|
Чекајќи го Годо |
Внеси реплика | страница 123 8> |
Автор | |
Monuska
Сениор Регистриран: 27.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2128 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 20.Декември.2007 во 19:10 |
Апсурдност на живеењето, порака до модерниот човек кој се губи како индивидуа во машинизираниот свет или куп глупости собрани во една книга. Ме интересира вашето мислење за оваа книга на Семјуел Бекет, според мене носи теми за кои може да се дискутира.
А да, кој е мистериозниот Годо? |
|
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
|
Ena
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 798 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чекајки го Годо- сите го чекаат, а го дочекуваат како пекар
|
|
Рај за очите,пекол за душата, а чистилиште за џебот сме ние жените ....хахахах....
|
|
Miriam
Сениор Регистриран: 25.Април.2007 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 336 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ах Monuska
, нели си имавте час по лектира за дискутирање на книгата? Ние да
Навистина ми беше една од омилените книги во мрачните тинејџерски години, па темата ми е симпатична. Ама не верувам дека во форумов ќе си најдеш собеседници - некои ја надраснале, некои никогаш нема да ја дораснат книгата. |
|
Try again. Fail again. Fail better.
|
|
Tattoo Beauty
Сениор Tetovirana Sexy Ubavica Регистриран: 10.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 4549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
омилена???Хммм од тоа исчекување и глупавите штосови додека го чекаат Годо ми се смучи да ја читам ако е мала
А да кажете лектира Тристан и Изолда па да се начиташ асално |
|
Miriam
Сениор Регистриран: 25.Април.2007 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 336 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ја немам читано. |
|
Try again. Fail again. Fail better.
|
|
Monuska
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa i mene ne mi e bas omilena, ama vredi za diskutiranje. Vsusnost bi sakala da ja gledam vo teatar. A sto se odnesuva na casot po lektira, nemame nie nesto takvo... (ne e vo stil na profesorkata) |
|
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
|
Monuska
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa ne e losa Tristan i Izolda, ubava prikazna, sepak od lektirive skolski najmnogo mi se svigja "Stranecot" |
|
|
|
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Животот, всушност, не е ништо друго, туку големо чекање. Чекаш да пораснеш, чекаш да ти дојде роденденот, чекаш да заврши учебната година, чекаш да ти се јави некој што го сакаш, чекаш во редица пред шалтер, на автобуска постојка,чекаш да оздрави некој кој што е болен, чекаш да дојде први и да земеш плата... Чекање, чекање, чекање... А часовникот си работи, па старееш, старееш, старееш... Нели е апсурдно?
Од друга страна чекањето имплицира надеж. Надеж дека ќе го дочекаме тоа што го чекаме. А тоа му дава смисла на животот. Надежта не одржува на нозе. Ако не е таа кај би ни бил крајот!? Чуден е животот, нели? |
|
Monuska
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Значи животот е чекање на смртта? Изменето од Andjelina - 06.Октомври.2009 во 23:57 |
|
|
|
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не, животот неизбежно завршува со смрт. За да не биде чекање на смрта треба да го исполнуваш со задоволства и да уживаш во секој негов момент. Чекањето е само еден од парадоксите на животот. Изменето од Andjelina - 06.Октомври.2009 во 23:57 |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
Monuska
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ubava misla. Beket na odlicen nacin ja obrabotuva taa tema na cekanje. Inaku spored nekoi Godo e Gospod a spored nekoi Godo e taa nadez sto ja spomenuvas, samo sto kaj nekoi preminuva vo postojana nadez i iscekuvanje na podobar zivot, koj za zal ne se postignuva samo so cekanje, neli? Изменето од Andjelina - 06.Октомври.2009 во 23:58 |
|
|
|
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
смислата на животот е во дејствувањето. Желбата да се оствари нешто е само поттик, иницијатор, а дејствувањето води до нејзино остварување. „Исполнување на шивотот со задоволства подразбира самоиницијативно дејствување. Ако дејствуваме по иницијатива на друг, тогаш задоволството губи од интензитетот или сосема исчезнува. Изменето од Andjelina - 06.Октомври.2009 во 23:56 |
|
|
|
Monuska
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да затоа што всушност на тој начин живееш туѓ живот и остваруваш туѓи желби (како Лаки кој живееше и тргаше маки за Поцо)
|
|
|
|
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Секогаш биди свој и нема да се покаеш што си се родил. |
|
|
|
Внеси реплика | страница 123 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |