![]() |
|
Zoom ili Prime |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Автор | ||
Tegla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Pak zabegavte so brojki i toa dali ednoto e poostro od drugoto.
Muabetot mi bese za estetskata funkcionalnost. Za toa deka Prime e tehnicki podobar od Zoom kje kazam samo eden primer. Pred nekoe vreme se interesirav kolku chini rentanje na 35mm filmska kamera za snimanje reklama. Mi ja kazaa cenata so Zoom, za set od Zeiss ili Cookie prime lekji se doplakja 500 evra za eden den ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||
![]() |
||
JANE971 ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
|
DZIRNI GO I EF180 mm f/3,5 L Macro usm. Me interesira kade se pozicionira vo odnos na ostanatite macro leki
|
||
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
||
![]() |
||
Mire ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
|
A malku da ne gi izmesavte brzinite. Prime e prime, ama macro objektivite po definicija se nenormalno ostri. Cesto pati odredeni aspekti od image quality se zanemaruvaat, pa i brzinata im e namalena (f/2.8 najcesto, a obicnite prime objektivi bez problem odat na f1.8) samo za da se postigne maksimalna ostrina i sekako moznost za blisko fokusiranje.
Ilco, go spomnav primerot sto ti mi go imase kazano za 85kata, no veruvam deka nekakov najgolemiot del od Nikkor macro objektivite (pa i third party objektivi) se vo najmala raka isto tolku dobri, ako ne i podobri. Eve i primeri: Tamron AF 90 f/2.8 SP Di macro f/2.8 f/4 f/5.6 f/8 2082 2183 2157 2084 1830 2002 2061 2038 Nikkor 85 f/1.8 f/2.8 f/4 f/5.6 f/8 2087 2144 2188 2102 1846 1938 2059 2098 Micro-Nikkor AF-S 105mm f/2.8 f/2.8 f/4 f/5.6 f/8 2092 2264 2237 2145 2024 2182 2233 2141 Da dzirneme malku i vo Canon land ako sakate: Canon 100mm f/2 USM f/2.8 f/4 f/5.6 f/8 1902 1963 1955 1952 1725 1916 1936 1952 Canon 100mm f/2.8 USM macro f/2.8 f/4 f/5.6 f/8 1828 2003 2030 1992 1739 1912 2019 1954 |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
![]() |
||
itan14 ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 545 |
|
mviktor, ne se slozuvam, zatoa sto prime-ovite dovolno e malku da gi podzatvoris, 1/3 do 2/3 stop i da ja dobies maksimalnata rezolucija. Tie se optimizirani maksimumot da go dadat od f2-f4. Zoomovite od druga strana maksimumot go imaat of f5.6-f8. Sekoja cest na isklucotite
![]() ![]() Eve i vo primerot na branko, 70-200 f2.8 e zatvoren na f4, no ni od daleku ja nema mikrorezolucijata na prime-ot. |
||
![]() |
||
branko_k ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
|
:))))))
site tri sliki se na f4 ![]() da ne tupime mnogu i da ne zabeguvame vo offtopic... na krajot na kraistatra, ne e tolku vazno... rabotata e dali ke se odlucis za prakticnost ili kvalitet... sekoj objektiv si ima svoi prednosti ili maani, i nie samo treba da se vklopime spored niv.. Изменето од branko_k - 20.Јануари.2008 во 16:38 |
||
![]() |
||
mviktor ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 16.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 73 |
|
Da da... bash za toa zboram, macro objektivot go zatvorile a zoomot go otvorile do daska i posle gi sporeduvaat |
||
Sony A900; Carl Zeiss 1,8/135; Tamron 2,8/90; Minolta 1,4/50; Sony 2,8/20
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
viktor, dali go otide na linkot sto go postirav? |
||
![]() |
||
mviktor ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 16.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 73 |
|
Mozebi pred 30 godini imalo razlika vo kvalitet, no deneska razlikata medju dobar zum i prime e nezabelezitelna. I dvata tipa objektivi na najotvorena i najzatvorena blenda se ili meki ili vinjetiraat. I prime-ot i zoomot treba da gi zatovris barem edna-dve blendi, a na f8 nema da vidis nikakva razlika. Taka da ako sakas odlicen kvalitet na 2.8 mora da kupis prime zashto takov zum ne postoi
![]() Eh da postoese 10-1000 i da tezese 300-400 grama :) |
||
Sony A900; Carl Zeiss 1,8/135; Tamron 2,8/90; Minolta 1,4/50; Sony 2,8/20
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
najdov edna sporedba na internet... okolu toa koja e vsushnost razlikata megju prime i zoom objektiv vo odnos na kvalitetot na slikata:
http://www.bmfoto.co.yu/test/canon-ef100mm-F28-macro-usm/3 kolku za pojasnuvanje, sporedbata e megju canon 100/2.8 i canon 24-105/4 L i canon 70-200/2.8 L IS... zoomovite se L klasa, prajmot ne e ![]() |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Da, nemoze objektivot da e preostar, barem jas sum sharpness freak, i ne postoi preostro
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
licno, ne se soglasuvam... dali ke bide ubavo ili ne, toa e do fotografot... a dobro e koga imam ostra lekja da mozat site pori i nepravilnosti da se vidat. spored mene, samo kaj modna fotografija i vo foto studijava niz gradov licata se peglaat od pori i brcki... site tie nepravilnosti se del od modelot i jas sakam da gi imam na mojata fotografija, pa posle da resam dali nesto ke izvadam ili ne ![]() i vo krajna linija, ne mi se veruva deka diskutirame za toa dali 85 nikkor bila premnogu ostra i dali e toa dobro ili ne ![]() |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Не немаше артифакти ![]() ![]() ![]() http://www.gisdata.com.mk/down/DSC_3283.jpg Не знам зошто не ми дозволува да поставам слика ама и со линков може да видите. Нема кроп, само е смалена на околу 35% од оргиналната големина. Еве една full size. http://www.gisdata.com.mk/down/DSC_3853.jpg Изменето од itan14 - 20.Јануари.2008 во 14:52 |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
sto, se pojavile artefakti? ![]() imase edna tema koja Zoki ja pocna, se rabotese za toa koga fotografiite se preostri... ima li takva kategorija "preostro"? da, koga ke preterame vo photoshop, inaku se drugo e samo obid da se dostigne coveckoto oko... jas ne mozam da sfatam koga eden objektiv e tolku ostar sto mu treba bluriranje... nejse, jas sum za prime vo recisi sekoja situacija... dobri se zoomovite, no seuste fiksnite se napred vo odnos na kvalitet... i koga imas 50mm objektiv i slikas street, poveke razmisluvas, kontaktot so okolinata e poinakov, fotkite naednas se poinakvi... |
||
![]() |
||
Mire ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
|
Sto se odnesuva do mene, zoom vo sekoe vreme.
Vo kombinacija so "foot zoom" e mnogu mocna kombinacija. Dava moznost za kontrola na perspektivata koja nisto drugo nemoze da ti ja dade (osven da se sines od menjavanje na objektivi) Kogo go mrzi da pesaci zatoa sto ima zoom na aparatot, poarno da si stavi prime napred. For the record, niedna fokalna dolzina ne mi e pocesto upotrebuvana od drugite na zoom-ot. Ona sto mozam da kazam so sigurnost e deka standarden zoom (28-200mm 35mm equiv) vo 95% situacii mi e dovolen. Verojatno dobro bi mi dosla nekoja 24-200 kombinacija, ili 17-xx, no toa e toa. Sto se odnesuva do kvalitetot na prime vs zoom ... ne mislam deka razlikite se povece tolku znacajni. Prosumer zoom-ovite se priblizno na rang na prosumer prime-ovite, a pro zoom-ovite se tolku dobri, sto retko kade ima nekakva razlika. Otvorot na blenda e druga prikazna. Na koj mu treba blenda f/1.2-1.8 ne ne razmisluva za zoom. I da ima da se kupi, ce ti treba amal za da go m'kne ![]() Prasanjeto za onie sto tipuvaat na prime objektivi zaradi ostrinata e, kolku ostrina e dovolno? Vo eden razgovor, Itan 14 mi rece deka doadjal vo situacii koga fotografiite (portreti) od Nikkor 85 prime moral malku i da gi blurira ![]() Koga sme kaj prasanjata: Kolkava "dupka" vo fokalnite dolzini vi e prifatliva, ako koristite prime stakla i zosto koga kupuvate zoom-ovi ne sakate da prifatite takov rascekor? ![]() |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |