|
КАКО (НЕ) ТРЕБА ДА СЕ СЛАВИ БОЖИЌ |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | |||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 07.Јануари.2008 во 23:45 |
||
Добродетел е заблуден да вратиш на прав пат...па не е на одмет и на вашите ближни да им укажувате на полезни работи за верата, како што ние си кажуваме меѓу себе.
Тоа важи и за амајлиите кај муслиманите, окца на секој чекор, заштита на новороденче од урокливи очи со цртање на очите, па сунети на кои се натпреваруваат кој повеќе пари ќе потроши...зарем, тоа не е оддалечување од Бога? (od maria_magdalena) Za site sueveria i obicai koi nemaat nikakva vrska so religijata otvoreno,sekogas i sekade sme predupreduvale.Zabeleskata tie vo red maria_magdalena,i da ti kazam vednas deka gi ima tie raboti kaj "odredeni muslimani",i isto ti tvrdam deka na nasite blizni sekogas im ukazuvame na tie raboti,i nikade nesto sto izleguva od okvirite na verata ne sme go odobrile,niti preporacale,niti sme precutile na istoto.Sekogas imalo reakcija od nasa strana,pa i po ova sto ti ovde go naveduvas. |
|||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Добродетел е заблуден да вратиш на прав пат...па не е на одмет и на вашите ближни да им укажувате на полезни работи за верата, како што ние си кажуваме меѓу себе.
Тоа важи и за амајлиите кај муслиманите, окца на секој чекор, заштита на новороденче од урокливи очи со цртање на очите, па сунети на кои се натпреваруваат кој повеќе пари ќе потроши...зарем, тоа не е оддалечување од Бога? Изменето од maria_magdalena - 07.Јануари.2008 во 23:34 |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Секаде си има црни овци, ова треба да го имаме на памет скоро секој пат кога разговараме за религиите со луѓет од различни религии, со луѓе од различни националности . . |
|||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Za podarocite znam...bidejki imam dobieno podarok od takvo edno patuvanje i go smetam za golema cest-shto mojata prijatelka mislela na mene koga bila na edno mnogu sveto mesto za nea...Poentata mi beshe deka treba da si bideme realni deka vo site veri-ima vernici i nevernici... lugeto prvat neshto spored svoe ubeduvanje...dali postapuvaat pravilno ili ne ke doznaat koga ke zastanat pred portite na sevishniot...samo na onie shto pravat losho togash ke im bide kasno...zatoa nie shto sme tuka imame shansa da se podobrime...da ne go pravime ona shto nejkeme da ni go pravat nam...
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Eve najiskreno ce ti odgovoram(ne do detali,posto nemam dovolno vreme,no srzta ce ja dopram) Vo nikoj slucaj ne moze da bide ipraven adzilakot,ako covek otide poradi trgovija,znaci da iznakupuva roba i posle da ja preprodava koga ce se vrati. Muhammed a.s. jasno ukazal deka nema da mu bide prifaten adzilakot na covek koj otisol so namera da trguva. I jas samiot sum bil vo svetite mesta,nie praktikuvame da kupime odredeni podaroci od tamu(samii,tespii ,mirisi i sl.),no,ne so cel za da gi prodavame koga ce se vratime ,tuku isklucivo za da gi PODARIME na nasite,najblizni,prijateli,komsii itn. Vo nikoj slucaj ne e dozvoleno covekot da otide na adzilak poraDI TOA STO TAMU IMA EFTINA ROBA,DA IZNAKUPUVA BEZBROJ RABOTI,I POSLE DA GI PRODAVA OVDE!TOA E KLASICNA TRGOVIJA,KOJA E ZABRANETA,KOGA STANUVA ZBOR ZA OVOJ VERSKI PROPIS. Ako e vistina deka odzata prodaval samii,togas toj so sigurnost pogresil! Se nadevam deka si zadovolen od odgovorot. |
|||
|
|||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Efendija, Dali odzata koj odi na adzilak vo Meka, treba da donese roba i da ja prodava?...Imam prijatelka Muslimanka koja e mnogu iskrena... ednash luta na pop koj barashe 500 den za krshtevanje na dete cii roditeli nemaa pari i zboruvav kolku nash*te "sveti luge" se za nikade, taa se nasmea i me prasha: Sakash da si kupish marama... nashiot "svet odza" gi donese od ... stanuvashe zbor za marama so cirkoni- kakva taa mi imashe doneseno od edno svoe patuvanje. Baram iskren odgovor...
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mozebi kaj nekoi si voocila ironija,no,kaj poveceto od nas nema nikakva ironija,nie se potrudivme da vi objasnime zosto nekoi vasi praznici negi prifacame,i dadovme objasnuvanja vo toj pravec,e sega vase e da ni kontrirate,da ni dadete kontra argumenti za vasite praznici,a mozete slobodno i da dadete stav i za nasite praznici,nie sme tuka,ce se obideme kulturno i realno da vi odgovorime. P.S. Vo nikoj slucaj ne sum pomislil barem jas da navredam nekoj hristijanin za negov praznik,naprotiv! |
|||
|
|||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
edno primetiv , koga e Ramazan, k*rban bajram... hristijanite im cestitaat na muslimanite , pa baraat baklava od niv i taka.... koga se hristijanskite praznici.... muslimanite vo posledno vreme ne mozat da se vozdrzat od ironijata i zlobnite prepukuvanja.... zosto ?
|
|||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Прекрасно кажано, и те замолувам ова да го кажеш на своите ближни роднини, пријатели . . . и тн. Благодарам што го кажа и на форумов и што здраво размислуваш. Изменето од vd - 07.Јануари.2008 во 16:13 |
|||
blackeye
Сениор The Body Регистриран: 24.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 4058 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Од секогаш бев протв палењето огнови,пиењето алкохол а и јадењето месо за време на постите,а посебно ден два пред Божиќ. Никогаш не сум одела на такво празнување на коледе.За мене, тие се денови кога треба да ги помниш дома во топла,опуштена атмосфера,и не само да се пости со храна,да пости човек и со својата душа!
Изменето од blackeye - 07.Јануари.2008 во 16:06 |
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Навистина злобно од тебе Даија....просто да му е жал на човек да постира нешто за својата вера,( објективно, за да се подучат луѓето), бидејќи наидува на злоупотреба.
|
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ostaj g neka si skokaat po ognovi, ne gi zadevaj.
|
|||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|||
vd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
сека, се извинувам. Јас ги цитирав изјавите од страна на христијанските свештеници и се согласив со нив, ништо повеќе, тие самите зворуваат за паганството во Бадник и тоа баш за време на празниците. Поради тоа, мислев дека нема да биде проблем да говорам за ова, кога ете и самите христијани го говорат истото. Денот на славење Бајрам беше друга работа, значи тоа не станува збор за измени во к*ранот или во Исламот, тоа е проблем со календарот, не со Исламот. Изменето од vd - 07.Јануари.2008 во 12:49 |
|||
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |