IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Иса и Куранот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Иса и Куранот

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Статус: Офлајн
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Иса и Куранот
    Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:18
Ili mozebi trebase da recam k*ranot i Isa , seedno , mene me interesira da mi objasni nekoj poveke delovi od zivotot na Isa opisani vo k*ranot. Znaci dokolku se slozuvate deka e Isa eden od najgolemite pegamberi na Allah, togas me interesira vo kratki crti nekoi informacii za negoviot zivot opisan vo k*ranot, i pogotovo me interesira dali negovata pacifisticka priroda od Biblijata kade e opisan kako apsoluten protivnik na upotreba na bilo kakva sila dali i vo k*ranot dominira ovaa negova strana, znaci vo Biblijata Toj e predstaven kako Sin Covecki koj odbiva da se koristi so bilo kakva sila duri i do samoto negovo macenje i raspnuvanje. Dali i vo k*ranot e opisan kako takov predstavnik na apsolutistno koristenje na mir i odbivanje na upotreba na bilo kakva sila,
Kaj nas Hristijanite se veli deka Bog mu gi dal na Mojsej 10-te Bozji zapovedi i so toa mu zabranil bilo kakvo ubivanje, no podocna toj Mojsej a ne Bog dozvolil vo odredeni situacii i kamenuvanje do smrt i dr. E sega Isus toa go povlekuva i vika vratete se na 10 Bozji zapovedi i sledete gi pred se Bozjite zapovedi i toa so Ljubov kon Boga i kon site negovi tvorbi. vtoro prasanje dali Desette Bozji zapovedi se prifateni kako fakt i se sostaven del i od k*ranot.

A da ke zaboravef-Odnapred vi blagodaram za bilo kakva informacija, ili link na makedonski, ili Angliski kade ima citati vo vrska so ovie dve prasanja

Изменето од postariot brat - 29.Јануари.2008 во 00:21
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:32
Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

Ili mozebi trebase da recam k*ranot i Isa , seedno , mene me interesira da mi objasni nekoj poveke delovi od zivotot na Isa opisani vo k*ranot. Znaci dokolku se slozuvate deka e Isa eden od najgolemite pegamberi na Allah, togas me interesira vo kratki crti nekoi informacii za negoviot zivot opisan vo k*ranot, i pogotovo me interesira dali negovata pacifisticka priroda od Biblijata kade e opisan kako apsoluten protivnik na upotreba na bilo kakva sila dali i vo k*ranot dominira ovaa negova strana, znaci vo Biblijata Toj e predstaven kako Sin Covecki koj odbiva da se koristi so bilo kakva sila duri i do samoto negovo macenje i raspnuvanje. Dali i vo k*ranot e opisan kako takov predstavnik na apsolutistno koristenje na mir i odbivanje na upotreba na bilo kakva sila, Kaj nas Hristijanite se veli deka Bog mu gi dal na Mojsej 10-te Bozji zapovedi i so toa mu zabranil bilo kakvo ubivanje, no podocna toj Mojsej a ne Bog dozvolil vo odredeni situacii i kamenuvanje do smrt i dr. E sega Isus toa go povlekuva i vika vratete se na 10 Bozji zapovedi i sledete gi pred se Bozjite zapovedi i toa so Ljubov kon Boga i kon site negovi tvorbi. vtoro prasanje dali Desette Bozji zapovedi se prifateni kako fakt i se sostaven del i od k*ranot.A da ke zaboravef-Odnapred vi blagodaram za bilo kakva informacija, ili link na makedonski, ili Angliski kade ima citati vo vrska so ovie dve prasanja

Ova e malu diskutabilno, mislam so stavot na Isus vo odnos na Stariot Zavet. Toj ne doagja da menuva bilo sto vo nego, no doagja da go zameni so Nov Zavet. So Noviot Zavet se zavrshuva onaa "zab za zab i oko za oko" i Isus gi zamenuva site zakoni so "Ljubi go blizhniot svoj kako sto se sljubish sebe si" i "Ne pravi nikomu sto nesakash da ti se pravi tebe", kako i so site derivati sto izlagaat od navedenite misli. Najednostavno recheno, site zakoni se zameneti so Ljubov i Sochuvstvo. Se razbira, tamu kade gi ima niv ne mozhe da postojat nikakvi zla i nema potreba od detalno pishuvanje na zakoni i zakoni, po koi lugjeto treba da se odnesuvaat kako roboti.

Znachi ne te oporeknuvam, tuku se obiduvam da doobjasnam. Se razbira, mozhebi ke ima nekoj drug sto ke dade ushte podobar komentar i ushte podobro ke gi precizira rabotite.

Изменето од Messenger - 29.Јануари.2008 во 00:33
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:45
Dobro vo red e seto toa , ama nikade ne rekol deka so noviot zavet apsolutno gi negira starite zapovedi, i uste povekje toj rekoj deka dosol da gi ispolni.a za kamenuvanjeto toa im go dozvolil oti srcata im bile tvrdi vo vremeto na Mojsej, .
Inaku potpolno se soglasuvam deka novite dve zapovedi se najvazni, ama tie vsusnost i ne se novi tie se istite Bozji zapovedi samo se poinaku kazani poprosto, i po humano, a so toa i posovrseno.
Sepak mene me interesirase za drugite dve prasanja, kako se tie opisani vo vo k*ranot

Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:51
Za ova prasanje imas eden kup odgovori do sega na mnogu razlicni temi,no za da ja zadovolam tvojata sueta eve ti eden link kade mozes da se zapoznaes so Islamskoto viduvanje za ovoj Allahov pejgamber,se nadevam deka znaes angliski:

http://www.islam.tc/prophecies/jesus.html
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 00:53
Постар брате, еве ти неколку ајети од Кyранот кои се однесуваат на Иса:

И веќе на Муса Ние Книга му дадовме и по него низа пејгамбери испративме... И на Иса, синот на Мејрем, јаснотии му дадовме и со Духот свет го поддржавме. И секогаш кога пејгамбер ви доаѓаше со она што не ви се допаѓаше-  се надувавте. Некои пејгамбери, тогаш, за лажни ги сметавте а некои, пак, ги убивавте.
(Сура 2:87)

И кога мелеките рекоа: "О Мерјем, Аллах, навистина, ти донесува радосница; од Него збор: името му е Месих, син на Мерјем, ќе биде виден и на овој свет и на Ахирет и еден е меѓу блиските на Аллах.
(Сура 3:45)

Ќе им зборува на луѓето додека е во крошната, и кога ќе биде голем, и ќе биде меѓу добрите луѓе."
(Сура 3:46)

Таа рече: "Господаре наш, како ќе имам дете кога ниеден маж, навистина, не ме допрел?" Он рече: "Ете, така Аллах со посак Свој создава: кога нешто ќе реши само ќе рече: 'Биди!'- и тоа, токму, ќе биде."
(Сура 3:47)

И Он го поучи и со Книгата, и со Мудроста, и со Тевратот, и со Инџилот
(Сура 3:48)

и, ете, пејгамбер до синовите Израилови: "Ви дојдов со знамение од Господарот ваш. Ќе создадам за вас нешто, навистина, од кал што ќе биде слично на птица и ќе дувнам во него и со одобрението на Аллахово, ќе стане птица, ќе излечам слеп и лепрозен и ќе оживеам умрен, со одобрението Аллахово; ќе ви кажувам што јадете и што зборувате во домовите ваши, со одобрение Аллахово. Ако сте верници ете, во тоа, навистина, имате знамение,
(Сура 3:49)

и, еве, тука сум да го потврдам Теврат и да ви дозволам нешто од она што ви беше забрането; и ви доаѓам со знамение од господарот ваш. Па, плашете се од Аллах и бидете ми послушни!
(Сура 3:50)

Кога Аллах рече: "О Иса, навистина, ќе те земам и ќе те воздигнам кон Мене, и ќе те очистам од оние кои не веруваат и ќе определам оние кои те следат да бидат над оние кои не веруваат, на Денот суден. Потоа Мене ќе ми се вратите па ќе ви пресудам за она за што станавте деленици!"
(Сура 3:55)

Кога Аллах рече: "О Иса, сине Мерјемин, сети се на благодатот Мој кон тебе и кон твојата мајка, кога те поддржав со Духот свет! И кога разговараше со луѓето в крошни и како зрел маж. И кога те поучив и со Книгата, и со Мудроста, и со Теврат и со Инџил. И кога замеси глина во облик на птица, со одобрението Мое, па дувна во тоа и стана ете, со одобрението Мое, птица; и оздрави слеп и лепрозен, со одобрението Мое, и кога ги оживи мртвите со одобрението Мое; и кога ги одбив од тебе синовите Израилови тогаш кога им ги донесе јаснотиите од кои оние кои не веруваа, повикаа: "Ова е само волшебништво, јасно!"
(Сура 5:110)

Изменето од EvAngelos - 29.Јануари.2008 во 00:54
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 01:03
и, еве, тука сум да го потврдам Теврат и да ви дозволам нешто од она што ви беше забрането; и ви доаѓам со знамение од господарот ваш. Па, плашете се од Аллах и бидете ми послушни!
(Сура 3:50)

Koga vece nesto pastiras EvAngelos pastiraj go do kraj,zosto go preskokna ovoj interesen ajet ,koj sto sleduva vednas posle 50 od surata Ali Imran:

"Allah e navistina i moj i vas Gospodar,pa Nemu klanjajte Mu se;toa e vistinskiot pat!"

Ili se sudruva so tvoeto veruvanje,pa namerno go preskokna.Nemoj taka....ce te karam.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 01:25
Dobro bi sumiral sepak i od tuka vo k*ranot moze da se zakluci deka Isa e sovrsen primer za mirotvorec koj ete od glina so odobrenie Allahovo sozdava ptici lekuva bolni i shiri samo mir, pa zosto togas ne se velica takvoto odnesuvanje .sega bi postavil edno drugo prasanje dali Muhamed bilo koga vo zivotot ubil nekogo, i dali izlekuval nekogo. Jas se izvinuvam sto prasuvam ama navistina ne znam . i toa e vo kontekst so porano postavenoto prasanje za Bozjite zapovedi ne ubivaj.- i sakaj go blizniot svoj. i seushte dali tie vazat
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 01:30
Originally posted by efendija efendija напиша:

Koga vece nesto pastiras EvAngelos pastiraj go do kraj,zosto go preskokna ovoj interesen ajet ,koj sto sleduva vednas posle 50 od surata Ali Imran:

"Allah e navistina i moj i vas Gospodar,pa Nemu klanjajte Mu se;toa e vistinskiot pat!"

Ili se sudruva so tvoeto veruvanje, pa namerno go preskokna.Nemoj taka....ce te karam.
ефенди, ако јас прескокнував ајети кои се судираат со моето верување, тогаш немаше да напишам НИ ЕДЕН АЈЕТ голема%20насмевка бидејќи сите ајети се судираат со моето убедување.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 01:37
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by efendija efendija напиша:

Koga vece nesto pastiras EvAngelos pastiraj go do kraj,zosto go preskokna ovoj interesen ajet ,koj sto sleduva vednas posle 50 od surata Ali Imran: "Allah e navistina i moj i vas Gospodar,pa Nemu klanjajte Mu se;toa e vistinskiot pat!" Ili se sudruva so tvoeto veruvanje, pa namerno go preskokna.Nemoj taka....ce te karam.

ефенди, ако јас прескокнував ајети кои се судираат со моето верување, тогаш немаше да напишам НИ ЕДЕН АЈЕТ голема%20насмевка бидејќи сите ајети се судираат со моето убедување.

Togas koj te natera da postiras ti ajeti,da me ostavese mene,koj sum UBEDEN VO NIVNATA VERODOSTOJNOST I ORIGINALNOST OD BOGA!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 01:42
Постарото братче не постави таков услов во неговото прашање, дека тој што ќе му одговори мора да е и убеден во нивната веродостојност и оригиналност, но сепак ок, штом тебе ти е мерак, одговарај му ти. Јас само ви помогнав бидејќи не видов никој до тогаш да му постира некој цитат од кyранот, освен твојот линк.

Ајде пишвај си за Иса и Кyранот, само гледај да не го мешаш и поистоветуваш тој Иса со нашиот Исус намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 01:45
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Постарото братче не постави таков услов во неговото прашање, дека тој што ќе му одговори мора да е и убеден во нивната веродостојност и оригиналност, но сепак ок, штом тебе ти е мерак, одговарај му ти. Јас само ви помогнав бидејќи не видов никој до тогаш да му постира некој цитат од кyранот, освен твојот линк.

Ајде пишвај си за Иса и Кyранот, само гледај да не го мешаш и поистоветуваш тој Иса со нашиот Исус намигнување

Slusaj licemeru,pak pocna da igras po staro,nema ni da se obidam da go poistovetuvam Isa a.s. so Boga posto toj ne e Bog.A toa sto vie ste mu poveruvale na Pavle eretikot da ve laze kako sto saka toa sie vas problem,vsusnost vece ne e i nikakvo cudo kaj vas,za toa si JASEN PRIMER TI I TVOJOT PROTESTANTIZAM .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 02:09
Videte jas nemam problem da veruvam vo Bog - Allah zoshto Allah znaci Bog i Allah ne e negova licna imenka znaci jas veruvam vo Gospod Bog, na Angliski-God or Lord, ili na Arapski-Allah.
Sega seto toa e vo red ama jas kako gresnik kako ke stignam do Gospod koga znam deka dolgo vreme pred Hrista nemu mu stanale omrazeni zrtvuvanjata zivotni, bashka shto i takvite zrtvi gi primal samo od negovite izbrani Evrei, a preku Isus pobaral od site nas sebe da se zrtvuvame, ne so samoubivanje, ami so toa sto ke gi sakame bliznite -potocno site luge na planetava. Dokolku jas Bilo koga vo svojot zivot sum poveruval vo Boga ili Allah kako toj ke mi prosti za se dotogas sto sum zgreshil, ne e valjda so toa sto ke ubivam nevernici  kakov sto sum bil i jas pred da poveruvam.
Videte mene kako na Hristijanin Bog mi dal Sansa da go zapoznam nego preku dve raboti Isus i Svetiot Duh, no i dvete raboti se istiot toj Bog, koj e seprisuten. Ne gledate li deka nikoj drug osven Bog ne sozdal nesto od glina i da mu duvne zivot i toa da ozivee i da bide ptica. Ako toa ne e dokaz deka Isa e i Sozdatel ne znam sto e. Zoshto Allah toa ne go napravil kako na pocetokot koga sam sozdal se pa i covekot pa na kraj kako sto go sozdal i Isa ednostavno mozel toj povtorno da rece neka bide i ke bidela ptica, ne ami trebelo da se potvrdi i deka Isus ja dobil i mokjta da sozdava od nisto, nesto zivo.I neli e toa ona sto nam vo Biblijata ni se vika deka stanal eden od niv koj gi spoznal site raboti i od drvoto na poznanieto a i od toa na zivotot.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 02:14
Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

Videte jas nemam problem da veruvam vo Bog - Allah zoshto Allah znaci Bog i Allah ne e negova licna imenka znaci jas veruvam vo Gospod Bog, na Angliski-God or Lord, ili na Arapski-Allah.Sega seto toa e vo red ama jas kako gresnik kako ke stignam do Gospod koga znam deka dolgo vreme pred Hrista nemu mu stanale omrazeni zrtvuvanjata zivotni, bashka shto i takvite zrtvi gi primal samo od negovite izbrani Evrei, a preku Isus pobaral od site nas sebe da se zrtvuvame, ne so samoubivanje, ami so toa sto ke gi sakame bliznite -potocno site luge na planetava. Dokolku jas Bilo koga vo svojot zivot sum poveruval vo Boga ili Allah kako toj ke mi prosti za se dotogas sto sum zgreshil, ne e valjda so toa sto ke ubivam nevernici  kakov sto sum bil i jas pred da poveruvam. Videte mene kako na Hristijanin Bog mi dal Sansa da go zapoznam nego preku dve raboti Isus i Svetiot Duh, no i dvete raboti se istiot toj Bog, koj e seprisuten. Ne gledate li deka nikoj drug osven Bog ne sozdal nesto od glina i da mu duvne zivot i toa da ozivee i da bide ptica. Ako toa ne e dokaz deka Isa e i Sozdatel ne znam sto e. Zoshto Allah toa ne go napravil kako na pocetokot koga sam sozdal se pa i covekot pa na kraj kako sto go sozdal i Isa ednostavno mozel toj povtorno da rece neka bide i ke bidela ptica, ne ami trebelo da se potvrdi i deka Isus ja dobil i mokjta da sozdava od nisto, nesto zivo.I neli e toa ona sto nam vo Biblijata ni se vika deka stanal eden od niv koj gi spoznal site raboti i od drvoto na poznanieto a i od toa na zivotot.

Postar brate se negiras samiot sebesi.ISA NE E EDINSTVENIOT BOZJI PROROK KOJ PROZIVUVAL MRTVI,zarem vo biblijata ne si slusnal uste za nekoj koj isto taka prozivuval mrtvi,i sega spored toj kriterium dali treba i nego da go smetate za Bog?-Te prasuvam DALI VO BIBLIJATA POSTOI DRUG BOZJI PROROK KOJ STO PROZIVUVAL MRTVI LUDJE?-Cekam za odgovor.
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2008 во 09:57
Zarem ne ti bese kazano na ovaa tema nesto prethodno?
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.