IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали Марија имала деца после Исус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали Марија имала деца после Исус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 12>
Автор
Порака
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2008 во 12:51
ев срцко,
за мене е навреда кога ти ја дефинираш мајката божја како твоја сестра по вера, навреда е што не и даваш поголемо значење, навреда е што неможеш да сочувствуаш со нас како ние ја доживуваме неа
треба ли уште да ти цртам или незнаеш пак што зборам?
ваквите прашања срцко, мене не ме засегаат воопшто и не ми е ни битно,  не ни сакам да се замарам дали имала или немала деца, доволно ми е да ја прифатам догмата на мојата црква
доволно ми е што знам дека таа е личноста која Бог ја избрал да биде мајка на неговиот син и нашиот Бог
јас ев му верувам на изборот на Бог, и не верувам дека Бог работи случајно
и баш тоа ми дава за право да ја перципирам Дева Марија како што му доликува на секој православен и католик, како што треба да ја доживува секој христијанин
за жал ев, тоа никогаш нема да го разбереш, и затоа нема потреба што да зборам повеќе со тебе, едноставно затоа што не сме на исто рамниште по ова прашање

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2008 во 13:20
Originally posted by connected connected напиша:

ев срцко,
за мене е навреда кога ти ја дефинираш мајката божја како твоја сестра по вера, навреда е што не и даваш поголемо значење,

Значи после долго пребарување низ моите постови, ти најде за сходно ова да го наведеш како навреда.
Мила connected, кој сме јас и ти или г.г.г.г.г. Стефан да ја дефинираме Марија? Зарем таа не е доволно дефинирана во Божјиот Збор?
Бог е Небесен Татко на Марија, а Бог е и мој Небесен Татко. Јас и Марија имаме еден ист Небесен Татко и штом имаме ист Татко, логично е таа да ми е сестра. Како може таа да ми биде мајка? Зарем таа мене ме родила? Тоа веќе ја навредува мајка ми тага

Кој сум јас да и давам поголемо значење на Марија, ако тоа не го направил Мојот Господ Христос?
Како може јас да се осмелам да богохулам и да ја воздигам над сите луѓе, над херувимите итн, кога Христос рече дека таа не е поголема ни од Јован Крстителот?

"Вистина ви велам, меѓу родените од жени не се подигнал поголем од Јована Крстител;" (Матеј 11:11)

Дали Марија е родена од жена? Да.
Дали таа е поголема од Јован? Согласно Христос, Не.

Извини connected, но Христос ни нареди на нас христијаните да немаме друг Господ, туку да бидеме браќа (сестри), а вие православните како сакате.

"А вие не наречувајте се учители - зашто е Еден вашиот Учител - Христос, а вие сите сте браќа" (Матеј 23:8)

навреда е што неможеш да сочувствуаш со нас како ние ја доживуваме неа

Јас длабоко сочувствувам со вас, но тоа не значи дека треба да ја прифатам и вашата догма. Меѓу човечкиот збор (преданието) и Божјиот Збор (Библијата) јас решив да го изберам Божјиот Збор. Сочувстувај и разбериме и ти мене, сепак тоа беше мојот избор, како и тебе твојот.

ваквите прашања срцко, мене не ме засегаат воопшто и не ми е ни битно,  не ни сакам да се замарам дали имала или немала деца,

Ова прашање е многу битно срцко.
Не знам дали имаш деца, но замисли утре да имаш 6 деца и никој да не ти ги признава дека се твои, некои да велат дека тие се од друга жена и твојот маж пред да се земете, или дека тие се деца на твојата сестра, а не твои итн. Важно е да и се признаат децата на Марија и да не и се додава непотребна титула Дева Марија, кога таа била девица само пред да го роди Исус, а и толку било и потребно, тука завршува нејзината улога, впрочем таа беше избрана од Бог за девствено да го роди Спасителот, и таа тоа успешно го направи големо%20гушкање

доволно ми е да ја прифатам догмата на мојата црква

Тоа веќе одговара многу прашања среќа
Што ако се родеше во некоја мормонска заедница, од мормонски родители, дали и тогаш ќе ја прифатеше догмата од твојата мормонска црква за полигамија? голема%20насмевка

јас ев му верувам на изборот на Бог, и не верувам дека Бог работи случајно

И јас му верувам на изборот на Бог, но во случајов, Бог не ја избрал Марија за да биде вечна девица, туку за девствено да го роди Неговиот Син.

и баш тоа ми дава за право да ја перципирам Дева Марија како што му доликува на секој православен и католик, како што треба да ја доживува секој христијанин

Ти можеш да ја перцепираш Марија како сакаш, но тоа не значи дека тоа право ти го дава Бог.
Да тоа им доликува на секој православен и католик кои се водат по преданијата, но тоа не му доликува на никој христијанин кој се води по Божјиот Збор - Библијата.

Изменето од EvAngelos - 27.Јануари.2008 во 13:22
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2008 во 13:33
ев срцко, колку и да ти реплицирам верувам дека од мене нема да научиш ништо ново
ти веќе имаш определен став околу ова прашање кој не е ист со мојот и затоа мислам дека нема никаква цел ако цело време се вртиме во круг
го почитувам писмото ев, но моето битие едноставно не прифаќа да ја перципирам дева марија како што налага твојата црква или таа интерпретација на писмото
мило ќе ми биде ако правам таков грев
поздрав големо%20гушкање
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2008 во 13:38
Bez da svatite kako navreda ili umeshuvanje, ali sakam da vi dadam edna druga gledna tocka:

Maryam (Marija) ili Evrejski ke mu dozvolam Evangelos da se proiznese....
kako prvo nese slozuvam da bide narekuvana Bogorodica, Kako moze zena da go rodi Boga????

Mozebi ke mi vrtite so simbolika, ali zborot e mnogu jasen BOGOrodica (zenata koja go rodila Boga) apsolutno nelogicno neprifatlivo i kontra zdrav razum.

Nejse, nemora za vas da znaci deka morate da smenite mislenje, vashe si e pravoto.

E sega spored Islamot Maryam e zenata koja go rodila Isus (Bozjiot glasnik) Bez mashka intervencija.
Merjem e zenata koja e odbrana nad site drugi zeni od site nacii i vreminja, Merjem vo k*ranot ima najpocesno mesto megu site ostanati zeni, ima cela surah koja go nosi imeto Maryam i vo koja surah se objanuva zivotot i znacenjeto na Maryam.

Nesakam da go polnam forumov so cela surah, ali ako nekoj izrazi zelba rado bi ja postavil surata da se uoci shto znaci davanje pocest.

Maryam e isto taka zenata na koja i e ZAGARANTIRAN dzennet (raj) od Allah s.w.a

se slozuvam so Coneccted deka za Maryam treba dase zboruva so odbrani zborovi so golema pocit i so golema neznost!!!
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2008 во 13:48

ев срцко, колку и да ти реплицирам верувам дека од мене нема да научиш ништо ново
ти веќе имаш определен став околу ова прашање кој не е ист со мојот и затоа мислам дека нема никаква цел ако цело време се вртиме во круг

Ова ти е веќе 4ти ил 5ти пост и јас сеуште не го прочитав твојот став. Но меѓу редови прочитав дека според тебе Марија немала деца после Исус, а како аргумент го наведе: доволно ми е да ја прифатам догмата на мојата црква.
Овој аргумент го употребувал и народот во времето кога римокатоличката црква вршела инквизиција, продавала прошталници, индулгенции, ги заплашувала луѓето дека ако не платат ќе горат во пеколот, тврдела дека Земјата е плоча околу која врти сонцето, наредувала спалување на научниците кои го тврделе спротивното (Галилео, Коперник, Бруно) итн, а неинформираниот народ по овие прашања одговарал слично на тебе: "Да така е, ја прифаќам догмата на мојата црква", а римокатоличката црква го злоупотребувала нивното непознавање на Библијата и ги влечелела за нос каде ќе посакала, им го збирала и последниот динар од џебот, градејќи си ги своите раскошните катедрали. Тажно, но вистинито.

го почитувам писмото ев, но моето битие едноставно не прифаќа да ја перципирам дева марија како што налага твојата црква или таа интерпретација на писмото
мило ќе ми биде ако правам таков грев
поздрав големо%20гушкање

Мила connected, твоето битие не може истовремено да го почитува Писмото и ставот дека Марија немала деца после Исус, бидејќи Писмото не вели така. Подоле ќе ти наведам што вели Писмото.
Не знам за каква "моја црква" збориш, но досега јас во мојот став не употребив никаква догма од нечија црква, туку се служев верно само со библиски цитати, со Божјиот Збор.

Повели да прочиташ што вели Божјиот Збор за мојот став:

"Не е ли Овој син на дрводелецот? Мајка Му не ли се вика Марија, а Неговите браќа: Јаков, Јосиф, Симон и Јуда? И Неговите сестри не се ли сите со нас?"
(Матеј 13:55)

"Додека Тој уште им зборуваше на мноштвата, ете, мајка Му и браќата Негови стоеја надвор и сакаа да Му зборуваат. И некој Му рече: „Еве, мајка Ти и Твоите браќа стојат надвор и сакаат да Ти зборуваат.” А Тој во одговор му рече на оној, кој му кажа: „Која е Мојата мајка, и кои се Моите браќа?” И ја протегна Својата рака кон Своите ученици и рече: „Еве ја Мојата мајка и Моите браќа; зашто, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата, тој Ми е брат, и сестра, и мајка.”
(Матеј 12:46-50)

"А некој друг од апостолите не видов, освен Јаков, братот Господов."
(Галатјаните 1:19)

"Зашто ни Неговите браќа не веруваа во Него."
(Јован 7:5)

"Потоа слезе во Капернаум, Тој и мајка Му, и Неговите браќа, и Неговите ученици, и останаа таму неколку дена. "
(Јован 2:12)

"Тогаш Неговите браќа Му рекоа: „Замини оттука и оди во Јудеја, та и Твоите ученици да ги видат делата, што ги вршиш;"
(Јован 7:3)

"И (Јосиф) не се доближи (сексуален однос) до неа (Марија), додека таа не Го роди својот првороден Син и Го нарече Исус."
(Матеј 1:25)

"И кога влегоа во куќата, се искачија во горната одаја, каде живееја: Петар и Јован, Јаков и Анрдеј, Филип и Тома, Вартоломеј и Матеј, Јаков Алфеев и Симон Зилот, и Јакововиот брат Јуда. Сите овие еднодушно и постојано беа во молитва, заедно со некои жени и со Марија, Исусовата мајка, и со Неговите браќа."
(Дела 1:13,14)

А што вели Божјиот Збор за твојот став?
Поздрав големо%20гушкање

Изменето од EvAngelos - 27.Јануари.2008 во 14:30
Кон врв
Sandokan Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Поени: 47
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sandokan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2008 во 15:14
     47.     О вие, на кои Книгата ви е дадена, поверувајте во ова што го објавуваме – она што го потврдува како вистинито она што веќе го имате – пред да ги избришеме цртите на лицето и ги вратиме назад(како што беа првпат), или пред да ги проколнеме како што ги проколнавме оние кои саботата не ја почитуваа. – А Аллаховата заповед мора да се изврши.
     48.     Аллах нема да прости, некој друг рамен на Него да се смета, а ќе ги прости помалите гревови од тоа, кому Тој сака. А оној кој друг смета дека на Аллах му е рамен, измислувајќи лага, чини голем грев.
     49.     Зар не ги гледаш оние кои себеси се сметаат дека се чисти од гревови? Меѓутоа, Аллах го ослободува од гревови оној кој Тој сака, и никому нема, ни колку една тронка, неправда да му се направи.

115.     Оној кој на Пратеникот ќе му се спротивстави, а познат му е вистинскиот пат, и кој појде (тргне) по патот кој не е пат на верниците, ќе го пуштиме да прави што сака, и во џехеннем ќе го фрлиме, - а ужасно живеалиште е тоа!
     116.     Аллах, сигурно, нема да прости, некој на Нему рамен да се смета, а ќе прости, кому сака, она што е помало од тоа. А далеку заталкал оној кој смета дека на Аллах некој му е рамен.(еднаков)
     117.     Тие, мимо(покрај) Аллах, наженски кипови (статуи) се клањаат, а не се клањаат на никој друг туку на шејтанот – бунтовник (пркосник),
     157.     и поради зборовите нивни: „Ние го убивме Месија, Исаа, синот Мерјемин, Аллаховиот пратеник…А ниту го убија ниту го распнаа, туку само им се причинило. Оние кои во размислувањето за него се раздвојуваа(поделија), тие самите за тоа во сомнеж беа; за тоа ништо сигурно не знаеја, само нагаѓаа; а сигурно е дека не го убија,
     158.     туку Аллах го воздигна кон (кај) Себе. – А Аллах е силен и мудар.
     159.     И нема ниеден следбеник на Книгата кој, кога ќе умира, нема како што треба во него да поверува, а на Судниот ден тој против нив ќе сведочи.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2008 во 15:17

О чеда на Ишмаил, доколку имате нешто да кажете на темава (Дали Марија имала деца после Исус) бујрум, а доколку не, ве молам поштедете ја оваа тема од вашите оф-топик ајети големо%20гушкање

Кон врв
Sandokan Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Поени: 47
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sandokan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2008 во 15:23
za Marija prvo da dokazeme deka ne e bozica nitu kerka Bozja niti Majka Bozja i deka nerodila Bogocovek nitu Bog , a za drugo ke bide lesno i razbirlivo ako rodila drugi deca kako sekoja normalna zena..bidejki bila mazena so Zekerija.. a vie so vasite dogmi gi bunite lugeto i posle nerazbiraat kako moze takva zena da raga
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 00:59
Originally posted by Sandokan Sandokan напиша:

bidejki bila mazena so Zekerija

Не била мажена со Захарија, туку со Јосиф. (ова е според Библијата)

Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 18:20
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by Sandokan Sandokan напиша:

bidejki bila mazena so Zekerija

Не била мажена со Захарија, туку со Јосиф. (ова е според Библијата)

Tocno taka.Verovatno bratot Sandokan pod Zekerija mislel na nejziniot tatko,ili nei bese tatko EvAngelos,a?
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 19:25
Богородица немала деца после Христос а делот каде се зборува за браќата Христови за кој протестанти се фаќаат како слеп за стап се однесува за неговите браќа и сестри по закон односно децата на Јосив кој ја земал Богородица на чување  
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 22:53
Originally posted by чаир чаир напиша:

... односно децата на Јосив кој ја земал Богородица на чување  

Чаир, Јосиф и бил маж на Марија, а не нејзин бејбиситер газење%20од%20смеење

Има ли во вас барем малку страв Божји штом си дозволувате да хулите кон онаа која го родила нашиот Господ и Спасител, благословената меѓу сите жени, Марија.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 22:58
Eve da ne reces deka ne znaeme nisto za Marija,EvAngelos,pogledni kolku ubavo e spomnata vo Qur'anot vo sura:Ali-Imran:35-51:

35. Kada Imranova žena reče: “Gospodaru moj, ovo što je u trbuhu mome je zavjetujem samo na službu
Tebi, pa primi od mene, jer Ti, zaista, sve čuješ i znaš!”
36. poslije ona, kada je rodila, reče: “Gospodaru moj, rodila sam žensko”, - a Allah dobro zna šta je rodila
-, “a žensko nije kao muško; nadjela sam joj ime Merjema, i ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje
okrilje od prokletog šejtana.”
37. I Gospodar njezin primi je lijepo i učini da uzraste lijepo, i da se o njoj brine Zekerijja. Kad god bi joj
Zekerijja u hram ušao, kod nje bi hrane našao. “Odakle ti ovo, o Merjema?” – on bi upitao, a ona bi
odgovorila: “Od Allaha, Allah onoga koga hoće opskrbljuje bez muke.”
38. Tu Zekerijja zamoli Gospodara svoga: “Gospodaru moj,” – reče – “podari mi od Sebe čestita potomka,
jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš!”
39. I dok se on u hramu stojeći molio, meleki ga zovnuše: “Allah ti javlja radosnu vijest: rodit će ti se
Jahja, koji će u Allahovu knjigu vjerovati, i koji će prvak biti, i čedan, i vjerovjesnik, potomak onih
dobrih.”
40. “Gospodaru moj,” – reče – “kako će imati sina kada me starost ophrvala, a i žena mi je nerotkinja?” –
“Eto tako”, - reče On -, “Allah čini što On hoće”.
41. “Gospodaru moj,” – zamoli on – “daj mi neki znak!” – “Znak će biti” – reče – što tri dana s ljudima
nećeš moći govoriti, osim znakovima. I često spominji Gospodara svoga i hvali Ga krajem dana i
izjutra!”
42. I kada meleki rekoše: “O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na
svijetu učinio.
43. O Merjema, budi poslušna svome Gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji molitvu obavljaju i ti
obavljaj!”
44. To su nepoznate vijesti koje ti objavljujemo. Ti nisi bio među njima kada su pera svoja od trske
pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Merjemi brinuti, i ti nisi bio među njima kad su se prepirali.
45. A kada meleki rekoše: “O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti
Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih;
46. on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit”,-
47. ona reče: “Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo?” – “Eto
tako”, - reče -, “Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: ’Budi!’ – i ono
bude.”
48. I poučiće ga pismu i mudrosti, i Tevratu i Indžilu,
49. i poslati kao poslanika sinovima Israilovim: “Donosim vam dokaz od Gospodara vašeg: napraviću vam
od ilovače nešto poput ptice i puhnuću u nju, i biće, voljom Allahovom, prava ptica. I iscjeliću slijepa
od rođenja, i gubava, i oživljavaću mrtve, voljom Allahovom, i kazivaću vam šta jedete i šta u
domovima gomilate; to će, uistinu, biti dokaz za vas, ako pravi vjernici budete;
50. i da potvrdim istinitost Tevrata, objavljenog prije mene, i da vam dopustim nešto što vam je bilo
zabranjeno. I donosim vam dokza od Gospodara vašeg, - zato se Allaha bojte i mene slušajte -,
51. Allah je doista i moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte; to je pravi put!”

"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 23:17
Го молам модераторот да ги избрише сите оф-топик пораки на оваа тема т.е. сите оние кои не кажуваат ништо на темата дали Марија имала или немала деца после Исус.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.