|
Перцепција на реалноста |
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Автор | ||
R-C-F
Сениор Регистриран: 22.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 368 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
sakas da kazes deka denes celiot moderen svet ja znae ovaa teorija koja ja kazuvas pa i taa gi pravi idealni no jas bi rekol deka nad 90 posto od naselenieto poim nema od filozofija a kamoli ova da go razbere ti sto go pisuvas
sto znaci deka ova teorija ne e unirvealna pa zatoa se bara univerzalnta teorija koja ja koristat pogolemiot del na lujdze inaku pri slucaen kontakt po ulica so edna postara zena doznav deka ona misli deka denes najvazno e da znaes da se stitis od sekogo sto mislam sakase da rece i od samiot sebe sto e cist apsurd |
||
M O J O T I Z B O R E I S L A M N E K A E I V A S
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Epa, taka e R-C-F, istorijata ni pokazhuva deka odsekogash najgolemiot broj lugje ne go znaele onoa sto bilo posledno chovechko osoznavanje na nashiot svet. Potochno, ne gi znaele nitu osnovnite sekojdnevni neshta, kako sto ne gi znaat nitu denes...
No toj fakt ne go namaluva ili negira osoznaenoto. Ostanuva do samite lugje da se zainteresiraat i da go doznaat. Vprochem, taka bilo sekogash. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Anthony
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3379 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne naprotiv mnogu mal broj lugje go razbiraat univrzumot i imaat predstava za nego. Univerzalnosta na edna teorija ne doagja od brojot na lugjeto sto ja razbiraat. Na vremeto lugjeto si mislele deka zemjata e centar na univerzumot, deka sonceto se vrti okolu zemjata i deka zemjata sekako e raman plocha. Na eretskata pomisla deka mozebi e topka site se gazele od smea i go prashuvale glupaviot koj tvrdel deka e topka -"ako e topka zoshto lugjeto vo Kina ne pagjaat nadolu , a?" "Koj ti ja dal taa glupava ideja, a?" "Gjavolot, neli?!?" I taka posle toa palele eden golem ogan za da go izgorat veshterot koj tropal gluposti, i dodeka gorel siromashkiot si pravele zurka i mu dofrlale "eheej ako e topka odletaj sega - haaaa, ha , ha, ha " i prodolzuvale da se gazat od smeenje Ete kolku za univerzalnosta na teoriite. |
||
It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
||
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не знам каква врска има перцепсијата со црните дупки во вселената. Перцепцијата е субјектива и е условена од моментното расположение. Ако ме боли заб и гледам во небото тоа ќе ми се чини облачно, иаоко сонцето силно свети и има едвај неколку облачиња на него. Ако ми се случили нешто убаво и во грдото ќе откријам поголем процент на естетика. Впрочем, кога сите би персципирале објективно, не би имало судир на мислења. А секој судир на мислења создава движење, а без движење нема откритија, нема напредок.
|
||
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Rabotata e sto ne postoi objektivna percepcija. Percepcijata sekogash e subjektivna i zavisi od limitiranosta na nash*te chula ili intrumenti.
Zatoa za nas svetot e samo onoa sto mozheme da percepirame i percepiranoto e nashiot svet. Ne sakam da dolzham natamu, no sakam da posocham deka najinteresniot del koj sledi kako posledica od toa e deka nie go kreirame nashiot svet i svetot kako takov ni vozvrakja nazad modelirajki ne nas. Toa e kako da se gledame vo ogledalo. Trite osnovni neshta: nie kako nabluduvach, svetot kako predmet na nabljuduvanjeto i samiot proces na nabluduvanje se vsushnost edno isto. Ako sakate, toa e trojstvoto, edno i edinstveno, nedellivo i vechno. Изменето од Messenger - 06.Јануари.2008 во 19:34 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
поздрав Anthony тука marco_antony pravilno anthony ... многу слично пишуваме ... те поздравувам ... реалноста је перцепираме преку петте сетила и шестото сетило ... интуицијата или шестото чуло или колективната свест ... но сепак да указам дека не е светот онаков како што го гледаме ... 1. со очите гледаме нешто ... до три димензии ... 2. со допир ... нешто што не е претерано ладно да не смрзниме или претерано жешко да не изгориме ... 3. слушаме ... нашите уши имаат спирална форма ... која не е случајна ... но слушаме од некоја ниска фрекфенција ... до некоја висока ... ама што е со пониските ... или со повисоките фрекфенции ... кучето слуша поголем распон на фрекфенции од нас ... ниските фрекфенции ги користат китовите за муабетенје ... а високите фрекфенции лилјакот ... заот лилјаците летаат и не се судруваат ... користејки ги ултра звучните сонари ... 4. мирис ... со носот разликуваме многу различити миризби ... но не се секако сите можни ... 5. вкус .... осекаме благо , солено , љуто , горко ..... но може има и нешто плус ... 6. шестото чуло ... интуицијата ... од тамо нашиот ум влечи податоци ... и ја осеќа реалноста ... но скратена реалност ... многу работи ни остануваат не прецепирани ... и плус умот ... не разбира линеарен текст ... не работи на тој начин ... туку со клучни зборови ... и асоцијации на тоа ... затоа и јас пишувам вака кратко ... да ја избегнам линераноста колку може ... |
||
PARADISE MACEDONIA
|
||
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
па тоа и јас го тврдам - светот е таквов како што ние го гледаме. Шест милијарди луге на светот, шест милијарди перцепирања и доживувања. |
||
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
||
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
SE SOGLASUVAM MAJSTORCE NE POSTOI APSOLUTNA OBJEKTIVNA REALNOST. I DOBRO E STO E TAKA! TOA E VSUSNOST NASIOT DAR I BLAGOSLOV: DA SELEKTIRAME STO I KAKO KE PERCEPIRAME ... TAKA NIE SE OBLIKUVAME, TAKA JA OBLIKUVAME OKOLINATA, LUGJETO, ZIVOTOT OKOLU NAS. SOZDAVAME POEZIJA! I AKO NA KRAJOT DOBIEME APLAUZ OD PUBLIKATA, MOZE DA SE POKLONIME, DA POGLEDNEME VO SEBE I DA KAZEME:"MISSION COMPLETED!!!"
|
||
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
||
aurelianus
Сениор Регистриран: 29.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 202 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
DA SELEKTIRAME STO I KAKO KE PERCEPIRAME ... TAKA NIE SE OBLIKUVAME, TAKA JA OBLIKUVAME OKOLINATA, LUGJETO, ZIVOTOT OKOLU NAS. ...значи ли ова да си создаваме свет...само за нас,вон реалниот? |
||
8"
|
||
kejt-d-grejt
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
DA, PA NIE I SI SOZDAVAME SVET SAMO ZA NAS. SEKOJ OD NAS RAZLICNO. TOA GO PRAVIME SITE I SEKOJDNEVNO.
"REALNIOT???" - KOJ E TOJ???????
TAKOV NE POSTOI
|
||
|
||
aurelianus
Сениор Регистриран: 29.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 202 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Затоа и луѓето не можат да се согласат во многу ставови и мислења,баш поради тоа што секој си гледа како му одговара!!!Јас не мислев на идеален свет..меѓутоа мора да се има приближна ,реална слика...верувајте подобро ќе биде!!!
|
||
8"
|
||
sensei
Сениор Регистриран: 31.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 2005 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ako ne postoeshe apsolutna realnost ne ke mozevme da imame megjusebna interakcija i ke ziveevme vo paralelni svetovi.
so samoto toa sto sme del od eden koordinaten sistem spored koj se merat nekoi fizicki velicini realnosta e apsolutna. Sekoja ponatamosna relativizacija e od pobudi za olesnuvanje na sopstvenata sovest. Изменето од sensei - 06.Јануари.2008 во 23:33 |
||
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
||
kejt-d-grejt
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
NIE ZIVEEME VO RAZLICNI SVETOVI - ZATOA SEKOJ SO SEKOGO NE MOZE DA SE DOPRE I TOA NEMA NIKAKVA VRSKA SO SOVEST I SO NEJZINO OLESNUVANJE...KOJ SPOMNA SOVEST??????? KOGA BI POSTOELA APSOLUTNA REALNOST - TOGAS BI POSTOEL 1 POGLED NA PABOTITE, ZNACI I 1 VISTINA.
TOGAS NE BI POSTOELE RAZLICNI MISLENJA, SPROTIVSTAVENI STAVOVI, BI NEMALO "VELELEPNI" SUDSKI PALATI I SUDII SO PERIKI
|
||
|
||
sensei
Сениор Регистриран: 31.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 2005 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
tocno ne moze sekoj sekogo da dopre, no postojat lugje koi mozat da doprat sekogo. ako trgnuvame od dopiranjeto, toa ti e dokaz za apsolutna realnost.
Edna vistina postoi. So samoto toa sto postoi edna priroda, edno covestvo, znaci deka postoi edna vistina. A lugjeto so svojata nesovrsenost taa vistina ja iskrivuvaat i se odalecuvaat od bozjiot pat. I tokmu taa svoja nesovrsenost ja pokrivaat i baraat alibi za nea so toa sto tvrdat deka apsolutna vistina ne postoi. Mislam deka grd e zivotot vo koj ja nemas spoznaeno vistinata, ednata svetlina, i ne se dvizis kon nea. Togas zivotot e besmislen i nema nadez. |
||
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
||
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |