|
ВЕРА-ИЗБОР ИЛИ ТРАДИЦИЈА |
Внеси реплика | страница <1 10111213> |
Автор | ||
Lolita
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 13.Ноември.2007 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 135 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ok togas, jas mislev deka si dostojna, kako sto bese koga ne sovetuvase da si ja sledime tradicijata od nasite predci. Samo sakav da ni pojasnis malku poprecizno na koi toa predci mislese vo tvojot sovet.
|
||
Your sweetest nightmare
|
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
мора ли во вероисповед секогаш да се зборува со доза иронија? се дури е така ке почнам ама нема да довршам. поздрав
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
Lolita
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Ноември.2007 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 135 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ironija??? Kade najde ti vo mojot post ironija?
Kakov li nema izgovor da najdat nekoi za da mu ja zduvnat koga ke se najdat vo tesno
|
||
Your sweetest nightmare
|
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ете пак иронија јас нема што да му ја здувнувам немам страв да си го кажам своето мислење само некогаш не го правам тоа зашто со тоа ке потикнам ете тоа што го пројави ти-иронијата. а патем што тебе ти е битно што ке речам јас или само да се закачиш со некого...мене мила мува не ме лази кога знам што носам во себе а ти продолжи слободно да луташ изгубена во верите, наместо да направиш едно дрво на фамилијата и да ги прашаш твоите предци кој што бил и да се советуваш со некој што е доволно навлезен во верите.
малце припази на речникот мој совет ти е тоа. |
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
Lolita
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A sto nosis ti vo sebe? Svoj stav? Svoj izbor? Svoe licno ubeduvanje? Ili ona sto ti go kazale mama i tato?
Jas ne lutam izgubena po verite, tuku iskreno si tragam po vistinata, a taa ne moze da bide vo dve veri, nitu pak mozam da bidam 100% sigurna deka taa e kaj moite roditeli. Zatoa i gi istrazuvam site veri, za da donesam pravilen izbor. Za da izberes povegju dve nesta treba da imas poznavanja i od ednoto i od drugoto, zatoa i istrazuvam, ne prifakam nekoj (roditelite) izdzvakano da mi butaat vo usta svoe ubeduvanje.
Aha, ok ete ti kazav sto bile moite predci, edni bile pravoslavni, drugi bile hristijani, treti bile muslimani, cetvrti bile ateisti, ako ideme malku podlaboko vo toa familijarno drvo..tuka veke imame i mnogubozhci, i pagani i? i? i? So kogo da se sovetuvam od ovie?
btw. jas znam so kogo da se sovetuvam i veke se sovetuvam po LP za verite , ama me interesira ova so "predcite"
|
||
Your sweetest nightmare
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Verata sekogash ja nasleduvame od nash*te roditeli (ili zhivi predci - dedovci, pradedovci eventualno). Toa e dadenost - zatoa shto deteto ne poznava nishto drugo, osven toa shto mu e kazhano od roditelite.
Vo momentot koga kje pochne da dobiva soznanija za sebe, za lugjeto shto go opkruzhuvaat, za svetot shto go opkruzhuva, togash pochnuva procesot na gradenje na lichen stav. Toa prodolzhuva preku chitanje, istrazhuvanje, preispituvanje. Rechisi sekoj vistinski vernik shto go poznavam, barem ednash vo zhivotot ja preispital svojata vera, pa makar bilo toa i od prichina da se prasha dali e dovolno dostoen i pravilen vernik. Togash vekje nastapuva momentot na izborot. Samite izbirame dali kje ostaneme vo verata na predcite, kje ja zasilime (ako kaj niv ne bila izrazena, koe shto e sluchaj so mnogumina vo Makedonija, od koja bilo veroispoved), kje ja smenime ili kje se otkazheme sosema od religija. Istotaka - site sami birame kako kje ja sledime verata i kolku kje i bideme posveteni. Ete... pochnuva kako tradicija, no sepak zavrshuva kako izbor. Od aspekt na Hristijanstvoto, duri e i podobro taka - zatoa shto ako chovek navistina posle iskushenijata shto kje gi prezhivee izbere deka navistina veruva, togash negovata vera kje bide navistina silna. |
||
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Секој што ќе каже дека сам си ја избрал верата - лаже. А тој што лаже не може да биде верник, бидејќи бог не ги сака таквите во своето стадо.
Сосема друго прашање е да се промени или отфрли верата. |
||
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
||
KGB
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Taka ostanalo.
Tradicija si imame. |
||
laki svedska
Група Регистриран: 18.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 55 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
BRAVO MAJTORCE "TOJ STO LAZE NE MOZE DA BIDE VERNIK" ZNACI SEPAK DOAGJAME DO ZAKLUCOK DEKA NEMA BOG !!! |
||
HILAFET_CH
Сениор Регистриран: 10.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
da,verata se nasleduva ama i se menava ,no treba da se bide sposoben da se spoznae vistinskata vera i da se gleda realno na ona stos e ima i ona sto se nudi
|
||
BACHIOS
Сениор Регистриран: 21.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1517 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
PA NA TEBE I MAJSTORCE- VI SLEDI NOBEL |
||
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
|
||
Omer El Faruk
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Е,сега ако заклучиме дека ти и мајсторче не лажете,ќе испадне дека сте добри верници,а последователно со тоа и дека ИМА БОГ! |
||
BACHIOS
Сениор Регистриран: 21.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1517 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
UPS LAKI
VERNIK LI SI SEGA PO TVOJATA LOGIKA BRAVO NA TEBE OMER A I NA MENE Изменето од BACHIOS - 16.Април.2008 во 22:39 |
||
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
|
||
Harun Jahja
Нов член Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 24 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ova bi Doshlo vaka! Onoj koj e Bolen od Umot,i Bladat,Bla...Bla...Bla.. Doagame do zaklucok,(spored tebe)Deka ne Postoet Razum a ?? Znaci(spored tebe)Ako nekoj Lazet,i sega zaradi toa Lazenje negovo,Nemalo Gospod... APSURD! Pa i jas sega ja sledam Tvojata Logika,i ti kazuvam deka Zaradi..X person koj e Rstroen,ssega da kazam Deka ne Postoet Razumot a ?? A Zosto? Emi,zaradi toj X person koj ne mu rabotet razumot,vo Slucajov kako so si TI! Ne,Iako ti si takov/va...Sepak jas veruvam deka Postoet razumot(Iako ti go nemas) Vakvi Smeski ne pisuvaj,poso ako i dete od 2 god,go procitat ova ke se |
||
Внеси реплика | страница <1 10111213> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |