Иса и Куранот
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=11797
Датум на принтање: 24.Ноември.2024 во 06:26 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Иса и Куранот
Постирано од: postariot brat
Наслов: Иса и Куранот
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:18
Ili mozebi trebase da recam k*ranot i Isa , seedno , mene me interesira da mi objasni nekoj poveke delovi od zivotot na Isa opisani vo k*ranot. Znaci dokolku se slozuvate deka e Isa eden od najgolemite pegamberi na Allah, togas me interesira vo kratki crti nekoi informacii za negoviot zivot opisan vo k*ranot, i pogotovo me interesira dali negovata pacifisticka priroda od Biblijata kade e opisan kako apsoluten protivnik na upotreba na bilo kakva sila dali i vo k*ranot dominira ovaa negova strana, znaci vo Biblijata Toj e predstaven kako Sin Covecki koj odbiva da se koristi so bilo kakva sila duri i do samoto negovo macenje i raspnuvanje. Dali i vo k*ranot e opisan kako takov predstavnik na apsolutistno koristenje na mir i odbivanje na upotreba na bilo kakva sila, Kaj nas Hristijanite se veli deka Bog mu gi dal na Mojsej 10-te Bozji zapovedi i so toa mu zabranil bilo kakvo ubivanje, no podocna toj Mojsej a ne Bog dozvolil vo odredeni situacii i kamenuvanje do smrt i dr. E sega Isus toa go povlekuva i vika vratete se na 10 Bozji zapovedi i sledete gi pred se Bozjite zapovedi i toa so Ljubov kon Boga i kon site negovi tvorbi. vtoro prasanje dali Desette Bozji zapovedi se prifateni kako fakt i se sostaven del i od k*ranot.
A da ke zaboravef-Odnapred vi blagodaram za bilo kakva informacija, ili link na makedonski, ili Angliski kade ima citati vo vrska so ovie dve prasanja
------------- Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:32
postariot brat напиша:
Ili mozebi trebase da recam k*ranot i Isa , seedno , mene me interesira da mi objasni nekoj poveke delovi od zivotot na Isa opisani vo k*ranot. Znaci dokolku se slozuvate deka e Isa eden od najgolemite pegamberi na Allah, togas me interesira vo kratki crti nekoi informacii za negoviot zivot opisan vo k*ranot, i pogotovo me interesira dali negovata pacifisticka priroda od Biblijata kade e opisan kako apsoluten protivnik na upotreba na bilo kakva sila dali i vo k*ranot dominira ovaa negova strana, znaci vo Biblijata Toj e predstaven kako Sin Covecki koj odbiva da se koristi so bilo kakva sila duri i do samoto negovo macenje i raspnuvanje. Dali i vo k*ranot e opisan kako takov predstavnik na apsolutistno koristenje na mir i odbivanje na upotreba na bilo kakva sila, Kaj nas Hristijanite se veli deka Bog mu gi dal na Mojsej 10-te Bozji zapovedi i so toa mu zabranil bilo kakvo ubivanje, no podocna toj Mojsej a ne Bog dozvolil vo odredeni situacii i kamenuvanje do smrt i dr. E sega Isus toa go povlekuva i vika vratete se na 10 Bozji zapovedi i sledete gi pred se Bozjite zapovedi i toa so Ljubov kon Boga i kon site negovi tvorbi. vtoro prasanje dali Desette Bozji zapovedi se prifateni kako fakt i se sostaven del i od k*ranot.A da ke zaboravef-Odnapred vi blagodaram za bilo kakva informacija, ili link na makedonski, ili Angliski kade ima citati vo vrska so ovie dve prasanja
|
Ova e malu diskutabilno, mislam so stavot na Isus vo odnos na Stariot Zavet. Toj ne doagja da menuva bilo sto vo nego, no doagja da go zameni so Nov Zavet. So Noviot Zavet se zavrshuva onaa "zab za zab i oko za oko" i Isus gi zamenuva site zakoni so "Ljubi go blizhniot svoj kako sto se sljubish sebe si" i "Ne pravi nikomu sto nesakash da ti se pravi tebe", kako i so site derivati sto izlagaat od navedenite misli. Najednostavno recheno, site zakoni se zameneti so Ljubov i Sochuvstvo. Se razbira, tamu kade gi ima niv ne mozhe da postojat nikakvi zla i nema potreba od detalno pishuvanje na zakoni i zakoni, po koi lugjeto treba da se odnesuvaat kako roboti.
Znachi ne te oporeknuvam, tuku se obiduvam da doobjasnam. Se razbira, mozhebi ke ima nekoj drug sto ke dade ushte podobar komentar i ushte podobro ke gi precizira rabotite.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:45
Dobro vo red e seto toa , ama nikade ne rekol deka so noviot zavet apsolutno gi negira starite zapovedi, i uste povekje toj rekoj deka dosol da gi ispolni.a za kamenuvanjeto toa im go dozvolil oti srcata im bile tvrdi vo vremeto na Mojsej, . Inaku potpolno se soglasuvam deka novite dve zapovedi se najvazni, ama tie vsusnost i ne se novi tie se istite Bozji zapovedi samo se poinaku kazani poprosto, i po humano, a so toa i posovrseno. Sepak mene me interesirase za drugite dve prasanja, kako se tie opisani vo vo k*ranot
------------- Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
Постирано од: efendija
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:51
Za ova prasanje imas eden kup odgovori do sega na mnogu razlicni temi,no za da ja zadovolam tvojata sueta eve ti eden link kade mozes da se zapoznaes so Islamskoto viduvanje za ovoj Allahov pejgamber,se nadevam deka znaes angliski:
http://www.islam.tc/prophecies/jesus.html
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 00:53
Постар брате, еве ти неколку ајети од Кyранот кои се однесуваат на Иса:
И веќе на Муса Ние Книга му дадовме и по него низа пејгамбери испративме... И на Иса, синот на Мејрем, јаснотии му дадовме и со Духот свет го поддржавме. И секогаш кога пејгамбер ви доаѓаше со она што не ви се допаѓаше- се надувавте. Некои пејгамбери, тогаш, за лажни ги сметавте а некои, пак, ги убивавте.
(Сура 2:87)
И кога мелеките рекоа: "О Мерјем, Аллах, навистина, ти донесува радосница; од Него збор: името му е Месих, син на Мерјем, ќе биде виден и на овој свет и на Ахирет и еден е меѓу блиските на Аллах.
Ќе им зборува на луѓето додека е во крошната, и кога ќе биде голем, и ќе биде меѓу добрите луѓе."
Таа рече: "Господаре наш, како ќе имам дете кога ниеден маж, навистина, не ме допрел?" Он рече: "Ете, така Аллах со посак Свој создава: кога нешто ќе реши само ќе рече: 'Биди!'- и тоа, токму, ќе биде."
И Он го поучи и со Книгата, и со Мудроста, и со Тевратот, и со Инџилот
(Сура 3:48)
и, ете, пејгамбер до синовите Израилови: "Ви дојдов со знамение од Господарот ваш. Ќе создадам за вас нешто, навистина, од кал што ќе биде слично на птица и ќе дувнам во него и со одобрението на Аллахово, ќе стане птица, ќе излечам слеп и лепрозен и ќе оживеам умрен, со одобрението Аллахово; ќе ви кажувам што јадете и што зборувате во домовите ваши, со одобрение Аллахово. Ако сте верници ете, во тоа, навистина, имате знамение,
и, еве, тука сум да го потврдам Теврат и да ви дозволам нешто од она што ви беше забрането; и ви доаѓам со знамение од господарот ваш. Па, плашете се од Аллах и бидете ми послушни!
Кога Аллах рече: "О Иса, навистина, ќе те земам и ќе те воздигнам кон Мене, и ќе те очистам од оние кои не веруваат и ќе определам оние кои те следат да бидат над оние кои не веруваат, на Денот суден. Потоа Мене ќе ми се вратите па ќе ви пресудам за она за што станавте деленици!"
(Сура 3:55)
Кога Аллах рече: "О Иса, сине Мерјемин, сети се на благодатот Мој кон тебе и кон твојата мајка, кога те поддржав со Духот свет! И кога разговараше со луѓето в крошни и како зрел маж. И кога те поучив и со Книгата, и со Мудроста, и со Теврат и со Инџил. И кога замеси глина во облик на птица, со одобрението Мое, па дувна во тоа и стана ете, со одобрението Мое, птица; и оздрави слеп и лепрозен, со одобрението Мое, и кога ги оживи мртвите со одобрението Мое; и кога ги одбив од тебе синовите Израилови тогаш кога им ги донесе јаснотиите од кои оние кои не веруваа, повикаа: "Ова е само волшебништво, јасно!"
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:03
и, еве, тука сум да го потврдам Теврат и да ви дозволам нешто од она што ви беше забрането; и ви доаѓам со знамение од господарот ваш. Па, плашете се од Аллах и бидете ми послушни!
(Сура 3:50)
Koga vece nesto pastiras EvAngelos pastiraj go do kraj,zosto go preskokna ovoj interesen ajet ,koj sto sleduva vednas posle 50 od surata Ali Imran:
"Allah e navistina i moj i vas Gospodar,pa Nemu klanjajte Mu se;toa e vistinskiot pat!"
Ili se sudruva so tvoeto veruvanje,pa namerno go preskokna.Nemoj taka....ce te karam.
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:25
Dobro bi sumiral sepak i od tuka vo k*ranot moze da se zakluci deka Isa e sovrsen primer za mirotvorec koj ete od glina so odobrenie Allahovo sozdava ptici lekuva bolni i shiri samo mir, pa zosto togas ne se velica takvoto odnesuvanje .sega bi postavil edno drugo prasanje dali Muhamed bilo koga vo zivotot ubil nekogo, i dali izlekuval nekogo. Jas se izvinuvam sto prasuvam ama navistina ne znam . i toa e vo kontekst so porano postavenoto prasanje za Bozjite zapovedi ne ubivaj.- i sakaj go blizniot svoj. i seushte dali tie vazat
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:30
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:37
Togas koj te natera da postiras ti ajeti,da me ostavese mene,koj sum UBEDEN VO NIVNATA VERODOSTOJNOST I ORIGINALNOST OD BOGA!
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:42
Постарото братче не постави таков услов во неговото прашање, дека тој што ќе му одговори мора да е и убеден во нивната веродостојност и оригиналност, но сепак ок, штом тебе ти е мерак, одговарај му ти. Јас само ви помогнав бидејќи не видов никој до тогаш да му постира некој цитат од кyранот, освен твојот линк.
Ајде пишвај си за Иса и Кyранот, само гледај да не го мешаш и поистоветуваш тој Иса со нашиот Исус
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 01:45
EvAngelos напиша:
Постарото братче не постави таков услов во неговото прашање, дека тој што ќе му одговори мора да е и убеден во нивната веродостојност и оригиналност, но сепак ок, штом тебе ти е мерак, одговарај му ти. Јас само ви помогнав бидејќи не видов никој до тогаш да му постира некој цитат од кyранот, освен твојот линк.
Ајде пишвај си за Иса и Кyранот, само гледај да не го мешаш и поистоветуваш тој Иса со нашиот Исус |
Slusaj licemeru,pak pocna da igras po staro,nema ni da se obidam da go poistovetuvam Isa a.s. so Boga posto toj ne e Bog.A toa sto vie ste mu poveruvale na Pavle eretikot da ve laze kako sto saka toa sie vas problem,vsusnost vece ne e i nikakvo cudo kaj vas,za toa si JASEN PRIMER TI I TVOJOT PROTESTANTIZAM .
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:09
Videte jas nemam problem da veruvam vo Bog - Allah zoshto Allah znaci Bog i Allah ne e negova licna imenka znaci jas veruvam vo Gospod Bog, na Angliski-God or Lord, ili na Arapski-Allah. Sega seto toa e vo red ama jas kako gresnik kako ke stignam do Gospod koga znam deka dolgo vreme pred Hrista nemu mu stanale omrazeni zrtvuvanjata zivotni, bashka shto i takvite zrtvi gi primal samo od negovite izbrani Evrei, a preku Isus pobaral od site nas sebe da se zrtvuvame, ne so samoubivanje, ami so toa sto ke gi sakame bliznite -potocno site luge na planetava. Dokolku jas Bilo koga vo svojot zivot sum poveruval vo Boga ili Allah kako toj ke mi prosti za se dotogas sto sum zgreshil, ne e valjda so toa sto ke ubivam nevernici kakov sto sum bil i jas pred da poveruvam. Videte mene kako na Hristijanin Bog mi dal Sansa da go zapoznam nego preku dve raboti Isus i Svetiot Duh, no i dvete raboti se istiot toj Bog, koj e seprisuten. Ne gledate li deka nikoj drug osven Bog ne sozdal nesto od glina i da mu duvne zivot i toa da ozivee i da bide ptica. Ako toa ne e dokaz deka Isa e i Sozdatel ne znam sto e. Zoshto Allah toa ne go napravil kako na pocetokot koga sam sozdal se pa i covekot pa na kraj kako sto go sozdal i Isa ednostavno mozel toj povtorno da rece neka bide i ke bidela ptica, ne ami trebelo da se potvrdi i deka Isus ja dobil i mokjta da sozdava od nisto, nesto zivo.I neli e toa ona sto nam vo Biblijata ni se vika deka stanal eden od niv koj gi spoznal site raboti i od drvoto na poznanieto a i od toa na zivotot.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 02:14
postariot brat напиша:
Videte jas nemam problem da veruvam vo Bog - Allah zoshto Allah znaci Bog i Allah ne e negova licna imenka znaci jas veruvam vo Gospod Bog, na Angliski-God or Lord, ili na Arapski-Allah.Sega seto toa e vo red ama jas kako gresnik kako ke stignam do Gospod koga znam deka dolgo vreme pred Hrista nemu mu stanale omrazeni zrtvuvanjata zivotni, bashka shto i takvite zrtvi gi primal samo od negovite izbrani Evrei, a preku Isus pobaral od site nas sebe da se zrtvuvame, ne so samoubivanje, ami so toa sto ke gi sakame bliznite -potocno site luge na planetava. Dokolku jas Bilo koga vo svojot zivot sum poveruval vo Boga ili Allah kako toj ke mi prosti za se dotogas sto sum zgreshil, ne e valjda so toa sto ke ubivam nevernici kakov sto sum bil i jas pred da poveruvam. Videte mene kako na Hristijanin Bog mi dal Sansa da go zapoznam nego preku dve raboti Isus i Svetiot Duh, no i dvete raboti se istiot toj Bog, koj e seprisuten. Ne gledate li deka nikoj drug osven Bog ne sozdal nesto od glina i da mu duvne zivot i toa da ozivee i da bide ptica. Ako toa ne e dokaz deka Isa e i Sozdatel ne znam sto e. Zoshto Allah toa ne go napravil kako na pocetokot koga sam sozdal se pa i covekot pa na kraj kako sto go sozdal i Isa ednostavno mozel toj povtorno da rece neka bide i ke bidela ptica, ne ami trebelo da se potvrdi i deka Isus ja dobil i mokjta da sozdava od nisto, nesto zivo.I neli e toa ona sto nam vo Biblijata ni se vika deka stanal eden od niv koj gi spoznal site raboti i od drvoto na poznanieto a i od toa na zivotot.
|
Postar brate se negiras samiot sebesi.ISA NE E EDINSTVENIOT BOZJI PROROK KOJ PROZIVUVAL MRTVI,zarem vo biblijata ne si slusnal uste za nekoj koj isto taka prozivuval mrtvi,i sega spored toj kriterium dali treba i nego da go smetate za Bog?-Te prasuvam DALI VO BIBLIJATA POSTOI DRUG BOZJI PROROK KOJ STO PROZIVUVAL MRTVI LUDJE?-Cekam za odgovor.
|
Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 09:57
Zarem ne ti bese kazano na ovaa tema nesto prethodno?
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 12:40
Da, i drugi proroci ozivuvale mrtvi ama razlikata e ogromna ta da ozivees glina eeej, kaj nas vo Biblijata nema takov primer. inaku Ilija i Mojsej bile videni na gorata kako stojat so Isus , Ilija ozivuval mrtvi, a Mojsej napravil tolku cuda sto sega nemam vreme da vi gi pisuvam site. Nam vo pocetokot na Biblijata ni e navedeno deka sekoj koj ke jade od drvoto na zivotot, a bidejki sekoj veke jadel od drvoto na poznanieto na dobroto i zloto, ke stane kako niv- Bog. Sekoj koj veruva vo Boga mora da go pobedi i posledniot test - smrtta, toj test ne mora da go pravat samo tie sto go znaat Boga. A Boga go znaeme ne po nasa zasluga , ami po milosta negova, Nitu Mojsej zasluzil so nesto poveke od bilo koj drug da ja ima cesta da go vidi Boga ama, samo edinstveno zatoa sto toa Bil Bozjiot Plan. Toa vazi i za Ilija i za site proroci, se do Isus koj doagja kako Mesija i Spasitel na site narodi od ropstvoto na smrtta, a toa e robstvoto koe e najgolemiot predizvik za pobeda na sekoj covek. A pobedata na smrtta so vecen zivot zaedno so sposobnosta da se rasuduva sto e dobro a sto ne , pa sto e toa ako ne osnovna karakteristika na Bog. Jas veruvam vo Boga oti Toj se smiluva na mene i mi dozvoli da go poznam, i so toa da vi kazam deka ke ne saka site dodeka e ziv - Vecno.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 13:49
Povtorno bi prashal kakov bil Muhamed vo toj pogled dali i toj po primerot na Isus i negovite sledbenici se zrtvuval sebe si za dobroto na site pritoa lekuvajki bolni ozivuvajki mrtvi i sl. Ili pak poucuval da se zrtvuvaat site drugi koi ni smetaat nam na patotot za da poveruvame. Znaete vo Biblijata Solomon e dosta diskutabilna licnost koj bil narecen sin bozji dostoen da go izgradi Bozjiot hram, kako edinstvena zelba pobaral mudrost, ama ete toa bilo dovolno za da se izgradi hram od zemja i kamen i znaeme kolku trael toj. Ama za Bozji hram od krv i meso koj ke trae vecno bilo potrebno poveke od toa, potrebna bila Bozestvena Ljubov. Isus e spasitelot koj nasadi crkva vo sekoj covek koj slusnal za negovata zrtva i koj posakal i sam taka da zivee. Dali i Mohamed so svojot primer pokazal slicni osobini na sovrsena Ljubov. Videte nekoi delovi od Biblijata koja ja koristime nie pravoslavnite, na pr. makavejskata kniga vo tri dela, vo takvite delovi nema nekoj prorok ama se opisani mnogubrojni vojuvanja i odbrana na Evreite od najgolemoto od site zla Antioh Epifan koj caruval od Rim a bil eden od naslednicite na Aleksandar Makedonski. Videte Matatija i negovite sinovi bile vazni licnosti od zivotot na Evreite i mnogu napravile za spas na taa nacija vo tie nepriliki. no tuka nema mnogu za ljubovta osven za onaa iskonska ljubov kon Boga, tatkovinata i svojata nacija. Veruvale ili ne taa kniga koja e dosta obemna voopsto ja nema vo nekoi Hristijanski religii, a i kaj pravoslavnite makaveite i ne e bas najgolem praznik, osven sto nekoi veruvaat deka po toa kakvo e vremeto za toj praznik ke go poznat kakvo ke bide vremeto slednata godina. Znaete ne bi sakal da ja relativiziram vaznosta na nitu eden lik spomnat vo Biblijata , ama koga cela Biblija e sostavena so cel da se najavi i pojavi Isus Mesijata najgolemiot prorok na kogo drugite proroci mu go davaat toj epitet Bog so nas i sl. ne znam zosto odednash treba nie da prifatime nekoja izjava od drug koj ni vika mene Bog mi rece vaka i vaka koga nie Boga go znaeme, i toj ne bi ni rekol ajde sega ubivaj pa makar i vo samoodbrana. Jas kako vernik mozam da veruvam vo se bidejki se e od Boga dadeno na zemjava taka i sekoja religija. I Islamot Bog dozvolil da bide na zemjava i siguren sum deka e toa za necie dobro, mozebi tamu kade sto pocnal da se siri islamot ne veruvale vo nishto, pa pocetokot na sekoe veruvanje e slicno treba prvo da se poznae stravot od Boga pa posle toa i negovata ljubov. Ne se somnevam deka toa e taka i vo k*ranot, samo sto losa slika se sozdava vo svetot koga se gleda deka nekoj se samoubiva veruvajki deka ako so sebe ponese sto e mozno povekje gresnici vo smrtta ke stane dostoen za pred Boga. znaete toa e mnogu kontradiktorno so ona vo sto nas ne nauci nasiot ucitel. Sigurno ke si dojde vremeto koga Bog licno ke gi ispravi site greski koi gi zamrsile lugjeto, pa taka mozebi i kaj muslimanite ke se vrati Isa kako kaj nas Isus da go dovrsi zapocnatoto i da objasni se sto ne e jasno, zoshto da ne jas sum vernik i veruvam deka Bog e semokjen i deka kako takov mozel da se voploti i vo Sin Covecki, zosto da ne , pa taka moze i koga ke se vrati da rece Aman dosta veke Isus ili Isa ne e vazno ajde smirete se i fatete se za rabota zosto vremeto za zetva dojde i site marsh na rabota!!!- i sekoj so svoite ovci ke si bide suden spored ona vo sto rekol deka veruva. Taka nam ke ni Bide sudeno spored toa kolku sme sudele, a vam ne znam mozebi za vas vo k*ranot ima nekoj drug kriterium, ama jas toa ne go znam, ama znam deka ako se kosi so toa baranje Isusovo da ne sudime za mene e neprifatliva bilo koja religija koja od mene bara da sum sudija koj sudi na smrt. Za kraj povtorno baram nesto za Desette Bozji zapovedi dali se i tie stolb na Islamot.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 22:02
Islamot e vera na zdraviot razum,ima zdravi principi,i zdrava sveta kniga Qur'an,iako Muhammed a.s. navistina imal mnogu cuda(ne ozivuval mrtvi),nie muslimanite vo nasite ubeduvanja i veruvanja go zemame Qur'anot-Allahoviot Zbor koj samiot po sebe e nedostizno cudo,nasata Akida,vera nema potreba od pregolemo simboliziranje,ezoterizam i neznam sto, za nekomu da mu ja dokazeme,taa samata po sebe si se dokazuva so nejzinata originalnost,a ne iskrivenost kako sto ti posocuvas so Biblijata.Slusni ja ovaa mudrost:
"VERATA E ZDRAV RAZUM,A SEKOJ ONOJ STO NEMA ZDRAV RAZUM,TOJ NEMA NI ZDRAVA VERA".
Mislam deka ova tie povece od dovolno za tvoite postaveni prasanja.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2008 во 22:05
P.S. Desette Bozji zapovedi ne se nikakov stolb na islamot.Islamot ima pet osnovni stolba,i toa;
1.KELIMEI-SHEHADET-Da potvrdis deka nema drug Gospod,osven Allah ,i da potvrdis deka Muhammed e negov posleden rob i pratenik.
2.Da obavuvas Namaz-Molitva,
3. Da go postis mesecot Ramazan
4. Zekat da davas-odreden procent 2,5% od visokot materijalni sredstva,i
5.Da obavis Hadz-ako si vo moznost!
Ovie se osnovnite Islamski stolba.
|
Постирано од: Pustinski-Lav
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 03:21
116. A kada Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" - on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš. 117. Ja sam im samo ono govorio što si mi Ti naredio: ’Klanjajte se Allahu, i mome i svome Gospodaru!’ I ja sam nad njima bdio dok sam među njima bio, a kad si mi Ti dušu uzeo, Ti si ih jedini nadzirao; Ti nad svim bdiš
(Al-Ma`ide-Trpeza)
------------- NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 03:32
efendija напиша:
Islamot e vera na zdraviot razum,ima zdravi principi,i zdrava sveta kniga Qur'an,iako Muhammed a.s. navistina imal mnogu cuda(ne ozivuval mrtvi),nie muslimanite vo nasite ubeduvanja i veruvanja go zemame Qur'anot-Allahoviot Zbor koj samiot po sebe e nedostizno cudo,nasata Akida,vera nema potreba od pregolemo simboliziranje,ezoterizam i neznam sto, za nekomu da mu ja dokazeme,taa samata po sebe si se dokazuva so nejzinata originalnost,a ne iskrivenost kako sto ti posocuvas so Biblijata.Slusni ja ovaa mudrost:
"VERATA E ZDRAV RAZUM,A SEKOJ ONOJ STO NEMA ZDRAV RAZUM,TOJ NEMA NI ZDRAVA VERA".
Mislam deka ova tie povece od dovolno za tvoite postaveni prasanja. |
Ova me potseti na onaa vo zdravo telo, zdrav duh.
Eh, da bev bockalo kako nekoi drugi na forumov, ke te prashav koj mu e pomil na Boga, Isa ili Muhamed? Ama ne sum bockalo i ne te prashuvam.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 11:39
postariot brat напиша:
Dobro bi sumiral sepak i od tuka vo k*ranot moze da se zakluci deka Isa e sovrsen primer za mirotvorec koj ete od glina so odobrenie Allahovo sozdava ptici lekuva bolni i shiri samo mir, pa zosto togas ne se velica takvoto odnesuvanje .sega bi postavil edno drugo prasanje dali Muhamed bilo koga vo zivotot ubil nekogo, i dali izlekuval nekogo. Jas se izvinuvam sto prasuvam ama navistina ne znam . i toa e vo kontekst so porano postavenoto prasanje za Bozjite zapovedi ne ubivaj.- i sakaj go blizniot svoj. i seushte dali tie vazat
|
ne ubil nikogo no izlecil mnogu,
i muhammed poseduva istoto sto go poseduval i isa a.s. i drugite pred niv pogolemi pejgamberi.
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 30.Јануари.2008 во 11:45
Messenger напиша:
efendija напиша:
Eh, da bev bockalo kako nekoi drugi na forumov, ke te prashav koj mu e pomil na Boga, Isa ili Muhamed? Ama ne sum bockalo i ne te prashuvam. |
se znae deka site tie se isti kaj allah site se od negovite posebni robovi, no muhammed e posledniot i onoj koj najuspesno ja zavrsil svojata misija, sto moze jasno da se vidi.
isa bil ispraten di izraelcanite no tie ja izmenaja negovata kniga, se napravija nekolku veri!!!
musa bese ispraten do egiped i do faraonite no i toj ostanal so mal broj privarzanici pa taka i negovata kniga bese zaboravena , taka i so tie pred nego, no muhammed bese toj koj de kraj ja dotera svojata misija, pa taka ostavi zad sebe ashabi, pa tabiini, pa tabitabiini pa taka nataka sto ovozmozilo k*ranot da ostrane vo svojata originalna forma, sto se gleda i po izvadocive na evangelos...
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 12:39
"ne ubil nikogo no izlecil mnogu,
i muhammed poseduva istoto sto go poseduval i isa a.s. i drugite pred niv pogolemi pejgamberi." -(the king)
E pa dobro e da se znae deka so primer i Muhamed pokazal deka i Islamot kako i site veri podrazbira mir a ne vojna. Znaete gledano od strana muslimanstvoto izgleda mnogu poinaku i toa ne samo kade sto muslimanite se kako sto bi se reklo, "porobeni" ami kade se mnozinstvo tie naogjaat pricina za vojna ako ne so n evernici togas so samite muslimani.
"1.KELIMEI-SHEHADET-Da potvrdis deka nema drug Gospod,osven Allah ,i da potvrdis deka Muhammed e negov posleden rob i pratenik.
2.Da obavuvas Namaz-Molitva,
3. Da go postis mesecot Ramazan
4. Zekat da davas-odreden procent 2,5% od visokot materijalni sredstva,i
5.Da obavis Hadz-ako si vo moznost!
Ovie se osnovnite Islamski stolba."(efendija) Ako se ova stolbovite na islamot jas ke vi recam deka uste pomalku bi me ubedile vo pricinite za vojna, zosto nema mesto na planetava kade sto nekoj toa mu go zabranil na nekogo. 1. slobodno ete si tvrdish deka muhamed e negov posleden pratenik, a za vera vo eden Bog pa toa go imalo mnogu odamna pred da kaze Muhamed, nie sme veruvale vo eden Bog. 2. jas mislam deka i ova e licno pravo na sekoj poedinec ete jas naprimer imav ednus cimer od Indonezija i toj si se klanjase vo svojata soba po 5-pati na den bidejki vo blizina nemase dzamija, taka da i pokraj se toj mnogu dosledno si gi pocituvase svoite zakoni verski i bese prijatel so site nas osuduvajki gi bombaskite napadi na Islamistite vo Bali od kade bese po poteklo, i duri rabotel na recepcija na 100 metra od eksplozijata, a da podsetam zrtvi povtorno najgolem broj bile Muslimani, pa posle sledele Avstralijci , pa Hindusi i dr. 3. veruvale ili ne toj moj prijatel od indonezija go posteshe celiot Ramazan, i pokraj toa sto morase da raboti naporno cel den. 4.zekad davaj si ti i 25%nikoj ne ti branit, samo mojt fala da ti recit sekoj siromav, toa e vsusnost pravilo i vo evrejskata i vo hristijanskata religija, samo kaj evreite e 10%, a kaj hristijanite e ostaveno na samite vernici, za najdobrite da seotkazat od se sto imaat i da zaminat da go sledat Isus razdavajki se na siromasi. 5.Ova Hadz ne go razbiram, pa bi mozele da mi objasnite, kako se obavuva, samo neznam zosto se mi se cini deka i toa e nesto sto e dozvoleno da se pravi na celava planeta, sekako dokolku ne se misli na obavuvanje na teroristicki napadi. Za kraj, dali toa sto Mojsej e spomnat vo k*ranot ne znaci i avtomatsko priznavanje na 10 Bozji zapovedi, i ako ne se prifakjaat dali togas znaci deka treba da se krade, ubiva, vrsi preljuba, i sl. Znaete nie veruvame deka Mojsej bil mnogu znacaen ne samo zatoa sto preku nego Evreite se spasile od ropstvoto na faraonot vo Egiped, ili sto dobile zemja potocno ja dobile nazat zemjata koja mu bila dadena na Avraam, ami najznacaen bil zatoa sto preku nego Bog im dal Zakon na Evreite, a Isus e ostvaruvanjeto na toj zakon, ili sto bi rekle denesnite politicari toj go implementiral toj zakon vo delo.
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 14:00
Do Postariot-brat
Od Efendija
Go citav pogore tvojov post i uste povece mi se zacvrsti ubeduvanjeto deka mnogu pausalno i laicki gi pisuvas tie recenici sto e ocigleden dokaz deka MNOGU MALKU GO POZNAVAS ISLAMOT KAKO RELIGIJA.
Site tvoi stavovi i zabeleski se samo tvoe proizvolno mislenje,verovatno bazirano vrz pregolemata islamska anti-kampanja koja se vodi nasekade vo svetot,vo prv red predvodena od samiot Vatikan.
Ne sakam da ti odgovaram del po del,posto mnogu iskriveno i smesno gi tolkuvas Islamskite stolbovi,(p.s. ne davame 25% Zekat,tuku 2,5%),zatoa ce ti postiram eden tekst za da uvidis kakov bil Muhammed a.s. i koj e vsusnost ISLAMSKIOT MEC.
Mac Muhamedov - povodom papine izjave - 2006/10/04 08:14
Ovo vrijedi procitati a svakako i prokomentarisati jer su ovakvi sadrzaji a i sam nacin pisanja jedinstven i veoma tesko je naci osobu slicnih osobina i slicnog nacina pisanja, vrijedi zbog same izjave ovog autora a jos vise vrijedi nacin kako je napisano.
http://bosna-ba.com/a/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=57
OD DANA, kada je rimski car lavovima bacao hrišćane kao hranu, do
danas, odnosi careva i crkvenih poglavara doživjeli su brojne
transformacije.
Konstantin Veliki, koji je 306. godine – znači tačno prije 1700 godina
– postao car, proglasio je kršćanstvo državnom vjerom svoga carstva.
Nekoliko stoljeća kasnije crkva se podjelila u zapadni (katolički) i
istočni (pravoslavni) dio. Na Zapadu je rimski biskup sebe proglasio
papom i zahtjevao je od cara da mu se pokori.
U evropskoj historiji je borba između cara i pape igrala centralnu
ulogu i dijelila je narode. Pobjeda i poraza bilo je na obje strane.
Nekad bi car protjerao papu. Nekada bi pape protjervali i
ekskomunicirali careve. Jedan car, Henry IV, je „došao do Canosse" i
stajao je tri dana bos pred papinim zamkom, dok se ovaj nije udostojio
da ukine ekskomunikaciju.
Ali bilo je i vremena kada su carevi i pape živjeli u miru. Danas smo
svjedoci takvog jednog vremena. Između trenutnog pape Benedikta XVI. i
trenutnog cara Georga Busha II postoji izvanredan sklad. Govor kojeg
je papa prije sedmicu dana održao, i koji je izazvao burne reakcije,
uklapa se u Bushov križarski pohod protiv ‚islamo-fašizma'.
U SVOME govore na jednom njemačkom univerzitetu, 265. papa je opisao
veliku razliku između islama i kršćanstva: dok kršćanstvo počiva na
racionalnosti, dotle ga islam negira. Dok kršćani prepoznavaju logiku
u božijim postupcima, dotle muslimani negiraju bilo kakvu logiku u
Njegovim činovima.
Kao jevrejski ateista nije mi namjera da se upustim u ovu diskusiju.
Leži van moje skromne mogućnosti da razumijem papinu logiku. Ali preko
jednog odlomka ne mogu preći, koji se i mene tiče, kao Izraelćanina
koji živi u neposrednoj blizini navodne linije razgraničenja „sukoba
civilizacija.
Iz razloga manjkavosti racionalizma u islamu, Muhammed je (po papi)
naredio svojim podanicima da prošire vjeru sa mačem. Po papi je ovo
protiv zdravog razuma jer vjera dolazi iz duše i nema veze sa tijelom.
Kako onda da mač utječe na dušu?
Da bi ovo pojasnio papa citira riječi jednog vizantijskog cara koji
pripada konk*rirajućoj istočnoj crkvi. Koncem 14. stoljeća car Manuel
II govori o jednoj diskusiji koju je vodio sa jednim neimenovanim
perzijskim islamskim učenjakom. U zanosu verbalne borbe car svome
oponentu kaže ovo:
„Pokaži mi šta je Muhammed novo donjeo i naći ćeš samo loše i
nehumano, kao to da je naredio da se vjera koju propovjeda proširi
mačem."
Ove riječi za sobom vuku tri pitanja:
a) zbog čega ih je car izgovorio?
b) da li je to istina?
c) zbog čega je trenutni papa citirao te riječi?
KADA JE Manuel II ovo pisao bio je na čelu jedne države koja je bila u
padu. Na vlast je došao 1391. godine, kada je nekada moćnom carstvu
ostalo samo još nekoliko pokrajina, kojima je prijetila turska
opasnost.
Turci su tada stigi već do obala Dunava. Osvojili su Bugarsku i sjever
Grčke i dva puta su pobjedili evropske vojske, koje su trebale da u
pomoć priteknu istočnom carstvu. 1453., samo nekoliko godina nakon
Manuelove smrti, Turci su osvojili njegov glavni grad Konstantinopolj
– današnji Istanbul – i carstvu, koje je trajalo više od hiljadu
godina, su priredili kraj.
Za vrijeme svoje vladavine Manuel II je posjetio glavne gradove Evrope
i tamo je pokušao da dobije podršku. Obećao je da će ponovo ujediniti
crkvu. Bez sumnje je napisao spise protiv muslimana, „osovini zla", da
bi na noge podigao kršćane i da ih motiviše za novi križarski rat.
Cilj je bio jasan, teologija je bila podređena politici.
U ovom svjetlu papin citat se uklapa u zahtjeve trenutnog cara Georga
Busha. I on bi da ujedini kršćanski svijet protiv islama, „osovine
zla". Pored toga Turci kucaju na vrata Europe, ali ovaj put na miran
način. Opštepoznata činjenica je da papa podržava snage koje se protiv
ulasku Turske u EU.
IMA LI istine u Manuelovim izjavama?
Sam je papa upozorio na opreznost. Kao ozbiljan i poznat teolog ne
može sebi dopustiti da falsifikuje tekstove. Zbog toga je priznao da
k*ran zabranjuje proširenje vjere silom. Citirao je drugu suru, 256
ajet, koji glasi: „Nema prisile u vjeru".
Kako se tako jedan jednostavan i nedvosmislen postulat može
ignorisati? Papa tvrdi da je ova zapovjed važila na početku
poslanikove misije, kada je bio slab i bez moći. Ali kasnije je
naredio primjenu sile u službi vjere. Takva naredba ne stoji nigdje u
k*ranu. Muhammed je pozivao na mač protiv neprijateljskih –
kršćanskih, jevrejskih i drugih – plemena, kada je gradio svoju
državu. Ali to je bio politički a ne vjeski čin; radilo se o
teritoriji – a ne o proširenju vjere.
Isus je rekao: "prepoznaćete ih po njihovim plodovima". Kako se islam
ophodio prema drugim vjerama može se vidjeti na osnovu jednostavnog
testa: kako su se muslimanski vladari ponašali više od hiljadu godina
kada su imali moć da "šire vjeru mačem"?
Upravo to nisu radili.
Muslimani su Grčkom vladali više stoljeća. Da li su Grci postali
muslimani? Da li je iko pokušao da ih islamizira? Na protiv. Grčki
kršćani su obnašali najviša pozicije unutar osmanske vlade. Bugari,
Srbi, Rumuni, Mađari i druge evropske nacije su živjeli pod osmanskom
vladavinom pa su opet ostali vjerni svojoj krš+anskoj vjeri. Niko ih
nije tjerao da prihvate islam.
Albanci su, doduše, kao i Bošnjaci, prešli na islam. Ali niko ne tvrdi
da se ovo desilo pod prisilom. Prešli su na islam da bi od vlade
dobili povlastice i uživali u plodovima.
1099. godine križari osvajaju Jerusalim. U ime blagog Isusa
masakrirali su muslimanske i jevrejske stanovnike grada. U to vrijeme
– 400 godina nakon što su muslimani preuzeli vlast – kršćani su bili
većina u Palestini. Za vrijeme ove duge periode nisu poduzeti nikakvi
koraci da im se nametne "vjera Muhammedova". Tek nakon protjerivanja
križara iz zemlje, stanovnici su počeli prelaziti na islam – oni su
preci većine današnjih Palestinaca. Također ne postoje dokazi za
pokušaje da se Jevrejima nametne islam. Kao što je opće poznato,
Jevreji Španije su za vrijeme islamske vladavine doživjeli procvat,
kojeg nikada do danas nisu imali. Pjesnici kao Yehuda Halevi pisali su
na arapskom kao i veliki Maimonides. U muslimanskoj Španiji Jevreji su
bili ministri, pjesnici, naučnici. U muslimanskom Toledu kršćanski,
muslimanski i jevrejski učenjaci su radili zajedno i preveodili su
radove antičkih filozofa i naučnika.
To je bilo uistinu zlatno doba. Kako da je to bilo moguće, ako je
Poslanik naredio „proširivanje vjere sa mačem"?
Ali šta se onda desilo je još važnije. Kada su katolici otrgli Španiju
od muslimana ustanovili su vladavinu vjerskog terora. Jevreji i
muslimani su stavljeni pred stravični izbor; ili će preći na
kršćanstvo, ili biti masakrirani ili protjerani iz zemlje. I kuda je
pobjeglo stotine hiljada jevreja koji nisu htjeli promjeniti svoju
vjeru? Skoro svi su raširenih ruku bili primljeni u muslimanske
zemlje. Sefardski 'španski' jevreji su se naselili u čitavom islamskom
svijetu od Maroka na zapadu do Iraka na istoku. Od Bugarske (koja je
bila dio osmanskog carstva) na sjeveru do Sudana na jugu. Nigdje nisu
bili proganjani. Muslimani nisu ustanovili torture inkvizicije,
plamene spaljivanja heretika, pogrome, strašna masovna protjerivanja,
koja su se dešavala u svim kršćanskim zemljama – pa do holokausta.
Zašto? Zato jer je Muhammed izričito zabranio proganjanje "pripadnika
knjige". U islamskom društvu je za jevreje i kršćane bilo rezervisano
posebno mjesto. Nisu doduše imali identično ista prava kao i muslimani
ali su bili samo neznatno lošijeg položaja. Morali su plaćati poseban
porez, ali su zbog toga bili oslobođeni služenja vojske – zakon koji
je jevrejima odgovarao. Prenosi se da su muslimanske vođe sa
negodovanjem gledali na pokušaje konvertiranja jevreja u islam – to je
značilo manjak poreza.
Svaki iskren jevrej, koji poznaje historiju svoga naroda, islamu može
biti samo zahvalan. Islam je štitio jevreje 50 generacija, dok ih je
kršćanski svijet proganjao i nebrojeno mnogo pokušao da ih „sa mačem"
odvrati od njihove vjere.
PRIČA o „širenju vjere mačem" je podla legenda – jedan od mitova dugih
ratova protiv muslimana – rekonkviste Španije, križarskih ratova,
odbrane od Turaka koji su umalo zauzeli Beč. Mišljenja sam da i sam
papa vjeruje u ovu legendu. To bi značilo da poglavar katoličke crkve
– i sam poznati teolog – se nije potrudio da se informiše o historiji
drugih vjera.
Zbog čega je izgovorio ove riječi i zbog čega baš sada?
One se mogu posmatrati samo sa pozadinom novog križarskog rata
započetog od strane Busha i njegovih kršćansko-fundamentalističkih
pomagača kao i njegovih slogana o ‚islamofašizmu' i ‚globalnom ratu
protiv terorizma' – nakon što je terorizam postao sinonim za
muslimane. Za Busheve istomišljenike ovo je jedan cinični pokušaj da
se opravda žednja za naftnim rezervama svijeta. Ne bi bilo prvi put u
toku historije da se goli ekonomski interesi zaodjenu vjerskim
mantilom. Ne bi bilo prvi put da jedan ‚pljačkaški pohod' postane
‚križarski pohod'.
Papin govor se uklapa u ova nastojanja. I niko ne može predvidjeti
moguće kobne posljedice.
P.S. Ne zaboravi deka ovoj tekst e napisan od Evrein.
|
Постирано од: Pustinski-Lav
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 14:29
------------- NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 14:58
the king напиша:
Messenger напиша:
efendija напиша:
Eh, da bev bockalo kako nekoi drugi na forumov, ke te prashav koj mu e pomil na Boga, Isa ili Muhamed? Ama ne sum bockalo i ne te prashuvam. |
se znae deka site tie se isti kaj allah site se od negovite posebni robovi, no muhammed e posledniot i onoj koj najuspesno ja zavrsil svojata misija, sto moze jasno da se vidi.
|
Nekako implicitno mi veslish deka Muhamed e najsposbniot i spored toa najmiliot, neli?
|
Постирано од: mudzahid
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 15:09
------------- И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 15:11
mudzahid напиша:
|
?
|
Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 16:39
Messenger напиша:
the king напиша:
Messenger напиша:
efendija напиша:
|
Nekako implicitno mi veslish deka Muhamed e najsposbniot i spored toa najmiliot, neli? |
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 17:54
Abre ovie chlenovi muslimani, samo stavat emotikonchinja i kopiraat tekstovi i nikoj nema hrabrost da napishi ednostavno da, Muhamed mu e najmil na Boga ili ne, Muhamed ne mu e najmil na Boga.
Ne znam od sto se plashat?
|
Постирано од: Sahih Bukhari
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 19:53
Muhammed s.a.v.s e najmiloto Bitie na Allah s.v.a!!!!!!
Zadovolen messenger?
kako dete koga dobiva cokolada neli?
------------- OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 21:01
Ova e stav na site muslimanski braka i sestri ili samo tvoe mislenje?
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 21:04
Na site muslimani!-Ako ne veruvas mozes da napravis anketa.
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 21:07
OK, ti veruvam.
E sega, kako ke go dokazhete toa vashe tvrdenje ?
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 21:08
Toa e vece dokazano,pa koj saka neka veruva,koj ne-nemora!
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 21:13
efendija напиша:
Toa e vece dokazano,pa koj saka neka veruva,koj ne-nemora! |
????????????????????????????
Ako veke e dokazhano, ke ti bide mnogu lesno da go povtorish dokazot tuka i site da bideme ubedeni, a ne samo da veruvame vo toa.
Znachi postavi go dokazot. Ne mora da se brzash, oti treba da izlezam i ke se vratam po dva chasa. Vsushnost ne mora denes da go potirash dokazot, dadi si malu poveke vreme... Mozhesh i utre.
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 21:18
Nie muslimanite sme site ubedeni Messenger,a ne vie,tebe kolku i da ti ja polnam glavata so dokazi,odnapred go znam krajniot ishod,zatoa POSTEDI ME OD KOMENTARI!
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 22:39
efendija напиша:
Nie muslimanite sme site ubedeni Messenger,a ne vie,tebe kolku i da ti ja polnam glavata so dokazi,odnapred go znam krajniot ishod,zatoa POSTEDI ME OD KOMENTARI! |
Ti ne dade nitu eden dokaz.
I od kade znaesh odnapred kakov ke bide ishodot ?
Ili mozhebi nemash nikakov dokaz, pa sega ne znaesh kako da se izvlechesh.
Jas sum razumen chovek i ne pravam nikakvi prejudiciranja za bilo koja rabota. Poveli, podnesi dokazi za onoa sto tvrdishi i ubedi me kako sekoj drug chovek koj bi sakal da bide vernik. Mnogu ednostavno, pa ako te biva, nema da imash nikakov problem.
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 22:41
Jok,ne me biva,pojma nemam,a sega ionaka pripremam nesto drugo. -Mozebi nekoj drug ce te izraduva so dokazi,badijala ne e receno:"Ko ceka-taj doceka!"
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 22:53
Ili koj cheka ke se nacheka, osebno ako nema dokazi.
Ostanuvame na rezimeto deka nema dokaz oti Muhamed e najomileniot kaj Boga, no toa muslimanite si go prisakuvaat.
Za mene toa e dovolno, blagodaram za posvetenoto vnimanie i dadenite odgovori.
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 23:09
interesno e deka vo edna druga tema nekoj Musliman tuka tvrdese deka site pejgamberi se isti pred Boga i toa mozebi mozam da go razberam no sega ako e taka od kade vie imate pravo da si imate omilen i sto sme nie Hristijanite polosi sto si imame svoj omilen prorok za koj smetame deka preku nego e spasot. inaku Bog e toj koj ke sudi koi proroci se vistinski i koi lazni i koi pogolemi a koi pomali, no sepak od kade vi vas pravo da sudite deka Muhamed mu e omilen. I kade toa go pisuva vo k*ranot, dali nekade e navedeno deka toj mu e najomilen. Pritoa ne me interesira dali e posleden.
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2008 во 23:20
postariot brat напиша:
interesno e deka vo edna druga tema nekoj Musliman tuka tvrdese deka site pejgamberi se isti pred Boga i toa mozebi mozam da go razberam no sega ako e taka od kade vie imate pravo da si imate omilen i sto sme nie Hristijanite polosi sto si imame svoj omilen prorok za koj smetame deka preku nego e spasot. inaku Bog e toj koj ke sudi koi proroci se vistinski i koi lazni i koi pogolemi a koi pomali, no sepak od kade vi vas pravo da sudite deka Muhamed mu e omilen. I kade toa go pisuva vo k*ranot, dali nekade e navedeno deka toj mu e najomilen. Pritoa ne me interesira dali e posleden.
|
I da ti odgovoram,znam deka nema da me razberes,zatoa i ova prasanje ce go preskoknam i ce go ostavam za nekoj drug ako ima dobra volja da ti odgovori.
P.S. Kolku pati ti rekov da si nabavis Qur'an,sega ce znaese samiot da si odgovoris na prasanjeto.
|
|