|
"VS" |
Внеси реплика | страница <1 910111213 16> |
Автор | |
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па во тој опсег на цени, Е-3 е споредлив.
1. до 700е (D40/400D) 2. 701е - 1100е (D80/E-xxx) 3. 1101е - 1500е (40D/A700) 4. 1501е - 2500е (D300/5D/L-10/E-3) 5. од 2501е (D3/M3) |
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
E pa, sega vaka...
E3 nema nikogash da bide produkt koj ke natera bilo koj da smeni bilo koja platfroma. Problemot e sto Olympus se ushte nema dobra sistem kamera i se ushte luta niz poleto na profesionalnite kameri obiduvajki se da se snajde vo neshto sto samo go ima dopirnato. Toa mu e najgolemata slabost i kako sto mozham da zaklucham spored minatoto iskustvoke, toa ke ostane taka izgleda ushte nekoe vreme. Veke nekolku pati imam kazhano deka Olympus mozhe da se krene od nivoto na vechen autsajder samo ako napravi kamera slichna na D3 ili MarkIII i ja prodava po cena na 40D ili A700. Samo togash ke svrti seriozno vnimanie kaj profesionalnite fotografi i mnogumina ke bidat spremni da go dodadat vo svojot zbir na kameri i eventualno da se prefrlat na nego koga vo bliska idnina takvata kamera ke bide podrzhana so odlichna serija na objektivi. Se do togash Olympus ke si ima problem so svojot identitet i vechno ke kaska pozadi Nikon i Canon. 1, Vo osnovnata klasa kameri denes imame odlichni pretstavnici - 400D i D40/40X. Ova se kameri koi so cenata/perforansata bi gi zadovolile site osnovni amaterski potrebi. Za mene ovie kameri se tolku dobri, sto kako nivna nadgradba bi preporachal direkten skok na 5D i 300D. Mozhebi za nekoi od vas toa bi bilo malu radikalen chekor, no spored mene, dokolku parite ne se objekt za diskusija, samo vakviot skok navistina bi ja opravdal nadgradbata na kamerite od osnovnata klasa. Vo ovaa klasa alternativno gi stavam Sony A100 i nekolku Olympusi (gi ima poveke i veke im ja izgubiv tragata) i Pentaxi (so slichen personality problem). 2. E sega, za onie koi sakaat da dobijat poveke kamera za poogranichen budzhet, bi gi predlozhil 40D i D80. Dodeka 40D i ne e nekoja podrastichna promena od 400D, D80 znachi hardverski, pa do nekade i softverski navistina neshto poveke od D40/40X. Ovaa kamera poradi padot vo cenata e verojatno eden od onie best buy produkti koi nabrzo ke gi snema bidejki se naogja na krajot od svojot produkciski vek. Vo ovaa klasa alternativno ja stavam Sony A700 (mozhebi ima i nekoj Olympus, ama kako sto rekov porano, poradi dizajnerskiot karakteren nedostatok ne mozham da pokazham prst na nitu eden model pokonkretno) . 3. Sledi klasata na kameri koja e omilena megju poluprofesionalcite i profesionalcite, kako i megju foto aficionadite. Toa e klasa koja dava najmnogu za platenite pari. Tuka bi gi stavil 5D, D300 i E3. Od site niv, mislam deka vo momentov 5D e eden od onie best buy produkti koi poradi namalenata cena pretstavuva izvonredna kupuvachka i koja ke ja snema vo kuso vreme. D300 e lider vo DX formatot i ke ostane taka dodeka Canon ne iznese produkt koj ke mu konk*rira, a E3 ostanuva kako opcija za onie koi po nekoja prichina ne sakaat da se odluchat za Canon i Nikon. 4. Poslednata klasa e onaa koja nudi najmalu za dadenite pari, ama taka e sekogash vo tehnikata. Vo ovaa klasa se kamerite koi se dizajnirani so poslednite tehnoloshki dostiganja i se orientirani za najmal krug na korisnici koj se sostoi od profesionalci i lugje koi ne znaat sto da im pravat na parite. Tuka bi gi stavil 1DMkIII, 1D'sMkIII i D3. Site ovie ezoterichni kameri imaat izvonredni performansi i nitu edna ne bi ja izdvoil kako najdobra od ostanatite. Imeno, dvata Canoni se dizajnirani specifichno za odredeni segmenti na profesionalnoto fotografiranje, dodeka D3 e zamislen kako nekakov obedinuvach na tie segmenti i kako edno pouniverzalno reshenie. So niv ne bi stavil nitu eden drug predstavnik od drugite firmi, bidejki nemozham da vidam nekoj takov. I toa bi bilo mojata klasna podelba na DSLR kameri denes. Kako sto mozhete da zabelezhite, neshtata se vrtat okolku Canon i Nikon, a ostanatite iminja se staveni kako pridruzhnici ili voopshto ne se prisutni, iako nekoi od niv se ushte se mnogu zvuchni i pochituvani kako posledica od nekogashnata filmska tradicija. A da, i voopshto ne gi delam kamerite spored nivnite ceni. Изменето од Zoran K - 24.Декември.2007 во 01:46 |
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Iskreno receno imam vpecatok deka malku si gi imaat postaveno cudno rabotite Nikon i Canon. Kako da se vo tesna sorabotka i nikako ne odat na toa da bidat direktno sprotistaveni po segmenti.
Spored ona sto, koja kamera nudi bi gi postavil vo klasi (i medjuklasi) ovaka: Nikon D40/D40x Canon 400D Nikon D80 Canon 40D i tuka ce zastanam za da ne navlezam vo bolnite tocki na muabetov. Muabetot mi e: Kako sto idete nadolu po listata, sekoja sledna kamera nudi povece od prethodnata, a i kako takva, cini nesto povece od prethodnata. Bas se bistri, neli |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
aboskovski
Сениор Регистриран: 09.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 336 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa tocno Mire, kao VW i Skoda. Za razlika od canon i nikon, ovie se pod ista kapa.
Inaku, do pred malku nikonoviot najdobar model bese D200. Negoviot naslednik D300 sega go sporeduvaat najcesto so 40D ili A700 iako ne pripagja vo ista kategorija, nitu cenovno mitu so performansi. Ne e bitno, bitno e da se sporeduva |
|
mickeymkd
Сениор Регистриран: 03.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 368 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Site go zaboravivte canon 30d koj seuste se prodava i e podobar bestbuy od D80.
Spored mene ima tri klasi amateur, semi pro i pro. niska klasa (amateur): --------------------------------------------- Canon 400d Nikon d40, d40x Sony a100 Pentax k100d, k110d Olympus e510, e410 sredna klasa (semipro): --------------------------------------------- Canon 40d, 30d, 5d Sony a700 Nikon d80, d200, d300 Olympus e3 Pentax k10d visoka klasa (pro): --------------------------------------------- Nikon D3 Canon 1DMk3, 1DsMk3 |
|
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
|
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Apsolutno se slozhuvam. Samo D300 uslovno e zamenik na d200 (poveke po brojakat otkolku po kategorijata). Vsushnost toj e zamena za D2X i D2H koi bea vrvot na Nikonoviot DX format. D3 spored brojchanata nomenklatura izgleda deka e zamena za serijata 2Dxx, no toj vsushnost e vo posebna kategorija na FF kameri. Lugjeto po inercija si gi sporeduvaat kamerite kako porano, ne gledajki deka neshatata se smeneti podrastichno otkolku sto pretpostavuvaat. Za sega, Nikonoviot model koj ja popolnuva kategorijata na napredni amateri e D80. D300 e profesionalna kamera, a ne amatersko/poluprofesionalna i voopshto ne spagja vo kategorijata so D80, 40D i A700. Ama kako sto velish, vazhno lugjeto da sporeduvaat neshto... |
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kako prvo bi rekol deka ima povece od 3 klasi na aparati i poradi toa nema kako seto ova da se "nakamari" vo 3 klasi.
Taka bese i na vremeto so film aparatite. ne bese Canon lud sto imase se ova vo range vo isto vreme: EOS3000; EOS300; EOS30/33; EOS3 i EOS1 Momentalnata sostojba vo Canon kako sto mi se gleda e: 400D; 40D; 5D 1D i 1Ds Znaci povtorno 5 aparati od razlicna klasa, od koi iskreno receno 5D e nekakov anahronizam (FF senzor a poslabi performansi od 1D), no ubav anahronizam mora da se priznae. Kaj Nikon sostojbata e sledna D40x; D80; D300 i D3 Samo 4 aparati, no ako ne se lazam i D40 seuste go igraat. Bidejci sme vece vo VS muabeti, nestata bi gi podredil po redosled vaka, pa vie videte (Nikon i Canon only ... drugite ne gi pratam voopsto pa da ne tropam): N D40; N D40x; C 400D; N D80; C 40D; C 5D; N D300 C 1D; N D3 & C 1Ds Ako ne se lazam, vaka nekako e i spored cenite. Licno bi se razmislil po prasanje na rasporedot po prasanje na 5D i D300/1D. Verojatno e prasanje koj sto ceni povece, dali brzina ili senzor. FF si e FF! I kako sega seto ova da go stavite vo 3 klasi? - D40x ima posovremeni algoritmi i 4mp povece od D40 - 400D ima isto mp kako D40x, ama i mnogu povece komandi i moznosti - D80 isto mp kako 400D, no daleku pogolema funkcionalnost i kvalitet vo izrabotkata - 40D e povece od pola klasa nad D80 po prasanje na komandite i kvalitetot vo izrabotka I da ne tupam so nabrojuvanje, 40D nema nikakvi sansi so senzorot na 5D, ili algoritmite i opciite na 1D i D300 (so koi nema sansi ni 5D) Sto e ubavoto vo seto toa? pa za sekoj od nas ima kamera koja ce ni se vklopi vo budzetot, a da ni go pruzi barem minimumot koj go sakame. Samo treba da znaes sto sakas i sto ti treba |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Onoa sto mu zabelezhuvav na Nikon porano beshe prenatrupanosta vo segmentite pochetnici i napredni fotografi. Tuka se stiskaa D40, D40X, D80 i D200. Sekoja za neshto malu podobra od onaa prethodnata. Dovolno da se oddeli kako relativno podobra kamera, ama nikako da odskokni na poznachitelna distanca.
Od taa strana poveke mi se dopagjashe Canon. Ima 400D i 40D (zamenata za 30D koja ke bide na pazarot dodeka ne se potroshat napravenite tela). Posle niv sledat 1D i 1D's kako posebni klasi. Pomaliot broj modeli kameri im go olesnuva izborot na kupuvachite i potsvenso im dava ideja deka 40D e poluprofesionalna kamera bidejki doagja vednash pred serijata 1D. Ova e odlichna strategija na Canon bidejki so pomal broj razlichni kameri go poednostavuva izborot kaj kupuvachite, gi namaluva proizvodstvenite troshoci i celiot propraten komercijalen materijal i na toj nachin go zgolemuva procentot na svojot profit vo odnos na prodadeniot broj kameri. Nikon zapochna dobro so zamenata na 2DX i 2DH so D300 i postavuvajki nova kategorija do D3. Sega mu ostanuva da ja sredi onaa natrupana serija kameri na dolniot del od proizvodstvenata linija, pa od 4 modeli da sintetizira samo dva: od D40 i D40X da napravi edna kamera, a od D80 i D200 da napravi druga. Изменето од Zoran K - 24.Декември.2007 во 20:06 |
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne bi se slozil so tebe deka D80 i D200 se vo ista kategorija.
D200 e ednostavno postara kamera, a ne vo ista klasa so D80. Sporedi go D200 so D70 i odednas razlikata e drasticna, recisi ista kako pomedju D80 i D300. Smetam deka D100-D200-D300 se vo bukvalna smisla podredeni tokmu kako sto treba i deka D300 e naslednik na D200. Samo sto Nikon vo nego stavi prilicno mnogu. D40/40x serijata pomalku me podsetuva na filozofijata na Minolta na vremeto. Ako se secavas minolta gi imase (pred da zamine vo istorijata): Dynax 40; Dynax 60; Dynax 7 i 9 modelite. Pri toa, 40kata bese stripped down varijanta na 60kata i bese vistinski Entry-level DSLR. 60kata vece imase prilicno sofosticiran izbor na opcii, a 7cata bese vistinskiot semi-pro model. Ako bi igrale po ovaa logika: Nikon Canon D40x e entry-level DSLR D80 e advanced amateur model 400D D300 e semi-pro 40D/5D D3 e definitivno pro model 1Ds 5D navistina ne sum na cisto kade da go smestam, no se resiv vaka nekako. Canon nema nisto vo ligata na D40x spored mene i 400D e tokmu nekade pomedju D40x i D80, odnosno gi popolnuva dvata segmenti. 1D na Canon i D2x se spored mene strogo namenski kameri. Vo osnova nameneti na fotoreporteri. Ne deka nemozat da se upotrebat i za drugo, tuku prasanjeto e zosto da placas za kup opcii koi e prasanje kolku bi ti vrsele rabota za svadmi ili amaterska fotografija, pa kolku i da ti e napreden amaterizmot |
|
|
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mire, D300 ne e poluprofesionalna kamera, tuku e 100% profesionalna. Taa e zamena za DX kamerite 2DX i 2DH. Ovie modeli se izbrishani zanavek. Ke se prodavaat dodeka ne se potroshat site napraveni tela i ke si zaminat vo istorija.
I kako izleze sega 40D da bide vo ista kategorija so D300 ? Spored koi kriterijumi: gradba na telo, opcii, performansi... spored shto ? Ili zatoa sto Canon za sega nema soodvetna kamera vo taa kategorija, pa ja stavame ovaa koja pripagja edna podolu? 400D spagja so D40X iako ima podobri opcii. Od toj aspekt taa e podobra kupuvachka od Nikonot. 40D spagja vo klasata na D80 i D200 i povtorno spored opciite spagja nekade izmegju niv. Eve, neka bide i taa najdobra opcija poradi podobriot odnos signal shum vo odnos na D200. OK, neka bide taka. Ama kako ja promovira nea vo klasata na D300 koga razlikata megju niv e kako onaa megju D200 i 2DX ? 40D ke beshe vo klasa na D300 samo ako beshe dizajnirana kako malu poednostavena verzija na 1DMkIII. A taa ne e toa. Tokmu poradi toa bev razocharan so nejzinata promocija koga izleze na pazarot. Taa e kamera sostavena od 400D i 30D i malu dodatno podobrena i nashminkana da izgleda kako neshto sosem novo. Nema nishto novo, vozbuduvachki ili ekslkuzivno vo nea za da ja iskachi na povisoko skalilo od nejzinata predhodnichka. Da ne beshe tresachot na prashina i pogolemiot ekran (za zhal so ista rezolucija), site ke se chudea zoshto Canon ja zamenuva 30D so 40D. Samo poradi brojkata? Izvini, ama ne gledam nikakva logika vo klasificiranje na D300 i 40D vo ista kategorija, osven kako podsvesno pratenje na bojkite D100 - D200 - D300... Ne daj bozhe D3 po nekoja sluchajnost da ja krstea D300, taa ke ja smetavte zamenik za D200. Ako nekoja kamera e poluprofesionalna od Canonivite modeli, toa bezdrugo e 5D poradi svoite nesporedlivi performalni vo sporedba so ostanatite Canonovi kameri. Tokmu poradi toa taa stana legenda i ke se pomni vo istorijata kako presvrtnica vo proizvodstvoto na DSLR-i, neshto slichno kako sto se sluchi so originalnata 20D. Изменето од Zoran K - 24.Декември.2007 во 21:48 |
|
mickeymkd
Сениор Регистриран: 03.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 368 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moze da se zakluci deka postojat samo tri klasi i spored oznakite na aparatite. So tri cifri xxx amateur, so dve cifri xx semipro i so edna cifra x pro.
Tuka samo nikon gi smenil oznakite so sto so dve cifri xx gi oznacuva amateur a so tri xxx semipro dodeka kaj pro pak so oznacuva so edna cifra x. Da ja mislel nikon D300 za pro ke ja imenuval samo so edna cifra kako sto napravil so D3. Nemoze sega D300 da go spreduvame so pro aparati od pred nekolku godini, bidejki logicki e ponovite aparati da bidat podobri od postarite. Toa ke ispadne ko da sporeduvame najnovo BMW 5 so BMW 7 od pred 20 godini. Logicki i treba naslednikot na D2H da bide fulfrejm, deka redno bese nikon i da izvadi fulfrejm pa zatoa i se pojavi D3 a ke ima i nov model koj ke bide ist kako D3 samo sto ke bide so krop senzor da receme ke ima oznada D3x e toj ke bide pro(a Zoran ti na negovo mesto go stavas D300). Zatoa Zoran D300 ne spaga vo pro klasata, i moze da se sporeduva so 40d. A koj model ke bide podobar toa e drugo prasanje. Spored mene D300 i D3 ne se nisto revolucionerno. D3 ne e prviot fulfrejm, a D300 e samo logicka nadogradba na D200. A Zoran moze da se vidi deka pogresno gi klasificira aparatite na Nikon i spored toa deka vo sekoja klasa Nikon gubi od Canon. d40x gubi od 400d, d80 gubi od 40d, d300 gubi od 1dmk3 i d3 gubi od 1dsmk3. Изменето од mickeymkd - 24.Декември.2007 во 23:23 |
|
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
|
|
mviktor
Група Регистриран: 16.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 73 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Uff..ne bilo lesno da si C/N korisnik, nikogas ne znaes sto tocno si kupil :) eve edna finta kako da odredite kade spadja vasata kamera:
ako nema pc-sync togas e entry level; ponatamu, ako ima pc-sync i integriran flash togas e advanced amateur ; ako ima samo pc-sync bez flash togash e pro. dobar li e kriteriumot? no hard feelings :) |
|
Sony A900; Carl Zeiss 1,8/135; Tamron 2,8/90; Minolta 1,4/50; Sony 2,8/20
|
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ajde, ve ostavam so vashata logika da si klasificirate kako vi se godi i onaka nitu Canon nitu Nikon ne gi interesira sto mislime nie.
Neka vi e srekna i beriketna Novata Godina! Изменето од Zoran K - 24.Декември.2007 во 23:54 |
|
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
aj, aj, aj... |
|
Внеси реплика | страница <1 910111213 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |