Испечати | Затвори го прозорот

ВЕРА-ИЗБОР ИЛИ ТРАДИЦИЈА

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=4285
Датум на принтање: 27.Ноември.2024 во 16:04
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: ВЕРА-ИЗБОР ИЛИ ТРАДИЦИЈА
Постирано од: Pravoslavie
Наслов: ВЕРА-ИЗБОР ИЛИ ТРАДИЦИЈА
Датум на внесување: 25.Мај.2006 во 15:40
Originally posted by ivana ivana напиша:

pravoslavie,
verata religijata smetash deka trebada e taka predadena od koleno na koleno ili treba da si ja izbereme?

-------------
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!

Коментари:
Датум на внесување: 25.Мај.2006 во 15:44
Ништо со принуда!
Треба да биде избор - најслободен
Ако ја превземам од моите, тоа треба да биде апсолутно слободно - никој да не ме принуди
Ако ја предавам на други, па и кога ќе дојде време на моите деца - треба да ги поучам и воспитам во тој Дух, па ако одлучат слободно да ја изберат Верата - во ред, ако не - нема да им се наметнувам

Ти ivana што мислиш ?

-------------
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело

Постирано од: ivana
Датум на внесување: 25.Мај.2006 во 15:52
Bash vaka!!!!!!
cisto me interesirashe kako se razmisluva na ovaa tema vo site RELIGII...
znaeh li?

-------------
Motivation is game in my hands

Датум на внесување: 25.Мај.2006 во 15:55
Originally posted by ivana ivana напиша:

Bash vaka!!!!!!
cisto me interesirashe kako se razmisluva na ovaa tema vo site RELIGII...
znaeh li?
не знам другите како размислуваат. Мислам дека моето размислување е објективно и дека сите треба да мислат така(скромно кажано)

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 25.Мај.2006 во 17:39
Se slozuvam so tebe Pravoslavie.

Religijata treba da bide edinstveno sloboden izbor na sekoj chovek.

Seto drugo e prinuda...vkluchuvajki go krstenjeto i sunetisuvanjeto na decata kako oficijalno, i ne po svoj sloboden izbor (nasilno), vnesuvanje na ovie nevini dushi vo religiite na nivnite roditeli.

Se nadevam deka ovie moi zborovi nema da zvuchat agresivno i neprijatelski prema ostanatite chlenovi na ovoj forum, no toa e tochno onoa sto go mislam...bez obzir sto roditelite na tie deca mislat samo najdobro za svoite cheda.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Miralem
Датум на внесување: 26.Мај.2006 во 00:34

Pozdrav do site.

Temava navistina e ubava.
Spored Islamot,sekoj eden Musliman,dolzen e kako ke go vospita svoeto dete. Nikoj,duri za delata na svoite roditeli nema da odgovara a kamo li za grevovite na sosedite,no sekoj ke odgovara za toa kako go VOSPITAL svoeto dete. Sekoe edno dete,do edno odredeno vreme (do pred da stane polnoletno) e "bezgresno" ili nema da odgovara za negovite dela. Taka da,sekoe dete,se sunetisuva (prvo zaradi HIGIENA) i drugo pred da stane polnoletno. Rezenje na polniot organ denes sitego praktikuvaat no ne kako SUNNET... so malo zakasnuvanje. I toa ne e prisilba.Deteto,TOKMU TOGAS,KOGA KE STANE SVESNO,KOGA POCNUVA DA SE BUDI,DA SVAKJA,TOGAS E SLOBODNO STO KE IZBERE.

Allah dz.s vo Qur'anot veli:

2-256. U vjeri nema prisiljavanja - Pravi put se jasno razlikuje od zablude! o­naj ko ne vjeruje u šejtana, a vjeruje u Allaha - drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. - A Allah sve čuje i zna.

Ponataka,Allah dz.s na kogo saka upatuva a na kogo saka vo zabluda go ostava.  Jas dolzen sum,sto se odnesuva do religijata,da OBJASNAM KOLKU VAM NA FORUMOT TUKA,TOLKU I NA SINOT.  i Kako vam tuka na Forumot taka i na sinot Mnogu pati sum kazal,na Bliskite,mozam STROGO DA I ZABRANAM DA SKITAAT PO ULICI,DA BLUDNICAT,DA PIJAT,DA SE KOMARAT.... no nisto prisilno sto se odnesuva do Verata. Vredi li prisilno da te nateram da izgovoris Sehadet ?? Tuka nema nitu troska dobro delo. Povtorno znaci,Sunetisuvanjeto e LICNA HIGIENA. Sinmi ima 4 godini,sekako,koga ke go sunetisam,toa ke go napravam kako VERSKI OBRED. No denes,koga znam deka toa i Mdicinata go preporacuva,i da ne sum bil pripadnik na Islamot,toa ke go storev povtorno. No na sin mi nemozam da go tepam I NE SMEAM zaradi sto ne klanja,oti i da mu objasnuvam i da go prisiluvam,toj ne razbira uste sega. A togas,koga ke pocne da Svakja,da s budi,da razmisluva,,, togas sloboden e sto ke izbere. Tatko mi e Hadzija,se drzi odkako pametam do svojata religija.Jas na vreme sum sunetisan,znaci,uste kako mal,no Islamot skoro sum go svatil (barem troska) i sum go prifatil (isto,barem troska). Sto sakam da kazam. Ne sum prisilen.Tatko mi znaci Hadzija,od vreme gi praktikuva Islamskite propisi,"me sunetisal" i sum rastel takov,no i ne sum praktikuval i jas....duri na 22 godini prv pat vo dzamija stapnav. naprotiv,pravev se sto ne trebase. Konzumirav i polesna droga. Sto za toa imase pravo i da me tepa,no ete,za toa i ne znaese deka go pravam. Edinstveno sto pravese e toa sto me ucese i ubjasnuvase. I toa ne go prifativ od nego,tuku povtorno samiot.
Denes,barem denes,vo denesno vreme,kakvi deca rastat,,,, naj malku Roditelite mozat da vlijaat vrz niv i naj malku (za zal) roditelite se slusaat. Denes nikoj na nikogo nemoze da prisili vo nisto.

Povtorno se vrakjam kaj rezenjeto na organot,da ne se svati kako nasilen cin. Da ne recam Sunnetot,oti Sunnet e se sto preporacal Posledniot pratenik Allahov Muhammed s.a.w.s... Sunnet e i drzenje brada. Sunnet e perenje 3 pati na den zabi. No ne i Farz. Sunnet e praksata na Muhammed s.a.w.s (NE E STROGO MORALNA) a Farz e (MORALNO) ona sto Allah dz.s vo Qur'anot ni go NAREDUVA. Taka rezenjeto na organot e licna higiena,koja i da bev pripadnik na druga religija,ke bese napravena vrz sin mi. I tuka nema nikakva prisilba.

I Naj kratko i za kraj,povtorno Qur'anskite (Allahovite) zborovi: Vo verata nema prisilba-praviot pat,jasno se razlikuva od zabludata !

Sekoe Dobro.

-------------
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak. Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje.

Постирано од: butel2
Датум на внесување: 26.Мај.2006 во 13:02
Религијата на еден начин е предодредена. Децата се крстат уште како бебиња и не се свесни за тој чин. Сунетисувањето исто се врши во раното детство, и не е одлука на самото дете.Така да , на еден начин сепак религијата е нешто што се пренесува од колено на колено.

Верата или колку некој ќе биде верник е сепак нешто лично што не може да се наметне.

Оние што поради некоја причина ќе ја сменат верата, обично се осудувани од едните и неприфатени од другите

Датум на внесување: 26.Мај.2006 во 17:22
Ubavo receno butel2.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 26.Мај.2006 во 20:31

Ako deteto uste kako bebe e krsteno,ili sunetisano od  ranoto detstvo,ne znaci deka e prisileno vo verata ili nametnato. Kazav,sunetisan sum od ranoto detstvo,no vo dzamija za prv pat stapnav na 20 i kusur godini. Za krstenjeto nema da se mesam,,, Pred da bide sunetisano deteto,sekoj roditel,dolzen e na istoto da mu objasni zosto se izvrsuva toj obred. Jas koga sin mi ke go napravam sunet,ja izvrsuvam MOJATA dolznost. Kako drugo,kazav deka,doagja vreme koga na stari godini lugeto ke vrsat rezenje na polniot organ. Toa bi go napravil jas so sin mi i da ne sum Pripadnik na Islamot. Toa ne e nikakvo nametnuvanje na religijata. Neznam kolku sum jasen. Znaci jas bev osuneten,no ne bev prinuden nitu da klanjam nitu da postam,nitu zekat da davam,nitu za nisto sto e vo vrska so Religijata a sekogas mi bese objasnuvano,kako i sto,,,, seto toa pocnav da go praktikuvam (kolku tolku) koga pocnav da razmisluvam SAM.

I povtorno povtoruvam. Vo Islamot ima FARZ I SUNNET. Farz e se ona sto Allah dz.s ni go NAREDUVA vo Qur'anot (ZNACI OBAVEZNO ZA DA SE BIDE MUSLIMAN) I sunnet ona sto Muhammed s.a.w.s ni go PREPORACAL vo Hadisite (STO NE E STROGA DOLZNOST) Taka,sunnetisuvanje,ne e FARZ tuku e SUNNET i ne e STROGO DOLZNOST no e JAKO PREPORACLIVA. Poznati se zdravstveni koristi od sunetisuvanje,zatoa sto Higienata na toj del od teloto podobro moze da se odrzuva. Dovolno e da se znae deka rakot na matericata kaj zenite naj cesta e od mazi neosuneteni.Pa neka e mazot svesen da povodi racun za zdravjeto za sebe i za negovata zena.

Kazav uste vo prviot post. Nema nitu troska hair ili dobro delo vo toa ako so sila na nekogo nesto mu nametnes. Kratko i jasno e kazano vo Qur'anot. Nema vo verata prisilba.Oti jasna e razlikata pomegju Vistinata i Zabludata. Edno e da jades koga si gladen (pa makar i nevkusno) no nema fajde ako nekoj so sila ti dava da jades (makar naj slatko) koga si jaden. Prisilno,covek samo da ti zeme moze,no da ti dade so sila nemoze.

-------------
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak. Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje.

Датум на внесување: 28.Мај.2006 во 05:35
Miralem,

Ako deteto e krsteno vo crkva, togas toa e oficijalno vneseno vo hristijanskata religija. Toa “de facto” i “de jure”, spored crkovnite zakoni, stanuva oficijalen hristijanin. Dali bebeto se chustvuva kako takvo ili ne, voopsto ne e vazhno zatoa sto postavuvanjeto na toa prasanje, vo toj moment, ne e voopshto logichno. Zarem deteto na taa vozrast moze da donese bilo kakva odluka? Dali toa, koga ke izrasne, ke bide dobar hristijanski vernik ili ne e kompletno drugo prashanje i voopshto ne e relevantno vo razgleduvanjeto na sluchajov za prinudno zavetuvanje vo edna religija.

Istoto vazi i za evrejskoto sunetisuvanje.

Ovie religiski ceremonii imaat tochno odredena cel i moraat da se prifatat kako takvi.

Okolu sunetuvanjeto kako higiena…jas ne bi zazel strogo odreden stav vo vrska so toa. Vo posledno vreme vo Amerika toa poveke ne se preporachuva od strana na lekarite dokolku deteto nema fizikalni problemi koi bi se resile so taa procedura. Ova ti go velam od lichno iskustvo zatoa sto se interesirav za sin mi.

Vo sekoj sluchaj, smetam deka ako obrezuvanjeto se izvsri vo bolnica, togas sekoj chovek bi prifatil deka e napraveno samo od higienski prichini. No dokolku toa se izvrshi kako religiska ceremonija, celata procedura ima kompletno druga konotacija. Vo toj sluchaj taa pretsatvuva prvo religisaki akt, a potoa se ostanato. Higienata vo toj sluchaj e samo popatna beneficija. Isto taka, velish deka so toa ti ja izvrsuvas tvojata dolznost, sto znaci deka nema nikakva diskusija okolu toa dali sunetisuvanjeto ke bide napraveno ili ne. Velish deka ti ke mu objasnis na sin ti zosto toa treba da se napravi, no istovremeno ne davas nikakva shansa deteto da ima izbor dali saka da bide obrezano ili ne. Spored toa, kako i bebinjata so pokrstuvanjeto, taka i tvoeto dete nema slobodna i neprinudena volja da prifati ili odbie edna takva religiozna ceremonija.

Bez obzir kakov vernik ke bide vo idnina, ovaa ceremonija sekako deka gi akcentira i zacvrstuva vrskite na deteto so muslimanskata religija. Toa e fakt i mislam deka sekoj chovek toa jasno go gleda i razbira.

Veruvaj mi deka jas ne te osuduvam za tvojot priod…samo sakam nekoi raboti da gi izvedam na svetlina i iskreno da porazgovareme za niv… sosema prijatelski i bez da se chutsvuvame neprijano poradi toa.

Iskreni pozdravi.

-------------

Датум на внесување: 29.Мај.2006 во 00:24

Messenger.

Prvo,kako sto rekov Sunnetisuvanjeto e SUNET A NE FARZ. Sunnetot ne e STROGA OBVRSKA. I da ne se sunetisa,nema da se sunetisa. Drugo.Ako jas resam da sinmi se sunetisa,toa jas nema da go izvrsam,ami Hirurg.Porano Hirurzite doagjaa do kukjata kade sto se izvrsuva toj obred,denes deteto se nosi vo Bolnica ili privatna ordinacija.
Ponataka. Zosto Sunnetisuvanjeto da e problem ili da se gleda kako na nesto prisilno,koga deteto vo odnos na religijata i tokmu togas koga ke bide svesno samo za sebe izbira dali ke bide Musliman ili ne. Koga znaeme deka denes site go praktikuvaat sunetisuvanjeto i od drugite religii. Jas isto kako i za sunetisuvanjeto,taka ke nastojuvam deteto i Site drugi Sunneti da gi praktikuva,oti i toa bi bilo za negovo Zdravje. Zosto na primer ne se povtori poveke perenjeto na zabi 3 pati na den. Sin mi uste ne e sunetisan,a zabite gi pere 3 pati na den ! Pred spienje nozete mora da gi izmie. I toa e isto taka MOJA DOLZNOST. No za verata,sam si izbira.Ne e toa nikakvo nametnuvanje,cenet moj prijatelu Messenger. So toa samo se grizam za negovoto zdravje,nisto poveke. Sunetisuvanjeto stavi go so perenjeto na zabi,so mienjeto noze-SO CISTENJETO. Toa sto sunetisana licnost asocira na Musliman,toa e veke druga rabota. No koja e pricinata za sunetisuvanjeto ako ja znaes ke ti bide polesno i da svatis.
Znaci Sunnet e da gi peres zabite,da se sunetisas,da gi mies nozete, (baska koga abdest zemas) da gi seces noktite,da gi cistis usite,da pustsi brada,,,,,,, NO NE E MORALNO. NE E STROGO NAREDENO. NO E PREPORACLIVO. Onoj koj gi pere zabite 3 pati na den ne znaci deka e musliman,ili onoj koj se drzi do higiena i cistota,taka ni onoj koj e sunetisan ne znaci deka e Musliman.No vistina e deka Muslimanite toa go praktikuvaat.Sto vikas toa i Evreite go praktikuvaat pa i Hristijanite golem broj pocnaa i doprva ke se praktikuva,ke pocne od malina i kaj Hristijanite toa da odi,no ne kako nekoj obicaj ili tradicija ili verski obred,tuku zaradi odrzuvanje. Znaci so sunetisuvanjeto,nisto ne e prisilno sto se odnesuva do religijata,so toa ne se zapecatuva deteto kako Musliman. Musliman obavuva 5 PATI NAMAZ VO DENOT,SVEDOCI DEKA NEMA DRUG BOG OSVEN ALLAH I DEKA MUHAMMED E POSLEDEN BOZJI PRATENIK I MILENIK. MUSLIMAN MOZES PO TOA DA PREPOZNAES A NE PO TOA DALI E SUNETISAN ILI NE :) Se nadevam deka sum jasen,aman.

-------------

Датум на внесување: 29.Мај.2006 во 01:46
Jasen si Miralem kako i sekogas. Nema problem. Samo te testirav...

-------------

Датум на внесување: 29.Мај.2006 во 10:15
Се мислев да ли да коментирам, иако знам дека и нема некое фајде, но би сакала да Миралем да ми објасни од кога децата од 4 до 7 годишна возраст ( обично е тоа возраст на која се сунетисуваат)донесуваат одлука дали сакаат или не да бидат сунетисани?. Кога ќе се изврши сунетисувањето, каде и од кого е избор на нивните родители.

Датум на внесување: 30.Мај.2006 во 00:23
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Се мислев да ли да коментирам, иако знам дека и нема некое фајде, но би сакала да Миралем да ми објасни од кога децата од 4 до 7 годишна возраст ( обично е тоа возраст на која се сунетисуваат)донесуваат одлука дали сакаат или не да бидат сунетисани?. Кога ќе се изврши сунетисувањето, каде и од кого е избор на нивните родители.

Butel2. Nemoj da se mislis dali da komentiras ili ne,slobodno mozes vo sekoe vreme sto te interesira da prasas,pa uz Allahova pomos ke se potrudam onolku kolku sto znam i ona STO JAS SUM GO RAZBRAL da ti objasnam,ako neznam ke prasam kaj poznaeni,ako ne najdam ke ti kazam deka ne najdov.....  Za sevo ova sto napisa treba da ti go pisuvam predhodniot post. Deteto na 4 godisna vozrast ne donesuva odluka ni dali ke gi pere zabite 3  pati na den ili nema da gi pere. Jas kako negov roditel znam deka toa e HIGIENA I CISTOTA ZA NEGO i zatoa ke go izvrsam toa. I po neznam koj pat velam,Butel... Sunetisuvanjeto ne e STROGA OBAVEZA tuku e Sunnet. Znaci Sunnet e a ne FARZ. mUSLIMAN NE SE PREPOZNAVA PO TOA DALI E SUNETISAN ILI NE,TUKU PO TOA DALI OBAVUVA 5 pati namaz  ILI NE. A Dete od 4 do 7 godini NAMAZ NE OBAVUVA i nikoj na toa ne go prisiluva. NAMAZOT E FARZ,ONA STO MORA SEKOJ VERNIK-MUSLIMAN DA GO OBAVUVA. Sto se bunis na krajot na kraevite,dali ima nesto sto te buni drugo vo Islamot,ako mislis deka toa ne treba da se pravi (sunetisuvanjeto) i toa te sprecuva da go prifatis Islamot,KRATKO I JASNO,NEMORA DETETO DA GO SUNETISUVAS za da bides Muslimanka.Ako sakas,ako mislis deka ne treba nemoj. Kako sto kazav,sin mi bi bil sunetisan i da ne sum pripadnik na Islamot. Sunetisuvanjeto e dolznost isto kako i mienjeto noze pred spienje,odrzavanje na nokti,odrzuvanje na cistota,perenje zabi,cistenje usi...... vo istite tie raboti spagja i sunetisuvanjeto. Samo zaradi Higiena a ne i zabelezuvanje ili zapecatuvanje na nesto versko. Tocno e deka sekoj Musliman toa go praktikuva,no Sunetisuvanjeto e ona sto go objasniv. Kazav,ako ti go prifatis Islamot,pa ako mislis deka ne treba da go sunetisas deteto,togas i nemoras,oti ne e STROGA OBAVEZA,a i deteto,iako ne e sunetisano,toa ne e i polnoletno,taka da e bezgresno,pa i toa moze da raste kako musliman iako ne e sunetisano,,,, Sunetisuvanjeto e samo za HIGIENA,maka mi e veke da se povtoruvam.

Messenger... navistina me raduva ako sum jasen i ako me razbra i uste poveke bi me raduvalo dokolku bi go znael i ti toa istoto,pa testiras i sum go polozil testot Smile 
Allah da te upati na praviot pat,pa i sekoj dobronameren covek,InsAllah.

-------------

Датум на внесување: 30.Мај.2006 во 10:29
Sto se bunis na krajot na kraevite,dali ima nesto sto te buni drugo vo Islamot,ako mislis deka toa ne treba da se pravi (sunetisuvanjeto) i toa te sprecuva da go prifatis Islamot,KRATKO I JASNO,NEMORA DETETO DA GO SUNETISUVAS za da bides Muslimanka.Ako sakas,ako mislis deka ne treba nemoj.

Од каде го донесе овој заклучок жити се?

Датум на внесување: 30.Мај.2006 во 23:15

Sto se bunis na krajot na kraevite,dali ima nesto sto te buni drugo vo Islamot,ako mislis deka toa ne treba da se pravi (sunetisuvanjeto) i toa te sprecuva da go prifatis Islamot,KRATKO I JASNO,NEMORA DETETO DA GO SUNETISUVAS za da bides Muslimanka.Ako sakas,ako mislis deka ne treba nemoj.

Од каде го донесе овој заклучок жити се?

Butel. Naj verovatno nemase drugo sto da napises. Eve,jas ti vikam i jas ja snosuvam celata odgovornost pred Allah dz.s. Ako ti e precka Islam da prifatis zaradi toa,ete nemoras da go sunetisuvas sin ti.  Dali sega ke mi kazes i toa deka MORAME DA GI SUNETISUVAME DECATA ??? Ako jas kako Musliman nemam pravo da kazam,dali ti ke se obides zaklucok da ni doneses STO SI ATEIST-KA ???? Dali ima smisla ? Povtorno ti vikam. Ima vo Islamot Sunnet i Farz. Sunnet e se ona sto ni PREPORACAL Muhammed a.s a FARZ e ona sto ALLAH ni naredil. Sunnetisuvanjeto e SUNNET i ne e MORALNO. I navistina Butel,ne mi e Bitno sto nema da me razberes ili ne sakas da razberes. Nekni ti kazav deka tocno znam kako disis.Te poznavam po tvoite poraki. No veruvaj,kako sto eden DRAG PRIJATEL MI KAZA. Ima nekoi koi citaat i mislat i razbiraat,kolku god da se obiduvate da isprevrtite.
PS: Ne pomisliv ni na sekund deka sakas da go prifatis Islamot.Tuku sakav da kazam samo sto e sunetisuvanjeto.Sakav da kazam deka ne e Moralno. I koga bi bila muslimanka i ako mislis deka ne treba,togas ednostavno,nemoj,i ponataka ke si bides Muslimanka. Bez razlika dali si go izvrsila toj obred ili ne.

-------------

Датум на внесување: 31.Мај.2006 во 23:08
Воопшто не станува збор за тоа дали или не е морално сунетисувањето кај муслиманите, јас кажав, а и ти тоа го потврди, дека малите деца не ја носат самите одлуката дали да бидат или да не бидат сунетусани, тоа не е нивен избор.

Тоа што велиш дека немав што да напишам се однесува на твојата реченица која ја копирав. Или да ти биде појасно бидејќи не ти е, иако тврдиш дека " знаеш како дишам ", те прашувам од која научна фантастика во твојатѕа глава го извлече заклучокот дека би станала муслиманка да не е сунетисувањето....

И поштеди ме од одговор

Постирано од: bomboni
Датум на внесување: 01.Јуни.2006 во 03:07
Miralem mislam deka butel saka da kaze deka koga toj obred na sunnetisuvanje ke se izvrsi e nepovraten, odnosno ednas sunetisan ostanuva za cel zivot, bez razlika koga ke porasne on sto ke prifati(moze ke prestane da gi pere zabite, nozete i drugo, kako sto rece SUNNET e preporacano no ne i obavezno. No sunnetot koj e izvrsen e nepovraten, a toa deteto podocna nemoze da go izmeni, t.e roditelot go izbral toa za nego. Na eden nacin i toa e prisilno vnesuvanje na nekogo vo religijata. Od druga strana te razbiram i tebe koga vikas deka kaj tebe toa e od cisto zdravstveni i higienski pricini. Mislam butel, ne se buni, i tvoite deca ne izbrale da primat vakcini ama ti si gi odnela, neli. Kako i da e, spored mene religijata vo semejstvoto e na nekoj nacin prisilna rabota(sega se podsekavam kako dete, koga ni doagase pop doma da ni krsti voda, pa kako sum dremel pola saat so navednata glava i se trudev da ne se smeam na glas na toa sto go pee, zosto sum go gledal toa kako glupost, so izvinuvanje na hristijanite, ama taka sum izbral, da ne veruvam, a ete sum bil prisilen od semejstvoto da sedam i cumam na takvi obredi. Spored mene dobro bi bilo da ne se voveduvaat decata vo nikakvi verski obredi, a na nekoja odredena vozrast, koga veke svesta za spostvena nezavisnost i zrelost ke se razvie kaj deteto, da bide poucuvano vo skolite veroispoved kade ke se uci za site religii(istoriski, moralen i sekoj drug aspekt na nekolkute povazni religii). A potoa sekoe dete(t.e vo tie momenti mlad covek) ke moze da si odbere ako saka da prifati svoja religija, mozebi i nekoja razlicna od svoite roditeli, a pobliska do svoite veruvanja, ili moze da ostane ateist. A veruvam deka dokolku postoi gospod bog, toj e samo eden, pa i bi mu bilo seedno kakva religija e covekot, se dodeka e dobar vo dusata i ne vrsi zlodela. A na takov nacin ke postane i raj, tuka na zemjata.

Датум на внесување: 01.Јуни.2006 во 08:54
Потполно се разбираме , бомбони.

Датум на внесување: 01.Јуни.2006 во 23:17
Originally posted by bomboni bomboni напиша:

Miralem mislam deka butel saka da kaze deka koga toj obred na sunnetisuvanje ke se izvrsi e nepovraten, odnosno ednas sunetisan ostanuva za cel zivot, bez razlika koga ke porasne on sto ke prifati(moze ke prestane da gi pere zabite, nozete i drugo, kako sto rece SUNNET e preporacano no ne i obavezno. No sunnetot koj e izvrsen e nepovraten, a toa deteto podocna nemoze da go izmeni, t.e roditelot go izbral toa za nego. Na eden nacin i toa e prisilno vnesuvanje na nekogo vo religijata. Od druga strana te razbiram i tebe koga vikas deka kaj tebe toa e od cisto zdravstveni i higienski pricini. Mislam butel, ne se buni, i tvoite deca ne izbrale da primat vakcini ama ti si gi odnela, neli. Kako i da e, spored mene religijata vo semejstvoto e na nekoj nacin prisilna rabota(sega se podsekavam kako dete, koga ni doagase pop doma da ni krsti voda, pa kako sum dremel pola saat so navednata glava i se trudev da ne se smeam na glas na toa sto go pee, zosto sum go gledal toa kako glupost, so izvinuvanje na hristijanite, ama taka sum izbral, da ne veruvam, a ete sum bil prisilen od semejstvoto da sedam i cumam na takvi obredi. Spored mene dobro bi bilo da ne se voveduvaat decata vo nikakvi verski obredi, a na nekoja odredena vozrast, koga veke svesta za spostvena nezavisnost i zrelost ke se razvie kaj deteto, da bide poucuvano vo skolite veroispoved kade ke se uci za site religii(istoriski, moralen i sekoj drug aspekt na nekolkute povazni religii). A potoa sekoe dete(t.e vo tie momenti mlad covek) ke moze da si odbere ako saka da prifati svoja religija, mozebi i nekoja razlicna od svoite roditeli, a pobliska do svoite veruvanja, ili moze da ostane ateist. A veruvam deka dokolku postoi gospod bog, toj e samo eden, pa i bi mu bilo seedno kakva religija e covekot, se dodeka e dobar vo dusata i ne vrsi zlodela. A na takov nacin ke postane i raj, tuka na zemjata.

bomboni (imas sladok nick-name:) )  Ja razbrav porakata. Ako na SIN mi ne mu se svigja toa sto sum go napravil sunnet,koga bil mal,toj togas nema da go napravi Sunnet na svoeto dete te. mojot vnuk. Neli ? Toj ke vidi togas koga tatko ke postane,dali sum gresil so toa sto sum go sunetisal ili ne,dali e toa podobro za nego ili ne... za negoviot sin TOJ KE SI ODLUCI. Jasno e se' kako solza.Za religijata inaku mislam deka sum tocno jasen. Nisto so sila ne smee da se vmetne. ZNACI NE SMEE. Sega znaes sto e FARZ A STO E SUNNET.

-------------

Датум на внесување: 02.Јуни.2006 во 10:30
Проблемот е што некој друг ја носи одлуката и тоа е јасно како ден.

Датум на внесување: 02.Јуни.2006 во 15:33

Tvrdoglavosta,opasna rabota e. Za da bidam jas sunetisan,tatko mi ja donel taa odluka.Za da bide deteto moe sunetisano,jas ja nosam taa odluka.Za da bide vnuk mi sunetisan,sin mi ja nosi taa odluka. Ako ne mi pasirase mene toa sto tatko mi odlucil da se sunetisam,jas nemase toa so sin mi da go storam. Samo tesko e koga covek NEMOZE DA POPUSTI.

I tuka ke ti kazam namesto da pisuvam i na drugata tema. Odgovor ima za sekoe prasanje,NO NEMA LUGE KOI MOZAT DA PRIZNAAT I DA SI POPUSTAT SMITE NA SEBE.

-------------

Датум на внесување: 02.Јуни.2006 во 16:35
Originally posted by Периноси Периноси напиша:

Originally posted by Miralem Miralem напиша:

Ďđîáëĺěîň ĺ řňî íĺęîĽ äđóă Ľŕ íîńč îäëóęŕňŕ č ňîŕ ĺ Ľŕńíî ęŕęî äĺí.
Tvrdoglavosta,opasna rabota e. Za da bidam jas sunetisan,tatko mi ja donel taa odluka.Za da bide deteto moe sunetisano,jas ja nosam taa odluka.Za da bide vnuk mi sunetisan,sin mi ja nosi taa odluka. Ako ne mi pasirase mene toa sto tatko mi odlucil da se sunetisam,jas nemase toa so sin mi da go storam. Samo tesko e koga covek NEMOZE DA POPUSTI.

I tuka ke ti kazam namesto da pisuvam i na drugata tema. Odgovor ima za sekoe prasanje,NO NEMA LUGE KOI MOZAT DA PRIZNAAT I DA SI POPUSTAT SMITE NA SEBE.
Ако татко ти одлучил да бидеш сунетисан, немора и ти тоа да го направиш на твојот син. Ако мене нешто лошо ми направиле моите родители јас тоа сигурно нема да им го правам на моите деца.

Se nadevam deka ti barem razbra za sto celo vreme zboruvam.

-------------

Датум на внесување: 03.Јуни.2006 во 09:22
Да Миралем, татко ти донел одлука за те*е, ти за син ти....и така натаму што е всушност пренесување од колено на колено, ти не си донел одлука за се*е, ниту син ти за него, ниту внук ти ќе донесе. Нема тука никаков инат.

Датум на внесување: 04.Јуни.2006 во 23:29

Да Миралем, татко ти донел одлука за те*е, ти за син ти....и така натаму што е всушност пренесување од колено на колено, ти не си донел одлука за се*е, ниту син ти за него, ниту внук ти ќе донесе. Нема тука никаков инат.

Neli rekov.Tvrdoglavosta opasna rabota e.

Neise... mislam deka bev jasen.Pa sekoj moze slobodno i za toa da si razmisli. A gi ima onie koi pametno razmisluvaat.

Sekoe dobro.

-------------

Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 08.Ноември.2006 во 20:40
Da se krsti bebe  ili sunetisa malo dete e odluka na roditelite,a dali decata ke bidat vernici koga ke porasnat i dali ke preminat vo druga vera ili ke stanat ateisti zavisi od samite niv,znachi nie gi posochuvame,tradicionalno se vodime od religijata vo koja sme rodeni,no sepak od decata zavisi dali tie utre ke bidat vernici ili ne

Mojata kuma koja rodi deca vo mesan brak ne gi sunetisa ama ne gi ni krsti...ostavi tie samite da odluchat koga ke bidat vozrasni

-------------

Постирано од: аџија
Датум на внесување: 08.Ноември.2006 во 22:12
Originally posted by beleg beleg напиша:

Mojata kuma koja rodi deca vo mesan brak ne gi sunetisa ama ne gi ni krsti...ostavi tie samite da odluchat koga ke bidat vozrasni

Така е најправилно и најхристијански. И онака, бебешкото крштевање е вонбиблиска пракса...

-------------

Постирано од: khaleefah
Датум на внесување: 08.Ноември.2006 во 23:46

Orto tocno e  sto pisuva ovoj?

-------------

Датум на внесување: 08.Ноември.2006 во 23:54
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Orto tocno e  sto pisuva ovoj?

Повели Орто, било кој, да го продискутираме ова... Но твоите намери кефала се јасни, и тука нема да те задоволиме. Ти одговори на прашањата поставени до тебе, тоа ќе биде доволно...

-------------

Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 00:00
Originally posted by аџија аџија напиша:

Така е најправилно и најхристијански. И онака, бебешкото крштевање е вонбиблиска пракса...

Apsolutno si vo pravo!

-------------

Постирано од: vd
Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 10:29
Ова сакав одамна да го напишам, незнаев каде па гледам Messenger коментирал тука и реков најдобро би било на оваа тема да го постирам коментарот.

Зошто?

Затоа што читам многу пати Messenger како вели дека Човекот е создаден според Божјата слика.

Messenger, ти благодарам што го повторуваш тоа па и мене ме тераш да дадам свое мислење за ова што се надевам ќе го прочиташ и ќе размислиш.

Братот Messenger кога го вели ова сигурно има прочитано Genesis 1:26: “And God said, Let us make man in our image, after our likeness . . .” и на тоа се реферира. Според исламот нее така туку на Господ не му треба нешто според што тој ќе направи нешто. Едноставно Господ вели: Qun! Faya Qun. (Be! And it is.)

Сепак, да не речеш дека ти држам предавања од к*ранот кои се во контрадикторност со Библијата, те советувам да прочиташ во самата Библија следниве цитати:

Isaiah 40:18 и 25, Psalm 89:6, и секако како за крај Цитатот кој е 100% КОНТРАДИКТОРЕН со Genesis 1:26, тоа е Jeremiah 10:6,7 кој вели “Forasmuch as there is none like unto Thee, O’ Lord ... there is none like unto Thee. 

Значи, Господ нее како никого, тој со никого неможе да се спореди, нема никој на земајва нити на небото како него.

Се надевам ќе размислиш во врска со ова, Messenger

-------------

Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 15:57
sayHI,

Temata e "Вера: предавање од Колено на Колено или избор?"

Mojot posleden post bese upaten kako afirmacija na аџија za negovoto tvrdenje deka "бебешкото крштевање е вонбиблиска пракса...". Toa e apsolutno tochno i ako ima nekoj da potvrdi (ne da misli ili interpretira) sprotivno, spremen sum da go smenam mojot stav.

Onoa sto ti go pisuvas ne spagja vo temava nitu pak e nekakov komentar na moite posledni zborovi. Sepak jasno mi e mnogu dobro tvoeto razbiranje i interpretiranje na ovie raboti bidejki veke mi gi imas spomnato i porano. Jas te ostavam so niv i nemam namera da polemiziram okolu veruvanja, bez obzir od koja religija ili filozofija tie doagjaat. Vazno e deka tie tebe ti se dopagjaat i deka naogjas nekakvo ispolnuvanje i mir vo niv. Jas koristev zborovi od Biblijata bidejki se naogjame na verski forum koj voglavno sobira hristijani i muslimani, lugje sto ja prifakaat Biblijata kako sveta kniga. Zamisli ako pochev da zboruvan od aspekt na nekoi drugi religii, filozofija ili kvantna mehanika...

Vo sekoj sluchaj, milo mi sto se uste razmisluvas za toa iako se uste ti odbegnuva delot vo koj sto velam deka pod zborovite “And God said, Let us make man in our image, after our likeness . . .” treba da se podrazbira - "atributi". No nema sega da ja razvrzuvam ovaa tema bidejki, prvo ne pripagja tuka, a vtoro potrebno e predhodno soznanie za nekoi drugi raboti pred da mozeme da vodime dobra konverzacija bez mesanje na demagogii.

Bidejki mislam deka vo idnina ke imame podobra shansa za razgovor, te pozdravuvam i ti pozeluvam Alah da bide sekogas so tebe.

-------------

Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 17:09
Messenger, благодарам што одвие време да ми напишеш коментар.

Рече:
Bidejki mislam deka vo idnina ke imame podobra shansa za razgovor, te pozdravuvam i ti pozeluvam Alah da bide sekogas so tebe.

се надевамSmile

-------------

Постирано од: Alma
Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 17:14
 Jas sum  za tradicijata od koleno na koleno  

Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 17:26

Da se krsti bebe  ili sunetisa malo dete e odluka na roditelite,a dali decata ke bidat vernici koga ke porasnat i dali ke preminat vo druga vera ili ke stanat ateisti zavisi od samite niv,znachi nie gi posochuvame,tradicionalno se vodime od religijata vo koja sme rodeni,no sepak od decata zavisi dali tie utre ke bidat vernici ili ne

Добар пост.
Што мислам јас за темава? Па вака.
Религијата се пренесува од колено на колено, а ВЕРАТА (верувањето во пренесеното) е избор.

-------------

Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 09.Ноември.2006 во 17:45
I jas za sebe lichno mislam deka na mojata verba najmalku vlijaea roditelite,i volku kolku sto veruvam pak poveke sum vernik od niv...tie zivee vo drugi vreminja i dalechni bea so verata

-------------

Датум на внесување: 11.Ноември.2006 во 11:30
(Galatians 5:2)
“Behold, I, Paul say unto you, that if ye be circumcised, Christ shall profit you nothing.”

Ова зборува за Сунетот? според ова христијаните не се сунетисуваат?

-------------

Датум на внесување: 11.Ноември.2006 во 11:35
Јас дадов најмалку 5-6 цитати, значи не е само овој...

-------------

Датум на внесување: 11.Ноември.2006 во 11:38
каде се, каде се, сакам да ги прочитам.

-------------

Датум на внесување: 11.Ноември.2006 во 11:58
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5434&PN=5 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5434&PN=5

-------------

Датум на внесување: 11.Ноември.2006 во 12:02
тенкју
Дали тие се писмата на ПАвле или грешам? Дали тие цитати се од писмата на ПАвле?

-------------

Датум на внесување: 11.Ноември.2006 во 12:26

Bas  sakam da  vi raskazam edna slucka za  toa.Na nekoj makedonec mu se razbolelo deteto mnogu i toa bas od organot. Otisol na doktor Skopje i tdoktorot  vika :Detevo mora da se sunetisa ili nema da prezivee.Tatkoto (tvrdokoren hristijanin) rekol:Pravi mu sto ke praves  sunnet ne ide  vo obzir nikogaaaaaaaaaaas.Doktorov se  vrtkal se vrtkal nisto,pak posol i mu rekol:Detevo ili ke se napravi sunnet  ili nema da go vides zivo poveke .I na kraj tatkoto rekol:Slusaj nema sunnettttttttttttttttt reci bilo sto ke go praveme operacija ke go leceme nekako samo sunnet ne izgovaraj LOL. Go sunnetisal detevo i rekol ,eve go operisavme sega si e dobro detevo Big%20smile.

100% vistinska slucka
-----------------------------
Ako ne bilo dobro nemase Allahoviot pratenik da go nareduva(sega site znaeme i zasto e dobro), a toa sto pisuva vo biblijata e uste eden golem promasaj i dokaz deka covecka raka si igrala so nea
(Galatians 5:2)
“Behold, I, Paul say unto you, that if ye be circumcised, Christ shall profit you nothing.” ova bozji govor?Confused

-------------

Датум на внесување: 11.Ноември.2006 во 20:06
Дали тие се писмата на ПАвле или грешам? Дали тие цитати се од писмата на ПАвле?

-------------

Датум на внесување: 13.Ноември.2006 во 20:21
Neznam sto im dokaza na  lugeto,kogo  posramoti i sto pridonese ti hristijanite ovde da  stanat podobri  vernici i da si ja sakaat verata.Neznam isto  koi temi gi otvore kade  sto zboruvas za  procistuvanjeto na dusata od Hrista ,neznam i nevidov da izneses dokazi deka Hristos  e  vistinskiot bog koj treba da se sledi,ne pokaza nisto novo vo odnosot prema Islamot nego samo ismevanje i omraza veke poznata dosega, i ti si mi sega nekoj prav vernik.
Kolku pati te molam i eve pak te zamoluvam kaziiiii nestooo od biblijata i prosvetli gi ateistite ovde ,pokazi im go patot.Dali so toa sto ke go napagas islamot ocekuvas tie da  bidat spaseni? Potoa kolku se zainteresiraa da prasaat  za  tvojata grupa a kolku se interesiraat za islamot ovde.Nie iznesuvame jasni dokazi sekogas ama ti si blokiran od dzavolot i toj tebe te poucuva kako da neveruvas.Dokazi deka si vernik i propovedaj ona sto misles deka e prav pat,a ne go  cepkaj islamot .цензурирано од Модератор Pravoslavie

-------------

Постирано од: aladin
Датум на внесување: 13.Ноември.2006 во 21:32
[QUOTE=khaleefah]Neznam sto im dokaza na  lugeto,kogo  posramoti i sto pridonese ti hristijanite ovde da  stanat podobri  vernici i da si ja sakaat verata.Neznam isto  koi temi gi otvore kade  sto zboruvas za  procistuvanjeto na dusata od Hrista ,neznam i nevidov da izneses dokazi deka Hristos  e  vistinskiot bog koj treba da se sledi,ne pokaza nisto novo vo odnosot prema Islamot nego samo ismevanje i omraza veke poznata dosega, i ti si mi sega nekoj prav vernik.
Kolku pati te molam i eve pak te zamoluvam kaziiiii nestooo od biblijata i prosvetli gi ateistite ovde ,pokazi im go patot.Dali so toa sto ke go napagas islamot ocekuvas tie da  bidat spaseni? Potoa kolku se zainteresiraa da prasaat  za  tvojata grupa a kolku se interesiraat za islamot ovde.Nie iznesuvame jasni dokazi sekogas ama ti si blokiran od dzavolot i toj tebe te poucuva kako da neveruvas.Dokazi deka si vernik i propovedaj ona sto misles deka e prav pat,a ne go  cepkaj islamot .цензурирано од Модератор Pravoslavie
[/QUOTE]
abe kako da gi slusam fariseite ,sto im zboruvale na apostolite pred 2000 god-
samo togas namesto islam -evrejskata eres barala beskrajno dokazi i dokazi!
a za islamot prosti ama po ,,rajska,, vera nema!!LOL

-------------

Постирано од: Azrael
Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 12:42
..

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Постирано од: Delux
Датум на внесување: 30.Декември.2007 во 18:27

Shto vie mislite za pravoto na religiozna opredelba?

Za pravata se zboruva samo kako za obichni zborovi, a ne kako za vistinski slobodi na opredelbi, spored koi chovek moze da dejstvuva vo svojot zivot, po sopstvena odluka.

Shto za vas znachi kritikata kon nekoja religija, ili kon religiite voopshto?

Fakt e deka postojat takvi koi kritikuvaat. Onie koi kritikuvaat, so samoto kritikuvanje tie POTISNUVAAT. Gi potisnuvaat mislenjata i opredelbite i dejstvijata na lugjeto koi gi kritikuvaat.

Drugo e da se izrazi svoeto mislenje, i da se kaze od shto proizleguva toa mislenje i zoshto voopshto postoi toa mislenje. Kritikata e netrpelivost i neprifakjanje na nechii reshenija za toa vo shto kje se veruva i shto kje se pravi. Kritikata teznee kon nametnuvanje na samata kritika i taa ne nudi pravo na izbor.
Chovek koj kritikuva religija, i koj samiot teznee kon nekoja religija, togash toj ne razbira shto e religijata.

Ima razlichni definicii za zborot religija. Religija ne mora da znachi samo veruvanje vo Gospod. Na primer vo Budizmot ne se spomnuva veruvanje vo Gospod.

Taka, edna definicija za religija e: "Koj bilo konkreten sistem na veruvanje i slavenje, shto moze da ima i svoj etichki kodeks i nekakva filozofija."
Druga definicija: "Veruvanje vo zivotot na duhot".

Poentata e deka ima razlichni veruvanja, i razlichni opishuvanja na religioznite principi. Sekoj ima pravo na svoja religija, dokolku ne pravi shteta so toa nekomu, zatoa shto celta na religiite ne e vloshuvanje na chovekot, tuku obratno. Kolku uspevaat vo toa, zavisi od nivnite principi i primenlivosta na principite i od samite lugje.

Poentata e deka religiite veruvaat vo postoenjeto na duhot. Toa im e zaednichko. Religiite upatuvaat na mir, sozivot, osoznavanje i svest, a ne na kritika. Chovekot koj kritikuva, ne naogja nishto osven omraza i nerazbiranje so lugjeto so koi zivee. Toa e totalno negiranje na stremezot kon podobruvanje.

Fakt e deka denes, ima mnogu vernici, koi ne razbiraat shto i kako e religijata. Ne razbiraat shto taa pravi, i shto tie treba da pravat. Mnogu lugje (normalno ne site) imaat mislenje deka religjata e veruvanje vo Bog i negovo slepo sledenje. Drugi pak, siot svoj zivot go ostavaat da teche "onaka kako shto Bog saka". Tajnata e vo chovekovata golemina. Mudrosta i ljubovta se pogolemi od kritikata. Taka, ne go slushajte onoj koj kritikuva. Pochituvajte go mudrecot poln so ljubov i razbiranje za chovekot. Pochituvajte go chovekot poln so ljubov i golemina, bez razlika kakvo zname nosi i bez razlika na toa koja e negovata religija. Religijata postoi za da gi obedini lugjeto. Fakt e deka mnogu pati religijata bila zloupotrebena za manupulacija so chovechkata dobrina, i mnogu pati ubivala nevini lugje. No toa ne go negira postoenjeto na ljubovta kaj chovekot. Ne e vazna bojata, religijata, nacijata, polot. Vazno e KOLKU LJUBOV MOZETE DA DADETE I DA PRIMITE?
Ova neka bide chovekoviot stremez, a ne megjusebno negiranje. Negiranjeto vodi kon omraza i nametnuvanje nachini na zivot, bez sopstvena odluka. Koga nemate sopstveni odluki za toa vo shto ke veruvate, shto ke pravite, shto ke bidete, shto ke imate, togash nemate nishto. Mozebi i tie se lugjeto koi kritikuvaat.

Zatoa, ne odzimajte ja slobodata na odluchuvanje, bidejki toa e osnovna chovekova karakteristika.

"Sloboda na chovekot ne znachi sloboda da go povreduva chovechkiot rod. Sloboda na govorot ne znachi da se povreduva so lagi." - L. Ron Habard

Kolku i DALI vie bi kritikuvale nekoja religija? Ako da, togash zoshto?

http://www.thewaytohappiness.org/video/player.html?videoId=respect_religious_beliefs - http://www.thewaytohappiness.org/video/player.html?videoId=respect_religious_beliefs

Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 09:57
Zalam sto povekjeto lugje govorat za verata tradicionalno i taka ja sfakjaat....

-------------
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!

Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 04.Јануари.2008 во 20:01
го прочитав постот на Православие и малце не размислувам јас така. Не гледам на верата како на еци пеци пец е ова јас ке бидам. Ако моите предци, родители се православни христијани како јас би можела да бидам муслиман???? верата треба да ја прифатиме каква што ни е дадена од предците, а ако требало да сме нешто друго по вера ке сме се роделе како такви, барем јас така мислам. патем и не е толку битно што сме, битно е да не сме грешни, но ако навистина ја менуваме верата, јас мислам дека тоа не е во ред.

-------------
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....

Постирано од: orlov
Датум на внесување: 04.Јануари.2008 во 20:42
Верата во ниту еден случај не може да биде избор.
Едноставно кога сме се родиле не сме биле во состојба да ја бираме, верата ја наследуваме од нашите предци и имаме света обврска да почитуваме, чуваме и да ги негуваме нејзините традиции.
се друго не е во ред и нема божји благослов.

-------------
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 04.Јануари.2008 во 20:47
Originally posted by orlov orlov напиша:

Едноставно кога сме се родиле не сме биле во состојба да ја бираме, верата ја наследуваме од нашите предци и имаме света обврска да почитуваме, чуваме и да ги негуваме нејзините традиции.

se doglasuvam so crnoto napisano
nemane obrska nikakva
a najmalku pa sveta

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 04.Јануари.2008 во 20:50
точно не е обврска, но сакаме ли ние да одиме во поубав свет???? јас реков и пак ке речам, битно е да се вратиме голи и во душите, се мисли чисти а не грешни.среќа

-------------

Датум на внесување: 04.Јануари.2008 во 20:55
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

точно не е обврска, но сакаме ли ние да одиме во поубав свет???? јас реков и пак ке речам, битно е да се вратиме голи и во душите, се мисли чисти а не грешни.среќа

koj poubav svet

ne ti cini tuka??????
sakas nekoj  poubav??????

takvi  se nadevat na nekoj poubav
mesto da go napravat poubaviot tuka

izgovor na nesposobnost -------- nema milo drug , nemaaaaaaaaaaaa

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: MAKEDON-FILIP
Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 04:37
ВЕРА-ИЗБОР ИЛИ ТРАДИЦИЈА??????????
Ни едно ни друго , тоа се стари лаги со сопствени цели заборавени во поколенијата па така стигнале и до мене како вродена мана бидејки не сум имал избор да бирам и немам ништо традиционално кон верата.

Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 05:45

izgovor na nesposobnost -------- nema milo drug , nemaaaaaaaaaaaa

-за жал нема никогаш да се сложиме во ова.

-------------

Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 05:56
А што тоа немаааааааааа?

Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 11:26
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Neznam sto im dokaza na  lugeto,kogo  posramoti i sto pridonese ti hristijanite ovde da  stanat podobri  vernici i da si ja sakaat verata. Neznam isto  koi temi gi otvore kade  sto zboruvas za  procistuvanjeto na dusata od Hrista ,neznam i nevidov da izneses dokazi deka Hristos  e  vistinskiot bog koj treba da se sledi,ne pokaza nisto novo vo odnosot prema Islamot nego samo ismevanje i omraza veke poznata dosega, i ti si mi sega nekoj prav vernik.
Kolku pati te molam i eve pak te zamoluvam kaziiiii nestooo od biblijata i prosvetli gi ateistite ovde ,pokazi im go patot. Dali so toa sto ke go napagas islamot ocekuvas tie da  bidat spaseni? Potoa kolku se zainteresiraa da prasaat  za  tvojata grupa a kolku se interesiraat za islamot ovde.Nie iznesuvame jasni dokazi sekogas ama ti si blokiran od dzavolot i toj tebe te poucuva kako da neveruvas. Dokazi deka si vernik i propovedaj ona sto misles deka e prav pat, a ne go  cepkaj islamot .
Arno rekol covekot...

-------------
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!

Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 13:10
Kolku pati te molam i eve pak te zamoluvam kaziiiii nestooo od biblijata i prosvetli gi ateistite ovde ,pokazi im go patot. Dali so toa sto ke go napagas islamot ocekuvas tie da bidat spaseni?

od kogo i zosto spaseni? nitu me goni nekoj, nitu sum kriminalec ni ubiec, koj treba da me spasi i od sto?

Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 13:47

Kolku pati te molam i eve pak te zamoluvam kaziiiii nestooo od biblijata i prosvetli gi ateistite ovde ,pokazi im go patot. Dali so toa sto ke go napagas islamot ocekuvas tie da bidat spaseni?

od kogo i zosto spaseni? nitu me goni nekoj, nitu sum kriminalec ni ubiec, koj treba da me spasi i od sto?

butel
kje te spasi so lagi od vistinata
no
ne te prasal dali toa ti go sakas
heheheheh

-------------

Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 15:11
Originally posted by anakin anakin напиша:

se doglasuvam so crnoto napisano
nemane obrska nikakva
a najmalku pa sveta

размисли дали правилно те научиле за верата??

-------------

Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 15:44
orlov
kje ti odgovoram so pravilno sum naucil

matematika
fizika
statika
pravilno sum naucil kako se rabotat 3D objekti
pravilno nauciv kako se pravi softver
pravilno sum naucil kako da vozam ( malku diskutabilno no aj)
pravilno sum naucil da gi izgovaram mesecite vo godinata
pravilno nauciv glavni gradovi vo evropa
pravilno nauciv ceski, poski ruski, svovacki bugarski i drugi jazici- barem toa so znam se pravilno

veraaaaaaaa  kako moze vera da se nauci pravilno
koja vera????????

za se so sum naucil nema diskusija osim za vozenjeto

a ovde citam za veri- samo se diskutira i samo se naogjaat razliki polemiki negiranja

moze li neso da se nauci pravilno koga ima tolku razlicni mislenja?????

veruvaj vo svojata vera toa e tvoje pravo
no nikogas nema da ja znaesverata  kako so znam jas seto toa so go navedov gore
zatoa sto tamu nema diskusii- toa e znaenje i toa se uci pravilno

taka ne mi filozofiraj tuka i ne stavaj si bozenstveni zborovi vo ustata

i ne se nategaj , koga nemas znaenje nego samo veruvanje

koga kje znaes neso za gospod - kazi
se dodeka veruvas vo gospod drzi si go za tebe
a toa kje ti go pocituvam i kje sum srekjen za tebe so si vernik
no ne se gordej so toa , zatoa sto i ne e neso mnogu vazno vo zivotot

-------------

Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 18:37

orlov

matematika
fizika
statika
pravilno nauciv ceski, poski ruski, svovacki bugarski i drugi jazici- barem toa so znam se pravilno

koja vera????????

a ovde citam za veri- samo se diskutira i samo se naogjaat razliki polemiki negiranja

TAKA E ...

Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 23:51
cudno kako postov ne mi e sokrien
neso ne e v red so podforumot veronautika

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 00:00
brat?,....mnogu vernici dojdoa i si otidoa od tuka,....a,ti nevernikot,...si ostana!?збунетост

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 00:08
koga znam deka si tuka brat mi polesno e
a baska i dobivam po nekoj aplaus za na bis

-------------

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 10:53

orlov

matematika
fizika
statika

koja vera????????

НИКАДЕ НЕМАМ КАЖАНО ДЕКА Е ВАЖНО. НО СЕ ЌЕ СИ ДОЗВОЛАМ ДА ТИ РЕЧЕМ ДЕКА Е И ТЕ КАКО СОШТЕСТВЕНО.
СЕПАК И ТВОИТЕ ВИДУВАЊА СЕ ЗА ПОЧИТ.
СЕКОЈ ИМА ПРАВО НА СВОЈА МИСЛА, И СВОЕ ВИДУВАЊЕ.

-------------

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 12:37

Вера-Избор или Традиција

Ако во едно семејство неколку генерации се лекари, ќе речат, кај нас медицината е традиција. Ама ете, некој ќе ја прекрши таа традиција па ќе стане правник, на пример.
Или, традиција во едно семејство може да биде собирање на сите членови за некоја пригода, празник, обележување на нешто со некоја традиција.
По традиција, да, можеш да бидеш крстен во црква, да бидеш христијанин или муслиман-но номинален, ако е тоа само затоа што твоите родители биле тоа.
Но по избор можеш да СТАНЕШ ВЕРНИК, така што ќе Го спознаеш Бога, па кога ќе се случи тоа (дали преку познание, откровение, слушање)-ти можеш да ја прекинеш традицијата во семејството и да бидеш верник по избор.

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Постирано од: sensei
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 12:48
95% od lugjeto sto mislat deka se vernici toa go dolzat na tradicijata, a vsusnost ne ja poznavaat prirodata na duhovnosta i prvi se na red koga treba da se skrsne od patot. Mislam deka takvte se vo ponezavidna pozicija od ateistite. Navinkati se da pravat grev, a sovesta si ja perat so toa sto se "vernici".

Za da ima vera kako izbor treba edukacija, a taa ne postoi.

-------------
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 12:59
Да, треба едукација, за да знае лицето дали ќе го направи тој избор или не.
Е сега и тоа кај нас е многу деликатна тема, гледам пак некоја реклама од онаа владина програма за образование пак се спомнува веронауката, но кај нас тука многу ќе се кршат копјата, многу е тоа кај нас тешко...60 години перење мозоци, +мултиетничка држава...како тоа да се изведе?
И да не помине тоа, барем ЕТИКА да воведат како предмет во училиштата нема да згрешат.

НО, оној што трага по Бог-секако ќе го пронајде, било да учи веронаука или не.

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Постирано од: sensei
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 14:00
Edukacijata treba da bide nepovrzana direktno so nekoja konkretna religija.

Samo taka ke moze podlaboko da se navleze, bez da se zakoci na banalnostite koi so prisutni vo religiite.

Ne smee da se svede na razliki od tipot: muslimanite ne jadat svinja, a hristijanite jadat. Toa bi bilo vo isiot stil na tolkuvanje na verata koj go dovede covestvoto do ova skalilo.

-------------
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it

Постирано од: efendija
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 14:01
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Вера-Избор или Традиција

Ако во едно семејство неколку генерации се лекари, ќе речат, кај нас медицината е традиција. Ама ете, некој ќе ја прекрши таа традиција па ќе стане правник, на пример.

Или, традиција во едно семејство може да биде собирање на сите членови за некоја пригода, празник, обележување на нешто со некоја традиција.

По традиција, да, можеш да бидеш крстен во црква, да бидеш христијанин или муслиман-но номинален, ако е тоа само затоа што твоите родители биле тоа.

Но по избор можеш да СТАНЕШ ВЕРНИК, така што ќе Го спознаеш Бога, па кога ќе се случи тоа (дали преку познание, откровение, слушање)-ти можеш да ја прекинеш традицијата во семејството и да бидеш верник по избор.

Mnogu mudro,i namesto kazano!

-------------
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 15:36

Prasanje do tebe Butel:Zosto koga ce se rodi nekoe dete nie mu stavame samite ime,i ne cekame toa da porasne i samoto da si go izbere imeto?

-------------

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 15:38
P.S. Ova prasanje go postavuvam poradi vasata diskusija so MIralem,navrati se na prethodnite postovi i ce ti bide jasno,zosto go postavuvam ova prasanje.

-------------

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 17:25
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Вера-Избор или Традиција

А дали може да изберам верба во Бог-создател а да не бидам определен за ниедна религија?

Постирано од: KikoMC
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 17:32
Таков е менталитетот кај нас ( и кај Христијани и Муслимани) Уште од мал,ја гледаш фамилијата, и ти се соодветсвуваш со нив!!Ама, после можиш слободно да си избериш религија, кога ќе си подготвен да веруваш!!!Поздрав

-------------

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 21:50
ТРАДИЦИЈА.

-------------

Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 23:01
Сепак е традиција. Ја наследуваме од родителите. Ретки се случаите кога се променува верата самоиницијативно.Касиус Клеј си ги промени и името и верата од христијанска во муслиманса и се стори Мохамед Али, ама како знак на револт против војната во Виетнам ( а можеби во Кореја беше,не знам ќе ја прашам баба Нада)
На Балканот во времето на турското владеење многу христијани под присила или подлакоми од подобар живот преминаа во муслиманската вера (мухамеданството)
Мислам дека верата е како навивањето во фудбалот. Најчесто, ако таткото навива за еден ФК, за истиот навиваат и децата.

-------------
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 23:51
Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

Сепак е традиција. Ја наследуваме од родителите. Ретки се случаите кога се променува верата самоиницијативно.Касиус Клеј си ги промени и името и верата од христијанска во муслиманса и се стори Мохамед Али, ама како знак на револт против војната во Виетнам ( а можеби во Кореја беше,не знам ќе ја прашам баба Нада)
На Балканот во времето на турското владеење многу христијани под присила или подлакоми од подобар живот преминаа во муслиманската вера (мухамеданството)
Мислам дека верата е како навивањето во фудбалот. Најчесто, ако таткото навива за еден ФК, за истиот навиваат и децата.

"NEMA PRISILBA VO VERATA,VISTINSKIOT PAT JASNO SE RAZLIKUVA OD ZABLUDATA!"

-------------

Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 01:53
Originally posted by efendija efendija напиша:

Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

Денес Да, амо во минатото верата се примала преку моќта ма мечот. Немам намера да навредувам. Па и конфискадорити со меч им го наметнаа христијанството на индијанците. Тоа се историски факти. Ти сигурно, како и јас самоволно не си ја одбрал својата вера. Ни ја наметнале родителите. А понатаму ни станале секојдневие.

-------------
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 12:17
Има такви ситуациии, за жал. Папата си се гордее со та латинска америка...

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 12:25

Prasanje do tebe Butel:Zosto koga ce se rodi nekoe dete nie mu stavame samite ime,i ne cekame toa da porasne i samoto da si go izbere imeto?

i okolu imeto imam isto mislenje, nosime nesto ne po nas izbor, i ako bas sakas da znaes, ima mnogu slucaevi koga na lugje ne im se svigjaat iminjata , pa si gi menuvaat ....

edno e sopstven izbor, drugo e nesto sto ti e predodredeno i ne mozes da go menuvas, a treto e nesto sto ti e na nekoj nacin predodredeno a mozes da go promenis ako ne ti se dopagja.

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 12:40
исклучиво една голема ТРАДИЦИЈА. изненадување

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 12:58
so tuka ima da se nategame
a pogotovo citam tuka idilicni frazi na muslimanive
ne treba mnogu filozofiranje
da se vidi deka vo 99% slucaevi
koja religija se roditelite takva e i na decata
so ima tuka da se rasfrlate so trakataski ubeduvanja

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 13:21

Едно прашање...Од бебе ти знаеше дека Алах е твој Бог??или на колку години почна да веруваш во Алах??Да беше роден од христијанска фамилија ќе веруваше во Алах??

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 13:29

i okolu imeto imam isto mislenje, nosime nesto ne po nas izbor, i ako bas sakas da znaes, ima mnogu slucaevi koga na lugje ne im se svigjaat iminjata , pa si gi menuvaat ....

edno e sopstven izbor, drugo e nesto sto ti e predodredeno i ne mozes da go menuvas, a treto e nesto sto ti e na nekoj nacin predodredeno a mozes da go promenis ako ne ti se dopagja.

Znaci od ona sto go napisa mnogu e jasno,deka so tek na vreme bez razlika sto covekot se rodil vo hristijanska ili bilo koja druga familija,moze da si ja promeni verata,ako misli deka ne mu se dopadja taa vera od iks pricini.

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 13:53
Originally posted by KikoMC KikoMC напиша:

Едно прашање...Од бебе ти знаеше дека Алах е твој Бог??или на колку години почна да веруваш во Алах??Да беше роден од христијанска фамилија ќе веруваше во Алах??

Vidi KikoMC,deteto vo osnova se radja cisto(kako neispisana hartija),pa posle od nego roditelite izgraduvaat covek ili vernik shodno na toa vo kakva religija se radja.
Nasiot Pratenik vo ovoj kontekst rekol deka:"Deteto se radja so cist Fitret(priroda) ,pa posle roditelite od nego pravat evrein,hristijanin ili ognopoklonik!"

Znaci deteto so samoto negovo radjanje e nakloneto kon Islamot(ova sega znam deka ce napravi BUM kaj vas),no posle roditelite od deteto izgraduvaat verska licnost shodno na nivnoto religisko ubeduvanje.
Deteto dodeka e maloletno toa e bezgresno,i ne moze da osoznae dali se naodja na vistinskiot pat,no so tekot na negovoto sozrevanje,koga ce postane polnoletno i ce moze samo da rasuduva,blagodarenie na zdraviot razum toa moze da dojde do vistinata i da si ja promeni verata,ako misli deka negovata vera ne e OK,blagodarenie na SLOBODNATA VOLJA koja ja imame od Boga.

I da ti odgovoram direktno na prasanjeto:Ako jas bev roden vo hristijanska familija,sto ce bese so mene ,toa samo Allah najdobro go znae,,no, fala mu na Boga sto sum musliman,i sto sum se rodil vo Islamot.No,i da bese poinaku,i da bev roden vo hristijanska familija,ako go poseduvav ova znaenje sto deneska go poseduvam BIDI UVEREN DEKA SO ZADOVOLSTVO CE GO NAPUSTEV HRISTIJANSTVOTO I CE PREMINEV VO ISLAMOT,posto imam moc za analiziranje i razlikuvanje na vistinata od nevistinata.A site pokazateli vodat do toa deka EDINSTVENO PRIZNATA VERA KAJ BOGA E ISLAMOT!

Znaci,blagodarenie na izvitoperenosta na prethodnite Bozji Objavi,i vrz moeto logicko i naucno analiziranje na verite,ce dojdev samiot do zaklucok deka Islamot e ona iskonskoto koe mnogumina od nas go zagubile blagodarenie pokraj drugoto i na nasite roditeli.No,poentata e deka vo mojot izbor samiot ce si donesev odluka(i ako bev roden vo hristijanska familija)ce ja prekrsev semejnata tradicija,kako sto ja prekrsile mnogumina,blagodarenie na mojot SLOBODEN IZBOR.

I od tuka moe mnenie e deka verata navistina vo pocetokot e tradicija ili nasledstvo od roditelite,no podocna moze da se pregazi ova pravilo i da se kaze deka VERATA E NAS IZBOR!

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 13:57
Originally posted by KikoMC KikoMC напиша:

Izvini poradi navreduvanje na tvoeto tradicionalno veruvanje, no tokmu taa fanaticna tradicionalna zaslepenost, ili kako velat moite sosedi-zamizanost, te pravi da ne mozes da gledas podaleku od noseto!!!

Allah znaci Bog na arapski jazik. Tvoite brakja risjani od arapskiot svet, koga Go spomnuvaat Bog, velat Allah, a ne Isus ili sto znam kako....

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 16:13
Znaci od ona sto go napisa mnogu e jasno,deka so tek na vreme bez razlika sto covekot se rodil vo hristijanska ili bilo koja druga familija,moze da si ja promeni verata,ako misli deka ne mu se dopadja taa vera od iks pricini.

tokmu taka, najsvez primer ni e Toni Bler koj nema ni eden mesec kako ja promeni verata.

I da ti odgovoram direktno na prasanjeto:Ako jas bev roden vo hristijanska familija,sto ce bese so mene ,toa samo Allah najdobro go znae,,no, fala mu na Boga sto sum musliman,i sto sum se rodil vo Islamot.No,i da bese poinaku,i da bev roden vo hristijanska familija,ako go poseduvav ova znaenje sto deneska go poseduvam BIDI UVEREN DEKA SO ZADOVOLSTVO CE GO NAPUSTEV HRISTIJANSTVOTO I CE PREMINEV VO ISLAMOT,posto imam moc za analiziranje i razlikuvanje na vistinata od nevistinata.A site pokazateli vodat do toa deka EDINSTVENO PRIZNATA VERA KAJ BOGA E ISLAMOT

Te smetam za dosta objektiven, pa bas i ne znam kako mozese vakvo nesto da napises. Da si se rodel vo hristijansko semejstvo, bi rastel i bi bil vospituvan vo ist duh ,samo usmeren vo druga nasoka, pa bi go velel istoto sto denes go velis za muslimanstvoto ...

sekoj vernik bez razlika na koja vera pripagja go veli istoto sto i ti, deka negovata vera e vistinskata....

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 16:25
Rekov deka najdobro toa go znae Bog-Allah dz.s.,sto bi bil denes,no i da bev roden vo hristijanska familija,ako imav moznost da bidam obrazovan kako sto sum sega,i so se ona sto sum go tragal po verite,pak ke ti povtoram SO SIGURNOST BI KONVERTIRAL VO ISLAMOT. Ovde zboruvam za objektivnost,ane pristrasnost.Zato i vo k*r,anot se veli deka :"VO VERATA NEMA PRISILBA..",taa se nametnuva so izucuvanje,so analiziranje,so traganje....itn.....no,NIKAKO SO SILA!

Toa e moe ubeduvanje vo koe apsolutno sum siguren,a ti itekako imas pravo na tvoe ubeduvanje. POZDRAV

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 16:37

tokmu taka, najsvez primer ni e Toni Bler koj nema ni eden mesec kako ja promeni verata.

I da ti odgovoram direktno na prasanjeto:Ako jas bev roden vo hristijanska familija,sto ce bese so mene ,toa samo Allah najdobro go znae,,no, fala mu na Boga sto sum musliman,i sto sum se rodil vo Islamot.No,i da bese poinaku,i da bev roden vo hristijanska familija,ako go poseduvav ova znaenje sto deneska go poseduvam BIDI UVEREN DEKA SO ZADOVOLSTVO CE GO NAPUSTEV HRISTIJANSTVOTO I CE PREMINEV VO ISLAMOT,posto imam moc za analiziranje i razlikuvanje na vistinata od nevistinata.A site pokazateli vodat do toa deka EDINSTVENO PRIZNATA VERA KAJ BOGA E ISLAMOT

Te smetam za dosta objektiven, pa bas i ne znam kako mozese vakvo nesto da napises. Da si se rodel vo hristijansko semejstvo, bi rastel i bi bil vospituvan vo ist duh ,samo usmeren vo druga nasoka, pa bi go velel istoto sto denes go velis za muslimanstvoto ...

sekoj vernik bez razlika na koja vera pripagja go veli istoto sto i ti, deka negovata vera e vistinskata....

Apsolutno tochno butel2.

Sekoe dete koga ke se kondicionira ushte od peleni vo edena nasoka i vo eden pat, ne mozhe da znae nishto drugo osven onoa sto mu go kazhale do togash.

Ne deka toa znaenje i toj pat se najdobri...

Efendija tochno potencira deka deteto od ragjanje e nevino i chisto. I toa e edinstveniot prav pat, onaka kako sto Kreatorot ne sozdava vo momentot na ragjanjeto. Se ostanatoto e zbirshtina sobrana so vekovnoto chovekovo talkanje koja vodi istovremeno sekade i nikade.

Zatoa Isus veli deka vo nebeskoto carstvo ke vlezat samo onie koi povtorno ke bidat kako decata. Koj ima sloboden i otvoren um, ke razbrere... ostanatite vechno ke se raspravaat chij pat e "edinstveniot priznat i najdobar".

I najgolemiot problem ne e raspravanjeto... neka se raspravaat kolku sto sakaat, ako toa veke stanal niven izbor, nivno veruvanje i niven zhivot. Problemot e sto dobar del od niv stanuvaat verski fanatici bez nikakva ljubov i sochuvstvo (iako toa go proklamiraat so zborenje) i vrshat pritisok od sekakov vid ostanatite da ja smenat svojata vera i da ja prifatat nivnata.

Pa neli nivnata vera e onaa vistinskata, najispravnata, najboguljubivata... togash zoshto taa da ne bide i na site ostanati lugje na planetava?

Logichno, neli ?

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 16:45
Problemot e sto dobar del od niv stanuvaat verski fanatici bez nikakva ljubov i sochuvstvo (iako toa go proklamiraat so zborenje) i vrshat pritisok od sekakov vid ostanatite da ja smenat svojata vera i da ja prifatat nivnata.

Sosema se slozuvam so sekoj napisan zbor.

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 17:41
Sekoe dete koga ke se kondicionira ushte od peleni vo edena nasoka i vo eden pat, ne mozhe da znae nishto drugo osven onoa sto mu go kazhale do togash.

Ne deka toa znaenje i toj pat se najdobri... (Od messenger)

Dobro do ovde se rabirame,deka deteto ne moze da znae nisto drugo osven ona sto mu go kazale do togas.

No,sto ponataka,koga deteto ce sozree?-Zarem nema pravo na svoj sopstven izbor,pa i protiv voljata na roditelite?Temata e Vera:tradicija ili izbor(kolku da te potsetam)

I zosto mesenger namesto da kazes direktno vo sto ne se sl*gas so Islamot(konkretno),ti posegas neznam po kojpat,samo po suvoparni konstatacii?AJDE JAS I TI VO IDNINA DA RASPRAVAME DIREKTNO PO NEKOE PRASANJE,BEZ NIKAKVI PREMREZIA I FILOZOFII,KAZI STO NE TI SE DOPADJA KAJ VERITE,POTKREPI GO TVOJOT STAV SO DOKAZITE KOI MISLIS DEKA TI SE NAJSILNI,I OSTAVI ME MENE DA TI KONTRIRAM PO ISTOTO.Barem ce ima sto da se cita,a vaka,se mislam dali da ti repliciram ili ne!BIDI DIREKTEN!

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 17:44
A za vrsenjeto pritisok vrz ostanatite,da ja prifatat nasata vera,NAGOLEMO IZDRIBLA! Kade si cul od mene takvi zborovi? ZAREM NE TE ZACORIV SO DOSEGA STOPATI CITIRANIOT AJET:"NEMA PRISILBA VO VERATA,VISTINSKIOT PAT JASNO SE RAZLIKUVA OD ZABLUDATA"

Nemoj da siris zabludi,bujrum otvori gi kartite,bas mie milo so tebe da raspravam za bilo koja rabota!

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 17:47

Problemot e sto dobar del od niv stanuvaat verski fanatici bez nikakva ljubov i sochuvstvo (iako toa go proklamiraat so zborenje) i vrshat pritisok od sekakov vid ostanatite da ja smenat svojata vera i da ja prifatat nivnata.

I ti Butel sosema me iznenaduvas!-Sega jas so pravo mozam da konstatiram deka ironijata se skrila vo tebe!
Ti odgovoriv na tvoite zabeleski,najiskreno i najdobronamerno, i ti kazav deka sekoj si ima pravo na svoj izbor! I kade sega odnaednas nie sme bile verski fanatici koi sosila sakaat da ja nametnat verata?
Ajde te molam!

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 17:58
member_profile.asp?PF=16397&FID=47 - efendija ,

ТРАДИЦИЈА на верските обичаи.

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 18:01

member_profile.asp?PF=16397&FID=47 - efendija ,ТРАДИЦИЈА на верските обичаи.

Uste da dodadese slavenjeto na Bozic,i se ce si bese namesto.

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 18:19

I ti Butel sosema me iznenaduvas!-Sega jas so pravo mozam da konstatiram deka ironijata se skrila vo tebe!
Ti odgovoriv na tvoite zabeleski,najiskreno i najdobronamerno, i ti kazav deka sekoj si ima pravo na svoj izbor! I kade sega odnaednas nie sme bile verski fanatici koi sosila sakaat da ja nametnat verata?
Ajde te molam!

iskreno eden moj mnogu blizok prijatel, koga sme razgovarale na temi religija i vera, mi kazal deka muslimanite ne samo sto si veruvaat vo svojata vera, tuku treba da vlijaat na onie koi ne se muslimani za prejdat vo islam. bidejki toj mi e pijatel sekako nema da me grabne so sila da me nosi, megjutoa nekogas i postojanoto ubeduvanje deka ti ne si na praviot pat znaci svoeviden nacin na nametnuvanje na nesto.

Постирано од: brza
Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 18:22
jas,....tradicionalno ,...ne veruvam!

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 18:34

[QUOTE=KikoMC]
Vidi KikoMC,deteto vo osnova se radja cisto(kako neispisana hartija),pa posle od nego roditelite izgraduvaat covek ili vernik shodno na toa vo kakva religija se radja.
Nasiot Pratenik vo ovoj kontekst rekol deka:"Deteto se radja so cist Fitret(priroda) ,pa posle roditelite od nego pravat evrein,hristijanin ili ognopoklonik!"

Znaci deteto so samoto negovo radjanje e nakloneto kon Islamot(ova sega znam deka ce napravi BUM kaj vas),no posle roditelite od deteto izgraduvaat verska licnost shodno na nivnoto religisko ubeduvanje.
Deteto dodeka e maloletno toa e bezgresno,i ne moze da osoznae dali se naodja na vistinskiot pat,no so tekot na negovoto sozrevanje,koga ce postane polnoletno i ce moze samo da rasuduva,blagodarenie na zdraviot razum toa moze da dojde do vistinata i da si ja promeni verata,ako misli deka negovata vera ne e OK,blagodarenie na SLOBODNATA VOLJA koja ja imame od Boga.

I da ti odgovoram direktno na prasanjeto:Ako jas bev roden vo hristijanska familija,sto ce bese so mene ,toa samo Allah najdobro go znae,,no, fala mu na Boga sto sum musliman,i sto sum se rodil vo Islamot.No,i da bese poinaku,i da bev roden vo hristijanska familija,ako go poseduvav ova znaenje sto deneska go poseduvam BIDI UVEREN DEKA SO ZADOVOLSTVO CE GO NAPUSTEV HRISTIJANSTVOTO I CE PREMINEV VO ISLAMOT,posto imam moc za analiziranje i razlikuvanje na vistinata od nevistinata.A site pokazateli vodat do toa deka EDINSTVENO PRIZNATA VERA KAJ BOGA E ISLAMOT!

Znaci,blagodarenie na izvitoperenosta na prethodnite Bozji Objavi,i vrz moeto logicko i naucno analiziranje na verite,ce dojdev samiot do zaklucok deka Islamot e ona iskonskoto koe mnogumina od nas go zagubile blagodarenie pokraj drugoto i na nasite roditeli.No,poentata e deka vo mojot izbor samiot ce si donesev odluka(i ako bev roden vo hristijanska familija)ce ja prekrsev semejnata tradicija,kako sto ja prekrsile mnogumina,blagodarenie na mojot SLOBODEN IZBOR.

I od tuka moe mnenie e deka verata navistina vo pocetokot e tradicija ili nasledstvo od roditelite,no podocna moze da se pregazi ova pravilo i da se kaze deka VERATA E NAS IZBOR!

Брат, во ред е сето...Ете пример родителите на новороденчето се муслимани..Детето расти во Муслиманска заедница, другарите со кои расти исто се од муслиманска заедница, оди во муслиманско школо..И сега детето полни 18 години, што ќе прави?Го гледа татко му, мајка му ја почитуваат Исламската вероисповед, исто и баба му и дедо му.И мислиш ти дека ќе ја смени верата??Тоа што го зборуваш е логично(и исправно, дека сами треба да се бира верата)ама во пракса многу тешко мислам дека можи да се случи!!(Ко ќе се роди детето не можи да мисли и да верува, оти е празна табла*tabula rasa*)И обратно е така...Чим христијанско дете расте во христијанска заедница, без да има барем каков допир со муслиманската и тоа ко ќе порасни нема шанси да верува во никој друг освен во Исус!!Гледајќи ја фамилијата!!!А пак мешани населби има многу , ама така да своето дете ги гледа родителите какви се и ги следат!!Ајде да ги оставиме муабетите повелете кај мене на именден!!

-------------

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 19:42

Ajde te molam!

iskreno eden moj mnogu blizok prijatel, koga sme razgovarale na temi religija i vera, mi kazal deka muslimanite ne samo sto si veruvaat vo svojata vera, tuku treba da vlijaat na onie koi ne se muslimani za prejdat vo islam. bidejki toj mi e pijatel sekako nema da me grabne so sila da me nosi, megjutoa nekogas i postojanoto ubeduvanje deka ti ne si na praviot pat znaci svoeviden nacin na nametnuvanje na nesto.

Se soglasuvam so tebe i tvojava zabeleska.No samo malku da ti ja dorazjasnam rabotata za da nemas pogolemi predrasudi:Tocno e deka nie muslimanite sme zadolzeni,sekade kade sto ce videme nesto deka se iskrivilo so tekot na vremeto,i ja izgubilo originalnosta da reagirame.Tocno e deka imame obvrska da vlijaeme i na drugite ludje i da ja dostaveme Islamskata misla(vera),dokaz za toa nie k*r,anot kade na mnogu mesta se veli da raspravame so ludjeto,so EHLU KITABIITE(narodot na knigata,se misli na Evreite i hristijanite),so KAFIRITE (nevernicite),so muslimanite koi samo po ime se muslimani itn.NO,SEKOGAS k*r,ANOT TOA GO NAGLASUVA DA BIDE SO MUDROST,BLAG ZBOR,DIJALOG,SO NAJKULTURNA RASPRAVA VO KOJA NEMA DA SE CEPKA CESTA I DOSTOINSTVOTO NA DRUGITE,SO RACIONALNOST,MEDJUSEBNO RAZBIRANJE,DOKAZI itn....i tuka zavrsuva nasiot pat,nasiot povik,NIE VO NIKOJ SLUCAJ NE SMEEME DA PRETERUVAME VO NASETO DOSTAVUVANJE NA ISLAMSKATA MISLA,si ima granica....Znaci nase e da dostaveme,a vase e da si odberete,tuka ne smee da ima preteruvanje,tuka ne smee da ima potcenuvanje,tuka ne smee da ima potsmevanje,na krajot od kraistata najmalku treba da ima lutenje.

Se nadevam deka od ova ce sfatis deka nasata zadaca ne e da bideme nametlivi,tuku sprotivno na toa ljubezni dostavuvaci na k*r,anskiot zbor. A izborot zavisi od vas,posto nam nie jasno:NEMA PRISILBA VO VERATA!

Neka te cuva Bog!

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk