IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Надарени ученици
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Надарени ученици

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
Автор
Порака
ntg2003 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 483
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ntg2003 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 14:05
Много тежка тема. Няма страна която да е намерила системно решение на проблема.
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 14:27
СЕ ЗАВИСИ КОЛКУ Е СИЛНА ЖЕЛБАТА НА ТАЛЕНТОТ ДА ИЗЛЕЗЕ ОД ЧАУРАТА НА ЗАРОДИШОТ И ДА СЕ АФИРМИРА КАКО ВРЕДНОСТ НА ОДРЕДЕНО ПОЛЕ. нАСТАВНИКОТ ТРЕБА ВО ПОЧЕТОКОТ ДА ГО ПОТТИКНУВА ТОА ИЗЛЕГУВАЊЕ ПРЕКО ПОСОЧУВАЊЕ НА СООДВЕТНИ ПАТИШТА ПО КОИ ЌЕ СЕ ДВИЖИ НЕГОВИОТ ПРВИЧЕН пАК ЌЕ КАЖАМ СО ПОМОШ НА РОДИТЕЛИТЕ. нАСТАВНИКОТ ДА ИЗГОТВУВА СООДВЕТНИ ПРОГРАМИ ЗА РАБОТА СО ТАЛЕНТОТ, А РОДИТЕЛОТ СО ПОДРШКА И ОДОБРУВАЊЕ, (ИМА РОДИТЕЛИКОИ НЕ ГО СФАЌААТ ИНТЕРЕСОТ НА СВОЕТО ДЕТЕ ЗА ОДРЕДЕНА ОБЛАС И ГО СМЕТААТ ЗА ГЛУПОСТ. нА ПРИМЕР, ДЕТЕТО ИМА ТАЛЕНТ ЗА ЛИКОВНА УМЕТНОСТ И САКА ДА СЕ ОБИДЕ НА СООДВЕТНИОТ ФАКУЛТЕТ, А РОДИТЕЛОТ НЕ ГО ОДОБРУВА ТОА.
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
bluebell Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Регистриран: 14.Септември.2007
Поени: 8041
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 14:28
АКО СИН ТИ НАВИСТИНА Е ТАЛЕНТИРАН, НЕ ГРИЖИ СЕ, КОГА - ТОГАШ ТАЛЕНТОТ ЌЕ БЛИКНЕ ОД НЕГО СО СИЛА НА ВУЛКАН. ПРАШАЊЕ НА МОМЕНТОТ Е КПГА ВО ПОСЕРИОЗНАТА ВОЗРАСТ ЌЕ ГО ИСПРОВОЦИРА НЕШТО ТОЈ ПРОЦЕС ВО НЕГО. МОЖЕ ПОРАНА, МОЖЕ ПОДОЦНА. НО ТИ КАКО МАЈКА, АКО ГО ИМАШ ЗАБЕЛЕШАНО ТОА, ПОТИКНУВАЈ ЈА КАЈ НЕГО НАДГРАДБАТА НА НЕГОВИОТ ТАЛЕНТ И БАРАЈ СЛОБОДНО ОД СООДВЕТНИОТ ПРОФЕСОР ДА ГО ПРАВИ ИСТОТО.

majstorche i jas taka si velev, ama znaesh so tek na vremeto dacata go gubat interesot, a i ako neshto ne se neguva so tek na vreme pochnuva da zatajuva, a decata kako deca sakaat da se poslichni so okolinata ne sakaat da se izdvojuvaat, pa taka da vremeto ne e bash nekoj pozitiven faktor vo ovoj sluchaj, za zhal............
always look on the bright side of the life!
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 14:33
Koga zboruvam za sistemsko reshenie mislam na zaednicka organizacija i sorabotka na site strukturi(nastavnici, psiholozi/pedagozi, strucni lica od potesna specijalnost, roditelite) za da moze da se izvrshi pravilna identifikacija na nadarenite, nivniot pedagoshki tretman, indirektna podrshka na nivniot razvoj preku razni vonucilishni institucii i na kraj semejstvoto.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 14:39
Originally posted by bluebell bluebell напиша:

АКО СИН ТИ НАВИСТИНА Е ТАЛЕНТИРАН, НЕ ГРИЖИ СЕ, КОГА - ТОГАШ ТАЛЕНТОТ
ЌЕ БЛИКНЕ ОД НЕГО СО СИЛА НА ВУЛКАН. ПРАШАЊЕ НА МОМЕНТОТ Е КПГА ВО
ПОСЕРИОЗНАТА ВОЗРАСТ ЌЕ ГО ИСПРОВОЦИРА НЕШТО ТОЈ ПРОЦЕС ВО НЕГО. МОЖЕ
ПОРАНА, МОЖЕ ПОДОЦНА. НО ТИ КАКО МАЈКА, АКО ГО ИМАШ ЗАБЕЛЕШАНО ТОА,
ПОТИКНУВАЈ ЈА КАЈ НЕГО НАДГРАДБАТА НА НЕГОВИОТ ТАЛЕНТ И БАРАЈ СЛОБОДНО
ОД СООДВЕТНИОТ ПРОФЕСОР ДА ГО ПРАВИ ИСТОТО.majstorche i jas taka si velev, ama znaesh so tek na vremeto dacata go gubat interesot, a i ako neshto ne se neguva so tek na vreme pochnuva da zatajuva, a decata kako deca sakaat da se poslichni so okolinata ne sakaat da se izdvojuvaat, pa taka da vremeto ne e bash nekoj pozitiven faktor vo ovoj sluchaj, za zhal............

во која област сметаш дека неговиот талент наоѓа најсилен израз?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 14:42
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Koga zboruvam za sistemsko reshenie mislam na zaednicka organizacija i sorabotka na site strukturi(nastavnici, psiholozi/pedagozi, strucni lica od potesna specijalnost, roditelite) za da moze da se izvrshi pravilna identifikacija na nadarenite, nivniot pedagoshki tretman, indirektna podrshka na nivniot razvoj preku razni vonucilishni institucii i na kraj semejstvoto.

Идентификацијата е нулти чекор. Зборуваме за првичниот чекор на развојот - потикнување на интересот. Вие можете да констатирате талент и да им кажете на родителите дека детето има талент. Но што понатаму?

Изменето од majstorce62 - 14.Јануари.2008 во 14:42
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 14:50
Vo literaturata nadarenosta e podelena vo nekolku  kategorii:
1. opshti intelektualni sposobnosti (bogatstvo na recnik, golem raspon na informacii,brzo rezoniranje, lesno postavuva hipotezi i naoga reshenie ...)
2.Nadaren za oddredeni shkolski predmeti 9izvonreden fizicar, matematicar, poet, literat)
3. umetnicki sposobnosti (talent za gluma, peenje, igranje, vajarstvo, slikanje, crtanje...)
4. Psihomotorni sposobnosti ( talent za nekoj sport...)
Zatoa zboruvam deka e neophodna timska rabota.
No identifikacijata e i najvazna, zatoa zboruvav za nemeshanje na predznaenja so talent.

Изменето од mamamd - 14.Јануари.2008 во 14:52
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 15:00

Vo literaturata nadarenosta e podelena vo nekolku  kategorii:1. opshti intelektualni sposobnosti (bogatstvo na recnik, golem raspon na informacii,brzo rezoniranje, lesno postavuva hipotezi i naoga reshenie ...)2.Nadaren za oddredeni shkolski predmeti 9izvonreden fizicar, matematicar, poet, literat)3. umetnicki sposobnosti (talent za gluma, peenje, igranje, vajarstvo, slikanje, crtanje...)4. Psihomotorni sposobnosti ( talent za nekoj sport...)Zatoa zboruvam deka e neophodna timska rabota.No identifikacijata e i najvazna, zatoa zboruvav za nemeshanje na predznaenja so talent.

Па и јас зборувам за талент со значење дарба, а не за збир од претходно акумулирани знаења. Убаво знам што е талент а што акомулација на знаење преку информации од одредена област.Што е креативец а што теоретичар.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 15:02
во која област сметаш дека неговиот талент наоѓа најсилен израз?

Prethodno pishav deka do chetvrto odd. beshe dobar podednakvo po site predmeti, a i sega isto taka, spored mene e mnogu dobar matematichar i lingvist, a da ne zaboravam od oblasta na geografijata, da ne zvucham neskromno, sigurna sum deka znae raboti shto nastavnichkata ne bi gi znaela...

Eve da go dodadam i ova, na "Riplievite veruvale ili ne", imashe storija za dete shto ne znae da chita i pishuva ,a gi znae iminjata na kolite, e takvo dete beshe mojot sin koj na 3-4 godini gi znaeshe site koli koi neli gi ima kaj nas, ama za toa znaevme samo nie roditelite i nekoi najbliski, a ne "cel svet"....kaj nas teshko odat nekoi raboti ama toa e toa..

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 15:05
Originally posted by bluebell bluebell напиша:

во која област сметаш дека неговиот талент наоѓа најсилен израз?Prethodno pishav deka do chetvrto odd. beshe dobar podednakvo po site predmeti, a i sega isto taka, spored mene e mnogu dobar matematichar i lingvist, a da ne zaboravam od oblasta na geografijata, da ne zvucham neskromno, sigurna sum deka znae raboti shto nastavnichkata ne bi gi znaela...Eve da go dodadam i ova, na "Riplievite veruvale ili ne", imashe storija za dete shto ne znae da chita i pishuva ,a gi znae iminjata na kolite, e takvo dete beshe mojot sin koj na 3-4 godini gi znaeshe site koli koi neli gi ima kaj nas, ama za toa znaevme samo nie roditelite i nekoi najbliski, a ne "cel svet"....kaj nas teshko odat nekoi raboti ama toa e toa..

Тоа е меморија. Начин на лесно и брзо примање и помнење на информации. Покажување интерес по сите предмети не значи дека има талент за сите нив. Високи резултати по сите предмети - пак не значи дека има талент туки висок IQ. Не ми е целта да го омаловажам твојот син туку да најдеме решение. Ме интересираат конкретните области и врз основа на што заклучивте дека има талент.

Изменето од majstorce62 - 14.Јануари.2008 во 15:07
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 15:06
Uf mi se naluti, ne mislev na tebe, gledam deka dobro ja razbirash problematikata. 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 15:08

Uf mi se naluti, ne mislev na tebe, gledam deka dobro ja razbirash problematikata. 

пак не разбирам на кого мислиш...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 15:13
Na mnogu nastavnici, psiholozi koi koga gi testiraat decata vikaat-Lele shto zapishav deneska edno, se znaeshe, na ucitelki- Lele shto imam edno se znae...cita. pishuva. Za mene toa e predznaenje. 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јануари.2008 во 15:15

[/QUOTE]

Тоа е меморија. Начин на лесно и брзо примање и помнење на информации. Покажување интерес по сите предмети не значи дека има талент за сите нив. Високи резултати по сите предмети - пак не значи дека има талент туки висок IQ. Не ми е целта да го омаловажам твојот син туку да најдеме решение. Ме интересираат конкретните области и врз основа на што заклучивте дека има талент.

[/QUOTE]Objasniv vo prviot post, sekako deka moeto dete za mene e posebno i bez nekoi ne znam kakvi talenti, toa ni go kazha negovata nastavnichka, koja raboti so deca, ama vekje rekov deka vo negovoto shkolo nema uslovi i ako imash talenti da rabotish na nivno razvivanje, a i zoshto ako e dobar teoretichar ne bi bil i dobar praktichar, ama toa treba da se vidi...
Inaku pedagogot od uchilishteto misli deka toj e nadaren za crtanje, a sin mi pak misli deka e "talentiran kosharkar"голема%20насмевка

Изменето од bluebell - 14.Јануари.2008 во 15:16
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.