|
Кyранот и Алкохолот |
Внеси реплика | страница 123 10> |
Автор | ||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 28.Јануари.2008 во 23:58 |
|
Еве уште една тема интересна за размислување!
Ставот на Христијанството сметам дека на сите ви е добро познат по ова прашање бидејќи веќе добро го обработивме на темата "Библијата и Алкохолот."
Ги повикувам сите добронамерни муслимани да дадат свој придонес на оваа тема со своите излагања, кои препорачувам да бидат поткрепени со цитати од Кyранот и поштедени од непотребни спамирања со огромни цитати од некои книги, напишани на латиница, кои верувам никој не ги чита на форумов.
Однапред ви благодарам!
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vidi go ti nego,istiot moj voved ,samo od sprotiven agol ....demek...ova da go sfatam kako kontra udar... |
||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сите велат е забрането а јас лично имам видено како пијат алкохол..патем и кај мајка ми на работа...сите се кријат дека постат за рамазан а кога ке видиш кај неа во канцеларија јадат...потоа се вадат со тоа дека нивниот Бог рекол ако не можеш да издржиш криј се.
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сите имаме такви искуства блу, и меѓу таканаречените "христијани" (надвор постат, а дома ждерат) и меѓу таканаречените "муслимани" (надвор постат, а дома ждерат).
Ве замолувам да ја дисктираме темава прецизно на нејзиниот наслов, значи "Кyранот и Алкохолот", а не "Муслиманите и Алкохолот".
Еве јас ќе го скршам мразот со еден ајет:
О верници, вино, хазардна игра, кумири и гатање на стрелички се лоша постапка шејтанова (ѓаволска), навистина! Избегнувајте го, тогаш, Шејтанот (Ѓаволот) за да бидете спасени!
(Сура 5:90) Изменето од EvAngelos - 29.Јануари.2008 во 00:12 |
||
|
||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Allah dz.s. vo 90-91 ajet od sura Maide rekol: O VJERNICI,VINO I KOCKA I KUMIRI I STRELICE ZA GATANJE SU ODVRATNE STVARI,SHEJTANOVO DJELO;ZATO SE TOGA KLONITE DA BISTE POSTIGLI STO ZELITE.SHEJTAN ZELI DA POMOCU VINA I KOCKE UNESE MEDJU VAMA NEPRIJATELJSTVO I MRZNJU I DA VAS OD SJECANJA NA ALLAHA I OD OBAVLJANJA NAMAZA ODVRATI,PA,HOCETE LI SE OKANUTI?"
Muhammed a.s. rekol:"Ona sto opiva vo golemi kolicini,zabraneto e da se konzumira i vo najmala kolicina!"(Ahmed,Ebu Davud,Tirmizi) Isto taka vo druga prilika Muhammed a.s. gi prokolnal slednive osobi koi sto rabotat na proizvodstvo i ponuda na alkoholni pijaloci: -onoj sto go cedi, -onoj za kogo se cedi, -onoj koj go pie, -onoj koj go distribuira, -onoj na komu mu se distribuira, -onoj koj go toci, -onoj koj go prodava, -onoj koj sto od zarabotuvackata so nego se hrani, -onoj koj sto go kupuva,i: -i onoj za kogo se kupuva.(Tirmizi,Ibn Madze) P.S.Site muslimani koi ti si gi videla deka pijat alkohol blueprayer,se golemi gresnici. |
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ти БЛАГОДАРАМ efendija за убавиот и детален одговор.
Само едно нешто не разбирам и се надевам дека муслиманите ќе ми објаснат:
Ако Кyранот вели дека виното е ѓаволска работа и дека не треба да се конзумира ни во најмала количина, тогаш зошто Аллах во рајот ви ветува реки со вкусно вино? Изменето од EvAngelos - 29.Јануари.2008 во 00:35 |
||
|
||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Prvo edno blagodaram,pa posle za toa!
Si go znaes nasiot adet na komuniciranje. Изменето од efendija - 29.Јануари.2008 во 00:36 |
||
|
||
hr.lucky
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
zosto ne odgovorite na evangelos,zosto alah vo rajot vi vetuva reki so vkusno vino? bas me interesira kakva e taa rabota.
|
||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
E sega so zadovolstvo odime ponataka: EvAngelos,koga Qur'anot zboruva za Dzennetot-Rajot,toa ne moze se da se sfati bukvalno,tuku toa se simboli koi se upotrebeni na nas sfatliv jazik. Сите тие к*р’ански описи на џеннетот се всушност симболи и носење на пример и приближување на разбирањето: „Примерот на џеннетот кој е ветен мутекијам, е во кој се реките, чива вода е со непроменета питкост и реки од млеко, чив вкус не се менува” (Мухаммед, 15). „Пример на џеннет” т.е. ние донесуваме пример со кој сакаме да ти го приближиме разбирањето на џеннетот, а неговата сушност и поединечностите не ни се откриени во детали. „Па ниедна душа не знае што им е сокриено, што ќе ги развесели нив како награда за она што го сториле”.(Ес-Сеџде, 17). „..на џеннетот, чија широчина ги опфаќа небото и земјата..”(Али Имран, 133). Значи, не е можно џеннетот да биде само бавча . „..и изобилието од овошје, кое никогаш не исчезнува и кое не се забранува” (Ел-Вакиату, 32). Тоа овошје е поинакво од нашето, кое исчезнува и се забранува.. и вино: „Од него нема да ве боли главата, ниту телото ќе ви слабее” (Ел-Вакиату, 19). Тоа вино е поинакво од нам познатото, кое удира во глава и ја зашеметува главата. За џеннетлиите к*р’анот вели: „Ние од нивните гради ја извлековме омразата” (Ел_Е’араф, 43). Овде душите се прочистени на начин кој ни е непознат. Џеннетот е, исто така, гајб, значи нам непознато нешто. Кога го констатираме ова тогаш со тоа не одрекуваме ниту едно телесно уживање. Ние веруваме дека џехеннемот е телесно и душевно страдање, но она што сакаме овде особено да го подвлечеме е тоа дека поединостите на овој благодет и страдање, како и самиот начин како ќе биде тоа ни се непознати. Џеннетот не е ниту пазар на секакво овоштие и зеленчук, а не е ни џехеннемот печка за пржење на месо. Ako imas uste bujrum! Изменето од efendija - 29.Јануари.2008 во 01:29 |
||
|
||
KikoMC
Сениор Регистриран: 11.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 178 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Баш ме интересира одговорот!
|
||
|
||
Pustinski-Lav
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
|
||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vece e odgovoreno. |
||
|
||
khaleefah
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор "The Khilafah is Coming..." Регистриран: 25.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 1115 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mala korekcija na ajetotot:
|
||
hr.lucky
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Внеси реплика | страница 123 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |