|
Станете попаметни во рок од една недела |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 31.Декември.2007 во 11:50 |
Правејќи "ментални вежби" како решавање крстозбори, играње
Sudoku или туширање со затворени очи може да ве направи 40% попаметни
во рок од седум дена, се вели во едно истражување на BBC.
Ова тестирање наречено "Станете попаметни во рок од една недела" се базира на верувањето на научниците дека правејќи едноставни промени во нашиот животен стил може многу да придонесе за тоа како вашиот мозок функционира. Тестирањето пронајде дека комбинација од техники фокусирани на здрава исхрана, физичка активност, спиење со музика и стимулирање на вашиот мозок со решавање на загатки и памтење на шопинг листи - навистина го подобрува мозокот, ја подига самодовербата и не прави подобри во донесување на одлуки. Тестирањето беше спроведено врз 15 волонтери, меѓутоа се очекувало кај волонтерите да се забележи 10 процентно подобрување. Откритието било шокантно кога се докажало дека некои од волонтерите имале до 40 проценти подобрена функција на мозокот. Еден од кандидатите имал 20 процентно намалување - докажувајќи дека алкохолот ја оштетува функцијата на мозокот. Ова испитување покажа дека секој може да се биде попаметен, да се чувствува подобро и подобро да донесува одлуки со едноставна промена во некои од навиките. Во продолжение следи распоредот на оригиналното тестирање "Станете попаметни во рок од една недела" според BBC.
Понеделник
Вторник
Среда
Четврток
Петок
Сабота
Недела Верувале или не, навистина функционира! Изменето од Mona Liza - 31.Декември.2007 во 18:28 |
|
|
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mene nisto ne mi pomaga, duri i kaj mlada ciganka bev da mi bae
|
|
NiNa1
Сениор Love and peace Регистриран: 07.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 13795 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
е ја сум паметна не ми требаат вежбите
|
|
mornar
Група Регистриран: 24.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 58 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
receptot moze e dobar, ama dali receptorot ima sertifikat?
|
|
,,ALEA JAHTA EST,,
|
|
stole
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 89 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас и без тоа сум паметен. А дали рецептот е легален или пиратерија?
|
|
Дали човекот е создаден од Господ, или Господ е измислен од човекот??
Можеби и двајцата ги создал ѓаволот! |
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
па ова е добро за мене пошо во последно време го пуштив мозокот на пасење
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
devojka21
Сениор Регистриран: 02.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 184 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас во ова не верувам
|
|
Life is beautiful
|
|
R-C-F
Сениор Регистриран: 22.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 368 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pa interesno analizirajne samo sto toa pretstavuva emitirajne na lujdzeto nareceni elita samo sto kaj niv toa prirdno im doajdza da go pravat a vo slucajov treba da se odglumi pa nonstop ako glumis ke ti se zdosadi zivotot
inaku na devojkite im ide od raka da glumat pa za toa naslovot treba da glasi kako devojkite da stanat popametni*
|
|
M O J O T I Z B O R E I S L A M N E K A E I V A S
|
|
misterX
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Abe vredi da se proba zaso da ne. Pa i ako ste pametni, nenaci deka ne mozete podaleku od toa.
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I mene mi se dopaga. Toa mozebi najcesto i go pravime, no ne sme svesni deka vlijae na nasiot intelekt.
Sekogas mozeme poveke..... Treba da teznee kon pogolemi celi, zar ne? |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ako dosega si nemal pamet,...odsega ke go imash,...i toa za edna nedela,..bravo,....nema vekje da ima glupavi lugje,.....samo ,..mrzlivi !
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мона Лиза, постот е добар, лично не мислам дека сите овие работи ќе не направат попаметни, но секако ќе влијаат на креативноста во потрагата по нови решенија.
На пример, ајс кога одам некаде, секојпат тоа го правам одејќи по друг пат, никогаш по истиот. Или некоја иста рутинска работа, гледам да ја правам на поинаков начин. |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
RUSHKA
Сениор Регистриран: 28.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 2837 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Stvarno vo ova vreme na digitroni, tranzicija, problemi i sekojdnevni voobicaeni obvrski skoro site raboti gi pravime rutinski .Veruvam vo receptot koj sigorno ja podobruva koncentracijata.
|
|
4ISTA SOVEST=MIREN SON
|
|
james dean
Сениор Регистриран: 05.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4476 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Точно е ова. Го имам сретнато повеќе пати и верувам во тоа! Јас лично се утепав од играње судоку и тоа од оние најтешките - extreme! Леле каква гимнастика е тоа за мозокот, тоа неверојатно нешто! Исто така бидејќи двете мозочни полутопки "владеат" со спротивните страни од нашето тело, се трудам иако сум деснак, што почесто да ги користам и левата рака и нога со некои некарактеристични потези, како би ја нахранил и другата страна од мозокот со еднакви информации!!! |
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |