IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Интима > Секс
  Активни теми Активни теми RSS - Религија и хомосексуалност
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Религија и хомосексуалност

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 16>
Автор
Порака
Neonic Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 899
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neonic Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2007 во 01:52
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Originally posted by RebeL RebeL напиша:

blueprayer, а мааалце само да фрлеше око на она шо јас го зборувам и да не си ја толкуваш библијата како тебе шо ти одговара и да не ја користиш селективно? Не ќе беше лошо, да прочитам и твој коментар.
Јас колку што можев да приметам, ти ја толкуваш библијата, односно ја земаш во уста само кога ти одговара на тебе. Значи едно време не ја користиш друго да. Значи кога немаш како да се извадиш не постои Библија за тебе, а потоа постои. Не ти го дочитав последниот пост, сакав нешто да речам,а ма ке биде подоцна. За родителите-како можеш да споредуваш нешто на толку лош начин. Еве пример-ако во библијата стои -НЕ ПРАВИ ПРЕЉУБА (ова го зедов за пример) ти ако не правиш не значи дека си го избришал гревот ХОМОСЕКСУАЛНОСТ. Значи тоа е твојот стил на одговарање. Јас се што ке напишам (мада еднаш два пати постирав) беа цитати од Библијата каде што СЕ збори за хомосексуалноста.

Vo ovj slucaj nie ja analizirame Biblijata dali e kompetentna i merodavna da ni dava moralni nacela i normi vo sovremenovo opstestvo,bidejki ima mnogu apsurdi i kontradiktornosti.Znaci se fakjame za "korenot" na problematikata,a ne samo povrsno, pisuvajki i tolkuvajki "odredeni"(po cecija volja) citati.
  I Rebel saka da kaze, deka dodeka mnogu drugi grevovi koi isto tolku se teski i strasni, minuvaat nezabalezano tolerantno i opravdano, i adzija i evangelos nemaat nikakvi zabeleski za niv (kako da ne postojat),PRENAGLASENO ja kazuvaa Homoseksulanosta kako najgolem grev...demek toa e EDINSTVENIOT GREV spored Biblijata.

Ako Biblijata dozvoluva pedofilija, robovladetelstvo, siluvanje, potcinuvanje, kupuvanje na zivi coveki bitija so pari...
  Kolkava e moralnata tezina za taa defakto da se prifati onaka kako sto propoveda, vo naseto sovremeno opstestvo?????

Pedofilija- zatvor do 30 godini
 Siluvanje - zatvor do 15 godini
 Trgovija so belo robje- Zatvor do 15 godini

Homoseksualnost????? - nema kazna, bidejki komu gay lugjeto pravat zlo i steta ,pri opstenje eden so drug????Dali nekoj e osteten od nivniot odnos? dali povreduvaat nekogo? dali narusuvaat praven poredok i prekrsuvaat odreden zakon?

Изменето од Neonic - 21.Декември.2007 во 01:54
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2007 во 10:02
Originally posted by Neonic Neonic напиша:

Vo ovj slucaj nie ja analizirame Biblijata dali e kompetentna i merodavna da ni dava moralni nacela i normi vo sovremenovo opstestvo,bidejki ima mnogu apsurdi i kontradiktornosti.

Оф кутрата Библија, штом земале Neonic, Rebel и diogen да ја анализираат газење%20од%20смеење
Мило, за да ја анализираш Библијата треба да ја прочиташ прво, а не да ја критикуваш на основа на 2-3 цитати извадени од контекст од некој сомнителен сајт најден на google намигнување
Инаку да те потсетам дека на основа на Библијата се правени цели устави на држави (земи ја Америка на пример). А најдовте ти, ребелче и диоген да кажете дека не била меродавна да дава морални начела...ноу комент. голема%20насмевка

I Rebel saka da kaze, deka dodeka mnogu drugi grevovi koi isto tolku se teski i strasni, minuvaat nezabalezano tolerantno i opravdano, i adzija i evangelos nemaat nikakvi zabeleski za niv (kako da ne postojat),PRENAGLASENO ja kazuvaa Homoseksulanosta kako najgolem grev...demek toa e EDINSTVENIOT GREV spored Biblijata.

Како не ти е срам да лажеш бе...носот ќе ти порасне како на Пинокио да знаеш еве вака лажго газење%20од%20смеење
Десет пати кажав до сега, еве уште ќе кажам, никој не толерира никакви гревови, само тука ТАКВА Е ТЕМАТА (Религија и Хомосексуалност) и затоа фокусот ни е на тој грев - хомосексуалноста.
Што е тука нејасно?
И дај прочитајте веќе еднаш барем едно цело поглавје од Библијата па потоа давајте коментари, а не само вака тралалајќи да читаме од вас.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2007 во 11:22

Aj да те потсетам:

Исход 21: (мада Излез треба да биди, Исход е бугарскиплазење)

„2. Ако купиш роб Евреин, шест години нека ти служи, а седмата нека си оди слободен, без откуп;
3. ако дошол сам, сам нека си оди; а ако имал жена, нека оди и жената со него;
4. ако, пак, неговиот господар му дал жена, и таа му родила синови или ќерки, жената и децата нека останат на господарот негов, а тој нека си оди сам;
5. но, ако робот одговарајќи, рече: ,Го сакам господарот мој, жената моја, и децата мои; не сакам да одам и да бидам слободен.‘
6. тогаш ... господарот негов нека го доведе пред судот Божји и нека го постави пред вратата или на прагот и таму господарот негов да му го продупчи увото со шило, та да му остане вечен роб.
7. Ако некој ја продаде ќерката своја за робинка, таа да не си оди како што одат робовите
[машки]; [после 6 години]
8. ако не му се свиди на господарот нејзин, за која ветил дека ќе ја земе за жена,нека ја отпушти. Но нема право да ја продаде на туѓ народ, кога сам ја отфрлил;
9. ако, пак, ја свршил за синот свој, нека и го даде правото што го имаат ќерките;
10. ако земе друга за себе [уште една полигамија], првата не смее да ја лиши од храна, облека и сопружничка должност. [секс]
11. не и направи ли една од овие три работи, тогаш нека си оди од него дарум, без откуп.“

Гледаме колку „доброволно“ ќерките оделе во (сексуално) ропство, и што им следувало на робовите кои сакале да останат со своите жени и деца при господарот нивни.

ептен ме заинтригира твоево селективно читање, и апла затворање на очи пред напишаното, па ти поцртав и ти обоив нешто, за малку да ти се појасни пасусот... Не знам како си можел да донесеш сосема спротивен заклучок од тоа што го пишува... Јасно вели дека човекот НЕ САКА да си оди, а ти велиш не било доброволно? Да, имало и принуда и во тогашниот безбожнички свет, секако, но Библијата овде зборува за доброволно останување...

Те молам читај убаво.

Кон врв
RebeL Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Април.2005
Поени: 656
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RebeL Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2007 во 13:34
Aj сега јас да ти појаснам:

Aj да те потсетам:

Исход 21: (мада Излез треба да биди, Исход е бугарскиплазење)

„2. Ако купиш роб Евреин, шест години нека ти служи, а седмата нека си оди слободен, без откуп;
3. ако дошол сам, сам нека си оди; а ако имал жена, нека оди и жената со него;
4. ако, пак, неговиот господар му дал жена, и таа му родила синови или ќерки, жената и децата нека останат на господарот негов, а тој нека си оди сам;
5. но, ако робот одговарајќи, рече: ,Го сакам господарот мој, жената моја, и децата мои; не сакам да одам и да бидам слободен.‘
6. тогаш ... господарот негов нека го доведе пред судот Божји и нека го постави пред вратата или на прагот и таму господарот негов да му го продупчи увото со шило, та да му остане вечен роб.
7. Ако некој ја продаде ќерката своја за робинка, таа да не си оди како што одат робовите
[машки]; [после 6 години]
8. ако не му се свиди на господарот нејзин, за која ветил дека ќе ја земе за жена,нека ја отпушти. Но нема право да ја продаде на туѓ народ, кога сам ја отфрлил;
9. ако, пак, ја свршил за синот свој, нека и го даде правото што го имаат ќерките;
10. ако земе друга за себе [уште една полигамија], првата не смее да ја лиши од храна, облека и сопружничка должност. [секс]
11. не и направи ли една од овие три работи, тогаш нека си оди од него дарум, без откуп.“

Гледаме колку „доброволно“ ќерките оделе во (сексуално) ропство, и што им следувало на робовите кои сакале да останат со своите жени и деца при господарот нивни.

Сега појасно ти е?

Изменето од RebeL - 21.Декември.2007 во 13:34
-=Rules Are Made To Be Broken=-
ЗАЧУВАЈТЕ ЈА КИРИЛИЦАТА! ПИШУВАЈТЕ МАКЕДОНСКИ НА КИРИЛИЦА!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2007 во 15:16
никаде овде не прочитав упатство дека ТАКА ТРЕБА, туку ако веќе така се прави, како да се постапува... Значи со твој стап, по твоја глава...

А и каква врска има ова со хомосексуалноста? се губите веќе... поочнавте религии, вери и книги да напаѓате во некаков параноичен обид да се оправи хомосексуалноста... Треба цел свет да го побиете, изгледа, само за вие да излезете во право... бравос!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RebeL Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2007 во 15:22
Правам аналогија, ако веќе викаш дека така треба да маж не легнува со маж, тогаш треба да викаш дека така требагосподарот негов да му го продупчи увото со шило“
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neonic Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2007 во 15:29
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Vo ovj slucaj nie ja analizirame Biblijata dali e kompetentna i merodavna da ni dava moralni nacela i normi vo sovremenovo opstestvo,bidejki ima mnogu apsurdi i kontradiktornosti.

Оф кутрата Библија, штом земале Neonic, Rebel и diogen да ја анализираат газење%20од%20смеење
Мило, за да ја анализираш Библијата треба да ја прочиташ прво, а не да ја критикуваш на основа на 2-3 цитати извадени од контекст од некој сомнителен сајт најден на google намигнување
Инаку да те потсетам дека на основа на Библијата се правени цели устави на држави (земи ја Америка на пример). А најдовте ти, ребелче и диоген да кажете дека не била меродавна да дава морални начела...ноу комент. голема%20насмевка

Како не ти е срам да лажеш бе...носот ќе ти порасне како на Пинокио да знаеш еве вака лажго газење%20од%20смеење
Десет пати кажав до сега, еве уште ќе кажам, никој не толерира никакви гревови, само тука ТАКВА Е ТЕМАТА (Религија и Хомосексуалност) и затоа фокусот ни е на тој грев - хомосексуалноста.
Што е тука нејасно?
И дај прочитајте веќе еднаш барем едно цело поглавје од Библијата па потоа давајте коментари, а не само вака тралалајќи да читаме од вас.

Ja spomnuvas USA? a da odis na edno dve nedeli do San Francisko, se ke ti stane pojasno...голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2007 во 15:29
па да... во случај некој ДОБРОВОЛНО да сака вечно да остане нечиј роб, нека го буши...

ама ај доста со врткологија... Едно е јасно. Не постои религија во светот каде што хомосите се оправдани.

Точно или не?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neonic Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 12:54
Originally posted by аџија аџија напиша:

па да... во случај некој ДОБРОВОЛНО да сака вечно да остане нечиј роб, нека го буши...

ама ај доста со врткологија... Едно е јасно. Не постои религија во светот каде што хомосите се оправдани.

Точно или не?

Tocno be Adzija , megjutoa kolku lugje se zakoraveni religiozni fanatici, koi odat sekoja nedela vo Crkva, i se ispoveduvaat na svestenicite, i bez isklucoci, gi pocituvaat site Bozji zapovedi propovedani od Biblijata????

Koj mlad covek vo Makedonija ne napravil grev, za koj ke bide suden pred Boga??????..pa toa da go ocekuvas toa od homoseksualcite?

I spiritualnosta, e religioznost, no vo nea nema pisani pravila i nametnuvanja...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RebeL Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 13:26
Aџија, во Wicca религијата прифатени се сите сексуални ориентации како нормални и природни (значи вклучувајки ја и хомосексуалноста) намигнување

http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality_and_Wicca

Исто така, Реформираниот, Реконструктивниот и Либералниот Jудеизам од еврејските деноминации, а од христијанските Обединетата Христова Црква, Презвитеријанската и Англиканската - не ја сметаат хомосексуалноста како грев. Сите овие дозволуваат и брак помеѓу геј луѓе.

http://en.wikipedia.org/wiki/Homosexuality_and_religion

Изменето од RebeL - 22.Декември.2007 во 14:01
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 14:14

Koj mlad covek vo Makedonija ne napravil grev, za koj ke bide suden pred Boga??????..pa toa da go ocekuvas toa od homoseksualcite?

Пак тој со тоа. Абе 11ти или 12ти пат ви кажувам: никој не спори дека сите луѓе прават гревови. Тука е ставен акцент на гревот-хомосексуалност затоа што таква е темата. Отвори друга тема (пр. лажење) и таму ќе дискутираме за тој грев. Тука никој не одрекува дека сите сме направиле некаков грев, без разлика дали е тоа хомосексуалност или некој друг. И не само млади како што велиш ти, туку и постари, и баби и дедовци, и европејци и азијати, и црни и бели и жолти, писмени и неписмени, и затвореници и светци, и мајка тереза и тоше проевски... сите без исклучок сме направиле и правиме гревови затоа што тоа ни е во природата, проклето налседство од нашите прародители - гревот.

Но разликата е во тоа што повеќето луѓе си ги признаваат своите гревови. Пизнаваат дека сториле грев, без разлика дали потоа ќе се покајат за тоа или не. Хомосексуалците не признаваат дека нивниот чин е грев и наместо да се каат за тоа, да бараат помош, барем да се обидат да се променат, наспроти тоа тие се гордеат со тој грев, пробуваат да го наречат "сексуална ориентација", "природна појава", "нешто создадено од Бог" и сл.

Neonic и сите други, еве и да се согласиме дека хомосексуалноста е многу мал грев, сепак ви велам дека и на најголемиот сериски убиец ќе му бидат простени гревовите ако искрено се покае за своите убиства, но дека гревот на хомосексуалецот нема да му биде простен, доколку тој истиот не го признае пред Бог и не се покае.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
diogenskopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2063
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај diogenskopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 14:20
po taa logika ako Gospod ne sozdal i nie sme Bozji ceda..nema sto da mu baram proska..on me "napravil" gay...i fala mu...tnx God...i luv u  голема%20насмевкаљубовљубовбакнеж
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RebeL Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 14:45

....и европејци и азијати, и црни и бели и жолти, ...

А, ако тие црни бели и жолти се од друга религија? среќа Ок ќе речиш дека прават ерес или незнам шо, ама и за нив христијаните се еретици, и сеа шо прајме?? Кој е тука правиот?

Хомосексуалците не признаваат дека нивниот чин е грев и наместо да се каат за тоа, да бараат помош, барем да се обидат да се променат, наспроти тоа тие се гордеат со тој грев, пробуваат да го наречат "сексуална ориентација", "природна појава", "нешто создадено од Бог" и сл.

ЕvAngelos, да ти кажам нешто од мое лично искуство. Јас прв пат пред 4-5 години на братучеда ми (тогаш беше 24-5 мислам) кога и кажав дека сум она што сум - во доверба (зашто мислев дека после престојот од скоро 2 години во Америка таа ќе биде полиберална и по open-minded), таа ја злоупотреби мојата доверба и раскажа на дел од фамилијата - нејзините најблиски. После почнаа сите да ме пеат колку било тоа лошо и грев и ова и она и ме тераа да престанам (не дека се тие побожни ама ај). Јас после тоа некој период пробав да ги послушам, пробав и некое време и по цркви да одам, да се молам да се каам, па да паѓам во заблуди дека ќе се „излечам“. Но со текот на времето како што ми траеше таа депресија гледав дека нема лек. Чувствата останаа исти. После почнав да се едуцирам повеќе на таа тема, и сфатив дека не е болест, не е грев (туку "code of conduct" или правила на однесување на времето кога тие биле напишани). И оттогаш сфатив дека проблемот не е во мене, туку во оние околу мене, коишто несакаат да прифатат нешто што е малце поразлично од нивните зацртани шеми во мозокот (ова да не ме сфати некој погрешно, зборам во психолошка смисла).

Изменето од RebeL - 22.Декември.2007 во 14:52
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 15:05

Дали знаете кога жените започнале да носат панталони и да се шишаат кратко?

После првата светска војна...
Многу мажи, со години отсутни од дома, по фронтови, војска...станале хомосексуалци (како што на едно место образложив дека најмогу оваа појава е застапена по затвори, институции, војски, бродови, каде лицата престојуваат подолго време без контакт со спротивниот пол, одностно, ВО ДАДЕНИ УСЛОВИ ТИЕ СТАНУВААТ ХОМОСЕКСУАЛЦИ.(Овде го исклучувам Gender Identitу Disorder за кој разграничивме што е погоре)
Значи, по враќање од фронт, не покажувале интерес за сопругите, овие мудри ја сфатиле работава и ете така панталоните влегле во мода (како и машките фризури), и мене ова ми беше многу чудно, ми го кажа еден невропсихијатар.
Е сега Ребел, дали Ти навистина си сакал од срце да се промениш-или само затоа што другите ти рекле? (Ако прашањево навлегува во интимноста немораш да ми одговориш) Тоа е поентата, треба ти да сакаш, само така и напорот што ќе го вложиш ќе има смисол и ефект. Ако заради други-млако е тоа, осудено на неуспех.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.