IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библијата и алкохолот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библијата и алкохолот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 11>
Автор
Порака
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2008 во 19:26
Ke objasnam koga ce dojde vreme,ne brzaj se!
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2008 во 19:34
Sto chekash efendija... raspravii? Kazhi sto znaesh i sprechi nepotrebni nedolichni komentari. Nekoj edvam cheka na toa... od obete strani. Koj ke brishi cel den?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2008 во 20:07
Ti ic ne sekiraj se,nema da ima nikakvi raspravii.Cekam samo nekoj dobar poznavac na hristijanstvoto od tipot na Sard da se proiznese po temava.

P.S. Kaj se be protestantite so nivniot stav?
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2008 во 22:20
Originally posted by Anthony Anthony напиша:

Alhoholot e korisna rabota. Se koristi i vo medicinata. Neznam shto koristat vo bolnicite vo muslimanskite dezavi kako sredstvo za dezinfekcija???
Ponatamu alhohlot e korisen za digestivniot sistem. Pomaga da se razlozat holesterolite - vinoto osobeno. Vo tekot na ruchek kade se konsumira vkusno svinsko ili mlado prasechko pechenje pozelno e da se konsumira i crno vino - go namaluva rizikot od infarkt.
Alhoholot se koristi i vo hemiska industrija. Na primer raznite parfemi se na baza od alhohol.
Alhoholot e mozen energens na idninata. Motorite so vnatreshno sosgoruvanje rabotat bez problem na alhohol. Biodizelot ne e nishto drugo tuku alhohol
E sega vistinskoto ime na temeva trebashe da bide "Biblijata i etilalhoholot" ili "Biblijata i metilalhoholot" Vaka ne e precizno kazano pa chovek neznae za shto da pishuva...

Batka idi do bilo koj lekar i ke ti kaze deka na rana nese stava Alkohol bideeki Alkoholot gi unishtuva keliite i ranata ne zazdravuva tuku se nadraznuva!!!!

Alkoholot vo digestivniot sistem e shteten , go unishtuva crniot drob!!!

A da ne zborime deka Alkoholot e majka na site zla, a toa go potvrduva i Quranot i Biblijata, a koj nemoze da se otkaze od Alkoholot sekogash ke si naoga neshto za shodno da bi ja opravdal zelbata za piancenje.

E sega koga pocna da objanuvash za svinskoto meso, togash vie imate problem da se zashtituvate od mesoto so najmnogu holesterol koe e najgolem predizvikuvac na infarkti, i kardio vaskularni zaboluvanja!!!
Nie Muslimanite nejademe, a i vas Biblijata vi zabranuva da jadete Svinsko meso, no ete si pocituvate samo toa shto vi odgovara... Nejse vashe pravo.
Znaci nema potreba so vino ili rakija da se lecime od problem koj moze da go izbegneme....

Muhammed s.a.v.s rekol NE BARAJTE LEK VO TOA SHTO E HARAM

Pa Medicinata go potvrdi ova!!!
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2008 во 17:45
Posto gledam deka EvAngelos se vratil na forumot,sakam toj da dade mislenje po ovaa tema.KAKOV E PROTESTANTSKIOT STAV VO VRSKA SO ALKOHOLOT?
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2008 во 23:39
Originally posted by efendija efendija напиша:

Posto gledam deka EvAngelos se vratil na forumot,sakam toj da dade mislenje po ovaa tema.KAKOV E PROTESTANTSKIOT STAV VO VRSKA SO ALKOHOLOT?

О мухамеданецу, дообјасни се, сакаш мое мислење на темава или протестантскиот став?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2008 во 23:47
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

О мухамеданецу, дообјасни се, сакаш мое мислење на темава или протестантскиот став?

Bez nervozi be EvAngelos,prvo vidi sto ti pisuva na temata,vrati se nanazad na postovite,pa fino lepo procitaj go moeto prasanje i odgovori,jas kolku sto gledam prasanjeto e mnogu cisto i jasno:KAKOV E STAVOT NA PROTESTANTITE VO VRSKA SO ALKOHOLOT?[/B

P.S. Zarem ti ne si protestant?(najseriozno te prasuvam)

I uste edno:NE SUM MUHAMMEDANEC,TUKU MUSLIMAN!-Ima ocigledna razlika tuka.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2008 во 23:53
Епа тогаш јас сум протестант колку што си ти мухамеданец намигнување

Ја разгледав набрзака темава, воопшто не ми задржи око, како и секоја муслиманска тема отворена за христијанството.
Јас го споделувам библискиот став напишан од Lolita.

Originally posted by Lolita Lolita напиша:

Eve nekolku bibliski citati za alkoholot

Исаија: 5:22 Тешко им на оние кои се силни во виното и јунаци во мешањето на силните пијалаци;

Ефесјани: 5:18 И не се пијанете со вино, во кое е разузданоста, туку полнете се со Духот!

1 Тимотеј: 5:23 Не пиј веќе само вода, туку земај по малку вино, заради твојот желудник и честите боледувања.

Moj zaklucok (И мој заклучок големо%20гушкање): Dozvoleno e da se pie malku alkohol, vo umereni kolicini, no opivanjeto e zabraneto. Dokolku nekoj ima problem so umerenosta, podobro ic da ne pie.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2008 во 23:59
I jas bi ja zapechatil temava so edna mudra misla koja veli:

Koj premnogu jade i premnogu pie, ne znae nitu da jade nitu da pie.

Za takvite najdobri se strogite zakoni. Ili ushte podobro stapot...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 00:00
Kako sega vaka,Adzija ce ti se luti...
Vidi:osnovata na ovaa tema lezi vo edna kniga koja ja imam citano,a koja glasi:BIBLIJA I OPOJNA PICA od avtorot JANKO POLJAK,izdadena od ADVENTISTICKATA KNIZARA vo Belgrad, vo 1986 god. Vo knigata avtorot kazuva deka i Biblijata go zabranuva alkoholot,i pojasnuva deka Isus ne piel PREVRIENO VINO,itn....itn....Neznam dali knigata ja ima na internet,inaku so zadovolstvo bi ti ja preporacal da ja procitas.Jas samo pastirav eden mnogu,mnogu mal del od nea i go posakav mislenjeto na hristijanite.

Vo sekoj slucaj ti blagodaram i tebe sto se javi so svoeto objasnuvanje!

P.S. Najdobronamerno ti velam deka se si mislev oti si protestant poradi mnogute tvoi razlicni stavovi so nekoi pravoslavni na forumov.
Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 23:46

Stavot na Islamot mislam deka na site vie dobro poznat po ova prasanje

Мене не ми е познато. Мислам, знам дека е као забрането, ама зошто-како, не баш. Пошто немам Кyран при рака, ако може некој да паста линк или во кратки црти да објасни, би му бил благодарен.
Иначе, мојот став е дека во ништо не чини да се претерува, т.е. секој треба да знае до кај му е мерката. И од вода пиење и од јаболки јадење, човек може да „пукне“ па не се дига многу прашина околу тоа :) напротив.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2008 во 23:53
Mozes slobodno na ovoj sajt da go procitas islamskiot stav po ova prasanje:

http://www.iltizam.org/index.php?ime=tekstovi&tekstovi=tekst&id=872174221
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2008 во 22:57
Eve uste eden bibliski citat koj odi vo prilog na moeto tvrdenje :

15 Zasto toj ce bide golem pred Gospod
i nema da pie vino ni zestok pijalak,
a ce se ispolni so Duh Sveti uste
vo utrobata na majka si;
(Luka,1:15)

Ne e li ova prorostvo koe direktno se odnesuva na Isusa,Isa a.s.,i ne e li ova jasno svedostvo deka Isus nema da pie alkohol?
Bas bi sakal sega nekoj od hristijanite da mi go protolkuva ovoj citat.

Изменето од efendija - 27.Јануари.2008 во 23:04
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2008 во 23:07

Eve uste eden bibliski citat koj odi vo prilog na moeto tvrdenje :

15 Zasto toj ce bide golem pred Gospod
i nema da pie vino ni zestok pijalak,
a ce se ispolni so Duh Sveti uste
vo utrobata na majka si;
(Luka,1:15)

Ne e li ova prorostvo koe direktno se odnesuva na Isusa,Isa a.s.,i ne e li ova jasno svedostvo deka Isus nema da pie alkohol?
Bas bi sakal sega nekoj od hristijanite da mi go protolkuva ovoj citat.

Исус пиел алкохол.
Тоа пророштво не се однесува на Исус, туку на Јован Крстителот.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,406 секунди.