IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДОБРИ АТЕИСТИ вс. ЛОШИ ВЕРНИЦИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДОБРИ АТЕИСТИ вс. ЛОШИ ВЕРНИЦИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 13>
Автор
Порака
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2007 во 23:50
тага

Изменето од anakin - 22.Декември.2007 во 23:38
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 21:48
Originally posted by anakin anakin напиша:

koj ti dal za pravo vo start da gi omalovazuvas ateistite
sramota
od tebe ne sum ocekuval
neznam so mislese
no mislese mnogu loso

од старт? омаловажувам?
јас не се разбирам многу од равенки анакин, јас напишав многу убаво
со БУКВИ!
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 22:10
zenmaster
Цитирај zenmaster Одговорbullet Испратена: 18.Мај.2007 во 00:11
Многу е битно да знае човек во кој тип на луѓе прпаѓа ! Затоа што ако правите нешто што вас не ви е својствено значи сте во несклад , тогаш само губите време и енергија и така ќе стекнете повеќе конфузија . Во вас не може да се створи ни сомнеж ни вера . вие веќе поседувате семе на едното или другото . Ако ја поседувате сумњата подобро би било да не размислувате за  вера тогаш тоа би било замајување или хиопкризија .Ако имате сонмеж немојте да се плашите дури и сомнежот може да ве одведе до бога , тоа треба да го икористите . За тоа што сомнежот може да го поништи божественото и тогаш е појак од тоа . Сомничавоста може да се искористи од неа можат да се научат многу техники . постојат  луѓе кои  проповедаат дека доколку се сомневате не можете да достигнете до божественото . ШО треба да се прави ? Тогаш треба тоа да го потиснувате да се присилувате да го криете да создавате лажно верување , ама сето тоа ќе биде само на површина тоа нема никогаш да ја допре вашата душа само од надвор ќе се создаде впечаток на верување .
Во тоа е разликата на верата и верувањето . Верувањето е секогаш лажно ! Верата е квалитетна , верувањето е концепт . Верата е состојба на умот верувањето е само стекната вештина . Затоа оние кои се сомничави и се плашат од тоа се врзуваат за верувањето викаат јас верувам ама немаат вера длабоко во себе они знаат дека се сомневаат и се палшат константно од тоа . Ако ги допрете и го критикувате нивното верување ќе се разлутат моментално . Зошто ! Зошто ГНЕВ , ИРИТАЦИЈА . Не заради вас туку се лути заради сопственото верување заради кое вие сте помогнале да испадне надвор . АКО СТЕ ПРЕД ЧОВЕК ОД ВЕРА ВИЕ МОЖЕТЕ ДА ГО КРИТИКУВАТЕ , ОН НЕМА ДА СЕ РАЗЛУТИ   ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ЈА УНИШТИТЕ НЕГОВАТА ВЕРА   !

Ova ednas go napisav isprovociran od eden "golem" vernik mozebi trebase da mu go spomnam imeto za da mi odgovori . Ama ke pocekam ako ne se prepoznae ke go povikam javno .

A za anakin ne mi e jasno so tolku se zapali za ovaa tema kako da bese napisano javno deka na nego e posvetena .
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 22:18
тага

Изменето од anakin - 22.Декември.2007 во 23:37
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 22:33
тага

Изменето од anakin - 22.Декември.2007 во 23:37

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 22:40
анакин,
дозволи ми да ти објаснам лично тебе како член кој многу го ценам и почитувам на форумов кој ми беше мотивот кога ја отворив темата.

Кога ја читам Библијата, обично барам одговори за кои верувам дека сум во право. Значи, јас од старт верувам во луѓето исто како и ти анакин, не само во Бог. Имав дилема околу атеистите...
Читајќи го Матеј од Библијата 25 поглавје, уствари следниве стихови (кои се пастирани подоле) дојдов до некој мој личен и индивидуален одговор.

.31...А кога ќе дојде Синот Човечки во Својата слава и сите свети ангели со Него, тогаш ќе седне на престолот на славата Своја,

32 и ќе се соберат пред Него сите народи, па ќе ги оддели едни од други, како што ги одделуваа овците од козите;

33 и ќе ги постави овците од Својата десна страна, а козите од левата.

34 Тогаш Царот ќе им каже на оние што Му се од десната страна: ,Дојдете, благословени од Мојот Отец; наследете го царството, подготвено за вас од почетокот на светот;

35 зошто гладен бев и Ми дадовте да јадам; жеден бев и Ме напоивте, странец бев и Ме примивте;

36 необлечен бев и Ме облековте; болен бев и Ме посетивте; во затвор бев и дојдовте кај Мене.`

37 Тогаш праведниците ќе Му одговорат и речат: ,Господи кога Те видовме гладен и те нахранивме или жеден и Те напоивме?

38 Кога Те видовме странец и Те прибравме, или необлечен и Те облековме?

39 Кога Те видовме болен, или во затвор и Те посетивме?`

40 А Царот ќе им одговори и ќе им рече: , Вистина, ви велам: доколку сте го направиле тоа за еден од овие Мои најмили браќа, за Мене сте го направиле.`

41 Тогаш ќе им каже и на оние што се од левата страна:Бегајте од Мене, проклети, во вечен оган, приготвен за Ѓаволот и неговите ангели!

42 Зашто, гладен бев и не Ми дадовте да јадам; жеден бев и не Ме напоивте;

43 странец бев и не Ме прибравте; необлечен бев и не Ме облековте; болен и во затвор бев и не Ме посетивте.`

44 Тогаш тие ќе Му одговорат и речат: Господи, кога Те видовме гладен, или жеден, или странец, или необлечен, или болен, или во затвор-не Ти послуживме?

45 Тогаш ќе им одговори и рече: Доколку не сте го направиле тоа за еден од овие најмили браќа ни за Мене не сте го направиле.`

46 И тие ќе отидат во вечна мака, а праведниците - во живот вечен.`

со голема надеж дека ќе се разбереме
голем поздрав до тебе

Изменето од connected - 22.Декември.2007 во 22:40
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 22:57
тага

Изменето од anakin - 22.Декември.2007 во 23:36

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 23:07
слободно продолжи да размислуваш како сакаш, мое е да се дообјаснам...можеби сум го утнала насловот но не и поентата
уште ми е криво што не ме разбра уште на почетокот, ти советувам (немора да ме послушаш) понекогаш да изброиш до 3 пред да дадеш заклучок и да веруваш малку повеќе
(во кој/што сакаш, не е важно)

среќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 23:20
среќа

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 23:25

naslovot go utna??????????
se si utnala

da te pitam conneceted
so tvoi zborovi

zamisli situacija deka treba da biras megju dobar ateist i dobar vernik
aj kazi
prosvetli me
prosvetli ne
prosvetli se i samata
газење%20од%20смеење

анакин, не глупај трупости голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 23:28
тага

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 23:31

ok
zadovolna si so samata sebesi sega?
a so ubo si ja zbrisa temata
jbg
sueta e sjebana rabota.........тага

големо%20гушкање
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 23:41

sega kje vikazam jas
site so mislat deka ako imat vera vo gospod vo start se podobri lugje od tie so neveruvat vo bozjoto carstvo- grdno se lazete- startnata pozicija voopsto ne vi dava ni prednost - nesakam da kazam deka duri moze ste nazad- no toa kje go prekjutam

ne samo sto e nebuloza i  e lecenje na komplexi - sami ne ste dovolni da ve okarakterizirat za dobri lugje ( samoto jas i jas )pa koristite vera vo gospod ( jas i vera) ????????

za zalenje ste site so mislite taka

ova sum go cul ko teorija na muslimanite- no tie duri verata ja sveduvat strikno na muslimanska vera
se spustivte nisko- dduse ne ponisko od niv
no si go zemavte nivniot koristen epitaf KAURIN i go zamenivte so ATEIST

sega slusnite ja muslimanska verzija na vasata tema

DORAR Kristijanin vs LOSH Musliman
sega kje ja parafraziram connected

замислете имате ваква ситуација, да одберете помеѓу две спротивности и морате да се определите за една.
Едните се добри, и имаат доволно срце и љубов во нив да се толерантни, да простуваат полесно, да сакаат и да шират добрина насекаде, но имаат само една маана, SE KRISTIJANI.
Другите пак, живеат согласно со нивната вера и религија, но не покажуваат вистински соживот кога се во прашање простувањето, гордоста, суетата и се тоа во име на ALLAH.

Што мислите, кои луѓе според вас ги фаворизира vistinski Бог?

Кој тип го фаворизирате вие и зошто?

vi se dopagja ???????? vernici???голема%20насмевка

Ми се допаѓа, затоа што нашиот Господ и на ова дал одговор.
Пази го ова (сеа да не тарашкам незнам најисправно да го кажам) но иде вака:
Човек ограбен и добро претепан оставен е крај патот. Верници проаѓаат крај него и не го шљиват, ко да не постои.
Проаѓа на патот еден човек Самарјанин (Самарајаните важеле за неверници и биле омразени од тогашните Јудејци кои пак биле суетни, како некои овде). Го зема јадников го качува на магаре или коњ, се погрижува за раните негови и му дава пари на меанџијата да му даде храна и преноќиште.
И сеа, вели Исус, кој ќе најде мислост пред Бог?среќа
Јасно, Самарјанинот. (Оттука потекнува и денешниот термин Добриот Самариќанец),

Мислам, со ова е се кажано.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 23:47
da be da
da be da
da be da

perfidna kniga tova biblija

demek se ocekuvalo od vernicite da bidat dobri- zatoa so se dobri po defolt
a ne se oceluvalo od nevernik samarijanec toa - zatoa so tie se loshi po defolt

perfidna toa kniga
a perfidni i tie so ja citirat

da be da
da be da
da be da

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.