IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - На каква муслиманска земја мислите вие?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

На каква муслиманска земја мислите вие?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 17:06
Originally posted by Anthony Anthony напиша:

Koj beshe pravedniot prv Halif posle Muhamed?
Mulata ili Abu Bekr?

Toj sto pita treba da znae sta pita голема%20насмевка
Ne planiram na kakvi gluposti da trosam zborovi среќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 17:08
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Blagodaram khaleefah na odgovorot. Istoto mislenje go ima i Aisha.

Ova veke gi postavuva rabotite vo eden sosem drug plan vo nash*te muabeti. Kako prvo, treba da se prifati vasheto tvrdenje deka denes ne postoi muslimanska zemja koja bi ja zele za primer na vistinska idealna Islamska drzhava. Toa znachi deka voi vash*te komentari za islamskite zemji vie poagjate od teoretska gledna tochka kako sto mislite i sakate edna muslimanska drzhava da bide.

Kako vtoro treba isto taka iskreno da se prifati deka vsushnost ne postoi vistinska hristijanska drzhava od aspekt kako sto e napishano vo Biblijata. Onoa sto vie go gledate kako deneshen finalen produkt vo muslimanskite drzhavi, apsolutno odgovara i od drugata strana za hristijanskite drzhavi.

Zakluchokot od toa e deka sekoe pokazhuvanje so prst kon nekoja zemja i nejzinoto zemanje kako primer za muslimanska ili hristijanska drzhava ne drzhi voda. Takva drzhava, vo idealen smisol, ednostavno ne postoi.

Kako posledica od toa, isto taka mora da se prifati deka tvrdenjata "vie muslimanite" ili "vie hristijanite praviote ova ili ona", isto taka ne drzhi voda. Kako prvo, bilo koja rabota ne e napravena od site lugje poradi nivnite verski vrenosti, tuku od nivnite drzhavi za koi veke utvrdivme deka ne se idealno muslimanski ili hristijanski. Kako vtoro, lugjeto vo drzhavite ne se site istomislenici i istovernici i dobar del od niv ne se slozhuvaat so politikata na onie koi ja vodat zemjata.

Znachi sekoja diskusija osnuvana na prividnata "drzhavna religija" nema smisol i kako takva treba da ja izbegnuvame. Takviot muabet vo samite temeli e neosnovan i konsekvetno bezploden.

Ne e taka Messenger,samo sto sosema imas pravo vaka da misles a nie
se dodeka ne se sredeme nema da mozeme so argument da ti dokazeme
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 17:30
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Originally posted by Anthony Anthony напиша:

Koj beshe pravedniot prv Halif posle Muhamed?
Mulata ili Abu Bekr?
Toj sto pita treba da znae sta pita голема%20насмевкаNe planiram na kakvi gluposti da trosam zborovi среќа

Pa ti kaza deka idealnata islamska drzava postoela za vreme na Muhamed i za vreme na prvite halifi..
Jas samo prashuvam na koja drzava mislish koga vekje gi spomenuvash halifite
- na onaa shto ja vodel Abu Bekr
ili
-na onaa shto ja vodel Ali Talibanot kogo Muhamed za vreme na svojot zivot go narekol "mula"=gospodar
Na koja islamska drzava mislashe vo toj period, a?
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 17:41
Ja uboo rekov.Toj sto pita treba da znae sta pita.
Ne deka ne te razbrav,samo dur ne go formuliras prasanjeto kako sto
treba nema da ti odgovoram намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 17:46
Koj e prviot Halif posle smrtta na Muhamed?
Pojasno=AMIN
Кон врв
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 17:53
Eve jas ke ti odgovoram: Abu Bekr
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 17:57
Dali onie shto ke rechat deka e Ali Talibanot se muslimani?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 18:00
Nema koj sto da rece, prasanjeto ne ti e na mesto.
Prviot halifa e Abu Bekr, toa e poznato na site pa i vo nasata istorija se uci, ako si cital
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 18:14
Ajde pak od pocetok,posto gledam deka ste rasplozeni za diskusija.Eve vaka,prasanjeto e :NA KAKVA MUSLIMANSKA ZEMJA VIE MISLITE?

Odgovorot e: NA ONAA MUSLIMANSKA ZEMJA KOJA CE BIDE ZASNOVANA VRZ BAZA NA QUR'ANOT I SUNNETOT-TRADICIJATA NA NASIOT PEJGAMBER A.S.!

Kratko i jasno!
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 18:57
Poshto i jas gledam deka ste raspolozheni za diskusija, bidejki takvata zemja se ushte ja nema nikade, kade toa planirate da ja napravite i kako ?   

P.S. Ova ve prashuvam taka, kolku da imate za sto da razmisluvate i za shto da pishuvate i natamu na ovaa tema.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 19:19
Pa najdobro e da ja napravime tuka, kade sto ziveeme, pa site ke imame blagosostojba.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 19:23
Originally posted by mudzahid mudzahid напиша:

Pa najdobro e da ja napravime tuka, kade sto ziveeme, pa site ke imame blagosostojba.

Eve mudzhahid planira da ja napravi Makedonija prvata vistinska islamska zemja.

Sto mislat ostanatite muslimanski chlenovi? Se slozhuvaat so ovaa ideja ili imate nekoja podobra?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 22:44
Kako ona bese:......Ovo je zemlja za sve nas,
Ovo je zemlja za sve nase ljude......
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2008 во 22:47
  големо%20гушкањеголемо%20гушкање
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,201 секунди.