ДОБРИ АТЕИСТИ вс. ЛОШИ ВЕРНИЦИ
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=11014
Датум на принтање: 24.Ноември.2024 во 06:04 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: ДОБРИ АТЕИСТИ вс. ЛОШИ ВЕРНИЦИ
Постирано од: connected
Наслов: ДОБРИ АТЕИСТИ вс. ЛОШИ ВЕРНИЦИ
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 11:33
Замислете имате ваква ситуација, да одберете помеѓу две спротивности и морате да се определите за една. Едните се добри, и имаат доволно срце и љубов во нив да се толерантни, да простуваат полесно, да сакаат и да шират добрина насекаде, но имаат само една "маана", не признаваат Бог. Другите пак, живеат согласно со нивната вера и религија, но не покажуваат вистински соживот кога се во прашање простувањето, гордоста, суетата и се тоа во име на Бог. Што мислите, кои луѓе според вас ги фаворизира Бог? Кој тип го фаворизирате вие и зошто?
|
Коментари:
Постирано од: sensei
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 11:46
Bog se priznava i nesvesno. Toa e paradoksot na dobrite ateisti.
------------- Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
Постирано од: Sahih Bukhari
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 14:59
Spored ucenjata na Islamot, Allah oprostuva se komu saka(koj zasluzil, se pokajal od srce i nepovtoruva veke ista greshka i tn.) Osven SHIRK (damu se prepishe zdruzenik na Boga)
Taka da ako Ateistite se povikuvaat na nekoj fakt deka ne postoi Bog, treba da go prezentiraat toj fakt, ili mislenje i da se analizira i sl.
Na prashanjeto dali Bog bi im oprostil, mislam bev jasen deka Bog se oprostuva komu saka, osven Shirk!!!!
pa ostavame na Boga, toa si e negova rabota, nie nemame zadaca na nekoj da mu sudime ili da barame da veruva vo neshto za koe on smeta deka ne e taka, Dolznost na sekoj Musliman e da mu se prezentira ucenjeto na Islamot na takviot covek, dokolku sme vo moznost i bez nikakvo nametnuvanje, a isto taka Islamot veli: prisila vo vera nema, taka da treba samo jasno da se ukaze na vistinata!!!
A zashto mora da bidat samo tie dve grupi?
jas bi odbral Ateist koj raboti dobri dela, otkolku "vernik koj raboti loshi dela"
Shto pak dava slika na slednovo: Ateist koj raboti dobri dela se pridrzuva na izrecenite Bozji zakoni, te. ima mnogu vernicki osobini, ova go velam bideeki, pogolemiot broj od Ateistite se povikuvaat na Darvinovata teorija, koja pak teorija e inicijator na mnogu vojni vo minatoto i e varvarsko odnesuvanje te. zakonot na Dzunglata (ubi ili ke bidesh ubien)
Dodeka zakonot na verata e ZIVEJ I DOZVOLI DA ZIVEAT.
Zashto velam deka Darvinovata teorija e varvarsko odnesuvanje: Zashto spored taa teorija covekot e nastanat od Majmun, taka da nema kreator, i nema da dojde do toa da bide povikan na odgovornost za negovite postapki, bilo da se loshi ili dobri. pr. ako imame slucaj kade Ateist ima moznost da ukrade neshto bez da bide zabelezan, on ke go napravi toa bideeki nese plashi deka ke bide povikan na odgovornost za toa delo (da neme svatite deka site ateisti se kradci, poznavam ateisti koi se podobri od mnogu "vernci", ova e samo primer na Darvinovata teorija)
I vo istiot slucaj da imame vernik, Bilo da e Musliman ili Hristijanin, so sigurnost tvrdam deka on nebi ukral nishto, zashto znae deka ke bide povikan na odgovornost za toa losho delo, spored islamot sekoja rabota koja si ja specalil na nacin sprotivno od zakonite na Allah, taa rabota ti e Haram, ke snosih odgovornost pred Allah.
a pak "vernik" koj raboti loshi dela nemoze da bide vernik, ova mislam e apsurno. On moze dase narekuva vernik, no delata go dokazuvaat sprotivnoto, i vakviot vernik ne se pridrzuva na izrecenite bozji zakoni, bilo da e vo Hristijanstvoto ili Islamot!
i za kraj bi kazal shto rekol Muhammed s.a.v.s
NITI DELATA KE BIDAT PRIMENI BEZ VERUVANJE NITI VERUVANJETO BEZ DELA!!!
A ZA BOGA, NEMOZAM JAS DA KAZAM SHTO ON FAVORIZIRA... ALLAH HU ALEM (Allah znae najdobro) God business
------------- OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 15:03
bogami,....na ova ne mu gine,.... megju prvite tri mesta,...za najglupavi temi,...
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 15:04
connected напиша:
Другите пак, живеат согласно со нивната вера и религија, но не покажуваат вистински соживот кога се во прашање простувањето, гордоста, суетата и се тоа во име на Бог.
|
Ne mozhe chovek da zhivee vo soglasnost so verata i religijata ako e takov kakov shto go opishuvash... videjki - go negira Boga.
Dali mozhe da ima dobri ateisti - da, sigurno. Problemot so ateistite e shto ne veruvaat vo vechnosta na dushata. Soodvetno - ako napravi nekakov prekrshok, negovata kazna e samo zemna, materijalna, toj ne veruva vo vechnata, duhovnata kazna. Toa znachi - ako ne go fatat pri izvrshuvanje na zlodelo, nema posledici.
A inaku - ako veruva vo duhovnost i dusha, no ne konkretno vo Bog, togash zboruvame za agnostici, shto pak e malku razlichna situacija.
|
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 18:55
зидарски, не си ми јасен а и ако забележуваш темава не е да ги дефинираме, туку дали ги оправдуваме и според кои критериуми треба да ги оценуваме. јас тврдам дека има такви, мое не е да ги осудувам, тоа го препуштам на некој друг, туку едноставно ми е дилема што неможам да ја разјаснам?! можеби во твојот свет не, ама во мојот постојат баш такви какви што ги опишав погоре
-------------
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 19:47
Connected... vo toj sluchaj mozhe da se razgleduva tezata deka Bog postoi i za niv i pokraj toa shto tie ne go spoznale (i go negiraat negovoto postoenje). Togash - ako tie zhiveat "praveden" zhivot vo odnos na mene i drugite (zatoa shto odnosot megju niv i Bog e samo nivni, i ne ne zasega nas direktno), znachi deka ne bi pravel razlika megju niv i dobri vernici. :)
|
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 20:16
zidarski напиша:
Connected... vo toj sluchaj mozhe da se razgleduva tezata deka Bog postoi i za niv i pokraj toa shto tie ne go spoznale (i go negiraat negovoto postoenje). Togash - ako tie zhiveat "praveden" zhivot vo odnos na mene i drugite (zatoa shto odnosot megju niv i Bog e samo nivni, i ne ne zasega nas direktno), znachi deka ne bi pravel razlika megju niv i dobri vernici. :) |
имаше една епизода од Македонските народни приказни (незнам дали си ги прател), и во таа епизода Бог истото му го одговори на св.Петар кога тој ги клеветеше луѓето дека не верувале во Бог.
поздрав и фала на одговорот
-------------
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 20:48
connected напиша:
Замислете имате ваква ситуација, да одберете помеѓу две спротивности и морате да се определите за една. Едните се добри, и имаат доволно срце и љубов во нив да се толерантни, да простуваат полесно, да сакаат и да шират добрина насекаде, но имаат само една маана, не признаваат Бог. Другите пак, живеат согласно со нивната вера и религија, но не покажуваат вистински соживот кога се во прашање простувањето, гордоста, суетата и се тоа во име на Бог. Што мислите, кои луѓе според вас ги фаворизира Бог? Кој тип го фаворизирате вие и зошто?
|
Ако вториве живеат согласно со нивната вера и религија, но не покажуваат вистински соживот кога се во прашање простувањето, какви верници се тогаш? Па Исус најмногу ги критикувал токму фарисеите, заколнати исполнители на законот, го вршеле сите прописи, а Исус ги нарекувал лицемери (им велел Вие сте како варосани гробови, незнам сеа точно каде и кој стих треба да барам, ама со тоа мислел токму на овој слушај, какви верници се тоа? ВЕРА БЕЗ ДЕЛА Е МРТВА ВЕРА, А ДЕЛАТА ПРОИЗЛЕГУВААТ ОД ВЕРАТА. Значи тие две нешта се неразделни. Во овој случај вториве не се никакви верници, религиозни да-но не и верници, тие 2 поима се разликуваат.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 22:07
марија магдалена,
јас не дадов дефиниција за тоа какви се, туку само посочував пример...важно те разбирам
но, што мислиш на пример за Матеј 25 поглавје, кога Исус им се обраќа на праведниците? На кои праведници им се обраќа таму? Не ја знам библијата напамет, но
мислам дека таму убаво пишува нешто околу ова баш што дискутираме
-------------
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 23:33
ova tema e potpolno ista kako i tema
daj da sporedime
DOBRI CRNCI vs LOSI BELCI
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 23:41
Anakin mozebi pogresno si svatil ili mozebi jas pogresno svakjam ? Pretpostavuvam deka na temava treba da se diskutira za lugjeto koi niokogas ne ja procitale biblijata ili k*ranot i ne se privrzanici na nie edna religija a sepak se dobri lugje i ne pravat zlo na nikogo . Od druga strana se lugjeto vernici , agresivni po priroda i zloto im je vo sharmot .
------------- [IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 23:45
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 23:47
anakin напиша:
molam moderatori da ne gi brisat ovie dva moi gorni postovi
zatoa so ova premina sekakva granica na odnesuvanje
ja sum tuka tri godini
no polut vo tie tri godini tuka nebev
mi ide da zadavam nekogo
|
немам ни намера анакин, јас темава не ја отворив со такви намери како што ти мислиш. многу ми е криво што така гледаш на работите, сепак твое право. само ми е криво што ме изедначуваш со ...нема врска.
поздрав и пишувај колку ти душа сака на темава, можеш и да продолжиш да ме навредуваш, нема да ти замерам. и извини ако сум јас крива што си дошол до ваков степен како што кажа
-------------
|
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 23:50
|
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 21:48
anakin напиша:
koj ti dal za pravo vo start da gi omalovazuvas ateistite
sramota
od tebe ne sum ocekuval
neznam so mislese
no mislese mnogu loso
|
од старт? омаловажувам? јас не се разбирам многу од равенки анакин, јас напишав многу убаво со БУКВИ!
-------------
|
Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 22:10
Ova ednas go napisav isprovociran od eden "golem" vernik mozebi trebase da mu go spomnam imeto za da mi odgovori . Ama ke pocekam ako ne se prepoznae ke go povikam javno .
A za anakin ne mi e jasno so tolku se zapali za ovaa tema kako da bese napisano javno deka na nego e posvetena .
------------- [IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 22:18
|
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 22:33
|
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 22:40
анакин, дозволи ми да ти објаснам лично тебе како член кој многу го ценам и почитувам на форумов кој ми беше мотивот кога ја отворив темата.
Кога ја читам Библијата, обично барам одговори за кои верувам дека сум во право. Значи, јас од старт верувам во луѓето исто како и ти анакин, не само во Бог. Имав дилема околу атеистите... Читајќи го Матеј од Библијата 25 поглавје, уствари следниве стихови (кои се пастирани подоле) дојдов до некој мој личен и индивидуален одговор.
.31...А кога ќе дојде
Синот Човечки во Својата слава и сите свети ангели со Него, тогаш ќе седне на
престолот на славата Своја,
32 и ќе се соберат пред
Него сите народи, па ќе ги оддели едни од други, како што ги одделуваа овците
од козите;
33 и ќе ги постави овците
од Својата десна страна, а козите од левата.
34 Тогаш Царот ќе им каже
на оние што Му се од десната страна: ,Дојдете, благословени од Мојот Отец; наследете
го царството, подготвено за вас од почетокот на светот;
35 зошто гладен бев и Ми дадовте да јадам; жеден бев и Ме напоивте, странец
бев и Ме примивте;
36 необлечен бев и Ме облековте; болен бев и Ме посетивте; во затвор бев и
дојдовте кај Мене.`
37 Тогаш праведниците ќе Му одговорат и речат: ,Господи кога Те видовме
гладен и те нахранивме или жеден и Те напоивме?
38 Кога Те видовме странец и Те прибравме, или необлечен и Те облековме?
39 Кога Те видовме болен, или во затвор и Те посетивме?`
40 А Царот ќе им одговори и ќе им рече: , Вистина, ви велам: доколку сте го
направиле тоа за еден од овие Мои најмили браќа, за Мене сте го направиле.`
41 Тогаш ќе им каже и на оние што се од левата страна:Бегајте од Мене,
проклети, во вечен оган, приготвен за Ѓаволот и неговите ангели!
42 Зашто, гладен бев и не Ми дадовте да јадам; жеден бев и не Ме напоивте;
43 странец бев и не Ме прибравте; необлечен бев и не Ме облековте; болен и
во затвор бев и не Ме посетивте.`
44 Тогаш тие ќе Му одговорат и речат: Господи, кога Те видовме гладен, или
жеден, или странец, или необлечен, или болен, или во затвор-не Ти послуживме?
45 Тогаш ќе им одговори и рече: Доколку не сте го направиле тоа за еден од
овие најмили браќа ни за Мене не сте го направиле.`
46 И тие ќе отидат во вечна мака, а праведниците - во живот вечен.` со голема надеж дека ќе се разбереме голем поздрав до тебе
-------------
|
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 22:57
|
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 23:07
слободно продолжи да размислуваш како сакаш, мое е да се дообјаснам...можеби сум го утнала насловот но не и поентата уште ми е криво што не ме разбра уште на почетокот, ти советувам (немора да ме послушаш) понекогаш да изброиш до 3 пред да дадеш заклучок и да веруваш малку повеќе (во кој/што сакаш, не е важно)
-------------
|
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 23:20
|
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 23:25
anakin напиша:
naslovot go utna??????????
se si utnala
da te pitam conneceted
so tvoi zborovi
zamisli situacija deka treba da biras megju dobar ateist i dobar vernik
aj kazi
prosvetli me
prosvetli ne
prosvetli se i samata
|
анакин, не глупај трупости
-------------
|
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 23:28
|
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 23:31
anakin напиша:
ok
zadovolna si so samata sebesi sega?
a so ubo si ja zbrisa temata
jbg
sueta e sjebana rabota.........
|
-------------
|
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 23:41
anakin напиша:
sega kje vikazam jas site so mislat deka ako imat vera vo gospod vo start se podobri lugje od tie so neveruvat vo bozjoto carstvo- grdno se lazete- startnata pozicija voopsto ne vi dava ni prednost - nesakam da kazam deka duri moze ste nazad- no toa kje go prekjutam
ne samo sto e nebuloza i e lecenje na komplexi - sami ne ste dovolni da ve okarakterizirat za dobri lugje ( samoto jas i jas )pa koristite vera vo gospod ( jas i vera) ????????
za zalenje ste site so mislite taka
ova sum go cul ko teorija na muslimanite- no tie duri verata ja sveduvat strikno na muslimanska vera se spustivte nisko- dduse ne ponisko od niv no si go zemavte nivniot koristen epitaf KAURIN i go zamenivte so ATEIST
sega slusnite ja muslimanska verzija na vasata tema
DORAR Kristijanin vs LOSH Musliman sega kje ja parafraziram connected
замислете имате ваква ситуација, да одберете помеѓу две спротивности и морате да се определите за една. Едните се добри, и имаат доволно срце и љубов во нив да се толерантни, да простуваат полесно, да сакаат и да шират добрина насекаде, но имаат само една маана, SE KRISTIJANI. Другите пак, живеат согласно со нивната вера и религија, но не покажуваат вистински соживот кога се во прашање простувањето, гордоста, суетата и се тоа во име на ALLAH.
Што мислите, кои луѓе според вас ги фаворизира vistinski Бог?
Кој тип го фаворизирате вие и зошто?
vi se dopagja ???????? vernici???
Ми се допаѓа, затоа што нашиот Господ и на ова дал одговор.
Пази го ова (сеа да не тарашкам незнам најисправно да го кажам) но иде вака:
Човек ограбен и добро претепан оставен е крај патот. Верници проаѓаат крај него и не го шљиват, ко да не постои.
Проаѓа на патот еден човек Самарјанин (Самарајаните важеле за неверници и биле омразени од тогашните Јудејци кои пак биле суетни, како некои овде). Го зема јадников го качува на магаре или коњ, се погрижува за раните негови и му дава пари на меанџијата да му даде храна и преноќиште.
И сеа, вели Исус, кој ќе најде мислост пред Бог?
Јасно, Самарјанинот. (Оттука потекнува и денешниот термин Добриот Самариќанец),
Мислам, со ова е се кажано.
|
|
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 23:47
da be da
da be da
da be da
perfidna kniga tova biblija
demek se ocekuvalo od vernicite da bidat dobri- zatoa so se dobri po defolt
a ne se oceluvalo od nevernik samarijanec toa - zatoa so tie se loshi po defolt
perfidna toa kniga
a perfidni i tie so ja citirat
da be da
da be da
da be da
|
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 23:49
anakin напиша:
da be da
da be da
da be da
demek se ocekuvalo od vernicite da bidat dobri- zatoa so se dobri po defolt
a ne se oceluvalo od nevernik samarijanec toa - zatoa so tie se loshi po defolt
perfidna toa kniga
a perfidni i tie so ja citirat
da be da
da be da
da be da
|
мастерпис, нели? и јас и се чудам секој ден повеќе и повеќе
-------------
|
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 23:55
covek treba sekoj den se povekje i povekje da osoznava
a ne se povekje i povekje da se cudi
1:0
|
Датум на внесување: 22.Декември.2007 во 23:57
anakin напиша:
da be da da be da da be da
demek se ocekuvalo od vernicite da bidat dobri- zatoa so se dobri po defolt a ne se oceluvalo od nevernik samarijanec toa - zatoa so tie se loshi po defolt
perfidna toa kniga a perfidni i tie so ja citirat
da be da da be da da be da
Анакине, ова ти е текст за некоја песна, или ти ова стварно?
Епа ете и да бил некој лош по дефолт-митот со тоа е разбиен.
Ова е и одговор на дилемата вера наспроти дела и вице верса
|
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 00:01
abeeeeeeeeeeeeeeeee
si gi imate
site ateisti kako loshi po difolt
a posle ako nekoj se pokaze - a mora da se pokazuva oti je losh po difolt
stanuva dobar samarijanec
kje se otrujam
se povekje i povekje me razocaruvate bogomili
hahah
vera nasproti dela??????????????
hahahahahhahah
abe dela nasproti dela
toa e fintata sobirate babi i zabi
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 00:04
anakin напиша:
abeeeeeeeeeeeeeeeee
si gi imate
site ateisti kako loshi po difolt
a posle ako nekoj se pokaze - a mora da se pokazuva oti je losh po difolt
stanuva dobar samarijanec
kje se otrujam
se povekje i povekje me razocaruvate bogomili
hahah
vera nasproti dela??????????????
hahahahahhahah
abe dela nasproti dela
toa e fintata
sporeduvate babi i zabi
|
а бе не мешај баби и жаби, извади си го тоа од глава(кој ти го наметнал тоа, срам да му е) кој кажал дека се лоши по дефолт?
-------------
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 00:10
TI
ti si go napisala vo naslovot
i baska imat samo edna maana
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 00:13
anakin напиша:
TI
ti si go napisala vo naslovot
i baska imat samo edna maana
|
читаш интерпункциски знаци?
ај види пак плиз
-------------
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 00:17
necitam
i nekju da citam vekje
ova e krajno vetuvam
losh sum po difolt
no kje se dokazuvam
vrashki kje se trudam
a zamisli da bev vernik
nemoram niso da se dokazuvam da da sum samarijanec po difolt
sega kje pisam vo individua tema ATEIST
cao
vozi mishko
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 00:17
да појаснам, тоа маана, го употребив затоа што не ми текна посоодветен збор а со тоа не мислам ниту спротивно и немам намера веќе да се објаснувам, кој сфати-сфати, кој не-немора толку
-------------
|
Постирано од: postariot brat
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 12:39
ne e moe da kazuvam koj e dobar a koj los, toa si znae samo onoj koj gi znae nasite srca. Jas kako Hristijanin smetam deka moeto opravduvanjeto i ne e nekoja rabota koja e vazna ni za mene ni za "dobriot vernik ili nevernik jas smetam deka pokajanieto za izvrseniot grev e ona sto go iskupuva covekot potocno negovata dusa no samo dokolku e toa iskreno pokajanie so namera takvata greska da ne se povtoruva. A sega za toa Dobar ateist ili los vernik pa jas mislam deka Isus ni dal odgovor na toa prasanje koga veli deka SAMO BOG E DOBAR, SITE NIE SME GRESNICI, I JAS EVE VI PRIZNAVAM DEKA VO MOJOT SUM GRESEL I SO MISLA I SO ZBOR I SO TELO, I SE MOLAM NA BOGA DA MI PROSTI I DA ME IZBAVI OD ISKUSENIE ZOSTO SAMIOT BEZ NEGOVA POMOS SUM NEMOKJEN . A sto se odnesuva do Ateistite, - pa i tie se lugje i kako takvi se gresni, ako nekoj tuka moze da garantira za sebe deka e bezgresen togas toj neka gi pravda ateistite, Zosto i Isus veli deka toj ne dosol za pravednite ami za gresnicite, a gresnicite toa sme site nie koi barem ednas vo zivotot sme prerkrsile nekoja zapoved bilo Bozja bilo od drzavata vo koja ziveeme, zosto se pa i sekoja vlast od Boga e i treba da se pocituva, (OSVEN ZAKONI KOI SE SPROTIVNI NA BOZJITE).
------------- Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
Постирано од: KikoMC
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 15:18
Секој си има свое загарантирано право да одбери во што ќе верува, а исто така има право да не верува во ништо..Јас само ги презирам оние кои се молат на сатаната..Да се разбериме, денеска многу луѓе мислат дека ако не веруваш во Господ значи си антихрист..И атеистите се луѓе од крв и од месо(од мене настанати од Господ)од нив самите тие си знаат..
-------------
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 15:41
znaci toa e taa tema....
jas kako atest, nevernik , kako sakate, po default losa ... od kade losa, iljadnici pati ovde sum go procitala toa od dobrite vernici , koi se krvni neprijateli megjusebe (pravoslavni, protestanti muslimani...) no neverojatno kako se splotuvaat megjusebno koga ke naidat na ateist.
iljadnici pati sum kazala deka ne veruvam vo Gospod , no... vernicite obozavaat da kazat deka veruvam samo ne priznavam, kako da se tie vo mojot um , srce, kako tie da znaat bas se za mene. drugite pak znaat da kazat kako ne sum se nasla sebesi, sum nesrekna, bla bla.... po defalut atestite ne samo sto se losi tuku se i nesrekni. i ne samo toa, nemoralni, bez pardon , bez griza na sovest, ne veruvaat vo Gospod za da si pravele se sto sakaat...
od druga strana dobrite vernici.... znaat ovde sekomu koj ne se slozuva so niv da go vregjaat, da go narekuvaat so pogrdni zborovi, da ne lomoti, da ne "sere" , prosto za neveruvanje e kako site tie se psiholozi, navleguvaat i znaat se za drugite ...
Dobrite vernici imaat pravo na se, zatoa sto bez ogled sto rekle, napravile, navredile nekogo, utre ke si se pokajat , ke si zapalat sveka ili ke se klanjaat, ke se pomolat, i se ke im bide prosteno... kako se cuvstvuvaat onie navredenite i ne e vazno... rabotata e ista, jas te ubiv, izvini , ne sakav, se kaam, ... a ti kako ubien sto ke si lezis i ke skapuvas pod zemja od dobar vernik... nikomu nisto, Gospod taka sakal...
i taka, moderatorkata neka se luti ako saka, nejzino pravo, no ja otvorila temata za da se podsmeva na ateistite, zatoa sto dobar ateist za vernicite nema , isto kako sto nema ni los vernik za vernicite. Deka e toa taka najubavo se gleda od prasanjeto na Anakin " sto bi odbrala " dobar ateist ili dobar vernik " a nejziniot odgovor.... ama kako vernik, taa po default e dobra i se i e dozvoleno...
:(
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 16:59
postariot brat----A sto se odnesuva do Ateistite, - pa i tie
se lugje i kako takvi se gresni, ako nekoj tuka
KikoMc----од значи си антихрист..И атеистите се луѓе од крв
и од месо(....................
ziv vi vasiot gostod prekinete so lakrdijata
zatoa sto nie sme najvisok rod na lugje-- koi veruvat vo najsposobnosta
na covekot- da pravi so saka i moze - i samo negoviot um e momentalna
granica
a so se odnesuva do vas
kje razmislam tri pati dali na napisam i vernicite se lugje .......
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 17:02
samo poradi connected gi zbrisav site moi postovi
oti
no sepak pisuvajte na tema
DOBRI CRNCI vs LOSHI BELCI
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 17:09
anakin напиша:
oti
|
анакин, не заборавај дека ова е подфорум ВЕРОИСПОВЕД и од старт некои работи се подразбираат но, се е до мотивите и до целта....јас немам скриен мотив нити пак негативна цел со темава. темава ја издвоив повеќе за верниците анакин, за оние кои заборавиле некои важни и клучни работи, за оние кои ја читаат редовно Библијата и к*ранот, за мене
-------------
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 18:31
toa e tvoe pravo
mene temava ne mi eo dopagja ich
i me nevreduva
zatoa kje se boram protiv ova tema
kako nikogas do sega na forumov
|
Постирано од: postariot brat
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 18:59
Jas ne znam sto se lutite ako recam deka site nie bilo vernici ili nevernici sme samo lugje, i gresni sme , i tuka stavam tocka . ne samo za ateistite ami i za vernicite, ili kako sto konkretizirav i za sebe ete veke rekov deka sum prekrsil nekoi od zakonite bilo Bozji bilo drzavni, i jas veruvam deka mozebi so silna vera vo Boga toj ke se smiluva na mene i ke me povede po vistinskiot pat na vistinata, i ne velam deka toa e moj izum ednostavno si poveruvav zosto zivotot taka me ucel, ili sto si velime nie vernicite fala mu na Boga, jas ne znam so sto sum zasluzil da mi se lutite sto ete sum poveruval na Zborot vo Biblijata. Sega da zememe kako Ateist dali covek moze da kaze deka e dobar(posto neli nie vernicite si priznavame deka ne sme dobri i deka samo eden e dobar) Da definirame - koj e dobar Nie hristijanite velime deka e dobar onoj koj gi sledi i ne prekrsil nitu ednas nitu eden zakon, i ete si priznavme deka osven Isus nie za takov ne sme ni videle ni cule. Analogno na toa za Ateistite bi trebalo da vazat zemnite zakoni ili zakonite vo zemjata vo koja ziveat, zosto neli tie se vrvniot dostrel na covekot. nema da zemam predvid nekoi zemji za koi povekjeto od ateistite bi gi narekle muslimanski ili hristijanski drzavi. Sega da zememe prosecno demokratsko opstestvo, tuka nekade iako na dnoto sepak se naogja i nasata tolku mila Makedonija.E sega koj vo Makedonija bilo vernik bilo nevernik ne prekrsil barem eden zakon. -dali sekogas izdal ili pobaral fiskalna, i dali prijavil takva pojava koga negde ne mu bila izdadena fiskalna smetka (za nase dobro neli) -Dali ne zapalil cigara vo javna prostorija ili prijavil takvo odnesuvanje od treto lice, -dali ne podmitil nekogo ili ne prijavil koga mu bilo pobarano mito -dobil drzavna rabota bez pritoa da clenuva vo vladeacka partija, ili da podmitil ili prijavil deka ne dobil rabota zosto od nego se baralo da pristapi vo nekoja partija -storil se sto moze za vo svojot dom instalira soncevi kolektori i dr, pronajdoci prijatelski kon planetata zemja, -dali doniral sredstva sekogas koga ima humanitarna akcija -Dali navistina e covecki da se razmisluva deka so toa sto direktno ne sme ubile nekogo sme dobri . ova se samo del od pricinite poradi koi se smetam sebesi za gresnik ne samo pred Boga ami i pred site vas tuka na forumov a i pred planetava so se na nea, pa duri i kon kosmosot. I nema opravdanie ima samo kaenje i molitva da Gospod mi pomogne da so rabota poleka se popravam i podobruvam.
------------- Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 19:05
otvori si druga tema
i tamu
pisuvaj svoi zalopojki kolku si gresen i moli mu se na gospoga na te odnese na pat na koj kje mu se dopagjas
namesto da pravis ona da si se dopagjas na samiot sebesi prvenstveno. pa na najbliskite tvoi , pa na okolinata tvja
ova e sasim druga tema
tuka se omalovazuvat ateiskite i se kazuva deka se podori od losite vernici
ne si ja svatil temata ili neso za inat pisuvas tuka
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 19:07
da e jasno dragi forumdzii
vo ova tema treba da elaborirate deka mislite ili ne mislite deka dobrite ateisti se sepak podobro zlo od l.o.s.h.i.t.e vernici
jasnooooooooooooooooooooooooo
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 19:12
anakin напиша:
da e jasno dragi forumdzii
vo ova tema treba da elaborirate deka mislite ili ne mislite deka dobrite ateisti se sepak podobro zlo od l.o.s.h.i.t.e vernici
jasnooooooooooooooooooooooooo
|
слабо препишуваш, затоа ќе биде подобро добро да го научиш материјалот ако сакаш да положиш
а постариот брат анакин не ти се обраќаше тебе, и немаш право ти да му кажуваш каде треба да пишува или да не пишува. кога веќе немаш респект кон вакви работи подобро игнорирај ги отколку да напаѓаш нечија личност
темава е супер за оние кои се добри атеисти и лоши верници, за сите луѓе кои ја читаат
-------------
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 19:17
pocnuvas da se gubis vekje connected vo razmisluvanjata
se pojkje mi nalikuvas na accelera moja sakana moderatorka
so moze da e super temata?????
jas da ucam materijal koj saka da ponizuva i da gi pravi odredana grupa
na ljugje po difolt so maana i so poniska vrednost nemam namera
takvi materijali ti prepustam tebe za da si polozis
pred kogo da polagas???-- pa neka bide za prv moment pred ogledaloto
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 19:22
anakin напиша:
pocnuvas da se gubis vekje connected vo razmisluvanjata
se pojkje mi nalikuvas na accelera moja sakana moderatorka
so moze da e super temata?????
jas da ucam materijal koj saka da ponizuva i da gi pravi odredana grupa
na ljugje po difolt so maana i so poniska vrednost nemam namera
takvi materijali ti prepustam tebe za da si polozis
pred kogo da polagas???-- pa neka bide za prv moment pred ogledaloto
|
без коментар....за сега
-------------
|
Датум на внесување: 23.Декември.2007 во 19:31
connected напиша:
anakin напиша:
oti
|
анакин, не заборавај дека ова е подфорум ВЕРОИСПОВЕД и од старт некои работи се подразбираат но, се е до мотивите и до целта....јас немам скриен мотив нити пак негативна цел со темава. темава
ја издвоив повеќе за верниците анакин, за оние кои заборавиле некои
важни и клучни работи, за оние кои ја читаат редовно Библијата и
к*ранот, за мене
|
aha
ova tema ja izdvoi za vernicite koi zaboravile nekoi vazni i klucni raboti pa najde da gi proreduvas so kutrite dobri ATEISTI
|
Постирано од: KikoMC
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 08:39
Анакин не биди толку свилен другарче..Сакав да кажам дека сите околу моево окружување и еден добар процент ги сметаат атеистите како сатанисти..И зато реков и тие се луѓе, а ти одма скокаш се навредуваш..покулирај малку, види што е како е...немој одма да брзаш со размислувањето и донесувањето пребрз заклучок
-------------
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 08:55
slusaj napisav dolg post- no go zbrisav
nemam namera da se nategam- pogotovo ne so tebe-
pozdrav
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 09:15
imam predlog za novi temi
osim
DOBRITE CRNCI vs LOsh*tE BELCI
predlagam
DOBRITE INDIJANCI vs LOSITE KAUBOJCI
DOBRITE LOPOVI vs LOSITE POLICAJCI
DOBRITE NAIVCI vs LOSITE SLIKARI
DOBRITE EPIZODISTI vs LOSITE FILMSKI ZVEZDI
DOBRITE MOTELI vs LOSITE HOTELI
DOBRITE IRANCANI vs LOSITE AMERIKANCI
moit kje mi teknit i neso drugo
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 09:25
Мислиш, бирање на помалото „зло“од 2 понудени?
Не, не сум за тоа.
Приказната со Самарјанинот неја сфаќам у стил што е подобро од две зла.
Најдобро е пред се човек да биде ДОБАР ЧОВЕК, ВИСТИНСКИ ЧОВЕК.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 09:30
aha
milo mi e so svati
te gushkam mnoguuuuuuuuuuuuuu
tocno sfati deka naslovot na temata kazuva ODBERI POMALO ZLO
A ATEISTITE SE KVALIFIKUVAT ( i toa dobrite demek) KAKO ZLO
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 09:31
NEMA DILEMA, SE SHTO E DOBRO E NA PRVO MESTO!!!
Bez razlika dali se raboti za DOBAR CRNEC vs. LOSH BELEC
Sekako deka sekoj covek pri zdrava razum bi se opredelil za dobar crnec, ili dobar Naivec....
A za lopov... Nemoze da bide dobar koga e lopov
I od mene respekt do site ATEISTI oni ja koristat mokta na razumot, ne veruvaat slepo....
A koga Ateist ke ja soznae vistinata, on e najdobar vernik, znaci korenito i so razbiranje gi svakaat rabotite, a ne da se bide Musliman, zaradi tvoite roditeli bile Muslimani, ili da se bide Hristijanin, zaradi toa shto si roden vo takva familija, i zaradi tvoite roditeli i tn....
Ushte ednash respekt do site Ateisti!!!
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 09:34
FALA NO NE NI TREBA
RESPEKT
USTE EDNO PONIZUVANJE I AKO NESI SVESEN SO SI NAPISAL
znaes celo vreme imam custvo deka neso se branam i deka ne zalite
hahahahhaha
ova navistina se granici so ludosta
sega svakjam kolku sme pokompexni od ogranicenosta na vernicite
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 09:54
nebeshe licno do tebe, a ti si samo eden prestavnik na Ateistite, ima luge koi go cenat toa, a i da nego cenat toa e moe mislenje, nikoj ne treba da go ceni niti da mi blagodari...
I nese navreduvaj kako malo dete, ako nie taka se navreduvavme site na forumov , od nas ke beshe....
decka gradinaka...
i odgovaraj vo tvoe ime, a ne vo ime na Ateistite, zashto poznavam mnugu ateisti, a od niv dosta mis mnogu bliski drugari, taka da znam kako razmisluvaat...
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 09:57
dr`ete se do temata, da ne bri{am postovi von nea
-------------
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 10:21
Sahih Bukhari напиша:
nebeshe licno do tebe, a ti si samo eden
prestavnik na Ateistite, ima luge koi go cenat toa, a i da nego cenat
toa e moe mislenje, nikoj ne treba da go ceni niti da mi blagodari...
I nese navreduvaj kako malo dete, ako nie taka se navreduvavme site na forumov , od nas ke beshe....
decka gradinaka...
i odgovaraj vo tvoe ime, a ne vo ime na Ateistite, zashto poznavam
mnugu ateisti, a od niv dosta mis mnogu bliski drugari, taka da znam
kako razmisluvaat...
|
prvo ne se navreduvam- zatoa sto nemoze sekoj da navredi
ako si poiskusen znaes so sakav da kazam
vtoro ZIV TI NE NE BRANI nema potreba
povekje brani gi vernicite koi SAMO veruvat
treto.kako toa razmisluvat drugi ateisti???????
|
Постирано од: bluebell
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 10:29
connected напиша:
anakin напиша:
oti
|
анакин, не заборавај дека ова е подфорум ВЕРОИСПОВЕД и од старт некои работи се подразбираат но, се е до мотивите и до целта....јас немам скриен мотив нити пак негативна цел со темава. темава ја издвоив повеќе за верниците анакин, за оние кои заборавиле некои важни и клучни работи, за оние кои ја читаат редовно Библијата и к*ранот, за мене
| Prv pat pishuvam vo ovoj podforum, bidejki ja ne se deklariram kako vernik iako imam respekt kon verata vo koja sum rodena, a sekako i kon ostanateti i ne bi sakala nekoj da navredam. Samo me interesira dali tuka se misli deka site ateisti se loshi, so shto ne bi se slozhila ili pak avtorot saka da kazhe deka tie shto se smetaat za golemi vernici, vsushnost ne se odnesuvaat spored kodeksite koi im gi nalaga verata.
------------- always look on the bright side of the life!
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 10:34
dobro
kje pisuvam samo za ova tema
dobrite ateisti- ( CUDEN TERMIN ) ...koi se toa dobri ateisti e prasanje
kje probam da ogovoram
znaci ako ima dobri mora da ima losi ateisti
a losh ateist e toj so neubedlivo neveruva vo Gostod, inaku bi bil
dobar ateista, i si slavi slavi i farba jajca i pravi dosta
raboti koi pravat vernicite za razlika od dobar ateist koj toa ne go
pravi
sega za sega tolku
|
Постирано од: Lolita
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 11:03
neznam zosto vo naslovot ima "VS", koga se znae deka DOBRI ATEISTI se isto sto i LOSI VERNICI samo vo druga ambalaza
------------- Your sweetest nightmare
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 11:05
hahahah
ne se misli za verata
nego za covecnosta LOLITA
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 11:47
anakin напиша:
hahahah
ne se misli za verata
nego za covecnosta LOLITA
|
Covecnosta kon sebe ili kon drugite?
------------- Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 13:22
prvo kon sebe
pa kon drugite
imas poarna teorija za ova???????
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 13:52
anakin напиша:
prvo kon sebe
pa kon drugite
imas poarna teorija za ova???????
|
Ne be, samo ubavo e da se povtori.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 13:54
ako e taka pozdrav do tebe
a bas bi sakal da go slusnam tvojot stav za ova tema
za IZBOR NA POMALO ZLO
hahahah
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 13:55
bluebell напиша:
Prv pat pishuvam vo ovoj podforum, bidejki ja ne se deklariram kako vernik iako imam respekt kon verata vo koja sum rodena, a sekako i kon ostanateti i ne bi sakala nekoj da navredam. Samo me interesira dali tuka se misli deka site ateisti se loshi, so shto ne bi se slozhila ili pak avtorot saka da kazhe deka tie shto se smetaat za golemi vernici, vsushnost ne se odnesuvaat spored kodeksite koi im gi nalaga verata.
|
во претходните постови дадов многу добри извадоци од Библијата
бидејќи јас ја читам Библијата за некои одговори, бидејќи тргнувам прво
од Бог па после од се` друго, одговорот за тоа прашање се подразбира.
и нека не ве замара насловот на темата нити пак почетокот, за да се
развие малку дискусија се со цел да дојдеме до убав заклучок понекогаш
е потребна мала (добронамерна) провокација
-------------
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 13:57
da dojdeme do ubav zaklucok?????????????????
hahahah
bevme okaratkerizirani kako mana i zlo ( navodnicite se napisani od posle)
i so uzasen pocetok da se stigne do ubav zaklucok ... se somnevam
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 14:05
anakin напиша:
da dojdeme do ubav zaklucok?????????????????
hahahah
bevme okaratkerizirani kako mana i zlo ( navodnicite se napisani od posle)
i so uzasen pocetok da se stigne do ubav zaklucok ... se somnevam
|
е па неможеш да ме разбереш затоа што ти фали вера малку анакин, во Бога и во луѓето јас мислев дека барем тоа го имаш, ама сум била грешка и не сум нова на форумов, мојот стил се препознава од тие членови кои ме знаат дури и тогаш кога не наоѓам соодветни изрази и интерпункциски знаци.
-------------
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 14:06
anakin напиша:
za IZBOR NA POMALO ZLO
hahahah
|
Kazav jas uste na pocetokot. I temava ja razbiram malku poinaku, kako paradoksot na plitkite "vernici" i produhovenite "ateisti".
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 14:09
sensei напиша:
anakin напиша:
za IZBOR NA POMALO ZLO
hahahah
|
Kazav jas uste na pocetokot. I temava ja razbiram malku poinaku, kako paradoksot na plitkite "vernici" i produhovenite "ateisti".
|
ете,сенсеи разбрал нешто без да се декларира дали е атеист или верник
-------------
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 14:11
a sega i bas mi e galje koja si
sega pogotovo
i uste povekje so ne si nova
i si igras so custvata vo lugjeto
a da pogotovo vo tee sega nemam vera
a vo gospod nemam poreba
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 14:26
anakin напиша:
sega pogotovo
a vo gospod nemam poreba
|
што ти е на ТЕБЕ?????
е па јас имам вера во тебе анакин, како и во сите други луѓе јас верувам дека си лош верник исто како што си добар атеист
-------------
|
Постирано од: efendija
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 14:34
connected напиша:
anakin напиша:
sega pogotovo
a vo gospod nemam poreba
| што ти е на ТЕБЕ?????е па јас имам вера во тебе анакин, како и во сите други луѓејас верувам дека си лош верник исто како што си добар атеист |
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 14:42
connected напиша:
sensei напиша:
anakin напиша:
za IZBOR NA POMALO ZLO
hahahah
|
|
ете,сенсеи разбрал нешто без да се декларира дали е атеист или верник
|
Jas se deklariram, ama neprimetno
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 15:37
држете се до темата модераторот
-------------
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 15:43
Ajde prvo koregirajgi prasanjata,cuvstvuvam deka gi napisa nabrzina,onaka naluten,a posle nema problem,ce ti dadam odgovor!
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 15:44
jakiot odgovor
fala
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 15:46
anakin напиша:
jakiot odgovor
fala
|
Nisto!-Poveli i drugpat!
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 15:48
ma ne ni neocekuvav deka kje dades nekoj odgovor
zatoa sto
krvta, bolkata, stradanjeto, lugjeto se nisto,i nishtica vo odnos na
verata gospod, ALLAH - taka da pod ime na taa vera se e dozvoleno
efendi ne e ova neso novo
ne si mi pokazal novo
ova e so vekovi taka
anakin, те замолувам да не ја водиш дискусијава на темава во погрешна насока. доколку не ти одговара оваа тема, отвори нова и пишувај таму. вакви провокации не толерирам модераторот
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 15:52
anakin напиша:
ma ne ni neocekuvav deka kje dades nekoj odgovor
zatoa sto
krvta, bolkata, stradanjeto, lugjeto se nisto,i nishtica vo odnos na
verata gospod, ALLAH - taka da pod ime na taa vera se e dozvoleno
efendi ne e ova neso novo
ne si mi pokazal novo
ova e so vekovi taka
|
Ke ti pokazam nesto novo,samo strpi se do podocna,sega nemam vreme,odam na molitva!
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 15:54
odi
mozebi ne e gubenje vreme
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 21:37
anakin напиша:
odi
mozebi ne e gubenje vreme
|
BISMILLAHIR RAHMANIR RAHIM-VO IMETO ALLAHOVO,MILOSTIVIOT,SOMILOSEN!
Eve ti sega malce poopsiren odgovor na tvoite prasanja,se nadevam deka moderatorov nema da mi go izbrise postov,bidejci bev prozvan da dadam odgovor,a se nadevam deka i ti Anakine ce imas trpenie i zelba vnimatelno da go procitas postov i realno da podrazmislis za nego!
Vo osnova Islamot e miroljubiva religija,koja zabranuva sekakov vid na nasilstvo i netolerancija,terorizam,i bilo styo sto go zagrozuva zivotot na covekot.Muhammed a.s. e pratenik koj bese ispraten kako MILOST NA SVETOVITE" i kako "SVETLO KOE ZASEKOGAS SJAE",medjutoa, so svetlosta ne se osvetluvaat samo pozitivnite pojavi i dela,tuku i negativnite,za ludjeto da se upatat na dobroto.Muhammed a.s. e pratenik na ludjeto,a ludjeto se realnost,tie ziveele i ziveat vo odredeni istoriski periodi.Zatoa ne e razumno na onie koisto seat nered na zemjava da im dozvoli nepravedno da gi ubivaat svoite braca,bidejci na muslimanite naredeno im e da bidat pravedni vo odnosite so drugite ludje.
Muhammedovata poraka e:MIR I SPAS.Zatoa onie,koi sto na Islamot ce mu objavat vojna,i so niv ne moze da se najde resenie po miren pat-togas ne preostanuva nisto drugo tuku SILATA DA SE OTTRGNE SO SILA.Vo toj smisol vo k*r,anot se veli:"AKO TIE BIDAT NAKLONETI KON MIROT,BIDI I TI NAKLONET I NASLONI SE NA ALLAH..." (8/61).
Prema toa,odbranata na sopstveniot zivot i veruvanje e prirodna pojava koja sto ja nametnuva dolznosta i realnosta,I TOA NE E VOJNA.Vo kodeksot na moralnite obvrski ja vbrojuvame i zastitata na nemocniot kako i davanjeto pomos na obespraveniot,kako bi go sprecile nasilnikot da napravi nasilstvo.Vo osnovnite islamski obvrski se vbrojuvaat i Allahovite zapovedi:DA SE ZAHTEVA DOBRO DELO,A DA SE ODVRACA OD LOSOTO DELO.Vo toj smisol Allah dz.s. vo k*r,anot rekol:"VIE STE NAJDOBAR NAROD;BARATE DA SE RABOTAAT DOBRI DELA,A ODVRACATE OD LOSITE,I VO ALLAH VERUVATE" (3/110).
Vo ovoj citat na muslimanot mu se pripisuva izuzetno pripadnistvo,zosto se bara od nego da bide pozitiven,da cini dobri dela(a tuka se podrazbira i mirot),a da gi sprecuva istovremeno negativnostite(vo koi se vbrojuva i vojnata).Poinaku kazano:presudite koi gi izrecuvaat sudovite nese osveta,tuku toa e protivmerka na nasilstvoto,zloto i rasipanosta.Sudijata,spored coveckite normativi,gi sprecuva"zabranetite raboti" i izrekuva kazni.Zosto,koga beznadezno ce nise razboli prstot,hirurgot iako so sozaluvanje,ce go otsrtani(zrtvuva)za da ja spasi celata raka,duri i teloto.Ottamu i logicno e deka polesno e da se zrtvuva del za da se spasi celinata.
Islamot vo svojata sustina e,pacifisticki,mirotvoren.Zatoa i bara od svoite sledbenici kon drugite da bidat pravedni i dobrociniteli:
"ALLAH NEVI ZABRANUVA DA CINITE DOBRO I DA BIDETE PRAVEDNI KON ONIE KOISTO NE VOJUVAAT PROTIV VAS PORADI VERATA,I KOI OD VASETO RODNO MESTO NE VE PROTERUVAAT-ALLAH NAVISTINA GI SAKA ONIE KOI SE PRAVEDNI,-NO VI ZABRANUVA DA PRIJATELUVATE SO ONIE KOISTO VOJUVAAT PROTIV VAS PORADI VERATA I KOI VAS VE PROTERUVAAT OD VASITE RODNI MESTA,I KOI POTPOMAGAAT DA BIDETE PROGONETI.A ONIE KOI SO NIV PRIJATELUVAAT SAMITE NA SEBE SI CINAT NEPRAVDA" (60/8-9).
Porakata na islamot e covecka blagodet koja Allah mu ja doveril na Muhammed a.s.Taa poraka se branela otsekogas od onie koi e najavuvalezestoka vojna,i taa poraka(Islamot)se socuvala blagodarenie na dlabokata lojalnost na muslimanot kon taa poraka.
Vojnata e neprirodna covecka pojava,odvratna manifestacija vo coveckata istorija i site veri se borele protiv vojnata i voenite poteskotii.Zatoa i prirodno e sto islamot zazel neprijatelski stav kon vojnata i ja smeta za GOLEMO COVECKO ZLO.Poradi toa,Islamot,vo svojata istorija,vnimatelno gi resaval voenite sostojbi.Najprvo se obiduval da gi izbegne so dijalog,logika i dokazi,a ponekag duri gi trpel i stetite za na toj nacin trpelivo da ja izbegne vojnata.Vo toj smisol Allah dz.s. veli:"...A AKO PREKU TOA(VOJNATA)POMINETE I GO PRIFATETE OPRAVDUVANJETO,PA-I ALLAH OPROSTUVA I SOMILOSEN E" (64/14).
Ponekogas,vo isklucitelni situacii i opravdani okolnosti,so odbranbeni sredstva morala da bide zaprena agresijata,no pri toa vodejci racun deka ZIVOTOT E POPRIORITETEN OD SMRTTA.Vo toj smisol k*r,anot jasno veli:"...I DA ONOJ,KOGO ALLAH ZABRANAL DA SE UBIE,UBIETE,OSVEN KOGA PRAVDATA TOA GO NALAGA..."(6/151).
Islamot e strogo vrzan za stvarnosta i realisticen e,i od taa realnost ja gradi svojata pojdovna tocka na Zemjata da realizira duhovnost i vospostavi medzucovecko bratstvo i ljubov.Zatoa vo Islamot odbranbenata vojna e GORKA TABLETA i izuzetno resenie kon koe se pribegnuva koga ognot preti da go izgori pokraj suvoto i surovoto.Eve kako k*r,anot toa go pojasnuva:"AKO DVE DRUZINI NA VERNICI SE SUKOBAT,POMIRITE GI:A AKO EDNATA OD NIV,I POKRAJ TOA,E NAPRAVI NASILSTVO NA DRUGATA,TOGAS BORETE SE PROTIV TAA KOJA STO NAPRAVILA NASILSTVO SE DODEKA KON ALLAHOVITE PROPISI NE SE PRIKLONI.PA AKO SE PRIKLONI,TOGAS NEPRISTRASNO POMIRETE GI I BIDETE PRAVEDNI;NAVISTINA ALLAH GI SAKA PRAVEDNITE!" (49/9).
Vo ovaa konotacija denes na Islamot mu se pripisuvaat mnogu apsurdi od tipot:voinstvena religija ili vera koja se sirela i seuste siri so mec,vera na teroristi,mudzahedini,bombasi samoubijci itn.
Ovde,ocigledno se raboti za nedovolno poznavanje na Islamot i za tudza propaganda,kako i pogresno razbiranje na rabotite koi deneska go zafatile islamskiot svet.Jas ovde na objektivnite vo koi i tebe te klasiram bi im go preporacal sledniov k*r,anski ajet(pasus),i bi pobaral od niv da se podzamislat i da go proucat znacenieto na ovoj k*r,anski citat:"DOBROTO I ZLOTO NE SE ISTI!NA ZLOTO VOZVRATI SO DOBRO,PA CE VIDES DEKA I NAJGOLEMIOT NEPRIJATEL CE TI POSTANE NAJDOBAR PRIJATEL"(41/34).
Dali ova moze da se vbroi vo pottiknuvanje na vojna?Pravdata e osnovnata platforma na koja se gradat dobrite medzucovecki odnosi,bilo da se raboti za vojna bilo da se raboti za mir.
Vojnata,spored islamskta postavka,e nuznost samo vo slucaj na PODDRSKA I POBEDA NA PRAVDATA,za da se izbegne nasilstvoto i anarhijata.Toa e i zatoa sto islamot e vera,opstestven sistem i ideologija.Muslimanot e odgovoren za raznite svoi ulogi i odnosi so drugite.Toj e odgovoren i za sebe i za svojata familija."SITE VIE STE COBANI I SITE STE ODGOVORNI ZA SVOETO STADO"-rekol Muhammed a.s. Pravdata mora da bide pratitel na odgovornosta,a vistinski e praveden onoj kojsto se plasi od Boga,i zatoa vernikot gi saka drugite ludje a go mrzi i prezira nasilstvoto.Vojnite se nasilstvo i kaku takvi odvratni se,sem ODBRANBENITE,vo odbranata na sopstveniot zivot i sopstvenite vrednosti.Togas,vo takvi uslovi,sukobot moze da se narece DZIHAD.
Zatoa prijatele ,neka ne te buni izvitoperenosta na informaciite koisto ni gi plasira zapad i zapadnite mediumi za site ovie prasanja koi mi gi postavi!
Nitu vo Irak,nitu vo Avganistan,nitu vo Palestina,nitu vo Cecenija nitu na bilo koe drugo mesto vo svetot musslimanite ne se tie koi gi predizvikale sukobite i vojnite.NE toa go napravile drugi,pa sega tie moraat ocajno da se borat za svoite goli zivoti,za svojata familija.
Kako bi reagiral sekoj od nas koga nekoj bi nija ubil:majkata,sestrata,svoeto cedo bez nikakva vina?
DALI VO VAKVI SLUCAI SEKOJ EDEN OD NAS BI POSEGNAL PO BILO KOE ORUZJE ZA DA SE BRANI I OSVETI,PA MAKAR I SO KAMENJA(kako sto palestincite toa go pravat vo nedostatok na oruzje)?
Kako bi reagirale nie koga:pred nasite oci bi nija siluvale majkata,zenata,sestrata,bi ni go zaklale svoeto cedo..........sto bi napravile nie?
Dali bi bile spremni na se,za da se spasime od tie stravotii i pricineti bolki i stradanja na nevino:ubieni,zaklani,siluvani majki i deca?
I koj e sega tuka terorist,samoubiec,agresor?
Nie ili onie koi ni gi napravile tie uzasi?
Neka sekoj na forumov realno si odgovori na ova prasanje,i neka si ja zaprasa svojata sovest za odgovorot na ovie prasanja!
E takva e deneska sostojbata vo onie mesta na islamskiot svet,kade sto agresorot ubiva ,pali,krade,siluva,koli,a plus na toa veli:"NIE SME TUKA,ZA DA MU DADEME SLOBODA NA NARODOT"
Smetam deka ovoj post na mnogumina ceim gi otvori ocite.
A se nadeva deka i ti brate me razbra sto sakav da kazam.
Bidi mi pozdraven.
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 23:47
NE SI NAOGJAS OPRAVDANJE ILI MISLIS DEKA SI GO NASOL NE E LOSO MALKU DA PROCITAS ZA MAHATMA GANDI mozebi kje vi gi otvori ocite i kje pobedite eden den- no so vera vo covekot ne vo boga
|
Датум на внесување: 24.Декември.2007 во 23:54
Sekoja cest!!! Efendija postov navistina e namesto, ednostavno vistinata!!!!
No ne ocekuvaj site da go svatat postov so vosh*t, zashto vo nekoi dlaboko vo srcata e vrezana mislata, deka Muslimanite se tie koi se teroristi, i koi set bezredie po zemjava, a sosem e sprotivno...
Velicenstveniot k*ran za toa veli: I koga ke im se rece ne sejte bezredie po zemjava, onie velat nie samo red vospostavuvame.
Pa spored toa moto i ziveat, se povikuvaat na pravdata i Humanosta, za da bi ja unishtile i ednata i drugata.
|
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 00:00
cekajte nemesajte ova ne e tema za muslimanizmot
ova e za pomalo zlo SUPER ATEISTA ILI VERNIK ZA NIKADE
NEGO NE MI ODGOVORIVTE
TOJ SO JA AKTIVIRAL BOMBATA VO EVREJSKA SLATKARNICA I UTEPAL 15 DECA I 10 VOZRASNI BIL DOBAR VERNIK???????? ZATOA SO SE TVRDI DEKA E NAPRAVENO VO IMETO NA ALLAH I DEKA OTISOL VO DZANNA
|
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 00:01
anakin напиша:
NE SI NAOGJAS OPRAVDANJEILI MISLIS DEKA SI GO NASOLNE E LOSO MALKU DA PROCITAS ZA MAHATMA GANDImozebi kje vi gi otvori ocitei kje pobedite eden den- no so vera vo covekot ne vo boga
|
Definitivno anakine ne me razbiras.No,jas dobro te razbrav,i izvlekov pouka,a taa pouka glasi:"MENE MOJATA VERA,A TEBE TVOJOT ATEIZAM!"
|
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 00:02
Ankin gi znaesh site koi nastradale ili se ubieni od starna na Muslimanite a???? mislish deka Evrejskata krv e podobra od Muslimanskata a????
Kazi eden musliman koj zaginal na Bliskiot istok samo eden???? a gi znaesh na izust site "incidenti" koi gi napravile muslimanite???
I nese krij zad mototo A teist, koga od srce si Hristijanin, te interesira sekoj nastan na bliskiot istok, i zestok navivac si na stranata na evreite ....
odi lizigi bogovite vo koi veruvash!!!
I koj e odgovoren spored tebe za vojnata na Bliskiot istok, Muslimanite ili evreite, so poddrshka od Amerika???
|
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 00:12
ABE LUGJE DOBRI VE PRASUVAM KONKRETNO ZA MOE PRASANJE
NE KAZUVAJTE PRICINI AJ DEKA SE TIE PRICINI TAKVI KAKVI GI KAZUVATE OK
ODGOVORITE MI - VE MOLAM EDNAS
BIL TOJ DOBAR VERNIK ILI NE??????
SE SOMNEVAM DEKA NEKOJ MOZE DA MI ODGOVORI ISKRENO
|
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 00:16
anakin напиша:
ABE LUGJE DOBRIVE PRASUVAM KONKRETNO ZA MOE PRASANJENE KAZUVAJTE PRICINIAJ DEKA SE TIE PRICINI TAKVI KAKVI GI KAZUVATE OKODGOVORITE MI - VE MOLAM EDNASBIL TOJ DOBAR VERNIK ILI NE??????SE SOMNEVAM DEKA NEKOJ MOZE DA MI ODGOVORI ISKRENO
|
Ti odgovoriv mnogu dobro,pogore vo temata,no ti izgleda nisto nesi sfatil!
Ili baras da ti odgovoram spored tvojata Lemuria?
E ajde de nesto ti napisini za Lemuria?
|
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 00:18
ODGOVORI PROSTO
DA BIL DOBAR VERNIK ILI NE NEBIL DOBAR VERNIK
AKO NEODGOVORIS TOLKU PROSTO NEMAM VISE NAMERA DA GLEDAM KAKO VRTIS KO MACKA OKOLU VRUKJA KASHA
NO ZA TAKOV ODGOVOR TREBA DA IMAS MUDA BRATE ILI CEST
|
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 00:21
ALLAH VELI VO k*rANOT; DEKA SEKOJ EDEN KOJ KE UBIE BESPRAVNO DRUG COVEK, IMA GREV KAKO DA GO UBIL CELOTO COVESHTVO!!!!
Znaci bespravno ubivanje e nasjtrogo zabraneto vo islamot, batakata za koj tvdish deka dignal se vo vazduh, nemu ja znam istorijata, taka da nemozam da sudam....
A ti odgovorimi shto bi napravil ako nekoj ti ja siluva i ubie sestrati, i ako te izbrka od domot kade ziveesh????
|
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 00:21
NO JAS KJE PROBAM DA ODGOVORAM MESTO TEBE
DA TOJ SO GI UTEPA 15 DECA I 10 RODITELI BIL DOBAR VERNIK ZATOA SO VERUVAL - A I BASKA SO VIKAS MU SILUVAA I UBIVAA TIE GREOTICKI 15 TINA DECA
DA BIL ATEISTA NE BI GO NAPRAVIL TOA- ZATOA SO PREVISE GI SAKA LUGJETO OD BOGA
|
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 00:25
anakin напиша:
ODGOVORIPROSTODA BIL DOBAR VERNIKILINE NEBIL DOBAR VERNIKAKO NEODGOVORIS TOLKU PROSTONEMAM VISE NAMERA DA GLEDAM KAKO VRTIS KO MACKA OKOLU VRUKJA KASANO ZA TAKOV ODGOVOR TREBA DA IMAS MUDA BRATE ILI CEST
|
Vaka sekoj onoj koj bez nikakov povod si go odzema zivotot kako vie ateistite(na koi vi postanalo navika da skokate od sedmi kat direktno vo kontenjer),za nego velime deka bil LOS VERNIK,ili NIKAKOV VERNIK (kako tebe)
Dodeka za nasite braca muslimani koi si go zrtvuvaat svojot zivot vo odbrana na verata,cesta,semejstvoto,velime deka se:NE SAMO DOBRI VERNICI,TUKU I SEHIDI!
Gledas deka imame MUDA BATKA?
|
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 00:30
Lele be kako nemozat da svatat se cudam
poveke od 3 miljoniiiiiiiiiiiiiiiiiiiii nevini civili gi izgubija zivotite vo palestina irak i liban, za niv nikoj nishto ne komentira, oni se teroristi, a za 15 evrei, sekoj znae deka bile ubieni....
Ankin idi be provociraj na javno mesto ako ti imash muda, vaka lesno ti e se kriesh zad monitor nikoj nete znae, pa mozesh shto sakash da kazesh....
|
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 00:32
evaka
ova e posledno ubo se izjasni
te zabole tebe za tie 15 deca samo zatoa so ne bile muslimani
znaci bas ti e gajle za lugjeto nego se grizis samo za vernicite od tvoja religija
jaki toa vernici ste
alal vi vera
a sega nekoj kje mi otavar tema DOBAR ATEISTA vs LOSH VERNIK
more DOBAR VERNIK
mi dojde ko kec na desetka- da se uveri connectet deka ateisti ne se zlo po difolt
|
Датум на внесување: 25.Декември.2007 во 00:38
A TEBE DOBAR ATEISTU TE ZABOLE ZA 3 MILJONIIIII UBIENI CIVILI A? ILI NE??
mozesh da mi gi izvrtuvash zborovite kako sakash, no nemozesi i vistinata, podolu ti napomenav deka sekoj eden koj ubiva nevini luge, islamot go osuduva a jas sum sledbenik na islamot,
i nesi prai filmcinja deka si dobar covek, megu tebe i dobrina ima nekolku svetlosni godini razlika, ti si samo alatka shejtanova, slikata ti go ptvrduva toa, mu se vosh*tuvash na gavolot, pa i tvoite postovi se jasni, iako za sebe tvrdish deka si Ateist, NE SI
Ateistite voopshto ne se slicni na tebe.....
pravi shto sakash i dokazuvaj komu sakash, ova e moj posleden post do tebe!!!!
|
|