IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - ВМРО-десница
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВМРО-десница

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 17>
Автор
Порака
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2008 во 19:01

Pismo od Goce Del~ev do Nikola Zografov vo koe istaknuva: „Nema da cekam i da se rakovodam od nikakvi instrukcii od Bugarija", bidejki „Vrhovniot komitet od 1895 godina dejstvuva kako agentura na bugarskiot dvor..." (januari 1896)

Изменето од Vladimir88 - 08.Јануари.2008 во 19:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2008 во 19:19
Инаку Буги една лефтерна информација за Димо Хаџи Димов

Димов е и соборец на Гоце, познати се неговите зборови по загинувањето на Гоце :

” 15 часа турците не смееја од нашите к*ршуми да се приближат до убиениот. 15 часа ние го гледавме мртвиот Гоце, како да беше наведнат врз грбот на Македонија. И 15 часа ни се кинеа срцата..зашто осиротуваше цел еден народ “.

На 20 годишнината од смртта на Гоце , Димо Хаџи Димов излегува со возбудлива статија “ Тој плаче “ во која ги поврзува судбините на најголемиот син на македонскиот народ и новата судбина на Македонија. Но само по неколку месеци и самиот тој падна од предавничките к*ршуми ,кои ја сфатија силината и опасноста од Х.Димов , за Бугарите и нивните идеи.

Х.Димов како и Јане беше син на Серчанскиот округ, но и најзначајниот негов идеолог. Како млад учител во Бугарија , се посвети на социјалистичката мисла и беше активен во Социјалистичката партија на Бугарија зашто плурализмот во Македонија беше слаб и сеуште под феудалното влијание на Отоманците , но и заради потпаѓањето на неговиот родокрај под Бугарија по поделбата на Македонија..

Изменето од Vladimir88 - 08.Јануари.2008 во 19:20
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2008 во 20:52
Што да ти кажам очигледно не се разбираш од политички правила воопшто и не знаеш да разликуваш десни од леви,врховисти од автономисти почна да пишуваш глупост те молам престани луѓето ке ти се смеат.Чувар на ковчегот на Гоце било ВМРО на Александров но ако тоа за тебе е репер и показател на политичката определеност на левицата и десницата ок.

Јас по убедување сум десничар,национал демохристијан Александров и ВМРО било исто така национал демохристијанска организација,денешното ВМРО е исто национал демохристијанска партија,верувале во сите национални вредности на Македонскиот народ.Се колнеле над библијата на која имало положено кама и пиштол а со завршните зборови"да бидам убиен ако ја издадам партијата" тие биле свесни за начинот на национал демохристијанското политичко уредување на самата партија.Тоа за мене е показател на одредени потези на Александров и др. членови во партијата а не смртта на Гоце или привлекување на членови од финансиски интерес во партијата.
За да го сватиш ВМРО од почетокот треба да го сватиш политичкото определување на сите херои од оваа партија,кој и зошто ја оставил или кој зошто убил некого,а не одма да осудуваш под оправдување дека некој бил предавник или Бугарофил.
Кон врв
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2008 во 21:00
Влади, чел ли си Сандански во оригинал? Макар е бил просбописец при чичо си - адвокат во Кустендил, сам тој не е писал никакви спомени. Единственото останало од него е записано од Лубомир Милетич. (прочети брзо преди Буги да е изтрил одново):
Движениението отсам Мардара и борбата с върховистите
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2008 во 21:06
Абе кои СрбоБугарски глупости пушташ бре и ти.Сакаш да ме убедиш дека Македонци не постоеле а у цел Ќустендил Александров Бугарите ги избркал.Бугари не постојат пријателе тоа по кажувањата на Александров се ТуркоМонголи и ги тепал кај што сакалнамигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2008 во 21:12
Сега јас ти кажувам дека после Илинден токму Врховниот комитет се распушта од ВМРО и затоа тие се нарачани Врховисти или десничари ти ми зборуваш сосем други работи, за тоа како бил чувар на гробот член на Александровото ВМРО, кој и самиот Делчев вика дека тие дејствувале како агенти на бугарскиот двор..Ти ми викаш ќе ми се смеел некој....јас ти викам дека токму Врховниот Македонски-Одрински комитет ќе биде она крило кое ќе се отцепи од ВМРО и ќе станат познати под името врховисти и десничари ти ми збориш некои други работи, за кои веќе ти постирав документ или писмо од Гоце Делчев каде и он вика уште ПРЕД да се случи Илинден за тоа како Врховниот комитет бил агентура на бугарскиот двор....

Изменето од Vladimir88 - 08.Јануари.2008 во 21:35
Кон врв
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2008 во 21:25
Мислим што пускам документи... а не фалшификати. Што имаш против факсимилето на српскиот весник "Политика"? Се пак е некакво свидетелство зо времиньата. Може и Нушик да е бил тендециозен дописник, но треба да се обсъди. Најлесно е да се трие.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2008 во 21:32
Зошто е фалсификат .Наскоро интервјуто(оргиналното) ќе биде поставено на Македониум...........(ако зборуваш за интервјуто со Сандански)

А Буги ти можеби ќе прифатиш, можеби нема да прифатиш но треба да ги разликуваш десното крило и левото крило(врховисти) и (внатрешните).Имале различни интереси,идеали и уште не знам си што, и јас строго застанувам зад левицата, а десницата ти реков и Гоце Делчев кажал пред да се случи уште Илинден за тоа кои биле и што биле.Дека биле агентура на бугарскиот двор.А сега ти што сакаш мисли..........

Сакаш верувај, нејќеш тоа си е твое мислење само размисли си.....

Јас сепак сметам дека левицата е онаа која е најмногузаслужна за зачувувањето на нашиот идентитет.......П.С. На претходната страна ти напишав еден одговор.......па сега како сакаш прифати го ти очигледно е дека си имаш други ставови....

Изменето од Vladimir88 - 08.Јануари.2008 во 21:37
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2008 во 21:55
&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;Абе ти уставот си го прочитал ли на ВМРО &scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 00:45
Буги темата гласи за Врховниот Македонски-Одрински комитет подоцна познат како десно крило на ВМРО или врховисти, не гласи темата за уставот на ВМРО.А колку што се сеќавам тоа десно крило ќе се отцепи после Илинденското востание токму поради неговите идеали кои биле спротивни на левицата, и за чудо тој Врховно Македонско-Одрински комитет ќе биде основан од Сарафов(или е еден од основателите не сум сигурен баш) кој имал други погледи на македонското прашање, и лозата ќе продолжи се до Цончев, па до други бугарофили.Александров е исто така дел од таа десничарска страна или позната како врховисти.......

А ти постирав писмо каде вика Гоце Делчев дека Врховистите дејствувале како агентура на бугарскиот двор....

Изменето од Vladimir88 - 09.Јануари.2008 во 01:04
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 02:49
Темата не е за Врховистите туку за ВМРО-десницата
Па ти нарекувај го како сакаш ама ВМРО е ВМРО и да не заборавиме кои се луѓето што го создале ВМРОнамигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 09:32
Епа Буги ако мислиш дека бугарофили го создадоа ВМРО тогаш стварно не знам што да ти кажам.Па на крај крајава и јас не сум којзнае колку совршен по историја, факт е дека имало еден куп поделби во таа организација , еден куп случки , ама десницата одсекогаш била позната како врховисти.Тоа барем го знам, и многу, многу за тие врховисти не се пишува убаво.А ти кажав и од каде им се корењата па сега ти што сакаш мисли.Јас ги бранам ставовите на левицата, и сметам дека они се најзаслужни за зачувувањето на македонскиот идентитет.Ако мислиш ти дека десничарите биле заслужни за зачувувањето на македонскиот идентитет па сега неможам да те разубедам со сила.

Изменето од Vladimir88 - 09.Јануари.2008 во 09:55
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 11:00
Буги дали може нешто да те прашам

Дали ти сакаш да ми кажеш дека левицата и десницата одсекогаш биле Македонски ориентирани само што бугарската влада направила левицата да мисли дека десницата(врховистите) биле бугарски настроени за да има несогласување во организацијата или популарно кажано

"Раздели па владеј"

????
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 13:17
Тодор Александар не може да се смета за македонски револуционер затоа што и служи многу поцелосно на бугарската национална кауза и бугарскиот двор одошто на македонската кауза и македонскиот народ. Тоа што го ликвидирал атентаторот на Петров воопшто не значи дека му служи и на македонскиот народ затоа што прво и онака е ликвидиран Петров, а второ користел тактика на премачкување со „македонштина“ за да ги придобие македонските емигрантски маси во Бугарија како ете наводен нивни заштитник. Многу поголеми се злоделата на Александров врз бројни македонски дејци и револуционери кои се ликвидирани лично по негова наредба ( а за тоа ако сакаш поопширно ќе добиеш од Каран). Единствено нешто што потпишал во корист на македонскиот народ е мајскиот манифест и тоа под скришум и одкога застанала голема сила - Русија, меѓутоа и од нејзе подоцна се одрекува и заради истото е и ликвидиран од страна на бугарскиот двор. Но и овој потпис го става со голема математика затоа што коминтерната и русија му ветуваат создавање на македонска држава во која тој се гледал себе си како иден голем фактор. Значи ништо нема изворно национално во целокупното дело на Александров, ако нешто и наликува на такво тоа е од негови лични материјални сметки и очекувања. за сега толку... понатаму повеќе, веројатно и на македониум од каран

На кратко додуша ми објаснија од Македониум

Еве го и нивниот став

Изменето од Vladimir88 - 09.Јануари.2008 во 13:23
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,268 секунди.