IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДА СЕ СЛЕДИ ИСУС ИЛИ ДА СЕ СЛЕДИ ПАВЛЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДА СЕ СЛЕДИ ИСУС ИЛИ ДА СЕ СЛЕДИ ПАВЛЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 15>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2008 во 15:46
Ja prochitav celata diskusija od pochetok, no pak se sveduva na koristenje na citati, a ne na celosnata smisla.
Ova go pishuvam najdobronamerno, ne so cel da se branam, nitu da napagjam, a ednostavno da objasnam deka ako navistina se saka da se razbere pravilno, toa e nachinot na chitanje.
So pochit,
Zidarski
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2008 во 16:14
Muslimanskite chlenovi gledaat so svoj muslimanski pogled na hristijanstvoto i voopshto ne me chudi zoshto rabotite objaveni vo Noviot Zavet pravat da se javuvaat so vakvi komentari. Zarem bi se javile so poinakvi?

Onoa sto me chudi e kako ne mozhat da razberat deka toa ne e nivna religija i kako takva ne gi reflektira nivnite veruvanja. Sekoe "ispravanje" na rabotite vo nechija tugja religija nema logika. Toa istoto bi go rekol i za onie hristijanski vernici koi go pravat istoto na drugata strana.

So drugi zborovi sakam da prasham:

Komu mu prechi tugjata vera?

Изменето од Messenger - 17.Јануари.2008 во 16:55
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2008 во 17:52
Mene ne mi preci tugjata vera i sosem sum cool sto ete imaat sekakvi prava iako se malcinstvo vo povekjeto mnozinski Hristijanski zemji, kade sto mozat da bidat gazdi duri i na bordeli i kakvi uste ne raboti koi im se zabraneti od nivnata religija ama ne razbiram zosto vo nivnite zemji se granatiraat duri i site svetilista koi ne se muslimanski, i ne samo sto nikoj ne se kaznuva za toa ami uste i se nagraduva. Nemojte sega da mi davate primeri za granatirani dzamii vo Makedonija vo koi se pronajdeni ili oruzje ili vooruzeni pripadnici na nekakvi si grupi. ako treba drzavata da gi cuva tie sveti mesta, a treba togas pred se treba da si gi branat samite vernici so toa sto ke ja pocituvaat nivnata svetost i nema da vnesuvaat oruzje vnatre, vo sprotivnost tie ja izgubile svojata svetost.
Jas prv bi srusil crkva od koja nekoj puka pa podobro da odi hramot fira otkolku nekoj covek, toj hram vekje e oskvernet i ne e mil vo ocite bozji pogotovo dokolku popot ili odzata svesno go pottiknuva takviot buntovnik nadevajki se deka od tuka moze da se puka bez da se bide pogoden.

Изменето од postariot brat - 17.Јануари.2008 во 17:56
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2008 во 17:57
Mene ne mi preci tugjata vera i sosem sum cool sto ete imaat sekakvi prava iako se malcinstvo vo povekjeto mnozinski Hristijanski zemji, kade sto mozat da bidat gazdi duri i na bordeli i kakvi uste ne raboti koi im se zabraneti od nivnata religija ama ne razbiram zosto vo nivnite zemji se granatiraat duri i site svetilista koi ne se muslimanski, i ne samo sto nikoj ne se kaznuva za toa ami uste i se nagraduva

E ova brate vece e zagrizuvacki kaj tebe.Apsolutno se negiras samiot sebesi vo onoj del koga mi ja sporeduvase Crkvata so Seriatot,a ovde vikas HRISTIJANSKI DRZAVI.... e neli trebase spored tebe vernicite da si sedat ponastrana od vlasta?,da ne se mesaat?

Zboruvas za pravata na muslimanite vo nemuslimanskite zemji,i obratno za pravata na nemuslimanite vo muslimanskite zemji.Nonsens kakov nikogas dosega ne sum procital od tebe.Ajde vo Imeto Bozje te povikuvam bidi objektiven i kazi realno koj komu otsekogas mu go zadusuval verskoto cuvstvo i sloboda?

No da bides iskren i da pisuvas samo so dokazi,gluposti ne prifacam....

P.S. Ako mislese na Avganistan,imas odgovor od mojot brat Daija za toa....

Изменето од efendija - 17.Јануари.2008 во 17:59
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2008 во 18:13
Pogorniot mi post e off - topic i dokolku nekoj od moderatorite saka da go brisi i jas go poddrzuvam ama sepak i mnogu drugi otidoa off - topic.

Sega povtorno za temava zidarski dobro rece deka toa e vadenje od kontekst. Sv Apostol Pavle vo nieden moment ne go negiral ucenjeto na Isus , naprotiv toj celiot zivot go pominal vo propovedanje na edinstveno mozno spasenie tokmu od veruvanjeto vo Isus, a ne vo Pavle. Drugo izjavata na sv Pavle vo toj citat se odnesuva na toa deka odredeni raboti vo zivotot se povazni od drugite , pa Isus edno od prvite cuda koi gi napravil e pretvoranjeto na voda vo vino, no toa ima simbolicko znacenje, a nekoi lugje pomislile deka sega mu e majkata ajde na pienje do pukvenje. Saka da kaze deka treba da se sledi Bog so seto telo i dusa no pritoa da se trudime da napravime razlika pomegju po-bitno i ponebitno, ne zaradi nas koi veruvame ami zaradi onie koi doprva treba da poveruvaat, toa sledi na onaj govor za tvrdata Hrana i mlekoto, sekako simbolicki mislejki na tie sto se povekje navlezeni vo verata od onie koi se ponovi vo toj pogled, a sekako dodeka se ragjaat deca ke ima i novi lugje koi treba da poveruvaat i ne moze da se ocekuva podednakva svest od sekogo.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2008 во 18:17
Mene ne mi preci tugjata vera i sosem sum cool sto ete imaat sekakvi prava iako se malcinstvo vo povekjeto mnozinski Hristijanski zemji, kade sto mozat da bidat gazdi duri i na bordeli i kakvi uste ne raboti koi im se zabraneti od nivnata religija ama ne razbiram zosto vo nivnite zemji se granatiraat duri i site svetilista koi ne se muslimanski, i ne samo sto nikoj ne se kaznuva za toa ami uste i se nagraduva

E ova brate vece e zagrizuvacki kaj tebe.Apsolutno se negiras samiot sebesi vo onoj del koga mi ja sporeduvase Crkvata so Seriatot,a ovde vikas HRISTIJANSKI DRZAVI.... e neli trebase spored tebe vernicite da si sedat ponastrana od vlasta?,da ne se mesaat? (efendija)

Se izvinuvam sakav da recam demokratski zemji vo koi ete slucajno mnozinstvoto se Hristijani.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2008 во 18:18
Originally posted by efendija efendija напиша:

E ova brate vece e zagrizuvacki kaj tebe.Apsolutno se negiras samiot sebesi vo onoj del koga mi ja sporeduvase Crkvata so Seriatot,a ovde vikas HRISTIJANSKI DRZAVI.... e neli trebase spored tebe vernicite da si sedat ponastrana od vlasta?,da ne se mesaat?

Zboruvas za pravata na muslimanite vo nemuslimanskite zemji,i obratno za pravata na nemuslimanite vo muslimanskite zemji.Nonsens kakov nikogas dosega ne sum procital od tebe.Ajde vo Imeto Bozje te povikuvam bidi objektiven i kazi realno koj komu otsekogas mu go zadusuval verskoto cuvstvo i sloboda?

No da bides iskren i da pisuvas samo so dokazi,gluposti ne prifacam....

P.S. Ako mislese na Avganistan,imas odgovor od mojot brat Daija za toa....

efendija, jas vo modernovo vreme, barem kade sto sum odel i sto sum gledal, nemam videno nekoja drzhava da ja osporuva muslimanskata vera i da sprechuva muslimanski hramovi (ne stanuva nikakov zbor za nivno rushenje). Eve, da ti kazham deka vo Severna Amerika se podigaat dzhamii i islamski centri kako pechurki i muslimankite odat oblecheni kako sto sakaat. Od druga strana, mnogu dobro znam za obratnoto vo muslimanskite zemji kade neodamna se rushele sveti gradbi od drugi veri i kade verskata policija kontrolira sekojdnevno po ulicite i gi forsira zhenite od drugite veri da se odnesuvaat po islamski zakoni.

Ne znam na shto misli postariot brat koga veli na krienje oruzhja po sveti mesta, no ako toa postoi, togash e skrnavenje na tie mesta i se chudam kako na toa ne komentirash nishto, iako te poznavam kako chovek so visoki verski i etichki normi
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2008 во 00:59
Vidi messenger,ti mnogu poubavo od mene gi kaza nestata.Mene sosema mie jasno za verskite prava i slobodi vo zapadniot svet ,vo preku okeanskite zemji,Amerika i ostanatite,kako sto mie jasno deka verskite prava i slobodi im se garantirani i na nemuslimanite vo site zemji kade sto dominira muslimanskoto naselenie,bilo koja zemja zemija ce vidis deka i tamu niknuvaat crkvi,se gradat hramovi,ludjeto slobodni si ja prakticiraat verata,duri eve konkretno vo Turska e vselenskata patrijarsija,glavnoto mesto na pravoslavnite hristijani,znaci nikoj nikade ne gi ugnetuva drugite,toa e sosema jasno i realno.No,jas se voznemiriv od pogorniot post na postariot-brat,kade vidno ukaza nekoi raboti koi ne trebase da gi ukaze.I jas od nego sakam da mi kaze sto mislese koga napisa deka vo dzamiite se cuvalo oruzje,ili se pukalo od niv itn...Toj ja navlece ovaa tema.Verovatno mislel na nekoi dezinformacii koi se plasiraa za vreme na konfliktot vo 2001 god,jas ne sakam da navleguvam vo toa,ako ima postariot-brat nesto neka se doiskaze,posto toj vece dade najava za toa vo prethodniot post.

Изменето од efendija - 18.Јануари.2008 во 01:00
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2008 во 07:49
Chudna dilema " Da se sledi Isus ili Pavle"???
Pa i Pavle go sledel Isus
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2008 во 10:47
Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

Mene ne mi preci tugjata vera i sosem sum cool sto ete imaat sekakvi prava iako se malcinstvo vo povekjeto mnozinski Hristijanski zemji, kade sto mozat da bidat gazdi duri i na bordeli i kakvi uste ne raboti koi im se zabraneti od nivnata religija ama ne razbiram zosto vo nivnite zemji se granatiraat duri i site svetilista koi ne se muslimanski, i ne samo sto nikoj ne se kaznuva za toa ami uste i se nagraduva. Nemojte sega da mi davate primeri za granatirani dzamii vo Makedonija vo koi se pronajdeni ili oruzje ili vooruzeni pripadnici na nekakvi si grupi. ako treba drzavata da gi cuva tie sveti mesta, a treba togas pred se treba da si gi branat samite vernici so toa sto ke ja pocituvaat nivnata svetost i nema da vnesuvaat oruzje vnatre, vo sprotivnost tie ja izgubile svojata svetost.
Jas prv bi srusil crkva od koja nekoj puka pa podobro da odi hramot fira otkolku nekoj covek, toj hram vekje e oskvernet i ne e mil vo ocite bozji pogotovo dokolku popot ili odzata svesno go pottiknuva takviot buntovnik nadevajki se deka od tuka moze da se puka bez da se bide pogoden.

GLUPOSTI!!!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2008 во 10:51
Originally posted by Anthony Anthony напиша:

Chudna dilema " Da se sledi Isus ili Pavle"???
Pa i Pavle go sledel Isus

OD KAJ GO IZVADII TOA?

ETE VIDI STO PISUVA VO POSTOVITA NA AISHA I KJE VIDIS KOLKU PAVLE GO SLEDEL ISUS!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2008 во 11:40
DAa ne gi meshash ti Pavle i Savle???
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2008 во 13:04
Prochitav shto pishuva Aisha vo svoite postovi. Voglavnom nebulozi, nevistini i rechenici izvadeni sosema od kontekst. Konstrukcii bez vrska. Da beshe taka kako shto taa se obiduva da ni pretstavi togash nemashe denes Hristijanite da go slavat Sinot Bozji Isus
tuku kje go slevea "sinot bozji Pavle" a Isus kje go zaboravea vizzavi nejzinata rechenica navodno kazana od Pavle "da go zaboravime Isusovoto ucenje" Ako se znae deka tokmu svPavle go donel Hristijanskoto uchenje nadvor od Izreal togash - aj objasni mi te molam - kako mozel da im kaze na nekoi lugje da zaboravat na Isus koga ovie voopshto nikogash ne ni chule za nego predhodno???
Mislam ili ne go znaes zitieto na svPavle ili shto e poverojatno nesakash ni da go znaesh
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јануари.2008 во 16:33
Неговите у чењане се понижени затоа што никој не е совршен нема човек без грев но сепа ние сме создадени пообраз и подобие Божјо па и сем богови по благодата такада треба да се стремиме да станеме совршени како што е совршен нашиот Отец  Небесен 
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 15>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.