IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6768697071 98>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:45
Okolu idejata od shto nastanal Bog... i shto imalo pred da ima svetlina...
Od "ateistichka" logika gledano, istoto prashanje mozhe da se postavi. Shto imalo pred "Big Bang"?
Bog nema definicija, Bog nema dimenzija. Vo odnos na Bog ne mozhe da go merime vremeto pred i posle, Toj ne e reper, zatoa shto Toj e vremeto.

Da se navratam Aisha, na prethodniot tvoj post... se izvinuvam shto taka nabrzina odgovoriv, nemav mozhnost preeska da pishuvam povekje...
Mnogu e pogreshen zakluchokot deka Pavle ja napishal Biblijata. Pavle napishal samo nekolku pisma i ima nekolku govori koi se vklucheni vo Biblijata, no nejzinata osnova ja sochinuvaat Evangelijata, koi se najopshto kazhano - zhitie Isusovo.
Povtorno kje recham, iako e vekje dosadno na site - ne gledajte na Hristijanstvoto so Islamski ochi... ne mozhe da se objasni Biblijata so nachinot na koj se razbira k*ranot. Istoto vazhi i vo obraten pravec.
Zatoa napishav deka e pogreshen postot - ne e Pavle toj shto ja napishal Biblijata, nitu pak mozhe da se zboruva na tema dali da se sledi Pavle ili Isus... Ednostavno, koga se razmisluva od Hristijanska gledna tochka, so site argumenti i celosna slika, togash takvo prashanje nema smisla.
Se nadevam deka kje go imash ova vo predvid i deka kje ima vzaimna pochit i ponatamu.
Zidarski
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:57
Bog nema definicija, Bog nema dimenzija. Vo odnos na Bog ne mozhe da go merime vremeto pred i posle, Toj ne e reper, zatoa shto Toj e vremeto.

a od kade toa ti go znaes??????
si neoj strucnjak za raboti so se demek van sekoe covekovo razmisluvanje
kako ubo si pravis definicii cudo edno

od kade znes deka nema dimenzija- kako go dokaza ova ????
kako znes deka za nego nevazi vremeto- i toa go matematicki dokaza????
od kaj znaes deka ne e reper imas ti reper za nerepernost????????
od kade znes deka toj e vremeto?????
kakvi nebulozi a baska mislis deka toa go znaes

znam deka samo veruvas vo toa so si go napisal
no neznes nitu mikron ot toa so si go napisal

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 01:57
Koga nastanal Bog i sto bilo pred da nastane...?

Kako sto parafrazira zidarski, sto bilo pred Big Beng?

Ili so drugi zborovi, koga nastanalo vechnoto ?

Znam deka za nas toa prashanje pravi nekakva smisla, ama rabotata e shto nema logika.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 02:04
 Tvoeto prasawe e pogresno- a vo nego nema nikakva stapica za nasite tvrdenja. Ti, prvo go priznavas Sozdatelot, a potoa prasuvas koj go sozdal Nego, stavajci Go vo ramkite na zakonite sto vladeat vo svetot na sozdadenite. Taa tvoja sofistika lici na kuklite, koi se pridvizuvaat so pomos na zembrek, pruzini. Ako se gleda na dvizenjeto od niven agol, togas sledi deka i covekot , koj gi sozdal niv, se dvizi na princip na pruzina i povlekuvanje na konecot. Koga na nekoj nacin bi mozelo da im se kaze na kuklite deka covekot se dvizi sam bez pomos, tie sekako bi odgovorile deka toa e nevozmozno, bidejci vo nivniot svet  se se dvizi so pomos na konci i pruzini. Taka i ti, ogranicen i zakoraven so sopstveniot svet, vo koj se sto postoi nuzno pretpostavuva Tvorec, ne uspevas da go dosegnes toa deka Bog egzistira samiot po sebe. Poznatiot germanski filosof Emanuel Kant vo svoeto delo Kritika na cistiot um ja razvil mislata deka so umot ne moze da se sfati beskonecnata vistina. Po svojata priroda umot gi spoznava samo delovite, a nemocen e da go  sfati apsolutnoto egzistiranje, kakvo sto e Bozjoto postoenje.. nie Gospod go sfacame so svesta, a ne so umot..nasiot stremez za pravdina e dokaz za postoenjeto na pravednoto, kako sto e zedta za vodata dokaz za postoeweto na vodata.

Aristotel uste mnogu porano iznel cela niza pricini kazuvajci: stolot e od drvo, drvoto e od stebloto, stebloto e od semenkata, a semenkata e od seacot.. za da na krajot pokaze kako ova redenje vodi kon prvata pricina. Pricina sto nema potreba za pricina, dvigatel na kogo ne mu treba dvigatel, sozdatel koj nema svoj sozdatel, sto odgovara na naseto sfacanje na Bog dz.s

Ibn Arebija smeta deka na prasanjeto koj go sozdal Tvorecot voopsto ne treba da se odgovara. Bog go dokasuva postoenjeto i nepravilno e so postoenje da se dokazuva Bog. Svetlinata go dokazuva denot, a ne obratno.

Na Bog ne mu treba dokaz, bidejci Toj se dokazuva. Toj e sam po sebe jasna vistina. Bog dz.s. se pokazuva vo zakonite, redot, ubavinata.. vo listot na stebloto, vo perduvot na paunot, kriloto na peperutkata, mirisot na rozata, pesnata na slavejot, povrzanosta na zvezdite, simfonijata na vselenata. Koga bi kazale deka seto ova nastanalo slucajno bi nalikuvale na covek spored kogo so frlanje na bukvi vo vozduh moze po slucajnost da nastane niza vo koja bi prepoznale nekoja od sekspirovite pesni, znaci pesna bez pesnik.

k*ranot ne osloboduva od vakvite iskrivokolcuvanja so eden mosne jasen i precizen iskaz:Kazi: Allah e eden. Toj e onoj komu se mu se obraca, ne rodil, nitu e roden. Nikoj ne Mu e ramen (Ihlas 1-4).

NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 03:31
Pustinski-Lave

sega na drugite lugje im objasnuvas za Gospod kako
i federot so im kazuva na drugite federi za covekot
голема%20насмевка
molim te  nemoj drug pat primeri

Изменето од anakin - 26.Јануари.2008 во 03:35
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 08:17
Anakin, togash od chisto "praktichen" aspekt da prasham - shto e na pochetokot? Shto e pochetokot, kako i koga?
Dali mozhesh da dadesh dimenzija na toa, dali mozhesh da go izmerish vremeto vo odnos na negoviot pochetok (i ako e taka, shto imalo pred pochetokot na vremeto) i dali mozhe toa da bide reper za neshto matematichki dokazhlivo?
Ne me razbiraj pogreshno, jas sum chovek koj strashno mnogu ja ljubi naukata - tokmu zatoa go pishav toa shto go pishav.
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 09:24
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Anakin, togash od chisto "praktichen" aspekt da prasham - shto e na pochetokot? Shto e pochetokot, kako i koga?
Dali mozhesh da dadesh dimenzija na toa, dali mozhesh da go izmerish vremeto vo odnos na negoviot pochetok (i ako e taka, shto imalo pred pochetokot na vremeto) i dali mozhe toa da bide reper za neshto matematichki dokazhlivo?
Ne me razbiraj pogreshno, jas sum chovek koj strashno mnogu ja ljubi naukata - tokmu zatoa go pishav toa shto go pishav.

Prashanjeto e postaveno do Anakin - no sakam da go izlozam moeto viduvanje.
Vreme kako takvo nepostoi.Postoi prostor-vreme kako kontinuum.
Mozesh da go izmerish prostor-vremeto do samiot pochetok.(mozesh da ja procenish starosta na univerzumot)
Vatikan ja prifatil teorijata na Golemata Eksplozija zatoa shto taa nemoze da opishe shto se sluchuvalo vo prvite 2mili sekundi( mozebi grsham vo odnos na ovie 2mili sekundi - megjutoa znam deka se raboti za strashno mal period) Papata tuka go gleda Gospod
Na kraj da, prostor - vremeto e merliva kategorija i predstavuva chetvorodimenzionalen vektor - ako ja razbirash Geometrijata na Riman (koja e mnogu razlichna od onaa na Evklid) kje me razberesh shto sakam da ti kazam

Изменето од Anthony - 26.Јануари.2008 во 17:14
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 22:47
Da razbiram Anthony, tokmu toa go imav vo predvid. Problemot e shto ne mozhe postoenjeto da se meri vo chovechkata merka - vreme, nitu prostor. Zatoa shto ako e taka, togash ima neshto shto e pred toj kontinuum, a toa ne mozhe da se objasni vo ramki na poznatite materija/vreme parametri.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 23:05

Hej covjece,hej smrtnice,pricekaj,
digni glavu,osvrni se,pogledaj,
svijet svjetova nebom kruzi u beskraj,
medju njima sitna praska neznana,
tolika je zemlja tvoja rodjena!

Na toj prasci,zemlji tvojoj sicusnoj,
na podlozi kori tankoj,pljesnivoj,
ti se radjas,zivis,mrijes,
tu se kopas,gnjijes,sijes,
i kroz casak,gorak,slatki,
kol'ko traje zivot kratki,
vices,hulis,dovikujes,
ne bojis se,ne strahujes:
"NEMA,NEMA,NE VIDIM GA!
NE PRIZNAJEM,PORICEM GA!."

A svjetovi dotle plove
kroz nebesko modro more,
neshvatljivi,neizmjerni,
puni sutnje,nedostizni,
ko zna kakvi,ko zna kuda,
vasionom svuda,svuda...

Um zastaje,rijec se gubi,
samo srce koje ljubi
svud nazire JEDNOG BOGA,
STVARAOCA BESMRTNOGA,
Vjecni Razum,Vjecno Ime,
koje stvara,ravna svime...

On stravicne pozna tajne,
i sicusne i beskrajne:
dali pcela sluzi cvijetu,
zbog cega je sta na svijetu,

sta je manje od manjega,
sta je vece od vecega,
gdje je konac,gdje je kraj,
gdje pocetak,gdje smiraj?...
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 23:13
dzinglabel zdinglbel trala la la laaaaaaaaaa

otce nash jenzh jsi na nebesih bud posveteno jmeno tve
amen za vsehny dobri lide

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 23:18
Originally posted by anakin anakin напиша:

dzinglabel zdinglbel trala la la laaaaaaaaaa

otce nash jenzh jsi na nebesih bud posveteno jmeno tve
amen za vsehny dobri lide

Nesto druze ne tie vo red neli?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 23:26
ne e brate
a zasto bi bil v red koga citam tvoi postovi
tamu nema niso v vred
pa da sum vo trend so tvoite postovi намигнување

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 23:28
Originally posted by anakin anakin напиша:

ne e brate
a zasto bi bil v red koga citam tvoi postovi
tamu nema niso v vred
pa da sum vo trend so tvoite postovi намигнување

Togas prodolzi si so tvoeto:dzinglbel.......i ednostavno preskokaj gi moite postovi,ionaka sme na sosema razlicna branova dolzina.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 23:30
cela srekja
jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii голема%20насмевка

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6768697071 98>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,047 секунди.