|
ХРИСТИЈАНСТВО И ИСЛАМ-ДОПИРНИ ТОЧКИ? |
Внеси реплика | страница <1234 8> |
Автор | ||
5ko
Нов член Регистриран: 07.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 13 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас сум православен христијанин и сакам да ги почитувам разликите не сум многу добар познавач на овие теми но сакам да знам зошто муслиманите слават и христијански празници како НОВА ГОДИНА, ВЕЛИГДЕН, ЃУРЃОВДЕН и мислам дека во с.Света Петка селска слева е истата.
|
||
mudzahid
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 818 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Prvo znaj deka muslimanite ne slavat hristijanski praznici, odnosno ne im e dozvoleno da slavat, bidejki nie si imame svoi praznici, a onie koi go pravat toa, go pravat poradi nedovolno poznavanje na svojata religija.
|
||
mali simo
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 1132 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ај вака - едно прашање: зошто ако тврдите дека муамед е последен пратеник од едниот Бог, не ги славите како празници( а славите празници) делата на ,,неговите предходници,, кога веќе пишува во к*ранот за Христос итн.. зошто не го славите еве да речеме некој старозаветен пророк- наместо к*рбан да правите- зошто знаеме дека Бог не сака жртви.???? |
||
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
||
Sahih Bukhari
Сениор Регистриран: 05.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 389 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ajde za posleden pat kete zamolam da vnimavash kako pishuvash!!!! i perkini da se blamirash so cel nekogo da navredish koga pishuvash: moamed, ili mene mi se obrakash so sakip, mislam ova nedolikuva ni na dete od 5 godini, ednostavno e sramno za celoto hristijanstvo da se ima covek pripadnik na taa religija kako tebe!!!
Vtoro, od edna strana nego priznavas islamot a od druga strana pak tvrdish deka treba da slavime "Hristijanski" praznici zashto k*ranok go priznava Isus kako Bozji glasnik, mislam ova e Apsurd, i sekoj koj ke te procita ke svati vo koj rang na luge pripagash! Ke ti kazam, deka i praznicite koi vie gi slavite ne vi gi nareduva biblijata, tuku sami si gi izmisluvate, svet ovoj svet onoj... dali Isus gi slavel tie "svetci" ????? lele be tolku li ne ja poznavash Biblijata? k*rbanot... ne se zrtvuva za Boga, tuku e cin nareden od Boga kako milosrdie, a mesoto od zaklanoto zivotno se rastura na rodnini prijateli, siromavi a mal del se cuva i za svojata familija ako istata ima potreba od toa. Znaci kratko receno k*rbanot e cin nareden od Boga do vernicite, i toa onie koi se finansiski vo moznost da kupat edno tele, ili ovca, ili kamila... i edena redica na dozvoleni zivotni za ovoj cin, i da gi nagostat onie koi nemaat moznost da si go dozvolat toa. Milosrdie, ali za zal vo tvoite oci seto ova e ..... postavisi zbor koj ti pasira! Slavite Bozik, a zashto negi prashas Hristijanite unitarijanci, oni ke vi kazat za kakov praznik go smetaat Bozik..... Cisto paganski praznik, pa sega koga vie samite neznaete dali e ispravno ona shto go slavite, ste nashle nas da ne prekoruvate zashto nesme slavele, ednostavno ke ti kazam deka nie ja sledime Vistinata, i toa shto ni naredil Muhammed s.a.v.s a vie ne sledite toa shto vi naredil Isus, tuku si izmislivte milion praznici i svetci pa si gi slavite sekoj den, sekoja vi cest! A ti batka, kolku i da imash zashtita od moderatorkata da si pishuvash shto sakash po forumov, veruvaj ke ti dojde i tebe denot!!! |
||
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
||
Sandokan
Група Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 47 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nemoze da se iznacudam na tolerancijata sto ja baraat nekogas.Slobodno poglednete go snimokot na intervjuto sto go ima dadeno ovaa amerikanka i so sto nejzinite roditeli mnogu ke se gordeat.
Bas bi me interesiral i stavot na moite komsii hristijani po ovoj povod?? http://www.liveleak.com/view?i=917_1181320314 Изменето од connected - 02.Јануари.2008 во 19:16 |
||
Delux
Нов член Регистриран: 30.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 13 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dopirni tochki pomegju Hristijanstvoto i Muslimanstvoto, i drugite religii e deka chovekot e duhovno bitie.
Ne deka chovekot ima dusha. Tuku deka toj e dushata - "Jas". Samo na razlichni nachini zboruvaat i so razlichni sveti lugje, koi samite pripadnici na nekoi religii si gi pochituvaat. |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
[QUOTE=Sandokan]Nemoze da se iznacudam na tolerancijata sto ja baraat nekogas ,Slobodno poglednete go snimokot na intervjuto sto go ima dadeno ovaa amerikanka i so sto nejzinite roditeli mnogu ke se gordeat.
Bas bi me interesiral i stavot na moite komsii hristijani po ovoj povod?? http://www.liveleak.com/view?i=917_1181320314[/QUOTE] Momce, nemoj da se cudis na toa sto NEKOI baraat tolerancija...sfati go toa deka seuste ima ostanato hristijanski dusi na ovoj svet, koi nikako nesmees da gi navreduvas stavajki gi vo ist kos so americkite krstonosci...ne se sto nosi krst moze da se narece hristijanin.
Toa slobodno mozam da go kazam za amerikancite...Nivniot lud pretsedatel i pastor! uste se pravda so toa deka dobil vizija da go napadne Irak! Toa ti e tebe hristijanin? Vizija dobil-ama od kogo bila-kazuvaat posledicite od pustosot sto go napravi, ne samo vo Irak, tuku sekade kade stapnaa. Mnogu zulumi se napraveni vo ime na hristijanstvoto, a ovaa k*rva ne e edinstvena. Abu Graib, siluvanjata vo Irak, s'skanje na sunite i shiite...
Ako sakas da diskutiras-razgranici prvo sto e HRISTIJANIN a sto ispran mozok koj napaga nevini narodi, gi doveduva do pitacki stap pa posle im deli biblii. Toa se gavoli. Ne ste odbrale bas dobri pretstavnici na hristijanstvoto kako primer za sporedba.
A temata koja ja postaviv e dali ima ili nema dopirni tocki megu dvete religii.
Изменето од connected - 02.Јануари.2008 во 19:16 |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Delux
Нов член Регистриран: 30.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 13 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Страмота што внесувате секакви линкови кои немаат врска со темата.
Страмота што без да ги погледнете линковите кои јас ги внесов кажувате свои работи од памет без никакво знаење за она што го кажувате. Навистина страмотно е вашето однесување. |
||
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Brate, ne stram, tuku sram!
A toa im nedostasuva vo izobilstvo!!!
|
||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
||
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За она што го правиме имаме аргумент!
Отвори ја Библијата, која ја немам при рака, па најди го цитатот за обрежување и ку рбан, и на крајот Бог вели дека тоа е завет меѓу Бог и Авраам и неговите следбеници до Судниот Ден!
Ако е тоа така, тогаш барај си ја грешката во п....славието, а не кај нас.
Муслиманите го сметаат Исус, Мојсеј, Авраам и сите други пратеници како и Мухаммед, па не слават паганштини к`о вас со огнови, парички, маски, коледе урлања и сл. дивјаштва.
Муслиманите слават два Бајрами, Го слават и неделниот ден Петок - Џума.
А тие кутри луѓе што носат муслимански имиња и слават каурски пагански празници, тоа го прават или од незнаење или од свои неисламски причини, што значи, дека не мора да бидат муслимани ако имаат муслимански имиња.....
|
||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
||
MAKEDON-FILIP
Сениор Регистриран: 29.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 731 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Двете вери се создадени со цел:
1. Христијанството како што пишав некаде го создал Конатантин со цел за опоравување на римското царство и полесно владеење со истото. 2. Муслиманството е создадено за собирање на поголема човечка сила со што се добивало моќ за превласт во јужноазиските територии. - Овие цели се негативни цели на двете вери во кои луѓето се оштетена и изманипулирана страна. - Секако дека во нив има и позитивни работи како што кажа некој погоре дека во Муслиманството се колат животни од побогатите и се дава на сите а особено на сиромашните. Па истото за цел го има и христијанската црква во која се носат разни производи :зејтин леб пари и др. кои се оставаат таму а потоа се делат на оние ки немаат. - Е сеа колку тоа се почитува заклучете сами. Без разлика дали ова ви се допаѓа или не ама треба да си ги отворите очите и да ја согледате вистината и веродостојноста на било која вера. Лично мене не ми се допаѓа одсекувањето на дел од телото како во муслиманството бидејки ако требало тој дел да го нема ке го немало нели. Делот око за око кој го применуваат муслиманите. Нова година не е верски празник - за тој што го навел погоре! Бадник и Божик не се пагански празници! Леб со паричка кршел Исус на тајната вечера и пиел црвено вино првото е неговото тело а второто негова крв. И на крајот на краиштата и во двете вери постои јасен знак триаголник со око во него а тоа представува знакот на сонцето-БОГ(отец) , кој ни дава живот а животот е три две и тоа: Светлина-Син и Топлина-Свет дух и се вика: Во името на Отецот(Сонцето) и Синот(Светлоста) и Светиот дух(Топлината) АМИН |
||
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Prvo, ni da lazes ne znaes.
Vtoro, trojstvo i paganstvo naogjas samo kaj hristijanstvoto.
Treto, Site tie praznici se paganski, i se sto e ne monoteisticko vo edna raka se smeta kako paganstina!!! Pa tuka e i tvoeto soncencencence.....
|
||
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Bozic i Veligden ne se paganski praznici-vo nikoj slucaj, no se dva najgolemi i najvazni hristijanski praznici, so Bozic go slavime raganjeto na nasiot Spasitel, a so Veligden-pobedata nad smrtta.
No pita so paricka veruvaj ne krsel Isus na tajnata vecera.
Palenjeto ognovi i te kako e paganski obicaj-zaostanat od vremeto na politeizmot, arno ama idi ti pa ubedi gi lugeto, i koga doslo hristijanstvoto na ovie prostori, ovoj paganski obicaj ne se iskorenil pa sega demek, ne go slavime bogot na sonceto no Onoj sto go sozdal...Napomenuvam-VISTINSKITE HRISTIJANI NE PALAT OGNOVI I NE SE PIJANCAT I NE GNETAT KO NENORMALNI NA TIE GAGA MAALSKI OGNOVI.
Vo maalovo me gledaat kako najgolem eretik samo zatoa sto ne im se pridruzuvam na tie ognovi. Ama idi kazi mu ti tamu na nekoj dedo deka ne smee taka, oci ke mi iskopa. I popovite si se krivi za toa.Eden pop toa go kaza na tv, veli da ostatok od paganstvoto ama znaete se pertopilo pa sea go slavime Stvoritelot a ne sonceto. ajde be...
Odam na grobista i gleam deca (glavno albancinja prodavaat nekakvi granki so lisja od orev) a bese taka Pentakost (Duhovden)
I edna baba ja prasuvam sto e ova zosto i kako a ona veli epa taka trebit, se vikaat dusite se mete grobot. Mene kosava-u vis. Otidov na grobot, i go prasav popot abe pope sto e ova so grankive? A on mene: Pa Toa se simboli na plamenite jazici koi se spustile vrz ucenicite hristovi na duhovden.
Mi dojde da vrishtam.
Uste edna paganstina / nepoznataat baba najjasno mi ja kaza) a koja vo nemoznost da se iskoreni-dobila novo objasnenie. Ete toa e paganstvo.
I pagani se tie koi dozvoluvaat vakvi raboti da navleguvaat vo nasata ubava vera.
I daj makedon smeni go toa avatarot uplav me faka Изменето од maria_magdalena - 31.Декември.2007 во 14:24 |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Внеси реплика | страница <1234 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |