IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОНТРАДИКЦИИ ВО БИБЛИЈАТА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОНТРАДИКЦИИ ВО БИБЛИЈАТА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 27>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 22:26
Bog preku Svetiot Duh ja oploduva Devicata Marija, koja go ragja Bozhjiot Sin.
Trojstvo.
Kade e potvrdeno deka ne postoi?
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 22:30
kako preku svetiod duh, kako svetiot duh ja oplodil marija, kakooo?????

OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 22:32
Tokmu toa e najgolemoto chudo vo Hristijanstvoto - toa shto taa ne e oplodena od chovek. Zatoa ne baraj medicinsko objasnuvanje - ne bilo toa spermatozoid koj ja oplodil :).
Toa e Volja Bozhja, taa da rodi Sin koj e od nea i go sodrzhi Svetiot Duh vo sebe.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 22:34

dali nekogash vo svojot zivot, Isus samiot go izustil svetoto trojstvo, dali isus samiot veli jas sum bog, ili sin bozji????

zashto mu prepishuvate raboti za koi toj samiot veli vaka:
Evangelie spored Jovan 14 (red 28) ...Mojot otec e pogolem od mene.
Evangelie spored Jovan      10 (red 29) ...Mojot otec e pogolem od site...
Evangelie spored Matej      12 (red 28)...   jas isteruvam besovi so duhot bo`ji...
Evangelie spored Luka       11 (red 20) ...So prst Bo`ji gi istreuvam besovite...
Evangelie spored Jovan    14 (red 24) Koj neme ljubi ne go zapazuva slovoto moe; a slovoto {to go slu{ate ne e moe, tuku na Mojot Otec koj me prati
Evangelie spored Jovan   5 (red 30) No Jas ni{to nemo`am da pravam Sam od Sebe:Kako {to slu{am taka sudam,i mojot sud e praveden, oti neja baram voljata Moja. a voljata na otecot koj me pratil.

Pa mislam deka ti nego sledish slovoto na Isus, tuku idol ti e pavle, i simbolikata

Изменето од Sahih Bukhari - 26.Декември.2007 во 22:36
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 22:39
i eve odnapred ke ti kazam deka ti vo site ovie stihovi, ke go gledash duri svetoto trojstvo, no dali isus go mislel toa?
Isus shto mislel kaza, a vie sepak p svoe...

ok brat se najdobro, patov ne vodi nikade, terajsi po svoe, jas po moe...

tebe tvojata vera mene mojata vera!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 22:43
Bukhari, tuku shto samiot potvrdi deka toj e Sin Bozhji, spored negovite zborovi i deka postoi Svet Duh (Duh Bozhji).
Svetoto Trojstvo e simbioza na trite, no trite se edno. Bog Otec, Bozhjiot Sin i Svetiot Duh.
Otecot e pogolem od Sinot, se razbira, Otecot e Sozdatel - Sinot ne e! Sinot so pomoshta na Svetiot Duh gi isteruva duhovite. I ne e toj shto sudi dodeka e zhiv. Sinot Bozhji ne sudi samiot deka e zhiv - zatoa osnovnata Hristijanska ideja e deka ne treba da gi osuduvash drugite. Samo Toj ima pravo da sudi - Sozdatelot.
Zostho mislish deka stihovite shto gi postavi go negiraat trojstvoto, naprotiv - tochno tie stihovi potvrduvaat deka ima i deka tokmu Isus zboruva za niv.
(koga veli Otecot Moj i zboruva za Boga - togash e Sin Bozhji, neli? :) )
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 22:48
Sega go vidov i vtoriot post... da, taka e - tebe tvoeto, mene moeto... blagodaram.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 22:49
abe brat, se povikuvash samo na tvojata imaginacija bez da ja procitas biblijta..
se slozuvash so zborot Bog tolku go vozljubi svetot shto go dade svojot EDINORODEN SIN...
a neznaesh deka predhodno vo Biblijata se veli:
Ishod 4 red 22   A ti ka`imu na faraonot: Vaka veli Gospod: Izrail e Mojot prvoroden sin.

Eremija 31 red 9 Tie otidoa so solzi, Jas, pak, }e gi vratam so uteha, }e gi povedam pokraj potoci so vodi, bide}i Jas sum Otec na Izrail, i Efrem e Mojot prvoroden

Shto pak dokazuva deka e kontradiktornost,

ili pak ako veke toa go pravi da bide Bog , shto e "zacnat od svetiot duh" togash Adam e pogolem bog zatoa shto ne e roden niti od tatko niti od majka, tuku licno produciran od Boga.

i za kraj, DALI SITE OD SVETOTO TROJSTVO ZNAAT SE???
vikash deka site tri se edno, pa ako se edno togash znaat se neli? ili se lazam?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2007 во 23:32
Kje ti odgovoram za trojstvoto prvo, za drugite, sakam da prochitam kakvi se tochnite delovi od Biblijata pred da pisham bilo shto...
Trojstvoto e koncept koj e teshko razbirliv nadvor od Hristijanstvoto, zatoa shto drugite veri nemaat takov sistem vo sebe.
Trojstvoto se sostoi od:
Bog Sozdatel. Toj e se, toj znae se, toj pravi se. Toj go pretstavuva ezoterichkoto nivo - prirodata, pochetokot i krajot na se.
Svetiot Duh. Toj e nasekade, toj dava vdahnovenie, toj ja daruva dushata, toj ja prechistuva dushata. Toj go pretstavuva nematerijalnoto nivo. Metafizikata, duhot, nivoto koe se chuvstuva i nema konkretnost, dokaz, opiplivost. Toa e najbitnata razlika od site drugi veri.
Sinot. Toj e praten na zemjata za da zboruva so glasot chovechki i da bide chovekot, da pokazhe na onie, slichni nemu, deka Bozhjeto Slovo e vistinata, deka telata nashi se hram Bozhji.
Zatoa, trojstvoto ne se posebni tri entiteta, koi "znaat se shto znae drugiot", zatoa shto toa shto e Sozdatelot, ne e Sinot, iako edniot go sozdava drugiot i komunicira preku Duhot. No - se nerazdelivi eden od drug. Ne mozhe da se razgleduvaat oddelno.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2007 во 00:40
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Sega go vidov i vtoriot post... da, taka e - tebe tvoeto, mene moeto... blagodaram.

No spored Biblijata Zidarski ne e samo Isus sin Bozji,toku i mnogu drugi pratenici!
Stoe pak sega ova?
Kolku sinovi bozji se spomnati vo biblijata?
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2007 во 00:42
A bas tokmu Zidarski poradi svetoto trojstvo mnogu procueni hristijanski teolozi go napustile hristijanstvoto i preminale na islam,mozam toa i da ti go dokazam preku video materijal.Samo reci da!
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2007 во 00:45
zidarski, ti blagodaram na tvoeto mislenje, no jas pobarav da mi kazesh shto vika za toa Biblijata a ne ti!!!

koje citatot od Biblijta koj zboruva za svetoto trojstvo?????
Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2007 во 01:34
Originally posted by belichka belichka напиша:

OVA APSOLUTNO NE  E TOCNO PROVERIV I NA DVETE MESTA STOI jOIL AKONEKOJ NE VERUVANEKA PROVERI

PRVA KNIGA CARSTVA 8,2
I LETOPISI 6,28

e pa ova izgleda ne go procita

zabeleska : vo ponovite prevodi na makedonski jazik vo letopisi imeto Vasnija e trgnat i sea stihot e daden kako sto sleduva:

28 Самоил, негов првенец( imeto e izbrisano), вториот Авиј.

dodeka vo Biblijite koi se na drugi jazici seuste imeto stoi
 _______________________________________________________________________________________
голема%20насмевкаDOKAZI!!!

KAJ MENE VO BIBLIJATA STOI JOIL I AVIJ I NA DVETE MESTA  I NE STOI VASNIJA.

==========================================

ma neli ti pisuvam celo vreme deka vo makedonskiot prevod toa veke ne stoi no vo drugite prevodi seuste stoi

i eve ti dokazi:

1 Chronicles 6 (King James Version)
28And the sons of Samuel; the firstborn Vashni, and Abiah.
---------------------------

SRPSKA BIBLIJA OD DAN KARAXHIC

Прва књига дневника
Глава  6   
28 А синови Самуилови: Васнија првенац, па Авија.

-----------------------------------------

1 Chronik 6 (Luther Bibel 1545)

28Und die Kinder Samuels waren: der Erstgeborene Vasni und Abia.

---------------------------------------

1 Chronicles 6 (Darby Translation)

28And the sons of Samuel: the firstborn Vashni and Abijah.

-------------------------------------------

1 Chronicles 6 (Douay-Rheims 1899 American Edition.)

28The sons of Samuel: the firstborn Vasseni, and Abia.

--------------------------------------------------

SPANSKI
1 Crónicas 6 (Dios Habla Hoy)

28 Los hijos de Samuel fueron Vasní, su hijo mayor, y Abías.

----------------------------------------------------

1 Krónika 6 (Hungarian Károli)

28 Sámuel fiai pedig: az elsõszülött Vásni, a [második] Abija.

---------------------------------------------------

I Paralipomenon 6 (Biblia Sacra Vulgata)

28filii Samuhel primogenitus Vasseni et Abia

----------------------------------------------

1 Krønikebok 6 (Det Norsk Bibelselskap 1930)

28Og Samuels sønner var Vasni, hans førstefødte, og Abia.

-------------------------------------------------

1 Söû-kyù 6 (1934 Vietnamese Bible)

28 Các con trai của Sa-mu-ên là: Con trưởng nam là Va-sê-ni, con thứ hai A-bi-gia.

-------------------------------------------------

1 Crónicas 6 (Reina-Valera 1960)

28 Los hijos de Samuel: el primogénito Vasni, y Abías.

-----------------------------------------------------

1 Crónicas 6 (Reina-Valera 1995)

28 Los hijos de Samuel: el primogénito, Vasni, y Abías.

---------------------------------------------------

1 Crónicas 6 (Reina-Valera Antigua)

28Los hijos de Samuel: el primogénito Vasni, y Abías.

------------------------------------------------------

1 Crónicas 6 (Nueva Versión Internacional)

28 Los hijos de Samuel fueron Vasni, el primogénito, y Abías.

----------------------------------------------------

BELICKE NA USTE KOLKU JAZICI KE TREBA DA TI POSTIRAM DODEKA SVATIS ...........BARASE DOKAZI ?!!!

EVE TI GI DOKAZITE KOI TI GI DOSTAVIV , PA KOJ LAZE SEA ?!!!

JAS LI SUM TOJ STO LAZE ILI TI SI TAA KOJA LAZE  ?!!!

NE BLAMIRAJ SE POVEKE DEVOJKO

Изменето од Ebu-Hurejre - 27.Декември.2007 во 01:53
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2007 во 11:35
претходните постови ќе ги толерирам, но секој следен пост после овој кој ќе ми го пастирате на босански или српски а не го преведете ќе ви биде избришен!
модераторот

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,280 секунди.