IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Како се чита Библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Како се чита Библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 11>
Автор
Порака
Lolita Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2007
Локација: United Kingdom
Статус: Офлајн
Поени: 135
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lolita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 20:53
zidarski, ne ja rasipuvam diskusijata, samo se obidov da mu dadam alternativno objasnuvanje na vd, bidejki kako sto mozev da zabelezam tvoeto voopsto ne go razbra.
Your sweetest nightmare
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 20:58
Vo red - no ne dade objasnuvanje. A VD razbra koga se dade dopolnitelno objasnuvanje od mene i od Efendija.
Nema potreba sekogash da se provociraat diskusiite i da se bocka... mozheme da vodime intelegentna, konkretna diskusija, so argumenti i stavovi, za da nauchime site neshto. Ako imash odgovor na prashanjeto shto go postaviv, bi mi bilo drago da go chujam!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lolita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 21:18
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Vo red - no ne dade objasnuvanje. A VD razbra koga se dade dopolnitelno objasnuvanje od mene i od Efendija.

aha da, procitaj samo kako kristalno te razbra голема%20насмевка
Originally posted by vd vd напиша:

zidarski, се колнам во Алах дека воопшто ич ич не разбирам што прашуваш и што сакаш да кажеш :( тага ова ти го кажувам нај нај најискрено.
Можеби во некои други теми ќе се разбереме што кажуваме и што прашуваме, ама тука жалам . . воопшто не сум во тек со тоа што и како е работата.
Ако некој друг те разбира, нека ти одговори . . јас незнам, џабе, не разбирам.
Извини големо%20гушкање

Your sweetest nightmare
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 21:26
Lolita - imash li neshto da kazhesh po prashanjeto ili pak da objasnish smisleno shto znachat "simbolika" i "ezoterika"?!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lolita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 21:44
Jas odgovoriv na predhodnata strana sto znacat tie dva zbora. Ne sakam da se povtoruvam. slobodno prodolzi ti, mozebi i nekoj ke te razbare среќа
Your sweetest nightmare
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 21:47
"Jas kje ti objasnam vd. Simbolizmot i ezoterickata priroda se pomosni sredstva na pravoslavnite koi gi koirstat vo slucaj da im bide postaveno nekoe prasanje od biblijata koe ne mozat da go odgovorat."

Mnogu... konkretna definicija...
Ti blagodaram za odgovorot.
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 23:11
штом некој неможе да ги разбере тие термини, не е ни чудо што не ја разбира ни Библијата

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lolita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 23:55
Originally posted by connected connected напиша:

штом некој неможе да ги разбере тие термини, не е ни чудо што не ја разбира ни Библијата

A ti gi razbiras? трепкање
Your sweetest nightmare
Кон врв
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 02:08
Allah dz.s. kaze:
"Siline Mi Moje, i Velicanstvenosti Mi Moje, i Uzvisitosti Mi Moje, i Velicine Mi Moje, sigurno cu iz Vatre izvesti onoga ko kaze: “Nema drugog bozanstva osim Allaha (La ilahe illallah)!"
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 03:27
Pustinski, te molam prevedi go ova ubavo na makedonski, sakam da sum siguren deka tochno go razbrav (ili daj broj na stih).
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 10:26
Zidarski bratce....   A da go procitashe celiot k*ran, pa da go svatish kako treba, a ne samo delovi od nego pa se da ti stane kasha-popara, a?

I ja se slozuvam so lolita, za objasnuvanjeto na simbolikata i ezoterikata, ako greshime popravine, kazi zashto se koristat ovie dve raboti? kazal li Isus deka idnite generacii treba d akoristat ezoterika i simbolika za da mozat da ja svatat Biblijata????

Veruvaj zidarski vo islamot eden zbor, edna bukva e zabraneta da se dodade,ili odzeme od k*ranot, niti pak e dozvoleno sekoj da si tolkuva po svoj nacin!!!
I znam deka ova tvoite oci go gledaat kako cin na ogranicuvanje na slobodnata volja, no nie go gledame poinaku...
Ako sekoj eden bi go tolkuval k*ranot po svoe, sekoj eden ke se razlikuvashe vo svoite svakanja od drugiot, nevozmozno e sekoj eden da protolkuva isto, i za da se zashtiti k*ranot od prepishuvanje na nevistini, ne dozvoli da se tolkuva sekoj na svoj nacin, i rezultatot e vidliv brat, ako go sporedime so Hristijanstvoto ke gi dobieme slednive rezultati:
Hristijanstvoto e podeleno vo mnogu sekti, iamem PROTESTANTI, KATOLICI, JEHOVINI SVEDOCI, BAPTISTI, ORTODOKSI, i ushte mnogu drugi, duri vo Amerika brat crkvi se oddeluvaat po potreba na gragante, sega ima i crkvi koi gi vencavaat Gay deckite, shto e sosem vo sprotivnost so ucenjeto na Biblijata, a isto taka i verzii na Bib lijata imash kolku ti saka dusha:

James King verzijata sostavena od 66 KNIGI
Rimokatolickata verzija sostavena od 73 KNIGI
Ortodoksnata verzija sostavena od 77 KNIGI

I sega ovde stavi simbolika pa da ti se smee cel svet!

Znam i shto ke mi odgovorish pa zatoa odnapred preventiva:
Ke se obidesh da sporedish verzija so prevod, i odma ke ti kazam deka Verzija e toa gore, celi knigi nedostasuvaat za koi ednite smetaat deka nese zborovi od Boga a drugite deka se, a prevot e izbor na zborovi, vo zavisnost od recnikot na doticnoit jazik.

k*ranot niz cel svet e istiot nema verzii, a ako sega kazesh za siitite, sekako deka i kaj nas ima crni ovci, no oni iznesuvaat ne poveke od 15% od celokupnata islamska populacija,iako nemozat da se narecat Muslimani, no eve za tvoja volja neka bide taka, drugite 85% se kristalno cisti sledbenici na k*ranot i sunnetot na Muhammed s.a.v.s
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 10:35
Originally posted by connected connected напиша:

connected, наместо да гледаш од страна и да интервенираш кога се случува нешто надвор од правилата . . ти додаваш бензин во огин!
Зарем вака се коментира? зарем ти личи?
Сакам да се извиниш и да го тргнеш овој твој коментар!

Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 10:38
Originally posted by Lolita Lolita напиша:

Jas kje ti objasnam vd. Simbolizmot i ezoterickata priroda se pomosni sredstva na pravoslavnite koi gi koirstat vo slucaj da im bide postaveno nekoe prasanje od biblijata koe ne mozat da go odgovorat. Na primer ako gi prasas zosto ima dve razlicni rodoslovija za Isus vo Matej i vo Luka, ti ke ti recat deka ednoto e simbolicno, so ezotericka priroda среќа
Se nadevam ke go procitas ova moe skromno objasnuvanje pred da bide izbrisano od vlasta намигнување

Благодарам Lolita за објаснувањето, сега се е поинаку, сега гледам што и како е работата. Успеав, прочитав пред да избрише connected, иако не гледам причина зошто да избрише, ти само даде подобро објаснување од zidarski.

Изменето од vd - 12.Јануари.2008 во 10:38
Кон врв
mali simo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2006
Поени: 1132
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јануари.2008 во 10:41
Originally posted by Sahih Bukhari Sahih Bukhari напиша:

Zidarski bratce....   A da go procitashe celiot k*ran, pa da go svatish kako treba, a ne samo delovi od nego pa se da ti stane kasha-popara, a?

тогаш уште повеќе КАША ПОПАРА ќе бидешљубовголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.