|
Дали Мухамед ги знаел Стариот и Новиот... |
Внеси реплика | страница <1 34567> |
Автор | |||
Anthony
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3379 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
?
Изменето од Anthony - 21.Февруари.2008 во 16:49 |
|||
It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
|||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Anthony,навистина многу убаво прашање постави,во прв ред изгледа дека се работи за контрадикторност во к*р,анот,но дека тоа не е така во прилог ќе ти пастирам еден краток текст кој го обработува овој проблем(сега немам толку време за да ти преведам,но,се надевам дека разбираш Босански)
U KOLIKO VREMENSKIH RAZDOBLJA JE STVOREN OVAJ SVIJET? O stvaranju nebesa i Zemlje k*r'an nudi sljedeće informacije: ''Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju za šest vremenskih razdoblja stvorio.'' (10:3) ''Reci: "Zar, zaista, nećete da vjerujete u Onoga koji je u dva vremenska razdoblja Zemlju stvorio - i još Mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svjetova!" On je nepomična brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je učinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u četiri vremenska razdoblja - ovo je objašnjenje za one koji pitaju, zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" - "Pojavljujemo se drage volje!" - odgovorili su, pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nada njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznajućega.'' (41:9-12) Na osnovu ovih ajeta često možemo naići na pitanje ''Kako to da se u k*r'anu jednom kaže da su nebesa i zemlja stvoreni u 6 vremenskih razdoblja, dok se u suri 41 navodi da je za taj posao ukupno bilo potrebno 8 razdoblja (2 za Zemlju, 4 za brda, i 2 za nebesa)?'' k*r'an navodi da su nebesa i zemlja stvoreni u 6 vremenskih razdoblja (dana) ne samo jednom neko ukupno 4 puta. Ova informacija se spominje pored citiranog ajeta 10:3 još i u ajetima 7:54, 11:7 i 57:4. A sto se tiče proračuna da k*r'an u ajetima 41:9-12 tvrdi da je broj vrenemskih razdoblja prilikom stvaranja ovog svijeta bio 8, ukazuje na ništa drugo nego li na to da oni koji ovo tvrde k*r'anu nastoje nauditi kako god znaju i umiju, ili pak da je njihov nivo inteligencije doista na jednom veoma niskom nivou te nisu u stanju shvatiti nešto ovako jednostavno. Prije svega, k*r'an kaže da je ''sve to u četiri vremenska razdoblja''. Ovo ''to'' se odnosi ne samo na zadnju spomenutu stvar tj. stvaranje brda, nego na sve spomenuto do tog momenta - dakle, zemlju i brda zajedno. Znajući da je za stvaranje Zemlje potrošeno dva dana, stvaranje samih brda je učinjeno takđer za dva dana. Predpostavimo li pak da ovo tek izrečeno nije tačno, tj. da se riječ ''to'' u izdvojenom dijelu ajeta odnosi isključivo na brda, nije nemoguće ni to da je Zemlja stvarana dva dana, da su brda stvarana 4 dana, te da su nebesa stvarana 2 dana, a da na kompletan posao stvaranja svih ovih stvari skupa nije potrošeno više od 6 dana. Stvaranje se, dakle, moglo desiti po sljedećoj šemi: Dan 1: stvaranje Zemlje Dan 2: zavrsetak stvaranja Zemlje i početak brda na njoj Dan 3: nastavak stvaranja brda Dan 4: nastavak stvaranja brda Dan 5: završetak stvaranje brda i početak stvaranja nebesa Dan 6: završetak stvaranja nebesa Vidimo, dakle, da čak i u drugom slučaju tj. drugom razumijevanju navedenih riječi, nemoguće je ustvrditi da citirani ajeti kontradiktiraju jedan drugom jer ono što je navedeno u jednom ne isključuje mogućnost navoda u drugom. Ако имаш нејаснотии,слободно кажи,јас сум тука! Изменето од efendija - 05.Февруари.2008 во 22:57 |
|||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Абе ти ме читаш пред да ми реплицираш или од памет си збориш?
Јас воопшто не дискутирам тука за Библијата, ниту за евангелијата, туку за инџилот, правиот инџил брате, оној кој според вас му бил објавен на тој Иса, што е спомнат во Сура 5:46.
Ме интересира што се случило со тој инџил, правиот инџил брате... que se paso?
Аххх се надевам некој, по толку месеци прашување, ќе ми одговори
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Море фраер...не изигрувај овде дежурен полицаец,оти ако се нанервирам...Знаеш ти добро што се случило со Инџилот,го попапале тие кои го масакрирале,прашај го Павлета,другар ти (оној апостолот)...тој сигурно ќе ти каже каде го сокрил,под перница,го закопал,го заклучил....Нас не прашувај не,оти ако постоеше оригиналниот Инџил,немаше сега да кажуваш цртани филмови од типот на ЗЛАТКО И МАРКО (Дарко и Марко да речам де)..Најде сега по незнам кој пат да ја отвориш оваа тема,кога јас си одам на спиење? Море...море...
|
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако Павле го сокрил/закопал/заклучил или било што Инџилот, тогаш тоа значи дека после него вистинскиот Инџил не постоел.
Тогаш неизбежно се наметнува прашањето:
На кој Инџил посочува Мухамед во следниов ајет:
" О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено на Господарот ваш. Она што е објавено од Господарот твој ќе го засили сигурно, кај многу од нив, насилството и неверувањето, но, тогаш, не задавај си грижи за народот невернички!"
(Сура 5:68)
Ако Инџилот бил сокриен од Павле во 1 век, тогаш зошто Мухамед во 7 век ги советува следбениците на Книгата да се придржуваат до "сокриениот Инџил"?
Како е можно да се придржуваш до нешто што е сокриено?
Како е можно да се придржуваш до нешто што го нема?
Како? Изменето од EvAngelos - 06.Февруари.2008 во 01:16 |
|||
|
|||
Anthony
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
?
Изменето од Anthony - 19.Февруари.2008 во 20:03 |
|||
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ајде еве ти уште еден осврт по ова прашање,кое за мене навистина е СМЕШНО ТИ КАКО ХРИСТИЈАНИН ДА ГО ПОСТАВУВАШ,божем ќе не навлечеш на заклучок дека сегашната Библија е вистинскиот Инџил на Иса а.с.,но,нејсе тебе така те учеле,и ти така си знаеш,и тоа сие твое право....но,ајде пак да проанализираме некои работи: ИСУС И ИНЏИЛОТ-ЕВАНГЕЛИЕТО Евангелие е збор од грчко потекло и тоа значи:”радосна вест”. Многу се доказите дека Возвишениот Аллах навистина,го објавил Инџилот-евангелието.Во него било упатство,светлост и повик до евреите да му се вратат на Аллах и Него само да го обожаваат.Во него им била дадена најава за случките кои што треба да се случат,како и најавата за скорото доаѓање на времето во кое Аллах џ.ш. Ќе им го испрати ветениот пејгамбер со нов верозаконик,како оној кој што му беше даден на Муса а.с.Во него бил неговиот опис како и описот на неговиот Уммет(неговите следбеници).Но,се поставува прашањето:КАДЕ ДЕНЕСКА СЕ НАОЃА ИНЏИЛОТ КОЈ ШТО МУ БИЛ ОБЈАВЕН НА ИСА А.С.?-А кој Инџил к*р,анот го споменува на повеќе места од кои: -Сура Али Имран: 1-4 ,48,65 -Сура Ел-Маиде(шеста сура од која ти ЕвАнгелос го имаш цитирано 68 ајет):46,47,66,68,110. -Сура Ел-А,раф 157 -Сура Тевба 111 -Сура Ел-Фетх 29,и: -Сура Ел-Хадид 27 Според овие ајети се поставува праашањето КАДЕ Е ИНЏИЛОТ КОЈ ШТО ИСУС ГО ПРИМИЛ ОД АЛЛАХ,И ИМ ГО ПРЕНЕЛ НА СВОИТЕ УЧЕНИЦИ И ИМ НАРЕДИЛ ДА ГО ПРОШИРУВААТ МЕЃУ ЛУЃЕТО? Многу кратко и јасно ќе ти одговорам,по незнам кој пат ЕвАнгелос:НЕГО ДЕНЕС ГО НЕМА.ПОСТОЈАТ САМО ПРЕДАНИА ,ДА НЕ РЕЧАМ ПРИКАСКИ КОИ ГИ ПИШУВАЛЕ НЕГОВИТЕ УЧЕНИЦИ И ОНИЕ КОИ ВООПШТО НЕ БИЛЕ НЕГОВИ-ИСУСОВИ УЧЕНИЦИ.ДУРИ И ТИЕ ПРЕДАНИА ПРЕТРПЕЛЕ МНОГУБРОЈНИ ИСКРИВУВАЊА,ДОДАВАЊА И ОДЗЕМАЊА.А како доказ дека Исус имал Инџил-евангелие од Бога објавено,и дека само тој Инџил постоел,дека други евангелиа немало во негово време,можат како аргументи да ни послужат цитати од Павловите Посланиа,званично прифатени од Црквата (иако Павле е еден од главните виновници за искривувањето на Инџилот): Bog, Komu Mu sluzam so svojot duh, preku Evangelieto na Negoviot Sin, svedok mi e deka postojano si spomnuvam za vas(Послание до Римјаните,1:9) Под зборовите:”Неговиот син” се мисли на Исуса.Ова укажува дека Исус имал свое евангелие. Одиме понатаму: 3 Ako, pak, e i pokrieno naseto Evangelie, toa e pokrieno za onie sto propadjaat:(До Коринтјаните II,4:3) 18 So nego go isprativme bratot, pofaluvan po site crkvi za negovoto blagovestie(Vtoro Poslanie do Korintjanite,8:18) 6 Se cudam sto taka brzo se odvratuvate od Onoj Koj ve povika preku blagodatta Hristova, i preminuvate kon drugo Evangelie, 7 zasto i nema drugo Evangelie, no ima takvi koi ve bunat i sakaat da go izopacat Evangelieto Hristovo.(Poslanie do Galatjanite,1:6-7) 14 A koga vidov deka tie ne postapuvaat tocno spored Evangelskata vistina,...(Poslanie do Galatjanite,2:14) 12 Sakam, braca, da znaete deka tie raboti, sto mi se slucija, pridonesoa za pogolem uspeh na Evangelieto,(Poslanie do Filipjanite,1:12) 16 edni Go propovedaat Hristos od ljubov, znaejci deka jas sum postaven da go branam Evangelieto.(Poslanie do Filipjanite,1:16) Од погорниве наведени Библиски цитати се разбира дека некогаш постоело Евангелие-Инџил и дека Павле бил задолжен за неговото чување(а тој го масакрирал....).Но,секако ова Евангелие за кое се зборува во овие пасуси ни оддалеку не е ниедното од денешните четири канонизирани или прифатени евангелиа.Од погорните цитати исто така се заклучува дека на Инџилот му претел опасност,и дека било потребно да се чува од промени,ова може да се забележи и во Павловите Посланиа до Солунјаните,во првото Павлово послание до Солунјаните:2:8,3:2, како и во второто Павлово Послание до Солунјаните: 1:8-9,итн. Од сето наведеното се гледа дека ИСУС СИНОТ МАРИЈИН,НА СВОИТЕ СЛЕДБЕНИЦИ ИМ ГО ОСТАВИЛ ИНЏИЛОТ-ЕВАНГЕЛИЕТО,но светот со текот на времето го напуштил,ВРЗ ШТО И СЕ ИЗГУБИЛ ОРИГИНАЛНИОТ ИНЏИЛ-ЕВАНГЕЛИЕ. Подоцна светот почнал да ги следи Книгите од кои некои ги запишале Исусовите ученици,а некои учениците на неговите ученици,дури и оние кои уште подоцна после нив се појавиле.ТАКА ДА БРОЈОТ ОД НАПИШАНИ ЕВАНГЕЛИА СЕ ИСКАЧИЛ НАБРОЈ ОД ПРЕКУ 100 ЕВАНГЕЛИА. Според погорните Павлови цитати видовме дека составувачите на новите евангелиа почнале да ја менуваат содржината на Исусовиот Инџил-Евангелие.Покрај ова е познато дека црквата не ги прифатил оние евангелиа кои не и се допаѓале,а ги прифатила четирите познати евангелиа,иако тие во себе носат: 1.Прекинат ланец на пренесувачи и преданиа,и: 2.Недоволно податоци за вистинскиот составувач,преведувач,степен на автентичност,верска подобност,точност итн. Ти ЕвАнгелос очигледно во својата намера,цитирајќи к*р,ански ајети сакаше да дојдеш до целта дека Инџилот кој што го спомнува к*р,анот е денешната Библија или Нов Завет-Евангелие,но,очигледно е дека испадна нешто друго,па затоа сега јас тебе те прашувам со полно право: КАДЕ Е ИНЏИЛОТ-ЕВАНГЕЛИЕТО НА ИСА А.С. КОЕ АЛЛАХ МУ ГО ОБЈАВИ-ШТО СТОРИВТЕ СО НЕГО ЕВАНГЕЛОС? |
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не ми беше тоа намерата. Намерата ми е да докажам дека вашите измислици за некаков си Инџил објавен на Иса во 1век, кој потоа бил сокриен/закопан/заклучен (ни вие не знаете што) од страна на Константин/Павле (ни вие не знаете кој) е во очегледна контрадикторност со самиот ваш Кyран.
Еве дури и да претпоставиме дека Константин/Павле го сокрил/закопал/заклучил или било што Инџилот, тогаш тоа значи дека после него вистинскиот Инџил не постоел. Тогаш неизбежно се наметнува прашањето: На кој Инџил посочува Мухамед во следниов ајет: " О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено на Господарот ваш. Она што е објавено од Господарот твој ќе го засили сигурно, кај многу од нив, насилството и неверувањето, но, тогаш, не задавај си грижи за народот невернички!" (Сура 5:68) Ако Инџилот бил сокриен од Павле/Константин во 1 век (или 3 век), тогаш зошто Мухамед во 7 век ги советува следбениците на Книгата да се придржуваат до "сокриениот Инџил"? Како е можно да се придржуваш до нешто што е сокриено? Како е можно да се придржуваш до нешто што го нема? Како? Изменето од EvAngelos - 06.Февруари.2008 во 08:35 |
|||
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако Инџилот бил сокриен од Павле во 1 век, тогаш зошто Мухамед во 7 век ги советува следбениците на Книгата да се придржуваат до "сокриениот Инџил"?
Како е можно да се придржуваш до нешто што е сокриено? Како е можно да се придржуваш до нешто што го нема? Како? (од ЕвАнгелос) Павле направил масакр во 1 век,да тоа е точно.Во почетокот на 4 век на Никејскиот Концил исто така е направена најголемата фалсификација на Инџилот,прифатени се само денешните четири верзии,кои немаат ништо или многу малку заедничко со вистинскиот Инџил.Но,Аллах џ.ш.,сакал да го сочува овој Инџил и покрај сите обиди за негово фалсификување,па таков Инџил имаме и во времето на Мухаммед а.с.,каде уште јасно можел да се пронајде автентичниот Божји Збор.И затоа не случајно многу христијани кои го читале вистинскиот Инџил,кога се појавил Мухаммед а.с.,веднаш по неговите знаци кои биле во Тевратот и Инџилот,го прифатиле Исламот.Такво евангелие и евангелието по Бернаба,кое го имаме до ден-денес,ако е Црквата го сокрила од јавноста и го прогласила за неточно,поради ништо друго туку поради тоа што во него јасно е кажано она што му било објавено на Иса а.с.:ДЕКА ГОСПОД Е ЕДЕН,ДЕКА ИСА А.С. Е САМО ПРАТЕНИК А НИКАКО БОГ,ДЕКА ЌЕ ДОЈДЕ ДРУГП ПОСЛЕДЕН ПЕЈГАМБЕР ПОСЛЕ НЕГО....итн...итн....а од друга страна знаеш дека Бернаба е првиот Исусов ученик кој му се спротиставил на апостол Павле,за новините кои ги вметнувал во Инџилот.Ајде да ти спомнам каде тоа Исус рекол во ова евангелие дека не е Бог:Kad je Isus izgovorio ovo, Filip reče: “Mi smo zadovoljni da služimo Boga, ali mi želimo ipak da znamo Boga jer je Isaija prorok rekao: ”Zaista si ti skriveni Bog", a Bog je rekao Mojsiju svom sluzi: “Ja sam taj koji jesam”. Isus ogovori: “Filipe, Bog je dobro bez kojeg ništa nema dobro; Bog je biće bez kog nema ništa što jest; Bog je život bez kog nema ničeg što živi; tako velik da on ispunjava sve i svugdje je. On sam nema nikog sebi ravnog. On nije imao početka, niti će On ikad imati kraj, ali On je svemu dao početak, i svemu će On dati kraj. On nema oca niti majku; On nema sinova, niti braće, niti drugova. I zato što Bog nema tijelo, On ne jede, ne spava, ne umire, ne hoda, ne kreće se, nego postoji vjećno bez ljudske sličnosti, jer on je bestjelesan, nesastavljen, nematerijalan, od najprostije supstanice. On je tako dobar da voli samo dobrotu; On je tako pravedan, da kad On kažnjava ili prašta, to ne može biti proturiječno. Ukratko, kažem ti Filipe, da ovdje na zemlji ti ne možeš vidjeti Njega, niti ga sasvim spoznati; ali u njegovom kraljevstvu ti ćeš ga vidjeti za stalno: u tome se sastoji sva naša sreća i slava”. (Евангелие по Бернаба 17 глава).Или пак еве ти ја 39 глава од ова Евангелие,кое се надевам ќе ти биде интересно:Tad reče Ivan: “Dobro si govorio, o gospodaru, ali nama nedostaje da znamo kako je čovjek zgriješio kroz svoju oholost?” Isus odgovori: “Kad je Bog istjerao Satanu, i anđeo Gabriel pročistio masu zemlje na koju je Satana pljunuo, Bog je stvorio sve što živi, i životinje koje lete i od njih one koje hodaju i plivaju i On je ukrasio svijet sa svim šta on ima. Jednog dana Satana se približio kapijama raja, i videći konje kako jedu travu, on im najavi ako ta masa zemlje treba primiti dušu, onda će oni imati težak posao i da bi zato bila za njih prednost da zgaze taj komad zemlje na takav način da više ne bude dobar nizašto. Konji su ustali i naglo krenuli da gaze preko tog komada zemlje koji je ležao među ljiljanima i ružama. Nato Bog dade duh toj nečistoj masi zemlje, na koju je pljunio Satana, koju je Gabriel uzeo sa mase: i podiže psa, koji, lajući ispuni strahom konje i oni pobjegaše. Tad Bog dade svoj duha čovjeku, dok su svi sveti anđeli pjevali: ”Blagoslovljeno neka je Tvoje sveto ime, o Bože naš Gospode". “Adam, skočivši na svoje noge, vidje u vazduhu natpis koji je sijao kao Sunce, a pisalo je: ”POSTOJI SAMO JEDAN BOG, A MUHAMMED JE POSLANIK BOŽIJI". Nato Adam otvori svoja usta i reče: “Zahvaljujem ti, o Gospodaru moj Bože, što si Ti splanirao da me stvoriš; ali reci mi ja te molim, šta znači poruka ovih riječi: ”Muhammed je poslanik Božiji? Zar je postojao drugi čovjek prije mene?" Tad Bog reče: “Neka si dobrodošao, o Adame, moj slugo. Ja ti kažem da si ti prvi čovjek kog sam stvorio. A onaj kojeg si vidio (spomenutog) je tvoj sin, koji će doći na svijet mnogo godina kasnije i biće Moj poslanik, za kog sam stvorio sve stvari; koji će dati svjetlo svijetu kad on dođe, čija je duša stavljena u nebeski sjaj šezdeset hiljada godina prije no što sam išta stvorio”. Adam preklinjaše Boga govoreći: “Gospodaru, daruj mi ovaj natpis na noktima prstiju mojih ruku.” Tad Bog dade prvom čovjeku na njegovovim palčevima taj natpis, na noktu palca desne ruke stoji: “Postoji samo jedan Bog”, a na noktu palca lijeve ruke stoji: “Muhammed je poslanik Božiji”. Zatim sa očinskom ljubavlju prvi čovjek poljubi te riječi, i protrlja svoje oči i reče: “Neka je blagoslovljen taj dan kad ti budeš došao na svijet”. Vidjevši čovjeka samog Bog reče: “Nije dobro da on ostane sam”. Poslije toga On učini da on zaspe, i uze rebro blizu njegovog srca, popunjavajući mjesto mesom. Od tog rebra On napravi Evu i dade je Adamu za njegovu ženu. On postavi njih dvoje kao gospodare raja, kojima reče: “Gle, Ja vam dajem svako voće da jedete, izuzev jabuka i žita”, poslije čega on reče: “Pazite da ninakoji način ne jedete ovo voće, jer ćete postati nečisti toliko da vas Ja neću trpiti da ostanete ovdje, nego ću vas istjerati i vi ćete pretrpiti mnoge nesreće”. (Евангелие по Бернаба 39 глава)...итн...итн. има уште многу,ама да не те замарам...можеби ова евангелие е оригиналниот Инџил што му бил објавен на Иса а.с.,но,тоа вам не ви се допаѓа,не го прифаќате:ЗОШТО? И на крајот како и во претходниот пост пак јас тебе ќе те прашам,зошто ти како христијанин треба да ми одговориш на ова прашање: КАДЕ Е ИНЏИЛОТ-ЕВАНГЕЛИЕТО НА ИСА А.С. КОЕ АЛЛАХ МУ ГО ОБЈАВИ-ШТО СТОРИВТЕ СО НЕГО ЕВАНГЕЛОС? |
|||
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
" О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено од Господарот ваш. Она што е објавено од Господарот твој ќе го засили сигурно, кај многу од нив, насилството и неверувањето, но, тогаш, не задавај си грижи за народот невернички!"
(Сура 5:68) Во ајетот си ги потцртал само делот кој зборува за Тевратот и Инџилот,ајде вака читај го ајетот и ќе ти биде се јасно: >" О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате конТеврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено од Господарот ваш.Она што е објавено од Господарот твој ќе го засили сигурно, кај многу од нив, насилството и неверувањето, но, тогаш, не задавај си грижи за народот невернички!" Уште еден маестрален к*р,ански ајет во кој јасно Аллах ги насочува следбениците на Книгата,Евреите и христијаните да се придржуваат кон Тевратот и Инџилот и КОН ОНА ШТО ВИЕ ОБЈАВЕНО ОД ГОСПОДАРОТ ВАШ(к*р,АНОТ)...станува збор за повик до нив да го прифатат Исламот,зошто Исламот и Мухаммед а.с. се веќе претходно најавени и во Тевратот и во Инџилот.Сосема јасен ајет ако се коментира и од овој агол,јасен ко утринскиов ден. но,тешко на заслепените кои и покрај оваа јаснотија гледаат во него темнина и контрадикција. И пред да се одјавам по трет пат,пак јас те прашувам: КАДЕ Е ИНЏИЛОТ-ЕВАНГЕЛИЕТО НА ИСА А.С. КОЕ АЛЛАХ МУ ГО ОБЈАВИ-ШТО СТОРИВТЕ СО НЕГО ЕВАНГЕЛОС? Господ нека тие напомош! Изменето од efendija - 06.Февруари.2008 во 09:08 |
|||
|
|||
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Brat Efendija Allah da te nagradet!!!! Ostavigo pastorceto ne te razbirat.. P.s.Pastorce Neli bese ti posteno i gi pocituvase pravata na Forumov??? Ne pisuvase tamu kade so si off topik????aj poso si mnogu Posten idi Odgovorimi na prasanjata koi ti gi postaviv.... I ne zamaraj, Efendija ti davat jasni Dokazi, a ti nesakas da prifatis... Изменето од Halid ibn Velid - 06.Февруари.2008 во 09:12 |
|||
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
evangelose toj prav indzil e zaboraven ili sokrien a mozbi i isceznat, nikoj toa ne go znae, toa go znae samo edinstveniot bog i nas ne ni e rabotata da istrazuvame nesto sto bog go sokril od nas. no ni ukazal deka takva kniga e navistina objavena, kako sto e objavenam i do drugite pratenici pred nego i na pratenikot posle nnego... a ne se isfrla moznosta deka toj ingil e sokrien od nekoj, kakona primer od papata vo rim(samo pretpostavka)... |
|||
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|||
Muris
Нов член Регистриран: 03.Февруари.2008 Локација: Italy Статус: Офлајн Поени: 7 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Muhamed s.a.v.s. rekol da se pridrzuvame za tevrat i indzil, vo smisol da veruvame deka postoele tie Allahovi knigi. Tie postojat i niv kako i k*ranot gi cuava Allah. Tevratoto i indzilot za razlika od k*ranot se izmeneti od prokletite nevernici, dodeka k*ranot ostana edinstvena Allahov kniga koj e objavena vo vistinskata forma i dendenes e istata elhamdulillah.
|
|||
Anthony
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
?
Изменето од Anthony - 19.Февруари.2008 во 20:02 |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 34567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |