ke me kontas..ke ti kazam Poprosto..Specijalno za da me razberis...

Pa normalno - Nemash ti rechnik za da mi se obrtatish kako shto treba

antony--Ti za samiot sebesi si Unikaten taka??? E sega Ako vi kazam VIE,Dali mislis na mnogu "antony se obracam ili samo tebe ti se obracam???
a antony????

Ako kazam NIE,sto podrazbiras ???

Dali go podrazbiras ova Nie,JAS,EFENDIJA,SAHIH,VD,DAIJA.itn..itn..
ili podrazbiras... Halid ibn Velid

Aantony???

Sto podrazbiras???? Respekt be Drugar..znaci ako Ti se Obratam so Vie toa ti e Respekt od moja strana,,,,Ako se Obratam so Nie to si e Respekt za mene za Samsebesi...

Belkim jasno ke ti e???

P.s.antony--Vikas deka Bog e eden kaj vas,Manifestiran vo Trojstvo,,Site vie kazuvate Deka Otecot,Sinot i Duhot se Edno--Eden Bog...

E sega antony Vaka..Nie Muslimanite bilo kakva rabota da rabotime pred da pocneme da ja raboteme ,veleme,,BISMILLAH(Vo imeto na Allah)

Sigurno i kaj vas taka e..Go spominate imeto Bozjo pred nesto da pravete????

mene edno ne mi e Jasno---Zosto na pr:KOga jadete,ili rabotete nesto ili koga se Krstete,,,Zosto vikate...

Vo imeto na Otecot,sinot i Svetiot Duh????

Zosto ne Vikate vo Imeto na Boga????

??? Neznaesh deka vikame i vikame "vo imeto na Boga -AMIN"

Ako Bog e Eden ,koga ke recete Vo imeto na Boga se podrazbiraat Trite Fazi vo koi Bog se "Manifestirat,,,,Ne mora da gi Brois site???

Zosto mora da gi nabrojuvate site Trojca,,koga veke tie se Edno,Spored vas

DALI KE SE NALUTET NEKOJ OD NIV AKO KAZIS VO IMETO NA BOGA???

Intresno. Si mislish deka si napravil dobar vic. A ne si svesen kolkava glupost si kazal

Dali nekoj od niv ke Bidet zapostaven ako kazis--Vo imeto na Boga????

Bi ti rekol da pojdish vo crkava za da chuesh deka se kazuva i VO IMETO NA BOGA - AMIN - no ti ne si za tamu. Ti si za na drugo mesto Kolku za ona so respektot i upotrebata na EDNINA I MNOZINA koga se spomenuva imet na ALAH( koe patem recheno voopshto ne e imeto na GOSPOD - no za toa drugpat) - eve ti go k*ranot i chitaj shto veli sledniva sura

37:125. "Will ye call upon Baal and forsake the Best of Creators,- (Eve ti i go linkov da ne mi kazesh deka si izmisluvam http://www.islamicity.com/mosque/QURAN/37.htm)

Na drugo mesto vo k*ranot mozesh da prochitash

39:62. Allah is the Creator of all things, and He is the Guardian and Disposer of all affairs

Aj sega prevedi mi go CREATORS ili ushte podobro "the best of CREATORS" i CREATOR. Kolku kreatori ima spored k*ranot? Eden ili povekje?Shto eveli k*ranot ako gi sporedish dvata stiha-Ednash Politeizam , ednash Monoteizam ?

CREATORS ne e isto shto i CREATOR. Ako mi kazesh deka se raboti za "respekt" togash k*ranot ponekogash mu odava pochit na Alah ( koga e imenuvan so CREATORS), a ponekogash ne(koga e imenuvan so CREATOR) . Cim tolku znaesh kazi mi koga k*ranot go respektira Alah a koga ne?

P.S Ne ochekuvam da razbirash. Nitu deka nekogash kje razberesh. Ochekuvam da mu vikash i ponatamu BRAVOS, AFERIM i DA GO GUSHASH Efendijata posle sekoj negov post. Za toa te biva. Za drugo ne.Pogotovo za da kazesh svoe mislenje. Bidejki go nemash. Postov e povekje za nekoj shto kje me razbere.

Навистина Anthony ме зачудуваш во повеќето случаи кога толку ноншалантно ги објаснуваш некои работи(или се обидуваш да ги објасниш)кога станува збор за Исламот.Ме чуди колку префинето рече дека името на Господ не е Аллах,и дека другпат ќе пишуваш за тоа.СО НЕТРПЕНИЕ ОЧЕКУВАМ ДА ВИДАМ ШТО ЌЕ НАПИШЕШ.Па после ќе ти реплицирам.

37:125. "Will ye call upon Baal and forsake the Best of Creators,- (Eve ti i go linkov da ne mi kazesh deka si izmisluvam http://www.islamicity.com/mosque/QURAN/37.htm)

Еве ти го тебе преводот на ајетот,кој многу те става во дилема:125. Što se Balu klanjate, a najljepšeg Stvoritelja ostavljate,

Јас овде не гледам ништо чудно,а најмалку пак простор за дилема,овде јасно се напаѓаат тие кои го обожавале Бал,кои го сметале за бог,имено станува збор за времето на пејгамберот Иљас и за неговиот народ,а овој ајет е само дел од зборовите кои овој пејгамбер им ги упатил на заблудените во својот народ,за да ти биде појасно,еве што се вели пред и после овој ајет:123. I Iljas je bio poslanik.

124. Kad on rece narodu svome: "Zar se ne bojite?

125. Što se Balu klanjate, a najljepšeg Stvoritelja ostavljate,

126. Allaha, Gospodara svoga i Gospodara vaših predaka drevnih?" -
(37:124-126) Ептен јасно и разбирливо,сосема складно и наместо речено за оној кој го разбира Монотеизмот,но,очигледно ти имаш проблем со некои воочувања.

Одиме понатака:

Na drugo mesto vo k*ranot mozesh da prochitash

39:62. Allah is the Creator of all things, and He is the Guardian and Disposer of all affairs

Ајде и овој ајет да ти го преведам на Македонски,на твојот мајчин јазик,белким него ќе го разбереш,пошто очигледно со англискиов не ти оди најдобро.
"Аллах е Створител на се,и Тој управува со се" (39:62)

Еве и на Босански:

"Allah je Stvoritelj svega i On upravlja svim," (39:62)

И што е проблемот овде?
Што е нејасно во овој ајет?
Каде ти гледаш контрадикторност во овие два ајети?
И која ти беше воопшто поентата што ги цитира овие два ајети,кога тука нема ни К од контрадикторност?

П.С. Да ти кажам искрено кога му се обрати на мојот брат Халид со констатацијата дека не очекуваш тој да те разбере БЕШЕ ВО ПОТПОЛНО ПРАВО!
Еве ниту јас не можам да те разберам,зошто ти едноставно си сосема неразбирлив во твоите постови,се обидуваш нешто да наметнеш,но не знаеш како.Зарем не би било подобро кога нешто ќе прашуваш претходно добро да промислиш за тоа како ќе го изведеш,од се она што досега од тебе го видов на форумов,јас едноставно заклучувам дека ти НЕ СИ СПОСОБЕН ДА ВОДИШ ДИСКУСИЈА.

Е сега јас очекувам да видам што ќе му одговориш на мојот брат Сахих,за прашањето кое ти го постави,зошто навистина е интересно.

Изменето од efendija - 07.Февруари.2008 во 07:43
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
tofu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Февруари.2008
Поени: 328
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 11:29
зошто кога се молите често велите
Аман Свети Илија помогни
Аман Свети Никола помогни
Аман Пресвета Богородица помогни
Аман Свети Пантелејмон помогни
Аман Свети Ѓорѓи помогни
Аман Свети Петар помогни
Аман Свети билокој помогни
Аман Исусе помогни

Аман Боже помогни се вели најмалку!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 11:33

tofu, темава е "Дали христијанството е монотеистичка религија", а не "Дали православието е монотеистичка религија".

Те молам биди он-топик намигнување
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Nikki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 259
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nikki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 11:58
Илија Никола Богородица .... не се богови
Тие се молат за нас на небесата во Божјииот Храм
Бог ги слуша нивните молитви бидејќи се луѓе со чисто срце
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 12:06
Ники...што се случи со завесата на црковниот храм кога Исус беше распнат и умре на крстот?
Се расцепи...
До тогаш, само свештениците смееле да влегуваат во “Сватја Сватјих“...
А сега, откако Исус не искупи, Тој стана нашиот Застапник-патот до Бога ни беше директно отворен.
Без потреба од застапници.

Изменето од maria_magdalena - 07.Февруари.2008 во 12:06
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 12:09
Но никој не оспорува дека лицата кои живееле богоугоден живот, правеле добри  дела, подвизи, се жртвувале-не треба да ни служат како некакви примери во животот.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 12:10

Илија, Никола и Марија не се богови, но некои ги прават богови со тоа што им се молат на нив. Не е проблемот ни во тоа дали тие се молат на Бог за нас, туку проблемот е во тоа што некои им се молат на нив, а не на Бог.

Еве ти пример за една богохулна молитва:
Пресвета Богородице мајко Божја - Спаси не!

Зошто?
Тој што ја кажува оваа молитва и се моли на Марија, а не на Бог.
Ја нарекува пресвета, а пресвет е само Бог.
Бара од Марија да го спаси, а единствен Спасител е Христос.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 12:14
Зашто Бог е Еден , и Еден е Посредникот меѓу Бога и луѓето
(1 Тимојте 2:5)

Тоа не е Марија, не е ни Илија, не е ни Никола, ни Петка, ни Ѓорѓија, ни г.г.г.г.г.Стефан, туку нашиот Господ и Спасител Исус Христос големо%20гушкање
Кон врв
Nikki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 259
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nikki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 12:15
Дева Марија, не спасува со своите молитви
Нема тука ништо богохулно
Зарем вие во црква не се молите еден за друг
Исус кажал дека сите се живи
Бог Авраамов Исаков Јаковов, е бог на живите а не на мртвите

Авраам Исак и Јаков се живи и постојано се молат за нас
Како и сите други побожни луѓе
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 12:28
Nikki, ние се молиме еден за друг, но не и еден кон друг.
Молитвата која ја постирав погоре не вели:
Марија моли го Бога за мене да ме спаси, туку вели Марија СПАСИ НЕ.
Од друга страна, во Светото Писмо нема да најдеш ни една молитва упатена до некој друг освен Бог.
Кога Јаков вели:
"молете се еден за друг, за да оздравите! " (Јаков 5:16)
Тој не мисли тука на некој покоен и некој сеуште телесно жив, туку мисли двајца телесно живи. Тој во контекст зборува за црквата, доколку некој е болен да ги повика старешините (а не да ја повика Марија) итн итн.
Тој вели ние кои сме тука на земјата да си се собираме, да си ги кажуваме нашите маки и проблеми и да се молиме еден за друг.

Ако мислиш дека моето толкување е погрешно, најди ми барем еден пример во Библијата каде некој божји човек ја адресира својата молитва до некој друг освен Бог.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2008 во 12:40
Кога учениците го прашале Исус како да се молат, Тој им одговорил:

"А кога се молеше на едно место и кога престана, еден од Неговите ученици Му рече: „Господи, научи нè да се молиме, како што и Јован ги научи своите ученици!” А Тој им рече: „Кога се молите - говорите: „Татко наш, Кој си на небесата, да се свети Името Твое.... "
(Лука 11:1-2)

Според поуката на Христос, до Кого треба да ги адресираме нашите молитви? До Марија или до нашиот Небсен Татко?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.