IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДОБРИ АТЕИСТИ вс. ЛОШИ ВЕРНИЦИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДОБРИ АТЕИСТИ вс. ЛОШИ ВЕРНИЦИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 13>
Автор
Порака
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2007 во 15:54
odi

mozebi ne e gubenje vreme
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2007 во 21:37
Originally posted by anakin anakin напиша:

odi

mozebi ne e gubenje vreme

BISMILLAHIR RAHMANIR RAHIM-VO IMETO ALLAHOVO,MILOSTIVIOT,SOMILOSEN!

Eve ti sega malce poopsiren odgovor na tvoite prasanja,se nadevam deka moderatorov nema da mi go izbrise postov,bidejci bev prozvan da dadam odgovor,a se nadevam deka i ti Anakine ce imas trpenie i zelba vnimatelno da go procitas postov i realno da podrazmislis za nego!

Vo osnova Islamot e miroljubiva religija,koja zabranuva sekakov vid na nasilstvo i netolerancija,terorizam,i bilo styo sto go zagrozuva zivotot na covekot.Muhammed a.s. e pratenik koj bese ispraten kako MILOST NA SVETOVITE" i kako "SVETLO KOE ZASEKOGAS SJAE",medjutoa, so svetlosta ne se osvetluvaat samo pozitivnite pojavi i dela,tuku i negativnite,za ludjeto da se upatat na dobroto.Muhammed a.s. e pratenik na ludjeto,a ludjeto se realnost,tie ziveele i ziveat vo odredeni istoriski periodi.Zatoa ne e razumno na onie koisto seat nered na zemjava da im dozvoli nepravedno da gi ubivaat svoite braca,bidejci na muslimanite naredeno im e da bidat pravedni vo odnosite so drugite ludje.

Muhammedovata poraka e:MIR I SPAS.Zatoa onie,koi sto na Islamot ce mu objavat vojna,i so niv ne moze da se najde resenie po miren pat-togas ne preostanuva nisto drugo tuku SILATA DA SE OTTRGNE SO SILA.Vo toj smisol vo k*r,anot se veli:"AKO TIE BIDAT NAKLONETI KON MIROT,BIDI I TI NAKLONET I NASLONI SE NA ALLAH..." (8/61).

Prema toa,odbranata na sopstveniot zivot i veruvanje e prirodna pojava koja sto ja nametnuva dolznosta i realnosta,I TOA NE E VOJNA.Vo kodeksot na moralnite obvrski ja vbrojuvame i zastitata na nemocniot kako i davanjeto pomos na obespraveniot,kako bi go sprecile nasilnikot da napravi nasilstvo.Vo osnovnite islamski obvrski se vbrojuvaat i Allahovite zapovedi:DA SE ZAHTEVA DOBRO DELO,A DA SE ODVRACA OD LOSOTO DELO.Vo toj smisol Allah dz.s. vo k*r,anot rekol:"VIE STE NAJDOBAR NAROD;BARATE DA SE RABOTAAT DOBRI DELA,A ODVRACATE OD LOSITE,I VO ALLAH VERUVATE" (3/110).

Vo ovoj citat na muslimanot mu se pripisuva izuzetno pripadnistvo,zosto se bara od nego da bide pozitiven,da cini dobri dela(a tuka se podrazbira i mirot),a da gi sprecuva istovremeno negativnostite(vo koi se vbrojuva i vojnata).Poinaku kazano:presudite koi gi izrecuvaat sudovite nese osveta,tuku toa e protivmerka na nasilstvoto,zloto i rasipanosta.Sudijata,spored coveckite normativi,gi sprecuva"zabranetite raboti" i izrekuva kazni.Zosto,koga beznadezno ce nise razboli prstot,hirurgot iako so sozaluvanje,ce go otsrtani(zrtvuva)za da ja spasi celata raka,duri i teloto.Ottamu i logicno e deka polesno e da se zrtvuva del za da se spasi celinata.

Islamot vo svojata sustina e,pacifisticki,mirotvoren.Zatoa i bara od svoite sledbenici kon drugite da bidat pravedni i dobrociniteli:
"ALLAH NEVI ZABRANUVA DA CINITE DOBRO I DA BIDETE PRAVEDNI KON ONIE KOISTO NE VOJUVAAT PROTIV VAS PORADI VERATA,I KOI OD VASETO RODNO MESTO NE VE PROTERUVAAT-ALLAH NAVISTINA GI SAKA ONIE KOI SE PRAVEDNI,-NO VI ZABRANUVA DA PRIJATELUVATE SO ONIE KOISTO VOJUVAAT PROTIV VAS PORADI VERATA I KOI VAS VE PROTERUVAAT OD VASITE RODNI MESTA,I KOI POTPOMAGAAT DA BIDETE PROGONETI.A ONIE KOI SO NIV PRIJATELUVAAT SAMITE NA SEBE SI CINAT NEPRAVDA" (60/8-9).

Porakata na islamot e covecka blagodet koja Allah mu ja doveril na Muhammed a.s.Taa poraka se branela otsekogas od onie koi e najavuvalezestoka vojna,i taa poraka(Islamot)se socuvala blagodarenie na dlabokata lojalnost na muslimanot kon taa poraka.

Vojnata e neprirodna covecka pojava,odvratna manifestacija vo coveckata istorija i site veri se borele protiv vojnata i voenite poteskotii.Zatoa i prirodno e sto islamot zazel neprijatelski stav kon vojnata i ja smeta za GOLEMO COVECKO ZLO.Poradi toa,Islamot,vo svojata istorija,vnimatelno gi resaval voenite sostojbi.Najprvo se obiduval da gi izbegne so dijalog,logika i dokazi,a ponekag duri gi trpel i stetite za na toj nacin trpelivo da ja izbegne vojnata.Vo toj smisol Allah dz.s. veli:"...A AKO PREKU TOA(VOJNATA)POMINETE I GO PRIFATETE OPRAVDUVANJETO,PA-I ALLAH OPROSTUVA I SOMILOSEN E" (64/14).

Ponekogas,vo isklucitelni situacii i opravdani okolnosti,so odbranbeni sredstva morala da bide zaprena agresijata,no pri toa vodejci racun deka ZIVOTOT E POPRIORITETEN OD SMRTTA.Vo toj smisol k*r,anot jasno veli:"...I DA ONOJ,KOGO ALLAH ZABRANAL DA SE UBIE,UBIETE,OSVEN KOGA PRAVDATA TOA GO NALAGA..."(6/151).

Islamot e strogo vrzan za stvarnosta i realisticen e,i od taa realnost ja gradi svojata pojdovna tocka na Zemjata da realizira duhovnost i vospostavi medzucovecko bratstvo i ljubov.Zatoa vo Islamot odbranbenata vojna e GORKA TABLETA i izuzetno resenie kon koe se pribegnuva koga ognot preti da go izgori pokraj suvoto i surovoto.Eve kako k*r,anot toa go pojasnuva:"AKO DVE DRUZINI NA VERNICI SE SUKOBAT,POMIRITE GI:A AKO EDNATA OD NIV,I POKRAJ TOA,E NAPRAVI NASILSTVO NA DRUGATA,TOGAS BORETE SE PROTIV TAA KOJA STO NAPRAVILA NASILSTVO SE DODEKA KON ALLAHOVITE PROPISI NE SE PRIKLONI.PA AKO SE PRIKLONI,TOGAS NEPRISTRASNO POMIRETE GI I BIDETE PRAVEDNI;NAVISTINA ALLAH GI SAKA PRAVEDNITE!" (49/9).

Vo ovaa konotacija denes na Islamot mu se pripisuvaat mnogu apsurdi od tipot:voinstvena religija ili vera koja se sirela i seuste siri so mec,vera na teroristi,mudzahedini,bombasi samoubijci itn.

Ovde,ocigledno se raboti za nedovolno poznavanje na Islamot i za tudza propaganda,kako i pogresno razbiranje na rabotite koi deneska go zafatile islamskiot svet.Jas ovde na objektivnite vo koi i tebe te klasiram bi im go preporacal sledniov k*r,anski ajet(pasus),i bi pobaral od niv da se podzamislat i da go proucat znacenieto na ovoj k*r,anski citat:"DOBROTO I ZLOTO NE SE ISTI!NA ZLOTO VOZVRATI SO DOBRO,PA CE VIDES DEKA I NAJGOLEMIOT NEPRIJATEL CE TI POSTANE NAJDOBAR PRIJATEL"(41/34).

Dali ova moze da se vbroi vo pottiknuvanje na vojna?Pravdata e osnovnata platforma na koja se gradat dobrite medzucovecki odnosi,bilo da se raboti za vojna bilo da se raboti za mir.
Vojnata,spored islamskta postavka,e nuznost samo vo slucaj na PODDRSKA I POBEDA NA PRAVDATA,za da se izbegne nasilstvoto i anarhijata.Toa e i zatoa sto islamot e vera,opstestven sistem i ideologija.Muslimanot e odgovoren za raznite svoi ulogi i odnosi so drugite.Toj e odgovoren i za sebe i za svojata familija."SITE VIE STE COBANI I SITE STE ODGOVORNI ZA SVOETO STADO"-rekol Muhammed a.s. Pravdata mora da bide pratitel na odgovornosta,a vistinski e praveden onoj kojsto se plasi od Boga,i zatoa vernikot gi saka drugite ludje a go mrzi i prezira nasilstvoto.Vojnite se nasilstvo i kaku takvi odvratni se,sem ODBRANBENITE,vo odbranata na sopstveniot zivot i sopstvenite vrednosti.Togas,vo takvi uslovi,sukobot moze da se narece DZIHAD.

Zatoa prijatele ,neka ne te buni izvitoperenosta na informaciite koisto ni gi plasira zapad i zapadnite mediumi za site ovie prasanja koi mi gi postavi!

Nitu vo Irak,nitu vo Avganistan,nitu vo Palestina,nitu vo Cecenija nitu na bilo koe drugo mesto vo svetot musslimanite ne se tie koi gi predizvikale sukobite i vojnite.NE toa go napravile drugi,pa sega tie moraat ocajno da se borat za svoite goli zivoti,za svojata familija.

Kako bi reagiral sekoj od nas koga nekoj bi nija ubil:majkata,sestrata,svoeto cedo bez nikakva vina?
DALI VO VAKVI SLUCAI SEKOJ EDEN OD NAS BI POSEGNAL PO BILO KOE ORUZJE ZA DA SE BRANI I OSVETI,PA MAKAR I SO KAMENJA(kako sto palestincite toa go pravat vo nedostatok na oruzje)?

Kako bi reagirale nie koga:pred nasite oci bi nija siluvale majkata,zenata,sestrata,bi ni go zaklale svoeto cedo..........sto bi napravile nie?

Dali bi bile spremni na se,za da se spasime od tie stravotii i pricineti bolki i stradanja na nevino:ubieni,zaklani,siluvani majki i deca?

I koj e sega tuka terorist,samoubiec,agresor?

Nie ili onie koi ni gi napravile tie uzasi?

Neka sekoj na forumov realno si odgovori na ova prasanje,i neka si ja zaprasa svojata sovest za odgovorot na ovie prasanja!

E takva e deneska sostojbata vo onie mesta na islamskiot svet,kade sto agresorot ubiva ,pali,krade,siluva,koli,a plus na toa veli:"NIE SME TUKA,ZA DA MU DADEME SLOBODA NA NARODOT"

Smetam deka ovoj post na mnogumina ceim gi otvori ocite.
A se nadeva deka i ti brate me razbra sto sakav da kazam.

Bidi mi pozdraven.

"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2007 во 23:47
NE
SI NAOGJAS OPRAVDANJE
ILI MISLIS DEKA SI GO NASOL
NE E LOSO MALKU DA PROCITAS ZA MAHATMA GANDI
mozebi kje vi gi otvori ocite
i kje pobedite eden den- no so vera vo covekot ne vo boga

Изменето од anakin - 24.Декември.2007 во 23:48
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2007 во 23:54
Sekoja cest!!! Efendija postov navistina e namesto, ednostavno vistinata!!!!

No ne ocekuvaj site da go svatat postov so vosh*t, zashto vo nekoi dlaboko vo srcata e vrezana mislata, deka Muslimanite se tie koi se teroristi, i koi set bezredie po zemjava, a sosem e sprotivno...

Velicenstveniot k*ran za toa veli: I koga ke im se rece ne sejte bezredie po zemjava, onie velat nie samo red vospostavuvame.
Pa spored toa moto i ziveat, se povikuvaat na pravdata i Humanosta, za da bi ja unishtile i ednata i drugata.

Изменето од Sahih Bukhari - 24.Декември.2007 во 23:55
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:00
cekajte nemesajte
ova ne e tema za muslimanizmot

ova e za pomalo zlo SUPER ATEISTA ILI VERNIK ZA NIKADE

NEGO NE MI ODGOVORIVTE

TOJ SO JA AKTIVIRAL BOMBATA VO EVREJSKA SLATKARNICA I UTEPAL 15 DECA I 10 VOZRASNI BIL DOBAR VERNIK????????
ZATOA SO SE TVRDI DEKA E NAPRAVENO VO IMETO NA ALLAH
I DEKA OTISOL VO DZANNA

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:01

NE SI NAOGJAS OPRAVDANJEILI MISLIS DEKA SI GO NASOLNE E LOSO MALKU DA PROCITAS ZA MAHATMA GANDImozebi kje vi gi otvori ocitei kje pobedite eden den- no so vera vo covekot ne vo boga

Definitivno anakine ne me razbiras.No,jas dobro te razbrav,i izvlekov pouka,a taa pouka glasi:"MENE MOJATA VERA,A TEBE TVOJOT ATEIZAM!"

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:02
Ankin gi znaesh site koi nastradale ili se ubieni od starna na Muslimanite a???? mislish deka Evrejskata krv e podobra od Muslimanskata a????
Kazi eden musliman koj zaginal na Bliskiot istok samo eden???? a gi znaesh na izust site "incidenti" koi gi napravile muslimanite???
I nese krij zad mototo A teist, koga od srce si Hristijanin, te interesira sekoj nastan na bliskiot istok, i zestok navivac si na stranata na evreite ....

odi lizigi bogovite vo koi veruvash!!!

I koj e odgovoren spored tebe za vojnata na Bliskiot istok, Muslimanite ili evreite, so poddrshka od Amerika???

Изменето од Sahih Bukhari - 25.Декември.2007 во 00:11
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:12
ABE LUGJE DOBRI
VE PRASUVAM KONKRETNO ZA MOE PRASANJE

NE KAZUVAJTE PRICINI
AJ DEKA SE TIE PRICINI TAKVI KAKVI GI KAZUVATE OK

ODGOVORITE MI - VE MOLAM EDNAS

BIL TOJ DOBAR VERNIK ILI NE??????

SE SOMNEVAM DEKA NEKOJ MOZE DA MI ODGOVORI ISKRENO

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:16

ABE LUGJE DOBRIVE PRASUVAM KONKRETNO ZA MOE PRASANJENE KAZUVAJTE PRICINIAJ DEKA SE TIE PRICINI TAKVI KAKVI GI KAZUVATE OKODGOVORITE MI - VE MOLAM EDNASBIL TOJ DOBAR VERNIK ILI NE??????SE SOMNEVAM DEKA NEKOJ MOZE DA MI ODGOVORI ISKRENO

Ti odgovoriv mnogu dobro,pogore vo temata,no ti izgleda nisto nesi sfatil!
Ili baras da ti odgovoram spored tvojata Lemuria?
E ajde de nesto ti napisini za Lemuria?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:18
ODGOVORI
PROSTO

DA BIL DOBAR VERNIK
ILI
NE NEBIL DOBAR VERNIK

AKO NEODGOVORIS TOLKU PROSTO
NEMAM VISE NAMERA DA GLEDAM KAKO VRTIS KO MACKA OKOLU VRUKJA KASHA

NO ZA TAKOV ODGOVOR TREBA DA IMAS MUDA BRATE ILI CEST

Изменето од anakin - 25.Декември.2007 во 00:20

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:21
ALLAH VELI VO k*rANOT; DEKA SEKOJ EDEN KOJ KE UBIE BESPRAVNO DRUG COVEK, IMA GREV KAKO DA GO UBIL CELOTO COVESHTVO!!!!

Znaci bespravno ubivanje e nasjtrogo zabraneto vo islamot, batakata za koj tvdish deka dignal se vo vazduh, nemu ja znam istorijata, taka da nemozam da sudam....

A ti odgovorimi shto bi napravil ako nekoj ti ja siluva i ubie sestrati, i ako te izbrka od domot kade ziveesh????

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:21
NO JAS KJE PROBAM DA ODGOVORAM MESTO TEBE

DA
TOJ SO GI UTEPA 15 DECA I 10 RODITELI BIL DOBAR VERNIK ZATOA SO
VERUVAL - A I BASKA SO VIKAS MU SILUVAA I UBIVAA  TIE GREOTICKI 15 TINA DECA

DA BIL ATEISTA NE BI GO NAPRAVIL TOA- ZATOA SO PREVISE GI SAKA LUGJETO OD BOGA

Изменето од anakin - 25.Декември.2007 во 00:23

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:25

ODGOVORIPROSTODA BIL DOBAR VERNIKILINE NEBIL DOBAR VERNIKAKO NEODGOVORIS TOLKU PROSTONEMAM VISE NAMERA DA GLEDAM KAKO VRTIS KO MACKA OKOLU VRUKJA KASANO ZA TAKOV ODGOVOR TREBA DA IMAS MUDA BRATE ILI CEST

Vaka sekoj onoj koj bez nikakov povod si go odzema zivotot kako vie ateistite(na koi vi postanalo navika da skokate od sedmi kat direktno vo kontenjer),za nego velime deka bil LOS VERNIK,ili NIKAKOV VERNIK (kako tebe)

Dodeka za nasite braca muslimani koi si go zrtvuvaat svojot zivot vo odbrana na verata,cesta,semejstvoto,velime deka se:NE SAMO DOBRI VERNICI,TUKU I SEHIDI!

Gledas deka imame MUDA BATKA?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:30
Lele be kako nemozat da svatat se cudam

poveke od 3 miljoniiiiiiiiiiiiiiiiiiiii nevini civili gi izgubija zivotite vo palestina irak i liban, za niv nikoj nishto ne komentira, oni se teroristi, a za 15 evrei, sekoj znae deka bile ubieni....

Ankin idi be provociraj na javno mesto ako ti imash muda, vaka lesno ti e se kriesh zad monitor nikoj nete znae, pa mozesh shto sakash da kazesh....

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.