Испечати | Затвори го прозорот

ХРИСТИЈАНСТВО И ИСЛАМ-ДОПИРНИ ТОЧКИ?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=11131
Датум на принтање: 28.Ноември.2024 во 15:59
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: ХРИСТИЈАНСТВО И ИСЛАМ-ДОПИРНИ ТОЧКИ?
Постирано од: maria_magdalena
Наслов: ХРИСТИЈАНСТВО И ИСЛАМ-ДОПИРНИ ТОЧКИ?
Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:01

Дали мислите дека темава е апсурдна?

Доста страници, цели томови се изнапишаа со барање спротивности, докажување контрадикторности меѓу двете религии.
Ај да видиме...има ли нешто слично барем?
Ај да го побараме она што не поврзува, наместо само да копаме по разликите....

Познавачи на K*ран и Библија-Повелете.

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Коментари:
Постирано од: efendija
Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:03
Odlicna tie temava Maria_magdalena.Ima mnogu zaednicki nesta vo Islamot i hristijanstvoto,mnogu dopirni tocki.Jas ovde bi ja izdvoil etikata!
No,vecerva samo tolku,prodolzuvame utre AKO BOG DADE!

-------------
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:10

Inshallahголема%20насмевкаtogas utre, ama glejte be luge porano malku

-------------

Постирано од: Ebu-Hurejre
Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:11
HEHEH ne se sekiraj vo 6 sabajle ke ti se nacrtam tukaсреќа

Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 02:16
Ne rekov vo 6...ama i ova e ....malu predocna, bar za meneголема%20насмевка

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 07:44
Pa sega, koj kako reshil da gi gleda rabotite...

Spored mene, razlikata megji nuv e kako onaa tenka linija na zemjata sto ja nacrta Isus koga im reche na lugjeto da ja preminat onie koi se smetaat za apsolutno bezgreshni.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 27.Декември.2007 во 09:37
Interesna tema.

Treba li da se podrazmisli?

-------------
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!

Постирано од: vd
Датум на внесување: 28.Декември.2007 во 20:20
maria_magdalena, доколку знаеш англиски, кликни на линковите подоле, види и слушни предавање од др. Закир Наик.

1. http://youtube.com/watch?v=0X06jlhJbQk - Similarities between Islam and Christianity ( 1 of 2 )

2.
http://youtube.com/watch?v=g7WfwVF-YQY - Similarities between Islam and Christianity ( 2 of 2 )

зборува за сличностите помеѓу Исламот и Христијанството, што мислам е во склад со твојата тема.

-------------

Постирано од: Sahih Bukhari
Датум на внесување: 28.Декември.2007 во 22:55
BI GO ZAMOLIL NA SEKOJ EDEN PRED DA DADE BILO KAKOV KOMENTAR NAJPRVIN DA GI POGLEDNE VIDEATA KOI GI POSTAVI VD.   MISLAM DEKA NIKOJ NEMOZE PODOBRO DA OBJASNI OD ZAKIR NAIK ZA DOPIRNITE TOCKI POMEGU ISLAMOT I HRISTIJANSTVOTO.

ps. Neka site vidat shto znaci poznavanje na religiite!

-------------
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!

Датум на внесување: 29.Декември.2007 во 09:51
Taka e brat.

Akoga za nego stanuva zbor, znaete li koga gostuva kaj nas?

-------------
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!

Датум на внесување: 29.Декември.2007 во 16:36
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Дали мислите дека темава е апсурдна?

Доста страници, цели томови се изнапишаа со барање спротивности, докажување контрадикторности меѓу двете религии.
Ај да видиме...има ли нешто слично барем?
Ај да го побараме она што не поврзува, наместо само да копаме по разликите....

Познавачи на K*ран и Библија-Повелете.

Повелеа познавачите на к*ранот и Библијата, повели и ти погледни.

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2007 во 16:37
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Akoga za nego stanuva zbor, znaete li koga gostuva kaj nas?

Др. Закир ќе гостува во Македонија? Незнам, но иншАлах ќе го повикаме понатака ако биде се во ред со плановите, па можеби ќе дојде да одржи неколку предавања и дебати со некои Христијани, ако воопшто има такви кои ќе сакаат да дебатираат со него.

-------------

Постирано од: mali simo
Датум на внесување: 29.Декември.2007 во 18:07

допирни точки ----- НЕМА , И НЕ МОЖЕ ДА ИМА!!!!!

-------------
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Датум на внесување: 29.Декември.2007 во 21:21
Blagorodna, биди навистина благородна, напиши нешто на темава, не упатувај секакви безвезни коментари.
Ги погледна видео снимките за кои дадов линкови? НЕ! Погледни ги, исслушај ги и потоа истапи со заклучот за допирни и недопирни точки.
Истото се однесува и до mali simo кој со секој свој коментар докажува колку е невреден на ова поле.

-------------

Постирано од: 5ko
Датум на внесување: 30.Декември.2007 во 10:14
Јас сум православен христијанин и сакам да ги почитувам разликите не сум многу добар познавач на овие теми но сакам да знам зошто муслиманите слават и христијански празници како НОВА ГОДИНА, ВЕЛИГДЕН, ЃУРЃОВДЕН и мислам дека во с.Света Петка селска слева е истата.

Постирано од: mudzahid
Датум на внесување: 30.Декември.2007 во 10:31
Prvo znaj deka muslimanite ne slavat hristijanski praznici, odnosno ne im e dozvoleno da slavat, bidejki nie si imame svoi praznici, a onie koi go pravat toa, go pravat poradi nedovolno poznavanje na svojata religija.

Постирано од: mali simo
Датум на внесување: 30.Декември.2007 во 10:48
Originally posted by mudzahid mudzahid напиша:

Prvo znaj deka muslimanite ne slavat hristijanski praznici, odnosno ne im e dozvoleno da slavat, bidejki nie si imame svoi praznici, a onie koi go pravat toa, go pravat poradi nedovolno poznavanje na svojata religija.

ај вака - едно прашање:

зошто ако тврдите дека муамед е последен пратеник од едниот Бог, не ги славите како празници( а славите празници) делата на ,,неговите предходници,, кога веќе пишува во к*ранот за Христос итн.. зошто не го славите еве да речеме некој старозаветен пророк- наместо к*рбан да правите- зошто знаеме дека Бог не сака жртви.????

-------------
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Датум на внесување: 30.Декември.2007 во 11:41
Ajde za posleden pat kete zamolam da vnimavash kako pishuvash!!!! i perkini da se blamirash so cel nekogo da navredish koga pishuvash: moamed, ili mene mi se obrakash so sakip, mislam ova nedolikuva ni na dete od 5 godini, ednostavno e sramno za celoto hristijanstvo da se ima covek pripadnik na taa religija kako tebe!!!

Vtoro, od edna strana nego priznavas islamot a od druga strana pak tvrdish deka treba da slavime "Hristijanski" praznici zashto k*ranok go priznava Isus kako Bozji glasnik, mislam ova e Apsurd, i sekoj koj ke te procita ke svati vo koj rang na luge pripagash!

Ke ti kazam, deka i praznicite koi vie gi slavite ne vi gi nareduva biblijata, tuku sami si gi izmisluvate, svet ovoj svet onoj... dali Isus gi slavel tie "svetci" ????? lele be tolku li ne ja poznavash Biblijata?

k*rbanot... ne se zrtvuva za Boga, tuku e cin nareden od Boga kako milosrdie, a mesoto od zaklanoto zivotno se rastura na rodnini prijateli, siromavi a mal del se cuva i za svojata familija ako istata ima potreba od toa.
Znaci kratko receno k*rbanot e cin nareden od Boga do vernicite, i toa onie koi se finansiski vo moznost da kupat edno tele, ili ovca, ili kamila... i edena redica na dozvoleni zivotni za ovoj cin, i da gi nagostat onie koi nemaat moznost da si go dozvolat toa. Milosrdie, ali za zal vo tvoite oci seto ova e ..... postavisi zbor koj ti pasira!

Slavite Bozik, a zashto negi prashas Hristijanite unitarijanci, oni ke vi kazat za kakov praznik go smetaat Bozik..... Cisto paganski praznik, pa sega koga vie samite neznaete dali e ispravno ona shto go slavite, ste nashle nas da ne prekoruvate zashto nesme slavele, ednostavno ke ti kazam deka nie ja sledime Vistinata, i toa shto ni naredil Muhammed s.a.v.s a vie ne sledite toa shto vi naredil Isus, tuku si izmislivte milion praznici i svetci pa si gi slavite sekoj den, sekoja vi cest!

A ti batka, kolku i da imash zashtita od moderatorkata da si pishuvash shto sakash po forumov, veruvaj ke ti dojde i tebe denot!!!

-------------

Постирано од: Sandokan
Датум на внесување: 30.Декември.2007 во 14:00
Nemoze da se iznacudam na tolerancijata sto ja baraat nekogas.Slobodno poglednete go snimokot na intervjuto sto go ima dadeno ovaa amerikanka i so sto nejzinite roditeli mnogu ke se gordeat.
Bas bi me interesiral i stavot na moite komsii hristijani po ovoj povod??
http://www.liveleak.com/view?i=917_1181320314

-------------
Случајот на Исус кај Аллах е ист како случајот со Адам:од земја го создаде, по што рече :„Биди“-и тој би.(Qуран 3;59)       

Постирано од: Delux
Датум на внесување: 30.Декември.2007 во 15:02
Dopirni tochki pomegju Hristijanstvoto i Muslimanstvoto, i drugite religii e deka chovekot e duhovno bitie.

Ne deka chovekot ima dusha. Tuku deka toj e dushata - "Jas". Samo na razlichni nachini zboruvaat i so razlichni sveti lugje, koi samite pripadnici na nekoi religii si gi pochituvaat.

Датум на внесување: 30.Декември.2007 во 19:23
[QUOTE=Sandokan]Nemoze da se iznacudam na tolerancijata sto ja baraat nekogas ,Slobodno poglednete go snimokot na intervjuto sto go ima dadeno ovaa amerikanka i so sto nejzinite roditeli mnogu ke se gordeat.
Bas bi me interesiral i stavot na moite komsii hristijani po ovoj povod??
http://www.liveleak.com/view?i=917_1181320314%5b/QUOTE - http://www.liveleak.com/view?i=917_1181320314[/QUOTE ]

Momce, nemoj da se cudis na toa sto NEKOI baraat tolerancija...sfati go toa deka seuste ima ostanato hristijanski dusi na ovoj svet, koi nikako nesmees da gi navreduvas stavajki gi vo ist kos so americkite krstonosci...ne se sto nosi krst moze da se narece hristijanin.
Toa slobodno mozam da go kazam za amerikancite...Nivniot lud pretsedatel i pastor! uste se pravda so toa deka dobil vizija da go napadne Irak! Toa ti e tebe hristijanin? Vizija dobil-ama od kogo bila-kazuvaat posledicite od pustosot sto go napravi, ne samo vo Irak, tuku sekade kade stapnaa.  Mnogu zulumi se napraveni vo ime na hristijanstvoto, a ovaa k*rva ne e edinstvena. Abu Graib, siluvanjata vo Irak, s'skanje na sunite i shiite...
Ako sakas da diskutiras-razgranici prvo sto e HRISTIJANIN a sto ispran mozok koj napaga nevini narodi, gi doveduva do pitacki stap pa posle im deli biblii. Toa se gavoli. Ne ste odbrale bas dobri pretstavnici na hristijanstvoto kako primer za sporedba.

A temata koja ja postaviv e dali ima ili nema dopirni tocki megu dvete religii.

-------------

Датум на внесување: 30.Декември.2007 во 20:29

http://www.thewaytohappiness.org/video/player.html?videoId=respect_religious_beliefs - Klikni tuka i gledaj

Датум на внесување: 30.Декември.2007 во 23:14
Страмота што внесувате секакви линкови кои немаат врска со темата.
Страмота што без да ги погледнете линковите кои јас ги внесов кажувате свои работи од памет без никакво знаење за она што го кажувате.
Навистина страмотно е вашето однесување.

-------------

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 10:01
Brate, ne stram, tuku sram!

A toa im nedostasuva vo izobilstvo!!!

-------------

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 10:14
Originally posted by mali simo mali simo напиша:

Originally posted by mudzahid mudzahid напиша:

ај вака - едно прашање:

зошто ако тврдите дека Мухаммед е последен пратеник од едниот Бог, не ги славите како празници ( а славите празници) делата на ,,неговите предходници,, кога веќе пишува во Ку ранот за Христос итн.. зошто не го славите еве да речеме некој старозаветен пророк- наместо к*рбан да правите- зошто знаеме дека Бог не сака жртви.????

За она што го правиме имаме аргумент!
Отвори ја Библијата, која ја немам при рака, па најди го цитатот за обрежување и ку рбан, и на крајот Бог вели дека тоа е завет меѓу Бог и Авраам и неговите следбеници до Судниот Ден!

Ако е тоа така, тогаш барај си ја грешката во п....славието, а не кај нас.

Муслиманите го сметаат Исус, Мојсеј, Авраам и сите други пратеници како и Мухаммед, па не слават паганштини к`о вас со огнови, парички, маски, коледе урлања и сл. дивјаштва.

Муслиманите слават два Бајрами, Го слават и неделниот ден Петок - Џума.

А тие кутри луѓе што носат муслимански имиња и слават каурски пагански празници, тоа го прават или од незнаење или од свои неисламски причини, што значи, дека не мора да бидат муслимани ако имаат муслимански имиња.....

-------------

Постирано од: MAKEDON-FILIP
Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 13:57
Двете вери се создадени со цел:
1. Христијанството како што пишав некаде го создал Конатантин со цел за опоравување на римското царство и полесно владеење со истото.
2. Муслиманството е создадено за собирање на поголема човечка сила со што се добивало моќ за превласт во јужноазиските територии.
- Овие цели се негативни цели на двете вери во кои луѓето се оштетена и изманипулирана страна.

- Секако дека во нив има и позитивни работи како што кажа некој погоре дека во Муслиманството се колат животни од побогатите и се дава на сите а особено на сиромашните. Па истото за цел го има и христијанската црква во која се носат разни производи :зејтин леб пари и др. кои се оставаат таму а потоа се делат на оние ки немаат.
- Е сеа колку тоа се почитува заклучете сами.

Без разлика дали ова ви се допаѓа или не ама треба да си ги отворите очите и да ја согледате вистината и веродостојноста на било која вера.

Лично мене не ми се допаѓа одсекувањето на дел од телото како во муслиманството бидејки ако требало тој дел да го нема ке го немало нели. Делот око за око кој го применуваат муслиманите.

Нова година не е верски празник - за тој што го навел погоре!

Бадник и Божик не се пагански празници!
Леб со паричка кршел Исус на тајната вечера и пиел црвено вино првото е неговото тело а второто негова крв.

И на крајот на краиштата и во двете вери постои јасен знак триаголник со око во него а тоа представува знакот на сонцето-БОГ(отец) , кој ни дава живот а животот е три две и тоа: Светлина-Син и Топлина-Свет дух и се вика:

Во името на Отецот(Сонцето) и Синот(Светлоста) и Светиот дух(Топлината) АМИН

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 14:04
Prvo, ni da lazes ne znaes.
Vtoro, trojstvo i paganstvo naogjas samo kaj hristijanstvoto.
Treto, Site tie praznici se paganski, i se sto e ne monoteisticko vo edna raka se smeta kako paganstina!!! Pa tuka e i tvoeto soncencencence.....

-------------

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 14:21
Bozic i Veligden ne se paganski praznici-vo nikoj slucaj, no se dva najgolemi i najvazni hristijanski praznici, so Bozic go slavime raganjeto na nasiot Spasitel, a so Veligden-pobedata nad smrtta.

No pita so paricka veruvaj ne krsel Isus na tajnata vecera.

Palenjeto ognovi i te kako e paganski obicaj-zaostanat od vremeto na politeizmot, arno ama idi ti pa ubedi gi lugeto, i koga doslo hristijanstvoto na ovie prostori, ovoj paganski obicaj ne se iskorenil pa sega demek, ne go slavime bogot na sonceto no Onoj sto go sozdal...Napomenuvam-VISTINSKITE HRISTIJANI NE PALAT OGNOVI I NE SE PIJANCAT I NE GNETAT KO NENORMALNI NA TIE GAGA MAALSKI OGNOVI.
Vo maalovo me gledaat kako najgolem eretik samo zatoa sto ne im se pridruzuvam na tie ognovi. Ama idi kazi mu ti tamu na nekoj dedo deka ne smee taka, oci ke mi iskopa. I popovite si se krivi za toa.Eden pop toa go kaza na tv, veli da ostatok od paganstvoto ama znaete se pertopilo pa sea go slavime Stvoritelot a ne sonceto. ajde be...
Odam na grobista i gleam deca (glavno albancinja prodavaat nekakvi granki so lisja od orev) a bese taka Pentakost (Duhovden)
I edna baba ja prasuvam sto e ova zosto i kako a ona veli epa taka trebit, se vikaat dusite se mete grobot. Mene kosava-u vis. Otidov na grobot, i go prasav popot abe pope sto e ova so grankive? A on mene: Pa Toa se simboli na plamenite jazici koi se spustile vrz ucenicite hristovi na duhovden.
Mi dojde da vrishtam.
Uste edna paganstina / nepoznataat baba najjasno mi ja kaza) a koja vo nemoznost da se iskoreni-dobila novo objasnenie. Ete toa e paganstvo.
I pagani se tie koi dozvoluvaat vakvi raboti da navleguvaat vo nasata ubava vera.

I daj makedon smeni go toa avatarot uplav me fakaголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 14:28
Несакав да спомнам со цел да не се навреди некој па ако навредам некој однапред се извинувам но тоа е вистината.
Еве сега :
За време на постовите кај вас у колку саат и на која страна се клаљате дали тоа јадете пред изгрејсонце поради што викаат дека се криете од Алах да не ве види и казни па потоа во истиот момент (значи секој ден е различно во секунди) кога ке излезе Алах т.е. Сонцето вие клечите и се клањате и тоа свртени кон сонцето.

Празниците не се пагански туку се христијански а паганските се сосема различни и немаат никаква допирна точка со горе наведените не дека некои и неслават такви.
Како што би рекол Исус нели ( пушти ги незнаат што прават)
Горенаведените празници се христијански и неги нарекувај како ке ти текне бидејки ке навредиш некого (не мене).

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 14:31
A sto, spored tebe palenjeto ognovi ne e paganski praznik?

-------------

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 14:50
Originally posted by MAKEDON-FILIP II MAKEDON-FILIP II напиша:

Несакав да спомнам со цел да не се навреди некој па ако навредам некој однапред се извинувам но тоа е вистината.
Еве сега :
За време на постовите кај вас у колку саат и на која страна се клаљате дали тоа јадете пред изгрејсонце поради што викаат дека се криете од Алах да не ве види и казни па потоа во истиот момент (значи секој ден е различно во секунди) кога ке излезе Алах т.е. Сонцето вие клечите и се клањате и тоа свртени кон сонцето.

Празниците не се пагански туку се христијански а паганските се сосема различни и немаат никаква допирна точка со горе наведените не дека некои и неслават такви.
Како што би рекол Исус нели ( пушти ги незнаат што прават)
Горенаведените празници се христијански и неги нарекувај како ке ти текне бидејки ке навредиш некого (не мене).

SVaka batka, nekolku pati sum kazal,deka komentiranje za rabota koja neja poznavash odnapred te osuduva na propast, e za tebe ova pravilo ima malo nadopolnuvanje, pokraj shto te osuduva na propast, ti ja otkriva tvojata nenacitanost i primitivnost vo tvoite postovi.

Prvo nemash poima od Islamot, a i od Hristijanstvoto isto taka, Nie ne KLALJAME tuku KLANJAME a ako go barash tocniot izraz na Arapski jazik e Salah i neznaci samo klanjanje,tuku znaci i izrazuvanje na blagodarnost, pocit, respekt slavenje na Semokniot Stvortel.

Vtoro, isto taka poima nemash za postot!!!! nie ne postime za nekoj da ne vidi, ili da se krieme od Boga, ili neznam kakvi misli ti doagaat vo glava, no so sigurnost mozam da ti kazam deka vakvi misli dolikuvaat na deca od 4 godishna vozrast, ili na covek koj nema poima od religiite.

Nie znaeme deka Bog e znaec na tajnite, na ona shto se obelodenuva, i na ona shto se krie, znaeme deka e znalec na srcata ..... i da neti objasnuvam mnogu, zemi educirajse, pa vratise na forumov!

Lele pa sporeduvash Allah so sonceto, kolku godini imash batka, i dali si zavrshil 8 odd.????

ushte ednash ke ti napomenam deka vakvite mislenja ne dolikuvaat na covek so zdrav razum, obozavanjeto na sonceto si e tvoe a ti objasniv vo druga tema kogo vsushnost obozavas!

so postovite koi gi pishuvash samo si praish budala od sebe, a isto taka site dobivme slika deka i toa ne e tvoe mislenje tuku nekoj ti go pere mozokot!

-------------

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 14:52

Еве сега :
За време на постовите кај вас у колку саат и на која страна се клаљате
Nie klanjame sekoj den, vo pet vremenski periodi nasoceni samo kon jugoistok (od Makedonija).
дали тоа јадете пред изгрејсонце поради што викаат дека се криете од Алах да не ве види и казни па потоа во истиот момент (значи секој ден е различно во секунди) кога ке излезе Алах т.е. Сонцето вие клечите и се клањате и тоа свртени кон сонцето.
Allah ili Bog na makedonski gleda se i nisto ne Mu e skrisno!
Postime i mrsime vo tekot na denot i nokjta poradi toa sto Toj taka ni naredil!
A nie Mu se klanjame na Vozviseniot Sozdatel, Semokjniot Vladetel, Milostiviot i Somilosen Allah, a pri toa se nasocuvame kon Mekka, Svetiot Hram Kjaba!!!

Sonceto se koristi kako pomosno sredstvo za merenje na vremeto i nisto povekje.

Site lagi ti pagjaat vo voda!!!

-------------

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 16:45
Јадете нокеска пред изгрејсонце а му се клањате лично на него кога ке излезе првиот зрак. Умешно избегувате да одговорите на тоа па посочувате дека не било клаљање туку било кланјанје или незнам како па тоа е само печатна грешка во која забегувате како и во наредбите од вашиот ви ВРХОВЕН КОМАНДАНТ незнам само што чин имаше па ви наредува наоколу ко некоја војска уствари и тоа сте и тоа со испран мозок пошто ако ви нареди КОМАНДАНТОТ и тоа по мобилен ставате 3-4 кг. експлозив и дигате у ваздух невини луѓе ако сте толку махери шо не ги насочите во вистински цели ко на пример Буш Наркози Путин и останати ама и тие не се криви што ве лаже вашиот ви врховен командант.
И доста посочувавте цртани филмчиња од ефтина продукција наменети за муслиманизирање.
Пред се форумов е Македонски и нема место за муслимански реклами.

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 17:42

Јадете нокеска пред изгрејсонце а му се клањате лично на него кога ке излезе првиот зрак. Умешно избегувате да одговорите на тоа па посочувате дека не било клаљање туку било кланјанје или незнам како па тоа е само печатна грешка во која забегувате како и во наредбите од вашиот ви ВРХОВЕН КОМАНДАНТ незнам само што чин имаше па ви наредува наоколу ко некоја војска уствари и тоа сте и тоа со испран мозок пошто ако ви нареди КОМАНДАНТОТ и тоа по мобилен ставате 3-4 кг. експлозив и дигате у ваздух невини луѓе ако сте толку махери шо не ги насочите во вистински цели ко на пример Буш Наркози Путин и останати ама и тие не се криви што ве лаже вашиот ви врховен командант.
И доста посочувавте цртани филмчиња од ефтина продукција наменети за муслиманизирање.
Пред се форумов е Македонски и нема место за муслимански реклами.

E ova vece e nadvor od sekoja normalnost. Zasrami se Filipe,zarem voopsto nemas griza na sovest za ova sto go pisuvas?
Kako prvo nie nikogas,nitu sme imale namera nekogo da islamizirame so "filmcinja"kako sto miluvas da reces!
Sekoj si ima pravo i sloboda na izbor,VISTINSKIOT PAT JASNO SE RAZLIKUVA OD ZABLUDATA.

I vtora rabota:navistina mie zal koga citam vakvi zakani od tvojot tip"forumov e makedonski i nema mesto za muslimanski reklami".Zdrav covek ova ne bi go rekol,ova moze da go napise samo umobolna osoba kakva sto si ti,zarem ne gledas deka si offtopic,temata e Hristijanstvo i Islam,ima li dopirni tocki?
I na krajot:zosto kaj nekoi od vas e akumulirana tolkava omraza kon muslimanite? Sto loso ste videle od nas?

-------------

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 19:25
http://www.thewaytohappiness.org/video/player.html?videoId=respect_religious_beliefs - Ova definitivno e za vas! KLIK

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 21:00
Originally posted by Delux Delux напиша:

http://www.thewaytohappiness.org/video/player.html?videoId=respect_religious_beliefs - Ova definitivno e za vas! KLIK

Odlicno Delux.Go vidov spotcevo,dobro e,navistina treba da se respektiraat religiskite ubeduvanja,i treba dijalogot da bide so DOBAR ZBOR,i so razbiranje za razlikite koi gi imame,vprocem toa e i osnovnata poraka na Islamot(posto sum musliman,jas zboruvam od Islamska gledna tocka),k*r,anot veli:NA PATOT BOZJI POVIKUVAJ SO MUDROST I DOBRI ZBOROVI...!"

Nie se trudime ova da go ispocituvame,no dali se trudat drugite?
Mozebi Filip ce ni odgovori.

-------------

Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 22:59

Двете вери се создадени со цел:
1. Христијанството како што пишав некаде го создал Конатантин со цел за опоравување на римското царство и полесно владеење со истото.
2. Муслиманството ..........

Треба ли да продолжам понатака? Човек кој сака нешто паметно да каже, човек кој себеси се смета дека знае нешто, човек на кого ќе му се читаат и вреднуваат коментарите . . . не смее да дозволи вакви катастрофални грешки!
Господинов кого го цитирам сака да спореди две религии, сака да каже нешто за една религија, а истиот господин не знае како се нарекува религијата за која зборува, и наместо да го употреби вистинскиот збор за таа религија и да напише ИСЛАМ, тој упорно пишува Муслиманство.
MAKEDON-FILIP II, јас незнам за што зборуваш, зарем треба да ти се прочитаат и земат во предвид твоите коментари за нешто што незнаеш дури ни како се вика правилно?
Те молам, првин учиш за што сакаш да пишуваш, па после учиш што да пишуваш, па тек после пишуваш. Ти мислам дека уште незнаеш за што пишуваш, па да не збориме за тоа што го пишуваш. . .

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2008 во 14:46
Sekako deka ne znae...

Ostaj go, nema sto da pravi, prvacinjata se na zimski raspust....

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2008 во 19:17
efendija,
na istata strana ima i drugi kratki filmchinja za drugi aspekti od zivotot. Vsushnost toa e moralen kodeks baziran na zdraviot razum.

http://www.thewaytohappiness.org - KLIK TUKA

Датум на внесување: 01.Јануари.2008 во 20:59

E ova vece e nadvor od sekoja normalnost. Zasrami se Filipe,zarem voopsto nemas griza na sovest za ova sto go pisuvas?
Kako prvo nie nikogas,nitu sme imale namera nekogo da islamizirame so "filmcinja"kako sto miluvas da reces!
Sekoj si ima pravo i sloboda na izbor,VISTINSKIOT PAT JASNO SE RAZLIKUVA OD ZABLUDATA.

I vtora rabota:navistina mie zal koga citam vakvi zakani od tvojot tip"forumov e makedonski i nema mesto za muslimanski reklami".Zdrav covek ova ne bi go rekol,ova moze da go napise samo umobolna osoba kakva sto si ti,zarem ne gledas deka si offtopic,temata e Hristijanstvo i Islam,ima li dopirni tocki?
I na krajot:zosto kaj nekoi od vas e akumulirana tolkava omraza kon muslimanite? Sto loso ste videle od nas?[/QUOTE]
Не реков дека нема место за муслимани туку за муслимански реклами и да не бараме печатни грешки дали е ислам или муслиманство зошто ако барам јас ке треба да го препишувам сето она што сте го пишале значи да нагласам не пуштајте линкови од ефтини реклами за муслиманство или да речам ислам пошто незнам како ви одговара да ја викам таа вера. Немам ништо против ниедна вера доколку се употребува истата според нејзините позитивни закони.
Ако толку се разбирате во верата покажете ги нејзините добри особини но не преку филмчиња како ш то кажав туку тоа што вие го знаете начитани мои соговорници. Со тоа што ги наведувам позитивните и негативните страни на религиите и нивните цели за кои се создадени не сум надвор од темата.

Датум на внесување: 01.Јануари.2008 во 21:28

I na krajot:zosto kaj nekoi od vas e akumulirana tolkava omraza kon muslimanite? Sto loso ste videle od nas?

Не реков дека нема место за муслимани туку за муслимански реклами и да не бараме печатни грешки дали е ислам или муслиманство зошто ако барам јас ке треба да го препишувам сето она што сте го пишале значи да нагласам не пуштајте линкови од ефтини реклами за муслиманство или да речам ислам пошто незнам како ви одговара да ја викам таа вера. Немам ништо против ниедна вера доколку се употребува истата според нејзините позитивни закони.
Ако толку се разбирате во верата покажете ги нејзините добри особини но не преку филмчиња како ш то кажав туку тоа што вие го знаете начитани мои соговорници. Со тоа што ги наведувам позитивните и негативните страни на религиите и нивните цели за кои се создадени не сум надвор од темата.[/QUOTE]

Ajde da recam deka si onntopic!No zarem ne zabelezuvas deka nie na miren nacin go interpretirame Islamot ovde,a vo poveceto slucai pisuvame poradi vas,poradi vasite prasanja,interesi za razbiranje na islamot,za da se sudrat nasite mislenja,za nekoj da izvlece pouka itn..No,ocigledno e deka na nekoi od vas(prv primer si ti!)celta im e samo da provociraat i da gi isprevrtuvaat nestata,(sekoja cest za poedinci),kaj tebe Filipe ne gledam dobra volja,nitu raspolozenost za konstruktiven dijalog,ne gledam ni malku objektivnost vo tvoite sogleduvanja na kako sto velis"pozitivnite i negativnite strani na religiite i nivnite celi za koi se sozdadeni"
Spomnuvas evtini "muslimanski reklami",ne se toa nikakvi reklami tuku dodatok vrz odgovorite koi vi gi plasirame,za polesno da razberete odredena tema ili prasanje.Sto e tuka loso spored tebe?
Kako da cuvstvuvam deka se plasis od nasata superiornost po odredeni prasanja za koi ovde diskutirame?
Ne plasi se Filipe,nie ne go reklamirame Islamot,za nekogo sosila da go "preobratime"(kako sto miluvas da kazes),nie samo opomenuvame,sovetuvame,dostavuvame,pojasnuvame,nam kristalno nie jasno za razlika od tebe deka:VISTINSKIOT PAT JASNO SE RAZLIKUVA OD ZABLUDATA,i isto taka svesni sme na golemata k*r,anska Vistina:NEMA PRISILBA VO VERATA
Zatoa,ne plasi se,tvojot pat sledisi go ce te odvede toj sigurno tamu kade sto si naumil da te odvede,no istovremeno znaj deka nasiot pat ima edna destinacija,a taa e:BOG! Zatoa nemoj da ni zastanuvas na patot,oti mnogu e verovatno deka nekoj ce te pregaze!

Bidi mi pozdraven drugarce!

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2008 во 21:50

Не реков дека нема место за муслимани туку за муслимански реклами и да не бараме печатни грешки дали е ислам или муслиманство зошто ако барам јас ке треба да го препишувам сето она што сте го пишале значи да нагласам не пуштајте линкови од ефтини реклами за муслиманство или да речам ислам пошто незнам како ви одговара да ја викам таа вера

Ова е отворен форум за сите, мислам дека не е анти религиски и анти национално настроен, иако ги има некои такви членови. И ти не си фактор кој би одобрил или забранил нешто. Ислам се нарекува религијата на муслиманите, тоа што пишуваш муслиманство е како разултат на омраза кон муслиманите и Исламот, истото како она употребување на мОхамед и кОран.

Немам ништо против ниедна вера доколку се употребува истата според нејзините позитивни закони.

Воошто не ги знаеш ти законите на Исламот, ништо не знаеш околу тоа, дури не знаеш како да кажеш, не знаеш Ислам да кажеш и напишеш!

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2008 во 21:50
Еве.... пак.
Како што да го сватам ова (oti mnogu e verovatno deka nekoj ce te pregaze!).Не се решава се со сила ама вие тоа не го сваќате изгледа.
Очигледно е тоа кое што го ширите насилство за постигнување на целта.
Но целта секогаш ке ви паѓа во амбис зашто лошо ја презентирате верата.
Наведете веке нешто од вериве во насловот на темава па да разговараме за тоа а останатото нека си остане како што е бидејки ние неможеме да го смениме.

Датум на внесување: 01.Јануари.2008 во 21:54

Наведете веке нешто од вериве во насловот на темава па да разговараме за тоа а останатото нека си остане како што е бидејки ние неможеме да го смениме.

Господине, ти дури не знаеш како се вика нашата вера, на муслиманите . . ти ја нарекуваш муслиманство. Зарем со тебе да разговараме? Не, не се разговара со некој кој сака да разговара за религија, а незнае како се вика таа!!

-------------

Датум на внесување: 01.Јануари.2008 во 22:38
Писете нешто ко што кажав сличности во религиите или пак разлики а не ми проповедајте тука.

Постирано од: KikoMC
Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 03:43
Хмм..Во Исламот има доста голем удел и Христијанското учење!!И Исламот е добар дел базиран на изворното Христијанство!!

-------------

Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 09:32
Originally posted by KikoMC KikoMC напиша:

Хмм..Во Исламот има доста голем удел и Христијанското учење!!И Исламот е добар дел базиран на изворното Христијанство!!
Sto e za tebe izvornoto hristijanstvo?

Ucenjeto na Isus ili na pavle?

Ili ona sto te naucil prof. Grozdanov, ili sin mu da ne go spomnuvam?

Ucenjata na site Pratenici, pa i na Isus i Muhammed, se od eden izvor, Bog!

Koga povekje bi go slusale Boga, pa Isusa, a pomalce pavle i kompanija, bi bile poblisku do Islamot.

Islamot striktno i bezkompromisno nareduva monoteizam, za razlika od vaseto izvrteno i nedokazano trojstvo, krstovi i sliki....

Dopirnite tocki se sveduvaat na izvorot Bog, i na interpretatorite Isus i Muhammed, a ne pavle.

A da ne zboruvam za dopirnite tocki na Mojsej so Muhammed!!!

-------------

Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 09:43
Дадов линкови каде што се зборува за сличностите помеѓу Исламот и Христијанството . . . погледнете, дајте свој коментар во врска со тоа.
Вака немојте, ја расипувате темата!

-------------

Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 09:53
Mene da ne mi se obrakjas?

-------------

Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 09:57

Mene da ne mi se obrakjas?

Не, на господава кои упорно се друго изнакажаа освен нешто на темава, господава кои упорно ги одбегнуваат линковите и коментарите околу нив и околу темата.

-------------

Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 12:42
Pa ne razbiraat, a moze ne znaat kako se koristi toa....

-------------

Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 15:17
среќа
Браќа , да оставиме Христијаните да покажат колку се благородни и добри, барем овие на форумов . . . да апстинираме со коментари, да не ги расипуваме темите, да не одиме надвор од тема. . .
Оставете . . . нека се покажат, нека бидат нивните коментари тие кои ќе бидат избришани.

-------------

Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 15:31
Taka e!!!!

-------------

Постирано од: Палестинец
Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 02:23

Секоја точка им е допирна, освен една.

-------------
Подобро ужасен крај, отколку ужаси без крај.

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 02:32
Koja?трепкање

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 02:38
Каква верничка си ти ако не ја знаеш таа точка изненадување

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 02:43
Zatoa otvoriv takva tema-da me pouci nekoj poumen vernik, kako tebe na primer, oti nigde ne se deklarirav kako super-vernik-seznajko.
Koj se tie site-sto gi znaes ti? I koja e taa edna sto ne ja znam jas?

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 02:45
Ти си ги читала ли двете верски книги?

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 02:47
Originally posted by Палестинец Палестинец напиша:

Ај да се поправам трите верски книги:

Теврат
Инџил
к*ран

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 02:48
Na prasanje-so prasanje li se odgovara?
Ako znaes-kazi...

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 02:49
Ако не си ги читала, да ги прочиташ под итно, па после дискутирај на овој форум.

П.С. Таму можеби ќе го најдеш одговорот.

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 02:52

Теврат
Инџил
к*ран

Sum citala Mojseevo Petoknizie-ili Tevrat, i Indzil, t.e. Evangelija, t.e. Nov Zavet, Hadisite,  a k*ranot-seuste ne mi e docitan.

A ti....si citnal li nesto od se ova koe ne go narekuvas ni kako sto se vika na makedonski?
Ako da, odgovori na moeto neznaenje, napravi edno dobro delo pred da si legnes.

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 02:55

Кога ќе ја прочиташ и последната 114 сура ќе правиме муабет.

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 11:05
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Zatoa otvoriv takva tema-da me pouci nekoj poumen vernik, kako tebe na primer, oti nigde ne se deklarirav kako super-vernik-seznajko.
Koj se tie site-sto gi znaes ti? I koja e taa edna sto ne ja znam jas?

maria_magdalena, ти дадов линкови од каде може да земеш поука, ти не ги погледна, и сеуште бараш поука! што е проблемот? Зошто не ги гледаш видео снимките?

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 11:07

Вакви грешки несмеат да се дозволат! ова покажува дека не си релевантен да разговараш за овие работи. Да се направи ваква грешка е голема катастрофа.

-------------

Постирано од: R-C-F
Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 11:40
  pa  ima  nekolku  forumdzii   koi   nonstop   se  prepiraat   za  nesto  sto  ne  go  razbiraat  a  zgora  na  toa  i   moderatorot  poima  nema  od   religija   pa  i  toj   ucestvuva  vo  prepirkata
    pa  eve  edno  obrazlozenie

site   religii  na  svetot   imaat  edna  ista  zadaca     da  go  dovedat  coveckiot  organizam   do   eden  balans  odnosno  idealizam   sosto   ke  im  ovozmozat   svetot   okolu  niv  da   im   izgleda  kako  da  e  raj  so  sto  ke  si    proziveat   eden  mnogu  srejken  zivot

site  religii   edno  isto  ucat   no  na  razlicen  nacin    zatoa   vistinski  religioznite  lujdze   od   site  religii   da  gi  soberes  na  edno  mesto  site  ke  si  ziveat  kako   najdobri  prijateli

spored   ova   ve  sovetuvam  potrudetese   da  ja  svatete  mudrosta  na  religijata   zasto  ova  sto   go  pravite  e  dokazuvajne  deka  religiite   nemaat  nikakva  mojc    sto  ne  e  tocno   i   spored   vasevo   "odnesuvajne"   vie   promovirate  provokacii   koi   osven  kaj  satanistite  na   drugo  mesto   ne  se  primenuva......................................

-------------
M O J O T    I Z B O R    E    I S L A M    N E K A    E    I     V A S

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 12:29
E de, bravo kako odgovori....
Kako moze site religii da ucat edno isto???

Islamot uci dase veruva vo eden edinstven Bog, da se rabotat dobri dela, za da se zasluzi raj, i ushte edno cudo na pravila za dobar moral, i cesen covek itn.

Hristijanstvoto uci da se veruva vo svetoto Trojstvo, shto znaci e sosem razlicno od monoteizmot, i za da se zasluzi raj treba da se veruva deka "Isus umrel na krstot" za grevovite na lugevo! No ne i site Hristijani, ali pogolemiot dl veruva vo ova.

Hindusite veruvaat vo Krishna, Bog-covek, sveti zivotni im se slonovi, kravi i neznam ushte shto, sveshtenicite se sosom goli, taka da se gledaat polovite organi

Budizmot, veruva vo sovsrhenstvo na teloto, i vo reinkarnacija na dushata....

I dali seto ova e Isto????
Vi se molam ako ste reshile nekogo da sovetuvate ili ako ocekuvate nekoj da se voodushevi od vashiot post, potrudetese vo najmala mera da bide barem malku blisku do vistinata, i do zdraviot covecki razum!

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 13:42
Vd e vo pravo, neznaesh koi se knigi isprateni od Boga do glasnicite, pa sega zasramen, pocna daja kritikuvash licnosta koja ti dade doznaenje, deka nese niti 2 niti 3
tuku 4 TEVRAT ZEBUR INDZIL k*rAN

Pa shto sega e celta? shto sakash da dokazesh, deka neshto znaesh? eve tvoive postovi zboruvaat za tebe, nemora nekoj da ti sudi!!!

I ne dolikuva da navreduvash brat bez pricina, a ushte pomalku koga on te sovetuva deka greshish, a ti uporno prodolzuvash!!!

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 14:11
Koj rece deka plaestinecot e musliman?

Momci, aj smirete se!

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 14:14
Ќе се обидам да напишам она што се кажува од Др.Закир Наик на линковите кои ги внесов. Некои членови немаат доволно лимит за да дозволат гледање на тие видео снимки од YouTube.

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 14:29
moze i tebe treba da te izbrise nekade!!!

-------------

Постирано од: R-C-F
Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 18:28
Originally posted by Sahih Bukhari Sahih Bukhari напиша:

E de, bravo kako odgovori....
Kako moze site religii da ucat edno isto???

Islamot uci dase veruva vo eden edinstven Bog, da se rabotat dobri dela, za da se zasluzi raj, i ushte edno cudo na pravila za dobar moral, i cesen covek itn.

Hristijanstvoto uci da se veruva vo svetoto Trojstvo, shto znaci e sosem razlicno od monoteizmot, i za da se zasluzi raj treba da se veruva deka "Isus umrel na krstot" za grevovite na lugevo! No ne i site Hristijani, ali pogolemiot dl veruva vo ova.

Hindusite veruvaat vo Krishna, Bog-covek, sveti zivotni im se slonovi, kravi i neznam ushte shto, sveshtenicite se sosom goli, taka da se gledaat polovite organi

Budizmot, veruva vo sovsrhenstvo na teloto, i vo reinkarnacija na dushata....

I dali seto ova e Isto????
Vi se molam ako ste reshile nekogo da sovetuvate ili ako ocekuvate nekoj da se voodushevi od vashiot post, potrudetese vo najmala mera da bide barem malku blisku do vistinata, i do zdraviot covecki razum!

mudrosta  ne  e  bukvalno  da  se  svajkaat stvarite  kazani  vo  religiite  pa  zatoa  toj  sto  moze  da  gi  svati   toj  go  uziva  nivniot  blagodet  
    a  jas  bev  jasen   deka  nivnata   cel   svesta  vo  covekot  da  ja  oformata  da  e  takva  da  moze  da  se  prilagodi  vo  sredinata  kade  sto  ziveat    vo  niedna  religija  ne  pisuva  da  se  pravat  losi  raboti  odnosno  celta  na  site  religii  e  kako  da  go  naucat  covekot  kako  da  gi  izbegnuvat  neuspesite  .............

a  ti  izgleda  razlika  mozes  da  pronajdes  samo  vo  toa  deka  pri  pisuvajneto  na  edna  se  upotrebile  odreden  broj  tocki  i  zapirki  a  kaj  druga  drug  broj  na  tocki  i  zapirki  
  pa  ti  gospodine  ako  gi  gledas  takvite  nevazni  raboti   nikogas  nema  da  naucis  vo  osnova  sto  pretstavuvaat  religiite 

a  so  jazikot  na  informaticarite  toa  zvuci  vaka  ona  sto  kaj  kompjuterot   e  instalirajne   na  windows   toa  kaj  covekot  pretstavuva  izucuvajne  religija 
     mislam  mozes  da  ja  svatis  sustinata  na  izlagajnevo

-------------
M O J O T    I Z B O R    E    I S L A M    N E K A    E    I     V A S

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 18:44
Batka, nemoram niti da komentiram, poveke od jasno e shto mislam i pishuva jas a shto ti.

Sekoj so zdrav razum ke vidi deka sme na razlicno nivo, jas zboruvam i pishuvam za detali, koi se mnogu bitni, a ti ushte se zamarash so povrshinski raboti, koi ete ti sozdale slika vo tvojata glava deka site religii se isti.

Nejse, neka nete navraduvaat moite postovi, ako se potdrudih da ja procitash vo celost temava religija, ke svatish deka site nie ovde raspravame za detali, povsrshno gledanje na rabotite ne dolikuva na luge od nash rang.

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 19:58

Исусовото...

На Исус

Нема граници твојата омраза

НА ИСУС ЗОШТО ТОЈ Е ЕДИНСТВЕНИОТ БОГ!!

Koga povekje bi go slusale Boga, pa Isusa, a pomalce pavle i kompanija, bi bile poblisku do Islamot.
Не сме ние блиски до Исламот, Исламот има користено Христијански работи!

Islamot striktno i bezkompromisno nareduva monoteizam, za razlika od vaseto izvrteno i nedokazano trojstvo, krstovi i sliki....
Еден единствен е ИСУС, ЕДИНСТВЕН ГОСПОДАР НА ЗЕМЈАТА, ВОДАТА И НЕБОТО!!

Dopirnite tocki se sveduvaat na izvorot Bog, i na interpretatorite Isus i Muhammed, a ne pavle.

Нема никакви допирни точки бидејќи нема ДРУГ Бог освен Исус!!Павле е само апостол!!

Види ги чудата на Мојсеј,водата и слично..Каде гледаш Мухамед да направи пат со водата??

И тхе енд

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 20:02
Originally posted by vd vd напиша:

среќаБраќа , да оставиме Христијаните да покажат колку се благородни и добри, барем овие на форумов . . . да апстинираме со коментари, да не ги расипуваме темите, да не одиме надвор од тема. . . Оставете . . . нека се покажат, нека бидат нивните коментари тие кои ќе бидат избришани.

ОВА ТИ Е НАЈПАМЕТНИОТ ПОСТ ШТО ГО ИМАШ ДАДЕНО ВО ДОСЕГАШНИОВ ПРЕСТОЈ НА ФОРУМОТ!!БРАВО, НАПРЕДОК Е ТОА!!

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 20:20

среќаБраќа , да оставиме Христијаните да покажат колку се благородни и добри, барем овие на форумов . . . да апстинираме со коментари, да не ги расипуваме темите, да не одиме надвор од тема. . . Оставете . . . нека се покажат, нека бидат нивните коментари тие кои ќе бидат избришани.

ОВА ТИ Е НАЈПАМЕТНИОТ ПОСТ ШТО ГО ИМАШ ДАДЕНО ВО ДОСЕГАШНИОВ ПРЕСТОЈ НА ФОРУМОТ!!БРАВО, НАПРЕДОК Е ТОА!!

AMA JAS SEUSTE GO CEKAM TVOJOT NAPREDOK!

-------------

Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 20:25
Originally posted by efendija efendija напиша:

AMA JAS SEUSTE GO CEKAM TVOJOT NAPREDOK!

Јас мојот го направив оддамна, ама некогаш ќе ќе неможиш да издржиш па пак ќе навалиш, со безполезните објаснувања за тоа колку и кој е во право..Think man..Оди напред, наместо да се враќаш назад!!

-------------

Датум на внесување: 04.Јануари.2008 во 20:32
Нема ќар од овие ефтини филмаџии и нивните линк реклами.

Датум на внесување: 04.Јануари.2008 во 20:35

Нема ќар од овие ефтини филмаџии и нивните линк реклами.

Другарче, прецизирај за кого го мислиш ова!!

-------------

Датум на внесување: 04.Јануари.2008 во 20:46
Па другарче со тие шо се расправаш.

Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 09:57

Originally posted by DAIJA

Исусовото...

A ne terminot koj go koristat Grozdanov i kompanija?

На Исус

Нема граници твојата омраза

kade te pogodiv sto ti izgleda kako omraza?

НА ИСУС ЗОШТО ТОЈ Е ЕДИНСТВЕНИОТ БОГ!!

Isus ne tvrdi deka e bozestvo, tuka lezi iskrivuvanjeto na pavle!!!

Не сме ние блиски до Исламот, Исламот има користено Христијански работи!

Da imase koristeno paganstini od hristijanstvoto, nemase da bide ona sto e sega-KRISTALNO CIST MONOTEIZAM!!!

Еден единствен е ИСУС, ЕДИНСТВЕН ГОСПОДАР НА ЗЕМЈАТА, ВОДАТА И НЕБОТО!!

DA? A sto kje mu prais otecot ili pak na duhot? Ete uste eden Pavlov paganizam.

Нема никакви допирни точки бидејќи нема ДРУГ Бог освен Исус!!Павле е само апостол!!

Ova ne bi go komentiral, sam si zboruvas jasno za paganstinata….

Види ги чудата на Мојсеј,водата и слично..Каде гледаш Мухамед да направи пат со водата??
Mojsej, kako I Muhammed bil proizvod na tatko I majka, sto ne e slucaj so Isus, koj bil roden samo od majka.

Mojsej se ozenil I imal deca, isto kako I Muhammed, sto nema slicnosti so Isus koj ne si ja dovrsil misijata.

Mojsej umrel na zemjava Isto kako I Muhammed, a Isus bil vozdignat pred negovata smrt.

Ova ti se, dete, tri osnovni slicnosti, a ima eden kup ostanati koi kje gi dodadam od edna tema koja govori samo za ova, a samo kolku da ti se razjasni:

Tri razliki:

Kako prvo,Isus ne e slicen na Mojsije,zatoa sto spored vas Isus e bog a Mojsije ne bil. DALI E TOCNO ?

2.Isus,spored vas,umrel za otkup na coveckite grevovi no Mojsije nemal potreba da se maci za grevovite na narodot. DALI E TOCNO ?

3.Isus bil vo pekolot na 3 dena,Mojsie nemal potreba tamu da odi. DALI E TOCNO ?

No,ova ne e celata vistina vo prorocanstvoto,ovie se raboti na uveruvanje,na koe i decata mozes da gi uveris.

Tatko i Majka.

1.Mojsije imal tatko i majka i Muhammed a.s isto taka imal tatko i majka,no Isus imal samo majka a ne i tatko covek. DALI E TOCNO ?

2.Mojsije i Muhammed se rodile na normalen,priroden nacin tj. od fizikalna vrska pomegju covek i zena.Isus e stvoren so posebno cudo. DALI E TOCNO ?

3.Mojsije i Muhammed bile ozeneti i imale deca.No Isus nemal zena nitu deca. DALI E TAKA ?

4. Dvajcata... i Mojsije i Muhammed,umrele so prirodna smrt,a po hristijanski izvori Isus e ubien nasilno.  DALI E TOCNO ?

5.Mojsije i Muhammed se zakopani vo zemja a spored vas Isus se odmara na neboto. DALI E TOCNO ?

"PODIGNUCU IM PROROKA IZMEU NJIHOVE SABRACE, KAO STO SI TI...." Naglasokot e "Izmedju njihove sabrace."  Mojsije i negoviot narod ovde se nasloveni kako rasen entitet,a kako takvi nivnite "sabrace" se bez somnenie Arapite.

Vidite,svetata biblija zboruva za Ibrahim a.s (Abraham) kako Bozji prijatel. Ibrahim imal dve zeni-Sara i Hadzera. Hadzera (hagara) mu rodila na Ibrahim sin-negoviot prvenec. "...A Abram (11) SINU STO MU GA RODI HAGARA NADJENU IME JISMAEL." (Ismail, alejhisselam)" (Postanak, 16:15) "Uzme zatim Abraham SVOGA SINA, Jismaela..." (Postanak, 17:23) "A NJEGOVU SINU Jismaelu bijase trinaest godina kad ga obreza." (Postanak, 17:25) Se do dobata od 13 godini Ismail a.s bil EDINSTVEN sin,seme Ibrahimovo.Bog mu podaruva na na Ibrahim a.s drugi sin so SARA po ime Isak a.s (Ishak) koi bil mnogu pomlad od negoviot brat Ismail a.s. ARAPI I EVREI. Ako Ismail i Isak se sinovi na eden tatko,tie se brakja. Taka decata na edniot brat se "SABRACE" na drugiot brat. "I pred licem drugih on ce stan podici." (Postanak, 16:12) "Zatim izdahnu; umrije i bi pridruzen svojim precima." (Postanak, 25:17) Isakovite deca se bratucedi na Ismailovite. Na slicen nacen Muhammed a.s poteknuva od Izraelcanskite bratucedi,zatoa sto toj e poteklo na Ismail a.s sin Ibrahimov a.s. "PODIGNUCU IM POSLANIKA IZMEU NJIHOVE BRACE" (Pon. zakon, 18:18)

"...I STAVICU SVOJE RIJEcI U NJEGOVA USTA..."

Sto znaci da se stavat moite zborovi vo necija usta ? Koga bi ve ucel jas Arapski jazik koj vam ne vi e poznat i ako vi velam da gi povtoruvate zborovite odkako ke gi izgovoram jas na primer: Kul huvallahu ehad.Allahus-Samed.lem jelid ve lem juled,ve lem jekun lehu kufuven ehad. Neli na ovoj nacin bi gi stavil moite zborovi vo vasata usta ?  OVDEKA PATEM I ZA ONIE KOI NE JA ZNAAT ISTORIJATA KAKO NASTANAL ISLAMOT.  Istorijata ni kazuva deka Muhammed a.s imal 40 godini. Bil vo pesterata,tri milji severno od gradot Mekka.Toa bila 27 nok od Muslimanskiot verski praznik ramazan.Vo pesterata melekot Dzibril mu naredil na negoviot majcin jazik: "IKRE"-Sto znaci "UCI" ili "CITAJ" ili "PROGLASI" ili "RECITIRAJ" Muhammed a.s preplasen i vo svojata zbunetost odgovoril: "Me ene bi kari'in." Sto znaci: "Ja ne znam da citam!" Melekot mu nareduva po drug pat.So isti rezultat. Po tretiot pat Melekot (Angelot)prodolzil:"Ikre' bismi Rabbikellezi halek." Sega Muhammed s.a.w.s svakja ona sto se bara od nego,da povtoruva. I toj gi povtoruval zborovite,onaka,kako sto mu bile staveni vo negovata usta. Ikre' bismi Rabbikellezi halek. 1. citaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara, Halekal-insane min 'alek. 2. Stvara covjeka od ugruska! Ikre' ve Rabbukel-Ekrem. 3, citaj, plemenit je Gospodar tvoj, Ellezi 'alleme bil kalem. 4. koji poucava peru, 'Allemel-insane ma lem ja'lem. 5. koji covjeka poucava onome sto ne zna."   Ova se prvite 5 aeti koi se objaveni do Muhammed s.a.w.s. Odma posle zaminuvanjeto na Melekot,Muhammed s.a.w.s se upatil kon negoviot dom,preplasen i celiot naznoen. Pobaral od negovata zena Hatidza da go pokrie. Koga se smiril,mu objasnal na svojata zena sto mu se slucilo,taka go uverila taa za negovoto pratenistvo koe bilo veke najaveno. Da ne ja dolzam,prodolzuvajki go ovoj razgovor bi ja videle reakcijata na Poslanikot s.a.w.s i negovata naj mala potreba za lazenje.

Da prodolzam so drugo prorocanstvo. I vaka da mi objasnis i ti so dokaz i argument.

Muhammedovoto Iskustvo vo pesterata Hira,poznata kako Dzebelun-nur - Planina na Svetlosta,i negovoto reagiranje na prvata objava,tocno go Ispolnuva drugoto Biblisko prorocanstvo: "ILI KAO KNJIGA KOJA SE DAJE cO-VJEKU KOJI JE NEPISMEN, GOVORECI: cITAJ OVO, JA TE MOLIM, A ON ODGOVORI: JA NISAM UcEN" Ili po hrvatski prevod na biblija: A dade li se kome ko ne zna citati govoreci: "citaj to!" - On ce odvratiti: "Ne znam citati." (Izaija 29:12)

Treba da zaprimetime deka nemalo Arapska biblija vo sestiot vek po hristijanska era,koga Muhammed s.a.w.s propoveduval. Osven toa,toj bil nepismen,neobrazovan. Nitui edno covecko bitie nego poducilo.Nego go ucel STVORITELOT. Ve ma jentiku 'anil-heva. 3. On ne govori po hiru svome- in huve illa vahjun juha. 4. to je samo Objava koja mu se obznanjuje, 'allemehu sedidul-kuva. 5. uci ga jedan ogromne snage." (casni k*r'an 53: 3-5)

Uste edno prorocanstvo: "A ne bude li tko poslusao mojih rijeci, sto ih prorok bude govorio u moje ime, taj ce odgovarati predamnom."

Zarem ne ve plasi ova strasna opomena. TAJ CE ODGOVARATI PRED MNOM. Allah znael deka ke ima luge,koi lesnoumno ke go izmenat noviot zavet (evangelieto) pa mudro se posluzil i vo stariot zavet.

Otvori bilo koe Qur'anska sura (poglavje) od Qur'anot. Sekoe pocnuva so zborovite: "Bismillahir Rahmanir Rahim" "Vo imeto na Boga,Milostiviot,Somilosen" " ... MOJIH RIJEcI, STO IH PROROK BUDE GOVORIO U MOJE IME." Vo cie ime se molat Hristijanite: Vo imeto na otecot,sinot i s.duh.Vo imeto na trojca.

IMA LI NEKOJ STO MOZE NA DRUG DA IM GI PREPISE GORNITE CITATI (PROROCANSTVA) ?? SIMEON ???

Na kogo se odnesuva ova: "POZNACETE IH PO NJIHOVIM RODOVIMA. ZAR SE S TRNJA BERE GROZDJE, ILI S DRAcA SMOKVE? TAKO SVAKO DOBRO STABLO RADJA DOBRIM RODOM. SVAKO STABLO AKO NE RADJA DOBRIM RODOM, SIJEcE SE I BACA U OGANJ. DAKLE: PREPOZNAT CETE IH PO NJIHO-VIM RODOVIMA." (Matej, 7:16-20) ?

Ova: "Ako me volite drzat cete se mojih naredbi, a ja cu se moliti Ocu i On ce vam dati drugog Utjesitelja koji ce biti s vama zauvijek." (14:15-16).

Ova:   "Ali Utjesitelj, koji je duh istine, koga ce Otac poslati u moje ime, potsjetit ce vas svemu sto sam vam govorio" (14:26).

Ova: "Kad vam on, duh istine dodje, vodit ce vas prema potpunoj istini, posto on ne govori od sebe, nego govori ono sto cuje, i reci ce vam o stvarima koje tek trebaju da dodju.'(16:13). 

Na kogo se odnesuvaat ovie citati ?

-------------

Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 15:24
E ova vece e definitivno naucen pristap.Bravo brate Daija,Allah da te nagradi za tvojata trpelivost vo izlaganjeto na ovie dokazi.

Apel do hristijanite:Eve na kakov nacin treba da se vodi replika,zatoa sega dobro promislete sto ce mu odgovorite na Daija,ve molam toa da bide replika so dokazi(ako gi imate),a vo nikoj slucaj ne posegnuvajte po navredi i povrsno komentiranje.Vodete konstruktivni i argumentirani debati.

-------------

Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 15:45

Mojsej, kako I Muhammed bil proizvod na tatko I majka, sto ne e slucaj so Isus, koj bil roden samo od majka.

Mojsej se ozenil I imal deca, isto kako I Muhammed, sto nema slicnosti so Isus koj ne si ja dovrsil misijata.

Mojsej umrel na zemjava Isto kako I Muhammed, a Isus bil vozdignat pred negovata smrt.

Епа ете тука сам си кажваш..Не морам да објаснувам ама баш ништо во твојот понатамошен пост..Како можи да се роди дете без татко??Чудно е тоа нели???САМО ОД МАЈКА!!Значи само со тоа се докажува КОЈ Е БОГ!!Не треба повеќе ништо да докажувам , сам докажа дека Исус е ЧУДО, дека се родил без татко??Ако, ќе речеш пејгамери се со Мухамед, а како се родил тој со татко и со мајка??И Исус така ќе беше роден!!Стварно, Исус дури беше жив не рече дека е тој Самиот Бог!!Ама со воскресението ни докажа Кој е и Што е!!Пишуваш дека Исус бил ВОЗДИГНАТ пред својата смрт!!ЗАРЕМ ТРЕБА ПОГОЛЕМ ДОКАЗ КОЈ БИЛ ИСУС???Сам пиша...

-------------

Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 17:49
A Bog veli vo Ku ranot: A primerot na Isus e ist so primerot na Adam. Koga Toj kje rece: Bidi! - toa biva!

Zatoa ne se zaletuvaj!

Isus bil vozdignat na neboto kaj Boga pred negovata smrt, sto znaci deka e ziv i ne umrel nikogas, a kamo li pa stanal bog!

Toj ne e umrel! A?

Bil covek, jadel, piel, spiel, odel vo wc, se molel.... komu? Sebe si?

-------------

Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 18:50

A Bog veli vo Ku ranot: A primerot na Isus e ist so primerot na Adam. Koga Toj kje rece: Bidi! - toa biva!

Zatoa ne se zaletuvaj!

Isus bil vozdignat na neboto kaj Boga pred negovata smrt, sto znaci deka e ziv i ne umrel nikogas, a kamo li pa stanal bog!

Toj ne e umrel! A?

Според писанијата бил СИН БОЖЈИ ако не ти е јасна неговата земјена мисија земи прочитај нешто саглам веке неколку пати ти кажав едуцитај се со веродостојни материјали колку толку признати во светот а не се школувај по интернет особено не на википедија кај што и ти самиот можеш да напишеш било што иако си неписмен за таа работа што сакаш да ја кажуваш по твое.

Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 19:10

Zatoa ne se zaletuvaj!

Toj ne e umrel! A?

Според писанијата бил СИН БОЖЈИ ако не ти е јасна неговата земјена мисија земи прочитај нешто саглам веке неколку пати ти кажав едуцитај се со веродостојни материјали колку толку признати во светот а не се школувај по интернет особено не на википедија кај што и ти самиот можеш да напишеш било што иако си неписмен за таа работа што сакаш да ја кажуваш по твое.

Filipe,tvojov post navistina ne zasluzuva nikakov komentar! Otkoga jas sum ovde na forumov ne vidov nieden tvoj osvrt po odredena tema,tuku se nesto prigovaras,dofrluvas itn.Primerot na Daija e urnek po koj treba site nie da diskutirame na forumov. Daija mnogu profesionalno i na visoko nivo debatira,so dokazi,citati i so se ona sto e potrebno za edna vakva diskusija.I ti sega zaprimetuvam pak pocna so navredi.Verovatno toa go pravis poradi toa sto ti nemas drugi argument sem jalovo napadjanje.Ti nemas zdrav intelekt so koj mozes da se sprotistavis nekomu.Ednostavno posegas po ona,sto duri i na decata im e smesno.Izvini Filipe,no,tvojata inteligencija me tera da te prasam nesto:KOLKU SE DVA PLUS DVA?

-------------

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 19:35

Luka 3.38)… Adam koj shto beshe Sinot Bozji

(Psalmi 2. 7) za da ja objavam odlukata Gospodova: Gospod Mi rece (David): „Ti si Moj Sin, JAS DENES TE RODIV.”

(Ishod 4 red 22) A ti kazimu na faraonot: Vaka veli Gospod: Izrail e MOJOT PRVORODEN SIN.

(Eremija 31 red 9) Tie otidoa so solzi, Jas, pak, ke gi vratam so uteha, ke gi povedam pokraj      potoci so vodi, bideki Jas sum Otec na Izrail, i Efrem e Mojot PRVORODEN

Spored pisanijata i ovie Bile sinovi Bozji, pa negi slavite kako Isus, zashto????

Bog vi vika vo Biblijata deka go RODIL NA DAVID, NA EFREM, NA ADAM, NA IZRAL.... pa zashto negi slavite kako shto go slavite Isus????

Do koga, do koga???
do koga ke trae ova dodeka nekoi luge svatat deka toa e nacin na obrakanje na Evreite za bozjite glasnici, za lugeto bliski do Boga, Metaforicki opishana terminologija e zborot "sin Bozji"

Kazimi kako, na koj nacin Bog bi rodil sin??????

-------------

Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 19:44

добра вечер ...

темата е дали христијанството и исламот има допирни точки ...

Има само една допирна точка ...
сите "патуваме" во еден правец ...

на крајот ... сите патишта ке се спојат во еден ...

кога не се знае ...

може по некој милион години ...
може утре ...

ама еден ден тоа и ќе биди ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 19:57
Пак ке кажам Ефендија дека никого не сум навредил ако сум сторил нешто такво дај наведиго ти се молам не ми шетај одоколу ко ќор без стап.
Вашето незнаење за Христијанската религија е апсурдно и пишувате глупости кои ме навредуваат како христијанин и не само мене него сите останати а бидејки сте муслимани немате право да ја искривувате Христијанската вера.
Не сум напишал ништо искривоколчено за вашата вера така да ве замолувам да не пишувате ни вие за нашата бидејки навистина несте достојни за тоа. Ако имате нешто да кажете за вашата а ние за нашата вера со цел да ги увидиме допирните точки како што ни налага темата за да продолжиме со постови на истата.
За мојата интелегенција не си ти тој што треба да каже има афторитетни установи за таа работа каде што многу пати сум добивал пофалници такада не си достоен и за тоа да коментираш.

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 20:09

Luka 3.38)… Adam koj shto beshe Sinot Bozji

(Psalmi 2. 7) za da ja objavam odlukata Gospodova: Gospod Mi rece (David): „Ti si Moj Sin, JAS DENES TE RODIV.”

(Ishod 4 red 22) A ti kazimu na faraonot: Vaka veli Gospod: Izrail e MOJOT PRVORODEN SIN.

(Eremija 31 red 9) Tie otidoa so solzi, Jas, pak, ke gi vratam so uteha, ke gi povedam pokraj      potoci so vodi, bideki Jas sum Otec na Izrail, i Efrem e Mojot PRVORODEN

Spored pisanijata i ovie Bile sinovi Bozji, pa negi slavite kako Isus, zashto????

Bog vi vika vo Biblijata deka go RODIL NA DAVID, NA EFREM, NA ADAM, NA IZRAL.... pa zashto negi slavite kako shto go slavite Isus????

Do koga, do koga???
do koga ke trae ova dodeka nekoi luge svatat deka toa e nacin na obrakanje na Evreite za bozjite glasnici, za lugeto bliski do Boga, Metaforicki opishana terminologija e zborot "sin Bozji"

Kazimi kako, na koj nacin Bog bi rodil sin??????

Затоа што тие се негова творба а Исус е негов СИН.

Преку Адам доаѓаат сите останати а како што кажав тој божја творба од создателот а Исус го зачнува во утробата на Богородица и ние го славиме бидејки неговата мисија на земјата била да Господ преку него ги просветли и исчисти од гревови луѓето што тоа неможеле да го направат горенаведените.

Пофалба од мене поради овој пост Sahih Bukhari бидејки цело време се трудев да кажам дека вака треба да се одвиваат постовите во кои нема да има навреди за да може да се дискутира.

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 20:46

Пак ке кажам Ефендија дека никого не сум навредил ако сум сторил нешто такво дај наведиго ти се молам не ми шетај одоколу ко ќор без стап.
Вашето незнаење за Христијанската религија е апсурдно и пишувате глупости кои ме навредуваат како христијанин и не само мене него сите останати а бидејки сте муслимани немате право да ја искривувате Христијанската вера.
Не сум напишал ништо искривоколчено за вашата вера така да ве замолувам да не пишувате ни вие за нашата бидејки навистина несте достојни за тоа. Ако имате нешто да кажете за вашата а ние за нашата вера со цел да ги увидиме допирните точки како што ни налага темата за да продолжиме со постови на истата.
За мојата интелегенција не си ти тој што треба да каже има афторитетни установи за таа работа каде што многу пати сум добивал пофалници такада не си достоен и за тоа да коментираш.

Ajde de Filipe,zosto lutina vo tvoive postovi.Smiri se malce,zarem ne gledas kako brat Daija i brat Buhari fini dokazi ti naveduvaat od Biblijata,mesto da se nerviras,ajde ZAFATI SE ZA RABOTA! -Pocni del po del,pasus po pasus,prokomentiraj,sprotistavi se,daj kontra argumenti,ako gi imas!Zarem ne gledas deka nie kazuvame i za nasata i za vasata vera,nie ovde raspravame vrz baza na argumenti,a ne vrz baza na:rekla-kazala.

P.S. Za da ja opravdas tvojata inteligencija,malce pointeligentno repliciraj na nasive postovi,posto ocigledno me naveduvas pak da zaklucam deka:NE SAMO STO NEMAS POIM OD ISLAMOT,TUKU ZA ZAL NEMAS POIM NI OD HRISTIJANSTVOTO!
A za ona 2+2 kolku se?,ne zameravaj ako tie tesko,eve ce ti ja poednostavam rabotata: 1+1= ?

-------------

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 20:58
Originally posted by efendija efendija напиша:

Ajde de Filipe,zosto lutina vo tvoive postovi.Smiri se malce,zarem ne gledas kako brat Daija i brat Buhari fini dokazi ti naveduvaat od Biblijata,mesto da se nerviras,ajde ZAFATI SE ZA RABOTA! -Pocni del po del,pasus po pasus,prokomentiraj,sprotistavi se,daj kontra argumenti,ako gi imas!Zarem ne gledas deka nie kazuvame i za nasata i za vasata vera,nie ovde raspravame vrz baza na argumenti,a ne vrz baza na:rekla-kazala.

P.S. Za da ja opravdas tvojata inteligencija,malce pointeligentno repliciraj na nasive postovi,posto ocigledno me naveduvas pak da zaklucam deka:NE SAMO STO NEMAS POIM OD ISLAMOT,TUKU ZA ZAL NEMAS POIM NI OD HRISTIJANSTVOTO!
A za ona 2+2 kolku se?,ne zameravaj ako tie tesko,eve ce ti ja poednostavam rabotata: 1+1= ?

Мислам дека се помиривме или грешам.
Да продолжиме без навреди ок.
Верувам дека знаеш колку се 2+2 и 1+1 па нема да ти кажувам.

Морам ли да ги наведувам пасусите и стиховите ако ја има некој читано ке знае што зборам.

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 21:02
Vo pravo si,se pomirivme.Eve gi povlekuvam prasanjata! I ti se izvinuvam ako se pocustvuva navreden.

Vo interes na verodostojnosta na nekoe mislenje ili tvrdenje,pozelno e da se naveduvaat pasusite i citatite,za da mozeme polesno da se snajdeme.

-------------

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 21:02
На крај краева ако си ги читал моите постови ке видиш дека јас сум за историски докажаната вистина и без навреда за сите верници верите ги сметам за невистинити.
Во секој случај за Христијанската вера имам разговарано со многу тврдоглаво убедени верници кои кога ке кажат нешто што знаат се прскам од смеа бидејки повеке е смешно отколку како што е во верата.

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 21:07

На крај краева ако си ги читал моите постови ке видиш дека јас сум за историски докажаната вистина и без навреда за сите верници верите ги сметам за невистинити.
Во секој случај за Христијанската вера имам разговарано со многу тврдоглаво убедени верници кои кога ке кажат нешто што знаат се прскам од смеа бидејки повеке е смешно отколку како што е во верата.

Eve ajde jas da te prasam nesto,KOJA E SPORED TEBE TAA ISTORISKI DOKAZANA VISTINA?

-------------

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 21:13
Имам напишано негде во КОНТРАДИКЦИИ ЗА БИБЛИЈАТА.
Побарај ке најдеш ако не ке пишам пак ама немој сеа те молам.

Што се однесува до пасусите немам библија при рака а сигурно не сум ги запамтил на памет да ги знам.

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 21:20
Filip batka, e stvarno nemozam da te deshifriram....

Ednash kazuvash deka ne veruvash vo religii, od druga strana prisrasno mi objasnuvash za Isus deka Bil Bozji sin, bideeki e roden samo od Majka, nema tatko!,spored edni Tatkoto e "drvodelecot Josif spored drug e Bog", a ja ti dadov citati kade se veli deka Bog ima i drugi sinovi, no ete ti miluvash da kazesh deka Isus ne e takov on e poseben, pa brat ako odime po taa logika, Adam e najverodostojniot Bozji sin, one e licno od Boga stvoren!!!

Ne mi odgovori brat kako Bog go rodil na Isus?????
Kako, kako???? Mozesh li dami dadesh mislenje brat? Svatime shto ti vikam : KAKO BOG GO RODI NA ISUS????

Mir ke ima sekogash na Forumov, dodeka nese pojavat mali simo i blagorodna!

Oni koristat primitivni raboti i celta im e ocigledna: Omalovazuvanje,ili kritikuvanje na Islamot. Brat veruvaj deka nie znaeme poveke za Biblijata odkolku vie za k*ranot, no ne postavuvame citati na takov nacin,te. davame nashe mislenje ili objasnuvanje, pa nemora site da se slozat so toa mislenje, sekoj si ima slobodna volja pa neka prifati shto saka.

-------------

Датум на внесување: 06.Јануари.2008 во 21:36

Filip batka, e stvarno nemozam da te deshifriram....

Ednash kazuvash deka ne veruvash vo religii, od druga strana prisrasno mi objasnuvash za Isus deka Bil Bozji sin, bideeki e roden samo od Majka, nema tatko!,spored edni Tatkoto e "drvodelecot Josif spored drug e Bog", a ja ti dadov citati kade se veli deka Bog ima i drugi sinovi, no ete ti miluvash da kazesh deka Isus ne e takov on e poseben, pa brat ako odime po taa logika, Adam e najverodostojniot Bozji sin, one e licno od Boga stvoren!!!

Ne mi odgovori brat kako Bog go rodil na Isus?????
Kako, kako???? Mozesh li dami dadesh mislenje brat? Svatime shto ti vikam : KAKO BOG GO RODI NA ISUS????

Mir ke ima sekogash na Forumov, dodeka nese pojavat mali simo i blagorodna!

Oni koristat primitivni raboti i celta im e ocigledna: Omalovazuvanje,ili kritikuvanje na Islamot. Brat veruvaj deka nie znaeme poveke za Biblijata odkolku vie za k*ranot, no ne postavuvame citati na takov nacin,te. davame nashe mislenje ili objasnuvanje, pa nemora site da se slozat so toa mislenje, sekoj si ima slobodna volja pa neka prifati shto saka.

Пак ке ти кажам : тоа дали верувам или не верувам не е битно , битно е дека сум имал интерес за изнаоѓање на вистината а вистината која е докажана вели секако само не како што вели религијата. Постојат пишани документи од Римското ц. кои ги воделе секој ден а особено кој и зошто бил распнат кој и какво дело има направено.

Со самото тоа што наведуваш пасуси предпоставувам дека имаш примерок од христијанско свето писмо ако е така прочитај го убаво но сепак треба да ти објасни некој христијанин кој е кој и кој е што во таа библија бидејки со самото тоа што ме прашуваш како бог го родил исус ти ми кажуваш дека не си ја прочитал или не ти е јасно или имаш читано само делови.

За вашите односи со членовите што ги наведе неможам да ти помогнам единствено можам само за мене да одговарам.

Датум на внесување: 07.Јануари.2008 во 09:18
Momce, kolku i da sakas, demek, preku naucni dokazi da zboruvas za vistinitosta na nesto sto nastanalo stotici godini podocna (hristijanstvoto), slabo ti ide, oti mnogu malku se sluzis so argumenti...pa i istoriski....a kamo li verski....

-------------

Датум на внесување: 08.Јануари.2008 во 22:20

Momce, kolku i da sakas, demek, preku naucni dokazi da zboruvas za vistinitosta na nesto sto nastanalo stotici godini podocna (hristijanstvoto), slabo ti ide, oti mnogu malku se sluzis so argumenti...pa i istoriski....a kamo li verski....

Доказите и аргументите се строго чувани во ВаТикан и тоа од најдобрите луѓе на Швајцарската гарда поради зачувување на вистината далеку од популацијата.

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk