IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ХРИСТИЈАНСТВО И ИСЛАМ-ДОПИРНИ ТОЧКИ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ХРИСТИЈАНСТВО И ИСЛАМ-ДОПИРНИ ТОЧКИ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5678>
Автор
Порака
MAKEDON-FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Декември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 731
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2008 во 18:50
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

A Bog veli vo Ku ranot: A primerot na Isus e ist so primerot na Adam. Koga Toj kje rece: Bidi! - toa biva!

Zatoa ne se zaletuvaj!

Isus bil vozdignat na neboto kaj Boga pred negovata smrt, sto znaci deka e ziv i ne umrel nikogas, a kamo li pa stanal bog!

Toj ne e umrel! A?

Bil covek, jadel, piel, spiel, odel vo wc, se molel.... komu? Sebe si?

Според писанијата бил СИН БОЖЈИ ако не ти е јасна неговата земјена мисија земи прочитај нешто саглам веке неколку пати ти кажав едуцитај се со веродостојни материјали колку толку признати во светот а не се школувај по интернет особено не на википедија кај што и ти самиот можеш да напишеш било што иако си неписмен за таа работа што сакаш да ја кажуваш по твое.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2008 во 19:10
Originally posted by MAKEDON-FILIP II MAKEDON-FILIP II напиша:

Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

A Bog veli vo Ku ranot: A primerot na Isus e ist so primerot na Adam. Koga Toj kje rece: Bidi! - toa biva!

Zatoa ne se zaletuvaj!

Isus bil vozdignat na neboto kaj Boga pred negovata smrt, sto znaci deka e ziv i ne umrel nikogas, a kamo li pa stanal bog!

Toj ne e umrel! A?

Bil covek, jadel, piel, spiel, odel vo wc, se molel.... komu? Sebe si?

Според писанијата бил СИН БОЖЈИ ако не ти е јасна неговата земјена мисија земи прочитај нешто саглам веке неколку пати ти кажав едуцитај се со веродостојни материјали колку толку признати во светот а не се школувај по интернет особено не на википедија кај што и ти самиот можеш да напишеш било што иако си неписмен за таа работа што сакаш да ја кажуваш по твое.

Filipe,tvojov post navistina ne zasluzuva nikakov komentar! Otkoga jas sum ovde na forumov ne vidov nieden tvoj osvrt po odredena tema,tuku se nesto prigovaras,dofrluvas itn.Primerot na Daija e urnek po koj treba site nie da diskutirame na forumov. Daija mnogu profesionalno i na visoko nivo debatira,so dokazi,citati i so se ona sto e potrebno za edna vakva diskusija.I ti sega zaprimetuvam pak pocna so navredi.Verovatno toa go pravis poradi toa sto ti nemas drugi argument sem jalovo napadjanje.Ti nemas zdrav intelekt so koj mozes da se sprotistavis nekomu.Ednostavno posegas po ona,sto duri i na decata im e smesno.Izvini Filipe,no,tvojata inteligencija me tera da te prasam nesto:KOLKU SE DVA PLUS DVA?
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 19:35

Luka 3.38)… Adam koj shto beshe Sinot Bozji

(Psalmi 2. 7) za da ja objavam odlukata Gospodova: Gospod Mi rece (David): „Ti si Moj Sin, JAS DENES TE RODIV.”

(Ishod 4 red 22) A ti kazimu na faraonot: Vaka veli Gospod: Izrail e MOJOT PRVORODEN SIN.

(Eremija 31 red 9) Tie otidoa so solzi, Jas, pak, ke gi vratam so uteha, ke gi povedam pokraj      potoci so vodi, bideki Jas sum Otec na Izrail, i Efrem e Mojot PRVORODEN

Spored pisanijata i ovie Bile sinovi Bozji, pa negi slavite kako Isus, zashto????

Bog vi vika vo Biblijata deka go RODIL NA DAVID, NA EFREM, NA ADAM, NA IZRAL.... pa zashto negi slavite kako shto go slavite Isus????

Do koga, do koga???
do koga ke trae ova dodeka nekoi luge svatat deka toa e nacin na obrakanje na Evreite za bozjite glasnici, za lugeto bliski do Boga, Metaforicki opishana terminologija e zborot "sin Bozji"

Kazimi kako, na koj nacin Bog bi rodil sin??????
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 19:44

добра вечер ...

темата е дали христијанството и исламот има допирни точки ...

Има само една допирна точка ...
сите "патуваме" во еден правец ...

на крајот ... сите патишта ке се спојат во еден ...

кога не се знае ...

може по некој милион години ...
може утре ...

ама еден ден тоа и ќе биди ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 19:57
Пак ке кажам Ефендија дека никого не сум навредил ако сум сторил нешто такво дај наведиго ти се молам не ми шетај одоколу ко ќор без стап.
Вашето незнаење за Христијанската религија е апсурдно и пишувате глупости кои ме навредуваат како христијанин и не само мене него сите останати а бидејки сте муслимани немате право да ја искривувате Христијанската вера.
Не сум напишал ништо искривоколчено за вашата вера така да ве замолувам да не пишувате ни вие за нашата бидејки навистина несте достојни за тоа. Ако имате нешто да кажете за вашата а ние за нашата вера со цел да ги увидиме допирните точки како што ни налага темата за да продолжиме со постови на истата.
За мојата интелегенција не си ти тој што треба да каже има афторитетни установи за таа работа каде што многу пати сум добивал пофалници такада не си достоен и за тоа да коментираш.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 20:09
Originally posted by Sahih Bukhari Sahih Bukhari напиша:

Luka 3.38)… Adam koj shto beshe Sinot Bozji

(Psalmi 2. 7) za da ja objavam odlukata Gospodova: Gospod Mi rece (David): „Ti si Moj Sin, JAS DENES TE RODIV.”

(Ishod 4 red 22) A ti kazimu na faraonot: Vaka veli Gospod: Izrail e MOJOT PRVORODEN SIN.

(Eremija 31 red 9) Tie otidoa so solzi, Jas, pak, ke gi vratam so uteha, ke gi povedam pokraj      potoci so vodi, bideki Jas sum Otec na Izrail, i Efrem e Mojot PRVORODEN

Spored pisanijata i ovie Bile sinovi Bozji, pa negi slavite kako Isus, zashto????

Bog vi vika vo Biblijata deka go RODIL NA DAVID, NA EFREM, NA ADAM, NA IZRAL.... pa zashto negi slavite kako shto go slavite Isus????

Do koga, do koga???
do koga ke trae ova dodeka nekoi luge svatat deka toa e nacin na obrakanje na Evreite za bozjite glasnici, za lugeto bliski do Boga, Metaforicki opishana terminologija e zborot "sin Bozji"

Kazimi kako, na koj nacin Bog bi rodil sin??????

Затоа што тие се негова творба а Исус е негов СИН.

Преку Адам доаѓаат сите останати а како што кажав тој божја творба од создателот а Исус го зачнува во утробата на Богородица и ние го славиме бидејки неговата мисија на земјата била да Господ преку него ги просветли и исчисти од гревови луѓето што тоа неможеле да го направат горенаведените.

Пофалба од мене поради овој пост Sahih Bukhari бидејки цело време се трудев да кажам дека вака треба да се одвиваат постовите во кои нема да има навреди за да може да се дискутира.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 20:46

Пак ке кажам Ефендија дека никого не сум навредил ако сум сторил нешто такво дај наведиго ти се молам не ми шетај одоколу ко ќор без стап.
Вашето незнаење за Христијанската религија е апсурдно и пишувате глупости кои ме навредуваат како христијанин и не само мене него сите останати а бидејки сте муслимани немате право да ја искривувате Христијанската вера.
Не сум напишал ништо искривоколчено за вашата вера така да ве замолувам да не пишувате ни вие за нашата бидејки навистина несте достојни за тоа. Ако имате нешто да кажете за вашата а ние за нашата вера со цел да ги увидиме допирните точки како што ни налага темата за да продолжиме со постови на истата.
За мојата интелегенција не си ти тој што треба да каже има афторитетни установи за таа работа каде што многу пати сум добивал пофалници такада не си достоен и за тоа да коментираш.

Ajde de Filipe,zosto lutina vo tvoive postovi.Smiri se malce,zarem ne gledas kako brat Daija i brat Buhari fini dokazi ti naveduvaat od Biblijata,mesto da se nerviras,ajde ZAFATI SE ZA RABOTA! -Pocni del po del,pasus po pasus,prokomentiraj,sprotistavi se,daj kontra argumenti,ako gi imas!Zarem ne gledas deka nie kazuvame i za nasata i za vasata vera,nie ovde raspravame vrz baza na argumenti,a ne vrz baza na:rekla-kazala.

P.S. Za da ja opravdas tvojata inteligencija,malce pointeligentno repliciraj na nasive postovi,posto ocigledno me naveduvas pak da zaklucam deka:NE SAMO STO NEMAS POIM OD ISLAMOT,TUKU ZA ZAL NEMAS POIM NI OD HRISTIJANSTVOTO!
A za ona 2+2 kolku se?,ne zameravaj ako tie tesko,eve ce ti ja poednostavam rabotata: 1+1= ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 20:58
Originally posted by efendija efendija напиша:

Ajde de Filipe,zosto lutina vo tvoive postovi.Smiri se malce,zarem ne gledas kako brat Daija i brat Buhari fini dokazi ti naveduvaat od Biblijata,mesto da se nerviras,ajde ZAFATI SE ZA RABOTA! -Pocni del po del,pasus po pasus,prokomentiraj,sprotistavi se,daj kontra argumenti,ako gi imas!Zarem ne gledas deka nie kazuvame i za nasata i za vasata vera,nie ovde raspravame vrz baza na argumenti,a ne vrz baza na:rekla-kazala.

P.S. Za da ja opravdas tvojata inteligencija,malce pointeligentno repliciraj na nasive postovi,posto ocigledno me naveduvas pak da zaklucam deka:NE SAMO STO NEMAS POIM OD ISLAMOT,TUKU ZA ZAL NEMAS POIM NI OD HRISTIJANSTVOTO!
A za ona 2+2 kolku se?,ne zameravaj ako tie tesko,eve ce ti ja poednostavam rabotata: 1+1= ?

Мислам дека се помиривме или грешам.
Да продолжиме без навреди ок.
Верувам дека знаеш колку се 2+2 и 1+1 па нема да ти кажувам.

Морам ли да ги наведувам пасусите и стиховите ако ја има некој читано ке знае што зборам.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 21:02
Vo pravo si,se pomirivme.Eve gi povlekuvam prasanjata! I ti se izvinuvam ako se pocustvuva navreden.

Vo interes na verodostojnosta na nekoe mislenje ili tvrdenje,pozelno e da se naveduvaat pasusite i citatite,za da mozeme polesno da se snajdeme.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 21:02
На крај краева ако си ги читал моите постови ке видиш дека јас сум за историски докажаната вистина и без навреда за сите верници верите ги сметам за невистинити.
Во секој случај за Христијанската вера имам разговарано со многу тврдоглаво убедени верници кои кога ке кажат нешто што знаат се прскам од смеа бидејки повеке е смешно отколку како што е во верата.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 21:07

На крај краева ако си ги читал моите постови ке видиш дека јас сум за историски докажаната вистина и без навреда за сите верници верите ги сметам за невистинити.
Во секој случај за Христијанската вера имам разговарано со многу тврдоглаво убедени верници кои кога ке кажат нешто што знаат се прскам од смеа бидејки повеке е смешно отколку како што е во верата.

Eve ajde jas da te prasam nesto,KOJA E SPORED TEBE TAA ISTORISKI DOKAZANA VISTINA?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 21:13
Имам напишано негде во КОНТРАДИКЦИИ ЗА БИБЛИЈАТА.
Побарај ке најдеш ако не ке пишам пак ама немој сеа те молам.

Што се однесува до пасусите немам библија при рака а сигурно не сум ги запамтил на памет да ги знам.
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 21:20
Filip batka, e stvarno nemozam da te deshifriram....

Ednash kazuvash deka ne veruvash vo religii, od druga strana prisrasno mi objasnuvash za Isus deka Bil Bozji sin, bideeki e roden samo od Majka, nema tatko!,spored edni Tatkoto e "drvodelecot Josif spored drug e Bog", a ja ti dadov citati kade se veli deka Bog ima i drugi sinovi, no ete ti miluvash da kazesh deka Isus ne e takov on e poseben, pa brat ako odime po taa logika, Adam e najverodostojniot Bozji sin, one e licno od Boga stvoren!!!

Ne mi odgovori brat kako Bog go rodil na Isus?????
Kako, kako???? Mozesh li dami dadesh mislenje brat? Svatime shto ti vikam : KAKO BOG GO RODI NA ISUS????

Mir ke ima sekogash na Forumov, dodeka nese pojavat mali simo i blagorodna!

Oni koristat primitivni raboti i celta im e ocigledna: Omalovazuvanje,ili kritikuvanje na Islamot. Brat veruvaj deka nie znaeme poveke za Biblijata odkolku vie za k*ranot, no ne postavuvame citati na takov nacin,te. davame nashe mislenje ili objasnuvanje, pa nemora site da se slozat so toa mislenje, sekoj si ima slobodna volja pa neka prifati shto saka.
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 21:36
Originally posted by Sahih Bukhari Sahih Bukhari напиша:

Filip batka, e stvarno nemozam da te deshifriram....

Ednash kazuvash deka ne veruvash vo religii, od druga strana prisrasno mi objasnuvash za Isus deka Bil Bozji sin, bideeki e roden samo od Majka, nema tatko!,spored edni Tatkoto e "drvodelecot Josif spored drug e Bog", a ja ti dadov citati kade se veli deka Bog ima i drugi sinovi, no ete ti miluvash da kazesh deka Isus ne e takov on e poseben, pa brat ako odime po taa logika, Adam e najverodostojniot Bozji sin, one e licno od Boga stvoren!!!

Ne mi odgovori brat kako Bog go rodil na Isus?????
Kako, kako???? Mozesh li dami dadesh mislenje brat? Svatime shto ti vikam : KAKO BOG GO RODI NA ISUS????

Mir ke ima sekogash na Forumov, dodeka nese pojavat mali simo i blagorodna!

Oni koristat primitivni raboti i celta im e ocigledna: Omalovazuvanje,ili kritikuvanje na Islamot. Brat veruvaj deka nie znaeme poveke za Biblijata odkolku vie za k*ranot, no ne postavuvame citati na takov nacin,te. davame nashe mislenje ili objasnuvanje, pa nemora site da se slozat so toa mislenje, sekoj si ima slobodna volja pa neka prifati shto saka.

Пак ке ти кажам : тоа дали верувам или не верувам не е битно , битно е дека сум имал интерес за изнаоѓање на вистината а вистината која е докажана вели секако само не како што вели религијата. Постојат пишани документи од Римското ц. кои ги воделе секој ден а особено кој и зошто бил распнат кој и какво дело има направено.

Со самото тоа што наведуваш пасуси предпоставувам дека имаш примерок од христијанско свето писмо ако е така прочитај го убаво но сепак треба да ти објасни некој христијанин кој е кој и кој е што во таа библија бидејки со самото тоа што ме прашуваш како бог го родил исус ти ми кажуваш дека не си ја прочитал или не ти е јасно или имаш читано само делови.

За вашите односи со членовите што ги наведе неможам да ти помогнам единствено можам само за мене да одговарам.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5678>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.